Zvizdić u Beogradu

hAZNADAR

#426 Re: Zvizdić u Beogradu

Post by hAZNADAR »

triiksa wrote:
Ne zaboravi na proljeće promijeniti daske na toru, ove si skoro progrizao.
Da ne kazem sta ti da progrizes.
Ja barem nisam prihvatio fasizam za razliku od nekih koji bi to pod tepih
vivaldi

#427 Re: Zvizdić u Beogradu

Post by vivaldi »

hAZNADAR wrote:
PM72 wrote:Beograd okićen zastavama Bosne i Hercegovine,pred premijerom Zvizdićem postrojena počasna garda VS,intonirana himna BiH a u toku zvaničnih razgovora dva premijera nije bilo entitetskih zastava...

To do sada nikad nije bilo.Zvizdiću :thumbup: :bih:
Lako je naivnima mazati oci dekorom a stvarne i glavne probleme sakriti.

Dobri srpsko-bosnjacko odnosi su moguci samo ako Bosnjaci ispadnu budale i bezkicmenjaci. Posto je nemoguce ocekivati da Srbi promijene mitomanske i fasisticke stavove o Bosnjacima

Istakli vartine zastave, intonirali himnu i wow vidi samo - nisu istakli RS zastavu. Nesto sto je u svijetu normalno i default - negdje ispada specijalna privilegija.

Korijen bosnjacko-srpskih konfrontacija i razmimolizenja nije u politici. Korijen zla je u tumacenju kulture, historije, nacije, imena,... drugog naroda. U svim instancama, skolama, medijima,... ukorijenjen fasisticki stav. Sukob nije politicki koliko je civilizacijski.

Al nek su istakli komad plavozutog platna tu i tamo i dobili tacne note intermeca. :roll:
post ti je poprilcno naivan.

dvije najstarije izreke o politici su one da je "politika kurva" i ona da "nema vjecnih prijateljstva vec samo interesa".

u bosni se i sve vrijeme rata dok su tekle rijeke krvi stalno sastajalo i dogovoralo o vodi, struji, humanitarnom konvoju, razmjeni zarobljenika, evakuaciji ranjenika, primirju, miru...usred rata su i tenkovi iznajmivali od druge strane po potrebi.

ako se to tada radilo, pravit od toga senzaciju poslije 20 i kusur godina od kraja rata je besmisleno, bas kao sto je besmislena i prica o nekakvim istorijskim pomirenjima.

to je diplomatska isprazna floskula koja niti je moguca, niti bilo koji politicar bi to mogao potpisati (i ovjerit kod notara :D ) jer su politicari prolazni i danas niko ziv ne zna ko ce sutra prekosutra na ovim funkcijama zamjenit ni zvizdica ni vucica, a kamoli da ce se pridrzavat nekakvih njihovih usmenih dogovora koji cak ni takvi nisu moguci jer je svima jasno da je to suplja (to je ona druga izreka o politici :D ).

da ironija bude veca, zapravo o takvom dogovoru i da je cak moguc bi se prije dogovorili politicari nego narod jer su se u ratovima politicari bogatili, a narod ginuo. svaka analiza tog tipa bilo domaca, a pogotovo strana zapravo debelo potcjenjuje mrznju medju narodima koja je rezultat licnih tragedija i kao takva sasvim razumljiva.

cak i ovaj mali forum na kojem pisemo je ilustrativan. cmoljo kad bi se slijepo drzao pravilnika banovo bi cijeli pdf politika samo zbog mrznje. ovdje na forumu nema ni bakira, ni mileta, ni covica, ni vucica...ali normalna diskusija izmedju suportstavljenih misljenja je limitirana na max 2 ili 3 kvotanja. vec u 4 postu nema vise ja, ti, on, vec mi, vi, oni uz salvu prizemnih uvreda. tu vise bog ne moze pomoci a ne neki usmeni dogovor ace i denisa.

ovi susreti sluze da se pokusa dogovorit neka konkretna ekonomska saradnja od koje bi svi eventualno hajrovali jer u medjuvremenu dok cekamo rat koji se najavljuje vec 20 godina od neceg treba zivjeti. za tih 20 godina je tvoja nana, taman da ima minimalnu penziju, iz fonda pio dobila bar 50 hiljada maraka koje nisu s neba pale vec ih je neko morao zaraditi.
triiksa

#428 Re: Zvizdić u Beogradu

Post by triiksa »

hAZNADAR wrote:
triiksa wrote:
Prihvatio si, samo nisi svjestan toga.
hAZNADAR

#429 Re: Zvizdić u Beogradu

Post by hAZNADAR »

vivaldi wrote:

post ti je poprilcno naivan.

dvije najstarije izreke o politici su one da je "politika kurva" i ona da "nema vjecnih prijateljstva vec samo interesa".

u bosni se i sve vrijeme rata dok su tekle rijeke krvi stalno sastajalo i dogovoralo o vodi, struji, humanitarnom konvoju, razmjeni zarobljenika, evakuaciji ranjenika, primirju, miru...usred rata su i tenkovi iznajmivali od druge strane po potrebi.

ako se to tada radilo, pravit od toga senzaciju poslije 20 i kusur godina od kraja rata je besmisleno, bas kao sto je besmislena i prica o nekakvim istorijskim pomirenjima.

to je diplomatska isprazna floskula koja niti je moguca, niti bilo koji politicar bi to mogao potpisati (i ovjerit kod notara :D ) jer su politicari prolazni i danas niko ziv ne zna ko ce sutra prekosutra na ovim funkcijama zamjenit ni zvizdica ni vucica, a kamoli da ce se pridrzavat nekakvih njihovih usmenih dogovora koji cak ni takvi nisu moguci jer je svima jasno da je to suplja (to je ona druga izreka o politici :D ).

da ironija bude veca, zapravo o takvom dogovoru i da je cak moguc bi se prije dogovorili politicari nego narod jer su se u ratovima politicari bogatili, a narod ginuo. svaka analiza tog tipa bilo domaca, a pogotovo strana zapravo debelo potcjenjuje mrznju medju narodima koja je rezultat licnih tragedija i kao takva sasvim razumljiva.

cak i ovaj mali forum na kojem pisemo je ilustrativan. cmoljo kad bi se slijepo drzao pravilnika banovo bi cijeli pdf politika samo zbog mrznje. ovdje na forumu nema ni bakira, ni mileta, ni covica, ni vucica...ali normalna diskusija izmedju suportstavljenih misljenja je limitirana na max 2 ili 3 kvotanja. vec u 4 postu nema vise ja, ti, on, vec mi, vi, oni uz salvu prizemnih uvreda. tu vise bog ne moze pomoci a ne neki usmeni dogovor ace i denisa.

ovi susreti sluze da se pokusa dogovorit neka konkretna ekonomska saradnja od koje bi svi eventualno hajrovali jer u medjuvremenu dok cekamo rat koji se najavljuje vec 20 godina od neceg treba zivjeti. za tih 20 godina je tvoja nana, taman da ima minimalnu penziju, iz fonda pio dobila bar 50 hiljada maraka koje nisu s neba pale vec ih je neko morao zaraditi.
Ekonomska saradnja se desava i bez ovakvih ceremonija. Jer za saradnju izmedju firmi, uvoz i izvoz nije prijeki uslov da se politicari miluju i tepaju.
Kao sto rekoh ranije - cijela ceremonija je Vucicevo hvatanje politickih poena i izigravanje mirotvorca svijetu. Cijena - malo policije, par zastava i orkestar.
Moji postovi su namjenjeni onima koje taj dekor odusevljava i koji misle da je to korak naprijed.

U stvarnosti, u mojoj Banjaluci vidim itekako stvarnu i realnu sliku dobronamjernosti prema Bosnjacima. A iz Beograda dovoljno da procitam dostupne statove SANU o bosanskom jeziku, historiju Bosne u udzbenicima historije, silne komentare na portalima o nama(ne izvode vec statisticku vecinu), opcenito koliko se postuje integritet i samostalnost BiH drzave.

Ja bih prije rekao da su naivni svi koji u ovome vide ista pozitivno. Isto kao kada dijelimo 12 poena jedni drugima na Evroviziji a na terenu druga prica.
palermo

#430 Re: Zvizdić u Beogradu

Post by palermo »

hAZNADAR wrote:
Moji postovi su namjenjeni onima koje taj dekor odusevljava i koji misle da je to korak naprijed.
Meni znači. Proučit ću ih dobro, hvala ti.
hAZNADAR

#431 Re: Zvizdić u Beogradu

Post by hAZNADAR »

triiksa wrote:
hAZNADAR wrote:
triiksa wrote:
Prihvatio si, samo nisi svjestan toga.
Ne i bolje znam od tebe cega sam svjestan nego ti. Mislim koji si ti q da meni govoris da znas bolje od mene cega sam svjestan!?
U po Evrope u ovom vijeku se nekome negira pravo na jezik, a ti to tumacis kao torovsku politiku i otpor prema Srbima generalno?

Za razliku od tebe - barem sam napisao nesto pritiv fasizma.
Fudo387

#432 Re: Zvizdić u Beogradu

Post by Fudo387 »

vivaldi wrote:ovi susreti sluze da se pokusa dogovorit neka konkretna ekonomska saradnja od koje bi svi eventualno hajrovali jer u medjuvremenu dok cekamo rat koji se najavljuje vec 20 godina od neceg treba zivjeti. za tih 20 godina je tvoja nana, taman da ima minimalnu penziju, iz fonda pio dobila bar 50 hiljada maraka koje nisu s neba pale vec ih je neko morao zaraditi.
Zaradio ili pozajmio?
vivaldi

#433 Re: Zvizdić u Beogradu

Post by vivaldi »

hAZNADAR wrote:mska saradnja se desava i bez ovakvih ceremonija. Jer za saradnju izmedju firmi, uvoz i izvoz nije prijeki uslov da se politicari miluju i tepaju. Kao sto rekoh ranije - cijela ceremonija je Vucicevo hvatanje politickih poena i izigravanje mirotvorca svijetu. Cijena - malo policije, par zastava i orkestar. Moji postovi su namjenjeni onima koje taj dekor odusevljava i koji misle da je to korak naprijed. U stvarnosti, u mojoj Banjaluci vidim itekako stvarnu i realnu sliku dobronamjernosti prema Bosnjacima. A iz Beograda dovoljno da procitam dostupne statove SANU o bosanskom jeziku, historiju Bosne u udzbenicima historije, silne komentare na portalima o nama(ne izvode vec statisticku vecinu), opcenito koliko se postuje integritet i samostalnost BiH drzave. Ja bih prije rekao da su naivni svi koji u ovome vide ista pozitivno. Isto kao kada dijelimo 12 poena jedni drugima na Evroviziji a na terenu druga prica.
ne znam bas na kakve ceremonije mislis jer je to standradna procedura, otprilike ko djuro svojevremeno ko portir u nadrealistima kad je ispracao jedne i docekivao druge. sutra ce skinut zastave, okaciti necije druge, a orkestar svirat himnu kolumbije.

sto se tice odusevjenja, cak i ako je to neko napisao na forumu cisto sumnjam da je u toj proceduri vidio nesto sto je stvarno i dozivio nekom satisfakcijom. ali cak i da jeste to opet ama bas nista ne mijenja jer nije mali broj ni onih sto vjeruju da su vidjeli vanzemljace.

sto se tice bosanskog jezika i ostalog, to su sve cinjenice koje nista i nikad nece promjeniti niti je to tema bilo kakvog razgovora ozbiljnog politickog razgovora. to mogu biti kafanske i forumske teme, ali politicke ne jer se to podrzaumijeva i sa tim se unaprijed racuna.

i putin i obama svaki put kada su se pred kamerama lazno kezili su itekako bili svjesni da upravo u tom trenutku 1000 agenata i jednih i drugih bunari na sve moguce nacine kod onog drugog pokusavajucu mu sjebati ili ukrasti vojne tajne, industrijske tajne, prisuskivati mu sve i i svakoga...oni na te stvari trose malo bogatsvo na dnevnoj bazi, ali zar stvarno mislis da su oni ikada tako dok su sjedili jedan drugom rekli "brate aj se zakuni da me vise neces pokusavat sjebat na sve moguce nacine pa da napravimo "istorijski dogovor".

naravno da nisu jer je to besmisleno i jalovo. kada su se sastajali pokusavali su se dogovoriti nesto sto im je mogao biti obostrani interes.

ne znam ni sta si mislio kaa si rekao da su se ekonomske teme mogle i drugacije organizovati jer je u pratnjih zvizdica bilo i nekoliko ministara. jusko je pravio neke dogovore oko puteva, sarovic oko trgovine...ne vidim nista neprirodno..ni senzacionalno ni pozitivnom i u negativnom smislu
Challenger__

#434 Re: Zvizdić u Beogradu

Post by Challenger__ »

Vivaldi mrtvi realista. Like it.

:mrgreen:
vivaldi

#435 Re: Zvizdić u Beogradu

Post by vivaldi »

Fudo387 wrote:Zaradio ili pozajmio?
ma zaradjene su. ta prica o javnom dugu je jos jedna od netacnih teza koja se provlaci po forumu godinama. javni dug vec dugo godina unazad raste zbog infratsrutkunih projekata a ne zbog zaduzivanja za penzije i plate. federacija je u prvih 9 mejseci prosle godine smanjila dug za 450 miliona maraka u odnosu na pocetak godina jer cim je stala gradnja autocesta i dug je poceo padati jer se nije uzimao za neke druge infrastrutkurne projekte, a u medjuvremenu su se rate redovno izmirivale pa dug pada.

penzije ce biti problem zbog demografske slike jer je broj penzionera iz mjeseca u mjesec sve veci pa prihodi pio odavno nisu dovoljni tako da se svaki mjesec dodaje iz budzeta, a to su onda pare koje se moraju odbiti od nekih drugih stvari. kako se sve vise bude dodavalo za penzije tako ce se sve vise oduzimati od drugih stvari i to ce biti ogorman problem.

na rjesavanju toga se ozbiljno trebalo pocet raditi jos prije minimum 5 godina jer to nije nimalo lako rijesiti pa se trebalo poceti na vrijeme.

ovako ce do drame doci tek kada dogori do nokata a onda nece bit vremena ni za sta, pa ce ko da gledam donijeti neko ad hoc rjesenje koje ce prelomiti preko ledja 1 ili 2 generacija penzionera. jedina je nepoznanica ko ce biti ti baksuzi
Fudo387

#436 Re: Zvizdić u Beogradu

Post by Fudo387 »

vivaldi wrote:ma zaradjene su. ta prica o javnom dugu je jos jedna od netacnih teza koja se provlaci po forumu godinama. javni dug vec dugo godina unazad raste zbog infratsrutkunih projekata a ne zbog zaduzivanja za penzije i plate. federacija je u prvih 9 mejseci prosle godine smanjila dug za 450 miliona maraka u odnosu na pocetak godina jer cim je stala gradnja autocesta i dug je poceo padati jer se nije uzimao za neke druge infrastrutkurne projekte, a u medjuvremenu su se rate redovno izmirivale pa dug pada.
Pa sto nedavno uzese pare od MMF-a ako im ne trebaju za plate i penzije, kad vec, kako velis, svakako nista ne prave?
vivaldi

#437 Re: Zvizdić u Beogradu

Post by vivaldi »

Challenger__ wrote:Vivaldi mrtvi realista. Like it.

:mrgreen:
ali ja sam stvarno takav u zivotu. oduvijek sam bio, ali to nema nikakve veze sa pesimizmom sto mi je neko ovdje rekao vec sa nasom svakodnevnicom u kojoj na 1 dobru dolazi 5 losih vijesti. nije to do mene vec do realnosti.
Zgoljo

#438 Re: Zvizdić u Beogradu

Post by Zgoljo »

Tacno sam u bobu znao sta cu zateci na temi,salonce i šatro kosmopolite,regionalce kako hvale dobre namjere Srbije,kako je vrijeme za pomirenje,ko nas bre zavadi komsija i te folove.

Nece Bosnjaci vise najsesti na te finte drugovi jer dobro znaju sta se od sutra nastavlja,velikosrpska adjenda razbijanja Bosne i Hercegovine koja traje u kontinuitetu evo vijek i nesto.

Puno djela treba od Srba i Srbije da bi se uopste i razmisljalo o nekakvom procesu pomirenja,suplja prica nas ne zanima zglave.
Oni koji misle da ce ici ko dosad,poslije klanja ko nas bre zavadi da bi se pripremilo novo klanje u zabludi su.

Zna i Zvizdic to,nemojte mislit da ne zna.Ali eto,nek se poprave ti mostovi i te ceste,to treba.Samo kad se vec popravljaju nije zgoreg uzidati u njih eksploziv,zlu ne trebalo.
Last edited by Zgoljo on 23/01/2017 23:44, edited 1 time in total.
Challenger__

#439 Re: Zvizdić u Beogradu

Post by Challenger__ »

vivaldi wrote:ali ja sam stvarno takav u zivotu. oduvijek sam bio, ali to nema nikakve veze sa pesimizmom sto mi je neko ovdje rekao vec sa nasom svakodnevnicom u kojoj na 1 dobru dolazi 5 losih vijesti. nije to do mene vec do realnosti.
Razumijem.

Vezano za razgovore... Niko ozbiljan ne očekuje da se ponište antagonizmi, nagomilana mržnja kod naroda (množina) ali racionalan pristup hladne glave može biti od koristi (ono što sam ja nazvao dogovor o napuštanju antagonizama na zajednčkom imenitelju, plus ekonomija). Samo se tu razlikujem od tvog pristupa.

Pa tako je krenulo kod Švaba i Francuza, *ebeš rat, počnimo od željeza...
megaman4

#440 Re: Zvizdić u Beogradu

Post by megaman4 »

vivaldi wrote:
Fudo387 wrote:Zaradio ili pozajmio?
ma zaradjene su. ta prica o javnom dugu je jos jedna od netacnih teza koja se provlaci po forumu godinama. javni dug vec dugo godina unazad raste zbog infratsrutkunih projekata a ne zbog zaduzivanja za penzije i plate. federacija je u prvih 9 mejseci prosle godine smanjila dug za 450 miliona maraka u odnosu na pocetak godina jer cim je stala gradnja autocesta i dug je poceo padati jer se nije uzimao za neke druge infrastrutkurne projekte, a u medjuvremenu su se rate redovno izmirivale pa dug pada.

penzije ce biti problem zbog demografske slike jer je broj penzionera iz mjeseca u mjesec sve veci pa prihodi pio odavno nisu dovoljni tako da se svaki mjesec dodaje iz budzeta, a to su onda pare koje se moraju odbiti od nekih drugih stvari. kako se sve vise bude dodavalo za penzije tako ce se sve vise oduzimati od drugih stvari i to ce biti ogorman problem.

na rjesavanju toga se ozbiljno trebalo pocet raditi jos prije minimum 5 godina jer to nije nimalo lako rijesiti pa se trebalo poceti na vrijeme.

ovako ce do drame doci tek kada dogori do nokata a onda nece bit vremena ni za sta, pa ce ko da gledam donijeti neko ad hoc rjesenje koje ce prelomiti preko ledja 1 ili 2 generacija penzionera. jedina je nepoznanica ko ce biti ti baksuzi
Ako imaju iole pameti, nek sprijece dvije katastrofe koje prijete da uniste drzavu zauvijek a to su:
- demografski egzodus i
- ekonomsko propadanje.

Penzija i plata ce biti onda kada bude omladina radila i uplacivala u te fondove. Koliko vidimo ljudi odlaze i ne pitaju koje ce poslove raditi van, samo daj da odem. I tako iz dana u dan. Niko ni da se pocese da to sprijeci.

Kako je krenulo penzija nece ni biti u buducnosti a bogami ni radne snage koja ce rintati izvan ovih prostora. Onda ce biti kasno za sve, dok je na snazi politicko zaposljavanje. Nek i propadne ova drzava kada je kradu svi od cistacice, do direktora, uz sutnju naroda.
hAZNADAR

#441 Re: Zvizdić u Beogradu

Post by hAZNADAR »

vivaldi wrote:
hAZNADAR wrote:mska saradnja se desava i bez ovakvih ceremonija. Jer za saradnju izmedju firmi, uvoz i izvoz nije prijeki uslov da se politicari miluju i tepaju. Kao sto rekoh ranije - cijela ceremonija je Vucicevo hvatanje politickih poena i izigravanje mirotvorca svijetu. Cijena - malo policije, par zastava i orkestar. Moji postovi su namjenjeni onima koje taj dekor odusevljava i koji misle da je to korak naprijed. U stvarnosti, u mojoj Banjaluci vidim itekako stvarnu i realnu sliku dobronamjernosti prema Bosnjacima. A iz Beograda dovoljno da procitam dostupne statove SANU o bosanskom jeziku, historiju Bosne u udzbenicima historije, silne komentare na portalima o nama(ne izvode vec statisticku vecinu), opcenito koliko se postuje integritet i samostalnost BiH drzave. Ja bih prije rekao da su naivni svi koji u ovome vide ista pozitivno. Isto kao kada dijelimo 12 poena jedni drugima na Evroviziji a na terenu druga prica.
ne znam bas na kakve ceremonije mislis jer je to standradna procedura, otprilike ko djuro svojevremeno ko portir u nadrealistima kad je ispracao jedne i docekivao druge. sutra ce skinut zastave, okaciti necije druge, a orkestar svirat himnu kolumbije.

sto se tice odusevjenja, cak i ako je to neko napisao na forumu cisto sumnjam da je u toj proceduri vidio nesto sto je stvarno i dozivio nekom satisfakcijom. ali cak i da jeste to opet ama bas nista ne mijenja jer nije mali broj ni onih sto vjeruju da su vidjeli vanzemljace.

sto se tice bosanskog jezika i ostalog, to su sve cinjenice koje nista i nikad nece promjeniti niti je to tema bilo kakvog razgovora ozbiljnog politickog razgovora. to mogu biti kafanske i forumske teme, ali politicke ne jer se to podrzaumijeva i sa tim se unaprijed racuna.

i putin i obama svaki put kada su se pred kamerama lazno kezili su itekako bili svjesni da upravo u tom trenutku 1000 agenata i jednih i drugih bunari na sve moguce nacine kod onog drugog pokusavajucu mu sjebati ili ukrasti vojne tajne, industrijske tajne, prisuskivati mu sve i i svakoga...oni na te stvari trose malo bogatsvo na dnevnoj bazi, ali zar stvarno mislis da su oni ikada tako dok su sjedili jedan drugom rekli "brate aj se zakuni da me vise neces pokusavat sjebat na sve moguce nacine pa da napravimo "istorijski dogovor".

naravno da nisu jer je to besmisleno i jalovo. kada su se sastajali pokusavali su se dogovoriti nesto sto im je mogao biti obostrani interes.

ne znam ni sta si mislio kaa si rekao da su se ekonomske teme mogle i drugacije organizovati jer je u pratnjih zvizdica bilo i nekoliko ministara. jusko je pravio neke dogovore oko puteva, sarovic oko trgovine...ne vidim nista neprirodno..ni senzacionalno ni pozitivnom i u negativnom smislu
U principu govorimo iste stvari.
A ja ponavljam i dalje da su moji postovi usmjereni samo na one koje u ovome vide korak naprijed, nesto pozitivno,..
Pa ako si jedna od tih - onda samo mozemo diskutovati oko ucinka ovoga. A ja sam se nagledao i naslusao bilateralnih posjeta i obecanih saradnji. Najveci poslovi su se ipak desili mimo ceremonijala, kada direktori, konzulenti, menageri,.. ostvare kontakte mimo ceremonijala. Citam kako je firma iz Tesnja kupila firmu iz Njemacke. Bez pompezne posjete politicara naravno.

A sam si i rekao za oficijelne susrete Putina i Obame a sa strane mnostvo tajnih sluzbi. Da tajnih.
Pitanje bosanskog jezika, Bosnjaka, BiH integriteta je javna stvar i javno negiranje. Tebi je to kafanska ili forumska tema?

Ne velim da je Zvizdic trebao napraviti skandal u BG. Ne velim kada je javno pozvan da je trebao principijelno odbiti - jer politicki poeni su i upucen poziv i prihvacen poziv.
ALi jarane - pozitive nece biti dok je korijen problema i dalje isti. A to nije sitnica vec krupna stvar na koju su se mnogi nazalost navikli. Zamisli da je Hitler pustio sve Jevreje iz logora 1943-ce da idu u svijet i prestao ubijanje - nema veze sta je bilo prije i sto je ostala ista ideologija. I za to dobio nobelovu nagradu za mir a sami Jevreji poceli to tumaciti kao korak naprijed.
Mozemo mi iz interesa zajedno praviti most, dogovoriti neku robnu razmjenu(to se desavalo i u ratu),.. ali normalizacije odnosa nece biti dokle god srpska politika i ideologija radi i tumaci kao sto jeste. Nije tu u pitanju moral, princip,... covjek jednostavno ne moze prihvatiti ovakve mirotvorce i normalizaciju sa takvima i da hoce.
To moze samo onaj ko je zatrovan istim tim srpskim fasizmom pa mu ne smeta razlicit rang naroda. Ili neki bezkicmenjak koji sam sebe vidi kao nizeg.
vivaldi

#442 Re: Zvizdić u Beogradu

Post by vivaldi »

Fudo387 wrote:Pa sto nedavno uzese pare od MMF-a ako im ne trebaju za plate i penzije, kad vec, kako velis, svakako nista ne prave?
pa pare se uzimaju da se vracaju stari dugovi koji pristizu na naplatu. ti to vjerovatno ne prati, ali svaki put kada cujes da se vlada fbih ili rs-a zaduzila za npr 50 miliona putem trezorskih zapisa ili obveznica to znaci da je vec u narednih 48 sati otprilike toliko i vratila nekakvih dugova od ranije zato javni dug raste tek ako u medjuvremenu podignes neki kredit za neki novi projekat.

a sto se tice mmf-a, to je trogodisnji aranzman, a prosle je godine legla samo jedna rata koja je usput receno bukvalno pickin dim u odnosu na ukupna zaduzenja koja su desila putem trezoraca i obveznica.

i oko tog mmf-a je ist poptuno neutemljena fama se podigla jer je to milijarda (trecina rs, dvije trecine fbih), ali u periodu od 3 godine ako sve bude po planu (a vrlo vjerovatno da nece biti jer druga transa vec kasni) pa se opet nista nije desilo.

ustvari uopste mi nije jasno ni zasto su ga uzimali jer je puno pametnije zaduzivanje na domacem trzistu nego putem mmf-a.

razlog je tome sto se krediti mmf nominuju u SDR (iako ga mi prevodimo u dolare ili eure) a sdr je zapravo koktel 4 svjetske valute - dolar, funta, euro i jen, s tim sto je dolar oko 40% SDR, a ostalo po 15-ak posto cine ostale tri valute.

problem je upravo dolar koji je u proteklih 5 godina u odnosu na euru ojacao skoro 50% pa te dodje jako skupo vracanje.

sto je najsmensije oba entitetska kao i drzavno ministarstvo finansija u "informacijama o upravljanju dugom" vec godinama unazad ne preoprucuju zaduzivanje u dolarima upravo zbog tih velikih varijacija vec zaduzivanje u euru iili km sto je isto je km fixno vezan za euro pa u tom slucaju ne prijeti opasnost da ga popusis na kursnim razlikama jer ako raste euro raste i marka i obratno.

da ti bude jasnije, navescu ti konkretan broj. zbog jacanja dolara samo u 2015 je dug rs povecan za tacno 101 milion maraka. Znaci 100 milki bukvalno ni za sta. povecan je i federaciji ali se u izvjetsajima to vodi pod "kursne razlike" i objavljuje po kvartalima pa je tesko doci do konkretne cifre na godisnjem nivou
hAZNADAR

#443 Re: Zvizdić u Beogradu

Post by hAZNADAR »

Challenger__ wrote:
vivaldi wrote:ali ja sam stvarno takav u zivotu. oduvijek sam bio, ali to nema nikakve veze sa pesimizmom sto mi je neko ovdje rekao vec sa nasom svakodnevnicom u kojoj na 1 dobru dolazi 5 losih vijesti. nije to do mene vec do realnosti.
Razumijem.

Vezano za razgovore... Niko ozbiljan ne očekuje da se ponište antagonizmi, nagomilana mržnja kod naroda (množina) ali racionalan pristup hladne glave može biti od koristi (ono što sam ja nazvao dogovor o napuštanju antagonizama na zajednčkom imenitelju, plus ekonomija). Samo se tu razlikujem od tvog pristupa.

Pa tako je krenulo kod Švaba i Francuza, *ebeš rat, počnimo od željeza...
Antagonizmi, konfrontacije, rivastva, neprijateljstva,... mogu postojati ipak uz odredjen respekt.

Svabe i Francuzi ne negiraju jedni drugima jezik. Ne negira niko drugima naciju, hisgtoriju, kulturu,...
Ne vole se ni Valonci-Flamanci, Skoti-Englezi, Irci-Englezi, Katalonci-Spanci, Grci-Turci, Srbi-Hrvati,... svi nabrojani imaju historijat sukoba i odrdjeno rivalstvo danas sa povremenim diplomatskim protestima. Ali podsjecam - niko opet ne negira drugima naciju, jezik, historiju,... i otvoreno tumaci druge kao civilizacijski i genetski nizi rang.

Tako da sumnjam da mozemo ista vise uraditi od zeljeza. Daj da dodjemo na nulu pa da imamo od cega krenuti. Ovako uz dubokog minusa - samo mozemo napraviti koju pompeznu ceremoniju, izdati neko optimisticno saopcenje za javnost gdje se kao nagovjestava nesto krupno, dati 12 poena na Evroviziji,.. i sl.
U stvarnosti - prava normalizacija odnosa ima vrlo slabe ili nikakve sanse.
vivaldi

#444 Re: Zvizdić u Beogradu

Post by vivaldi »

hAZNADAR wrote:U principu govorimo iste stvari.A ja ponavljam i dalje da su moji postovi usmjereni samo na one koje u ovome vide korak naprijed, nesto pozitivno,.. Pa ako si jedna od tih - onda samo mozemo diskutovati oko ucinka ovoga. A ja sam se nagledao i naslusao bilateralnih posjeta i obecanih saradnji. Najveci poslovi su se ipak desili mimo ceremonijala, kada direktori, konzulenti, menageri,.. ostvare kontakte mimo ceremonijala. Citam kako je firma iz Tesnja kupila firmu iz Njemacke. Bez pompezne posjete politicara naravno.
ma ne vidim ni pozitivno ni negativno vec kao na nesto uobicajeno. pa jusko je bio u beogradu i prije par mjeseci ako se dobro sjecam. pregovorali su o putu beograd-sarajevo. to je nesto sto ne moze dogovoriti direktor neke firme jer se jos ne zna ni trasa, a kamoli firma koja ce graditi. i sarovic vjerovatno nije isao u ime jedne firme vec u ime nekog klastera ili oko nekih politickih koraka koja moraju prethoditi nekim konrketnim ekonomskim ili dogovorima medju firmama.
hAZNADAR wrote:
vivaldi wrote:

U principu govorimo iste stvari.
A ja ponavljam i dalje da su moji postovi usmjereni samo na one koje u ovome vide korak naprijed, nesto pozitivno,..
Pa ako si jedna od tih - onda samo mozemo diskutovati oko ucinka ovoga. A ja sam se nagledao i naslusao bilateralnih posjeta i obecanih saradnji. Najveci poslovi su se ipak desili mimo ceremonijala, kada direktori, konzulenti, menageri,.. ostvare kontakte mimo ceremonijala. Citam kako je firma iz Tesnja kupila firmu iz Njemacke. Bez pompezne posjete politicara naravno.
hAZNADAR wrote:A sam si i rekao za oficijelne susrete Putina i Obame a sa strane mnostvo tajnih sluzbi. Da tajnih. Pitanje bosanskog jezika, Bosnjaka, BiH integriteta je javna stvar i javno negiranje. Tebi je to kafanska ili forumska tema?
ok, evo odmah drugi primjer a isti likovi - krim. nije nikakva tajna, bas kao sto nisu ni tajna sankcije koje su stalno prosirivale novim imenima i firmama, ali su se kerry i lavrov uprkos tome sastajali haman svaki mjesec zbog sirije ili neceg drugog. Znaci bukvalno kerry danas prosiri sanskcije novim imenima, a onda se za 15 dana nadje sa lavrovom. jebiga, to je politika.
hAZNADAR wrote:pozitive nece biti dok je korijen problema i dalje isti.
slazem se ja da s tobom, ali to se nikada nece desiti ili bar nece u narednih 100 godina. znas i sam da ovdje ni danas nema zajednickog stava naspram I svjetskog rata a kamoli ovog zadnjeg. alternativa tome je prekid odnosa a mislim da to nije interes nikome. pogotovo bosnjacima jer imaju i vise nego dovoljno materijala da se po tom sablonu prekine saradnja i sa hrvatskom. ali kada pogledas na kartu onda bi skontao da je to bukvalno samoizolacija, a ne mogu usopte da vidim kakva bi se korist iz toga mogla izvuci
statixx

#445 Re: Zvizdić u Beogradu

Post by statixx »

Ma MMF je sad super, hem dolar jak, hem niska kamata. Nema sanse da na domacem trzistu dobijes takve uslove, bez obzira sto nemas valutni rizik. A dolar tesko da ce nastaviti rasti.
stari grad Visegrad

#446 Re: Zvizdić u Beogradu

Post by stari grad Visegrad »

Sto se mene tice, ja ne vidim korak naprijed sa Zvizdicevom posjetom, tu ne vidim nista pozitivno za BiH ni za Bosnajke ni za Srbe ni za Hrvate.
To Vucic hvata neke svje poene za domace i za MZ.
Sve dok Srbija laze o istoriji Bosne i Hercegovne, sve dok pisu laznu istoriju u srbijanskim uzbenicima o susjedima i tako i dalje truju odnose u beskraj, sve dok lazu i guslaju o meni i mojoj zemlji oni od mene mogu dobiti jedno veliko nista , 0. Ne moze se graditi odnose sa onima ciju istorju lazes i izmisljas, niti sa onima od kojih si oteo zemlju, a sad otimas i sve ostalo. Ne moze. Mislim sta hoce srbijanci?
Sad te sretne neki stari "prijatelj" i kaze tvoj djed nije zivio u tum mjestu, a tvoja baka nije rodila 4 djece, a tvoja macka je srpska, a tvoj jezik ne postoji, sta uopste imam sa takvim da razgovaram? Srbijanci nemaju postovanja prema Bosnajcima, lazu o svemu nasem, o proslosti i o sadasnjosti. I kakvi su to onda "prijateljski" i "dobrosusjedki" razgovori.
"Dobar dan. Ti ne postojis a ja postojim. Sve sto je bilo tvoje, jest tvoje i bice tvoje, sve ti uzimam. Hocemo li sada na kafu?" Tako nekako. Mozes vidjeti samo moja ledja, a u Beograd nikad otici necu. Cak ne kupujem ni avionsku kartu preko Beograda. Ko ima ekonomskog interesa od Beograda i Srbije, to razumijem, i nek uzme pare na sta moze, ali nekog prijateljstva medju narodima tu ne moze biti sve dok SANU laze.
megaman4

#447 Re: Zvizdić u Beogradu

Post by megaman4 »

Sta ovo Vučić reče:

Republika Srbija i Republika Bosna i Hercegovina imaju zajedničko predstavništvo u Istanbulu.

:thumbup: :bih: :mrgreen: 8) :izet:

Vučko da ti malo po malo se distanciraš od RS-a i Duduka? Da nije dobio neke vaspitne mjere ovih dana? :-)
stari grad Visegrad

#448 Re: Zvizdić u Beogradu

Post by stari grad Visegrad »

I jos su mi glupe te njohove politicke provdne igre, npr. onaj voz poslali za Kosovo, kao fol oni neki patrioti. Onda Vucic zaustavlaj voz, ko fol on stiti srbe da ne poginu u tom vozu kad doje na Kosovo. Od tih glupih igrarija, meni je zlo. Fuj, kako ih narod ne skuzi.
Izbori su za 2,5 mjeseca u Srbiji.
vivaldi

#449 Re: Zvizdić u Beogradu

Post by vivaldi »

statixx wrote:Ma MMF je sad super, hem dolar jak, hem niska kamata
ma ovih dana ga obara donald svojim sipadima bas ko sto obara i sve indexe, al haj se kladi na to srednjorocne? hazarderskim fondovima je to vjerovatno dobra prilika za brzu i dobru zaradu, ali drzvane pare ili recimo privatni penzioni fondovi koji doduse kod nas i nema su ipak po defaultu konzervativni i prioritet im je svodjenje rizika na minimum.
KENJAC

#450 Re: Zvizdić u Beogradu

Post by KENJAC »

Uh, al ce ovaj Haznadar da bude dobar borac !
Post Reply