Obi Wan Bosnian wrote:ista takva je i Srbija tog vremena pa opet ne znam da je neko tako opisivao Srbe iz tog perioda a posebno ne da je za to dobio nobelovu nagradu. Andrić se posebno potrudio da svoje likove (muslimane) prikaže ne samo kao nazadne i primitivne već kao perverzne manijake i psihiopate obavezno navodeći da su se školovali u medresi.Salonski Kriticar wrote:Obi, Andric opisuje Bosnu u vremenu kraja Osmanske imperije.
Bila je to zemlja na periferiji carstva koje umire vise od stotinu godina, gdje i dalje vladaju feudalni odnosi, stanovnistvo je nepismeno a infrastruktura nepostojeca. Nama je dolazak Austro-Ugarske predstavljao nevidjen civilizacijski iskorak, a Austro-Ugarska je tada najmanje razvijena od svih evropskih sila. Industrijska revolucija vec uveliko tutnja kontinentom.
Mislim da je iz danasnje perspektive tesko i zamisliti zaostalost koja je tada bila u BiH i stvarno ne vidim kako bi se to moglo opisivati sa nekim romanticarskim zanosom.Prizori nasilja i perverznosti iz njegovih knjiga nikako ne mogu izaći iz mozga normalne osobe.
Ja svakako nisam relevantan kao književni kritičar, ali Andrića nikada nisam nešto volio čitati.
Težak i mučan.