I biti ćemo poligon za igru i kusur u svjetskim političkim igrama sve dotle dok se sami ne dogovorimo, napravimo kompromis i ne postanemo iskreni jedni prema drugima. Mislim da ključ mira i normalizacije odnosa u BiH pa i na Balkanu leži u pomirenju Bošnjaka i Srba. Hrvati u BiH će morati progutati kao i Bošnjaci 1995. godine gorku pilulu i to ne radi Bošnjaka ili Srba već radi sebe.InvalidUsername wrote:Ja jesam da se razumijemo jer je to stvar moranja i dužnosti prema žrtvama svima koji su preživjeli to. Međutim ovaj scenario koji si spomenuo sam sam promišljao u glavi a vidim u zadnje vrijeme sve više raje misli da smo novi poligon za igru.Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Ma nisam ni ja za reveziju iz razloga jer su 10 godina spavali i sjetili se pet do dvanaest da nešto urade. Samo razmišljam da li je moguć i taj scenarij da su rekli dignite reviziju tužbe, podržat ćemo vas...itd.
FEDERALIZACIJA BIH U EVROPSKOM PARLAMENTU
- Drvosjeca iz Dejcica
#426 Re: FEDERALIZACIJA BIH U EVROPSKOM PARLAMENTU
- Lincoln-Burrows
#427 Re: FEDERALIZACIJA BIH U EVROPSKOM PARLAMENTU
Zašto ti misliš da znaš što je najbolje za Hrvate iDrvosjeca iz Dejcica wrote: Vidiš ja nisam za dalju etničku disoluciju i dijeljenje (rastakanje) životnog prostora po tom principu koji zagovara HDZ. Ravnopravnost je širok pojam, Hrvati barem u F.BiH sudjeluju kroz svoje predstavnike u kreiranju ekonomskog i političkog miljea. Stoji da se Hrvatima u određenim stvarima treba udovoljiti, tipa izbor legitimnih predstavnika ali to nikako ne znači po principu stvaranja etničkih entiteta, plivajućih izbornih jedinica ili po sistemu da glas u Širokom vrijedi tri puta više nego glas u Sarajevu. To jednostavno nije moguće niti će ikad iko pristati na to pod bilo kakvim okolnostima. Raspakivanje (klanje krave radi kile mesa) dva mirovna sporazuma da bi se udvoljilo ličnim sujetama pojedinih likova iz HDZ-a očito neće biti moguće...ili ne sa planiranim ishodom.
zašto te brine način izbora hrvatskog člana i članova u Domu naroda?
Meni ne pada na pamet da određujem što je bolje Bošnjacima ili Srbima.
- Drvosjeca iz Dejcica
#428 Re: FEDERALIZACIJA BIH U EVROPSKOM PARLAMENTU
Ne treba nam novi rat ni sukobi, jednostavno svi će morati popustiti da bi se našao kompromis. Po meni pitanje Hrvata, kako to HDZ voli reći, je ispolitizirano i izmišljeno sa opasnim namjerama. Namjerno se od Hrvata u BiH pravi narod slučaj što se kroz institucionalnu zastupljenost lijepo vidi da to nije baš tako.Lincoln-Burrows wrote:Što ti misliš da naše žrtve ne vrijede ništa da se zalud ginulo i branilo domove,LBVIEW wrote:Drz se ti Brajkovica i Baresica,glumatate uljudbu a vamo poznati po terorizmu.Eno bas neki dan potegnu jedan Svedo to pitanje,pa ga ja fino uputih u problematiku,ko je kakav i tako to.Lincoln-Burrows wrote:
Reko sam ja taj će oboriti rezoluciju.Sto se tice rezolucije,vi to sto trazite, s njom ili bez nje,jedino mozete dobiti ratom,ne znam cime vas kljuka ona udruga izvodaca gangi,ovaj HNS,al' to vam je tako,pa vi vidite.A znas i sam kako ste prosli put prosli-iz Kaknja si,cini mi se- uprkos UZP u koji su vas ti isti upregli.
eto u Kaknju se prošlo tako kako kažeš i nije na moju sramotu.
-
Hafis
#429 Re: FEDERALIZACIJA BIH U EVROPSKOM PARLAMENTU
Ima i ova rezolucija svojih dobrih strana.
Nadam se, iskreno se nadam da valjda više neće imati obraza i onu nam priglupu pijanduru po treći put uvaliti za hrvatskog člana predjedništva.
Dajte bola da mi u miru i bez nervoze izaberemo jednoga od dva-tri moguća kandidata. A ne ovako. I onda vam Choe ne valja.Pa nitko nije rekao da i nama valja.
Nadam se, iskreno se nadam da valjda više neće imati obraza i onu nam priglupu pijanduru po treći put uvaliti za hrvatskog člana predjedništva.
Dajte bola da mi u miru i bez nervoze izaberemo jednoga od dva-tri moguća kandidata. A ne ovako. I onda vam Choe ne valja.Pa nitko nije rekao da i nama valja.
- InvalidUsername
#430 Re: FEDERALIZACIJA BIH U EVROPSKOM PARLAMENTU
A da li misliš, iskreno, da će sve dok živi ijedan Srbin koji odrasta u tom okruženju i sa tom idejom koja mu se kljuca od malih nogu kroz porodicu i obrazovni sistem odustati od ideje stvaranja Velike Srbije? Ali iskreno? Budimo realni nije problem u Bošnjacima već u licemjernoj politici sa druge strane. A i sumnjam iskreno da će katolici/Hrvati u BiH prihvatiti tu soluciju tek tako u doglednom vremenu.Drvosjeca iz Dejcica wrote:I biti ćemo poligon za igru i kusur u svjetskim političkim igrama sve dotle dok se sami ne dogovorimo, napravimo kompromis i ne postanemo iskreni jedni prema drugima. Mislim da ključ mira i normalizacije odnosa u BiH pa i na Balkanu leži u pomirenju Bošnjaka i Srba. Hrvati u BiH će morati progutati kao i Bošnjaci 1995. godine gorku pilulu i to ne radi Bošnjaka ili Srba već radi sebe.InvalidUsername wrote:
Ja jesam da se razumijemo jer je to stvar moranja i dužnosti prema žrtvama svima koji su preživjeli to. Međutim ovaj scenario koji si spomenuo sam sam promišljao u glavi a vidim u zadnje vrijeme sve više raje misli da smo novi poligon za igru.
- Drvosjeca iz Dejcica
#431 Re: FEDERALIZACIJA BIH U EVROPSKOM PARLAMENTU
Pa zašto vi Hrvati mislite da najbolje znate šta je dobro za BiH i Bošnjake?Lincoln-Burrows wrote:Zašto ti misliš da znaš što je najbolje za Hrvate iDrvosjeca iz Dejcica wrote: Vidiš ja nisam za dalju etničku disoluciju i dijeljenje (rastakanje) životnog prostora po tom principu koji zagovara HDZ. Ravnopravnost je širok pojam, Hrvati barem u F.BiH sudjeluju kroz svoje predstavnike u kreiranju ekonomskog i političkog miljea. Stoji da se Hrvatima u određenim stvarima treba udovoljiti, tipa izbor legitimnih predstavnika ali to nikako ne znači po principu stvaranja etničkih entiteta, plivajućih izbornih jedinica ili po sistemu da glas u Širokom vrijedi tri puta više nego glas u Sarajevu. To jednostavno nije moguće niti će ikad iko pristati na to pod bilo kakvim okolnostima. Raspakivanje (klanje krave radi kile mesa) dva mirovna sporazuma da bi se udvoljilo ličnim sujetama pojedinih likova iz HDZ-a očito neće biti moguće...ili ne sa planiranim ishodom.
zašto te brine način izbora hrvatskog člana i članova u Domu naroda?
Meni ne pada na pamet da određujem što je bolje Bošnjacima ili Srbima.
Ja ne mislim niti mogu određivati Hrvatima šta je za njih dobro, ako je to treći entitet i pripajanje Hrvatskoj OK, mogu to tražiti demokratskim sredstvima ili pokušati na drugi način. Percepcija na koju HDZ doživljava tzv. hrvatsko pitanje je po meni ponižavajuća i sramna. HDZ sigurno ima pravo i legitimitet da igra na tu kartu ali pitam se da li onda i Bošnjaci ili Srbi mogu po sistemu naknadne pameti tražiti određene ustupke, tipa ukidanje entitetskog glasanja, veta...itd.
- Drvosjeca iz Dejcica
#432 Re: FEDERALIZACIJA BIH U EVROPSKOM PARLAMENTU
Jbg. nadam se a ima išareta i sa druge strane da su spremni za to. Po meni Hrvati su napravili stratešku grešku u zahtjevu za trećim što nisu tražili i dio RS-a. Mislim da je sada teško objasniti velikim silama zašto bi se komadala F:BiH a ne i RS.InvalidUsername wrote:A da li misliš, iskreno, da će sve dok živi ijedan Srbin koji odrasta u tom okruženju i sa tom idejom koja mu se kljuca od malih nogu kroz porodicu i obrazovni sistem odustati od ideje stvaranja Velike Srbije? Ali iskreno? Budimo realni nije problem u Bošnjacima već u licemjernoj politici sa druge strane. A i sumnjam iskreno da će katolici/Hrvati u BiH prihvatiti tu soluciju tek tako u doglednom vremenu.Drvosjeca iz Dejcica wrote:I biti ćemo poligon za igru i kusur u svjetskim političkim igrama sve dotle dok se sami ne dogovorimo, napravimo kompromis i ne postanemo iskreni jedni prema drugima. Mislim da ključ mira i normalizacije odnosa u BiH pa i na Balkanu leži u pomirenju Bošnjaka i Srba. Hrvati u BiH će morati progutati kao i Bošnjaci 1995. godine gorku pilulu i to ne radi Bošnjaka ili Srba već radi sebe.InvalidUsername wrote:
Ja jesam da se razumijemo jer je to stvar moranja i dužnosti prema žrtvama svima koji su preživjeli to. Međutim ovaj scenario koji si spomenuo sam sam promišljao u glavi a vidim u zadnje vrijeme sve više raje misli da smo novi poligon za igru.
- Lincoln-Burrows
#433 Re: FEDERALIZACIJA BIH U EVROPSKOM PARLAMENTU
izvini ali si nešto se pogubioDrvosjeca iz Dejcica wrote:Pa zašto vi Hrvati mislite da najbolje znate šta je dobro za BiH i Bošnjake?Lincoln-Burrows wrote: Meni ne pada na pamet da određujem što je bolje Bošnjacima ili Srbima.![]()
-
Hafis
#434 Re: FEDERALIZACIJA BIH U EVROPSKOM PARLAMENTU
Pa ni drugi se baš ne mogu pohvaliti sredinom u kojoj odgajaju djecu. Nije to samo problem BiH Srba. Hajde i nekako u središtima većih urbanih zona (a i to slabo) ali kakva je situacija u manjim mjestima. Ne vjerujem baš da su svi k'o Titina omladina sedamdesetih. Sve ti je to tu negdje....nezdravo društvo u kaotičnoj državi ne može baš kvalitetno odgajati djecu.InvalidUsername wrote:
A da li misliš, iskreno, da će sve dok živi ijedan Srbin koji odrasta u tom okruženju i sa tom idejom koja mu se kljuca od malih nogu kroz porodicu i obrazovni sistem odustati od ideje stvaranja Velike Srbije? Ali iskreno? Budimo realni nije problem u Bošnjacima već u licemjernoj politici sa druge strane. A i sumnjam iskreno da će katolici/Hrvati u BiH prihvatiti tu soluciju tek tako u doglednom vremenu.
- LBVIEW
#435 Re: FEDERALIZACIJA BIH U EVROPSKOM PARLAMENTU
Vi,pri tom mislim na vas koji ste bili za fantomsku Erceg Bosnu,ste ucestvovali u UZP,ima i presuda.Toliko o tome kako ste branili domove.Dalje,ginuli ne ginuli,vasi predstavnici su potpisali Vasingtonski sporazum,sta mislis sta bi se desilo raspakivanjem istog,kao uostalom i Dejtonskog?Lincoln-Burrows wrote:Što ti misliš da naše žrtve ne vrijede ništa da se zalud ginulo i branilo domove,LBVIEW wrote:Drz se ti Brajkovica i Baresica,glumatate uljudbu a vamo poznati po terorizmu.Eno bas neki dan potegnu jedan Svedo to pitanje,pa ga ja fino uputih u problematiku,ko je kakav i tako to.Lincoln-Burrows wrote:
Reko sam ja taj će oboriti rezoluciju.Sto se tice rezolucije,vi to sto trazite, s njom ili bez nje,jedino mozete dobiti ratom,ne znam cime vas kljuka ona udruga izvodaca gangi,ovaj HNS,al' to vam je tako,pa vi vidite.A znas i sam kako ste prosli put prosli-iz Kaknja si,cini mi se- uprkos UZP u koji su vas ti isti upregli.
eto u Kaknju se prošlo tako kako kažeš i nije na moju sramotu.
- InvalidUsername
#436 Re: FEDERALIZACIJA BIH U EVROPSKOM PARLAMENTU
Ne znam koliko si upoznat sa školstvom u manjem bh. entitetu ali eto pogledaj malo šta se uči recimo iz historije, da ne spominjemo omalovažavanje jezika i sl. A onda pogledaj program za isti uzrast po FBiH gdje se od novije historije BiH spominju samo datumi poput Dana nezavisnosti, primanja i priznavanja od MZ, Dejton i tjt. Samo uporedi te 2 matrice po kojima se radi.Hafis wrote:Pa ni drugi se baš ne mogu pohvaliti sredinom u kojoj odgajaju djecu. Nije to samo problem BiH Srba. Hajde i nekako u središtima većih urbanih zona (a i to slabo) ali kakva je situacija u manjim mjestima. Ne vjerujem baš da su svi k'o Titina omladina sedamdesetih. Sve ti je to tu negdje....nezdravo društvo u kaotičnoj državi ne može baš kvalitetno odgajati djecu.InvalidUsername wrote:
A da li misliš, iskreno, da će sve dok živi ijedan Srbin koji odrasta u tom okruženju i sa tom idejom koja mu se kljuca od malih nogu kroz porodicu i obrazovni sistem odustati od ideje stvaranja Velike Srbije? Ali iskreno? Budimo realni nije problem u Bošnjacima već u licemjernoj politici sa druge strane. A i sumnjam iskreno da će katolici/Hrvati u BiH prihvatiti tu soluciju tek tako u doglednom vremenu.
Došlo se do krizne tačke da se diže i kuka i motika što se djeci pustila himna na početku školske godine. I to himna Bosne i Hercegovine, države 3 konstitutivna naroda, ne himne koja je u srcu svih onih koji je smatraju svojom domovinom. Previše se prave ustupci drugim stranama a zauzvrat se dobije rinaka za izbiti oči. Ovo samo objektivno govorim.
- Drvosjeca iz Dejcica
#437 Re: FEDERALIZACIJA BIH U EVROPSKOM PARLAMENTU
Što prije Hafisa staviš na crnu listu to bolje po tebe. On nije osoba sa kojom se da argumentovano razgovarati. Ne znaš ti još dotura.InvalidUsername wrote:Ne znam koliko si upoznat sa školstvom u manjem bh. entitetu ali eto pogledaj malo šta se uči recimo iz historije, da ne spominjemo omalovažavanje jezika i sl. A onda pogledaj program za isti uzrast po FBiH gdje se od novije historije BiH spominju samo datumi poput Dana nezavisnosti, primanja i priznavanja od MZ, Dejton i tjt. Samo uporedi te 2 matrice po kojima se radi.Hafis wrote:Pa ni drugi se baš ne mogu pohvaliti sredinom u kojoj odgajaju djecu. Nije to samo problem BiH Srba. Hajde i nekako u središtima većih urbanih zona (a i to slabo) ali kakva je situacija u manjim mjestima. Ne vjerujem baš da su svi k'o Titina omladina sedamdesetih. Sve ti je to tu negdje....nezdravo društvo u kaotičnoj državi ne može baš kvalitetno odgajati djecu.InvalidUsername wrote:
Došlo se do krizne tačke da se diže i kuka i motika što se djeci pustila himna na početku školske godine. I to himna Bosne i Hercegovine, države 3 konstitutivna naroda, ne himne koja je u srcu svih onih koji je smatraju svojom domovinom. Previše se prave ustupci drugim stranama a zauzvrat se dobije rinaka za izbiti oči. Ovo samo objektivno govorim.
- wonkaw
- Location: daleko od fukare i lopova, jos dalje od hodza i popova
#438 Re: FEDERALIZACIJA BIH U EVROPSKOM PARLAMENTU
1. zasto ti mislis da znas sta je najbolje za BiH?Lincoln-Burrows wrote:1.Zašto ti misliš da znaš što je najbolje za Hrvate i
2. zašto te brine način izbora hrvatskog člana i članova u Domu naroda?
3. Meni ne pada na pamet da određujem što je bolje Bošnjacima ili Srbima.
2. zasto te brine ko se kako izjasnjava?
3. ali ti zato pada na pamet da odredjujes sto je lose za bosnjake i srbe, navijas za etnicki cist treci entitet...
- Drvosjeca iz Dejcica
#439 Re: FEDERALIZACIJA BIH U EVROPSKOM PARLAMENTU
Zato što su se HDZ Hrvati umislili da su genetski bolji i superioriniji od ostala dva naroda, posebno od Bošnjaka. Prozvali su sami sebe predvodnicima BiH ka putu u EU, organizuju čak uskoro i konferenciju na tu temu. Shodno ovome oni znaju najbolje št aje dobro za BiH i za Bošnjake.wonkaw wrote:1. zasto ti mislis da znas sta je najbolje za BiH?Lincoln-Burrows wrote:1.Zašto ti misliš da znaš što je najbolje za Hrvate i
3. ali ti zato pada na pamet da odredjujes sto je lose za bosnjake i srbe, navijas za etnicki cist treci entitet...
- InvalidUsername
#440 Re: FEDERALIZACIJA BIH U EVROPSKOM PARLAMENTU
A nisam još upratio kako to hodaDrvosjeca iz Dejcica wrote:
Što prije Hafisa staviš na crnu listu to bolje po tebe. On nije osoba sa kojom se da argumentovano razgovarati. Ne znaš ti još dotura.
Počesto naletim ovdje kada je, kao što kažu na ovom pdf-u, talasanje, ali uvijek osaburam da ne pravim account, već se samo iznerviram čitajući tuđe gluposti. Ali kontam da je red da kažem koju pa kud puklo da puklo. Ma guknuće i hafis pravo, mora
- Kejn
#441 Re: FEDERALIZACIJA BIH U EVROPSKOM PARLAMENTU
Nemojte Hafisa dirati. Ovo je i njegova zemlja ali i forum. Nek se čuje i njihov glas 
- Kolinda
#442 Re: FEDERALIZACIJA BIH U EVROPSKOM PARLAMENTU
1. Na logičko pitanje zašto misliš što je najbolje za Hrvate odgovor totalno odlazi s teme tj. Uopće ne odgovara na pitanje.wonkaw wrote:1. zasto ti mislis da znas sta je najbolje za BiH?Lincoln-Burrows wrote:1.Zašto ti misliš da znaš što je najbolje za Hrvate i
2. Odgovor na drugo pitanje o domu naroda ( tijelu koje i postoji radi ravnoteže među konstitutivnim narodima ) se sastoji od toga da se sami narodi kao temelj države negiraju.
3. Odgovor na treće pitanje ako se ovo može nazvati odgovorom ponovno udara na nešto što nije spomenuto a to je da nekoga Hrvata uopće zanima što žele Srbi i Bošnjaci .
I sad se ti razgovaraj i prepiri sa nekim tko ili ne razumije tvoje pitanje ili ga ne želi razumjeti. Sreća zauzet sam obavezama ovih dana pa ne tresem praznu slamu .
I da ne zaboravim Rezolucija je bila u glavu za veliku većinu forumaša čim se ovoliko najarcanih pojavilo .
- Kolinda
#443 Re: FEDERALIZACIJA BIH U EVROPSKOM PARLAMENTU
1. Na logičko pitanje zašto ti misliš da znaš što je najbolje za Hrvate odgovor totalno odlazi s teme tj. Uopće ne odgovara na pitanje.Kolinda wrote:wonkaw wrote:1. zasto ti mislis da znas sta je najbolje za BiH?Lincoln-Burrows wrote:1.Zašto ti misliš da znaš što je najbolje za Hrvate i
2. Odgovor na drugo pitanje o domu naroda ( tijelu koje i postoji radi ravnoteže među konstitutivnim narodima ) se sastoji od toga da se sami narodi kao temelj države negiraju.
3. Odgovor na treće pitanje ako se ovo može nazvati odgovorom ponovno udara na nešto što nije spomenuto a to je da nekoga Hrvata uopće zanima što žele Srbi i Bošnjaci odnosno koga će oni sebi izabrati da ih vodi na političkom polju .
I sad se ti razgovaraj i prepiri sa nekim tko ili ne razumije tvoje pitanje ili ga ne želi razumjeti. Sreća zauzet sam obavezama ovih dana pa ne tresem praznu slamu .
I da ne zaboravim Rezolucija je bila u glavu za veliku većinu forumaša čim se ovoliko najarcanih pojavilo .
-
statixx
#444 Re: FEDERALIZACIJA BIH U EVROPSKOM PARLAMENTU
MUSLIMAN SI KRIV SI
(15. 02. 2017.) Euro-zastupnik Ferrand samo je izgovorio ono što politička Evropa odavno misli i na čemu radi, pokrivajući to potpuno suprotnim frazama i krokodilskim suzama
PIŠE: VLASTIMIR MIJOVIĆ
Po ljudskim glavama uvijek su se rojile ružne misli i predrasude, koje ni čekić ne može da razbije. I kad su brižljivo skrivane, njihov smrad se ipak osjećao; kad su izgovarane - vodile su konfliktima.
Zapravo je uvijek bilo bolje da se zna šta se po kojim glavama mota. Kakvu smo mi, na primjer, imali korist od kiše suza koju je evropska politika lila nad nesrećnom sudbinom Bosne i Hercegovine, kad je istovremeno, praktičnim potezima, činila sve da nam zagorča život i da pomogne onima koji su nam priredili pakao.
Umjesto da se velikom međunarodnom akcijom 1992. godine pomogne golorukim braniteljima nezavisne BiH, svijet nam je uspostavio embargo na naoružavanje. Ni svojim novcem i umijećem nije se smjelo nabavljati i proizvoditi oružje za odbranu vlastitog života. Tom mjerom svijet je jasno rekao na čijoj je strani i za koga “navija”, maskirajući to u gomile kobajagi iskrenih izraza podrške napadnutoj državi i njenim ljudima.
Uvijek sam se grozio tog licemjerja. Nekako mi je draže kad čujem zaista iskrena mišljenja o nama, ma koliko ona bila ružna, negativna, pa i otvoreno neprijateljska.
U takva svakako spadaju riječi koje je za govornicom Evropskog parlamenta u srijedu ujutro izgovorio zastupnik francuske nacionalističke stranke Nacionalni front, Edouard Ferrand.
- U BiH danas postoji problem radikalnog islama: “bošnjački entitet” je taj koji je djelovao u smjeru razvoja tog radikalnog islama. To je ono što je prava opasnost za Evropsku uniju - zaključio je Ferrand.
Srpsku politiku on, s druge strane, vidi kao nevinu žrtvu. Od Evropskog parlamenta, koji je počeo debatu o svojoj rezoluciji o Bosni i Hercegovini, francuski desničar stoga traži da pruži podršku Republici Srpskoj.
Ferrandove tvrdnje neki mediji u Sarajevu odmah su nazvali suludim. Oh, koliko je to naivno, emotivno i nezrelo. Pa, gospodin Ferrand samo je izgovorio ono što politička Evropa odavno misli i na čemu radi, pokrivajući to potpuno suprotnim frazama i krokodilskim suzama.
Bošnjaci su za Evropu “sumnjivo lice” iz samo jednog jedinog razloga - jer su u većini pripadnici islama. Od toga sve počinje i na tome se sve i završava, jer je ta religija, mimo njene volje i krivnje, davno prikucana na stub srama. Evropa sebe vidi kao kršćansku zajednicu, u kojoj, doduše, može biti i muslimana, ali koji nikad ne mogu dobiti tretman punopravnih građana. Pogotovo ne mogu, kao zajednica, postati faktor državotvornosti, kao u Bosni i Hercegovini.
U tom smislu, nikakva pozitivna promjena nije se dogodila od 1992. do danas. Štaviše, pretvaranjem islama u globalnu babarogu, dodatno su slabile međunarodne pozicije bošnjačkog naroda i pobornika jake BiH države, kojoj su Bošnjaci glavni zagovornici. I još će ta pozicija slabiti, jer francuski euro-zastupnik govori ono što mnogo važnije političke osobe misle: da je islam glavni evropski neprijatelj.
Ferranda i društvo pri tome najviše nervira što među našim muslimanima nema ekstremističkog zamaha koji bi bio čak i normalna reakcija jedne zajednice koju se brutalno gura u zapećak. Bošnjaci jesu sve čvršći u svojoj vjeri, ali govoriti o plimi radikalnog islama u BiH, to mogu samo zlonamjernici i oni koji to, u stvari, priželjkuju.
Takvi bi zlatom platili da naše muslimane pretvore u vjerske fanatike, još poželjnije u - teroriste! Tada bi ih, mirne duše, posijekli svojom giljotinom.
U budućnosti bi pomenuti Ferrand možda mogao biti u pravu. Nisu ni Bošnjaci od kamena, pa da izdrže sve te izazove i politička podmetanja. Nikakve garancije za to nema, osim nade da će bošnjačka pleća ipak biti toliko jaka da se odupru iskušenjima u koja ih guraju fašisoidni desničari, poput pomenutog Francuza, ali i službena evropska politika
Istini za volju, ako se već govori o vjerskom radikalizmu, ovdje ga je puno više u krilu katoličanstva i pravoslavlja. No, kome je još do istine?
(15. 02. 2017.) Euro-zastupnik Ferrand samo je izgovorio ono što politička Evropa odavno misli i na čemu radi, pokrivajući to potpuno suprotnim frazama i krokodilskim suzama
PIŠE: VLASTIMIR MIJOVIĆ
Po ljudskim glavama uvijek su se rojile ružne misli i predrasude, koje ni čekić ne može da razbije. I kad su brižljivo skrivane, njihov smrad se ipak osjećao; kad su izgovarane - vodile su konfliktima.
Zapravo je uvijek bilo bolje da se zna šta se po kojim glavama mota. Kakvu smo mi, na primjer, imali korist od kiše suza koju je evropska politika lila nad nesrećnom sudbinom Bosne i Hercegovine, kad je istovremeno, praktičnim potezima, činila sve da nam zagorča život i da pomogne onima koji su nam priredili pakao.
Umjesto da se velikom međunarodnom akcijom 1992. godine pomogne golorukim braniteljima nezavisne BiH, svijet nam je uspostavio embargo na naoružavanje. Ni svojim novcem i umijećem nije se smjelo nabavljati i proizvoditi oružje za odbranu vlastitog života. Tom mjerom svijet je jasno rekao na čijoj je strani i za koga “navija”, maskirajući to u gomile kobajagi iskrenih izraza podrške napadnutoj državi i njenim ljudima.
Uvijek sam se grozio tog licemjerja. Nekako mi je draže kad čujem zaista iskrena mišljenja o nama, ma koliko ona bila ružna, negativna, pa i otvoreno neprijateljska.
U takva svakako spadaju riječi koje je za govornicom Evropskog parlamenta u srijedu ujutro izgovorio zastupnik francuske nacionalističke stranke Nacionalni front, Edouard Ferrand.
- U BiH danas postoji problem radikalnog islama: “bošnjački entitet” je taj koji je djelovao u smjeru razvoja tog radikalnog islama. To je ono što je prava opasnost za Evropsku uniju - zaključio je Ferrand.
Srpsku politiku on, s druge strane, vidi kao nevinu žrtvu. Od Evropskog parlamenta, koji je počeo debatu o svojoj rezoluciji o Bosni i Hercegovini, francuski desničar stoga traži da pruži podršku Republici Srpskoj.
Ferrandove tvrdnje neki mediji u Sarajevu odmah su nazvali suludim. Oh, koliko je to naivno, emotivno i nezrelo. Pa, gospodin Ferrand samo je izgovorio ono što politička Evropa odavno misli i na čemu radi, pokrivajući to potpuno suprotnim frazama i krokodilskim suzama.
Bošnjaci su za Evropu “sumnjivo lice” iz samo jednog jedinog razloga - jer su u većini pripadnici islama. Od toga sve počinje i na tome se sve i završava, jer je ta religija, mimo njene volje i krivnje, davno prikucana na stub srama. Evropa sebe vidi kao kršćansku zajednicu, u kojoj, doduše, može biti i muslimana, ali koji nikad ne mogu dobiti tretman punopravnih građana. Pogotovo ne mogu, kao zajednica, postati faktor državotvornosti, kao u Bosni i Hercegovini.
U tom smislu, nikakva pozitivna promjena nije se dogodila od 1992. do danas. Štaviše, pretvaranjem islama u globalnu babarogu, dodatno su slabile međunarodne pozicije bošnjačkog naroda i pobornika jake BiH države, kojoj su Bošnjaci glavni zagovornici. I još će ta pozicija slabiti, jer francuski euro-zastupnik govori ono što mnogo važnije političke osobe misle: da je islam glavni evropski neprijatelj.
Ferranda i društvo pri tome najviše nervira što među našim muslimanima nema ekstremističkog zamaha koji bi bio čak i normalna reakcija jedne zajednice koju se brutalno gura u zapećak. Bošnjaci jesu sve čvršći u svojoj vjeri, ali govoriti o plimi radikalnog islama u BiH, to mogu samo zlonamjernici i oni koji to, u stvari, priželjkuju.
Takvi bi zlatom platili da naše muslimane pretvore u vjerske fanatike, još poželjnije u - teroriste! Tada bi ih, mirne duše, posijekli svojom giljotinom.
U budućnosti bi pomenuti Ferrand možda mogao biti u pravu. Nisu ni Bošnjaci od kamena, pa da izdrže sve te izazove i politička podmetanja. Nikakve garancije za to nema, osim nade da će bošnjačka pleća ipak biti toliko jaka da se odupru iskušenjima u koja ih guraju fašisoidni desničari, poput pomenutog Francuza, ali i službena evropska politika
Istini za volju, ako se već govori o vjerskom radikalizmu, ovdje ga je puno više u krilu katoličanstva i pravoslavlja. No, kome je još do istine?
-
Duka Dizel
#445 Re: FEDERALIZACIJA BIH U EVROPSKOM PARLAMENTU
Trump neće rešavati ničije probleme.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Evo sada je sasvim jasno da Trump neće rješavati sprske probleme a boga mi ni hrvatske kako su se nadali. Čestika Kosovu...čekamo čestitku za za 1. Mart...Trump ruši mitove i kriva nadanja desničarske bagre. Dakle politika USA ostaje stabilna kada je u pitanju Balkan. Da li neko stvarno misli da će USA i Trump ma kakav on bio dopustiti tek tako cjepanje cijelog Dejtona radi kile mesa na kojoj insistiraju Hrvati. Mislim da se neko malo preračunao u ovoj globalnoj igri pa bi se lako moglo desiti da se izgube i one pozicije koje imaju danas. Sada se možda i ovo Bakirovo pet do dvanaest oživljavanje revizije tužbe protiv Srbije može dovesti u kontekst Amerike? Koliko je moguće ili nemoguće da je Bakir dobio išaret da potegne ovo pitanje? Hm...
Pre svega jer u samoj Americi ima dovoljno svojih problema,a potom na globalnoj sceni u odnosima sa Kinom i Rusijom mnogo većih prioriteta od vitalnog značaja za Ameriku, nego što je to Balkan i medjusobne trzavice beznačajnih balkanskih državica i naroda.
Neka sekretarica u Trumpovoj administracija je uputila čestitku Kosovu za dan nezavisnosti, juče je i Srbija dobila čestitke za dan državnosti, verovatno će i BiH dobiti prigodnu čestitku 1.marta...i to je to.
Neki očigledno nisu svesni promena i previranja u samoj Americi. To nisu tumbanja koja se tiču odnosa prema balkanskoj vukojebini. Ali te unutrašnje
turbulencije će uzrokovati da Vašingtonu stvari poput revizije bosanske tužbe protiv Srbije, zaista ne budu previše interesantne.
- Drvosjeca iz Dejcica
#446 Re: FEDERALIZACIJA BIH U EVROPSKOM PARLAMENTU
Misliš da sekretarica ima ovlast da šalje čestitke? Znam da karikiraš ali ima to svoje dublje značenje. Jasno da Amerika ima drugih problema, Balkan neće biti u fokusu kao ni do sada.Duka Dizel wrote:Trump neće rešavati ničije probleme.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Evo sada je sasvim jasno da Trump neće rješavati sprske probleme a boga mi ni hrvatske kako su se nadali. Čestika Kosovu...čekamo čestitku za za 1. Mart...Trump ruši mitove i kriva nadanja desničarske bagre. Dakle politika USA ostaje stabilna kada je u pitanju Balkan. Da li neko stvarno misli da će USA i Trump ma kakav on bio dopustiti tek tako cjepanje cijelog Dejtona radi kile mesa na kojoj insistiraju Hrvati. Mislim da se neko malo preračunao u ovoj globalnoj igri pa bi se lako moglo desiti da se izgube i one pozicije koje imaju danas. Sada se možda i ovo Bakirovo pet do dvanaest oživljavanje revizije tužbe protiv Srbije može dovesti u kontekst Amerike? Koliko je moguće ili nemoguće da je Bakir dobio išaret da potegne ovo pitanje? Hm...
Pre svega jer u samoj Americi ima dovoljno svojih problema,a potom na globalnoj sceni u odnosima sa Kinom i Rusijom mnogo većih prioriteta od vitalnog značaja za Ameriku, nego što je to Balkan i medjusobne trzavice beznačajnih balkanskih državica i naroda.
Neka sekretarica u Trumpovoj administracija je uputila čestitku Kosovu za dan nezavisnosti, juče je i Srbija dobila čestitke za dan državnosti, verovatno će i BiH dobiti prigodnu čestitku 1.marta...i to je to.
Neki očigledno nisu svesni promena i previranja u samoj Americi. To nisu tumbanja koja se tiču odnosa prema balkanskoj vukojebini. Ali te unutrašnje
turbulencije će uzrokovati da Vašingtonu stvari poput revizije bosanske tužbe protiv Srbije, zaista ne budu previše interesantne.
-
Duka Dizel
#447 Re: FEDERALIZACIJA BIH U EVROPSKOM PARLAMENTU
Naravno da karikiram, ali zaista ne treba gajiti iluzije da bilo šta što trenutno stiže iz Amerike na Balkan, pa i te čestitke, imaju neko duboko značenje.Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Misliš da sekretarica ima ovlast da šalje čestitke? Znam da karikiraš ali ima to svoje dublje značenje. Jasno da Amerika ima drugih problema, Balkan neće biti u fokusu kao ni do sada.
Nije uopšte preterivanje reći da se Trumpova administracija u ovom trenutku bori za opstanak jer su pod strahovitim unutrašnjim pritiskom.
Nijedan predsednik SAD nije bio u sličnoj poziciji, da protiv sebe od poečtka ima okrenut ceo američki establišment i mainstream medije.
Niko u ovom trenutku ne zna kakva će biti Trumpova spoljna politika. Cenim da će bar još godinu dana svima izgledati prilično šizofreno, dok stvari ne legnu i ne iskristališu se.
-
prog321
#448 Re: FEDERALIZACIJA BIH U EVROPSKOM PARLAMENTU
to hoćeš reći da je Željko dzabe stajao u prvim redovima inaguracije ? 
-
Duka Dizel
#449 Re: FEDERALIZACIJA BIH U EVROPSKOM PARLAMENTU
Nije.prog321 wrote:to hoćeš reći da je Željko dzabe stajao u prvim redovima inaguracije ?
Verovatno je uzeo dnevnice za put u inostranstvo.
-
Starred
#450 Re: FEDERALIZACIJA BIH U EVROPSKOM PARLAMENTU
Zašto se kod promjene izbornog zakona da Bošnjaci ne mogu treći put birati Hrvatima predstavnika ili da ne mogu napraviti platformu i blokirati Federaciju kao i prošli put ovdje pozivate na secesiju?
Kakva secesija i tko spominje secesiju Bosne i Hercegovine?
Mislite da Hrvati imaju previše prava i da ne smiju imati ta prava po Daytonu na svog člana predsjedništva ili na predstavnike u Parlamentu?
Kakva secesija i tko spominje secesiju Bosne i Hercegovine?
Mislite da Hrvati imaju previše prava i da ne smiju imati ta prava po Daytonu na svog člana predsjedništva ili na predstavnike u Parlamentu?