Apsolutno sam uvjeren da od ekstremnog mudraca na kraju ispadne mudroser.asurbanipal wrote:Gojeni H wrote: Ono sto je naredjeno - naredjeno je. Mozemo raspravljati kako cemo to odraditi, ali ne bi trebali pricati kako je to nejasno, pa mi necemo to raditi dok nam melek ne sidje da nam natenane opise ... i je l' se uci Fatiha ili Ihlas ... na drugom rekatu ikindijskog suneta.Sjoj, sege.
Uče se radi učenja. Sve je samo sebi svrha, nešto kao "l'art pour l'art", tj. umjetnost radi umjetnosti, koja ne traži objašnjenja. Tu je naravno i obećani set nagrada i kazni po sistemu "mrkve i štapa". Samo uradi to i to što piše, ne pitaj puno, ili nemoj nikako, i imaš kartu za raj. Dajte mi utjehu, pa makar i na dunjaluku...
Tacno je da postoje ljudi koji uce radi ucenja. Isto tako je tacno da postoje ljudi koji poznaju i prevod (nekog) ucenja.
Postoje ljudi koji klanjaju iz straha, oni koji klanjaju radi nagrade, a postoje i rijetki koji rade u ime Allaha i Njegove ljubavi, prizeljkujuci priblizavanje Njemu. Nismo mi svi od istog materijala isklesani.
Evo i mene k'o hipi-sufija
Elem, cesto mi pri ovakvim pricama naumpadne nepismeni Ebu Zer, Allah mu svako dobro dao. Isto kao sto mi naumpadne i hazreti Alija.
Niti su isti nivoi, ni (ne)pismenost, ni porijeklo ... ali, isto ubjedjenje u istinu, isti zavjet.
E, kome treba vise nek' ide doktoru za glavu.