Zasto ste napustili BiH?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Last December

#426 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by Last December »

Bodkin wrote:
Kupivina nekretnine je za prosjecnog engleza SF :-D a i dobro se zivi i van londona. To je ono sto sam vidio gore a isao sam poslom cesto
Student commutes 1,000 miles from POLAND to London because it SAVES him money

http://www.mirror.co.uk/news/uk-news/st ... nd-6521028

@Ulinsky,
bez uvrede ali nisi ti ništa vidio u Švedskoj. Ti vidiš ono što su ti oni namjenili da vidiš kao i svim ostalim turistima koji su tu u prolazu. Inače to vrijedi za sve ostale turističke posjete bilo gdje. Kad pojedeš kilo soli s tim ljudima onda možeš dati neku ocjenu, mada su često potrebne decenije da čovjek otkrije i spozna jedan kolektiv. Ja sam i dan danas stranac u Bosni a živim tu 30 godina. Taman kontaš skontao si kao taj narod misli a onda te opet neprijatno iznenade nekom bolesnoćom...
Bodkin

#427 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by Bodkin »

Last December wrote:
Bodkin wrote:
Kupivina nekretnine je za prosjecnog engleza SF :-D a i dobro se zivi i van londona. To je ono sto sam vidio gore a isao sam poslom cesto
Student commutes 1,000 miles from POLAND to London because it SAVES him money

http://www.mirror.co.uk/news/uk-news/st ... nd-6521028
Da da..Bilo je i ono da je jeftinije zivjeti u barseloni i ici svaki dan na posao avionom nego zivjeti u londonu
prog321

#428 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by prog321 »

Daleko da ce zapadna Evropa puknuti ali ako se nastavi ovakvim tempom srednja klasa ce se nastaviti topiti dok ne dodje do ekstremnog revolta.
U Americi se taj revolt vidi kod glasanja Trampu a u Zap Evropi kroz jacanje desnicarskih stranki.
Tamo gdje nema proizvodnje samo manjina profitira.
jao_situacije

#429 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by jao_situacije »

Fudo387 wrote:
palermo wrote:
stakasa wrote: Sto si muhanat i preozbiljan, ko da nisi iz Mostara.
Izvini ako sam te uvrijedio i necemo vise
Pa Mostar je poznat po ters ljudima :D .

Ma nisam se naljutio, ali ne volim generalno činjenicu da dio dijasporaca ( ne govorim o tebi lično, niti na bilo koga aludiram) jednostavno ne voli mogućnost da netko ko živi u BiH ipak nije jado
Koliko god je tuzno prenemaganje dijaspore i kvalifikovanje mjesta porijekla cmarom, jos mi je zalosnije da ljudi koji zive u Bosni zarad
budalaste licne satisfakcije i ega osjecaju kako su uspjesni jer, ima tamo neki jado, u komsiliku.
ja sa 3 milje maraka živim ko gospodin u bih, vi sa 3000 dolara možete šta ?
jao_situacije

#430 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by jao_situacije »

TRANCE wrote:
Ommadawn wrote:
Poredjenje ti je, sto bi u Saraj´vu rekli, nidje veze.
No kad vec hoces tom logikom - hajde da idemo i tako.
Englezi su ogroman broj automobilskih brendova izgubili tokom 70-ih i 80-ih, a ono malo sto ima - drzi se na staklenim nogama ili su ih pokupovale strane marke, vidi pod Jaguar - indijska Tata. Njemacki auto-brendovi se jos uvijek drze.
Njemačka forsira stariju industriju tipa autoindustrija, čeličane, mašinska industrija, UK forsira usluge poput investicionih fondova, bankarstva, osiguranja, konzaltinga, IT-a, privatnog zdravstva, te sofisticiraniju industriju poput čipova (ARM npr., koristiš njihov čip u mobitelu), biotehnologije i sl. Ko ostvaruje bolje rezultate, dokaz ti je realni rast ekonomije koji je već 5 godina zaredom veći u UK-u.
jest dok ne pukne balon i onda će uk da puši kurac, a švabo će i dalje da štanca vau vau i avdi
Bodkin

#431 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by Bodkin »

Kako rekoh,nista iznad svabe kod nas :D
Romanija

#432 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by Romanija »

ulinsky wrote:O germanskim zemljama i njihovom stilu života znamo mnogo, ali..
Romanija wrote:Po mom misljenju UK drustvo je dijametralno suprotno nazorima kako bi drustvo trebalo izgledati u ocima jednog prosjecnog BiH covjeka, valjda nas je zato i malo ovdje. But I like it! :D
A kakvo je to Englesko društvo? Eto napiši nam ti par stvari pošto si tamo na šta si konkretno mislio..

Gledajući velika društva, mi o ostrvskom stilu života najmanje znamo, eventualno ono što je stiglo preko starijh serija popularnih kod nas... ostalo jako slabo.
Ono što smo do sada čuli u ovoj temi je da je u UK teže nego ikad i da su bogati nikad moćniji.

Kako se živi van Londona? Šta misli prosječan Englez, kako on živi, sa čim se standard i kvalitet njegovog života može porediti? Jel u istoj ravni sa Holanđaninom, Njemcem, Skandinavcima?
Dokle jedan stranac u Londonu ili van njega može napraviti... ima li blokade na osnovu porijekla na nekom nivou?

Jel kupovina nekretnine za prosječnog Bošnju u Londonu science fiction? Pretpostavljam da je van Londona lakše..
Pa mislio sam na to da se englesko drustvo bazira na jakom izrazenom individualizmu svakog pojedinca I dinamizmu unutar drustva, nasuprot BIH gdje su kolektivizam I stagnacija izrazene znacajke. Ovdje je ideja vodilja da ako se ne zadeveras o samom sebi, I furas za nekim boljitkom, niko drugi te nece gurati, drzava pogotovo, I to sto misli familija, komsiluk, raja ili kolege sa posla je apsolutno nebitno.
Ekonomija I posao su najbitnije stvari, i napredovanje u plati ipoziciji se postize uglavnom nalazenjem novog posla I za mnoge to je standard u prvom djelu karijere. Ja sam radio sa ljudima iz Brighton-a, Pourtsmouth-a ili Southenda, cak I Bristola, to je 50-150km hajde ti sad reci jednom prosjecnom Sarajliji da drlja svaki dan na posaou Zenicu ili Konjic I obratno, a znam kako je I danas tesko ljudima zaboraviti na ‘posao za cijeli zivot’ iz doba SFRJ.
Kuce su problem za sebe ,jer s jedne strane za razliku od ostalih zapadno-evropskih zemalja, natalitet je pozitivan kod domicijelnog stanovnistva plus veliki imigrantsaki talas, a s druge strane vecina opstina I danas ima jasne limite kad je u pitanju gradjevinsko/negradjevinsko zemljiste I tzv. zeleni pojas oko svakog veceg mjesta. Velike cijene su rezultat previse ljudi I premalo stanova I kuca. I povrh svega na to dodje da je svaka kuca ili stan prije svega ‘property’ odnosno ‘commodity’( roba) koja se uvjek moze prodati ako je profit zadovoljavajuci. Stanove I kuce u Londonu je bespredmetno I raspravljati, ja fakat ne znam kako je do ovoga doslo, u stvari znam ali to je duga prica, elemneise, prosjecna londonska plata je £27K sto nakon taksi na ruke dodje 2300-2400 Euroa. Sa tom platom jedna osoba ne moze iznajmiti jednosoban stan u Londonu, cak I u malo losijim djelovima grada. Zato mladji ljudi uvjek djele stanove, premda usljed nesrazmjera u rastu cijena stanova I plata jako je tesko skupiti lovu za deposit za mortgage, zato danas po prvi put od Drugogo Svjetskok rata mlade generacije cesto zive sa roditeljima, nesto cemu su se decenijama rugali Spanacima, Italijanima, ma skoro cjeloj Evropi.
Tesko je pricati o standardu, ono koliko ja pratim on je pri vrhu EU, odmah iza Austrije I Njemacke I tu negdje sa skandinavskim zemljama, ali to je kao ona prica iz XIX stoljeca da prosjecan Njemac jede kupus I meso svaki dan I sve je to dobro dok ne pitas koliko je onih koji jedu samo some a koliko samo kupus. Ja ne mogu da se pozalim, nekako sam kupio dvosobnu kucu I stid me je reci kolika joj trenutna cjena na trzistu, mada meni to ne znaci nista, jer dok otplatim mortgage sumnjam da cu imati sto od tih para. Ali eto neki dan se do mene uselio mladi par, u jednosoban stan u kuci do mene, iznajmljuju i samo za deposit im je trebalo £4500 koje su morali namicati posudjivanjem od familije. S druge strane da ja odem u Frankfurt i da radim ovo sto radim ovdje (risk management) ne bih imao ovoliku platu, ali bi mi plata sa diplomom I poslom inzinjera bila veca u Njemckoj nego ovdje.
Sve vece razlike izmedju onih koji ‘imaju’ i ostatka nas je direktni rezultat kako je ekonomija koncipirana I da su sve bitne politicke partije I politicari u njima puki klijenti jako malog broja ljudi sa velikim parama koji im pomazu da obrcu te pare u jos vece pare. A pravih poslova, da li u industriji, maloprodajnoj trgovini, …, je sve manje.

Ode mi cijela pauza za rucak na klix......... :shock:
jao_situacije

#433 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by jao_situacije »

Bodkin wrote:Kako rekoh,nista iznad svabe kod nas :D
pa realno kad im pukne balon šta će raditi, ako je istina ovo što su napisali da im se ekonomija bazira na bankarskom sektoru
nemoj samo reći prevelike su to banke da propadnu
Fudo387

#434 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by Fudo387 »

jao_situacije wrote:
Bodkin wrote:Kako rekoh,nista iznad svabe kod nas :D
pa realno kad im pukne balon šta će raditi, ako je istina ovo što su napisali da im se ekonomija bazira na bankarskom sektoru
nemoj samo reći prevelike su to banke da propadnu
Nastampace para, pokriti sve rezervama kojih imaju na pretek jer su im pradede na vakat opuhale sve zivo po kolonijama, resetovati sistem,
i jovo na novo. Vec vidjeno.
jao_situacije wrote:ja sa 3 milje maraka živim ko gospodin u bih, vi sa 3000 dolara možete šta ?
Ma ne bih ti ulazio u raspravu tipa cija je cundara veca.
Bojim se da se bas i nismo razumjeli.
animals

#435 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by animals »

jao_situacije wrote:
ja sa 3 milje maraka živim ko gospodin u bih, vi sa 3000 dolara možete šta ?
Koliko vas ima takvi, a koliko zivi sa 500 maraka..
Rockefeller

#436 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by Rockefeller »

Ljudi me pitaju zašto si napustio svoju državu? Nema posla i to je glavni razlog. Nisam želio gubit' vrijeme i odma' sam djelovao. Treba imat' hrabrosti otići negdje vani još plus ako se jezik ne poznaje.

Poznanik koji radi sa mnom mi reče da je došao tu jer mu je u BiH bilo dosadno a čovjek bio 3 godina na građevini, znači nema logike i svima to priča :lol:

Svi koji imaju priliku nek napuste BiH :bih:
palermo

#437 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by palermo »

Rockefeller wrote:
sve ok, ali što će ti na kraju posta ova zastava BiH :?
Rockefeller

#438 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by Rockefeller »

palermo wrote:
Rockefeller wrote:
sve ok, ali što će ti na kraju posta ova zastava BiH :?
Je l' ti smeta :lol:
palermo

#439 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by palermo »

Rockefeller wrote:
Pa licemjerstvo mi uvijek smeta
Rockefeller

#440 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by Rockefeller »

palermo wrote:
Rockefeller wrote:
Pa licemjerstvo mi uvijek smeta
Po čemu sam licemjeran, objasni.
palermo

#441 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by palermo »

Rockefeller wrote:
pa ne možeš mahati zastavom BiH s usklikom, hajmo svi odavde. Mislim možeš, ali onda to spada u licemjerstvo.
HAVANA

#442 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by HAVANA »

Ko god ima priliku i cvakno je dosta para, nek napusti belgiju i vrati se kuci. :D Image :bih:
palermo

#443 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by palermo »

HAVANA wrote:Ko god ima priliku i cvakno je dosta para, nek napusti belgiju i vrati se kuci. :D Image :bih:
:D :thumbup:
Rockefeller

#444 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by Rockefeller »

palermo wrote:
Rockefeller wrote:
pa ne možeš mahati zastavom BiH s usklikom, hajmo svi odavde. Mislim možeš, ali onda to spada u licemjerstvo.
Pogrešno si protumačio, jbg-a.
palermo

#445 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by palermo »

Rockefeller wrote:
pa to si napisao, jebem mu miša, ne mogu ja znati šta si mislio, samo šta si napisao
Rockefeller

#446 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by Rockefeller »

palermo wrote:
Rockefeller wrote:
pa to si napisao, jebem mu miša, ne mogu ja znati šta si mislio, samo šta si napisao
Jbg-a sarkazam mi je onda baš problematičan :mrgreen:
Fudo387

#447 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by Fudo387 »

HAVANA wrote:Ko god ima priliku i cvakno je dosta para, nek napusti belgiju i vrati se kuci. :D Image :bih:
Ja prvi put procitao, belegiju... :lol:
Ma sve je ovo belegija, al haj sad...
prog321

#448 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by prog321 »

Romanija wrote: Pa mislio sam na to da se englesko drustvo bazira na jakom izrazenom individualizmu svakog pojedinca I dinamizmu unutar drustva, nasuprot BIH gdje su kolektivizam I stagnacija izrazene znacajke. Ovdje je ideja vodilja da ako se ne zadeveras o samom sebi, I furas za nekim boljitkom, niko drugi te nece gurati, drzava pogotovo, I to sto misli familija, komsiluk, raja ili kolege sa posla je apsolutno nebitno.
Ekonomija I posao su najbitnije stvari, i napredovanje u plati ipoziciji se postize uglavnom nalazenjem novog posla I za mnoge to je standard u prvom djelu karijere. Ja sam radio sa ljudima iz Brighton-a, Pourtsmouth-a ili Southenda, cak I Bristola, to je 50-150km hajde ti sad reci jednom prosjecnom Sarajliji da drlja svaki dan na posaou Zenicu ili Konjic I obratno, a znam kako je I danas tesko ljudima zaboraviti na ‘posao za cijeli zivot’ iz doba SFRJ.
Kuce su problem za sebe ,jer s jedne strane za razliku od ostalih zapadno-evropskih zemalja, natalitet je pozitivan kod domicijelnog stanovnistva plus veliki imigrantsaki talas, a s druge strane vecina opstina I danas ima jasne limite kad je u pitanju gradjevinsko/negradjevinsko zemljiste I tzv. zeleni pojas oko svakog veceg mjesta. Velike cijene su rezultat previse ljudi I premalo stanova I kuca. I povrh svega na to dodje da je svaka kuca ili stan prije svega ‘property’ odnosno ‘commodity’( roba) koja se uvjek moze prodati ako je profit zadovoljavajuci. Stanove I kuce u Londonu je bespredmetno I raspravljati, ja fakat ne znam kako je do ovoga doslo, u stvari znam ali to je duga prica, elemneise, prosjecna londonska plata je £27K sto nakon taksi na ruke dodje 2300-2400 Euroa. Sa tom platom jedna osoba ne moze iznajmiti jednosoban stan u Londonu, cak I u malo losijim djelovima grada. Zato mladji ljudi uvjek djele stanove, premda usljed nesrazmjera u rastu cijena stanova I plata jako je tesko skupiti lovu za deposit za mortgage, zato danas po prvi put od Drugogo Svjetskok rata mlade generacije cesto zive sa roditeljima, nesto cemu su se decenijama rugali Spanacima, Italijanima, ma skoro cjeloj Evropi.
Tesko je pricati o standardu, ono koliko ja pratim on je pri vrhu EU, odmah iza Austrije I Njemacke I tu negdje sa skandinavskim zemljama, ali to je kao ona prica iz XIX stoljeca da prosjecan Njemac jede kupus I meso svaki dan I sve je to dobro dok ne pitas koliko je onih koji jedu samo some a koliko samo kupus. Ja ne mogu da se pozalim, nekako sam kupio dvosobnu kucu I stid me je reci kolika joj trenutna cjena na trzistu, mada meni to ne znaci nista, jer dok otplatim mortgage sumnjam da cu imati sto od tih para. Ali eto neki dan se do mene uselio mladi par, u jednosoban stan u kuci do mene, iznajmljuju i samo za deposit im je trebalo £4500 koje su morali namicati posudjivanjem od familije. S druge strane da ja odem u Frankfurt i da radim ovo sto radim ovdje (risk management) ne bih imao ovoliku platu, ali bi mi plata sa diplomom I poslom inzinjera bila veca u Njemckoj nego ovdje.
Sve vece razlike izmedju onih koji ‘imaju’ i ostatka nas je direktni rezultat kako je ekonomija koncipirana I da su sve bitne politicke partije I politicari u njima puki klijenti jako malog broja ljudi sa velikim parama koji im pomazu da obrcu te pare u jos vece pare. A pravih poslova, da li u industriji, maloprodajnoj trgovini, …, je sve manje.

Ode mi cijela pauza za rucak na klix......... :shock:
:thumbup:
Volio bih cuti jos ovakvih realnih opisa zivota tamo u dijaspori.
A ne tipa prozori od marmelade u Sveckoj.
Last edited by prog321 on 24/05/2016 15:47, edited 1 time in total.
palermo

#449 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by palermo »

Rockefeller wrote:
Jbg-a sarkazam mi je onda baš problematičan :mrgreen:
vala jes :D haj, pročitat ću još jednom, mor biti da je do mene
Zoya

#450 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by Zoya »

Ko god je ovdje Image nek se ne vrće :D
Post Reply