Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
SaraFina

#426 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by SaraFina »

Towelie wrote:
Sara03 wrote: Interesantan je taj, tako reći sindrom, koji se javlja pri udaru na temeljne svetosti balkanskog homo sapiensa, religiju i naciju, pa da isti bez ikakve zadrške, pokaže sve boje duboko ukorijenjenog primitivizma i malograđanštine. Očito primjer, da nikakva vjera tu ne pomaže.
Mene nije zacudila reakcija ljudi tipa smrle, arzo, staje..oni su dezurni religionari i od njih se ocekuje ono sto su pisali. Iznenadilo me vise sto su se na temi pojavili ljudi koji retko ili nikako ne pisu na pdf religija kao sto su seln, SaraNeBasFina, Zejnep, pa cak i Chmoljo. :-D Zanimljivo je videti kakve se sve "koalicije" mogu napraviti kad se ima zajednicki neprijatelj. :)

Je li ti zbilja sebi laskaš da za tebe treba neka forumska koalicija i da si neki nenadjebiv lik u virtualnim bespućima?

:lol: :lol: :lol:

Dijagnoza :D

https://www.linkedin.com/pulse/dunning- ... nović-m-d-

Informiraj se. Zato ja navratih da... i što mi je dosadilo u novim postovima čitati nebulozne bljuvotine poluobrazovanog lika :D

Inače sam ateistica. Vjerovao ili ne. Ali tvoje izuzetno " mentalno " naprezanje da se predstaviš poznavateljem materije pod krinkom sulude mržnje zavrijedilo je moju pažnju.

Profesionalnu :D

Inače da mi se verbalno sahranjuje i udara "mrtav konj" (stilska figura) :D tvog mentalnog kapaciteta, ne bi koalirala ni s kim. Niti bi bilo nužno. :D
Towelie

#427 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by Towelie »

Je li ti zbilja sebi laskaš da za tebe treba neka forumska koalicija i da si neki nenadjebiv lik u virtualnim bespućima?
Nije laskanje, vec cista konstatacija. Vehabija, tradicionalni musliman, sufija, sija, vanilla muslimani, agnostici, ateistice pisu zdusno na ovoj temi sa zajednickim ciljem. :-D
Inače sam ateistica. Vjerovao ili ne. Ali tvoje izuzetno " mentalno " naprezanje da se predstaviš poznavateljem materije pod krinkom sulude mržnje zavrijedilo je moju pažnju.

Inače da mi se verbalno sahranjuje i udara "mrtav konj" (stilska figura) :D tvog mentalnog kapaciteta, ne bi koalirala ni s kim. Niti bi bilo nužno. :D
Ja mislim da se tebi kopulira, a ne koalira. :P S kim tacno, promisli sama. Previse cesto ti ovde dolazis da citas i komentarises kako te moje "nebulozne bljuvotine" ne zanimaju. :D
zagortenej

#428 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by zagortenej »

:lol:
SaraFina

#429 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by SaraFina »

Towelie wrote:
Nije laskanje, vec cista konstatacija. Vehabija, tradicionalni musliman, sufija, sija, vanilla muslimani, agnostici, ateistice pisu zdusno na ovoj temi sa zajednickim ciljem. :-D

Ja mislim da se tebi kopulira, a ne koalira. :P S kim tacno, promisli sama. Previse cesto ti ovde dolazis da citas i komentarises kako te moje "nebulozne bljuvotine" ne zanimaju. :D
1. Znaš ti uopće šta je konstatacija?
2.Očigledno s tvojim mozgom. :D ili bukvalno rečeno K/J te u mozak :D (skraćen prevod i hrvatski i bosanski sa prvim slovima) dakako bez emocija :D
Towelie

#430 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by Towelie »

:lol:
Cirkus, Allaxami.
Hakiz

#431 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by Hakiz »

SaraFina wrote:
Towelie wrote:
Sara03 wrote: Interesantan je taj, tako reći sindrom, koji se javlja pri udaru na temeljne svetosti balkanskog homo sapiensa, religiju i naciju, pa da isti bez ikakve zadrške, pokaže sve boje duboko ukorijenjenog primitivizma i malograđanštine. Očito primjer, da nikakva vjera tu ne pomaže.
Mene nije zacudila reakcija ljudi tipa smrle, arzo, staje..oni su dezurni religionari i od njih se ocekuje ono sto su pisali. Iznenadilo me vise sto su se na temi pojavili ljudi koji retko ili nikako ne pisu na pdf religija kao sto su seln, SaraNeBasFina, Zejnep, pa cak i Chmoljo. :-D Zanimljivo je videti kakve se sve "koalicije" mogu napraviti kad se ima zajednicki neprijatelj. :)

Informiraj se. Zato ja navratih da... i što mi je dosadilo u novim postovima čitati nebulozne bljuvotine poluobrazovanog lika :D

SaraFina, imaš veliki broj postova kojima se obraćaš liku koji bi, kako iz tih postova se može pročitati, trebao biti nebitan.

Malo kontradiktorno, ne čini li ti se?

Štaviše, rječnik u tim tvojim postovima pokazuje ne da je nebitan, nego da si pod jakim emotivnim nabojem prema njemu. Ta emocija se može protumačiti skoro kao mržnja. Samo da znaš, suprotnost ljubavi nije mržnja, to je indiferentnost. Od mržnje do ljubavi je tanka linija, lako se pređe.
Sanjarko

#432 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by Sanjarko »

zagortenej wrote:
Smrcak15 wrote: nisi razumio,

to je rekao prije nego je dopusteno, jer se bojao da narod nece pomijesati ajete sa hadisima.
ako je Kur'an Božiji govor, gdje onda ona njegova nadnaravnost o kojoj se hvalite?
zar se on ne bi trebao jasno razlikovati od govora čovjeka?
Gdje u kuranu pise da je boziji govor. Pise kako znam ovo je knjiga u koju nema sumnje. A govor kako znam nepise.
Sanjarko

#433 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by Sanjarko »

harač wrote:
analogija s alkoholom nije dobra, i to ne samo iz razloga kojeg si naveo (ne samo da je daleko manje zlo, vec je upitno da li je zlo uopce)
Ne Dao Bog da ti neko u porodici bude alkoholicar ili da ima problem sa alkoholom, i Ne Dao Bog da ti neko u porodici bude kockar ili da ima problem sa kockom. Ne Dao Bog da nikad ne vidis sta alkohol i kocka i alkoholizam i kockanje donose i rade.
Sanjarko

#434 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by Sanjarko »

Towelie wrote: Indikativno je niko od vernika nije ponudio adekvatan i odrziv argument zasto bi Muhamed danas bio moralni uzor.
Kako nije. Zar ja nisam napisao gdje to pise da jest moralni uzor pa i gdje pise da nije.
piupiu

#435 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by piupiu »

arzuhal wrote:Zaista, savršeni moralni uzor do Sudnjeg dana, neka su najbolji salavati i najpotpuniji selami na njega :-D
Šta je salavat? Ima li za to neka približna/adekvatna riječ na našem jeziku, k'o što ima za selam, rahmet, itd? Danke.
SaraFina

#436 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by SaraFina »

Hakiz wrote:
SaraFina wrote:

SaraFina, imaš veliki broj postova kojima se obraćaš liku koji bi, kako iz tih postova se može pročitati, trebao biti nebitan.

Štaviše, rječnik u tim tvojim postovima pokazuje ne da je nebitan, nego da si pod jakim emotivnim nabojem prema njemu. Ta emocija se može protumačiti skoro kao mržnja. Samo da znaš, suprotnost ljubavi nije mržnja, to je indiferentnost. Od mržnje do ljubavi je tanka linija, lako se pređe.
Ova tema nije naš prvi kontakt na religiji. Već smo imali sličnih. A prije izvjesnog vremena otvorila sam bila i ja jednu, koju je dotični skupa sa zagorom, pokušao usmjeriti na kolosijek mržnje nekim tumačenjima i citatima. Tako da i meni koju religija ne zanima, zasmetao je onako ljudski njegov mrzilačko - netrepeljivski stav. A osobito pokušaj da iz te moje teme i uvoda izvuče podmuklo negativnost i mene uvuče u mržnju prema vjernicima.

Zato sam vjerovatno malo oštrija. Ali to nema veze s emocijama. Jednostavno to je moj stil da nekoga " otresem i postavim " na mjesto.
Nemoj mu molim te davati poleta, postaće još narcisoidniji i sigurniji u svojim ionako pretjerano samoljubivim izjavama. Bio mi je cilj da sve frustracije, negativnosti i mržnju kanalizira i pretoči ih u jednu temu :D
Zamorno mi na novim postovima čitati svako malo ovakve stvari.

negativnosti-u-islamu-kroz-povijest-do- ... 49021.html

Zar nije ovo pošteno? Ako neko želi kritikovati, bez mržnje...i želje da trolajući naslovima i održavanjem stranice na prvoj strani novih postova, ulovi ljude vjernike, koji zauzimaju odbrambeni stav, a čovjek uživa u pažnji i prašini koju uspio podignuti?
Fina ponuda da se " istresa" pa i svakodnevno na jedno mjesto :D i olakša sebi.
Snake Eyes

#437 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by Snake Eyes »

SaraFina wrote: Ova tema nije naš prvi kontakt na religiji. Već smo imali sličnih. A prije izvjesnog vremena otvorila sam bila i ja jednu, koju je dotični skupa sa zagorom, pokušao usmjeriti na kolosijek mržnje nekim tumačenjima i citatima. Tako da i meni koju religija ne zanima, zasmetao je onako ljudski njegov mrzilačko - netrepeljivski stav. A osobito pokušaj da iz te moje teme i uvoda izvuče podmuklo negativnost i mene uvuče u mržnju prema vjernicima.

Zato sam vjerovatno malo oštrija. Ali to nema veze s emocijama. Jednostavno to je moj stil da nekoga " otresem i postavim " na mjesto.
Nemoj mu molim te davati poleta, postaće još narcisoidniji i sigurniji u svojim ionako pretjerano samoljubivim izjavama. Bio mi je cilj da sve frustracije, negativnosti i mržnju kanalizira i pretoči ih u jednu temu :D
Zamorno mi na novim postovima čitati svako malo ovakve stvari.

negativnosti-u-islamu-kroz-povijest-do- ... 49021.html

Zar nije ovo pošteno? Ako neko želi kritikovati, bez mržnje...i želje da trolajući naslovima i održavanjem stranice na prvoj strani novih postova, ulovi ljude vjernike, koji zauzimaju odbrambeni stav, a čovjek uživa u pažnji i prašini koju uspio podignuti?
Fina ponuda da se " istresa" pa i svakodnevno na jedno mjesto :D i olakša sebi.

Nitko ne voli izdajnike i prevrtljivce pa se zbog toga osoba kada pređe iz jednog tabora u drugi mora dokazati (npr.Dževad Galijašević), iz tog razloga on sada mora gaziti Islam mnogo više nego ga je ikada branio, jer kako je uvijek bio u pravu :D, ko bi mu sada više vjerovao.
L u c i f e r

#438 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by L u c i f e r »

:meza1:

Isprovaljivase se neki dobro na ovoj temi zaista...

Nikad mi nece biti jasno zasto neki vjernici neslaganje sa njima ili "uvrede" njihovog bozanstva ili osnivaca njihove religije dozivljavaju kao uvrede upucene njima licno ili kao nesto uzasno sto treba najstroze kazniti.

Pa bozanstvo je itekako sposobno da se brani samo, ako zaista postoji, i da kazni onog koga treba da kazni kada to ono nadje za shodno.
arzuhal

#439 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by arzuhal »

piupiu wrote:
arzuhal wrote:Zaista, savršeni moralni uzor do Sudnjeg dana, neka su najbolji salavati i najpotpuniji selami na njega :-D
Šta je salavat? Ima li za to neka približna/adekvatna riječ na našem jeziku, k'o što ima za selam, rahmet, itd? Danke.
Pa, recimo, blagoslov.
harač

#440 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by harač »

Vizionar 1985 wrote:
harač wrote:
analogija s alkoholom nije dobra, i to ne samo iz razloga kojeg si naveo (ne samo da je daleko manje zlo, vec je upitno da li je zlo uopce)
Ne Dao Bog da ti neko u porodici bude alkoholicar ili da ima problem sa alkoholom, i Ne Dao Bog da ti neko u porodici bude kockar ili da ima problem sa kockom. Ne Dao Bog da nikad ne vidis sta alkohol i kocka i alkoholizam i kockanje donose i rade.
ne dao bog da ti neko u porodici koristi kapsule sa deterdzentom; eno nekakva djeca u americi pojela i umrla! PERSIL = ZLO
Towelie

#441 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by Towelie »

Vizionar 1985 wrote:
Towelie wrote: Indikativno je niko od vernika nije ponudio adekvatan i odrziv argument zasto bi Muhamed danas bio moralni uzor.
Kako nije. Zar ja nisam napisao gdje to pise da jest moralni uzor pa i gdje pise da nije.
Tebi bi pomoglo da naucis, cisto debate radi, koji su islamski izvori. Pise ti za Muhameda da je moralni uzor u Kur'anu i u hadisima, već ssm postavljao na ranijim stranicama teme, nego ti to izgleda nisi vidio. Ili jesi, a nisi razumeo. Uglavnom, izvori postoje, bez dileme.
Towelie

#442 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by Towelie »

Štaviše, rječnik u tim tvojim postovima pokazuje ne da je nebitan, nego da si pod jakim emotivnim nabojem prema njemu. Ta emocija se može protumačiti skoro kao mržnja. Samo da znaš, suprotnost ljubavi nije mržnja, to je indiferentnost. Od mržnje do ljubavi je tanka linija, lako se pređe.[/quote]
Ovo sam negde i ja zaključio jos ranije. Cak sam joj u ukazao na to malo suptilnijim metodama, jer da sam joj direktno rekao mogu samo zamisliti koliko bi se triggerovala. :-D Neka je nek se samozavarava, ako joj je tako lakse. Njeni jarani s teme vernici to rade ceo zivot, pa nista.
arzuhal

#443 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by arzuhal »

Towelie wrote:Jedno od temeljnih islamskih nacela jeste i da je Muhamed najbolje stvorenje ikada, da je uzor ljudima do Sudnjeg dana, "milost svjetovima"..itd,
Dok si bio musliman, da li ti je Muhammed, alejhi-selam, ikada bio moralni uzor u bilo čemu i ako jeste - čemu?
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#444 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by Nurudin »

Bude ti moralni uzor zato što ga predstave takvog u mejtafu. Djeci se servira cilajno kult ličnosti .
Ja nisam znao ko mi je bolji uzor , Muhamed ili Tito
arzuhal

#445 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by arzuhal »

Nurudin wrote:Bude ti moralni uzor zato što ga predstave takvog u mejtafu. Djeci se servira cilajno kult ličnosti .
Ali djeci se servira i da vjeruju u Boga, šta s tim? Servira im se i da je dobro pomoći slabijem a ne da je dobro biti snažan i uzet što želiš.
Smrcak15

#446 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by Smrcak15 »

Vizionar 1985 wrote:
zagortenej wrote:
Smrcak15 wrote: nisi razumio,

to je rekao prije nego je dopusteno, jer se bojao da narod nece pomijesati ajete sa hadisima.
ako je Kur'an Božiji govor, gdje onda ona njegova nadnaravnost o kojoj se hvalite?
zar se on ne bi trebao jasno razlikovati od govora čovjeka?
Gdje u kuranu pise da je boziji govor. Pise kako znam ovo je knjiga u koju nema sumnje. A govor kako znam nepise.
KURAN
Ovaj Kur’an nije izmišljen, od Allaha je – on potvrđuje istinitost prijašnjih objava i objašnjava propise; u njega nema sumnje, od Gospodara svjetova je!“ (Junus, 37
Towelie

#447 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by Towelie »

arzuhal wrote:
Towelie wrote:Jedno od temeljnih islamskih nacela jeste i da je Muhamed najbolje stvorenje ikada, da je uzor ljudima do Sudnjeg dana, "milost svjetovima"..itd,
Dok si bio musliman, da li ti je Muhammed, alejhi-selam, ikada bio moralni uzor u bilo čemu i ako jeste - čemu?
Da, bio mi je, dok nisam saznao za hadise o Ajsinim godinama, hadise o ropstvu, sakaćenju onih ljudi sto su ubili pastira, itd. Nakon toga mi je suštinski prestao biti uzor, iako mi je deklarativno kao muslimanu ostao to jer ne možeš biti musliman a da ti nije Muhamed uzor.
harač

#448 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by harač »

arzuhal wrote:
Nurudin wrote:Bude ti moralni uzor zato što ga predstave takvog u mejtafu. Djeci se servira cilajno kult ličnosti .
Ali djeci se servira i da vjeruju u Boga, šta s tim? Servira im se i da je dobro pomoći slabijem a ne da je dobro biti snažan i uzet što želiš.
samo je jedno filovanje praceno i sa eshatoloskim "istinama" i manipulisanjem naivnih strahom od nepoznatog...
arzuhal

#449 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by arzuhal »

Towelie wrote:
arzuhal wrote:
Da, bio mi je, dok nisam saznao za hadise o Ajsinim godinama, hadise o ropstvu, sakaćenju onih ljudi sto su ubili pastira, itd. Nakon toga mi je suštinski prestao biti uzor, iako mi je deklarativno kao muslimanu ostao to jer ne možeš biti musliman a da ti nije Muhamed uzor.
Ne, nisam te pitao šta je ili šta su razlozi da ti Muhammed, alejhi-selam, više nije uzorom, odnosno najljepšim primjerom, to si naveo i taksativno pobrojao u uvodnom postu, to mi je jasno i to je tvoje tumačenje stvari koje si naveo.

Ja sam te pitao u čemu ti je bio uzorom - ako ti je on u suštini bio uzorom, a ti si sada potvrdio da jeste bio - u čemu si se ugledao na njega, šta si vidio posebno vrijednim slijeđenja, nešto što te se posebno dojmilo kod njega, što je on sam činio (sunnet) ili je savjetovao (hadis) da se čini, pa si ga u tome slijedio i osjećao neko unutarnje, duhovno zadovoljstvo i puninu u slijeđenju tog savjeta i primjera? Daj neke primjere, dakle, u čemu ti jeste bio primjer (sve do trenutka kada si shvatio da ti više nije i ne može biti primjer).
Towelie

#450 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by Towelie »

arzuhal wrote:
Towelie wrote:
arzuhal wrote:
Ne, nisam te pitao šta je ili šta su razlozi da ti Muhammed, alejhi-selam, više nije uzorom, odnosno najljepšim primjerom, to si naveo i taksativno pobrojao u uvodnom postu, to mi je jasno i to je tvoje tumačenje stvari koje si naveo.

Ja sam te pitao u čemu ti je bio uzorom - ako ti je on u suštini bio uzorom, a ti si sada potvrdio da jeste bio - u čemu si se ugledao na njega, šta si vidio posebno vrijednim slijeđenja, nešto što te se posebno dojmilo kod njega, što je on sam činio (sunnet) ili je savjetovao (hadis) da se čini, pa si ga u tome slijedio i osjećao neko unutarnje, duhovno zadovoljstvo i puninu u slijeđenju tog savjeta i primjera? Daj neke primjere, dakle, u čemu ti jeste bio primjer (sve do trenutka kada si shvatio da ti više nije i ne može biti primjer).
Aha, pa tako kazi. :D
Kad zivis i odrastas kao musliman i u muslimanskoj porodici Muhamed ti je uzor po defaultu nekako. Cim je bio dovoljno dobar da Allahu bude poslanik , onda je dovoljno dobar i da svakom muslimanu bude role-model. To je dogma i ne dovodi se u pitanje. Tako je makar bilo na pocetku. Kasnije, kako sam odlucio saznati vise o tom posebnom coveku, otkrio sam i neke pozitivne strane, za koje i danas smatram da su istinite, i ako smo pravedni, nikad ih ne treba zanegirati.

Tu bih izdvojio pravednost prema svima (narocito onaj primer gde kaze da bi dao i svojoj cerki Fatimi da odseku ruku ako bi ukrala, dakle nema protekcije ni prema najblizim), iskrenost, poverljivost, hrabrost (izaci medju mekanske musrike i propagirati nesto sasvim drugacije od njihovih uverenja nije mala stvar), blagost (Enes kaze da mu za 10ak godina sluzenja Muhamed nije nikad rekao zasto si uradio ovo ili ono, primer beduina koji je mokrio u dzamiji), oprastanje (mogao je melek da unisti stanovnike Taifa, Muhamed im je oprostio), suzivot sa svojim drugovima, neisticanje statusom iako bi mogao sa aspekta islama(primer dva kamena koje je stavljao na stomak od gladi, dok su ostali imali jedan), itd. Eto,to su neke pozitivne stvari, a verovatno sam propustio i jos neke detalje koji su mi se dopadali, jer se ne mogu setiti sad svega bas. :-D
Locked