detroit-mercy wrote:Ja cesto vidim da zenske drze onaj znakjeza u ledja wrote:Drzavni poslovi manje placaju nego slicni privatni, barem na Jugu...ali imaju bolje beneficije i naravno sigurnost posla.
Normalno, ne postoji drzavni posao gdje drzis "SLOW" znak.(btw, ja sam uvijek konto da se oni mijenjaju sa tim znakom, ne da ima bas samo jedan zaduzen za to
)
. Valjda je lakse
.
BIH -ZEMLJA ISELJENIKA
- Connaisseur Karlin
#426 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
- MyTao
#427 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
Dobro, na jugu mrze sve sto je drzavnojeza u ledja wrote:Drzavni poslovi manje placaju nego slicni privatni, barem na Jugu...ali imaju bolje beneficije i naravno sigurnost posla.
Normalno, ne postoji drzavni posao gdje drzis "SLOW" znak.(btw, ja sam uvijek konto da se oni mijenjaju sa tim znakom, ne da ima bas samo jedan zaduzen za to
)
Ne znam stvarno ko placa vise, imam taj jedan primjer i po njemu dolazim do tih zakljucaka sto je naravno pogresno... mozda su stvarno placeni manje.
Jbg 40k godisnje i nije neka lova...
-
Fudo387
#428 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
Mislim, nekad stvari bas izgledaju nelogicno.
Uciteljici dadnu 30k godisnje a onom sto drzi znak "slow" 60k.
Ma luda zemlja...
Uciteljici dadnu 30k godisnje a onom sto drzi znak "slow" 60k.
Ma luda zemlja...
-
detroit-mercy
#429 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
Nije bas sa srednjom skolom. Sva zanimanja za koje trebas certifikat, elektricari, grijanje/hladjenje, serviseri, vodovodzije i da ne nabrajam dalje su u principu jako dobro placeni i ljudi mogu zaraditi jako dobru lovu fakat u rangu inzinjerske plate. Tako da fakticki debelo sisaju, nastavnike, socijalne radnike i ostale mudrosereConnaisseur Karlin wrote:pa u SAD mnogi fizikaneri sa srednjm skolom u SAD bolje zaradjuju, ponekad duplo vise, od fakultetskih intelektualacajeza u ledja wrote:
Ne kontam na sta mislis "malo"? Ja govorim da je puno. Puno je $20 na sat za onog fizikanera na cesti.
Al dobro, mozda se to ne moze porediti jer vecina njih vjerovatno ne radi ni blizu 40 sati tokom cijele godine taj posao.
-
Bodkin
#430 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
Prvo, fino vam je gore covjek rekao prosjecnu.detroit-mercy wrote: Ja zimus bio dole i sreo se sa rodjakom koji zivi u Austriji. Prica covjek koliko zaradjuje, 1600E na mjesec ali posto radi na baustelionda 3 mjeseca obicno ne rade tako da tada dobija oko 800E mjesecno.
Ja se osupnuo kad mi je rekao za zaradu.
Drugo, austrijanci imaju 14-15 plata.
Trece, treba porediti sta mozea sa 1500 u austriji i sta mozes sa 1500 u usa. Ili norveskoj
-
Vidal89
#431 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
Kako nama 20 $ na sat djeluje puno, eeej za samo 1h on zaradi ono za sta nas fizikaner gilja 2 dana od 7 do 19h.
Msm da ing imaju oko 45 do 50 $
Msm da ing imaju oko 45 do 50 $
- jeza u ledja
#432 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
Evo ja proguglo "average construction worker salary in michigan"detroit-mercy wrote: The average salary of a(n) Construction Worker in Michigan - State Average is $43282. Get hourly rate ... Constructs and repairs buildings, bridges, and roads
I evo sta izadje prvo:
I onda ima link dalje:Average Construction Worker Hourly Wage in Michigan. Construction Workers earn a median hourly wage of $17.14. Hourly wages typically start from $10.62 and go up to $27.36.
https://www.sokanu.com/careers/construc ... /Michigan/
Znaci tacno ono sto sam ja rekao. Jebemu nemojte me zajebavat. Pocnu od $10 pa nadalje. Imas dole jos fino izlistano u tabeli.
Vidim odakle si ti svoje to pokupio, sa Salary Expert. Takve stranice obavezno napumpavaju iznos. Ukucajte poslove s kojim ste vise upoznati pa cete se uvjeriti.
-
Fudo387
#433 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
Pa skuplji je zivot u tim zemljama nego u USA.Bodkin wrote:Trece, treba porediti sta mozea sa 1500 u austriji i sta mozes sa 1500 u usa. Ili norveskoj
- jeza u ledja
#434 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
Hmm, eto ti si koristio isti link ko i ja, samo za IL. Tu pise da je IL prosjek $24, a u MI $17. Velika razlika.Fudo387 wrote:eto,detroit-mercy wrote:Eto dao sam ti cifru sta gugle kaze.The average salary of a(n) Construction Worker in Michigan - State Average is $43282. Get hourly rate ... Constructs and repairs buildings, bridges, and roads
Average Construction Worker Yearly Salary in Illinois
Construction Workers earn a median salary of $49,770 per year. Salaries typically start from $24,070 and go up to $83,940.
No opet, pocetni poslovi i u jednoj i drugoj drzavi su $11-12. Ja otprilike govorim o tim poslovima. Evo dole ih definisu kao "Starting Construction Worker" i "Junior Construction Worker". To je sve do $15 na sat.
Ali evo ti za cijeli United States, da jednom zavrsimo pricu:
Izvor:Average Construction Worker Hourly Wage in the United States
Construction Workers earn a median hourly wage of $15.34. Hourly wages typically start from $9.92 and go up to $29.36.
Average Construction Worker Yearly Salary in the United States
Construction Workers earn a median salary of $31,910 per year. Salaries typically start from $20,640 and go up to $61,070.
https://www.sokanu.com/careers/construc ... er/salary/
Cini se da znaju o cemu pisu.
Last edited by jeza u ledja on 10/02/2017 20:01, edited 1 time in total.
-
Fudo387
#435 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
Veci su troskovi zivota, zato i razlika u satnicama.jeza u ledja wrote:Hmm, eto ti si koristio isti link ko i ja, samo za IL. Tu pise da je IL prosjek $24, a u MI $17. Velika razlika.
Valjda ne treba da ulazimo u pricu kako ti za zivot u Chicagu treba vise nego u nekom selu u Alabami.
Bezveze supljiramo...al et.
-
TRANCE
#436 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
Službena statistika o prosječnim satnicama u građevinskoj industriji SAD-a kaže npr.:jeza u ledja wrote:Pa jebemu mater nije isto vodoinstalater i fizikaner na cesti. Mislim ne moze se ni poredit. Dobar vodoinstalater ili stolar zaradjuje vise od inzenjera.
Ne znam to za baustelu, ali mi $20 na sat izgleda nevjerovatno. Onda je fakat tacno da Mexe otimaju poslove radnoj klasi.![]()
Dvadeset na sat, AKO radis 40 sati sedmicno je $40k godisnje. To je plata prosjecnog blue-collar radnika.
- vodoinstalater - $26.49
- zidar - $24.88
- stolar - $22.49
- krovopokrivač - $19.54
- moler - $19.49
- fizikaner - $17.57
- pomoćnici bez iskustva i vještina (dodaju alat, čiste radnu površinu i sl.) - $14.37
Ovo su naravno bruto satnice. Ali i kad se preračuna u neto, ispade da je bolje u SAD-u dodavati alat na građevini nego kod nas biti arhitekta, računovođa, pravnik i sl.
- jeza u ledja
#437 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
Ma dobro eto pogledaj moj zadnji post. Zakljucak - ja sam u pravu, ko i inace.Fudo387 wrote:Veci su troskovi zivota, zato i razlika u satnicama.jeza u ledja wrote:Hmm, eto ti si koristio isti link ko i ja, samo za IL. Tu pise da je IL prosjek $24, a u MI $17. Velika razlika.
Valjda ne treba da ulazimo u pricu kako ti za zivot u Chicagu treba vise nego u nekom selu u Alabami.
Bezveze supljiramo...al et.
-
detroit-mercy
#438 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
Jebem ga jez, pa u McDonaldsu ti placaju $10 na sat, zar mislis da ce ti neko raditi na bausteli za $10, pa bolje mu je u McDonaldsu prevrtati burgere za 10tku. Firma za koju radim placa assembly workers oko 15-16 na sat, nikakve vjestine ni znanja nisu potrebni. Sad te dovedem sa ulice, za dva dana si istreniran. Baustela je bolje placena garantujem.jeza u ledja wrote:Hmm, eto ti si koristio isti link ko i ja, samo za IL. Tu pise da je IL prosjek $24, a u MI $17. Velika razlika.Fudo387 wrote:eto,detroit-mercy wrote:Eto dao sam ti cifru sta gugle kaze.The average salary of a(n) Construction Worker in Michigan - State Average is $43282. Get hourly rate ... Constructs and repairs buildings, bridges, and roads
Average Construction Worker Yearly Salary in Illinois
Construction Workers earn a median salary of $49,770 per year. Salaries typically start from $24,070 and go up to $83,940.![]()
No opet, pocetni poslovi i u jednoj i drugoj drzavi su $11-12. Ja otprilike govorim o tim poslovima. Evo dole ih definisu kao "Starting Construction Worker" i "Junior Construction Worker". To je sve do $15 na sat.
Ali evo ti za cijeli United States, da jednom zavrsimo pricu:
Izvor:Average Construction Worker Hourly Wage in the United States
Construction Workers earn a median hourly wage of $15.34. Hourly wages typically start from $9.92 and go up to $29.36.
Average Construction Worker Yearly Salary in the United States
Construction Workers earn a median salary of $31,910 per year. Salaries typically start from $20,640 and go up to $61,070.
https://www.sokanu.com/careers/construc ... er/salary/
Cini se da znaju o cemu pisu.
- jeza u ledja
#439 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
Prosjecan Austrijanac zaradi 14-15 plata, umjesto 12?Bodkin wrote:Prvo, fino vam je gore covjek rekao prosjecnu.detroit-mercy wrote: Ja zimus bio dole i sreo se sa rodjakom koji zivi u Austriji. Prica covjek koliko zaradjuje, 1600E na mjesec ali posto radi na baustelionda 3 mjeseca obicno ne rade tako da tada dobija oko 800E mjesecno.
Trece, treba porediti sta mozea sa 1500 u austriji i sta mozes sa 1500 u usa. Ili norveskoj
Kakva je to fora jbt?
A to u vezi troskova, pa sve zivo je drasticno skuplje u EU, a Norvesku ne smijem ni da spomenem.
- animals
#440 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
Da, zaboravio sam 2 dodatne plate godisnje..Bodkin wrote:Prvo, fino vam je gore covjek rekao prosjecnu.detroit-mercy wrote: Ja zimus bio dole i sreo se sa rodjakom koji zivi u Austriji. Prica covjek koliko zaradjuje, 1600E na mjesec ali posto radi na baustelionda 3 mjeseca obicno ne rade tako da tada dobija oko 800E mjesecno.
- jeza u ledja
#441 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
Pa eto 15 na sat umjesto u Mekdonaldsu 10. Ne znam brate tako pise.detroit-mercy wrote: Jebem ga jez, pa u McDonaldsu ti placaju $10 na sat, zar mislis da ce ti neko raditi na bausteli za $10, pa bolje mu je u McDonaldsu prevrtati burgere za 10tku. Firma za koju radim placa assembly workers oko 15-16 na sat, nikakve vjestine ni znanja nisu potrebni. Sad te dovedem sa ulice, za dva dana si istreniran. Baustela je bolje placena garantujem.
Da je 20 na sat ne bi 99% bile Mexe nego i ostali.
Plus vrlo moguce da za to prevrtanje burgera imas neke beneficijice, neam pojma.
- jeza u ledja
#442 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
To norma? Kakva je to fora?animals wrote:Da, zaboravio sam 2 dodatne plate godisnje..Bodkin wrote:Prvo, fino vam je gore covjek rekao prosjecnu.detroit-mercy wrote: Ja zimus bio dole i sreo se sa rodjakom koji zivi u Austriji. Prica covjek koliko zaradjuje, 1600E na mjesec ali posto radi na baustelionda 3 mjeseca obicno ne rade tako da tada dobija oko 800E mjesecno.
-
detroit-mercy
#443 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
Kao sto ce i kod mene u firmi radnici dobiti otprilike 1 mjesecnu platu bonusa.jeza u ledja wrote:Prosjecan Austrijanac zaradi 14-15 plata, umjesto 12?Bodkin wrote:Prvo, fino vam je gore covjek rekao prosjecnu.detroit-mercy wrote: Ja zimus bio dole i sreo se sa rodjakom koji zivi u Austriji. Prica covjek koliko zaradjuje, 1600E na mjesec ali posto radi na baustelionda 3 mjeseca obicno ne rade tako da tada dobija oko 800E mjesecno.
Trece, treba porediti sta mozea sa 1500 u austriji i sta mozes sa 1500 u usa. Ili norveskoj![]()
Kakva je to fora jbt?Na kraju ce ispast da prosjecan dan u Austriji traje 30, a ne 24 sata.
A to u vezi troskova, pa sve zivo je drasticno skuplje u EU, a Norvesku ne smijem ni da spomenem.
Sad, nemoj da padnes sa stolice ali mi u firmi imamo bonus za tacno dolazenje na posao, vrijedi samo za radnike na linije. Znai ako nisi zakasnio niti jedan dan ili nisi imao niti jedan neopravdan izostanak za 3mjeseca dobijes $200, ako i sljedeca tri si isto tako azuran onda je $300. I onda ostaje tako nesto za ostale periode
- animals
#444 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
To norma? Kakva je to fora?jeza u ledja wrote:
Da, zaboravio sam 2 dodatne plate godisnje..
Svaki radnik u Austriji ima pred Bozic i u 6 ili 7 mjesecu,
duplu placu..
-
Fudo387
#445 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
jestejeza u ledja wrote:Ma dobro eto pogledaj moj zadnji post. Zakljucak - ja sam u pravu, ko i inace.Fudo387 wrote:Veci su troskovi zivota, zato i razlika u satnicama.jeza u ledja wrote:Hmm, eto ti si koristio isti link ko i ja, samo za IL. Tu pise da je IL prosjek $24, a u MI $17. Velika razlika.
Bezveze supljiramo...al et.![]()
![]()
Isto k'o kad si mi govorio da Trump nema sanse da bude predsjednik.
- jeza u ledja
#446 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
Pa dobro bonus je druga stvar. A nije ti garantovan ako firmi ne ide.detroit-mercy wrote: Kao sto ce i kod mene u firmi radnici dobiti otprilike 1 mjesecnu platu bonusa.
Padoh evo umalo.detroit-mercy wrote: Sad, nemoj da padnes sa stolice ali mi u firmi imamo bonus za tacno dolazenje na posao, vrijedi samo za radnike na linije. Znai ako nisi zakasnio niti jedan dan ili nisi imao niti jedan neopravdan izostanak za 3mjeseca dobijes $200, ako i sljedeca tri si isto tako azuran onda je $300. I onda ostaje tako nesto za ostale periodeA sve na Grke vika
.
Nisam nikad za to cuo.
Kod mene se ocekuje da si na poslu 37.5 sati u sedmici, odnosno 7.5 na dan. Sad kas ti doci, kad otici, to je do tebe. Ja dodjem jebiga u 10h.
Nekad izadjem napravim setnju do parka i nazad, ili na rucak, sat vremena sad pa sad. Nekad do gyma. Ali nikad ne izostajem kad ne trebam i dok god deliver the goods nikoga ne boli kurac. Tako i ostale, nisam ja mislim izuzetak, ali ja imam prednost jer obicno ne moram s nikakvim klijentima komunicirati ni sastanciti, brijati svaki dan, utrpavati kosulju. Evo me u sandalama.
Doduse ako nesto zajebem moglo bi nas kostati milione u tuzbama.
Al nemamo bas nekih znacajnih bonusa pravo da ti kazem.
- jeza u ledja
#447 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
Jao nemoj me po bolnom sjecanju dzece ti dusa.Fudo387 wrote:
jeste![]()
Isto k'o kad si mi govorio da Trump nema sanse da bude predsjednik.
- jeza u ledja
#448 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
Madrfakrs hocu i ja tako.animals wrote:
Svaki radnik u Austriji ima pred Bozic i u 6 ili 7 mjesecu,
duplu placu..
Sjo sistema.
-
Bodkin
#449 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
Jest ako usa racunas jug virdzinije ili centralnu luizijanuFudo387 wrote:Pa skuplji je zivot u tim zemljama nego u USA.Bodkin wrote:Trece, treba porediti sta mozea sa 1500 u austriji i sta mozes sa 1500 u usa. Ili norveskoj
-
Fudo387
#450 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
Mijenjaj bransu.jeza u ledja wrote:Al nemamo bas nekih znacajnih bonusa pravo da ti kazem
Nama placaju svaki kvartal 7.5% od zarade za taj attendance bullshit i 10% od ukupne zarade na kraju godine.
To moraju platiti islo im ne islo, takav ugovor.