Zenica / III Korpus A RBiH

Post Reply
gilbert

#426 Re: Zenica tokom rata

Post by gilbert »

Woody wrote:Razvodnjavate temu.
Mene više interesuju događaji oko kina "Metalurg", "Muzičkoj školi", 7. muslimanska, El-Mudžahid, kao i likovi: Besim Spahić, Fuad Džidić, Ervin Bašić - Strela, Šerif Patković, Mahmut Emir Karalić, Ibro Purić, Jasmin Šarac ... (slobodno dodati još koga po volji).
Imam puno upitnika oko ovih tema, pa molim Zeničane, sudionike rata, da mi pobliže pojasne priče koje se vezuju uz gore pomenuto
Na koje dogadjaje mislis oko kina Metalurg bilo ih je vise ?
Konstatovali smo u predhodnim postovima da su se u Muzickoj odrzavale priredbe i takmicenja u skladu sa nepisanim pravilom da se Muzicka Skola ne spominje bilo neponovilo se .
7 Muslimansk zvanicna formacija AR BiH , El -Mudzahid tu su se skupljali sumnjivi likovi iz cjelog svijeta i mnogo vise lokalnih kompleksasa.
Besim Spahic iz Pojska bio gradonacelnik Zenice a onda ambasador u Turskoj
Fudo Dzidic do rata marginalan tip .
Strela carsijski momak iz Crkvica brat od Belog umro prije godinu dvije u ratu bio komadant Zelene Legije
Serif Patkovic bivsi oficir JNA dobitnik Zlatnog Ljiljana sad mislim predsjednik udruzenja nosilaca Zlatnog Ljiljana.
Mahmut Karalic iz Jastrebca onako ima dubok glas i gustu bradu .
Ibro Puric nas cuveni biciklista , bio malo taksista prije rata
Jasmin Sarac nikad cuo bio je Jasmin Saric oficir JNA onako imao finog golfa njegov od prije rata isto carsijski momak.
Moras biti mnogo precizniji ima puno prica pa zavisi sta te intresuje.
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#427 Re: Zenica tokom rata

Post by Woody »

Hvala na odgovoru, @gilbert. Evo šta me interesuje:

Kino "Metalurg" - Balkanski islamski Centar?
"Muzička Škola" - Nelegalni zatvor/logor. Ko ga je držao i zašto?
7. muslimanska i El-Mudžahid - Zašto su se "primili" u multi-kulti Zenici?
Besim Spahić - Načelnik opštine i Bog i batina u Zenici. Vedrio i oblačio u Zenici (čitaj određivao ko će ostat živ, a ko ne). Istina?
Fudo Džidić - Do rata marginalan tip. A za vrijeme rata?
Strela - Zelena Legija: Ko su oni i koji im je zadatak bio?
Šerif Patković - Put od JNA do Islamskog borca i borca za Islam.
Mahmut Karalić - Ime koje se često spominje, a ne znam uopšte ko je on. El-Mudžahid?
Ibro Purić - prije rata biciklista. A, za vrijeme rata?
Jasmin Saric/Sarac - kao i za Karalića. Šta je radio za vrijeme rata?

Rekao sam ti. Puno pitanja, a nigdje odgovora do sada :?
gilbert

#428 Re: Zenica tokom rata

Post by gilbert »

Woody wrote:Hvala na odgovoru, @gilbert. Evo šta me interesuje:

Kino "Metalurg" - Balkanski islamski Centar? da i sta je pitanje ?
"Muzička Škola" - Nelegalni zatvor/logor. Ko ga je držao i zašto? Tu su se izvodile priredbe o tome se neprica a o cemu se ne prica nije se desilo
7. muslimanska i El-Mudžahid - Zašto su se "primili" u multi-kulti Zenici? 7 je imala djelove i u Travniku i u Kaknju
najvise sastavljena od ljudi sa zenicke opstine mozda zato ? El -Mudzahid valjda sto je autobus nije vozio dalje od Zenice

Besim Spahić - Načelnik opštine i Bog i batina u Zenici. Vedrio i oblačio u Zenici (čitaj određivao ko će ostat živ, a ko ne). Istina? Neznam ali nevjerujem
Fudo Džidić - Do rata marginalan tip. A za vrijeme rata? Isto marginalan ja mislim da je predavao socijologiju ili tako nesto
Strela - Zelena Legija: Ko su oni i koji im je zadatak bio? Carsijska raja zadatak im je bio odbrana Republike BiH ko i svim drugim borcima . Sada tu je bilo puno "polutana" i cafira :x a posebno momaka sa sarenom prosloscu pa su se na njima kola slomila , Strelu pokojnog nestavljaj sa ovim ostalim ovde navedenim.
Šerif Patković - Put od JNA do Islamskog borca i borca za Islam. Doso Tobe ni prvi ni zadnji .
Mahmut Karalić - Ime koje se često spominje, a ne znam uopšte ko je on. El-Mudžahid? Emir Sedme .Moral i Vjerska pitanja
Ibro Purić - prije rata biciklista. A, za vrijeme rata? pjesak
Jasmin Saric/Sarac - kao i za Karalića. Šta je radio za vrijeme rata? Svoj posao oficir i vodo koke pravo fine

Rekao sam ti. Puno pitanja, a nigdje odgovora do sada :?
Je li sada jasnije ?
Woody

#429 Re: Zenica tokom rata

Post by Woody »

Ponovo hvala @gilbert.

Jasno i koncizno. Govori kratko i razgovjetno, neprijatelj sluša - odlika pravog ilegalca.

najviše mi se svidio onaj:
o tome se neprica a o cemu se ne prica nije se desilo
Image

:lol:
Ja_Ja

#430 Re: Zenica tokom rata

Post by Ja_Ja »

Kino Metalurg je nosio naziv Balkanski Islamski Centar jedno kratko vrijeme ali u sustini tamo nije bilo nista do magacina s hranom (bio sam tamo x puta istovarao i utovarao hranu). Hranu su kontrolisali ljudi iz organizacije koja se zvala Kuvaitski komitet i ona se dijelila porodicama s jetimima iz dvije organizacije (Kuvaitska i Visoki Saudijski Komitet). Osim par ustogljenih arapa i nekolicine nasih "vehabija" nikada nisam vidio vojnike ili mudzahedine. Zadnji put kada sam bio tamo s Vlasica je gadjana Zenica i jedna od granata je pala blizu kina (ja 5 minuta ranije otisao).
gilbert

#431 Re: Zenica tokom rata

Post by gilbert »

Usput pokojni Strela se nije zvao Ervin Basic nego Ervin Barisic -Strela.
motorola01

#432 Re: Zenica tokom rata

Post by motorola01 »

gilbert wrote:Usput pokojni Strela se nije zvao Ervin Basic nego Ervin Barisic -Strela.
Pa zar ne vidis da je woody dosao po informacije :D .Kako te nije stid covjeku ne odgovoriti na pitanja koja je postavio i koja ga interesuju :-) ..Covjek ovdje lijepo dosao po informacije,a ti se jos sprdas sa njim :lol: ,jer on je ko nesto cuo,ali nije cuo.Nesto zna,ali ne zna,pa ga samo zanima da mu ti objasnis ako ti nije tesko..I de mu reci ko je nabavljao oruzje,kako i kada jer otkud zrtvi pravo da se brani.....Sram da ih bude..
Woody

#433 Re: Zenica tokom rata

Post by Woody »

Joj, hvala ti moj dobri i pošteni @motorola01,

Da je bogd'o više ovakvih kao ti, puno bi mi život lakši bio, a moj zadatak brže obavljen. Daklem:
1. Ko je nabavljao oružje (ime, prezime, ime oca, djevojačko prezime majke, fotografija i kopija rodnog lista);
2. Otkud pravo ikome da se brani od naše nam JNA, slobodarske armije svih njenih naroda i narodnosti na čelu s drugom Titom, i legalno imenovanih narodnih poslanika SDS-a kojima je jedini zadatak bio i ostao očuvanje mirotvornih tekovina Kraljeve Vojske u Otadžbini.

Eto, za sada toliko. I molim te, pošalji odgovore kurirskom poštom na adresu Banski Dvori, Banja Luka, n/r g. M. Dodik, pa će on to već dalje proslijediti u tužilaštvo Republike Srbije, da ja to ne moram. Ako nećeš ti, ne znam ko će.

Hvala
gilbert

#434 Re: Zenica tokom rata

Post by gilbert »

Ko nabavljo sta nabavljo ? :shock: oruzije ? :shock: , nesto Spagina i Thompsona iz TO , poneki Zagi i AK , vecinom privatno lovacko oruzije .
Druga je stvar sto smo pricali na telefone kako stize jos par slepera i istovarali nekakve sanduke kao pune oruzija :lol: :lol: a oni vjerovali :-) :-) da je Zenica do zuba naoruzana a mi najslabije naoruzana opstina 1992 .

Ja neznam licno nikoga ko je gostovao u Muzickoj Skoli , sve sto znam porocitao u novinama ili gledao na tv poslije rata.
Eborg

#435 Re: Zenica tokom rata

Post by Eborg »

Je li u gradu bilo dosta bunkera ili samo na nekim ključnim mjestima? Ja se sjećam samo dva - na Kamberovića polju (na onoj livadi nedaleko od onog starog igrališta i željezne ribe) te na križanju Školske ulice i Travničke ceste (malo ispod onog napuštenog PVC objekta, danas su tu kontejneri).

Kad smo kod ove druge lokacije, da li je tu bila vojna komanda ili nešto slično? Ako se ne varam vojska je bila na Institutu a ta zgrada stare gimnazije je također bila pod stražom ako se ne varam, valjda su zato i gađali taj dio pa pogodili onu zgradu iznad "Info Studia".
Nekako s proljeća

#436 Re: Zenica tokom rata

Post by Nekako s proljeća »

Woody wrote: Image

:lol:
Woody, ne pretjeruj sa ovim slikovitim detaljima. Ima fotografija noja sa glavom u pijesku. pozz
bosnovizija

#437 Re: Zenica tokom rata

Post by bosnovizija »

Objavljeno 19.04.2012. u 13:41 |
Godišnjica početka granatiranja
Zeničani odali počast nevinim žrtvama proteklog rata
Na današnji dan, prije 19 godina, započelo je granatiranje Zenice. Danas je u 12 sati na spomen-obilježju Kameni spavač položeno cvijeće u čast 16 poginulih civila. Ovo je mjesto gdje je zaleđen osmijeh, a misao ostala neizrečena, život je zamijenjen nasilnom smrću.

"Svjedočimo na današnji dan, na ovome mjestu, u ime svih onih koji su ovdje ostavili svoje živote i onih koji su zadobili teške povrede, da do dana današnjeg bol nije umanjena, a sjećanje na počinjeno zlo je duboko urezano u nama. Sjećanja ne blijede, a mi ne želimo i nećemo zaboraviti!", poručili su iz Udruženja civilnih žrtava rata.

Za ovaj monstruozni čin nikada niko nije odgovarao, nikada nisu otkriveni nalogodavci, kao ni izvršioci.

Cvijeće su položili predstavnici Udruženja civilnih žrtava rata, Općine Zenica, SDP-a, Doma za stare osobe, Asocijacije mladih SDA Zenica i mnogi drugi.
(Klix.ba)
Lex77

#438 Re: Zenica tokom rata

Post by Lex77 »

Ja poznam jednog dečka iz Zenice koji je zajedno sa obitelji izbjegao kad mu je armija BiH ubila djeda u jednom selu kraj Zenice. On kaže da se to dogodilo poslije Ahmića, armija je postrojila starce u tom selu i strjeljala ih. Inače, Hrvati su.
insomnia78

#439 Re: Zenica tokom rata

Post by insomnia78 »

Lex77 wrote:Ja poznam jednog dečka iz Zenice koji je zajedno sa obitelji izbjegao kad mu je armija BiH ubila djeda u jednom selu kraj Zenice. On kaže da se to dogodilo poslije Ahmića, armija je postrojila starce u tom selu i strjeljala ih. Inače, Hrvati su.
I ja isto jednog iz Sa sto ga je ARBIH bacila lavovima u pionirskoj
al on prezivio.
Inace srbin je.
A vi kako te?
Sent from my GT-I9100 using Tapatalk
Lex77

#440 Re: Zenica tokom rata

Post by Lex77 »

U čemu je problem? :? Ja sam samo napisao što sam čuo od njega, ne lažem i mislim da on isto ne laže.
Zar je toliko nevjerojatno povjerovati da se to stvarno dogodilo? Oni su živjeli u Zenici a djed u nekom selu kraj Zenice i kaže da je valjda cijela obitelj radila u željezari.
Eborg

#441 Re: Zenica tokom rata

Post by Eborg »

Moguće da je to bilo u Čajdrašu, tu su Hrvati a i bilo je takvih razbojnika u tom dijelu koji bi mogli napraviti takva nedjela.
Kalajdzija

#442 Re: Zenica tokom rata

Post by Kalajdzija »

Lex77 wrote:U čemu je problem? :? Ja sam samo napisao što sam čuo od njega, ne lažem i mislim da on isto ne laže.
Zar je toliko nevjerojatno povjerovati da se to stvarno dogodilo? Oni su živjeli u Zenici a djed u nekom selu kraj Zenice i kaže da je valjda cijela obitelj radila u željezari.
Lex, jedan pametan covjek je rekao da su glasine poput laznog novca, posten covjek ih nikad ne bi izmislio ali ih prenosi nesvjesno kao lazni novac. Helem samo jos jedan od pokusaja da se Armija BiH stavi uz rame sa agresorskim armadama smrti. Da si ikada bio u Armiji BiH ne bi nikad nasjeo na ove lazi. Evo ti primjer tretmana ratnih zarobljenika Armije BiH:

http://www.youtube.com/watch?v=z1Cxt9wjz5M
Kalajdzija

#443 Re: Zenica tokom rata

Post by Kalajdzija »

kakavdanakneiskustvu wrote:
Kalajdzija wrote:
Lex77 wrote:U čemu je problem? :? Ja sam samo napisao što sam čuo od njega, ne lažem i mislim da on isto ne laže.
Lex, jedan pametan covjek je rekao da su glasine poput laznog novca, posten covjek ih nikad ne bi izmislio ali ih prenosi nesvjesno kao lazni novac. Helem samo jos jedan od pokusaja da se Armija BiH stavi uz rame sa agresorskim armadama smrti. Da si ikada bio u Armiji BiH ne bi nikad nasjeo na ove lazi. Evo ti primjer tretmana ratnih zarobljenika Armije BiH:

http://www.youtube.com/watch?v=z1Cxt9wjz5M

hoćeš reći da armija bih nije ubijala civile?
Kao sto rekoh, da si ikada bio u Armiji BiH, znao bi da se price o ubijanju srpskih civila po Sarajevu, Hrvata po srednjoj Bosni samo izmisljene od strane Tudjmanovih i Milosevicevih 'novinara'. Tim pricama su omogucili pokolj u Srebrenici i unistavanje Istocnog Mostara (najrazrusenija opstina u BiH - poznat i pod nadimkom Hirosima).
insomnia78

#444 Re: Zenica tokom rata

Post by insomnia78 »

Ma jasta su. Ustvari sve tri su strane iste. Kad smo to utvrdili ostaje samo da vidimo ko nas to zavadi.
Ccc

Warhead

#445 Re: Zenica tokom rata

Post by Warhead »

insomnia78 wrote:Ma jasta su. Ustvari sve tri su strane iste. Kad smo to utvrdili ostaje samo da vidimo ko nas to zavadi.
Ccc

pa zar nisu?
Nisu, ali ti bi volio da jesu. To je jasno.
Warhead

#446 Re: Zenica tokom rata

Post by Warhead »

kakavdanakneiskustvu wrote: ja sam pitao zar nisu ubijani civili u ratu od strane pripadnika armije bih?
Djavo je u detaljima a i budali je jasno kuda tvoje pitanje cilja.
smijesni_ste

#447 Re: Zenica tokom rata

Post by smijesni_ste »

Šta je ovo...skok sa 'pojedinci su činili izolovane zločine' na 'nije bilo zločina'.... :roll: :roll:
insomnia78

#448 Re: Zenica tokom rata

Post by insomnia78 »

Ma mi smo ovce uvijek bili i po svemu sudeci i ostacemo

Warhead

#449 Re: Zenica tokom rata

Post by Warhead »

insomnia78 wrote:Ma mi smo ovce uvijek bili i po svemu sudeci i ostacemo

Slazem se. Mi smo majstori sami sebe okrivljivati za ono sto treba i za ono sto ne treba. Ovakvi kao ovaj sto postavlja pitanje "Zar nije i ABiH ubijala civile" su ili bosnjacki kompleksasi ili fasisti koji glume multi kulit gradjane". Samo ih je nesto, bar na ovom forumu, puno. Na kraju kad se osvrnes na trenutnu situaciju i malo bolje razmislis vidis da nismo bolje ni zasluzili.
Warhead

#450 Re: Zenica tokom rata

Post by Warhead »

Warhead wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote: ja sam pitao zar nisu ubijani civili u ratu od strane pripadnika armije bih?
Djavo je u detaljima a i budali je jasno kuda tvoje pitanje cilja.
griješiš,a kao što sam već napisao,i sam sam bio u armiji,ali to ne znači da bi trebao negirati ta ubistva
Pametnjakovicu, navedi mi jedan rat u kojem pripadnici neke strane u sukobu nisu nikad ubili ni jednog civila. Kao sto sam ti vec rekao, tvoje pitanje je krajnje stupidno i zlonamjerno. Po tvojoj izopacenoj logici ako je bilo ko, ko je nosio uniformu ARBiH, ubio nekog iz bilo kojeg razloga automatski povalaci da su... sta? Svi isti? E na tvoju zalost, takve infantilne simplifikacije mogu proci samo kod nekog ko ne zna sabrati dva i dva.

Na kraju, ako imas neke informacije o ubistvima, imas tuzilastvo i sud pa im imenom i prezimenom ispricaj o tome. U medjuvremenu baci malo pogled na statistiku MEDJUNARODNOG suda za ratne zlocine i skontaj malo ko je koga ubijao, ko je vodio pravedan a ko agresorski i genocidan rat.
Post Reply