Burkini, Evropa i demokratija

Post Reply
tututuuuu

#426 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by tututuuuu »

Grean wrote:I ne kontam ovo objasnjenje, kakve veze ima burkini sa terorizmom a vidio sam tu poveznicu u nekoliko postova. Do duse bio je u pitanju @tututu, stari hrvatski ekstremista, da ne koristim teze kvalifikacije pa ne uzimam za ozbiljno.
ad hominemi te ne cine pametnijim. ja u neke rasprave s tobom vise i ne ulazim. kakve koristi raspravljati starim islamskim ekstremistom koji drugo niti zna niti vidi. :)
daddy-kool

#427 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by daddy-kool »

Connaisseur Karlin wrote:
tututuuuu wrote:
insomnia78 wrote:Pa, generalno i casne sestre spadaju pod ovu odredbu. U zakonu se kaze kako se zabranjuje svim osobama u neprikladnoj odjeci
Naravno. jer bi bila diskriminacija da se kaze katolici mogu, muslimani ne mogu. Ali da se ne lazemo, jasno je zbog kog je ovo doneseno.

Pustim ja bradu, pusti vehabija bradu, ali te brade nisu tu iz istog razloga. Moja je ti uz jednog razloga, njegova je tu iz posve drugih razloga.
Casne sestre su vjernice,koje rade ,to im je profesija,a koje su se zavjetovale takovm zivotu,i naravno da je njihova profesija i odluka ektremna,zato one imaju posebna prvila oblacenja,kao i specifican stil cijelog zivota. Nelogicno je zene sa burkom porediti da ccasnim sestrama.
Zašto je nelogično, de nam to malo objasni?
Connaisseur Karlin

#428 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by Connaisseur Karlin »

zagortenej wrote:Ali to su žene same izabrale, niko ih ne prisiljava.
jesu jesu :lol: zakon naredio,a one izabrale :D
Connaisseur Karlin

#429 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Hakiz wrote:Iskreno, mogu razumjeti zabranu burkinija u bazenu. Ali ne kontam zabranu u moru.
Kakva je razlika?
daddy-kool

#430 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by daddy-kool »

Ove zabrane su gluposti, koga to ove žene ugrožavaju ili kako sputavaju nečiju slobodu?

Frančezi su postali ne malo antiislamski nastrojeni.
zenit dozic

#431 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by zenit dozic »

Jadran naredne godine,pa cesto mjenjam mora i okeane,treba malo obici svijeta :-D
Jesu dosadni ovi samo te zacatavaju :evil:
Pa sto ne zoves :?
Kaces malo do mostara i vamo ima ljepih stvari za vidit :mrgreen: posebno ljeti
Connaisseur Karlin

#432 Re: Burkini, Evropa i demokratija

daddy-kool wrote:
Casne sestre su vjernice,koje rade ,to im je profesija,a koje su se zavjetovale takovm zivotu,i naravno da je njihova profesija i odluka ektremna,zato one imaju posebna prvila oblacenja,kao i specifican stil cijelog zivota. Nelogicno je zene sa burkom porediti da ccasnim sestrama.
objasnila sam :)
hAZNADAR

#433 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by hAZNADAR »

Montana wrote:Na plaži u Nici,pred policijom se morala skinut i kaznu dobila:

Image

http://www.spiegel.de/politik/ausland/n ... 09199.html
Na zalost,zene su naucene da se kupaju u burkini,zato se ne mogu integriarti,dok muskarci muslimmani nemaju takve probleme!!!
Isti probem je sa pokrivanjem kompletnog lica,a koje opet,narusava sigurnost muslimanki. Obicaj zaista namece nesto kao religijsko,i opet se sve rusi na zenama sirom EU,Gdje ste vijdeli diskriminaciju muskaraca u EU , osim nihovog tamnog izgleda ili jezika?
Jest vala. Poznato je da policija i redari na plazi znaju udaljiti ili opomenuti debelu ili stariju zenu u toplesu.
Napr ova vijest
http://www.newhampshire.com/apps/pbcs.d ... 4/0/SEARCH

U Italiji cak postoji na nekim popularnim plazama tkzv estetska policija koja opominje starke, debele,.. i sve zene koje po njihovom ukusu ne izgledaju lijepo da se udalje ili obuku standardni kostim.
A lijepe cure u toplesu ne diraju - sta vise se to i stimulise zbog vece posjecenosti plazi jer svi zele da idu na plazu gdje ima lijepih cura a niko gdje se starke prospu.

A nisam cuo da se isto desava muskarcima.

Lijepe cure takodjer preko reda ulaze u mnoge klubove, a manje lijepe cekaju u redu i pitanje je da li ce da udju.

U Americi je u svim drzavama osim New Yorka zabranjeno zenama da su golih grudi na javnom mjestu.
Interesantan protest
http://www.miamibeach411.com/news/topless-protest

A naravno isto pravilo ne vazi za muskarce.

Osim sto postoje ustanove gdje ne mozes uci u kratkim hlacama. U Italiji ne mozes u sorcu na mnoga mjesta poput poste i sl.

Diskriminacija zena zbog izleda, oblacenja,.. se desava diljem svijeta godinama. I dalje ne vidim razloga da se ovaj egzibicionizam sa birkinijem politizuje.
daddy-kool

#434 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by daddy-kool »

daddy-kool wrote:
Pa nisi. Zbog čega je jedan lični izbor bitniji od drugog. Da nije negdje u zakonu regulisano?
Qler

#435 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by Qler »

Tututu jesam ja protiv i serijama... Ali to nije tema. Tema je demokratija i prisiljavanje na način oblačenja koji neko ne želi. Tebe sad niko ne tjera da nosiš gaće, ali ih nosiš, i zamisli dođe neko i kaže ti hajde od danas moraš biti gologuz... U demokratskom društvu, ne u šerijatu... Šerijatu je drugi par opanaka i skroz druga tema.

Sent from my Lenovo P1a42 using Tapatalk
tututuuuu

#436 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by tututuuuu »

hAZNADAR wrote:
Montana wrote:Na plaži u Nici,pred policijom se morala skinut i kaznu dobila:

Image

http://www.spiegel.de/politik/ausland/n ... 09199.html
Na zalost,zene su naucene da se kupaju u burkini,zato se ne mogu integriarti,dok muskarci muslimmani nemaju takve probleme!!!
Isti probem je sa pokrivanjem kompletnog lica,a koje opet,narusava sigurnost muslimanki. Obicaj zaista namece nesto kao religijsko,i opet se sve rusi na zenama sirom EU,Gdje ste vijdeli diskriminaciju muskaraca u EU , osim nihovog tamnog izgleda ili jezika?
Jest vala. Poznato je da policija i redari na plazi znaju udaljiti ili opomenuti debelu ili stariju zenu u toplesu.
Napr ova vijest
http://www.newhampshire.com/apps/pbcs.d ... 4/0/SEARCH

U Italiji cak postoji na nekim popularnim plazama tkzv estetska policija koja opominje starke, debele,.. i sve zene koje po njihovom ukusu ne izgledaju lijepo da se udalje ili obuku standardni kostim.
A lijepe cure u toplesu ne diraju - sta vise se to i stimulise zbog vece posjecenosti plazi jer svi zele da idu na plazu gdje ima lijepih cura a niko gdje se starke prospu.

A nisam cuo da se isto desava muskarcima.

Lijepe cure takodjer preko reda ulaze u mnoge klubove, a manje lijepe cekaju u redu i pitanje je da li ce da udju.

U Americi je u svim drzavama osim New Yorka zabranjeno zenama da su golih grudi na javnom mjestu.
Interesantan protest
http://www.miamibeach411.com/news/topless-protest

A naravno isto pravilo ne vazi za muskarce.

Osim sto postoje ustanove gdje ne mozes uci u kratkim hlacama. U Italiji ne mozes u sorcu na mnoga mjesta poput poste i sl.

Diskriminacija zena zbog izleda, oblacenja,.. se desava diljem svijeta godinama. I dalje ne vidim razloga da se ovaj egzibicionizam sa birkinijem politizuje.
tako je. i ja da bi obavio banalan posao u opcini se na plus 35 moram peglati u hlacama jer mi ne daju da udjem u sorcu. Ali ako je to vjersko pravo, onda mozes valjda i s pretis loncem na glavi. Iduci put cu reci da mi religija ne dopusta da hodam u hlacama vec samo u bermudama.
Last edited by tututuuuu on 24/08/2016 22:47, edited 1 time in total.
Connaisseur Karlin

#437 Re: Burkini, Evropa i demokratija

daddy-kool wrote:Ove zabrane su gluposti, koga to ove žene ugrožavaju ili kako sputavaju nečiju slobodu?

zenama je napravljena nepravada od zakona iz njene religije,tacnije,vjernika koji su izmislili takav zakon da hoda pokrivena od glave do pete,a takav zakon nije problem ni obaveza nijedne drzave u kojoj nije prisutan serijatksi zakon :)

nijedan muskarac musliman ne misli ili ne zeli reci da je jako neobican zakon koji naredjuje zeni da hoda pokrivena od glave do pete ;-) ja bih takve stavila pod burku mjesec dana,samo da osjete kako je hodati pod burkom :D
daddy-kool

#438 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by daddy-kool »

zenama je napravljena nepravada od zakona iz njene religije,tacnije,vjernika koji su izmislili takav zakon da hoda pokrivena od glave do pete,
A to nepravda i nesloboda (što se ne slažem da jeste, ali eto zbog argumenta) se najbolje liječi kontra nepravdom i neslobodom?
Sanjarko

#439 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by Sanjarko »

Qler wrote:Nije u ime katolika niko nikad ubio nekoga... Super. Još jedna za medalje...

Sta ces prespavo coek casove historije.
tututuuuu

#440 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by tututuuuu »

Qler wrote:Tututu jesam ja protiv i serijama... Ali to nije tema. Tema je demokratija i prisiljavanje na način oblačenja koji neko ne želi. Tebe sad niko ne tjera da nosiš gaće, ali ih nosiš, i zamisli dođe neko i kaže ti hajde od danas moraš biti gologuz... U demokratskom društvu, ne u šerijatu... Šerijatu je drugi par opanaka i skroz druga tema.

razumijem ja to. ali ti kazem jednostavno je vrijeme takvo, posljedica terorizma i svega ostalog. vec sam i pisao da sveg tog nije bilo ove vjerovatno niko ne bi ni pogledao krivo.
Connaisseur Karlin

#441 Re: Burkini, Evropa i demokratija

daddy-kool wrote:
daddy-kool wrote:
Pa nisi. Zbog čega je jedan lični izbor bitniji od drugog. Da nije negdje u zakonu regulisano?
KO je reako da je jedan bitniji od drugog?

casne sestre ne zive sa muzem,djecom,ne rade ,nemaju iste svakodneven obaveze kao zene pod burkom

casne sestre su se zavjetovale takvom stilu zivota,vlro izoliran nacin zivljenja ,drugaciji od svakodnevnog zivota .

Oba zakona i kod muslimana i kod katolika su jako ektremni i nelogicni,ali casne sestre su postedjene diskriminacije,jer ih stila zivota zasticuje od vanjske sredine,i zato su manje uociljive i nisu problem u drustvu,a zene pod burkom ili sa hidzabom su izlozene diksrikinaciji radi danasnjeg terorizma. Zene sa hidabom sa danas u najminirm sredinema vise diskirminirane nego prije. Zakon sa burkama i hidzabom je takodjer ekstreman,jer zenu postavlja generalno receno u znatno losiju poziciju u zivotu.Zasto muskarci musliani neamju takve zakone primjenjene na njima?
tututuuuu

#442 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by tututuuuu »

Vizionar 1985 wrote:
Qler wrote:Nije u ime katolika niko nikad ubio nekoga... Super. Još jedna za medalje...

Sta ces prespavo coek casove historije.
ajde daj mi ti objasni molim te. govori se o terorizmu danas, a ne o ne znam cemu. vec sam to i napisao dosadni covjece. zar svaku jebenu stvar ovdje treba nacrtati. jasno je valjda na sta se misli. spinuj ti slobodno, naravno.
bosan

#443 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by bosan »

Minic , Saudijska Arabija i demokratija ?
Sta sad ?
Hakiz

#444 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by Hakiz »

Hakiz wrote:Iskreno, mogu razumjeti zabranu burkinija u bazenu. Ali ne kontam zabranu u moru.
Kakva je razlika?
Dobro pitanje. Burkini izgleda kao odjeća, a ne dozvoljavaju da su u bazen ulazi sa odjećom. Što je ironično, jer su i kupaći kostimi odjeća.

Ali, iskreno, ne vidim u čemu je frka. Bio sam u Egiptu u jednom hotelskom resortu sa bazenom. I na metar od mene neki Arapin sa ženom u burkiniju, a na dva metra od nas jedna Njemica u toplesu. I niko nikome nije smetao.

Meni nije frka burkini. Meni je frka kada kažu da bazen ne može da se gradi jer je u blizini džamija, pa će pogledima na gola tijela pojetioci džamije izgubiti abdest, šta li. To je u jednom trenutku bila priča oko bazena na Otoci u Sarajevu. Srećom, ovo još nije džamahirija, tako da bazen već 7 godina lijepo radi. Pored džamije.

Tako da ja zabranu burkinija vidim više simbolički. Nakon priča i ljudi na ovom forumu da će (inšalah) Evropa za koju deceniju biti muslimanska, a onda zbogom i kupaći kostimi i minjaci i LGBTQ i ljudska prava uopšte, ovi kojima se to ne sviđa odlučili da je bolje spriječiti nego iječiti, pa udarili i na stvari koje u suštini i nisu problem.

Ja stalno govorim da neće hrišćani u Evropi mirno sjediti i gledati kako im se domovine mijenjaju. Zabrana burkinija je samo mali početak. Vremenom bi to moglo otići mnogo dalje.
Last edited by Hakiz on 24/08/2016 23:05, edited 1 time in total.
Connaisseur Karlin

#445 Re: Burkini, Evropa i demokratija

daddy-kool wrote:

zenama je napravljena nepravada od zakona iz njene religije,tacnije,vjernika koji su izmislili takav zakon da hoda pokrivena od glave do pete,
A to nepravda i nesloboda (što se ne slažem da jeste, ali eto zbog argumenta) se najbolje liječi kontra nepravdom i neslobodom?

Pa ista nepravda se moze promjeniti od pretopstavjenih u islamskim drustvima i li eventulano fetvama,jer narod je jako malo u kontaktu sa muslimanima i muslimankama intelektualcima ,koji znaj da ni hidzab ni burka nisu direktan Boziji zahtjev ni dio Bozije rijeci. :)

Katolicki popopvi n mogu imati djecu a popadija u ostlaim hriscnaksim dinominacijama imaju djecuKatolici jednotvano slijede jako striktne a istovremeno jako nelogicne zakone. Mnogi katolicki svestenici nisu nikad odusatli ni od seksa ni od vanbracne djece. :)
Connaisseur Karlin

#446 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Hakiz wrote:
Kakva je razlika?
Dobro pitanje. Burkini izgleda kao odjeća, a ne dozvoljavaju da su u bazen ulazi sa odjećom. Što je ironično, jer su i kupaći kostimi odjeća.
U SAD burkini je dozvoljen u bazenu i nije pod kategorijom "odjece" koja je opasna,tj. koja moe ugorziti sigurnost plivaca. :)

Kupaci kostim nije odjeca,jer ne ugorzava sigurnsost plivaca/ica.
Grean

#447 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by Grean »

daddy-kool wrote:Ove zabrane su gluposti, koga to ove žene ugrožavaju ili kako sputavaju nečiju slobodu?

zenama je napravljena nepravada od zakona iz njene religije,tacnije,vjernika koji su izmislili takav zakon da hoda pokrivena od glave do pete,a takav zakon nije problem ni obaveza nijedne drzave u kojoj nije prisutan serijatksi zakon :)

nijedan muskarac musliman ne misli ili ne zeli reci da je jako neobican zakon koji naredjuje zeni da hoda pokrivena od glave do pete ;-) ja bih takve stavila pod burku mjesec dana,samo da osjete kako je hodati pod burkom :D
Prije svega brkas pojmove, burka je jedno a burkini nesto drugo. Znaci kvaris temu tj. razvodnjavas je.

Burku ja licno ne podrzavam (ali to je taj vas problem, za vas smo svi mi isti, sektasi, vehabije, hanefije, muslimani su muslimani) i ne podrzava je vecina muslimana jer to nije ni propisano u Islamu. To je dio tog sektastva, zaostaci nazadnog svjetonazora koji se zadrzao kroz pogresno ucenje Islama. Burkini ne pokriva lice, ili ne mora pokrivati lice, burkini pokriva one dijelove tijela koji i jesu propisani da se pokriju. Burkini nije i ne moze biti nikakav sigurnosni rizik, nikakvo ponizavanje, to treba da bude slobodan izbor onih koji vjeruju i praktikuju Islam, hoce li to raditi doslovno ili na neki svoj nacin. Sloboda izbora prije svega.
daddy-kool

#448 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by daddy-kool »

KO je reako da je jedan bitniji od drugog?

casne sestre ne zive sa muzem,djecom,ne rade ,nemaju iste svakodneven obaveze kao zene pod burkom

casne sestre su se zavjetovale takvom stilu zivota,vlro izoliran nacin zivljenja ,drugaciji od svakodnevnog zivota .

Oba zakona i kod muslimana i kod katolika su jako ektremni i nelogicni,ali casne sestre su postedjene diskriminacije,jer ih stila zivota zasticuje od vanjske sredine,i zato su manje uociljive i nisu problem u drustvu,a zene pod burkom ili sa hidzabom su izlozene diksrikinaciji radi danasnjeg terorizma. Zene sa hidabom sa danas u najminirm sredinema vise diskirminirane nego prije. Zakon sa burkama i hidzabom je takodjer ekstreman,jer zenu postavlja generalno receno u znatno losiju poziciju u zivotu.Zasto muskarci musliani neamju takve zakone primjenjene na njima?
Ako ćemo gledati sa sekularne tačke gledišta i jedna i druga su vjernice koje se povinuju pravilima koja tebi baš nisu draga, ali ti ipak ove muslimanke bi nasilno tjerala da mijenjaju način života, ponašanja i oblačenje? I to sve to dok to apsolutno nikoga ne ugrožava niti išta oduzima od drugih, ne ostavljajući mogućnost slobodnog izbora kod tih žena?

A Francuzi su baš otišli u stranu sa ovim zabranama. Nikako da prihvate i integrišu ove njihove muslimana, pretežno iz njihovih bivših kolonija. Negdje sam čitao da su 70% zatvorenika u Francuskoj muslimani iz bivših kolonija, što je možda i najgori diskriminatorski procenat koji sam igdje vidio?
tututuuuu

#449 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by tututuuuu »

Sarkozy: Burkini je provokacija kojom se podržava radikalni islam
http://www.klix.ba/vijesti/svijet/sarko ... /160824139

Dakle, to je poenta. A ne kako neko nosi kakvu tkaninu. I jos idu izbori, a glasaci zbog napada su sigurno u dobrom broju skrenuli u desno i to je to...
Hakiz

#450 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by Hakiz »

Hakiz wrote:
U SAD burkini je dozvoljen u bazenu i nije pod kategorijom "odjece" koja je opasna,tj. koja moe ugorziti sigurnost plivaca. :)

Kupaci kostim nije odjeca,jer ne ugorzava sigurnsost plivaca/ica.
To šta neka pojedina zemlja ima kao pravilo, pa bila to i Amerika, nije jedinica mjere za ostale.

A inače bi u bazenima moralo biti pravilo da se mora ulaziti bez ičega :wink:
Post Reply