arzuhal wrote:To bi bilo preciznije i još dodati jedno tzv. pa da stoji:cyprus wrote: I niko da mi odgovori, zašto ne bi bilo adekvatnije umjesto "srpski zločinci" napisati "zločinci Vojske Republike Srpske" (ili kako god se zvaše vojne formacije na brdima oko Sarajeva u to doba)...
Zločinci tzv. Vojske Republike Srpske...
Na taj način bismo otklonili eventualni nesporazum da se tu optužuje cijeli (srpski) narod i uperili prstom na stvarni razlog koji je zahtijevao, između ostalog, uništenje Vijećnice - i svega što je ona značila, i u simboličkom, i u formalnom, i u suštinskom smislu (kao historijska građevina, kao nacionalna biblioteka, itd) - a to je nastanak i opstanak jedne (tada paradržavne) administrativne jedinice u BiH (u Dejtonskom mirovnom sporazumu poznata kao Republika Srpska, a u okvirima Haškog tribunala kao UZP). Tu bismo, kako rekoh, precizno markirali izvođače radova one ideologije koja je smislila da što više nesrba mora pobiti, pozatvarati u logore, popljačkati, džamije im i crkve popaliti i svesti ih na razuman broj od nekih 2-3% naspram broja srpskog stanovništva koji se daju tolerisati u slobodarskom srpskom društvu koje je uvijek baštinilo antifašističke ideje i sl.
MeĐŽutim...
To ne bih nikad učinio sve dok postoji i dok se upotrebljava npr. pravilo tvorbe srpskog jezika po kojem se djeci Bošnjaka povratnika u RS nameće, mimo njihove volje, naziv bošnjački jezik, umjesto bosanski jezik kako oni sami traže, a na osnovu tumačenja ustavne sintagme jezik bošnjačkog naroda. I sve dok SRPSKI političari, SRPSKI zvaničnici, SRPSKI lingvisti i slične SRPSKE barabe u SRPKIM medijima budu za..avali povratnike Bošnjake (posebno djecu) i ne dali im da u školama izučavaju i da im u svjedočanstvima stoji ime bosanski jezik, dok budu negirali pravo svim Bošnjacima na dunjaluku da svoj jezik zovu bosanskim, sve dotle ploča sa riječima SRPSKI ZLOČINCI pokazuje svoju opravdanost. Nekim strancima (da ne kažem međunarodnoj zajednici) smeta ploča? Nek' ne seru i nek' to nezadovoljstvo okače mačku o rep, rekao bi Dodik, pa kada stranci-usranci (rekao bi Rajko VaSSić) natjeraju SRPSKE političke, pravne i medijske šoviniste da ne zabranjuju bosanski jezik, tada će imati pravo da nas tjeraju da nešto mijenjamo na ploči. Kada SRPSKI narod, u većini, bude postiđen što RS ne dozvoljava naziv bosanski jezik i što pokazuje silu na manjini i sirotinji, tada ću i ja biti eventualno postiđen što na ploči stoji SRPSKI ZLOČINCI umjesto, eto, ZLOČINCI TZV. VOJSKE REPUBLIKE SRPSKE, tada bih pristao da se promijeni. Zasad nema naznaka da bi se trebalo išta mijenjati, jedino da je tabla malo veća i bolje je osvjetliti noću...
I svako ko nesmotreno, brzopleto i nepromišljeno tvrdi da bi, eto, trebalo promijeniti jer nismo mi kao oni, ne smijemo sebi dozvoliti da isto... vuče me za jezik i za svašta nešto
Ja bih dodao i,da je srpski nacionalni program osmisljen u srpskim glavurdama srpske intelektulane,politicke i vjerske elite a,koji je,sto ce se i potvrditi presudama za genocid i UZP,u osnovi podrazumijevao zlocine i nasilje protiv drugih u svojoj izvedbi,sprovoden od ideoloski razlicitih stranaka sirokog politickog spektra,od Slobine "levice" pa do Vuciceveog SNS-a,imao i dan danas ima legitimnu podrsku srpskog naroda.Nekad streljacki vodovi i sekundarne masovne grobnice,danas negiranje,minimiziranje a,nerijetko i morbidnno podmetanje vlastitih zlocina drugima,u intitucionalnoj izvedbi srpske nacionalne politike.