Ipak je Djeda Mraz "njihov" omiljeni lik. Barem ga najviše spominju, iako nije baš lik iz bajke.HardcoreMX wrote:A tek Crvenkapica i Pepeljuga
Da li ste pročitali Kuran?
- ABH017
#426 Re: Da li ste pročitali Kuran?
-
Dexx1
#427 Re: Da li ste pročitali Kuran?
Postoji jedna predaja vezana za ovo, vjerovatno je znaš i čitao si o tome prije nego si otpao od vjere.SamoVasGledam wrote: Ali ja govorim o prvim ljudima koji su to činili, na koje nije mogao da utiče nikakav faktor da promene ili napuste religiju, jer je samo jedna religija i samo jedna ideja vladala. Dakle govorim o vremenu kada je samo Islam kao prva i originalna religija postojao.
Naime, prvih hiljadu godina je postojala samo monoteistička religija, obožavao se jedino Allah.
U narodu su živeli pobožni ljudi, a medju njima su se isticali njih pet-šest po svojim vrlim kvalitetima.
Nakon što su oni umrli narod je osjetio potrebu da im iskaže zahvalnost, pa su ukrasili njihova grobna mjesta. Ili kako je danas, podigli im spomenike i tako su ih se sjećali. Prosla je jedna generacija.
U sljedećoj generaciji su na tim spomenicima nacrtali dotične dobre ljude. Prošla je još jedna generacija.
U sljedećoj generaciji su, uz svoje praznike poceli da se okupljaju na mjestima gdje su dobri ljudi počivali, da bi kasnije to češće radili.
U sljedećoj generaciji su napravili kipove dobrih ljudi koje su poceli da drze po kucama. Prosla je jos jedna generacija i ljudi su počeli pripisivati tim ljudima i njihovim kipovima čudotvorne a kasnije i božanske osobine.
Na kraju su ih proglasili božanstvima i počeli su da im se klanjaju smatrajući da se time približavaju vrhovnom božanstvu kojeg su nekad jedino obožavali. I to je bio prvi širk, prvo mnogoboštvo na Zemlji.
Svi Poslanici koji su kasnije dolazili su upozoravali i borili se protiv ovog širka koji je poprimao različite oblike kroz historiju. Koren širka je u vezivanju za nešto drugo mimo Allaha (gajrullah).
Kao što je širk poprimao druge oblike, tako je isto i kufr (nevjerstvo). Možda su drevni nevjernici živjeli hiljadama godina unazad u razlicitoj kulturi i podneblju od ovih današnjih, ali su im srca slična kao i argumentacije.
To imamo prilike da vidimo i na ovom forumu, isti argumenti kao i onih sto ih je Kuran opisao, što je dokaz da je Kuran za sva vremena i sva mjesta.
- mango bob
#428 Re: Da li ste pročitali Kuran?
Adam i Eva nisu bili muslimani. Predanost Stvoritelju je poćela kad su narod izraelci zavjetovali sebeSamoVasGledam wrote:To verovanje je nelogično, a evo i zašto. Prvi čovek i prva žena su naravno bili muslimani. Njihova deca ne samo da su rođena kao muslimani (po islamskom učenju), već su imali i roditelje koji bi im potvrdili tu jednu jedinu pravu veru. Isto važi i za njihovu decu i tako dalje. Dakle svi su oni bili u jednoj istoj veri, znali su koja je to vera, svi su verovali u jednog Boga, Sudnji Dan i onaj Svet. Svi su se rađali sa tim verovanjem i još se prenosilo sa kolena na koleno. Dakle znali su šta je istina i šta ih čeka ukoliko se odreknu nje ili je izmene. Ali i pored svega toga, opet je negde zapelo i to više puta, pa smo imali i imamo na hiljade različitih religija, sa hiljade različitih bogova. Islam kao religija među ljudima je bio mrtav između Isusa i Muhameda, jer je sam Muhamed rekao da posle Isusa nije bilo novih poslanika sve do njega. Dakle Hrišćanstvo i Judaizam su najbliži Islamu, ali opet ni oni nisu 100% istina. Puna istina i vraćanje na pravu veru dolazi tek od Muhameda.
Pa je moje pitanje gde je, zašto i kako zapelo? Zašto bi neki čovek tokom istorije znajući koja je vera prava, znajući kakvu će nagradu dobiti ukoliko je sledi i kakvu kaznu ukoliko je se odrekne, ipak odlučio da je se odrekne i započne novu religiju? I to ne samo jedan čovek, već masa njih.
dok su bili sa Mojsijem (Musom) u pustinji da će slušati jedino Svemogučeg. I Bog im je rekao da ih od tad
veže zakletva.
Prvi ljudi u početku nisu imali znanje o dobru i o zlu.
Nisu bili praktičari nikakve vjere jer nisu imali nikakve zapovjedi osim jedne a ta je da ne diraju u drvo znanja.
Bili su savršeni pa im nisu trebale zapovjedi jer su bili savršeno ugodno društvo i u harmoniji sa prirodom i životinjama.
Tek kad su, na nagovor zmije, odlučili uzeti sa drveta znanja i time prekršiti jednu jedinu u zakonu tačku
dobili su znanje o dobru i zlu.
Ipak savršenstvo se još nije odaljilo iz uma i tijela čovjeka
sve do potopa pa su imali u sebi upisan zakon dobrote neki koji su odlučili slušati Stvoritelja.
Moguče je da su imali uputstva poslije dobivena neka, jer se kaže da se od Enoha počelo prizivati Ime Božije.
Nisu svi ni u doba prvih ljudi imali jednu vjeru. Anđeli naposlušni neki su pobunili se i sišli i ljude naučili protivno Božijem
pristali su sa šejtanom, tad su ljudi počeli obožavati bogove i polubogove. Bilo je nasilo vrijeme.
- ABH017
#429 Re: Da li ste pročitali Kuran?
mango bob wrote:Adam i Eva nisu bili muslimani. Predanost Stvoritelju je poćela kad su narod izraelci zavjetovali sebeSamoVasGledam wrote:To verovanje je nelogično, a evo i zašto. Prvi čovek i prva žena su naravno bili muslimani. Njihova deca ne samo da su rođena kao muslimani (po islamskom učenju), već su imali i roditelje koji bi im potvrdili tu jednu jedinu pravu veru. Isto važi i za njihovu decu i tako dalje. Dakle svi su oni bili u jednoj istoj veri, znali su koja je to vera, svi su verovali u jednog Boga, Sudnji Dan i onaj Svet. Svi su se rađali sa tim verovanjem i još se prenosilo sa kolena na koleno. Dakle znali su šta je istina i šta ih čeka ukoliko se odreknu nje ili je izmene. Ali i pored svega toga, opet je negde zapelo i to više puta, pa smo imali i imamo na hiljade različitih religija, sa hiljade različitih bogova. Islam kao religija među ljudima je bio mrtav između Isusa i Muhameda, jer je sam Muhamed rekao da posle Isusa nije bilo novih poslanika sve do njega. Dakle Hrišćanstvo i Judaizam su najbliži Islamu, ali opet ni oni nisu 100% istina. Puna istina i vraćanje na pravu veru dolazi tek od Muhameda.
Pa je moje pitanje gde je, zašto i kako zapelo? Zašto bi neki čovek tokom istorije znajući koja je vera prava, znajući kakvu će nagradu dobiti ukoliko je sledi i kakvu kaznu ukoliko je se odrekne, ipak odlučio da je se odrekne i započne novu religiju? I to ne samo jedan čovek, već masa njih.
dok su bili sa Mojsijem (Musom) u pustinji da će slušati jedino Svemogučeg. I Bog im je rekao da ih od tad
veže zakletva.
Prvi ljudi u početku nisu imali znanje o dobru i o zlu.
Nisu bili praktičari nikakve vjere jer nisu imali nikakve zapovjedi osim jedne a ta je da ne diraju u drvo znanja.
Bili su savršeni pa im nisu trebale zapovjedi jer su bili savršeno ugodno društvo i u harmoniji sa prirodom i životinjama.
Tek kad su, na nagovor zmije, odlučili uzeti sa drveta znanja i time prekršiti jednu jedinu u zakonu tačku
dobili su znanje o dobru i zlu.
Ipak savršenstvo se još nije odaljilo iz uma i tijela čovjeka
sve do potopa pa su imali u sebi upisan zakon dobrote neki koji su odlučili slušati Stvoritelja.
Moguče je da su imali uputstva poslije dobivena neka, jer se kaže da se od Enoha počelo prizivati Ime Božije.
Nisu svi ni u doba prvih ljudi imali jednu vjeru. Anđeli naposlušni neki su pobunili se i sišli i ljude naučili protivno Božijem
pristali su sa šejtanom, tad su ljudi počeli obožavati bogove i polubogove. Bilo je nasilo vrijeme.
O'kle šejtana sa svim ovim koje nabroja?
Btw.
Još na temi da li ste pročitali Kur'an.
Burazeru, tebi se, izgleda, kompas pokvario.
- fatamorgana
#430 Re: Da li ste pročitali Kuran?
Abh, a dali je šejtan pročitao Kur'an?
-
Emop21
#432 Re: Da li ste pročitali Kuran?
Zašto je Bog potencirao samo područje Bliskog istoka, zašto npr. Kršćanstvo i Islam nisu nastali i širili se iz područja Južne Amerike ili Dalekog istoka. Zašto Allah dž.š. potencira arapski jezik, zašto nikad žena nije bila u ulozi poslanika...
- mango bob
#433 Re: Da li ste pročitali Kuran?
Nemojte mi niko šta zamjeriti ako govorim brutalno iskreno na religiji ja sam prijateljski sagovornik.ABH017 wrote:![]()
Btw.
Još na temi da li ste pročitali Kur'an.![]()
Šejtan to je đavo koliko znam, ne znam kako ga ti zoveš.
- ABH017
#434 Re: Da li ste pročitali Kuran?
Ja ga ne zovem nikako. Šta će mi?mango bob wrote:Nemojte mi niko šta zamjeriti ako govorim brutalno iskreno na religiji ja sam prijateljski sagovornik.ABH017 wrote:![]()
Btw.
Šejtan to je đavo koliko znam, ne znam kako ga ti zoveš.
Sad ozbiljno. Gledaš li ti, uopšte, naziv teme, pa i na pdf religija, ili zabodeš mišom gdje bilo i opleteš ono što ti je na umu?
Tema ove emisije je "Da li ste pročitali Kur'an?".
Gdje ti, u nazivu teme, vidiš prostor za rečenicu "Adam i Eva nisu bili muslimani."? Da ne citiram dalje cijeli tvoj post.
Prije svega Adam i Eva su u Kur'anu nazvani Ademom i Havom. I da. Adem i Hava (Adam i Eva) su bili muslimani. Tako piše u Kur'anu.
Ovo tvoje može biti protumačeno još i kao provokacija. Ne znam kako drugačije. To što ti pišeš je nauk iz Biblije. Ali Biblija nije tema ove emisije.
- ABH017
#435 Re: Da li ste pročitali Kuran?
Zašto je voda bezbojna, bez ukusa i mirisa?Emop21 wrote:Zašto je Bog potencirao samo područje Bliskog istoka, zašto npr. Kršćanstvo i Islam nisu nastali i širili se iz područja Južne Amerike ili Dalekog istoka. Zašto Allah dž.š. potencira arapski jezik, zašto nikad žena nije bila u ulozi poslanika...
Zašto nije bijela kao mlijeko i slatka kao čokolada?
- HardcoreMX
#436 Re: Da li ste pročitali Kuran?
ABH017 wrote:Ja ga ne zovem nikako. Šta će mi?mango bob wrote:Nemojte mi niko šta zamjeriti ako govorim brutalno iskreno na religiji ja sam prijateljski sagovornik.ABH017 wrote:![]()
Btw.
Šejtan to je đavo koliko znam, ne znam kako ga ti zoveš.![]()
- mango bob
#437 Re: Da li ste pročitali Kuran?
ABH017 wrote:
Ja ga ne zovem nikako. Šta će mi?![]()
Sad ozbiljno. Gledaš li ti, uopšte, naziv teme, pa i na pdf religija, ili zabodeš mišom gdje bilo i opleteš ono što ti je na umu?
Gdje ti, u nazivu teme, vidiš prostor za rečenicu "Adam i Eva nisu bili muslimani."? Da ne citiram dalje cijeli tvoj post.
Prije svega Adam i Eva su u Kur'anu nazvani Ademom i Havom. I da. Adem i Hava (Adam i Eva) su bili muslimani. Tako piše u Kur'anu.
Ovo tvoje može biti protumačeno još i kao provokacija. Ne znam kako drugačije. To što ti pišeš je nauk iz Biblije. Ali Biblija nije tema ove emisije.
"Pitanje je postavljeno prvenstveno muslimanima i ateistima, ali i ostali su dobrodošli.
Kada ste ga pročitali, koliko puta i šta ste zaključili na osnovu toga?"
Znači možemo davati svoje mišljenje o kuranu i zaključke. Ono što sam rekao nije bila provokacija, to je mišljenje.
To je razgovor o nekoj temi. Razgovor uključuje razne odgovore i mišljenja, i kontra i isto mišljenje. Znači ako se kaže nešta što ne
odgovara tebi ili nekom sličnom to nije dobro došlo. Pa to nije razgovor onda.
Biblija nije tema ove emisije
Pa Kuran ti priča priče otamo. Koji si ti čitao Kuran? Ali dobro, nećemo se sad oko toga natezati
-
edindinn
#438 Re: Da li ste pročitali Kuran?
Svako moze procitat prevode Kurana kojih ima na kamaru....na sve strane
ili ako poznaje Arapski moze procitat i sam Kuran, a to nije ni slicno ni jednom prevodu.... ili malo slici Orginalu na nekim mjestima,
ali ako nije Musliman u Islamu sve ce mu se ispreturati na sve strane.......... i pojest ce ga,
zato da bi bilo ko razumio Kuran treba uci u Islam i biti Musliman u Islamu,
a do tada je samo prica, prica, prica....... i nista
ili ako poznaje Arapski moze procitat i sam Kuran, a to nije ni slicno ni jednom prevodu.... ili malo slici Orginalu na nekim mjestima,
ali ako nije Musliman u Islamu sve ce mu se ispreturati na sve strane.......... i pojest ce ga,
zato da bi bilo ko razumio Kuran treba uci u Islam i biti Musliman u Islamu,
a do tada je samo prica, prica, prica....... i nista
- fatamorgana
#439 Re: Da li ste pročitali Kuran?
Da dodam: Zašto ti vjeruješ u bajke?ABH017 wrote:Zašto je voda bezbojna, bez ukusa i mirisa?Emop21 wrote:Zašto je Bog potencirao samo područje Bliskog istoka, zašto npr. Kršćanstvo i Islam nisu nastali i širili se iz područja Južne Amerike ili Dalekog istoka. Zašto Allah dž.š. potencira arapski jezik, zašto nikad žena nije bila u ulozi poslanika...
- ABH017
#440 Re: Da li ste pročitali Kuran?
I?mango bob wrote:ABH017 wrote:
Ja ga ne zovem nikako. Šta će mi?![]()
Ovo tvoje može biti protumačeno još i kao provokacija. Ne znam kako drugačije. To što ti pišeš je nauk iz Biblije. Ali Biblija nije tema ove emisije.Ovo je bilo funny. Onda ti nisi u toku ove emisije
Autor ove kako je ti zoveš emisije je napisao ovo na početku:
"Pitanje je postavljeno prvenstveno muslimanima i ateistima, ali i ostali su dobrodošli.
Kada ste ga pročitali, koliko puta i šta ste zaključili na osnovu toga?"
Znači možemo davati svoje mišljenje o kuranu i zaključke. Ono što sam rekao nije bila provokacija, to je mišljenje.
To je razgovor o nekoj temi. Razgovor uključuje razne odgovore i mišljenja, i kontra i isto mišljenje. Znači ako se kaže nešta što ne
odgovara tebi ili nekom sličnom to nije dobro došlo. Pa to nije razgovor onda.
Biblija nije tema ove emisije![]()
Pa Kuran ti priča priče otamo. Koji si ti čitao Kuran? Ali dobro, nećemo se sad oko toga natezati
Jesi li čitao Kur'an ili nisi?
Šta kažeš, u Kur'anu piše: Adam i Eva nisu bili muslimani. Ako želiš da kažeš da je Muhammed a.s. prepisao Bibliju i promijenio neke detalje, reci to jasno i glasno, a nemoj prepričavati Bibliju na temi Kur'an. Zamisli kako bi izgledalo da na temi "da li ste čitali Bibliju?", ja krenem citirati Kur'anske ajete, ne osvrćući se i ne spominjući Bibliju.
Ti nisi komentarisao Kur'an, već si propovijedao Biblijsko učenje.
Ja ti fino, prijateljski kažem, izgubio si kompas.
Last edited by ABH017 on 20/07/2016 22:46, edited 1 time in total.
- ABH017
#441 Re: Da li ste pročitali Kuran?
Pogrešno si koncipirao pitanje.fatamorgana wrote:Da dodam: Zašto ti vjeruješ u bajke?ABH017 wrote:Zašto je voda bezbojna, bez ukusa i mirisa?Emop21 wrote:Zašto je Bog potencirao samo područje Bliskog istoka, zašto npr. Kršćanstvo i Islam nisu nastali i širili se iz područja Južne Amerike ili Dalekog istoka. Zašto Allah dž.š. potencira arapski jezik, zašto nikad žena nije bila u ulozi poslanika...
- fatamorgana
#442 Re: Da li ste pročitali Kuran?
Ogdovor nije tOčan!ABH017 wrote:
Pogrešno si koncipirao pitanje.
- ABH017
#443 Re: Da li ste pročitali Kuran?
Žao mi je što nisam zadovoljio tvoje dnevne potrebe.fatamorgana wrote:Ogdovor nije tOčan!ABH017 wrote:
- fatamorgana
#444 Re: Da li ste pročitali Kuran?
Fali ti pinokio!ABH017 wrote:Žao mi je što nisam zadovoljio tvoje dnevne potrebe.fatamorgana wrote:Ogdovor nije tOčan!ABH017 wrote:
- ABH017
#445 Re: Da li ste pročitali Kuran?
Ohhh.. Ovdje je tako očigledno kome fali mnogo toga. Ali naravno da ti možeš da živiš svoje snove.fatamorgana wrote:Fali ti pinokio!ABH017 wrote:Žao mi je što nisam zadovoljio tvoje dnevne potrebe.fatamorgana wrote: Ogdovor nije tOčan!
-
edindinn
#446 Re: Da li ste pročitali Kuran?
..... dok vi ovde pisete po forumu ljudi svugdje u Svijetu prelaze na Islam, postaju Muslimanu u Islamu i upoznaju Kuran 
- PRO testant
#447 Re: Da li ste pročitali Kuran?
Ni blizu, skroz drugi fokus i cilj, ali ti je več to prikazano na drugoj temi.SamoVasGledam wrote:Tako je. Kur'an promoviše blaži i agresivniji Islam. Isto je i sa Starim i Novim Zavetom, samo obrnut redosled.
- PRO testant
#448 Re: Da li ste pročitali Kuran?
Očigledno je da zanemaruješ opštu istoriju Islama.HardcoreMX wrote:De okreni taj list i podastri nam dokaz iz Kur'an-a za svoju priču!
A isto tako i istorisku podjelu konteksta i tekst Qurana.
Nema ni ti jedan Islamski alim koji če reći da ne postoje razlike između mekanskih objava i Medinskih objava.
Ono u čemu če se razlikovati je tumačenje istih, a to je drugi par opanaka skroz.
Vjerujem da poznaješ barem malo istorije, zato me i muči to što tako sistematski negiraš opšte poznate činjenice.
-
HobotnicaPLus
#449 Re: Da li ste pročitali Kuran?
Jah, isto toliko ih napusta taj isti islam.edindinn wrote:..... dok vi ovde pisete po forumu ljudi svugdje u Svijetu prelaze na Islam, postaju Muslimanu u Islamu i upoznaju Kuran
-
edindinn
#450 Re: Da li ste pročitali Kuran?
HobotnicaPLus wrote:Jah, isto toliko ih napusta taj isti islam.edindinn wrote:..... dok vi ovde pisete po forumu ljudi svugdje u Svijetu prelaze na Islam, postaju Muslimanu u Islamu i upoznaju Kuran
.... nisi ti to ni istrazivao, vec ofrlje ofrljacio.......