Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Dozer

#426 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Dozer »

Pa da...taman da ode ovih 500 K nezaposlenih, i rijesen problem :D
mousstapha

#427 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by mousstapha »

Pa ozenilo se 140 hiljada Bosanaca :lol:
Vitezanin

#428 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Vitezanin »

Ljudi su odavde uvijek iseljavali, ali ovo sad je zaista haos.

Bilo nas je 5 na fakultetu koji smo se družili. Sad sam samo ja ostao u Bosni. Ostali su u Švicarskoj, Portoriku (da, čak i tamo), Kataru. Ovdje gdje živim od desetak mlađih ljudi ostalo je samo - dvoje. Ja i moja sestra. Sestra seli ovaj mjesec u Irsku. Svi ovi koje spominjem (ovih deset) su "nestali" u zadnje tri godine. Ovako je na svakom koraku, čak i u sredinama koje su relativno ok, tipa Viteza. Nekad postavljam pitanje "Pa koji sam ja k... još ovdje".

Također, ne razumijem izrugivanje usmjereno prema ljudima koji su otišli, a toliko je vidljivo na forumu. Zašto?! Niko od ovih koji odlaze ne žele nikakvu socijalu, šta vam je. Socijala im je ova naša odvratna država. Ljudi odlaze da RADE i da ŽIVE. Šta je tu loše?! Ja imam sretnu okolnost da mi šef nije šupak, da mi posao pruža konstantan pokret i da vidim i stvari preko granice. Gotovo sve je bolje "tamo". I tu nema rasprave.

Ovo više nije ni do para nego zbog puno drugih stvari.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#429 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Truba »

gledam moj razred koji je završio 1999 gimnaziju

u prvom srednje 1 otišla u australiju
u drugom srednje 1 otišla u australiju
nakon mature 2 otišli u zagreb i beč studirati i ostale tamo
jedna otišla nakon faksa u asutraliju pa se vratila nakon 7-8 godina
jedan se oženio u zagreb nedavno
jedan otišao u mostar
jedan na korčulu kod svojih

:? :? :?

i to je to od recimo 24-27 ljudi

a današnje generacije ne stignu pokupiti diplomu s mature već su u njemačkoj... posebice medicinari...pola ih nema do septembra...

vjerojatno neki trend... manje smo mi imali 1999. nego što oni danas imaju
ali je nas fax koštao po 100 marki godišnje :D a njih 1000 :D
mi smo se skoro svi zaposlili a oni dana dugo čekaju..

a vala i pametnije su današnje generacije nego moja 1999. :D

nije do neimaštine jer idu i bogatuni i kapitalisti

to je trend... uvijek je bilo seoba naroda kroz povijest
nek se geni miješaju :thumbup:
512MB

#430 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by 512MB »

Ja ovde vidim samo jedno rjesenje, moracete nas dijasporase koji smo zavrsili skole, stekli iskustvo vani i poprimili zapadnjacki mentalitet dobro platit da se vratimo i dignemo posrnulu zemlju na noge :) ima nos dovoljno samo treba odrijesit kesu.
Bodkin

#431 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Bodkin »

Vitezanin wrote:Ljudi su odavde uvijek iseljavali, ali ovo sad je zaista haos.

Bilo nas je 5 na fakultetu koji smo se družili. Sad sam samo ja ostao u Bosni. Ostali su u Švicarskoj, Portoriku (da, čak i tamo), Kataru. Ovdje gdje živim od desetak mlađih ljudi ostalo je samo - dvoje. Ja i moja sestra. Sestra seli ovaj mjesec u Irsku. Svi ovi koje spominjem (ovih deset) su "nestali" u zadnje tri godine. Ovako je na svakom koraku, čak i u sredinama koje su relativno ok, tipa Viteza. Nekad postavljam pitanje "Pa koji sam ja k... još ovdje".

Također, ne razumijem izrugivanje usmjereno prema ljudima koji su otišli, a toliko je vidljivo na forumu. Zašto?! Niko od ovih koji odlaze ne žele nikakvu socijalu, šta vam je. Socijala im je ova naša odvratna država. Ljudi odlaze da RADE i da ŽIVE. Šta je tu loše?! Ja imam sretnu okolnost da mi šef nije šupak, da mi posao pruža konstantan pokret i da vidim i stvari preko granice. Gotovo sve je bolje "tamo". I tu nema rasprave.

Izmedju ostalog ima malo i ljubomore
detroit-mercy

#432 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by detroit-mercy »

Rizvan wrote:
detroit-mercy wrote:
A sto be stali na 3, sto ne bi nastavili pa dosli do miliona :mrgreen: onda bi svi imali po tri posla a zarade bi otisle nebu pod oblake :mrgreen:.
Nema te države koja bi nas tolike primila. :D Ali 3 miliona bi bilo idealno da tržište rada i infrastruktura prodišu, i da krenemo ka nekoj stabilizaciji.
Glede infrastrukture, ne znam sta bih ti rekao. Uzmi za primjer telecoma, vjerovatno im nije svejedno da izgube 20-30% musterija. Sta sa autoputevima, broj vozila se smanji za 20-30% a fixni troskovi ostali isti. Da ne pricamo o onoj teti na pijaci sto prodaje paprika, do juce 10toro dolazilo i kupovalo, danas njih 7-8. Njeni troskovi prozivodnje su jos uvijek isti :mrgreen:. O punjenju fondova, prikupljanju poreza i sl. nekom drugom prilikom.
spreca

#433 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by spreca »

mousstapha wrote:Pa ozenilo se 140 hiljada Bosanaca :lol:
:thumbup: fiktivno :mrgreen: ....moj rodjak se sporazumno razveo i ozenio neku slavonku ,naravno za lovu....ja vala kakva je nebih to mogao uraditi ni po Skypu :lol: :lol: :lol: a ona dosla iz D i vjencali se dole kod nas on ima troje djece a ona troje unuka :lol: :lol: .......Bakireeeee daj zaposli jos 150000 bote ko te napravi :lol: :lol: ....sve je on njoj posteno platio ali opet ga cesto reketira za lovu :-)
Niemand

#434 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Niemand »

Ostajem jer svi veliki umjetnici su zivjeli nekim bijednim zivotom. :oops:
Hendrix

#435 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Hendrix »

Black swan wrote:
vjerojatno neki trend... manje smo mi imali 1999. nego što oni danas imaju
ali je nas fax koštao po 100 marki godišnje :D a njih 1000 :D
mi smo se skoro svi zaposlili a oni dana dugo čekaju..

a vala i pametnije su današnje generacije nego moja 1999. :D

nije do neimaštine jer idu i bogatuni i kapitalisti

to je trend... uvijek je bilo seoba naroda kroz povijest
nek se geni miješaju :thumbup:
Kakav trend ba, ne mozes poredit 1999. i 2017.

Pa tad smo bili 4 godine iza rata, bilo je pojam imati infrastrukturu da radi, telefon, ceste, normalan zivot. Interneta nije bilo, nemas pojma kakva je situacija vani, trebala viza gdje god da hoces krenut a plate mizerne, dakle neuporedivo danasnje stanje i 1999.

Da bilo je seobe naroda, i ovo je jedna uzrokovana cinjenicom da su ljudi shvatili da je buducnost ista i da nece biti promjena dok god je ovakva vlast tu, a bice uvijek jer je narod podrzava...i jbg ili trpi zacarani krug sranja ili nadji nesto bolje. Danas odes sa pasosem na bus i u Njemackoj malo vidis kako izgleda organizovana drzava i kako je to kad recimo bus dodje na vrijeme...banalan primjer ali cinjenica da je nama normalno da recimo GRAS moze da radi sta hoce i da ima dnevni red kako im je k*** cejf govori koliko smo mi zaostali mentalno, komplet svi.

Jednostavno ljudima je dosta vise one price "jbg tako je to kod nas, sta ces, tako nam je kako nam je"...dopizdi brate.
Dozer

#436 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Dozer »

Zaboravio si - nek' ne puca...

A ja molim boga (u kojeg ne vjerujem) da se opet zapuca... To je jedini nacin da se rijesimo ove ENV bagre... Al', jbg, ili je bog gluh k'o top, ili ga nema... A bagra to zna, pa rade sta hoce...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#438 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Truba »

Hendrix wrote: Kakav trend ba, ne mozes poredit 1999. i 2017.
tako je

1999. je još bilo nade

danas je nema nikako
hadzinicasa

#439 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by hadzinicasa »

period od 2007-2012 je zlatni period postratne BiH.
Hajvan

#440 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Hajvan »

hadzinicasa wrote:period od 2007-2012 je zlatni period postratne BiH.

hebote, a ja bas tada bio vani :(
hadzinicasa

#441 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by hadzinicasa »

pardon, fulila za 10 godina
mislila sam na 1997 - 2002/3

cccc ova demencija ubi.
Vitezanin

#442 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Vitezanin »

Bodkin wrote:
Vitezanin wrote:Ljudi su odavde uvijek iseljavali, ali ovo sad je zaista haos.

Izmedju ostalog ima malo i ljubomore
Da, ovo je istina također.
Dozer

#443 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Dozer »

hadzinicasa wrote:pardon, fulila za 10 godina

cccc ova demencija ubi.
A ja kontam "o cemu ova prica...kakva crna 2007-12..." :lol:
muhafuca

#444 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by muhafuca »

Hajvan wrote:hajmo u albaniju zivit i radit.. ha ja..
prvo vi, licnim primjerom. ah, da ..kazete da ste prestari za to..
posaljite ondak vasu cjenjenu djecu tamo. Moze?

eh da, ne morate mi odmah replicirati..
ja se samo malo salim :lol:

cinjenice su uvijek negdje na pola puta izmdju ova dva tabora pesimist i optimista :mrgreen:
ako vec doneses ofluku o odlasku zasto ici u Albaniju a ne u neku od jos daleko naprednijih zemalja.

Ne govori cinjenica da ljudi idu u Njemacku Svedsku Ameriku i Australiju itd

da podaci da nas je Albanija pretekla u razvoju nisu tacni vec da smo i mi i Albanija supak Evrope ali da su oni malo manji supak

(prema podacima barem)

a cinjenice su na pola puta u ovisnosti sa kim nas poredis.

ako uzmes Zimbabve, Kongo, Vijetnam, Banglades i slibne zemlje - naravno da je ovdje bolje (stavise - super)

ali mi zivimo u Evropi i realno imamo potencijal i preduslove (realne) da se tu guramo

eh ako po tome gledas - vrlo je malo zemalja u blizem i daljem okruzenju na koje mozemo uprijeti prsto i reci bolje je ovdje nego u toj i toj zemlji.

Tako da je pesimistican pogled nazalost blizi realnosti nego neka sredina.
hadzinicasa

#445 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by hadzinicasa »

Dozer wrote:
hadzinicasa wrote:pardon, fulila za 10 godina

cccc ova demencija ubi.
A ja kontam "o cemu ova prica...kakva crna 2007-12..." :lol:
ma preracunala se. pa procitam i kontam, znam da je davno bilo, a 12 - 17 nije davno, totje kad "usput" u brzini pises.
a i sad se smrznem kad skontam da je od pocetka rata proslo vise od 25 godina.
frtalj vijeka.
Rizvan

#446 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Rizvan »

detroit-mercy wrote:Glede infrastrukture, ne znam sta bih ti rekao. Uzmi za primjer telecoma, vjerovatno im nije svejedno da izgube 20-30% musterija. Sta sa autoputevima, broj vozila se smanji za 20-30% a fixni troskovi ostali isti. Da ne pricamo o onoj teti na pijaci sto prodaje paprika, do juce 10toro dolazilo i kupovalo, danas njih 7-8. Njeni troskovi prozivodnje su jos uvijek isti :mrgreen:. O punjenju fondova, prikupljanju poreza i sl. nekom drugom prilikom.
Po tebi ispade da smo mi država u kojoj 100% građana ima primanja, a u realnosti tek svaki četvrti građanin je zaposlen, a isto tako svaki četvrti je bez ikakvih primanja. Autoputevi neće doživjeti pad broja korisnika, jer većina onih koji se iseljavaju ili koji se trebaju iseliti su mladi nezaposleni ljudi koji guess what i nemaju auta. :D

Mi još uvjek imamo povelik procenat ruralnog ekonomski neaktivno stanovništva koji gotovo i ne učestvuje u potrošnji ovoga društva. Ti ljudi ne posjećuju ugostiteljske objekte, rijetko odlaze frizeru, nemaju internet, u trgovinama kupuju samo osnovne proizvode šećer, ulje, brašno, robu široke potrošnje kupuju na divljim buvljacima, ako i voze voze sporednim seoskim putevima da zaobiđu plaćanje autoputa.

Ti ljudi su ekonomski potencijal ali i omča oko vrata ove države. Iako mi bilježimo posljednih godina ekonomski rast, on je daleko od dovoljnog da u kratkoročno vrijeme izvuče tolike ljude iz siromaštva. Naravno ne iseljavaju se samo siromašni, nego i situirani, ali postojeći ekonomski rast može donekle pokriti odlazak situiranih, a ne treba zaboraviti sa povečanjem iseljavanja dolazi i do porasta doznaka iz inostranstva, kao i do većeg protoka ljudi, turizma.... to što se ljudi iseljavaju ne znači da se nikad neće vratiti u BiH, barem u posjetu. Od hiljadu maraka koje najmanje ostave prilikom posjete država ima više koristi, nego što bi imala da su ostali ovdje i ostvarivali promet na divljim pijacama.
Dozer

#447 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Dozer »

Drugim rijecima - hajmo svi vanka, pa cemo slati lovu ovamo :D

Mislim, ono... Taj situirani ovdje, a koji ode vani pa onda salje lovu ovamo, i dodje jednom godisnje, na neki volsebni nacin je bolji za ovu drzavu nego da je ostao ovdje i privredjivao, placao porez cijelu godinu, doprinose, ZO...?

Jbg...ne ide :D
Last edited by Dozer on 02/11/2017 15:33, edited 1 time in total.
bersK

#448 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by bersK »

Države koje se oslanjaju na turizam su kurcu za uši pale. Doduše Hrvatska bi svakako bila država slučaj da im pijani Česi, Britanci, Škoti, Švabe i Norvežani ne dolaze na Zrće i Bosanci u Makarsku. Mogli bi komotno pakovat kofere svi redom i u Irsku taban fijaker.

I velika većina država koja živi od turizma je raspad sistema. Idite redom od egzotičnih državica, pa do komšiluka.
Dozer

#449 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Dozer »

I, jos jedna "sitnica" - selo nikad i nigdje nije bilo "omca oko vrata" drzavi.
Jeste samo kod nas, i u slicnim drzavama nasoj (iako takvo nesto ne postoji na planeti), ali u svakoj normalnoj drzavi stocarstvo i poljoprivreda su nezamjenjive grane, one koje nose dobar dio ukupne privrede drzave.

Svi moramo jesti, zar ne? A meso i mesne preradjevine i proizvodi, kao i povrce i voce, su osnova nase ishrane. Pametna drzava ulaze maksimalno u te privredne grane, samo je kod nas to "omca oko vrata".

A to je zato samo iz jednog razloga - jer je selo doslo u grad, i nece vise da se bavi onim cime se uvijek bavilo. Lakse je sjediti i kukati, nego raditi na zemlji i sa stokom, sto je realno puno tezi posao od sjedenja u nekoj kancelariji i palamudjenja o svemu i svacemu, a o cemu se, opet realno, nema blage veze.

Da je ovdje pameti, drzava bi davala drasticno vece podsticaje poljoprivredi i stocarstvu, za koje ne da imamo uslove, nego su ti uslovi maltene savrseni, i te dvije grane bi se za proteklih 20 godina razvile do te mjere da danas ne bismo morali uvesti ni 1 KG mesa, voca ili povrca, nego bismo cak imali i pozamasan izvoz svega toga.

Ali...to je kad bi ovdje bilo pameti, zelje i volje...
Rizvan

#450 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Rizvan »

Dozer wrote:Drugim rijecima - hajmo svi vanka, pa cemo slati lovu ovamo :D

Mislim, ono... Taj situirani ovdje, a koji ode vani pa onda salje lovu ovamo, i dodje jednom godisnje, na neki volsebni nacin je bolji za ovu drzavu nego da je ostao ovdje i privredjivao, placao porez cijelu godinu, doprinose, ZO...?

Jbg...ne ide :D

Ne čitaš dobro :D , neko ko se bavi na crno preprodajom na pijaci nije situiran. Ne plaća penziono, zdravstveno, poreze, a već sam objasnio da takvi i jako malo doprinose potrošnji.
A povečanje doznaka iz inostranstva, je karakteristčno sa povećanjem iseljavanja. To uvijek prati jedno drugo.
Post Reply