Ivo Andrić

Locked
daddy-kool

#426 Re: Ivo Andrić

Post by daddy-kool »

Obi Wan Bosnian wrote:
Salonski Kriticar wrote:Obi, Andric opisuje Bosnu u vremenu kraja Osmanske imperije.

Bila je to zemlja na periferiji carstva koje umire vise od stotinu godina, gdje i dalje vladaju feudalni odnosi, stanovnistvo je nepismeno a infrastruktura nepostojeca. Nama je dolazak Austro-Ugarske predstavljao nevidjen civilizacijski iskorak, a Austro-Ugarska je tada najmanje razvijena od svih evropskih sila. Industrijska revolucija vec uveliko tutnja kontinentom.

Mislim da je iz danasnje perspektive tesko i zamisliti zaostalost koja je tada bila u BiH i stvarno ne vidim kako bi se to moglo opisivati sa nekim romanticarskim zanosom.
ista takva je i Srbija tog vremena pa opet ne znam da je neko tako opisivao Srbe iz tog perioda a posebno ne da je za to dobio nobelovu nagradu. Andrić se posebno potrudio da svoje likove (muslimane) prikaže ne samo kao nazadne i primitivne već kao perverzne manijake i psihiopate obavezno navodeći da su se školovali u medresi. :-) Prizori nasilja i perverznosti iz njegovih knjiga nikako ne mogu izaći iz mozga normalne osobe.
:thumbup:

Ja svakako nisam relevantan kao književni kritičar, ali Andrića nikada nisam nešto volio čitati.
Težak i mučan.
Last edited by daddy-kool on 27/10/2017 11:40, edited 1 time in total.
Drvosjeca iz Dejcica

#427 Re: Ivo Andrić

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

MHAB wrote: Uskačem kao padobranac na temu sa željom da napišem ponešto isključivo o događaju na koji se referiraš u vašoj diskusiji. Ovo vadim potpuno van konteksta cijelokupne diskusije na ovoj temi pa je vjerovatno off topic. Dakle, taj već sada gotovo "mitski" naci maskenbal ili kako ga već sve ne nazivaju je bio običan "dernek" na koji su se skupili pripadnici tadašnje sarajevske "zlatne" mladeži. Kako tada nisu bile ovoliko velike klasne razlike kao sada oni nisu bili nikakva djeca bogataša nego gradska raja čiji roditelji (većinom) su bili ili na "položaju" kako se tada govorilo ili intelektualci različitih profila. Autoru ili autorima ideje da se napravi takva "zajebancija" kao ni samim učesnicima nije padalo na pamet da to ima nekakav ideološki kontekst niti su oni (za većinu sam siguran) imali ikakve veze odnosno bili neko ko podržava takve ideje. Jednostavno bilo im interesantno "zabranjeno voće" i kontali da će ispasti mangupi među rajom ako se sazna za taj fazon.

Ako se posmatra istorijski kontekst to je vrijeme kada polagano tadašnji sistem gubi "dah" i naziru se prve ozbiljnije pukotine. U Sarajevu se još uvijek to ne osjeća kao u Beogradu, Ljubljani pa i Zagrebu. Sarajevo stisnuto među brdima još uvijek živi u nekoj vrsti "opijenosti" nakon olimpijade i ne prepoznaje naznake tektonskih promjena koje će promjeniti svijet padom željezne zavjese. Još uvijek su na svakom ćošku "čuvari" bradstva i jedinstva koji budno paze da ne bi ko šta rekao ili uradio protiv sistema. Kako su u predhodnom "periodu" ispucali sve adute ponestalo im je unutrašnjih neprijatelja. Kako "besposlen pop i kozliće krsti" tako je čuvarima bradstva - jedinstva i socijalističkog poretka ova zajebancija došla kao "zicer" da opravdaju svoje postojanje. Tako ta po meni vrlo glupa i neumjesna šala koja je ujedno neduhovita i neinteligentna postaje napad na državu i ustavni poredak. Većina učesnika je snosila neku vrstu posljedica za tu furku i platili su za taj "dernek". Beznačajna stvar je postala podloga za aferu koja je napumpana do maksimuma. Iz današnje perspektive to mi izgleda smješno, ali je to tada bilo maksimalno ozbiljno shvaćeno.

BTW nisam učesnik događaja, niko od moje rodbine ili prijatelja nije učesnik događaja tako da je sve što sam napisao lišeno bilo kakve lične emocije. Ovo je bio forumski pokušaj da se "baci" malo više svjetla na taj događaj nekoga ko je bio suvremenik događaja. Da napišem ovako dugačak post me ponukalo to što mi se učinilo da mu se u ovoj diskusiji u jednom trenutku pridavao preveliki značaj koji on ni na koji način ne zaslužuje.

A o Andriću je bilo ne znam ni sam koliko tema do sada. Ovaj forum ga je secirao iz različitih uglova. U jednoj od diskusija sam i sam učestvovao i citirao dijelove iz Andrićeve doktorske disertacije u kojima se on referira na Bosnu. Bosna je po meni ishodišna tačka njegovog književnog opusa. Sve što je napisao, a da valja je povezano sa Bosnom. Disertacija je bitna jer je ona sama po sebi naučni rad i lišena je umjetničkih sloboda koje su piscima dozvoljene kada pišu svoja umjetnička dijela. Andrić je kao osoba po meni bio klasičan mizantrop koji se cijeli svoj život borio sa svojim "demonima". Pisanje na forumu svakako nije najbolji način da se portretira osoba poput Andrića, ali kao i kod većine drugih ljudi postoje istorijske činjenice koje se ne mogu ignorisati. Ono što je evidentno iz toga je da su postupci Andrića tokom njegovog života i karijere (mino pisanja knjiga) kontradiktorni. Andrić ambasador Kraljevine Jugoslavije u Njemačkoj i Andrić nakon dobijanja Nobelove nagrade su dva različita čovjeka sa različitim stavovima o politici i svijetu koji ga okružuje....
Cijenim ovakve argumentovane postove iako se možda ne bih složio sa tobom u cjelini. Sigurno da je taj događaj oko "Naziparty" iz 1986. godine pomalo smiješan iz današnjice i dobro si opisao taj period ali ipak nije tako ni bezazlen i banalan. Ja sam pomenuo taj događaj jer kolega jednog profesora nauka naziva balijom i kakvim sve ne epitetima, vjerovatno uslijed nedostatka argumenata, pa se referisao na Jergovića kao autoritet ravan Rizviću na šta sam reagovao prvo zbog upotrebe riječi "balija" koja ima izrazite negativan kontekst za jedan cijeli narod, drugo zbog izrečenog nonsensa.

Oko Adnrića se mogu složiti da on nije isti Andrić prije Nobela i poslije, iako težina njegovih izjava ostavlja kod mene i dalje mučan osjećaj nelagode i nakon Nobelove nagrade.
seln

#428 Re: Ivo Andrić

Post by seln »

dječak sa šibicama wrote:Summa summarum, Andricu se zamjera sto je pisao protiv osmanlija i njihovih domacih slugu
rece potomak naroda koji je od stoljeca jedanaestog vjerno sluzio svakog tudjina koji je dosao.
da je pisao "Osmanlije su bili cool, moglo se ljepo zivjeti, nikoga nisu maltretirali, krscani su imali veca prava od muslimana" danas bi imao bistu u Sarj`vu ili bar u Kamengradu kod Sane, odmah pored Fatihovog turbeta.
Andric je (osim izrazene mizantropije), bio jos i relativno objektivan u opisu tadasnjeg stanja. Ono sto mu neki zamjeraju je imputirana ili stvarna mrznja prema bosanskim muslimanima.
ExNihilo

#429 Re: Ivo Andrić

Post by ExNihilo »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Pa ti se kleo u Jergovića nisam ja profesore ako tako brzo zaboravljaš. Ako je onaj mali Muharem napisao čitavu knjigu o tom događaju onda tu ima vatre. Možda Jergović zato brani svog uzora, ovaj prenosi tekst hoću reći (kako god), jer mu imponuje da brani brata arijevca. :mrgreen:
Nije, bolan, to poenta. Poenta je da ti, tobože, ovdje tražiš odgovore, a kada ti ponudim tekst sa odgovorima - ni ne otvoriš ga. Što će reći, tačna je moja hipoteza da pripadaš ideološkoj matrici koju odgovori uopće ne zanimaju i koja nekritički preko 20 godina provodi lov na vještice.

A što se Bazdulja tiče - nije ti taj za vjerovati. Otišao u Beograd, druži se sa Srbima, povlašio se. Jesi li čuo, tek, kako piše o Andriću? Gledaj šta, između ostalog, veli:
Muharem Bazdulj wrote:Niko Bosnu nije tako dobro razumio kao Ivo Andrić, niko je nije volio više od Ive Andrića.
Držim da je vrlo neozbiljno od tebe takvoj osobi vjerovati na riječ - očigledno je riječ o izdajniku vlastitog naroda, islamofobu i srbofilu.
Drvosjeca iz Dejcica wrote: A ovo oko balije, hoće li tebi smetati ako te oslovljavamo sa "vlah", jer po tom tvom kontekstu ja mogu reći da moje značenje vlaha nema negativnu konotaciju? :oops:

Iskreno, trebaš staviti prst na čelo pa se zapitati šta pišeš i šta pokušavaš odbraniti.
Slobodno. Zovi me kako god želiš - svečano obećavam da neću kmečati, prijavljivati postove poput uvrijeđene mlade i pozivati se na nacionalni interes. Doduše, malo te jebe što ne pripadam srpskom plemenu, pa će ti pokušaj uvrede biti deplasiran.

Znam, gotovo nemoguće je tvom plemenski izluđenom umu shvatiti da nije Srbin svako ko odbacuje tezu o Andriću kao islamofobu. Ne uklapa ti se u binarnu sliku svijeta koju si izgradio, a za drugačiju nisi sposoban jer bi podrazumijevala kritički bijeg iz mentalnog geta u kome se nalaziš.
Drvosjeca iz Dejcica

#430 Re: Ivo Andrić

ExNihilo wrote:
Pa ti se kleo u Jergovića nisam ja profesore ako tako brzo zaboravljaš. Ako je onaj mali Muharem napisao čitavu knjigu o tom događaju onda tu ima vatre. Možda Jergović zato brani svog uzora, ovaj prenosi tekst hoću reći (kako god), jer mu imponuje da brani brata arijevca. :mrgreen:
Nije, bolan, to poenta. Poenta je da ti, tobože, ovdje tražiš odgovore, a kada ti ponudim tekst sa odgovorima - ni ne otvoriš ga. Što će reći, tačna je moja hipoteza da pripadaš ideološkoj matrici koju odgovori uopće ne zanimaju i koja nekritički preko 20 godina provodi lov na vještice.

A što se Bazdulja tiče - nije ti taj za vjerovati. Otišao u Beograd, druži se sa Srbima, povlašio se. Jesi li čuo, tek, kako piše o Andriću? Gledaj šta, između ostalog, veli:
Muharem Bazdulj wrote:Niko Bosnu nije tako dobro razumio kao Ivo Andrić, niko je nije volio više od Ive Andrića.
Držim da je vrlo neozbiljno od tebe takvoj osobi vjerovati na riječ - očigledno je riječ o izdajniku vlastitog naroda, islamofobu i srbofilu.
Drvosjeca iz Dejcica wrote: A ovo oko balije, hoće li tebi smetati ako te oslovljavamo sa "vlah", jer po tom tvom kontekstu ja mogu reći da moje značenje vlaha nema negativnu konotaciju? :oops:

Iskreno, trebaš staviti prst na čelo pa se zapitati šta pišeš i šta pokušavaš odbraniti.
Slobodno. Zovi me kako god želiš - svečano obećavam da neću kmečati, prijavljivati postove poput uvrijeđene mlade i pozivati se na nacionalni interes. Doduše, malo te jebe što ne pripadam srpskom plemenu, pa će ti pokušaj uvrede biti deplasiran.

Znam, gotovo nemoguće je tvom plemenski izluđenom umu shvatiti da nije Srbin svako ko odbacuje tezu od Andriću kao islamofobu. Ne uklapa ti se u binarnu sliku svijeta koju si izgradio, a za drugačiju nisi sposoban jer bi podrazumijevala kritički bijeg iz mentalnog geta u kome se nalaziš.
Brzo ti otpisa Jergovića u kojeg si se kleo ali takva prevrtljiva narav me i ne čudi od tebe. Do popdne jedno od podne drugo, poznato a? :mrgreen: Bazdulja sam namjerno pomenuo jer znam šta piše i da je otišao za Beograd, kao i Andrić, a bio je tako komičan student na Filozofskom fakultetu u Sarajevu što naravno ne umanjuje njegovu britkost pisanja. Taj događaj koji sam pomenuo se zaista i desio, čovjek je čak iznad i potvrdio autentičnost tog događaja iz 1986. godine i opisao djelomično i atmosferu kokva je tada vladala u Sarajevu.

Ja ipak ljude ne častim takvim pogrdnim riječima jer je za moj intelekt neprihvatljivo takvim prizemnim jezikom bilo koga nazvati pa ni u zajebanciji, dok je za tebe to sasvim normalna pojava, valja se to pokupi iz kuće. :roll: Ne bih ja sa tobom da više polemišem, sve si dovoljno rekao. Živio profesore!
ExNihilo

#431 Re: Ivo Andrić

Post by ExNihilo »

Brzo ti otpisa Jergovića u kojeg si se kleo ali takva prevrtljiva narav me i ne čudi od tebe. Do popdne jedno od podne drugo, poznato a? :mrgreen:
Opet pokazuješ da ti poznavanje retorike nije jača strana (a šta jeste? :D ). Jasno je meni da ti ovakvim rečenicama sada pokušavaš maskirati činjenicu da tekst koji sam poslao nisi ni otvorio, ali hajde se potrudi ne koristiti očigledne retoričke pogreške. Naime, niko Jergovića nije otpisao jer tekst koji sam poslao i nije bio Jergovićev. Što bi ti prepoznao da si zaista imao dovoljno interesa i kritičkog kapaciteta da otvoriš pomenuti esej i pročitaš drugačije mišljenje.

Dakle, klasični red herring iliti ga zamjena teza po naški.
Drvosjeca iz Dejcica wrote: Bazdulja sam namjerno pomenuo jer znam šta piše i da je otišao za Beograd, kao i Andrić, a bio je tako komičan student na Filozofskom fakultetu u Sarajevu što naravno ne umanjuje njegovu britkost pisanja. Taj događaj koji sam pomenuo se zaista i desio, čovjek je čak iznad i potvrdio autentičnost tog događaja iz 1986. godine i opisao djelomično i atmosferu kokva je tada vladala u Sarajevu.
Neprihvatljivo je uzimati osobu sa crne liste kao izvor. Tu nema diskusije. Nazad u saf i nemoj da se više ovo ponovi.
Salonski Kriticar

#432 Re: Ivo Andrić

Post by Salonski Kriticar »

Iz ove rasprave, a i nekih drugih, zakljucujem da Andricu nema spasa kad su Bosnjaci u pitanju.

Dobio je etiketu fasiste i mrzitelja Bosnjaka i svega bosnjackog pa ga vise nece oprati ni Dunav ni Sava, kako se nekad govorilo. Cini mi se da Andrica mrze vise nego Njegosa i Mazuranica zajedno.

S obzirom da je dobio Nobelovu nagradu, tezak je posao obezvrijediti njegovo knjizevno djelo. Zato su ga potpuno ponistili kao covjeka i radosno ga vuku kroz blato.

Na kraju, odbacivanjem Andricevog djela na gubitku ce biti samo Bosnjaci. Andricu je sad, svakako, svejedno.
insomnia78

#433 Re: Ivo Andrić

Post by insomnia78 »

Bosnjo nije odbacio ni onog ko ga je ditektno klap pa nece ni Andrica
SaraFina

#434 Re: Ivo Andrić

Post by SaraFina »

Salonski Kriticar

#435 Re: Ivo Andrić

insomnia78 wrote:Bosnjo nije odbacio ni onog ko ga je ditektno klap pa nece ni Andrica
Andrica koji ga je indirektno klao?
Drvosjeca iz Dejcica

#436 Re: Ivo Andrić

ExNihilo wrote:
Opet pokazuješ da ti poznavanje retorike nije jača strana (a šta jeste? :D ). Jasno je meni da ti ovakvim rečenicama sada pokušavaš maskirati činjenicu da tekst koji sam poslao nisi ni otvorio, ali hajde se potrudi ne koristiti očigledne retoričke pogreške. Naime, niko Jergovića nije otpisao jer tekst koji sam poslao i nije bio Jergovićev. Što bi ti prepoznao da si zaista imao dovoljno interesa i kritičkog kapaciteta da otvoriš pomenuti esej i pročitaš drugačije mišljenje.

Pa kaže... :mrgreen:
ExNihilo wrote:ExNihilo wrote:

Muhsin Rizvić je idejni tvorac balijsko-ideološkog lova na vještice kada je riječ o Andriću. Svi kasniji puleni, uključujući Fatmira, samo su se naslanjali na Rizvićev ideološki monstruozni pamflet. Srećom, Jergović je već temeljito, sistematski i taksativno raksrinkao ideološku pozadinu istog.
Opraštam ti profesore ali ti ne opraštam da si namjerno izrekao da je autor teksta Jergović. Nisi, nisi već si mislio da je Jergović jer je na njegovom Blogu...toliko o tebi profesore, nemoj više, dovoljno je.

ExNihilo wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote: Bazdulja sam namjerno pomenuo jer znam šta piše i da je otišao za Beograd, kao i Andrić, a bio je tako komičan student na Filozofskom fakultetu u Sarajevu što naravno ne umanjuje njegovu britkost pisanja. Taj događaj koji sam pomenuo se zaista i desio, čovjek je čak iznad i potvrdio autentičnost tog događaja iz 1986. godine i opisao djelomično i atmosferu kokva je tada vladala u Sarajevu.
Neprihvatljivo je uzimati osobu sa crne liste kao izvor. Tu nema diskusije. Nazad u saf i nemoj da se više ovo ponovi.
:shock: Čije crne liste? Tvoje? :shock: Kakav si ti bitan faktor, obični anonimus sa srednjom školom, ono ima crnu listu...gorhotom se smijem. Sada si već potpuno izgubio kompas.
Last edited by Drvosjeca iz Dejcica on 27/10/2017 13:07, edited 2 times in total.
dale cooper

#437 Re: Ivo Andrić

Post by dale cooper »

Po svemu sto sam uspio pronaći i pročitati o tom tobožnjem "nazi partiju" da se naslutiti da
je riječ o zajebanciji grupe tada mladih, buntovnih, nezadovoljnih i pomalo dokonih studenata. Neukusnoj provokaciji koja je vjerovatno imala za cilj da podjebe tadašnju komunističku vlast. O Jergoviću puno više govore njegovo pisanje i stavovi koje je izrekao kada se izgradio i kao čovjek i kao pisac nego neka pizdarija koju je napravio kao mladić.
Jebiga i David Bowie je recimo krajem 70-tih
u po` Berlina salutirao novinarima seig hailom
pa niko normalan nikada nije Bowiea nazvao fašistom. Jednostavno nesretna epizoda i neukusan pokušaj provokacije izazvan raznim opijatima. :mrgreen:
Drvosjeca iz Dejcica

#438 Re: Ivo Andrić

dale cooper wrote:Po svemu sto sam uspio pronaći i pročitati o tom tobožnjem "nazi partiju" da se naslutiti da
je riječ o zajebanciji grupe tada mladih, buntovnih, nezadovoljnih i pomalo dokonih studenata. Neukusnoj provokaciji koja je vjerovatno imala za cilj da podjebe tadašnju komunističku vlast. O Jergoviću puno više govore njegovo pisanje i stavovi koje je izrekao kada se izgradio i kao čovjek i kao pisac nego neka pizdarija koju je napravio kao mladić.
pa niko normalan nikada nije Bowiea nazvao fašistom. Jednostavno nesretna epizoda i neukusan pokušaj provokacije izazvan raznim opijatima. :mrgreen:
Ma ne nazivam ja Jergovića nacistom niti bilo kako, već samo Jergovića nabijam na nos kolegi koji je prvobitno mislio da je dotični autor teksta a kasnije se nevješto vadio da je kobajagio namjerno postavio tako. :mrgreen:
dale cooper

#439 Re: Ivo Andrić

Post by dale cooper »

dale cooper wrote:Po svemu sto sam uspio pronaći i pročitati o tom tobožnjem "nazi partiju" da se naslutiti da
Ma ne nazivam ja Jergovića nacistom niti bilo kako, već samo Jergovića nabijam na nos kolegi koji je prvobitno mislio da je dotični autor teksta a kasnije se nevješto vadio da je kobajagio namjerno postavio tako. :mrgreen:
Bome ja to nisam shvatio tako. Čini mi se da si ti konto da je Jergovićev tekst u pitanju pa si ga pokušao diskreditovati sa ovim nazi party sranjem. Što znači da jesi pokušao implicirati da je Jergović poklonik nacista.
Last edited by dale cooper on 27/10/2017 13:17, edited 2 times in total.
insomnia78

#440 Re: Ivo Andrić

Post by insomnia78 »

Salonski Kriticar wrote:
insomnia78 wrote:Bosnjo nije odbacio ni onog ko ga je ditektno klap pa nece ni Andrica
Pa da
Salonski Kriticar

#441 Re: Ivo Andrić

insomnia78 wrote:
Salonski Kriticar wrote:
Pa da
Mislim da je osnovni problem sa Andricem taj sto smeta danasnjem romantiziranju zivota u Bosni u vrijeme Otomanske imperije, prikazujuci ga surovim i zaostalim.

Prebacuje mu se da je muslimanske likove portretisao kao negativce. Jedini odgovor na takve optuzbe bi bio da neko sjedne i prebroji katolike i pravoslavce u njegovom djelu koji su takodjer prikazani kao negativne licnosti. A ne znam ko bio lud da to radi.
nadInsan

#442 Re: Ivo Andrić

Post by nadInsan »

Ivo Andrić je jedan od najboljih srpskih propagandnih instrumenata koji igra veliku ulogu u jačanju srpske mitomanije jer ne postoji Srbin da nije pročitao njegova djela. To što njegovo pisanje predstavlja alternativnu historiju bez ikakvog utemeljenja u realnosti je druga tema jer prvenstveno cilj njegovih djela da se probudi averzija prema Islamu, a kao veliki psiholog i manipulator, on to ne radi nikada direktno nego nudi takve premise iz kojih izvlačiš zaključak kojeg on želi, a to je naravno prezir spram Islama, Turcima, poturicama i sl. Ivo Andrić je umnogome doprinio jačanju srpskog nacionalnog bića, iako je pisao sve same laži, koje na kraju dana nisu ni bitne, jer bitan je samo taj efekat kojeg želi postići - prezir prema svemu što je muslimansko.

Druga stvar koju mnogi ovdje ne shvataju je da Andrić genijalan pisac i to nije kontradiktorno sa njegovim malicioznim (po Bošnjake) i propagandnim djelima. Koliko je dobrih filmova snimljeno u kojim se namjerno eksploatišu stereotipi kao npr. o krezavim Rusima, krvožednim Njemcima, Parizu kao nekom romantičnom gradu, glupim seksi plavušama. Problem sa Andrićem što namjerno piše na jedan historijski, autentičan, manipulativan, perfidan način. Drugi problem je što ga najviše izučavaju djeca koja nemaju razvijeno kritičko mišljenje, pa njegova djela shvataju kao historijske fakte.
Kikibombona

#443 Re: Ivo Andrić

Post by Kikibombona »

ExNihilo wrote:
Brzo ti otpisa Jergovića u kojeg si se kleo ali takva prevrtljiva narav me i ne čudi od tebe. Do popdne jedno od podne drugo, poznato a? :mrgreen:

E jbg :lol: :lol: :lol: :lol:

Iako sam navijao za tebe, Drvosjeco, sada te zatukao! :D

Imas argumente na svojoj strani al' ih lose koristis. :D
Kikibombona

#444 Re: Ivo Andrić

Post by Kikibombona »

arzuhal wrote:Bali

Image
Drevna balijska nastamba? :D
enko 1964
Grijem se na: južnu interkonekciju

#445 Re: Ivo Andrić

Post by enko 1964 »

nadInsan wrote:Ivo Andrić je jedan od najboljih srpskih propagandnih instrumenata koji igra veliku ulogu u jačanju srpske mitomanije jer ne postoji Srbin da nije pročitao njegova djela. To što njegovo pisanje predstavlja alternativnu historiju bez ikakvog utemeljenja u realnosti je druga tema jer prvenstveno cilj njegovih djela da se probudi averzija prema Islamu, a kao veliki psiholog i manipulator, on to ne radi nikada direktno nego nudi takve premise iz kojih izvlačiš zaključak kojeg on želi, a to je naravno prezir spram Islama, Turcima, poturicama i sl. Ivo Andrić je umnogome doprinio jačanju srpskog nacionalnog bića, iako je pisao sve same laži, koje na kraju dana nisu ni bitne, jer bitan je samo taj efekat kojeg želi postići - prezir prema svemu što je muslimansko.

Druga stvar koju mnogi ovdje ne shvataju je da Andrić genijalan pisac i to nije kontradiktorno sa njegovim malicioznim (po Bošnjake) i propagandnim djelima. Koliko je dobrih filmova snimljeno u kojim se namjerno eksploatišu stereotipi kao npr. o krezavim Rusima, krvožednim Njemcima, Parizu kao nekom romantičnom gradu, glupim seksi plavušama. Problem sa Andrićem što namjerno piše na jedan historijski, autentičan, manipulativan, perfidan način. Drugi problem je što ga najviše izučavaju djeca koja nemaju razvijeno kritičko mišljenje, pa njegova djela shvataju kao historijske fakte.
Ovo podebljano me je nasmijalo. Jesu, čitali su k'o i Murat Šabanović. :D
Odgovarajuće citate iz Andrićevih knjiga, su za potrebe dnevne politike, izvlačili "učeniji i viđeniji" ljudi i adekvatno upakovane ih plasirali na konzumiranje "širokim narodnim masama". Da se primilo, primilo se.
Kikibombona

#446 Re: Ivo Andrić

Post by Kikibombona »

enko 1964 wrote:
nadInsan wrote:Ivo Andrić je jedan od najboljih srpskih propagandnih instrumenata koji igra veliku ulogu u jačanju srpske mitomanije jer ne postoji Srbin da nije pročitao njegova djela. To što njegovo pisanje predstavlja alternativnu historiju bez ikakvog utemeljenja u realnosti je druga tema jer prvenstveno cilj njegovih djela da se probudi averzija prema Islamu, a kao veliki psiholog i manipulator, on to ne radi nikada direktno nego nudi takve premise iz kojih izvlačiš zaključak kojeg on želi, a to je naravno prezir spram Islama, Turcima, poturicama i sl. Ivo Andrić je umnogome doprinio jačanju srpskog nacionalnog bića, iako je pisao sve same laži, koje na kraju dana nisu ni bitne, jer bitan je samo taj efekat kojeg želi postići - prezir prema svemu što je muslimansko.

Ovo podebljano me je nasmijalo. Jesu, čitali su k'o i Murat Šabanović. :D
Odgovarajuće citate iz Andrićevih knjiga, su za potrebe dnevne politike, izvlačili "učeniji i viđeniji" ljudi i adekvatno upakovane ih plasirali na konzumiranje "širokim narodnim masama". Da se primilo, primilo se.
Dodjavola :roll: :lol: :lol: :lol:
BHCluster

#447 Re: Ivo Andrić

Post by BHCluster »

Salonski Kriticar wrote:
Mislim da je osnovni problem sa Andricem taj sto smeta danasnjem romantiziranju zivota u Bosni u vrijeme Otomanske imperije, prikazujuci ga surovim i zaostalim.

Prebacuje mu se da je muslimanske likove portretisao kao negativce. Jedini odgovor na takve optuzbe bi bio da neko sjedne i prebroji katolike i pravoslavce u njegovom djelu koji su takodjer prikazani kao negativne licnosti. A ne znam ko bio lud da to radi.

Znaci nemas odgovor a ipak tvrdis suprotno od onoga sto mu se "prebacuje". :lol:
insomnia78

#448 Re: Ivo Andrić

Post by insomnia78 »

Salonski Kriticar wrote:

Nije bas simpatis’o ni Bosnjake van osmanskog carstva nevezano za literaturu
nadInsan

#449 Re: Ivo Andrić

Post by nadInsan »

Dobro, nisu svi Srbi čitali Andrića nego 95% njih koliko ih je pismenih u Srbiji. Ono što je Bošnjacima Fatiha, to je Srbima na Drini ćuprija.
John Cleese

#450 Re: Ivo Andrić

Post by John Cleese »

nadInsan wrote:...ne postoji Srbin da nije pročitao njegova djela...
Ne da postoji nego bih prije rekao da je mnogo vise onih koji nisu citali, ne samo Andriceva djela... i ne iskljucivo Srba, naravno.
Ne bih da nagadjam koliko je onih koji su i citali bilo sposobno shvatiti sta su citali (sto, da stvar bude gora, ne iziskuje natprosjecan intelekt).
No ljudi u tome ne vide ni najmanju smetnju odlucnoj tvrdnji da oni pouzdano znaju o cemu se radi, svodeci s lakocom dobar dio necijeg literarnog opusa na nivo pamfleta.

I to je dvosmjerna cesta - zbog cega nekoga jedni idioti slave, zbog toga ga drugi pljuju...

A sto se Andrica tice... da moze da vidi ko sve danas o njemu i kako pise, kudio ga ili hvalio, svejedno - mislim da bi radije bio zaboravljen.
Locked