Znam, ali Tica je zaljubljenik u oldtimere i restaurira auta različitih proizvođača.tempuser wrote:
Mercedes i DS se po pitanju mehanike u puti nisu sreli.
Oldtajmeri all about
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Better Man
#426 Re: Oldtajmeri all about
-
tempuser
#427 Re: Oldtajmeri all about
Za ajkulu treba bas neko ko ih poznaje u dusu, ko prati Citro scenu zbog nabavke dijelova itd itd itdBetter Man wrote:Znam, ali Tica je zaljubljenik u oldtimere i restaurira auta različitih proizvođača.tempuser wrote:
Mercedes i DS se po pitanju mehanike u puti nisu sreli.
-
bai
#428 Re: Oldtajmeri all about
Hvala na odgovoru, tačno znam o čemu govorite, mehanika i ispravnost vozila mi je najbitnija, šminka na stranu. Možda sam prezahtjevna, ali mi zaista treba uputa kod koga bilo gdje u Bosni i Hercegovini mogu krenuti u ovaj projekat i da li je to ovaj redoslijed koji ste naveli. Laik sam potpuni. Hvala još jednomtempuser wrote:Ako zanemarimo trosak DS je specifican auto zato t ne treba mehanicar opste prakse nego mehanicar koji se razxumije u stare Citroene. Iskreno meni u Sa niko ne pada napamet. Dalje, stvati ces morati raditi odvojeno u fazama, mehanika, tapeciranje, limarija i lakiranje jer na jednom mjestu to neces naci da sve to rade kako treba. Za limariju i tapeciranje u Sa ima mogucnosti.bai wrote:Pozdrav ljubiteljima oldajmera.
Upadam ko padobranac, ali mi treba pomoć. Imam Citroen DS 19 1970.godina i dugo dugo je sazrijevala ideja da je restauriram. Pitanje je kome biste u BiH vi dali da ovo uradi? Ne pokušavajte me odgovoriti od ove rupe bez dna, jer se radi o neizlječivoj bolesti. Ne želim je srediti radi prodaje, već lagane vožnje nedjeljom. Bilo kakvi savjeti dobrodošli...
-
tempuser
#429 Re: Oldtajmeri all about
Sto se tice Sarajeva i DS-a ja sam skeptik. Drugarska preporuka, prije nego krenes u radove, prodji malo kroz regionalne Citro i Oldtimer forume, ljudi su radili slicne prijekte, tu mozes naci dosta info o mehanicarima koji se bave iskljucivo starim Citroenima, o dijelovima itd.bai wrote:Hvala na odgovoru, tačno znam o čemu govorite, mehanika i ispravnost vozila mi je najbitnija, šminka na stranu. Možda sam prezahtjevna, ali mi zaista treba uputa kod koga bilo gdje u Bosni i Hercegovini mogu krenuti u ovaj projekat i da li je to ovaj redoslijed koji ste naveli. Laik sam potpuni. Hvala još jednomtempuser wrote:Ako zanemarimo trosak DS je specifican auto zato t ne treba mehanicar opste prakse nego mehanicar koji se razxumije u stare Citroene. Iskreno meni u Sa niko ne pada napamet. Dalje, stvati ces morati raditi odvojeno u fazama, mehanika, tapeciranje, limarija i lakiranje jer na jednom mjestu to neces naci da sve to rade kako treba. Za limariju i tapeciranje u Sa ima mogucnosti.bai wrote:Pozdrav ljubiteljima oldajmera.
Upadam ko padobranac, ali mi treba pomoć. Imam Citroen DS 19 1970.godina i dugo dugo je sazrijevala ideja da je restauriram. Pitanje je kome biste u BiH vi dali da ovo uradi? Ne pokušavajte me odgovoriti od ove rupe bez dna, jer se radi o neizlječivoj bolesti. Ne želim je srediti radi prodaje, već lagane vožnje nedjeljom. Bilo kakvi savjeti dobrodošli...
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#430 Re: Oldtajmeri all about
tuzla-pandurbai wrote:Pozdrav ljubiteljima oldajmera.
-
Me_again
#431 Re: Oldtajmeri all about
Apsolutno, ako hoce sve od pocetka do kraja i da auto bude bukvalno kao nov. Bio sam kod njih u par navrata i ljudi rade cuda. Kakvog su poluizgorenog Jaguara E type doveli do savrsenstva to je poezija.bitanga_sa_otesa wrote:tuzla-pandurbai wrote:Pozdrav ljubiteljima oldajmera.
Ali, i jos jednom ali, ljudi rade po narudzbi i to u 99% slucajeva za strance. Cijena svog tog restauriranja nije nimalo mala i nije za naseg djepa. Njihova ciljana klijentela su stranci sa dubokim tj vrlo dubokim djepom i egzoticnim zeljama. Ja iskreno sumnjam da se takve restauracije kod njih mogu zavrsavati ispod 20 kEuro pa i vise.
U tom kontekstu ne vjerujem da i ti nemozes dati svoj doprinos ovakvoj restauraciji tim prije sto se ovdje ne trazi apsolutno savrsenstvo nego sigurnost i ispravnost. Vidio sam onu Dyanu kod tebe i stvarno je dobro ispala. Mozda da je lakirer bio "skuplji" bio bi to korak vise do savrsenstva ali ostalo je sve bilo oku ugodno, pa i sjedista naravno. I Fadilov Abarth me je odusevio, takodjer.
Pokretacu ove teme savjetujem da kontaktira Bitangu, mislim da bi se mogao uraditi korektan posao, i u tehnickom i u ekonomskom smislu.
Dijelovi se mogu naci, za to treba vremena ali..... Mozda najbolje prvo napraviti pregled auta i specificirati sta sve treba, skupiti dijelove i onda bum.
Joj, i ja bi volio, ali ni za Spaceka nisam imao vremena. Bice bolje
- bitanga_sa_otesa
#432 Re: Oldtajmeri all about
hvala ti, ali nemam ni volje ni vremena za takve poduhvate .zavrsicu ovog ficu sto sam poceo ,jer sam obecao covjeku.dosta mi je trulih grobova...Me_again wrote: Pokretacu ove teme savjetujem da kontaktira Bitangu,
-
Me_again
#433 Re: Oldtajmeri all about
Time is money !bitanga_sa_otesa wrote:hvala ti, ali nemam ni volje ni vremena za takve poduhvate .zavrsicu ovog ficu sto sam poceo ,jer sam obecao covjeku.dosta mi je trulih grobova...Me_again wrote: Pokretacu ove teme savjetujem da kontaktira Bitangu,
Ovako ili onako.
Nek te on kontaktira pa njemu reci da nemas vremena.
- bitanga_sa_otesa
#434 Re: Oldtajmeri all about
rekao sam vec,para imam,ne trebaju mi...vremena nemam...
-
timezone
#435 Re: Oldtajmeri all about
bitanga_sa_otesa wrote:rekao sam vec,para imam,ne trebaju mi...vremena nemam...
-
citroen xm
#436 Re: Oldtajmeri all about
Ajkula je baš specifična, dakle majstori za Bube, Mečke i slične gotovo otpadaju.
Ja se ne bih obraćao nekome ko radi kompletne restauracije jer je cijena vjerovatno paprena. Najbolje ćeš proći ako posao radiš u segmentima.
Interijer-najmanji problem i ima u Sarajevu i oko Sarajeva dosta vrlo dobrih poznatih i manje poznatih majstora.
Mehanika takođe nije strašan problem. Manje-više motor je jednostavan, pogotovo taj kod tebe. Ono što je specifično je hidraulika koja je opet najprostija od svih hidrauličara. Dijelovi se lako nabavljaju, nisu ni cijene prestrašne. Majstor Eno iz Zenice je vrlo dobar majstor za Citroen, svi od kojih sam čuo za njega imaju samo riječi hvale.
Limarija na Ajkuli je najkomplikovanija stavka i tu ti treba prvoklasni limar koji hoće da se zeza sa "starim krševima". Ajd šasija i kavez, manje-više i može da se sredi i malo šlampavije. Ali zato rub krova i panele treba da radi prvoklasni limar. Zazori i spojevi su vrlo zeznuti za uklopiti, a vjerovatno ne želiš da ti auto bude komplet raštimano tako da se ni jedan panel ne poklapa sa drugim.
Pratio sam obnovu Ajkule iz BL koja se sada prodaje na PIK-u(svijetlo plava). Čovjek je sam radio sve i moram priznati da je rad na njoj popriličan sex.
Ja se ne bih obraćao nekome ko radi kompletne restauracije jer je cijena vjerovatno paprena. Najbolje ćeš proći ako posao radiš u segmentima.
Interijer-najmanji problem i ima u Sarajevu i oko Sarajeva dosta vrlo dobrih poznatih i manje poznatih majstora.
Mehanika takođe nije strašan problem. Manje-više motor je jednostavan, pogotovo taj kod tebe. Ono što je specifično je hidraulika koja je opet najprostija od svih hidrauličara. Dijelovi se lako nabavljaju, nisu ni cijene prestrašne. Majstor Eno iz Zenice je vrlo dobar majstor za Citroen, svi od kojih sam čuo za njega imaju samo riječi hvale.
Limarija na Ajkuli je najkomplikovanija stavka i tu ti treba prvoklasni limar koji hoće da se zeza sa "starim krševima". Ajd šasija i kavez, manje-više i može da se sredi i malo šlampavije. Ali zato rub krova i panele treba da radi prvoklasni limar. Zazori i spojevi su vrlo zeznuti za uklopiti, a vjerovatno ne želiš da ti auto bude komplet raštimano tako da se ni jedan panel ne poklapa sa drugim.
Pratio sam obnovu Ajkule iz BL koja se sada prodaje na PIK-u(svijetlo plava). Čovjek je sam radio sve i moram priznati da je rad na njoj popriličan sex.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#437 Re: Oldtajmeri all about
bitanga_sa_otesa wrote:hvala ti, ali nemam ni volje ni vremena za takve poduhvate
-
tempuser
#438 Re: Oldtajmeri all about
I moje misljenje je tako da ce rezultat biti puno bolji ako posao rade svaki zanatlija odvojeno, a ne "vodoinstalater-ekeltricar-keramicar-rigisper-moler" varijanta koji radi sve sam, odnodno da kompletan posao preuzme jedan covjek koji se bavi jednim zanatom ali ima svoje kooperante tj fazere za ostalo.citroen xm wrote:Ajkula je baš specifična, dakle majstori za Bube, Mečke i slične gotovo otpadaju.
Ajkula je poznata po tome sto se tokom koristenja limarija sama od sebe rastima i sto za odredjene mehanicke zahvate moraju skidati dijelove limarije.
-
citroen xm
#439 Re: Oldtajmeri all about
Neću reći da se posao neće dobro odraditi ni kod tih "3 u 1" majstora. Profesionalne radionice imaju svoje saradnike ili majstore za svaku oblast, ali zato sve to košta papreno, a iz uvodne priče ne vjerujem da vlasnica ima želju dati ogroan iznos.
-
tempuser
#440 Re: Oldtajmeri all about
Ko ima saradnike je ok, ali kad isti covjek radi mehaniku, limariju, lakiranje itd tesko moze biti kvalitetno kao kad to rade odvojeno mehanicar, limar, lakirer, tapetar itd, a svrha te obnove je da bude lijepo, kvalitetno i trajno.citroen xm wrote:Neću reći da se posao neće dobro odraditi ni kod tih "3 u 1" majstora. Profesionalne radionice imaju svoje saradnike ili majstore za svaku oblast, ali zato sve to košta papreno, a iz uvodne priče ne vjerujem da vlasnica ima želju dati ogroan iznos.
-
citroen xm
#441 Re: Oldtajmeri all about
E takvim ni ja ne bih povjerio posao. Ti i oni što rade isti posao različito u zavisnosti od novčanika klijenta su mi za izbjegavanje.
-
530i
#442 Re: Oldtajmeri all about
Ako mislimo na istog piše da auto nije rađen, a bogami tako i izgleda. Iako djeluje odlično s obzirom na godine.citroen xm wrote:
Ne znam koliko je propalo auto za koje se @bai zanima, ali nekad je lakše (jeftinije) kupiti pristojan auto kojem treba malo ili nimalo da bude odličan, nego praviti neki raspad.
-
citroen xm
#443 Re: Oldtajmeri all about
Svijetlo plava sa bijelim krovom, cijena 20000 KM. Nisam u mogućnosti sada okačiti link. Piše da je restaurirana i imaju i fotke.
- Ommadawn
#444 Re: Oldtajmeri all about
530i wrote:
Ako mislimo na istog piše da auto nije rađen, a bogami tako i izgleda. Iako djeluje odlično s obzirom na godine.
Ne znam koliko je propalo auto za koje se @bai zanima, ali nekad je lakše (jeftinije) kupiti pristojan auto kojem treba malo ili nimalo da bude odličan, nego praviti neki raspad.
- Ommadawn
#445 Re: Oldtajmeri all about
Prije rata u BL je bio mehanicar za Citroene, zvani Jaha. Imao servis u Gornjem Seheru, nadomak Halil-pasinog turbeta. Taj nije bio majstor - taj je bio genije. Bio je dobar prijatelj sa mojim ocem i prica se (ne znam koliko je istina) da mu je Citroen opremio svu radionicu jer je tip skontao sistem kako najbrze i najlakse promijeniti zadnje kocnice na Citroenu CX.
Bio je skroz predan poslu, rijesavao mnoge probleme, nerjetko se desavalo da mu ljudi cak iz Zagreba dovoze svoja auta. To ga je navodno i kostalo. Prica se da mu je negdje neki zupcanik preskocio i da mu je danas totalno poremecen sistem

Bio je skroz predan poslu, rijesavao mnoge probleme, nerjetko se desavalo da mu ljudi cak iz Zagreba dovoze svoja auta. To ga je navodno i kostalo. Prica se da mu je negdje neki zupcanik preskocio i da mu je danas totalno poremecen sistem
-
Me_again
#446 Re: Oldtajmeri all about
Genijalnost precesto granici sa ludilom, notorna istina.Ommadawn wrote:Prije rata u BL je bio mehanicar za Citroene, zvani Jaha. Imao servis u Gornjem Seheru, nadomak Halil-pasinog turbeta. Taj nije bio majstor - taj je bio genije. Bio je dobar prijatelj sa mojim ocem i prica se (ne znam koliko je istina) da mu je Citroen opremio svu radionicu jer je tip skontao sistem kako najbrze i najlakse promijeniti zadnje kocnice na Citroenu CX.
Bio je skroz predan poslu, rijesavao mnoge probleme, nerjetko se desavalo da mu ljudi cak iz Zagreba dovoze svoja auta. To ga je navodno i kostalo. Prica se da mu je negdje neki zupcanik preskocio i da mu je danas totalno poremecen sistem![]()
Hvala bogu da sam priglup.
-
citroen xm
#447 Re: Oldtajmeri all about
Ima istine u tome da je često isplativije naći dobar primjerak nego raditi restauraciju.
Ali:
Šta sa primjerkom koji već ima? Prodati? Za koliko? Baciti? Valja naći kupca.
Gdje u BiH naći odličnu Ajkulu? Rijetke su u oglasima, pogotovo dobre. A takve nisu ni jeftine.
Lakše je plaćati u ratama. Uraditi restauraciju je između ostalog i zadovoljstvo. A kada uradiš znaš šta imaš. Kada kupiš koliko god da si dobru stvar napravio nikada ne znaš hoće li biti iznenađenja.
Ako je pomenuta Ajkula bar solidna osnova, vrijedi se upustiti u posao.
Ali:
Šta sa primjerkom koji već ima? Prodati? Za koliko? Baciti? Valja naći kupca.
Gdje u BiH naći odličnu Ajkulu? Rijetke su u oglasima, pogotovo dobre. A takve nisu ni jeftine.
Lakše je plaćati u ratama. Uraditi restauraciju je između ostalog i zadovoljstvo. A kada uradiš znaš šta imaš. Kada kupiš koliko god da si dobru stvar napravio nikada ne znaš hoće li biti iznenađenja.
Ako je pomenuta Ajkula bar solidna osnova, vrijedi se upustiti u posao.
-
530i
#448 Re: Oldtajmeri all about
Nije ajkula fićo, kupi se vani i uveze. A ta već postojeća bude baza za dijelove ili se proda. I nema se tu šta žaliti oko cijene, skup sport, posebno ako hoćeš ljudski da se odradi, počevši od toga da moraš imati najmanje jednu prostranu garažu pa onda sve ostalo...
-
citroen xm
#449 Re: Oldtajmeri all about
Sve je to tako, ali nekada postoje otežavajuće okolnosti. Ne znam kakva je ovde situacija. Ja sam dao samo svoj prijedlog.
- Ommadawn
#450 Re: Oldtajmeri all about
I plus sto se moras razumjeti u to sto radis - limarija, mehanika, elektrika, lakiranje. Pa onda ganjaj dijelove, sredjuj, kromiraj...
Ali ima ljudi pa to odradi dobro. Moj radni kolega je pravi maher u tome - covjek je od gomile zeljeza koja podsjecaju na Volvo Amazon karavan kojeg bih ja daavno odvezao na rezanje napravio model koji je kao nov. Sad trenutno radi na nekom Chrysleru iz 1960-e kojeg je nasao u nekakvoj stali. Ali covjek ima znanje, bavi se autima od 15-e godine, ima obicaj reci "nema toga sto je sastavljeno sto ja ne mogu rastaviti i sastaviti ponovo".
Ali ima ljudi pa to odradi dobro. Moj radni kolega je pravi maher u tome - covjek je od gomile zeljeza koja podsjecaju na Volvo Amazon karavan kojeg bih ja daavno odvezao na rezanje napravio model koji je kao nov. Sad trenutno radi na nekom Chrysleru iz 1960-e kojeg je nasao u nekakvoj stali. Ali covjek ima znanje, bavi se autima od 15-e godine, ima obicaj reci "nema toga sto je sastavljeno sto ja ne mogu rastaviti i sastaviti ponovo".