sabina1 wrote:hAZNADAR wrote:
Eto ti sluzila JNA, imala radni staz u YU a ja nisam.

Koliko je tebi godina uopce?
Govorimo o Jugoslaviji a ne Albaniji, Madjarskoj,.. gdje je usput manjina bilo daleko manje nego u YU. U samoj YU je ukupan broj neslavena bio par miliona.
Pa valjda je za ocekivati da u idilicnom multietnickom raju gdje svi ama bas svi imaju ista prava. No buduci da si me prijavila moderaciji sa zeljom da me banuju - i da ovdje fino vrsis klasifikaciju ko ima pravo na nesto a ko ne,... ti si itekako dobar primjer iskrivljenog tumacenja tolerancije i ravnopravnosti u Jugoslaviji.
Jugosloveni ili Bosanci dokazano ovdje imaju najmanje tolerancije.
Ne vidim kako moj nedostatak staža u Yu i nesluženje JNA a tvoj rad i odlazak u vojsku imaju veze sa cijelom pričom ?
Manjine su manjine i u Grčkoj i u Mađarskoj i u Bosni i Hercegovini a jedino su u Jugoslaviji nazivane - narodnostima upravo da bi se izbjegao zvanični efekat nejednakosti.
U Jugoslaviji su najbrojnija nacionalna manjina bili Albanci (do 1991 između 1.5 i 2 mil )i Mađari (oko 0,5-0,6 mil)a "većinu je brojao ostatak zemlje sa cca 20 miliona južnih slovena.
Ne znam u kom to procentu manjine IMAJU PRAVO NA ZASTUPLJENOST NA NACIONALNIM OBILJEŽJIMA , koliko znam sve manjine svijeta se prvo izbore za konstituivnost da bi bile zastupljene u zakonskom smislu ???
Manjine su imale - državne univerzitete na vlastitom jeziku , pokaži mi univerzitet u Albaniji ili Mađarskoj na bosanskom jeziku ???
Dakle idilični multietnički raj je to - bio , sve manjine su bile dobrodošle u zajedničku zemlju Južnih Slovena.
Tvoj post sam prijavila iz potpuno drugih razloga u odnosu na koje ti navodiš ovdje a tvoje mantranje o "kvalifikacijama" i "jednoumlju" zaista postaje dosadno.
Srpski i hrvatski agresor su imali iste namjere. Geopolitički interes i različita sredstva su uzrokovala različit stepen agresije.
Žrtve su nažalost žrtve. I treči put ti ponavljam - zbog ovog ti je prijavljen post.
Znam ja zasto si ti prijavila - a lijepo napisao da ne opravdavam nicije zlocine. Ne moze Jugosloven svariti slobodu govora nikako, fali mu milicija koja uklanja "elemente".
Opet - ne pricamo o drugim drzavama vec Jugi.
Sluzenje u JNA itekako ima veze. Ko je sluzio JNA - taj je upoznao Jugoslaviju bolje.
Kao i onaj ko je imao radni staz - i taj je upoznao Jugoslaviju bolje. Ne mogu meni soliti pamet o Jugi oni koji je pamte samo po sretnom djetinjstvu, Cehinjama na plazi, gitari u drustvu, televizor u boji od tatine plate,...
A ja sam skontao da je jugoslovenski model tolerancije, ravnopravnosti,.. bio totalno nakaradan. Prvo u JNA gdje sam skontao da svi ipak nismo jednakopravni, a i na poslu gdje nije svako ime isto prolazilo. Muslimani koji su pucali na karijeru u firmi, cin u vojsci, funkciju u politici,.... su imali bolju sansu ako su recimo djeci davali nemuslimanska imena. A primjera razlicitih arsina je bilo jos - samo mrzim ponavljati jedno te isto.
Covjek najbolje uci na svojim greskama. Ja sam licno imao isto iskrivljeno shvatanje tolerancije i ravnopravnosti - dok sam nisam dosao na udar i skontao da mi je mnogo toga bilo normalno sto ne moze biti normalno.
Evo napr kult Gavrila Principa. Nekad mi bio heroj, maltene idol,... a vec prije rata malo preispitao stav. Hebiga ubio i trudnu zenu - e ne more biti heroj vala nikako.
Iskreno - svi vi grlati Jugosloveni i ovaj sto nece da ustaje dok ne cuje Hej Slaveni - da li i dalje imate isti stav o Principu ili ste to prerasli? Necemo ici dalje o Njegosu u lektiri, hajducima herojima, i svodjenju nacionalne historije na kosovski mit.