Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post Reply
hAZNADAR

#426 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by hAZNADAR »

Connaisseur Karlin wrote:
hAZNADAR wrote:
Naslovnica wrote:@haznadar,
Ja sam temi ponovio 5 puta minimalno, a ponavljam i sada...
Zaista nemam ništa protiv da se bilo ko izjašnjava kao Bošnjak, Srbin ili Hrvat, i da , shodno tome, bira bosanski, srpski ili hrvatski.
Ali moju djecu, koja nisu niti Bošnjaci, niti Srbi niti Hrvati, niko neće svrstavati u određeni nacionalni tor na osnovu izjašnjavanja o jeziku.
Moja djeca će da uče na sva 3 jezika.
Čekam da vidim šta će se desiti jer smo zaokružili sva 3 jezika. 8-)
A ko to molim te svrstava tvoju djecu u neki nacionalni ili etnicki tor - zbog jezika?
Kada znamo jako dobro da ne postoji pravilo da upotreba nekog jezika znaci automatski i tu naciju. Hebote pola svijeta prica engleski ili spanski a imaju druge nacije i niko ne spominje torove.
U samoj Srbiji i Hrvatskoj imas silu nesrba i nehrvata koji upotrebljavaju srpski ili hrvatski jezik. U sportu sa ponosom takvi nose i grb sa saharom ili orlovima - i niko od toga ne pravi dramu.

A nedajBoze da se u Sarajevu spomene upotreba srpskog, hrvatskog, bosanskog(koji nije ni u teoriji ni praksi rezervisan za samo Bosnjake) eto drame, fasizma, ubacivanje u tor,....

Tvoja djeca imaju na raspolaganju tri jezika. Iskreno receno - bosanski u toj skupini je najvise multi kulti i ima najveci kosmopolitski karakter. Tri jezika na raspolaganju - sto nemas u vecini drzava danas. Da zivis u Beogradu ili Zagrebu - imao bi na raspolaganju samo jedan i to je to.
Sila nasih ljudi zivi vani i djeca u skolstvu upotrebljavaju njemacki, svedski, engleski, holandski,.... nikakav problem.

A tebi smetaju tri jezika na raspolaganju.
Sta je to drugo no puki stereotip gdje si uz upotrebu ovog ili onog jezika il cetnik, il ustasa, il SDA balija?
ovo je netocno :shock: :lol:

danasnji bosanski jezik se standardizira i nomirnira iskljucivo od lingivsitcikih nestcucnjaka poput Halilovica,Jahica , a koji su prepisivali veciu dijelova iz hrvatskog jezika, plus, forsiraju nove nove lingivsticke razlike :-) doticnu nepismenu ekpiu je Ridjanovic dobro analizirao :D zato kazem da se bosnjaci danas bore sa bosasnki bosnjacki jezik ;-) vecina bsanjaka ne zna ko i kako imm kroji svrmenei bosanski bosanjcki jezik :lol:
Evo imena tih naših vajnih “lingvista”: Dževad Jahić, Senahid Halilović, Ismail Palić, Josip Baotić, Hasnija Muratagić-Tuna, Halid Bulić, Refik Bulić, Hanka Vajzović, Ibrahim Čedić, Milan Šipka, Danko Šipka, Amela Šehović, Alisa Mahmutović, Mevlida Garić, Naila Valjevac, Jasna Hadžimejlić, Vedad Smailagić, Ismet Smajlović, Miloš Kovačević, Mirjana Vlaisavljević, Sreto Tanasić, Emina Topić, Husein Zvrko. Njihovi „radovi“ mogli bi se nazvati naučnim samo ako pojam nauke banalizirate do to mjere da i ljubavni život Alberta Ajnštajna postane predmet izučavanja u okviru teorije relativiteta (a pošto je genijalni fizičar imao buran ljubavni život, ta bi „nauka“ bila puno zanimljivija od često nesuvislih bulažnjenja o temama koje nemaju nikakve veze sa lingvistikom, ali koje naši jezikoslovci prodaju pod firmom lingvistike i od koje ugodno žive na račun glupih i neukih Bosanaca).
Dr. Midhat Ridjanovic :thumbup:
O Midho. Onaj autsajder koji Bošnjake naziva “bosanskim fekalijama”, “ortodoksnim budaletinama” koje treba na “festivalu govana proglasiti najvećim govnima na svijetu”.

u smislu opovrgavanja bosnjackog imena.

Ili kada poziva na ubistvo:
Ja stvarno mislim da je krajnje vrijeme da se počnu likvidirat ljudske fekalije kao što je Hamo Delalić, jer šačica budala poput njega mogu ovom narodu nanijeti štetu koju ne mogu ispraviti ni hiljade pametnih. Eto, on je već svojim komentarom mene protjerao sa svih društvenih mreža, sajtova i portala, a možda i iz javnog života uopšte. Hoćemo li dozvolit da protjera i druge naše intelektualne dike? Hoćemo, jer je on slobodan da po društvenim mrežama sere do mile volje. Zato ja mislim da bi ubistvo Hame Delalića bio prvorazredan patriotski čin.

Naravno bosanski rjecnici koje on nije pisao - smece itd.

Krasne svjetonazore imate.
:lol:

A ti si osoba koja i kada se provali - to ne skonta. I kada neko argumentima razvali tvoje nebuloze - i dalje ne kontas. Al zato imas Midhu citirati. :D
Naslovnica

#427 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by Naslovnica »

Putnik ali stvarno wrote:Ubila dosada .... :roll:
Što se ne drogiraš ko sav normalan svijet?
8-)
Connaisseur Karlin

#428 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by Connaisseur Karlin »

hAZNADAR wrote:
Naslovnica wrote:
@hAZNADAR,
Perfidni način na koji je inicijativa došla, pod krinkom poštivanja zakona (svi znamo kako svi u BiH poštuju zakone, počevši od Ustavnog Suda pa na niže), ekspeditivnost kojoj je SDA direktor škole poslao anketne listiće (dan prije nego je uopšte ovo pominjano u medijima), način na koje je pitanje formulisano (svi ste bili u mogućnosti da pogledate taj listić), trenutak kada to dolazi (pored svih problema u kojima se Kanton i država sama po sebi nalaze)...
Ugledni bošnjački nestranački intelektualci koji su pametniji i rječitiji od nas na forumu su rekli svoje (da ne kačim linkove).
Ovo nema veze sa poštivanjem i provođenjem zakona.
Ovo je čisto zaokruživanje teritorija i zbijanje redova. Pristali su na igru srpskih i hrvatskih politika u BiH. Ovo ne vodi nikakvim integrativnim procesima u BiH, dapače.
Ovo što oni rade, u ovom trenutku, na ovaj način je - NIĐE VEZE.
Ja ne znam u čemu je problem da moja djeca neće da uče niti srpski, niti bosanski niti hrvatski, već sva 3 službena jezika u BiH?
Nije po zakonu? Valja li zakon? Ako neko misli da valja - aferim. ja mislim da ne valja.
Sada će se javiti onaj da kaže kakav je zakon u RS-u i Kantonima sa hrvatskom većinom...pa hoćemo li da nam oni budu uzor ili šta? Hoćemo li integrativne procese, ili idemo u daljnje podjele i disoluciju?
Mi kao "ostali" (govorim a moju porodicu) ne želimo nikoga prisiljavati kako da zove svoj jezik. Nemam ništa protiv bilo kojeg jezika, suprotno od toga. Samo ne želim da me se prisiljava da biram jedan od 3 zvanična jezika u BiH. Nema potrebe. Mogu uvesti da ti u knjižici piše samo jedan od ova tri, uz to da dodaju da onaj ko želi može da se opredijeli za sva 3.
Ja mislim da je bogatiji onaj ko zna više jezika.
Isto tako mislim da su mnogima na ovom forumu trn u oku oni koji su "nesvrstani", koji ne žele cijelu BiH iz 3 dijela, koji ne žele torove, koji ne žele da se legalizuju rezultati etničkog čišćenja, koji osuđuju ratne zločine na svim stranama (bez obzira što se brojevno ne mogu porediti)...
Nekada mi se čini da su jedini ljudi koji se bore za BiH upravo ovakvi kao ja, ali je to borba s vjetrenjačama.
Tjeram djecu da uče jetike, kompjutere, matematiku i neka bježe odavde jer sa nama ovakvima u BiH, ja za njih ne vidim neku perspektivu i svijetlu budućnost.
Znao sam da je u pitanju SDA fobija i zablude fine gradske raje. :roll:

Koji to nestranacki intelektualci se protive bosanskom jeziku u skolstvu?

Da me ne razumijes pogresno - ja te ne ubjedjujem u nesto, niti sugerisem,... tvoj izbor - tvoja volja, tvoje pravo. Ali moras znati da ne postoji zajednicko ime za nase jezike. Nekada je to bio SH ali ga vise nema niti odgovara danasnjim okolnostima. I da to sto pises o bosanskom nije tacno.

Ali ta borba protiv nacionalizma, torova,... je odavno izgubila kompas. Napraviste SDA pametnijim nego sto jesu, podigoste im kapu vise nego sto zasluzuju. Jer ispade da SDA izvrsi jezicku reformu, oformi naciju,.... ko bi reko da su nabusani vjernici sa par razreda osnovne tako sposobni. :lol:

Hebiga jarane - cim si poceo bosanski jezik tumaciti kao metod razbijanja BiH, smetnju integraciji, prihvatanje susjednih sepratistickih politika, SDA minder plan, .... trebao bi sam skontati koliko si se zaholcao i izgubio kompas. Od svoje djece pravis nepotrebno autsajdere i ne za njihovo dobro vec zarad svojih zabluda.
Nista ti neces ispasti veci kosmopolita, gradska raja, situiraniji,.... bojkotom sva tri jezika niti bi tvoja djeca ispala nacionalisticka u torovima ako izaberu bilo koji jezik.
Naslovnica je odlicno obrazlozio, a ti se hazanadare parvis da ne znas o cemu covjek pise :)

haznadar,upravo tvoji bosnjaci rade na odvajanju bosasnkog jezika, i promjeni istog , znaci ,rade isti nacionalisticki biznis poput srba i hrvata u BiH
hAZNADAR

#429 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by hAZNADAR »

Bodkin wrote:
hAZNADAR wrote:
Bodkin wrote:Bosanci ce pricati bosanski. To je sasvim logicno. Ovo je vise politika gdje ljudi osjecaju da se djeca razdvajaju sto je i tacno
Kako razdvajaju kada su vec razdvojena? Ko to u kuci, privatno koristi BHS za jezik?
Jedino neki roditelji preko djece pokusavaju ispasti pametniji, situiraniji,... po definiciji prestiza nekih minulih vremena.
CIm je bosanski jezik u skolstvu postao simbol SDA, balija, podjele BiH, torova, razdvajanja,... - to je daleko od politike. To je socijalni fenomen gdje logike nema.
Razdvajanje djece. Kao i obicno odgovaras na teorije u svojoj glavi, a ne na post. Ne znam ni jednog ko je na temi pisao slicno o bosanskom. Radi se o sda politici
Kao i obicno kazes teorije u mojoj glavi i poslije opet potvrdis SDA. :lol:

Ne volim ni ja SDA ali je fina gradska raja odavno izgubila kompas i mjeru u svojoj borbi protiv njih.

Kakve veze ima bosanski jezik sa SDA molim te? Sjecas se valjda popisa 91-ve.
Tajming mozda? Prije cega?

Ne protivim se ja SBH jeziku - ali ni ovoj izmjeni. Bilo skracenica sva tri ili slobodan izbor - sta SDA ima od toga kako uopce nekome moze ovo najnovije ici u korist ili stetu. Samo se drugacije formulise nesto davno utvrdjeno i prihvaceno.
Connaisseur Karlin

#430 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

hAZNADAR wrote:
hAZNADAR wrote:
A ko to molim te svrstava tvoju djecu u neki nacionalni ili etnicki tor - zbog jezika?
Kada znamo jako dobro da ne postoji pravilo da upotreba nekog jezika znaci automatski i tu naciju. Hebote pola svijeta prica engleski ili spanski a imaju druge nacije i niko ne spominje torove.
U samoj Srbiji i Hrvatskoj imas silu nesrba i nehrvata koji upotrebljavaju srpski ili hrvatski jezik. U sportu sa ponosom takvi nose i grb sa saharom ili orlovima - i niko od toga ne pravi dramu.

A nedajBoze da se u Sarajevu spomene upotreba srpskog, hrvatskog, bosanskog(koji nije ni u teoriji ni praksi rezervisan za samo Bosnjake) eto drame, fasizma, ubacivanje u tor,....

Tvoja djeca imaju na raspolaganju tri jezika. Iskreno receno - bosanski u toj skupini je najvise multi kulti i ima najveci kosmopolitski karakter. Tri jezika na raspolaganju - sto nemas u vecini drzava danas. Da zivis u Beogradu ili Zagrebu - imao bi na raspolaganju samo jedan i to je to.
Sila nasih ljudi zivi vani i djeca u skolstvu upotrebljavaju njemacki, svedski, engleski, holandski,.... nikakav problem.

A tebi smetaju tri jezika na raspolaganju.
Sta je to drugo no puki stereotip gdje si uz upotrebu ovog ili onog jezika il cetnik, il ustasa, il SDA balija?
ovo je netocno :shock: :lol:

danasnji bosanski jezik se standardizira i nomirnira iskljucivo od lingivsitcikih nestcucnjaka poput Halilovica,Jahica , a koji su prepisivali veciu dijelova iz hrvatskog jezika, plus, forsiraju nove nove lingivsticke razlike :-) doticnu nepismenu ekpiu je Ridjanovic dobro analizirao :D zato kazem da se bosnjaci danas bore sa bosasnki bosnjacki jezik ;-) vecina bsanjaka ne zna ko i kako imm kroji svrmenei bosanski bosanjcki jezik :lol:
Evo imena tih naših vajnih “lingvista”: Dževad Jahić, Senahid Halilović, Ismail Palić, Josip Baotić, Hasnija Muratagić-Tuna, Halid Bulić, Refik Bulić, Hanka Vajzović, Ibrahim Čedić, Milan Šipka, Danko Šipka, Amela Šehović, Alisa Mahmutović, Mevlida Garić, Naila Valjevac, Jasna Hadžimejlić, Vedad Smailagić, Ismet Smajlović, Miloš Kovačević, Mirjana Vlaisavljević, Sreto Tanasić, Emina Topić, Husein Zvrko. Njihovi „radovi“ mogli bi se nazvati naučnim samo ako pojam nauke banalizirate do to mjere da i ljubavni život Alberta Ajnštajna postane predmet izučavanja u okviru teorije relativiteta (a pošto je genijalni fizičar imao buran ljubavni život, ta bi „nauka“ bila puno zanimljivija od često nesuvislih bulažnjenja o temama koje nemaju nikakve veze sa lingvistikom, ali koje naši jezikoslovci prodaju pod firmom lingvistike i od koje ugodno žive na račun glupih i neukih Bosanaca).
Dr. Midhat Ridjanovic :thumbup:
O Midho. Onaj autsajder koji Bošnjake naziva “bosanskim fekalijama”, “ortodoksnim budaletinama” koje treba na “festivalu govana proglasiti najvećim govnima na svijetu”.

u smislu opovrgavanja bosnjackog imena.

Ili kada poziva na ubistvo:
Ja stvarno mislim da je krajnje vrijeme da se počnu likvidirat ljudske fekalije kao što je Hamo Delalić, jer šačica budala poput njega mogu ovom narodu nanijeti štetu koju ne mogu ispraviti ni hiljade pametnih. Eto, on je već svojim komentarom mene protjerao sa svih društvenih mreža, sajtova i portala, a možda i iz javnog života uopšte. Hoćemo li dozvolit da protjera i druge naše intelektualne dike? Hoćemo, jer je on slobodan da po društvenim mrežama sere do mile volje. Zato ja mislim da bi ubistvo Hame Delalića bio prvorazredan patriotski čin.

Naravno bosanski rjecnici koje on nije pisao - smece itd.

Krasne svjetonazore imate.
:lol:

A ti si osoba koja i kada se provali - to ne skonta. I kada neko argumentima razvali tvoje nebuloze - i dalje ne kontas. Al zato imas Midhu citirati. :D
covjek pise ostinu o vama, zato vam smetaju njegovi komentari o vama :)
Connaisseur Karlin

#431 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

hAZNADAR wrote:
Bodkin wrote: Razdvajanje djece. Kao i obicno odgovaras na teorije u svojoj glavi, a ne na post. Ne znam ni jednog ko je na temi pisao slicno o bosanskom. Radi se o sda politici

Ne volim ni ja SDA ali je fina gradska raja odavno izgubila kompas i mjeru u svojoj borbi protiv njih.

Ne protivim se ja SBH jeziku - ali ni ovoj izmjeni. Bilo skracenica sva tri ili slobodan izbor - sta SDA ima od toga kako uopce nekome moze ovo najnovije ici u korist ili stetu. Samo se drugacije formulise nesto davno utvrdjeno i prihvaceno.
:D :lol:
hAZNADAR

#432 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by hAZNADAR »

hAZNADAR wrote:

:-)
Kada se neko proda kao fina gradska raja kod administracije onda pretpostvljam ima vecu slobodu pisanja. Kao onaj o škartu i ti o gofnima.

Ja se iskljucujem do daljnjeg.
Connaisseur Karlin

#433 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

hAZNADAR wrote:
hAZNADAR wrote:

:-)
Kada se neko proda kao fina gradska raja kod administracije onda pretpostvljam ima vecu slobodu pisanja. Kao onaj o škartu i ti o gofnima.

Ja se iskljucujem do daljnjeg.
pa ti si izvukao doticni tekst, sa namjerom da podvuces sto doticni misli o danansnjoj sistuaciji , ali ciljano, naravno, bez namjere da obrazlozis slucaj sukoba :)

drugi put, postavi stranice radova doticnog, primjetit ces da se covjek ne stidi svog bosanskog jezika i bsoasnkog idntieta

ti jednsotavno bezobrazno i podlo pokusavas preusmjeriti debatu u smijeru ugorzenih bosanjaka
nadInsan

#434 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by nadInsan »

Dobro, ima li ijedna tema da je Carlin nije zatrovala svojim besmislenim komentarima, uvredama, potragom sukoba na ličnoj razini. Dok administratori reaguju na njeno ponašanje, pola foruma će otići s obzirom da je postalo nesnošljivo to njeno kontriranje i trolovanje svake teme.
zg1911

#435 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by zg1911 »

hAZNADAR wrote:
Neznam odakle si izvukao te postavke i stavio smajli. More bit da si me zamijenio sa nekim. Na srecu nismo konkurenti za stoljece sedmo ni za dubrovacko zaledje - to prepustam vama i Srbima da po svom nahodjenju tumacite LPD i jel srpska knezevina ili komunisticka Hrvatska. :D
Nama ono planina centralne Bosne od stoljeca dvanaestog sasvim dovoljno za pocetak.
Ima pisane stokavske rijeci u Dubrovniku, niko to i ne spori,.. u moru latinskog i talijanskog. Historiji je nemoguce izucavati bez klasika i prvih historicara poput Orbinija koji je pisao u slavu Slavena a pisao na nekom drugom jeziku - haj nebitno.
Dobrovacki govor je prije poddijalekt i Brozovic je tu sigurno relevantniji i od tebe i mene zajedno. A govor jednog podrucja je cijelo podrucje - bez obzira radilo se o gosparima ili papcima. I taj slavenski govor je usao u Dubrovnik mnogo poslije stoljeca sedmog.
Ne rece mi sto spomenu Tvrtka i Stjepka - da nisi slucajno pronasao etnicku definiciju imena. Joj sto bi to volio cuti.
to s imenima i stoljećem sedmim je provokacija koja je odgovor na idiotaruju - mi (hrvati) ukrali 8000 riječi turcima (na to valjda nemamo pravo, dok vi valjda imate), a ni imenovat grad nismo bili sposobni dok nam vi (bošnjaci) niste pomogli

Od stoljeća 7. ili 12. - dođe na isto, mitologija je mitologija

A argumenata za nazvat dijalekt dubrovačkim ima i više za nazvat ga no istočno-hercegovačkim (čitaj književnost). Srećom od osamostaljenja ne moramo slušat druge pa sad učimo da je hrvatski standardiziran na osnovi dubrovačkog govora, tj da je osnova ijekavska novoštokavština
Naslovnica

#436 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by Naslovnica »

Gledam ovaj bolesni FB profil FGR, da skontam zašto mi na ovoj polemici svako malo prišivaju FGR.
Koliko bolesnih konstrukcija, da čovjek ne povjeruje. :roll:
Strašno kako je narod zatrovan i pun mržnje...
¤ jelena ¤

#437 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by ¤ jelena ¤ »

U ovoj državi nema kompetentne (a javnosti poznate i dovoljno uticajne) osobe iz oblasti nauke o jeziku, kojoj se može u potpunosti vjerovati, koja nije politički kompromitovana i koja može sav ovaj haos objasniti građanima vodeći se isključivo objektivnim i racionalnim razlozima, kriterijumima/kriterijima.
Zbog toga obični ljudi, laici, roditelji nemaju povjerenja i ovako reaguju na pitanje o jeziku, i to s pravom, jer znaju da problem jezika nije samo lingvistički, nije samo vaspitno/odgojno-obrazovni, nego uvijek podrazumijeva i nekakvu političku podlogu, koja je zasnovana na manipulaciji ljudskim osjećanjima i ništa joj nije sveto.

Od ljudi se traži da se izjasne za nešto važno u budućnosti njihove djece, a nemaju koga da pitaju za savjet, niti znaju šta sve izbor koji naprave podrazumijeva...dokle sve to ide i zašto se to od njih traži kad se dosad nije tražilo.

Zbog želje jednog roditelja - koji može, jer ima funkciju direktora, da pokrene inicijativu - cijeli kanton, ili šta već, mora da se izjasni za nešto što je njemu u jednom trenutku prahnulo. :-)

Šta će se desiti ako se sutra samo jedan, dva, ili maksimum 5 porodica izjasni za ono što je i dosad bilo, dakle za B/H/S? Hoće li se i njegov ili njihov izbor poštovati, kao što se ispoštovala inicijativa ovog direktora-roditelja, i ništa se neće promijeniti jer jedan tako hoće?

Šta će dalje biti, nakon dobijenih rezultata ankete? Je li vam iko objasnio kakve sve promjene podrazumijeva vaš izbor, kakav god bio?

Anketa o izboru maternjeg jezika se popunjava i u drugim gradovima BiH, ali to se radi na samom početku školske godine, kad i odabir vjeronauke - a ne mjesec i kusur dana nakon početka školske godine. Zašto i kod vas ova inicijativa nije pokrenuta u septembru, prije početka nastave, i zašto ne može sačekati sljedeći septembar, uz adekvatnu pripremu roditelja o mogućim promjenama i uz dodatna objašnjenja o ishodu? Kako vi, koji nemate dilemu i problem oko izbora i učešća u toj anketi, to sebi objašnjavate? Ne meni, ne ni bilo kome drugom na ovom forumu, nego sebi i svojim prijateljima i kumovima?

Ovo su samo neka od pitanja na kojima bih ja insistirala kad bi neko meni pod nos stavio tu anketu i zahtijevao da se, s neba pa u rebra, izjasnim o pitanju nastave maternjeg jezika mog djeteta.

Srećno!
Connaisseur Karlin

#438 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

bosanski-jezik-t92876s75.html
bosanski jezik kao jezik kojim se govori u BiH jeste jedna varijacija zajedničkog južnoslavenskog jezika, kojeg bi najpravilnije bilo nazvati Hercegovačkim, kao jednim južnoslovenskim prajezikom (zbog proste stvari da su sve političke konstrukcije za standard uzele Vukov rad, odnosno njegovu krađu hercegovačke kulturne baštine).

Politički, naslino i mimo svake logike razvoja jezika u lingvističkom teorijskom i praktičnom/upotrebnom smislu jezika stvorena su čak četiri jezička standarda: srpski, hrvatski, bosanski i crnogorski. Dalje, razlike se namjerno konstruiraju jer cilj takve politike jeste potpuno razdvajanje kulturnih/političkih zamišljenih zajednica. Jezik je samo jedno od sredstava razdvajanja i stepen nasilja nad jezikom jeste proporcionalan sličnosti od koje je razdvajanje krenulo.

Bosanski jezik, kojeg je standardizirao Senahid Halilović nije zapravo bosanski već samo jedan lokalni dijalekt koji se upoterbljavo u par muslimanskih sela u Hercegovini, gdje je Halilović radio svoju doktorsku disertaciju krajem 80-tih.

Lično imam tendenciju svoj jezik nazvati bosanskih, ali mi ne pada na pamet, pisati po Halilovićevom retrogradnom standardu. Bosanski jezik Senahida H. jeste zapravo bošnjačko-muslimanski jezik kojem su dali naziv bosanski samo zbog činjenice da je na popisu iz 1991. godine preko 90% stanovnika BiH koji su se izjasnili kao Muslimani u rubriku jezik upisalo Bosanski. Najprije bih rekao da moj Bosanski jezik jeste onaj standard koji zastupaju Riđanović i Vajzovićka, i koji je sa svojom specifičnošću bio dio novosadskog sporazuma o S-H jezičkom standardu.

Dalje, ovi što mašu ovom Bosanskom gramtikom iz 1890-te. samo par činjenica:
-do dolaska austrougarske bh. muslimani nisu učili sopstveni maternji jezik jer su imali najprostije mektebsko vjersko obrazovanje (pogledati H. Čurćić: Muslimansko školstvo do 1914.)
- prodor hrvatskog i srpskog jezika u Bih ide putem sistema katoličkih škola i tzv. srpskih škola (od 1840. godine)
-austrougarska nameće moderne škole i uvodi bosanski jezik i ideologiju integralnog Bošnjaštva (nakon 1882. godine)
-najveći otpor prema ovom novom školstvu pored pravoslavaca imaju bh. muslimani
- danas Bošnjaci upravo najviše mašu ovim "činjenicama" o historiji BiH, koje je kreirala njihovim precima omražena, kršćanska AU i svi izvori "činjenica" se mogu datirati upravo na ovaj period
- nisu oni pri tome nikakv izuzetak, na isti način su kreirane i srpke i hrvatske "činjenice" o BiH (ovdje se svi historijski izvori srpskih i hrvatskih "činjenica" mogu datirati od 1830. godine u vremenu buma evropskih nacionalizma)

Još bih zaključio da sva ova priča o istorijskim/povijesnim/historijskim "činjenicama", a u skladu sa našim mentalitetom, jeste isključivo u funkciji crtanja međa.
forumash jose mujica je to odlicno obrazlozio :thumbup:
Connaisseur Karlin

#439 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

¤ jelena ¤ wrote:U ovoj državi nema kompetentne (a javnosti poznate i dovoljno uticajne) osobe iz oblasti nauke o jeziku, kojoj se može u potpunosti vjerovati, koja nije politički kompromitovana i koja može sav ovaj haos objasniti građanima vodeći se isključivo objektivnim i racionalnim razlozima, kriterijumima/kriterijima.
Zbog toga obični ljudi, laici, roditelji nemaju povjerenja i ovako reaguju na pitanje o jeziku, i to s pravom, jer znaju da problem jezika nije samo lingvistički, nije samo vaspitno/odgojno-obrazovni, nego uvijek podrazumijeva i nekakvu političku podlogu, koja je zasnovana na manipulaciji ljudskim osjećanjima i ništa joj nije sveto.

Od ljudi se traži da se izjasne za nešto važno u budućnosti njihove djece, a nemaju koga da pitaju za savjet, niti znaju šta sve izbor koji naprave podrazumijeva...dokle sve to ide i zašto se to od njih traži kad se dosad nije tražilo.

Zbog želje jednog roditelja - koji može, jer ima funkciju direktora, da pokrene inicijativu - cijeli kanton, ili šta već, mora da se izjasni za nešto što je njemu u jednom trenutku prahnulo. :-)

Šta će se desiti ako se sutra samo jedan, dva, ili maksimum 5 porodica izjasni za ono što je i dosad bilo, dakle za B/H/S? Hoće li se i njegov ili njihov izbor poštovati, kao što se ispoštovala inicijativa ovog direktora-roditelja, i ništa se neće promijeniti jer jedan tako hoće?

Šta će dalje biti, nakon dobijenih rezultata ankete? Je li vam iko objasnio kakve sve promjene podrazumijeva vaš izbor, kakav god bio?

Anketa o izboru maternjeg jezika se popunjava i u drugim gradovima BiH, ali to se radi na samom početku školske godine, kad i odabir vjeronauke - a ne mjesec i kusur dana nakon početka školske godine. Zašto i kod vas ova inicijativa nije pokrenuta u septembru, prije početka nastave, i zašto ne može sačekati sljedeći septembar, uz adekvatnu pripremu roditelja o mogućim promjenama i uz dodatna objašnjenja o ishodu? Kako vi, koji nemate dilemu i problem oko izbora i učešća u toj anketi, to sebi objašnjavate? Ne meni, ne ni bilo kome drugom na ovom forumu, nego sebi i svojim prijateljima i kumovima?

Ovo su samo neka od pitanja na kojima bih ja insistirala kad bi neko meni pod nos stavio tu anketu i zahtijevao da se, s neba pa u rebra, izjasnim o pitanju nastave maternjeg jezika mog djeteta.

Srećno!
:thumbup:

tema je sukob bosanaca i bosnjaka u vezi bosanskog jezika, jer danasnji sda bosnjaci isticu da je bosasnki jezik upravo jezik bosnjaka

to je Nalsovnica pokusao obrazloziti :)
zrakomlat

#440 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by zrakomlat »

kažu i u grudama i bileći ga zovu BHS.
¤ jelena ¤

#441 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by ¤ jelena ¤ »

@CK, ovo je tema iz života ljudi u BiH

i o obrazovanju njihove djece u osnovnim i srednjim školama.
Connaisseur Karlin

#442 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

¤ jelena ¤ wrote:@CK, ovo je tema iz života ljudi u BiH

svaka drzava usmjerava i kontorlira obrazovanje njenih gradjana :-D
Edin H.

#443 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by Edin H. »

zrakomlat wrote:kažu i u grudama i bileći ga zovu BHS.
Tako je, nemojmo ici naprijed, nego ugledajmo se na one koji zagovaraju i provode segregaciju i diskriminaciju. :zzzz:
daddy-kool

#444 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by daddy-kool »

:thumbup:

Bosanski jezik - jezik Bosne!
¤ jelena ¤

#445 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by ¤ jelena ¤ »

¤ jelena ¤ wrote:@CK, ovo je tema iz života ljudi u BiH

svaka drzava usmjerava i kontorlira obrazovanje njenih gradjana :-D
Upravo tako. Zato i treba insistirati na odgovorima... gdje ponuđeni izbor vodi i šta sve podrazumijeva.
zrakomlat

#446 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by zrakomlat »

Edin H. wrote:
zrakomlat wrote:kažu i u grudama i bileći ga zovu BHS.
Tako je, nemojmo ici naprijed, nego ugledajmo se na one koji zagovaraju i provode segregaciju i diskriminaciju. :zzzz:
jašta, ko nas bre zavadi taktika.
Bodkin

#447 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by Bodkin »

hAZNADAR wrote:
Bodkin wrote:
Razdvajanje djece. Kao i obicno odgovaras na teorije u svojoj glavi, a ne na post. Ne znam ni jednog ko je na temi pisao slicno o bosanskom. Radi se o sda politici

Ne znam sta sda ima od toga ali od njih dolazi ovo.

Bosanski jezik nema veze sa sda. Kako rekoh, to je dnevna politika i tu sda dolazi u pricu. Za mene to samo znaci da se utvrdjuje zapisana teritorija
ušće

#448 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by ušće »

Dvije vrlo interesantne stvari:
Čovjek kaže da Riđanović piše o Bošnjacima kao bosanskim fekalijama...
Karlin odgovara da čovjek piše istinu taj potvrđuje da je istina to što Riđanović piše ,i još dodaje malo više svog brezobrazluka pitajući zašto vam to smeta...
I niko ne reaguje ...sve FGR
Bodkin

#449 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by Bodkin »

zg1911 wrote:
hAZNADAR wrote:
Neznam odakle si izvukao te postavke i stavio smajli. More bit da si me zamijenio sa nekim. Na srecu nismo konkurenti za stoljece sedmo ni za dubrovacko zaledje - to prepustam vama i Srbima da po svom nahodjenju tumacite LPD i jel srpska knezevina ili komunisticka Hrvatska. :D
Nama ono planina centralne Bosne od stoljeca dvanaestog sasvim dovoljno za pocetak.
Ima pisane stokavske rijeci u Dubrovniku, niko to i ne spori,.. u moru latinskog i talijanskog. Historiji je nemoguce izucavati bez klasika i prvih historicara poput Orbinija koji je pisao u slavu Slavena a pisao na nekom drugom jeziku - haj nebitno.
Dobrovacki govor je prije poddijalekt i Brozovic je tu sigurno relevantniji i od tebe i mene zajedno. A govor jednog podrucja je cijelo podrucje - bez obzira radilo se o gosparima ili papcima. I taj slavenski govor je usao u Dubrovnik mnogo poslije stoljeca sedmog.
Ne rece mi sto spomenu Tvrtka i Stjepka - da nisi slucajno pronasao etnicku definiciju imena. Joj sto bi to volio cuti.

Srećom od osamostaljenja ne moramo slušat druge pa sad učimo da je hrvatski standardiziran na osnovi dubrovačkog govora, tj da je osnova ijekavska novoštokavština
Ha ja, usput ubacite da je njemacki isto nastao od dubrovackog i da je GoT historijski tacan. Od osamostaljenja vas niko nece ispravljati :D
Lincoln-Burrows

#450 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by Lincoln-Burrows »

Najbolje da se uči bosanski a u papirima na kraju da piše njemački.
Post Reply