Ateizam vs. Religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
arzuhal

#426 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by arzuhal »

Ramzess Veliki wrote: Super ali nisam te nista razumio. Cijenim tvoje postove i interesantno mi je citati ih, ali kao gradjevinac tanak sam da ulazim u dublju religijsko- filozofsku raspravu potkovan sa pisanim djelima koja razmatraju odnose cimente i pijeska kad se spravlja malta. :sad:
Hoću da kažem da su pitanja određenih nepravdi koje se tiču ovog svijeta, recimo rađanja djece s nekim nedostatkom i sl. suštinski bespredmetna ukoliko bismo ih pokušali staviti u okvire nepojmljive vječnosti i božanske pravičnosti i Njegove ničim uvjetovane milosti, neomeđene tek ovim pojavnim, fenomenalnim svijetom. U predaji se veli da će čovjek, koji je prošao patnje i patnje na ovom svijetu, kada bude ugledao Džennet, kazati kako nikada nije u životu osjetio nikakvu poteškoću, i obrnuto. Ovo slika iz hadiske predaje je jednostavan prikaz onog o čemu govorim.
Ovaj svijet je, po svojoj kur'anskoj definiciji, više svijet patnje i nemira a ne naslade i spokoja, on je - ironije li! - bliži Volterovom Kandidu nego Lajbnicovom savršenstvu među svijetovima...
arzuhal

#427 Re: Ateizam vs. Religija

Post by arzuhal »

Bloo wrote:
Ramzess Veliki wrote:
Bloo ... ja se nadam da ti nisi moja imaginacija.
Jos gore ... nadam se da ja nisam rezultat tvoje maste ... ili nas je Nurudin zamislio? :shock:
Ovo je već tamo za Euridikinog PF-a :D
Image
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#428 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Nurudin »

Bloo wrote:
Nurudin wrote: ....
Odnosno, kroz tvoje oči može da vidi sebe drugim očima i dva ista načina , dvije iste percepcije bi bile besmislene.
Zato je svačija autentičnost sveta i mijenjati je da bi se uklopila u neke kalupe je glupo.
Kako ovo praktično primjenjuješ? U susretu sa ljudima, u stvarnom životu?
Da li tvoja promišljanja imaju praktičnu primjenu?
Pa ima , naravno, sve se to odrazi ili što bi sufije rekli obejani, tj iz svijeta misli i ideja uđe u svijet forme.
U biti je to jednostavno , ako želiš igrati tu igru relativnog jastva (nefsa u sufija) , možeš igrati , natjecati se , žuditi
za nekim dunjalučkim ciljem , to nije nikakav grijeh, to je samo greška ako se gleda iz vizure samospoznaje.
Naravno, pri tome moraš biti svjestan da u toj igri gubiš i dobijaš, te da ona ima svoju dinamiku i dramatiku i što je
tvoj zamišljeni cilj udaljeniji u toj igri, to je veća tvoja patnja.
Zato kažu u islamu kao , koga Allah voli on mu zatvori sve puteve i oteža mu , stalno ga pogađa nevoljama u toj igri , tako da
onda nema izbora . Isto je kad se nekome otvaraju putevi , to samo znači da se tvoje stvarno-božansko Jastvo nije zasitilo igre.
Smrcak15

#429 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote:
harač wrote:najveci pakao mi je ovaj smrckov raj - ta ideja neke vjecne blazene katatonije
a blaženi smo mi koji gledamo slikovnice, a ne povjerovasmo...
interesantna stvar da te je Allah opisao u Kur'anu :)

Allah kaze:

13. a kada im se savjeti upućuju oni ih ne prihvataju,
14. i kad dokaz vide, oni jedni druge na ismijavanje podstiču,
15. i govore: "Ovo nije ništa drugo do prava crna magija!
16. Zar kada poumiremo i kada kosti i zemlja postanemo, zar ćemo mi, zaista, biti oživljeni
17. i naši preci davni?"
18. Reci(im): "Da, a bićete i poniženi!"
19. to će biti samo glas jedan, i svi će odjednom progledati
20. i reći: "Teško nama, ovo je – Sudnji dan!’
21. Da, ovo je Dan strašnog suda u koji vi niste vjerovali!
arzuhal

#430 Re: Ateizam vs. Religija

Post by arzuhal »

Moj bedački i zdravoseljački dojam je da je sva ova tvoja priča, Nurudine - koja je podosta utemeljena na svjesno iskrivljenim tesavufskim učenjima utemeljih na Kur'anu i sunnetu - postoji i iskonstruisana je samo, jedino & isključivo kako bi ti dala nekakvo metafizičko utemeljenje i duhovnu ispriku (jer ne bi imao mira drukčije) za napuštanju vjerozakonskih propisa koji ti u principu brane, naprimjer, da umačeš dok se ne oženiškakobogzapovijeda i sličnih šerijatskodogmatskihhahahavehabitskohodžinskih smarajućih propisa koji su kao utezi na nogama bijeloj golubici koja bi odavno prhnula do vrha kosmičke planine Qaf gdje bi slušala pjev krila Simurgovih, al' su je sve dosad prepadali nakav bič, korbač & kamenovanje...Pa je konačno pokidala bukagije i lance umišljenih i dogmatski oblikovanih strahova za mase, krenuvši visoko do neba pa ponirućim padom u dubine vlastitog mikrokosmosa na putu do Čiste Svijesti...

Hoću reći, tako mi djeluje kada se vratimo Frojdu ili, barem, čvrstoj zemlji na kojoj se može ljucki sjesti, na razmotanoj dekici, promuhabetiti opušteno, uz kahvu iz tersmoske i roštilj tri metra dalje, uz lubenicu koja se hladi na izvoru u Dejčićima, et satara...

U tom slučaju ja te razumijem i shvatam. U svim drugim te ne kontam baš najbolje, ali, kao što rekoh, nisam ja mjera kontanja, shvatanja i neko ko određuje nekome nešto...
harač

#431 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by harač »

Bloo wrote:
harač wrote:najveci pakao mi je ovaj smrckov raj - ta ideja neke vjecne blazene katatonije
on kako opisuje raj, mjesto biva sve gore... ovaj dio sa ostembiljenim kartama, hijerarhijama u raju, smrdi na platonovu republiku. samo fali glas koji naredjuje: "Voli! Uzivaj!"

p.s. ukoliko se nepravde ovoga svijeta zaboravljaju na onom svijetu (@arzuhal), odnosno bukvalno brisu kao u men-in-black (@smrcak), onda se time potkopava ideja apsolutnog svodjenja racuna za nepravde na ovom svijetu, sto je cesta racionalizacija motivacije za vjerovanje, koja se podmece umjesto one cisto psiholoske straha od smrti
Ramzess Veliki

#432 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Ramzess Veliki »

arzuhal wrote:
Ramzess Veliki wrote: Super ali nisam te nista razumio. Cijenim tvoje postove i interesantno mi je citati ih, ali kao gradjevinac tanak sam da ulazim u dublju religijsko- filozofsku raspravu potkovan sa pisanim djelima koja razmatraju odnose cimente i pijeska kad se spravlja malta. :sad:
Hoću da kažem da su pitanja određenih nepravdi koje se tiču ovog svijeta, recimo rađanja djece s nekim nedostatkom i sl. suštinski bespredmetna ukoliko bismo ih pokušali staviti u okvire nepojmljive vječnosti i božanske pravičnosti i Njegove ničim uvjetovane milosti, neomeđene tek ovim pojavnim, fenomenalnim svijetom. U predaji se veli da će čovjek, koji je prošao patnje i patnje na ovom svijetu, kada bude ugledao Džennet, kazati kako nikada nije u životu osjetio nikakvu poteškoću, i obrnuto. Ovo slika iz hadiske predaje je jednostavan prikaz onog o čemu govorim.
Ovaj svijet je, po svojoj kur'anskoj definiciji, više svijet patnje i nemira a ne naslade i spokoja, on je - ironije li! - bliži Volterovom Kandidu nego Lajbnicovom savršenstvu među svijetovima...
Sa ovim cu se apsolutno sloziti. Koliko god mi zeljeli I tragali srecu, ovo postojanje je ipak najvise borba sa vlastitim sobom i svojom sudbinom. Nista nam nije odredjeno, odnosno nismo toga svjesni, I radjamo se sa neznanjem i pokusavamo da saznamo i naucimo kako da prezivljavamo, kako da pronadjemo sebe i damo sebi odgovore na nebrojena pitanja. I niko nam ne pomaze, sve oko nas je neka vrsta pitanja i potraga za rjesenjem problema.

Zamorno zar ne. Mozda mi sada zivimo u paklu a nismo toga svjesni.
Previse je pitanja na koja ne znamo dati odgovore.
Bloo
Globalna šefica

#433 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Nurudin wrote:
Bloo wrote:
Nurudin wrote: ....
Odnosno, kroz tvoje oči može da vidi sebe drugim očima i dva ista načina , dvije iste percepcije bi bile besmislene.
Zato je svačija autentičnost sveta i mijenjati je da bi se uklopila u neke kalupe je glupo.
Kako ovo praktično primjenjuješ? U susretu sa ljudima, u stvarnom životu?
Da li tvoja promišljanja imaju praktičnu primjenu?
Pa ima , naravno, sve se to odrazi ili što bi sufije rekli obejani, tj iz svijeta misli i ideja uđe u svijet forme.
U biti je to jednostavno , ako želiš igrati tu igru relativnog jastva (nefsa u sufija) , možeš igrati , natjecati se , žuditi
za nekim dunjalučkim ciljem , to nije nikakav grijeh, to je samo greška ako se gleda iz vizure samospoznaje.
Naravno, pri tome moraš biti svjestan da u toj igri gubiš i dobijaš, te da ona ima svoju dinamiku i dramatiku i što je
tvoj zamišljeni cilj udaljeniji u toj igri, to je veća tvoja patnja.
Zato kažu u islamu kao , koga Allah voli on mu zatvori sve puteve i oteža mu , stalno ga pogađa nevoljama u toj igri , tako da
onda nema izbora . Isto je kad se nekome otvaraju putevi , to samo znači da se tvoje stvarno-božansko Jastvo nije zasitilo igre.
Povremeno te jako teško pratim jer su ti svi odgovori prožeti religijskim referencama.
Ako je moguće da spustiš na moj nivo, bila bih zahvalna, jer ovako mi stvaraš konfuziju u mom ateističkom mozgu naviklom na simplicistička objašnjenja ili pak na druge izraze iz druge domene.

A dunjalučki cilj i žudnje...nihilistički težim ja nečem što Smrcku poslah ( to die, to sleep. No more; and by a sleep, to say we end the heart-ache, and the thousand natural shocks that Flesh is heir to)...a dunjaluk is all there is after all :)
arzuhal

#434 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by arzuhal »

harač wrote:p.s. ukoliko se nepravde ovoga svijeta zaboravljaju na onom svijetu (@arzuhal)
Nisam ja to rekao.
Smrcak15

#435 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Smrcak15 »

harač wrote:
Bloo wrote:
on kako opisuje raj, mjesto biva sve gore... ovaj dio sa ostembiljenim kartama, hijerarhijama u raju, smrdi na platonovu republiku. samo fali glas koji naredjuje: "Voli! Uzivaj!"

p.s. ukoliko se nepravde ovoga svijeta zaboravljaju na onom svijetu (@arzuhal), odnosno bukvalno brisu kao u men-in-black (@smrcak), onda se time potkopava ideja apsolutnog svodjenja racuna za nepravde na ovom svijetu, sto je cesta racionalizacija motivacije za vjerovanje, koja se podmece umjesto one cisto psiholoske straha od smrti
ovaj dio sa ostembiljenim kartama,
sta je lose u tome ako Bog kaze udji u Raj bez polaganja racuna jer si prosao kroz sta si prosao na svijetu

sta je problem reci mi???

tebi je to kao nesto problem???
hijerarhijama u raju,
da, jer neko radi malo neko vise, pa zato Bog nagradi vise one koje rade vise, sta je problem u tome???
smrdi na platonovu republiku
kakvu ba republiku??
nece biti zaborav dok traje sudjenje, svi ce se sjecati a ono sto se nesjecaju iz zaborava moci ce procitati u registru djela na sudnjem danu pa se hvatati za glavu , "sta je ba ovooooo, registar sve popisao, vidi vidi i ovo kad sam onom jednom rekao "Ne seri" i uvrijedio covjeka pred narodomaaa Boze sacuvaj, nista nije profulao :shock: :shock: "

zaborav na losa iskustva sa ovoga svijeta dolazi tek kad covjek udje u Raj.
harač

#436 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by harač »

arzuhal wrote:
harač wrote:p.s. ukoliko se nepravde ovoga svijeta zaboravljaju na onom svijetu (@arzuhal)
Nisam ja to rekao.
tesko je drugacije tumaciti izjavu da ce onaj koji vidi raj reci da "nikada u zivotu nije osjetio nikakvu poteskocu".

ali tvrdnja da je patnja na ovom svijetu, recimo roditelja nad umirucem djetetu, "bespredmetna" zato sto su oni tako mali, a vjecnost tako duga, a bog tako pravedan, a svemir tako veliki...
arzuhal

#437 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by arzuhal »

harač wrote:
arzuhal wrote:
Nisam ja to rekao.
tesko je drugacije tumaciti izjavu da ce onaj koji vidi raj reci da "nikada u zivotu nije osjetio nikakvu poteskocu".

ali tvrdnja da je patnja na ovom svijetu, recimo roditelja nad umirucem djetetu, "bespredmetna" zato sto su oni tako mali, a vjecnost tako duga, a bog tako pravedan, a svemir tako veliki...
Onda si trebao biti precizniji pa reći "podnesene nepravde", jer se iz tvoje rečenice može iščitati i kao "činjenje nepravde".

"Bespredmetna" u odnosu na stav koji bi Boga optužio i presudio Mu kao nemilosrdnom stvoritelju i sl. Jer se baš zbog takvih stavova i povlače slični primjeri: čovjek koji proziva Boga sebe postavlja kao mjeru milosti, čovjek ima milosti i sažaljenja, zašto je Bog nema!?
zforumas

#438 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by zforumas »

I kaze onda "the big guy", sa'cu ja ovim na Zemlji poslati par knjiga i kojeg poslanika. Ev' samo da nadjem Zemlju.

I ako postoji, totalno smo mu nebitni.
Smrcak15

#439 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Smrcak15 »

zforumas wrote:

I kaze onda "the big guy", sa'cu ja ovim na Zemlji poslati par knjiga i kojeg poslanika. Ev' samo da nadjem Zemlju.

I ako postoji, totalno smo mu nebitni.
a kako ti znas da smo mu nebitni??

Ti sa ovim fakticki kazes da ON stvara iz zafrkancije, stvorim te i eto te tamo, snalazi se nije me briga za Tebe :-)

Dali je biohemicarima koji rade u laboratorijama sa raznim virusima i bakterijama itd, dali oni kad ih stvore, da ih nije briga, ili vode strogi nadzor na njima da se ne otmu kontroli :) ??

To sto smo mali ne znaci da Boga nije briga za nas jer po toj logici, posto su virusi mali biohemicare u laboratorijama kad ih naprave nije ih vise briga, puste ih da kolo vode kako hoce bez ikakvog nadzora :-)
Last edited by Smrcak15 on 15/03/2018 11:46, edited 1 time in total.
zforumas

#440 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by zforumas »

Smrcak15 wrote:

Ti sa ovim fakticki kazes da ON stvara iz zafrkancije, stvorim te i eto te tamo, snalazi se nije me briga za Tebe :-)

Dali je biohemicarima koji rade u laboratorijama sa raznim virusima i bakterijama itd, dali oni kad ih stvore, da ih nije briga, ili vode strogi nadzor na njima da se ne otmu kontroli :) ??

To sto smo mali ne znaci da Boga nije briga za nas jer po toj logici, posto su virusi mali biohemicare u laboratorijama kad ih naprave nije ih vise briga, puste ih da kolo vode kako hoce bez ikakvog nadzora :-)
Opet ti i tvoja poredjenja koja nemaju smisla.

Pa hajd eto zanemarimo da je uopce nepojmljivo porediti to tako kako ti zamisljas..

Da li naucnici pitaju "duse" tih mikroorganizama da li zele na test?
Da li stvore neke od njih bolesne, invalide, poremecene?
Da li traze od njih da im se klanjaju?
Da li im salju poslanike i knjige?
Da li im non stop prijete paklom ili im ulivaju neku nadu u raj?

Ja ipak mislim da ti naucnici vise paze na te svoje bakterije nego taj bog na ljude.
Uostalom, Zamlja je za svemir sicusnija nego bakterija za covjeka, a o covjeku u odmosu na svemir da i ne govorimo.
Smrcak15

#441 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Smrcak15 »

zforumas wrote:
Smrcak15 wrote:

Opet ti i tvoja poredjenja koja nemaju smisla.

Pa hajd eto zanemarimo da je uopce nepojmljivo porediti to tako kako ti zamisljas..

Ja ipak mislim da ti naucnici vise paze na te svoje bakterije nego taj bog na ljude.
Uostalom, Zamlja je za svemir sicusnija nego bakterija za covjeka, a o covjeku u odmosu na svemir da i ne govorimo.
skreces sa teme

prvo si pokazao kako smo mali u poredjenju sa ostalim nebeskim tijelima i nakon toga izjavio da smo beznacajni Bogu

a ja sam dono primjer poslije sa virusima i bakterijama u laboratoriji

da bi ti poslije okrenuo pricu na test i ostalo...oupste to nije tema :-)

ti si zakljucio da smo beznacajni Bogu kad si nas sporedio sa nebeskim tijelima, pa na osnovu velicine zakljucio da smo beznacajni, nije bilo govora ni okakvom testu, ja donio dokaz sa nase zemlje gdje velicina ne znaci nista i ne utice na to jesmo li beznacajni ili ne.
zforumas

#442 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by zforumas »

Smrcak15 wrote:
zforumas wrote:Nisam ja skrenuo s teme Smrle, belaj je sto ti samo pravo znas da vozis pa ne umijes da me pratis.
itekako ja pratim, samo sto ti sveras, ali pratim :)

tvoj argument je bio velicina a ne test
Procitaj cijeli post Smrle, od pocetka. Smrle, think out of the box!
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#443 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Nurudin »

arzuhal wrote:Moj bedački i zdravoseljački dojam je da je sva ova tvoja priča, Nurudine - koja je podosta utemeljena na svjesno iskrivljenim tesavufskim učenjima utemeljih na Kur'anu i sunnetu - postoji i iskonstruisana je samo, jedino & isključivo kako bi ti dala nekakvo metafizičko utemeljenje i duhovnu ispriku (jer ne bi imao mira drukčije) za napuštanju vjerozakonskih propisa koji ti u principu brane, naprimjer, da umačeš dok se ne oženiškakobogzapovijeda i sličnih šerijatskodogmatskihhahahavehabitskohodžinskih smarajućih propisa koji su kao utezi na nogama bijeloj golubici koja bi odavno prhnula do vrha kosmičke planine Qaf gdje bi slušala pjev krila Simurgovih, al' su je sve dosad prepadali nakav bič, korbač & kamenovanje...Pa je konačno pokidala bukagije i lance umišljenih i dogmatski oblikovanih strahova za mase, krenuvši visoko do neba pa ponirućim padom u dubine vlastitog mikrokosmosa na putu do Čiste Svijesti...

Hoću reći, tako mi djeluje kada se vratimo Frojdu ili, barem, čvrstoj zemlji na kojoj se može ljucki sjesti, na razmotanoj dekici, promuhabetiti opušteno, uz kahvu iz tersmoske i roštilj tri metra dalje, uz lubenicu koja se hladi na izvoru u Dejčićima, et satara...

U tom slučaju ja te razumijem i shvatam. U svim drugim te ne kontam baš najbolje, ali, kao što rekoh, nisam ja mjera kontanja, shvatanja i neko ko određuje nekome nešto...
a moj dojam je da je tvoj dojam takav, zato što ti kao ortodoksni vjernik, po defaultu ne podnosiš bilo kakav drugi i drukčiji
pristup, pogled, "put" , pa onda moraš sebi pronaći objašenjenje zašto drugi vide to tako kako vide, a ne vide onako kako je "ispravno".
To što ti kažeš da ja "ne bi imao mira drukčije" , je u stvari klasična projekcija religioznog mentalnog sklopa, koji nema mira sa sobom
sve dok vidi da postoji nešto drukčije, neko drugo raspoznavanje realnosti . Jer, da ima on mira, ne bi smarao nas sa svojim ubjeđivanjem,
već bi jednostavno pustio druge da žive na miru sa svojim viđenjem svijeta i svega.

Dejčići su tamo neko planinsko selo podno Bjelašnice ? Prolazi sam tamo dosta puta, sviđa mi se jako taj kraj .
Volim ja lubenicu ali volim i koju pivu sarajku :D
Nurudin

#444 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Nurudin »

Bloo wrote:
Povremeno te jako teško pratim jer su ti svi odgovori prožeti religijskim referencama.
Ako je moguće da spustiš na moj nivo, bila bih zahvalna, jer ovako mi stvaraš konfuziju u mom ateističkom mozgu naviklom na simplicistička objašnjenja ili pak na druge izraze iz druge domene.

A dunjalučki cilj i žudnje...nihilistički težim ja nečem što Smrcku poslah ( to die, to sleep. No more; and by a sleep, to say we end the heart-ache, and the thousand natural shocks that Flesh is heir to)...a dunjaluk is all there is after all :)
pa šta si ono pitala...kako to sprovesti u praksu?
Praksa je životna stvar, nije stvar koja se zapiše i unaprijed odredi.
Međutim, postoje neki principi , u kojima ne moraš umrijeti i spavati kao Hamlet, da bi se odmorio od sebe, od vlastitog tereta.
Opustiti se i odpustiti sve ono za šta se veže tvoje izvorno ja , koje je isto kao i moje, arzuhalovo ili Muhamedovo , odnosno
to je jedno te isto Ja uvijek , čista svijest koja prožima svako Ja i bez koga nije moguće postojati , niti je ičemu moguće
svjedočiti kao nekom fenomenu izvan sebe, ako nema svijesti kao ultimativnog svjedoka.
To Jastvo je Jedno zato što čim počne da se opisuje spolom, imenom , uvjerenjem, to je već relativno jastvo, koje također
ne može postojati bez ovog fenomena svijesti.
Odmoriti se od sebe samog, od relativnog iluzornog postojanja, znači vratiti se izvornom stanju , svijesti koja se odmara, marinira,
u sebi samoj . Onaj ko to ne može prepoznati , on mora još "duhovno putovati" dok njegova/njena svijest ne bude svijesna same sebe..
Ne znam sad možeš li ti sebi iz toga izvući nešto praktično , ja ti sigurno neću reći trebaš to i to ili ovako treba a ne tako,
a iz iskustva mogu reći da to nije nešto vezano za "postajanje boljom osobom" ali može imati i takve "posljedice".
Bloo
Globalna šefica

#445 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Nurudin wrote: Jer, da ima on mira, ne bi smarao nas sa svojim ubjeđivanjem, već bi jednostavno pustio druge da žive na miru sa svojim viđenjem svijeta i svega.
Koja je onda razlika između tebe i njega?
Edouard

#446 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Edouard »

Ramzess Veliki wrote:
Smrcak15 wrote:Nema logike da dodjemo iz nista od nista , da se samo tek tako pojavimo sa svim olaksicama za zivot pa poslije opet odemo u nista, ja ne vidim logiku u tome bez obzira sta vjera kaze, zaboravimo vjeru na momenat, gledamo na to sa filozofske strane.
Opet ako gledamo sa strane atomske fizike, ako smo sastavljeni (a jesmo) od atoma, kao i sve materijalno oko nas, mi smo cista energija. materija ni ne postoji, mi samo imamo predstavu materije. A sa istog stanovista ako uzmemo u obzir velicinu protona I neutrona I distancu na kojoj elektroni kruze oko jezgre atoma (otprilike isti odnos kao planete oko sunca), procentualno prazni prostor izmedju njih kaze da smo mi hava. Prazan prostor.
Ramzessu, u materiji ne kruže elektroni oko jezgre atoma; objašnjenje pojava u kvantnoj fizici je nešto složenije od onih kod cimente i pijeska.
Nurudin

#447 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Nurudin »

Bloo wrote:
Nurudin wrote: Jer, da ima on mira, ne bi smarao nas sa svojim ubjeđivanjem, već bi jednostavno pustio druge da žive na miru sa svojim viđenjem svijeta i svega.
Koja je onda razlika između tebe i njega?
ja ne govorim da je tvoje viđenje ili način života neispravan, sve dok mene ne počneš smarati .
Onda ja velim, nemoj to raditi nije ti to ispravno, oka'n se mene itd
Bloo
Globalna šefica

#448 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Meni ste vala i jedan i drugi naporni, ali mora čo'ek trpit na ovom svijetu da se ne bi patio na onom...
Smrcak15

#449 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Smrcak15 »

Ramzess Veliki wrote:
Smrcak15 wrote:Nema logike da dodjemo iz nista od nista , da se samo tek tako pojavimo sa svim olaksicama za zivot pa poslije opet odemo u nista, ja ne vidim logiku u tome bez obzira sta vjera kaze, zaboravimo vjeru na momenat, gledamo na to sa filozofske strane.
Opet ako gledamo sa strane atomske fizike, ako smo sastavljeni (a jesmo) od atoma, kao i sve materijalno oko nas, mi smo cista energija. materija ni ne postoji, mi samo imamo predstavu materije. A sa istog stanovista ako uzmemo u obzir velicinu protona I neutrona I distancu na kojoj elektroni kruze oko jezgre atoma (otprilike isti odnos kao planete oko sunca), procentualno prazni prostor izmedju njih kaze da smo mi hava. Prazan prostor.

opet to ne objasnja kako iz nista od nista dodjosmo na svijet i odemo opet u nista odakle smo i dosli :-)
Nurudin

#450 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Nurudin »

Bloo wrote:Meni ste vala i jedan i drugi naporni, ali mora čo'ek trpit na ovom svijetu da se ne bi patio na onom...
ćuti i trpi ...ili barem trpi , iako bi veći sevap bio i da ćutiš
Locked