horkesh wrote:[
OK, OK, ovo je izvikana priča, hajmo malo šarati.
Da probam na prva dva-tri:
Hajmo osigurati da su Bošnjaci i Hrvati u RS-u zaista konstitutivni narod, kao što piše u Ustavu RS-a. Nije to srpski entitet, nego entitet sva tri naroda. Zastava RS-a je panslavenska zastava, sve je to Ustavni sud RS-a presudio.
Kako, na koji način? kojom procedurom?
Hajmo konačno Kanton 10 prestati nazivati "Hercegbosanskim", kao i ukinuti nazive županija. Opet, slovo zakona.
Ovo prvo se slažem. Za ovo drugo ''županija'' dovoljno je samo malo dobre volje, tj. da uđe u zakonsku legislativu ravnopravno s nazivom kanton, nešto kao šehid/pali branitelj.
Tu je i neustavna zastava Kantona 10, a koja je Hrvatima po potrebi, zastava "Herceg-Bosne" (kad se inate Bošnjacima) ili zastava hrvatskog naroda (kad se, recimo, jedna takva zastava ukloni).
Eh, kakvih sve grbova po bosni ima. Inače, to za satavama ide malo teže. Pa i ljiljani se kače gdje treba i ne treba. Tko može nekome zabraniti da kači zastave. Evo, hajde nek netko zabrani nosanje ljiljana na nekim zvaničnim manifestacijama, a ne na utakmicama i svadbama. Zastave su najmanji problem.
Hajmo pričati malo s Hrvatima o tome zašto u ustavima njihovih kantona piše da je službeni jezik "bošnjački".
Slažem se. to stvarno treba riješiti.
Zašto je u redu da je "Elektroprivreda HZHB", "Hercegbosanske šume" i, naravno "Hrvatski telekom"?
Pa nije baš u redu. Znam da se radi o javnim poduzećima, ali opet ne ulazi u neku veću koliziju. Herceg-Bosna je povijesni termin koji se koristio odavno i sačuvan je u mnogim starim pjesmama, na kraju krajeva. Znam sad će netko reći ne misli se na ''tu'' Herceg-Bosnu, već na ''ovu sad zadnju''.
Mislim kada bi se gonjala dosljednost, ja bih podijelio odmah otkaze svim novinarima na javnom servisu koji koriste prefiks ''bosanski'', osim kad se taj odnosi na jezik, brdskog konja i na lonac. Zna se kako glasi ime ove zemlje i svako namjerno skraćivanje njenog imena implicira određenu poruku
Možemo se prisjetiti i čuvenog plana Dodika i Čovića, sad već 11 godina starog, o podjeli BiH na četiri distrikta. Tačnije, o podjeli FBiH na tri dijela, a Sarajevo bi bilo Distrikt. Nije nikakvo slovo zakona, ali je i daljere levantno
Misliš dogovor iz Pruda....to sad nema nikakve veze s ovom pričom. Svatko ima neke svoje planove.
S druge strane, Komšić jeste Hrvat, i kao takav je izabran u Predsjedništvo BiH dva puta.
Komšić definitivno nije Hrvat, osim što se izjasnio tako za potrebe izbora.
Ev i ja sam od danas Albanac. Dokaži da nisam.
Nigdje u Ustavu BiH ne piše da je član Predsjedništva BiH predstavnik hrvatskog naroda.
Zajebali se kod sastavljanja Ustava i promaklo im, jer sami izbor trojice pripadnika tri konstitutivna naroda predstavlja i njihovo prezentiranje istih. Komšić nije nikakav predstavnik, u stvari jeste predstavnik bošnjačke volje koji se za tu priliku izjasnio Hrvatom.