arzuhal wrote:Towelie wrote:arzuhal wrote:
Dok si bio musliman, da li ti je Muhammed, alejhi-selam, ikada bio moralni uzor u bilo čemu i ako jeste - čemu?
Da, bio mi je, dok nisam saznao za hadise o Ajsinim godinama, hadise o ropstvu, sakaćenju onih ljudi sto su ubili pastira, itd. Nakon toga mi je suštinski prestao biti uzor, iako mi je deklarativno kao muslimanu ostao to jer ne možeš biti musliman a da ti nije Muhamed uzor.
Ne, nisam te pitao šta je ili šta su razlozi da ti Muhammed, alejhi-selam,
više nije uzorom, odnosno
najljepšim primjerom, to si naveo i taksativno pobrojao u uvodnom postu, to mi je jasno i to je tvoje tumačenje stvari koje si naveo.
Ja sam te pitao
u čemu ti je bio uzorom - ako ti je on u suštini bio uzorom, a ti si sada potvrdio da jeste bio - u čemu si se ugledao na njega, šta si vidio posebno vrijednim slijeđenja, nešto što te se posebno dojmilo kod njega, što je on sam činio (sunnet) ili je savjetovao (hadis) da se čini, pa si ga u tome slijedio i osjećao neko unutarnje, duhovno zadovoljstvo i puninu u slijeđenju tog savjeta i primjera? Daj neke primjere, dakle, u čemu ti jeste bio primjer (sve do trenutka kada si shvatio da ti više nije i ne može biti primjer).
Aha, pa tako kazi.
Kad zivis i odrastas kao musliman i u muslimanskoj porodici Muhamed ti je uzor po defaultu nekako. Cim je bio dovoljno dobar da Allahu bude poslanik , onda je dovoljno dobar i da svakom muslimanu bude role-model. To je dogma i ne dovodi se u pitanje. Tako je makar bilo na pocetku. Kasnije, kako sam odlucio saznati vise o tom posebnom coveku, otkrio sam i neke pozitivne strane, za koje i danas smatram da su istinite, i ako smo pravedni, nikad ih ne treba zanegirati.
Tu bih izdvojio pravednost prema svima (narocito onaj primer gde kaze da bi dao i svojoj cerki Fatimi da odseku ruku ako bi ukrala, dakle nema protekcije ni prema najblizim), iskrenost, poverljivost, hrabrost (izaci medju mekanske musrike i propagirati nesto sasvim drugacije od njihovih uverenja nije mala stvar), blagost (Enes kaze da mu za 10ak godina sluzenja Muhamed nije nikad rekao zasto si uradio ovo ili ono, primer beduina koji je mokrio u dzamiji), oprastanje (mogao je melek da unisti stanovnike Taifa, Muhamed im je oprostio), suzivot sa svojim drugovima, neisticanje statusom iako bi mogao sa aspekta islama(primer dva kamena koje je stavljao na stomak od gladi, dok su ostali imali jedan), itd. Eto,to su neke pozitivne stvari, a verovatno sam propustio i jos neke detalje koji su mi se dopadali, jer se ne mogu setiti sad svega bas.