hadzinicasa wrote:Nurudin wrote:Nije riječ ni o kakvom "mudrom" vođenju, nemoj mi te karikaturlane spike. Ja govorim da lik prosječno obavlja posao,
a da je kritika nadprosječno nabildana i da percepcija javnosti ne odgovara stvarnom stanju, a ono je loše ali nije dramatično
jer postoji dosta pozitivnih trendova u ekonomiji , što sam ti ja i pokazao sa tim linkovima iz 2017 , a nađoh ih za 10min.
Dakle, to je prošla godina , solidno i nikako katastrofalno nije ako imaš uspješnu godinu u turizmu ili tako nekih rekordnih
prometa u jednoj godini , to svakako nije stanje gladi, siromaštva većeg nego u Africi i ko zna šta sve ne pišu , pardon seru
plaćenici po medijima i javnom prostoru.
Što ja ne radim je moja privatna stvar . Vjerovatno ću raditi izvan BiH ali ne smatram to nekim užasnim činom naše ekonomije, nego
normalnim kretanjem ljudi koje se uvijek dešavalo i dešavaće se.
preletjela sam linkove Koje si postavio, nisam otvarala priznajem, ali samo eto kritickog propitivanja zarad (umjesto gutanja serviranog) smrdi li ti mozda ijedan od navedenih na marketinsko napumpavanje?
kao recimo: objavljivanja fiktivnih oglasa na posao.ba u cilju promoviranja firme umjesto stvarnog zaposljavanja, jer je jeftinije od "prave" Reklame? pa ti pomislis... vidi radi se, raste, krece se nesto,
a na ulici sve vise ljudi kopa po kontejnerima, platezna moc sve manja, javna potrosnja (Osim one na administraciju) takodjer manja, pa se kompenziraju manjkovi na taj nacin ubranog poreza vecim poreznim stopama, pa i akcizama, itd, itd...
drugim rijecima: jel' ti vise vjerujes meni (Internetu op.a.) il' svojim ocima?
mislim, niko sretniji od mene da si ti zaista u pravu, da nama raste BDP na realnim osnovama, izvoz, proizvodnja i sve sto slijedi.... a ne da se zaduzujemo do besvijesti... dok i ono malo sto radi posrce pod nametima koji samo rastu....
ali razumijem te, i ja cesto kad zatvorim oci.... ljepse mi je.
Ono što vidim svojim očima jeste da se ljudi bolje oblače nego nekad, bolja auta su na parkinzima, bolje se jede...i jako
puno se kuka. Djelom zato što su ljudi skloni negativizmu , djelom jer im se kreira takav stav putem fokusa medija na kritiku,
što je sasvim legalno i poželjno čak ALI kad je istinito, a ne kad je riječ o spinovima i laganju radi interesa nekih uskih političkih
krugova koji takve spinove plaćaju.
Dakle, pred mojim očima , selo iz kojeg sam ja , je za ovih 25 godina potpuno promjenilo izgled , uvećalo se , uljepšalo ,
asvaltirani su neki sporedni putevi , dostupan internet, kablovska,market , građevinski materijal, odvoz smeća itd.
Prije 25 godina ovo je bila selendra pored magistralnog puta kojim je tu i tamo prolazilo neko auto i prastari državni autobusi.
Uglavnom, prije rata ih je pola bilo za socijale, po današnjim standardima.
Danas, kažem , izgleda 20 x bolje, bogatije, uređenije . Istina da trećina mještana radi vani ali i prije je jednak broj ako ne i više
radilo po slovenskim bauštelama, a najbolju kuću je imao komšija što je radio u Njemačkoj. I sad ima najbolju kuću ali ima i konkurenciju.
Prije je bio jedini , njegova djeca su jela "njemačke bonbone" i imale novu odjeću i torbu svake godine, a mi svi ostali smo nosili
istu torbu po 4-5 generacija i krpili odjeću . U školi nas je bilo more takvih, samo su se izdvajala djeca ovih rijetkih iz Njemačke
i djeca milicajaca . Biciklo "poni" ili "violeta" je bio san koji nam roditelji nisu mogli priuštiti.
Danas je situacija obrnuta . Velikoj većini je dostupno sve to, a manjina su socijlani slučajevi, par postotaka njih je ono što smo mi
nekad bili svi. Dosta često putujem pa vidim da je slično , bar po fasadama i izgledu ljudi , po cijeloj BiH.
Sarajevo ima vjerovatno najveći broj stanovnika ikad, puno se obnovilo , stvari ipak funkcionišu. Golubovi su deblji nego što
smo mi nekad bili , hljeba po Miljacki i parkovima razbacanog koliko hoćeš.
Inače ko nema hljeba , recimo Adis Arapović, nek ode u sarajevske pekare na Grbavici, piše da ima hljeba za ponijeti kome treba.
Vozni park oko svake zgrade je u bar 70 % slučajeva riječ o autima iznad 10.000km . Jes kredit al jbg takav je sistem u kapitalizmu.
Osim toga, nigdje jeftinije a bolje hrane nema nego u BiH . Uglavnom, nije nikakvo zatvaranje očiju već vrlo jasno i objektivno
gledam i vidim i ne može mi niko ubjeđivati da loše vidim.
Naravno, postoji puno negativnih trendova i po meni su oni više vezani za opću kulturu i samu atmosferu, nego za stvarno ekonomsko stanje.