Jugoslovenstvo

Post Reply
Connaisseur Karlin

#426 Re: Jugoslovenstvo

Post by Connaisseur Karlin »

dale cooper wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
dale cooper wrote: A zašto ne? :zoka: :D Zašto bi bilo ko preispitivao i ograničavao kako se neko osjeća i izjašnjava?
Zar ne bi trebalo da prevaziđemo te stvari?
tema : "jugoslovenstvo" nije o jugonostalgiji :)
A ko je rekao da jeste? :zoka: Ti govoriš isto kao da je lako izuzeti tu emotivnu komponentu kad
se ljudi izjašnjavaju. Meni ne pada napamet da nekome sugeriram ili da preispitujem njihov izbor.
to nije ni moj cilj, pogresno si shvatio sustinu teme :)

problem je ako danas neko negira svoj formlani,aktuleni identiet, ili ga aktivno potiskuje sa formlanim izjasnjavanjem starog idenniteta :)

danas , ako ne zelis da se izjasnis za svoj identet, upises "ostali" , jer nema vise sluzbenog jugoslovenskog ideniteta :)

ako se neko danas u Slovenij iizjasnjava kao SLovenac,to ne znaci da je osoba odstranila svoj stari idneitet, uostlaom, svi ideniteti se ne mogu potisnuti,ali se mogu sortirati, konstatno organizirati :)
hAZNADAR

#427 Re: Jugoslovenstvo

Post by hAZNADAR »

sabina1 wrote:
hAZNADAR wrote:

Vezano za to - upoznao sam u JNA par - mislim da su bili Vlasi ili Cincari tako nekako, nisam siguran. Uglavnom neka manjina u Srbiji, onako tamniji malo.

I koji su mi rekli da to nije njihova himna jer nisu Slaveni. Ja razmisljao da ih prijavim za antijugoslovensko djelovanje, ali bili dobri pravo pa ipak nisam.

Pretpostavljam da svi ti silni Albanci, Vlasi, Madjari, Rumuni, Turci, Romi,... kojih je u SFRJ zajedno bilo mnogo - nisu bas identificirali sa himnom gdje stoji Hej Slaveni, duh slavenski,..
Niti jedan od pobrojanih naroda neslavenskog porijekla nije bio konstitutivan , bio je nacionalna manjina ili na jugoslovenskom - narodnost tako da nikakava odluka nije mogla obavezivati njihovo pominjanje u državnim simbolima a himna je jedan - od državnih simbola.
Zašto niti jednog jugoslovenskog naroda nema na državnim obilježjima Albanije , Rumunije , Mađarske , Turske...i tamo jugoslovenske nacionalne manjine služe vojsku ???

Fulio si balon čovječe , ne loptu.

A današnja konstitutivnost konstitutivnih je za Kerempuha...
Eto ti sluzila JNA, imala radni staz u YU a ja nisam. :roll: Koliko je tebi godina uopce?
Govorimo o Jugoslaviji a ne Albaniji, Madjarskoj,.. gdje je usput manjina bilo daleko manje nego u YU. U samoj YU je ukupan broj neslavena bio par miliona.

Pa valjda je za ocekivati da u idilicnom multietnickom raju gdje svi ama bas svi imaju ista prava. No buduci da si me prijavila moderaciji sa zeljom da me banuju - i da ovdje fino vrsis klasifikaciju ko ima pravo na nesto a ko ne,... ti si itekako dobar primjer iskrivljenog tumacenja tolerancije, slobode govora i ravnopravnosti u Jugoslaviji.

Jugosloveni ili Bosanci dokazano ovdje imaju najmanje tolerancije.
Last edited by hAZNADAR on 10/05/2017 21:21, edited 2 times in total.
dale cooper

#428 Re: Jugoslovenstvo

Post by dale cooper »

problem je ako danas neko negira svoj formlani,aktuleni identiet, ili ga aktivno potiskuje sa formlanim izjasnjavanjem starog idenniteta :)

danas , ako ne zelis da se izjasnis za svoj identet, upises "ostali" , jer nema vise sluzbenog jugoslovenskog ideniteta :)

ako se neko danas u Slovenij iizjasnjava kao SLovenac,to ne znaci da je osoba odstranila svoj stari idneitet, uostlaom, svi ideniteti se ne mogu potisnuti,ali se mogu sortirati, konstatno organizirati :)
Pogrešno, popisivači te ovdje upisuju pod "ostale", ti se izjašnjavaš kako hoćeš. Kao što rekoh kod izjašnjavanja se
ne smije zanemariti ta emotivna komponenta. Kako drugačije objasniti činjenicu da je na zadnjem popisu
kod nas zabilježeno desetak džedaja iako se zna da ih je imperija istrijebila i da je Luke Skywalker poslednji džedaj.

:mrgreen:
Last edited by dale cooper on 10/05/2017 21:21, edited 1 time in total.
hrle1976

#429 Re: Jugoslovenstvo

Post by hrle1976 »

Onda bi Kurdi trebali se izjasniti da su Turci ili Iracani, jer nemaju drzavu, Palestinci da su Izraelci, Egipcani ili Jordanci, jer su manje vise u istoj poziciji. Onda bi i Fatima kada ako se vec odselila u Njemacku trebala identifikovati kao Njemica. :D
insomnia78

#430 Re: Jugoslovenstvo

Post by insomnia78 »

Eno SKOJ-evci napali Levya u Beogradu
Bernard-Henri Levy napadnut na filmskom festivalu u Beogradu
http://www.klix.ba/clanak/170510126
Image
:lol: :lol: :lol:
Connaisseur Karlin

#431 Re: Jugoslovenstvo

pici wrote:ja poznajem i imam prijatelja dosta hrvata iz hrvatske koji i dan danas zale za titinom jugoslavijom, ne ovi nasHi legitimni s juga srbije :mrgreen: :bih:
:D :lol:

sastavii danas hrvatskog jugolsovena i sprskog jugoslovena :lol:
Connaisseur Karlin

#432 Re: Jugoslovenstvo

hrle1976 wrote:

Onda bi Kurdi trebali se izjasniti da su Turci ili Iracani, jer nemaju drzavu, Palestinci da su Izraelci, Egipcani ili Jordanci, jer su manje vise u istoj poziciji. Onda bi i Fatima kada ako se vec odselila u Njemacku trebala identifikovati kao Njemica. :D
Bosanaca je bilo i prije Jugoslavije :)
Connaisseur Karlin

#433 Re: Jugoslovenstvo

dale cooper wrote:

Pogrešno, popisivači te ovdje upisuju pod "ostale", ti se izjašnjavaš kako hoćeš. Kao što rekoh kod izjašnjavanja se
ne smije zanemariti ta emotivna komponenta. Kako drugačije objasniti činjenicu da je na zadnjem popisu
kod nas zabilježeno desetak džedaja iako se zna da ih je imperija istrijebila i da je Luke Skywalker poslednji džedaj.

pa doticne opcije su znatno logicnije od opcije jugolsovena :-D
insomnia78

#434 Re: Jugoslovenstvo

Post by insomnia78 »

Image
Jugosloveni je l' vam zao Beograda?
Connaisseur Karlin

#435 Re: Jugoslovenstvo

Banksy wrote:Što se duže živjelo u njoj, imaju se jače emocije, i sama ih imam, bilo je lijepo i vedro dok je trajalo, ali da je valjalo, da je ideja bila iskrena i od svih željena, ne bi završila kako je završila... Idemo dalje.
:thumbup:
Connaisseur Karlin

#436 Re: Jugoslovenstvo

mad_max_ba wrote: Ne, ne osječam se Jugoslovenom jer to nisam (mada smo tada imali neke vrijednosti koje su se slavile a ne govorim o vjerskim praznicima) a sve se manje osječam i Bosancem i Hercegovancem :D , jbg Bošnjak nikad nisam ni bio mada me tako napisalo......
jos jedan ozbiljn ralzog otvaranja moje teme :thumbup:

mad max ba, potpuno te razumijem :thumbup:
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#437 Re: Jugoslovenstvo

Post by sabina1 »

hAZNADAR wrote:
Eto ti sluzila JNA, imala radni staz u YU a ja nisam. :roll: Koliko je tebi godina uopce?
Govorimo o Jugoslaviji a ne Albaniji, Madjarskoj,.. gdje je usput manjina bilo daleko manje nego u YU. U samoj YU je ukupan broj neslavena bio par miliona.

Pa valjda je za ocekivati da u idilicnom multietnickom raju gdje svi ama bas svi imaju ista prava. No buduci da si me prijavila moderaciji sa zeljom da me banuju - i da ovdje fino vrsis klasifikaciju ko ima pravo na nesto a ko ne,... ti si itekako dobar primjer iskrivljenog tumacenja tolerancije i ravnopravnosti u Jugoslaviji.

Ne vidim kako moj nedostatak staža u Yu i nesluženje JNA a tvoj rad i odlazak u vojsku imaju veze sa cijelom pričom ?
Manjine su manjine i u Grčkoj i u Mađarskoj i u Bosni i Hercegovini a jedino su u Jugoslaviji nazivane - narodnostima upravo da bi se izbjegao zvanični efekat nejednakosti.

U Jugoslaviji su najbrojnija nacionalna manjina bili Albanci (do 1991 između 1.5 i 2 mil )i Mađari (oko 0,5-0,6 mil)a "većinu je brojao ostatak zemlje sa cca 20 miliona južnih slovena.

Ne znam u kom to procentu manjine IMAJU PRAVO NA ZASTUPLJENOST NA NACIONALNIM OBILJEŽJIMA , koliko znam sve manjine svijeta se prvo izbore za konstituivnost da bi bile zastupljene u zakonskom smislu ???
Manjine su imale - državne univerzitete na vlastitom jeziku , pokaži mi univerzitet u Albaniji ili Mađarskoj na bosanskom jeziku ???
Dakle idilični multietnički raj je to - bio , sve manjine su bile dobrodošle u zajedničku zemlju Južnih Slovena.

Tvoj post sam prijavila iz potpuno drugih razloga u odnosu na koje ti navodiš ovdje a tvoje mantranje o "kvalifikacijama" i "jednoumlju" zaista postaje dosadno.

Srpski i hrvatski agresor su imali iste namjere. Geopolitički interes i različita sredstva su uzrokovala različit stepen agresije.
Žrtve su nažalost žrtve. I treči put ti ponavljam - zbog ovog ti je prijavljen post.
Last edited by sabina1 on 10/05/2017 21:32, edited 2 times in total.
Connaisseur Karlin

#438 Re: Jugoslovenstvo

insomnia78 wrote:Imam ti ja tako druga. 90-tih se u cojku "probudi" srpstvo. "Delije Sever", kokarda se nosa uz propratnu ikonografiju i MTS, "ubicemo, zaklacemo" picke materine.. Isfurase ga starci u BG i ostade on tamo citav rat. Vratio se i postade Jugosloven :-D Sad nosa petokraku i ima Titovu sliku na zidu. Ima cak istetoviran Titov potpis :lol:
znaci, nikad se nije osjecao Bosancem ( ako je iz BiH) :D
dale cooper

#439 Re: Jugoslovenstvo

Post by dale cooper »

dale cooper wrote:

Zašto? I džedajima je uništena stara republika. Nisu zato prestali vjerovati u vrijednosti koje je ona
njima predstavljala i koje su nosili u sebi. Isto pretpostavljam kao i Jugosloveni. Čudi me kod tebe što sve pokušavaš
razvrstati i strpati u njihove male uredno složene koševe. Mislio sam da si svjetska žena sa malo otvorenijim pogledima. :mrgreen:
hAZNADAR

#440 Re: Jugoslovenstvo

Post by hAZNADAR »

Kikibombona wrote:
hAZNADAR wrote:Pa zar nije ocigledno kako prolaze novi nacini razmisljanja ovdje`?

A nisi ni ti bas dobronamjerno to primio/la.
Nama treba nesto konkretno, opipljivo, a ne neke nove ideologije. Treba nam rada, reda i dicipline. Treba nam optimizma.

Za nacionalizam druze nemas ljudi. Da bi ideologija bila vrhunska, moras imati vrhunske ljude, koji ce se zrtvovati za ideologiju. Mi takve ljude nemamo, shvati. Korumpirani smo do srzi, svako gleda sebe, nikoga ne zanima interes kolektiva. Tako da, bilo kakva ideologija u ovom vremenu, koliko god na papiru bila kvalitetna, u praksi bi se izvitoperila i postala monstrum. Nemamo ljude za to.

Nama trebaju ljudi. Nemamo pametnih ljudi. Mene sada da pitas koga bi stavio za politickog lidera, za predsjednika ili premijera, fakat ne bih znao. Nama je potrebna pomoc, invalidi smo. EU nema zelju da nam pomogne, po svemu sudeci.

Narod bi prepoznao dobre i kvalitetne ljude, samo da se pojave. Problem je sto ih nema, sto se takvi NE ZELE uhvatiti u kostac sa nagomilanim problemima.

Put kojim sada idemo je veoma los i ko zna gdje nas vodi.
Odbacila bi ideju u startu a nebi probala. Fali novih ideja a radije da ih u startu srusis.

U takvoj situaciji nije ni cudo sto vjera pod patronatom SDA ispada jedina ideja homogenizuje ljude. A znamo kamo to moze odvesti.

Umjesto tog kukanja i cekanje spasitelja izvana - sta mislis da se proba nesto sto nije bilo ranije a sto se pokazalo kao uspjesno u razvijenim nacijama danasnjice.
hrle1976

#441 Re: Jugoslovenstvo

Post by hrle1976 »

hrle1976 wrote:

Bosanaca je bilo i prije Jugoslavije :)
Pa sta, ali oni nisu rodjeni i zivili u Jugoslaviji, nisu nekada imali drzavljanstvo Jugoslavije. Mi mozemo koliko hocemo palamuditi ali ja kada sam se rodio ona bolnica u kojoj sam rodjen, soba u kojoj sam rodjen, Grad u kojem sam rodjen je bio na tlu jedne drzave pod imenom SFR Jugoslavija. Moji roditelji su bili drzavljani SFRJ a ja kao njihovo djete sam od prve sekunde svog zivota bio isto drzavljan SFRJ. Ja sam rodjen u Jugoslaviji a ne u drzavama (suverenim) koje su nastale njenim raspadom 1991 na 1992. Pocnimo od te stavke. Da li je Hans koji je rodjen danas u Münchenu prvano rodjen u drzavi (suverenoj) Njemackoj ili u nekoj "suverenoj" drzavi Bayern, mislim da je odgovor jasan.
Connaisseur Karlin

#442 Re: Jugoslovenstvo

General War wrote:
Gojeni H wrote:
Banksy wrote: Ali toliko je već sličnih tema, da je besmisleno, po ko zna koji put, žvakati opet isto.
Fakat vise nema smisla.
Ma to Connaisseur Karlin opet pise neki feljton pa joj treba malo dzabe podataka opet :D
tema: interni sukob(i) identieta ( mnozina) :D
Connaisseur Karlin

#443 Re: Jugoslovenstvo

dale cooper wrote:
dale cooper wrote:

Zašto? I džedajima je uništena stara republika. Nisu zato prestali vjerovati u vrijednosti koje je ona
njima predstavljala i koje su nosili u sebi. Isto pretpostavljam kao i Jugosloveni. Čudi me kod tebe što sve pokušavaš
razvrstati i strpati u njihove male uredno složene koševe. Mislio sam da si svjetska žena sa malo otvorenijim pogledima. :mrgreen:
ama ja sam aludirala na SF :D nikoga ne trpam i ne razvrstavam, otkud ti takva ideja :-) :lol:

logicinije se upisati danas da si sa Marsa umjesto da si Jugosloven :D mnogi bejze u jugoslovnestvo jer nisu zadovoljni sadasnjim sistemom :)
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#444 Re: Jugoslovenstvo

Post by _BataZiv_0809 »

Nego nisi nam otkrila sta si ti?
hAZNADAR

#445 Re: Jugoslovenstvo

Post by hAZNADAR »

sabina1 wrote:
hAZNADAR wrote:

Pa valjda je za ocekivati da u idilicnom multietnickom raju gdje svi ama bas svi imaju ista prava. No buduci da si me prijavila moderaciji sa zeljom da me banuju - i da ovdje fino vrsis klasifikaciju ko ima pravo na nesto a ko ne,... ti si itekako dobar primjer iskrivljenog tumacenja tolerancije i ravnopravnosti u Jugoslaviji.

Ne vidim kako moj nedostatak staža u Yu i nesluženje JNA a tvoj rad i odlazak u vojsku imaju veze sa cijelom pričom ?
Manjine su manjine i u Grčkoj i u Mađarskoj i u Bosni i Hercegovini a jedino su u Jugoslaviji nazivane - narodnostima upravo da bi se izbjegao zvanični efekat nejednakosti.

U Jugoslaviji su najbrojnija nacionalna manjina bili Albanci (do 1991 između 1.5 i 2 mil )i Mađari (oko 0,5-0,6 mil)a "većinu je brojao ostatak zemlje sa cca 20 miliona južnih slovena.

Ne znam u kom to procentu manjine IMAJU PRAVO NA ZASTUPLJENOST NA NACIONALNIM OBILJEŽJIMA , koliko znam sve manjine svijeta se prvo izbore za konstituivnost da bi bile zastupljene u zakonskom smislu ???
Manjine su imale - državne univerzitete na vlastitom jeziku , pokaži mi univerzitet u Albaniji ili Mađarskoj na bosanskom jeziku ???
Dakle idilični multietnički raj je to - bio , sve manjine su bile dobrodošle u zajedničku zemlju Južnih Slovena.

Tvoj post sam prijavila iz potpuno drugih razloga u odnosu na koje ti navodiš ovdje a tvoje mantranje o "kvalifikacijama" i "jednoumlju" zaista postaje dosadno.

Srpski i hrvatski agresor su imali iste namjere. Geopolitički interes i različita sredstva su uzrokovala različit stepen agresije.
Žrtve su nažalost žrtve. I treči put ti ponavljam - zbog ovog ti je prijavljen post.
Znam ja zasto si ti prijavila - a lijepo napisao da ne opravdavam nicije zlocine. Ne moze Jugosloven svariti slobodu govora nikako, fali mu milicija koja uklanja "elemente".

Opet - ne pricamo o drugim drzavama vec Jugi.

Sluzenje u JNA itekako ima veze. Ko je sluzio JNA - taj je upoznao Jugoslaviju bolje.
Kao i onaj ko je imao radni staz - i taj je upoznao Jugoslaviju bolje. Ne mogu meni soliti pamet o Jugi oni koji je pamte samo po sretnom djetinjstvu, Cehinjama na plazi, gitari u drustvu, televizor u boji od tatine plate,...

A ja sam skontao da je jugoslovenski model tolerancije, ravnopravnosti,.. bio totalno nakaradan. Prvo u JNA gdje sam skontao da svi ipak nismo jednakopravni, a i na poslu gdje nije svako ime isto prolazilo. Muslimani koji su pucali na karijeru u firmi, cin u vojsci, funkciju u politici,.... su imali bolju sansu ako su recimo djeci davali nemuslimanska imena. A primjera razlicitih arsina je bilo jos - samo mrzim ponavljati jedno te isto.

Covjek najbolje uci na svojim greskama. Ja sam licno imao isto iskrivljeno shvatanje tolerancije i ravnopravnosti - dok sam nisam dosao na udar i skontao da mi je mnogo toga bilo normalno sto ne moze biti normalno.

Evo napr kult Gavrila Principa. Nekad mi bio heroj, maltene idol,... a vec prije rata malo preispitao stav. Hebiga ubio i trudnu zenu - e ne more biti heroj vala nikako.

Iskreno - svi vi grlati Jugosloveni i ovaj sto nece da ustaje dok ne cuje Hej Slaveni - da li i dalje imate isti stav o Principu ili ste to prerasli? Necemo ici dalje o Njegosu u lektiri, hajducima herojima, i svodjenju nacionalne historije na kosovski mit.
Last edited by hAZNADAR on 10/05/2017 21:49, edited 1 time in total.
LBVIEW

#446 Re: Jugoslovenstvo

Post by LBVIEW »

insomnia78 wrote:Image
Jugosloveni je l' vam zao Beograda?

Ma nije to SKOJ, k'o sto ni JNA nije bombardovala Vukovar, Dubrovnik, Sarajevo...
Tako kazu ovi vejki Srbi, ovaj Jugosloveni na forumu.
dale cooper

#447 Re: Jugoslovenstvo

Post by dale cooper »

ama ja sam aludirala na SF :D nikoga ne trpam i ne razvrstavam, otkud ti takva ideja :-) :lol:

logicinije se upisati danas da si sa Marsa umjesto da si Jugosloven :D mnogi bejze u jugoslovnestvo jer nisu zadovoljni sadasnjim sistemom :)
Pa očigledno ti smeta ideja da se neko ko živi na ovim prostorima još uvijek izjašnjava ko' Jugosloven. Dok se čudiš
što se neki izjašnjavaju kao Jugosloveni umjesto recimo kao Hrvati. Zašto bi inače otvarala temu? Zar ti je ova tematika tako fascinantna?

Ja kažem samo zašto ne? I ko' Marsovac, ali brate i ko' Jugosloven ako se neko tako osjeća.
Nije li i to jedno od prava koja smo stekli i zaslužili skidajući okove mrskog komunizma i totalitarizma. It's a democracy baby! :tooo:
Connaisseur Karlin

#448 Re: Jugoslovenstvo

hAZNADAR wrote:Tema skrece sa kolosjeka.

Nije u pitanju pozitivnost ili negativnost bivse drzave vec danasnje opredjeljenje nekih ljudi da se tako izjasnjavaju.

Zasto se neki danas tako opredjeljuju buduci da nema te drzave i te ideje vise?
hrle1976

#449 Re: Jugoslovenstvo

Post by hrle1976 »

hAZNADAR wrote:
sabina1 wrote:
hAZNADAR wrote:

Znam ja zasto si ti prijavila - a lijepo napisao da ne opravdavam nicije zlocine. Ne moze Jugosloven svariti slobodu govora nikako, fali mu milicija koja uklanja "elemente".

Opet - ne pricamo o drugim drzavama vec Jugi.

Sluzenje u JNA itekako ima veze. Ko je sluzio JNA - taj je upoznao Jugoslaviju bolje.
Kao i onaj ko je imao radni staz - i taj je upoznao Jugoslaviju bolje. Ne mogu meni soliti pamet o Jugi oni koji je pamte samo po sretnom djetinjstvu, Cehinjama na plazi, gitari u drustvu, televizor u boji od tatine plate,...

A ja sam skontao da je jugoslovenski model tolerancije, ravnopravnosti,.. bio totalno nakaradan. Prvo u JNA gdje sam skontao da svi ipak nismo jednakopravni, a i na poslu gdje nije svako ime isto prolazilo. Muslimani koji su pucali na karijeru u firmi, cin u vojsci, funkciju u politici,.... su imali bolju sansu ako su recimo djeci davali nemuslimanska imena. A primjera razlicitih arsina je bilo jos - samo mrzim ponavljati jedno te isto.

Covjek najbolje uci na svojim greskama. Ja sam licno imao isto iskrivljeno shvatanje tolerancije i ravnopravnosti - dok sam nisam dosao na udar i skontao da mi je mnogo toga bilo normalno sto ne moze biti normalno.

Evo napr kult Gavrila Principa. Nekad mi bio heroj, maltene idol,... a vec prije rata malo preispitao stav. Hebiga ubio i trudnu zenu - e ne more biti heroj vala nikako.

Iskreno - svi vi grlati Jugosloveni i ovaj sto nece da ustaje dok ne cuje Hej Slaveni - da li i dalje imate isti stav o Principu ili ste to prerasli? Necemo ici dalje o Njegosu u lektiri, hajducima herojima, i svodjenju nacionalne historije na kosovski mit.
Kako je danas u Bosni i Hercegovini, tacnije kod Muje i Semse i ostalih Ibri. Ako nisi ober Bosnjak bogme su ti vrata na mnogim mjestima zakljucana. Ako nisi u stranci, primjerice u SDA, bogme na brojnim vratima nisi dobrodosao ma kakv god ti imao CV. Na nekim mjestima cak ako nemas pogodno ime, ili mozda ako ti djeca ne nose dovoljno bosnjacko ime.
hAZNADAR

#450 Re: Jugoslovenstvo

Post by hAZNADAR »

hAZNADAR wrote:Tema skrece sa kolosjeka.

Nije u pitanju pozitivnost ili negativnost bivse drzave vec danasnje opredjeljenje nekih ljudi da se tako izjasnjavaju.

Zasto se neki danas tako opredjeljuju buduci da nema te drzave i te ideje vise?
Karlin mi drugi put dize palac. Jos ako mi i najveci IQ foruma to uradi - odoh na tavan da se objesim.
Post Reply