ulinsky wrote:O germanskim zemljama i njihovom stilu života znamo mnogo, ali..
Romanija wrote:Po mom misljenju UK drustvo je dijametralno suprotno nazorima kako bi drustvo trebalo izgledati u ocima jednog prosjecnog BiH covjeka, valjda nas je zato i malo ovdje. But I like it!

A kakvo je to Englesko društvo? Eto napiši nam ti par stvari pošto si tamo na šta si konkretno mislio..
Gledajući velika društva, mi o ostrvskom stilu života najmanje znamo, eventualno ono što je stiglo preko starijh serija popularnih kod nas... ostalo jako slabo.
Ono što smo do sada čuli u ovoj temi je da je u UK teže nego ikad i da su bogati nikad moćniji.
Kako se živi van Londona? Šta misli prosječan Englez, kako on živi, sa čim se standard i kvalitet njegovog života može porediti? Jel u istoj ravni sa Holanđaninom, Njemcem, Skandinavcima?
Dokle jedan stranac u Londonu ili van njega može napraviti... ima li blokade na osnovu porijekla na nekom nivou?
Jel kupovina nekretnine za prosječnog Bošnju u Londonu science fiction? Pretpostavljam da je van Londona lakše..
Pa mislio sam na to da se englesko drustvo bazira na jakom izrazenom individualizmu svakog pojedinca I dinamizmu unutar drustva, nasuprot BIH gdje su kolektivizam I stagnacija izrazene znacajke. Ovdje je ideja vodilja da ako se ne zadeveras o samom sebi, I furas za nekim boljitkom, niko drugi te nece gurati, drzava pogotovo, I to sto misli familija, komsiluk, raja ili kolege sa posla je apsolutno nebitno.
Ekonomija I posao su najbitnije stvari, i napredovanje u plati ipoziciji se postize uglavnom nalazenjem novog posla I za mnoge to je standard u prvom djelu karijere. Ja sam radio sa ljudima iz Brighton-a, Pourtsmouth-a ili Southenda, cak I Bristola, to je 50-150km hajde ti sad reci jednom prosjecnom Sarajliji da drlja svaki dan na posaou Zenicu ili Konjic I obratno, a znam kako je I danas tesko ljudima zaboraviti na ‘posao za cijeli zivot’ iz doba SFRJ.
Kuce su problem za sebe ,jer s jedne strane za razliku od ostalih zapadno-evropskih zemalja, natalitet je pozitivan kod domicijelnog stanovnistva plus veliki imigrantsaki talas, a s druge strane vecina opstina I danas ima jasne limite kad je u pitanju gradjevinsko/negradjevinsko zemljiste I tzv. zeleni pojas oko svakog veceg mjesta. Velike cijene su rezultat previse ljudi I premalo stanova I kuca. I povrh svega na to dodje da je svaka kuca ili stan prije svega ‘property’ odnosno ‘commodity’( roba) koja se uvjek moze prodati ako je profit zadovoljavajuci. Stanove I kuce u Londonu je bespredmetno I raspravljati, ja fakat ne znam kako je do ovoga doslo, u stvari znam ali to je duga prica, elemneise, prosjecna londonska plata je £27K sto nakon taksi na ruke dodje 2300-2400 Euroa. Sa tom platom jedna osoba ne moze iznajmiti jednosoban stan u Londonu, cak I u malo losijim djelovima grada. Zato mladji ljudi uvjek djele stanove, premda usljed nesrazmjera u rastu cijena stanova I plata jako je tesko skupiti lovu za deposit za mortgage, zato danas po prvi put od Drugogo Svjetskok rata mlade generacije cesto zive sa roditeljima, nesto cemu su se decenijama rugali Spanacima, Italijanima, ma skoro cjeloj Evropi.
Tesko je pricati o standardu, ono koliko ja pratim on je pri vrhu EU, odmah iza Austrije I Njemacke I tu negdje sa skandinavskim zemljama, ali to je kao ona prica iz XIX stoljeca da prosjecan Njemac jede kupus I meso svaki dan I sve je to dobro dok ne pitas koliko je onih koji jedu samo some a koliko samo kupus. Ja ne mogu da se pozalim, nekako sam kupio dvosobnu kucu I stid me je reci kolika joj trenutna cjena na trzistu, mada meni to ne znaci nista, jer dok otplatim mortgage sumnjam da cu imati sto od tih para. Ali eto neki dan se do mene uselio mladi par, u jednosoban stan u kuci do mene, iznajmljuju i samo za deposit im je trebalo £4500 koje su morali namicati posudjivanjem od familije. S druge strane da ja odem u Frankfurt i da radim ovo sto radim ovdje (risk management) ne bih imao ovoliku platu, ali bi mi plata sa diplomom I poslom inzinjera bila veca u Njemckoj nego ovdje.
Sve vece razlike izmedju onih koji ‘imaju’ i ostatka nas je direktni rezultat kako je ekonomija koncipirana I da su sve bitne politicke partije I politicari u njima puki klijenti jako malog broja ljudi sa velikim parama koji im pomazu da obrcu te pare u jos vece pare. A pravih poslova, da li u industriji, maloprodajnoj trgovini, …, je sve manje.
Ode mi cijela pauza za rucak na klix.........