Bihać / V Korpus A RBiH
-
chupacabra
#426 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
Nema postenijih i gostoprimljivijih ljudi od Krajisnika, i nema boljih boraca. Ne znam jeli vec neko ovdje spomenuo, jer nisam citao temu od pocetka, kada je Dudakovic prvi put otisao da posjeti borce 505 na ratistu, a ovi ono zbunjeno "Ko si ti". Kaze im Atif "Vas komandant", a ovi ce "Nas komandant je Allah, pa Izet Nanic, pa tek onda mozda ti". Koju je karizmu i poslusnost kod boraca imao Nanic rahmetli, to je nevidjeno. Kad je poginuo, borci 505-te su stajali u dugoj koloni da ga poljube na tabutu prije nego je ukopan.
Prodjem obavezno kroz Buzim kad odem u Krajinu i odem do muzeja 505-te. Cisto da se ne zaboravi. Mala carsija, koja je puno dala za ovu zemlju, a danas cini mi se prilicno zapostavljena od iste. Gostoprimivi, prijatni i religiozni ljudi.
Hamze su se zvali, Nanicevi diverzanti.
Prodjem obavezno kroz Buzim kad odem u Krajinu i odem do muzeja 505-te. Cisto da se ne zaboravi. Mala carsija, koja je puno dala za ovu zemlju, a danas cini mi se prilicno zapostavljena od iste. Gostoprimivi, prijatni i religiozni ljudi.
-
theTruePath
#427 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
chupacabra wrote:Nema postenijih i gostoprimljivijih ljudi od Krajisnika, i nema boljih boraca. Ne znam jeli vec neko ovdje spomenuo, jer nisam citao temu od pocetka, kada je Dudakovic prvi put otisao da posjeti borce 505 na ratistu, a ovi ono zbunjeno "Ko si ti". Kaze im Atif "Vas komandant", a ovi ce "Nas komandant je Allah, pa Izet Nanic, pa tek onda mozda ti". Koju je karizmu i poslusnost kod boraca imao Nanic rahmetli, to je nevidjeno. Kad je poginuo, borci 505-te su stajali u dugoj koloni da ga poljube na tabutu prije nego je ukopan.
Ovo vazi posebno za Buzimljane
-
uriah
#428 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
505. Viteška... samo ime kaže, bili su hrabri. Imali su samo jedan problem: nisu se snalazili u šumama. Znam iz iskustva (ja sam bio u 501. slavnoj), ali su to nadoknađivali hrabrošću. Na žalost, to nesnalaženje je dovodilo nekad do bespotrebnih gubitaka, ali takav je rat. Ni ja nisam baš volio niti se snalazio na onim brežuljcima oko Kladuše
-
uriah
#429 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
Bosanski_kralj wrote:Ovdje sve hvalospjevi o Bužimu i bužimskim vitezovima (zasluženo da se razumijemo), a sad odi u Krupu, Bihać, Sanski Most i reci da si iz Bužima jeb**e ti majku seljačku. Nezahvalnije "mrake" nema od nas Krupljana, a ni Bišćani nisu ništa bolji.
Ne znam za vas, ali u Bihaću nećeš tako nešto čuti.... Možda od onih koji su doselili u Bihać pa sad nešto glume, od mene Bužimljani imaju naklon do poda, a vjerujem, i mi od njih....
-
meskogn
#430 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
Nanića su ubili Bošnjaci????
- sheiitan 666
#431 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
Lijepa tema o hrabrim borcima 505. Buzimske brigade. Dosta je toga ispricano ali ono sto do sad niko nije spomenuo, a procitao sam gotovo sve postove (moze biti da sam nesto propustio), su zlocini te brigade, ili bolje reci onog odreda "Hamze".
Da li to ikoga interesuje onako pa makar unutar konteksta mitologizacije i zahvalnosti?
Da li to ikoga interesuje onako pa makar unutar konteksta mitologizacije i zahvalnosti?
- LBVIEW
#432 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
To nije tema, a ti ako imas kakvih saznanja o tim "silnim" zlocinama Hamzi, otvori drugu, nije zabranjeno.
Samo, naslucujem kako bi u tom slucaju bili prezentirani "obektivni dokazi" iz iste kuhinje koja je koristila "Windows Movie Maker" kako bi napakovala Dudakovicu, gdje on na jednom klipu pokazuje srpska sela, a na drugom vice pali, a pacijenti to smontirali u jedan na tako kvalitetan nacin da bi i djeca u vrticu skontala.
Samo, naslucujem kako bi u tom slucaju bili prezentirani "obektivni dokazi" iz iste kuhinje koja je koristila "Windows Movie Maker" kako bi napakovala Dudakovicu, gdje on na jednom klipu pokazuje srpska sela, a na drugom vice pali, a pacijenti to smontirali u jedan na tako kvalitetan nacin da bi i djeca u vrticu skontala.
- sheiitan 666
#433 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
Posto sam gledao na youtube kako su zaklali nekog zarobljenika reko` da se tu ne zna slucajno jos stogodj...vidim da ovdje ima ljudi koji su detaljno upuceni u dogadjanja oko te brigade tako da je vrlo lako moguce da znaju i ponesta o zlocinima.
-
swanfilter
#434 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
Tebe zlocini neka ne brinu. Za to nadlezni postoje subjekti. A, ako te zanima pravda na bozijem putu, prijavi nadleznim institucijama .. Kontekst mitomanije i mitova nije prisutan medju navedenim borcima. Znaju dobro u sta vjeruju i za sta su se borili ..
- sheiitan 666
#435 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
...e nek si mi reko.
- scooby_dooby_doo
- ćiribiribela
#437 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
scooby_dooby_doo wrote:http://www.bportal.ba/index.php?option= ... &Itemid=70
evo i ja upravo zavrsila sa citanjem
- SkyLimit
#438 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
Izjava generala Ramiza Drekovica o Izetu Naniću
“Vodio sam ga od komande do komande. Kažem komandantima da skupe sve starješine. Dovedem Nanića i kažem im: „Učite od ovog mladog čovjeka, i ja učim od njega„.“
https://www.facebook.com/pages/Izet-Nan ... arget_id=0
Izet Nanić:
I u Bihaću je teško, ali ne samo u Bihaću već će sutra biti teško i u Sarajevu, Zenici, Tuzli,… mi sebe ne možemo gledati kao zasebnu cjelinu.
Mi smo svjesni zbog čega se borimo, jer mi kao takvi ne možemo izgubiti. Pobjede nam se nude. Bog dragi nam je dao ruke koje možemo opipati. Neka svako pipa svoje ruke i vidi da su zdrave i da mogu uzeti onu pušku. Bog nam je dao i mozak i glavu i mjesto gdje živimo i sve ostalo. Naše je samo da se stavimo službu i odradimo naš zadatak.
Meni je žao jer evo pred nama leži komandir ČSN Hamza. On je meni posebno drag, ali moramo biti jači i preboljavati i shvatiti da je ovo neminovnost. Moramo biti jači od toga i na ovome svijetu.
Svi su ljudi jednaki. Vjerujte, da u Bihaću ima gro ljudi koji žele da pobjeđuju kao što i mi pobjeđujemo. I oni žele da oslobode BiH. Ginu i tamo šehidi, i ljudi i borci. Međutim, ima nešto što ne ide kako treba. Ali mi moramo podbočiti pa da i tamo krene kako treba, onda će se sve uklopiti poput zupčanika.
“Vodio sam ga od komande do komande. Kažem komandantima da skupe sve starješine. Dovedem Nanića i kažem im: „Učite od ovog mladog čovjeka, i ja učim od njega„.“
https://www.facebook.com/pages/Izet-Nan ... arget_id=0
Izet Nanić:
I u Bihaću je teško, ali ne samo u Bihaću već će sutra biti teško i u Sarajevu, Zenici, Tuzli,… mi sebe ne možemo gledati kao zasebnu cjelinu.
Mi smo svjesni zbog čega se borimo, jer mi kao takvi ne možemo izgubiti. Pobjede nam se nude. Bog dragi nam je dao ruke koje možemo opipati. Neka svako pipa svoje ruke i vidi da su zdrave i da mogu uzeti onu pušku. Bog nam je dao i mozak i glavu i mjesto gdje živimo i sve ostalo. Naše je samo da se stavimo službu i odradimo naš zadatak.
Meni je žao jer evo pred nama leži komandir ČSN Hamza. On je meni posebno drag, ali moramo biti jači i preboljavati i shvatiti da je ovo neminovnost. Moramo biti jači od toga i na ovome svijetu.
Svi su ljudi jednaki. Vjerujte, da u Bihaću ima gro ljudi koji žele da pobjeđuju kao što i mi pobjeđujemo. I oni žele da oslobode BiH. Ginu i tamo šehidi, i ljudi i borci. Međutim, ima nešto što ne ide kako treba. Ali mi moramo podbočiti pa da i tamo krene kako treba, onda će se sve uklopiti poput zupčanika.
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#439 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
sheiitan 666 wrote:Lijepa tema o hrabrim borcima 505. Buzimske brigade. Dosta je toga ispricano ali ono sto do sad niko nije spomenuo, a procitao sam gotovo sve postove (moze biti da sam nesto propustio), su zlocini te brigade, ili bolje reci onog odreda "Hamze".
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#440 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
Negdje u daljini čuju se tekbiri. To se bore momci, sve najbolji borci.sheiitan 666 wrote:...e nek si mi reko.
To su Hamze i Gazije, od Allaha pomoć im je.
Sabah kad se budi idu u boj ljudi. Za Bosnu se bore, smrti se ne boje.
Nek se ezan čuje s Bužimske džamije. Za Bosnu se bore Hamze i Gazije.
- Woody
- Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine
#441 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
Ma, sitnica:Sve sami borci za multietničku BiH.
-
zivco
#442 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
Naravno da je sitnica. Sta se od njih radilo 3 i po godine i nije se za cuditi. Da nije citava jedna brigada buzimljana izginula i invalidizirana tokom te tri i po godine, u Prijedoru i oko njega bi danas zivjelo mozda i 100.000 Bosnjaka i Dodik bi hapsio od straha ove sto u cetnickim uniformama danas daju pomen Drazi MIhajlovicu. Jedna brigada onakvih ratnika.
Halal im bilo od mene.
Halal im bilo od mene.
-
zivco
#443 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
Znas Woody, ti ljudi su bili vjernici i prije 1990-tih. Valjda svi. Ratovali, ginuli, i danas ne cujes za njih. Neces cuti za ratne profitere, politicare minderase,sve ono sto imas svuda po Bosni.Ne cuju se. Oni se nisu ni borili za multietnicku Bosnu, vec za svoju kucu, porodice, za din, bez zaklinjanja u bratstvo-jedinstvo. U Buzimu zensko nikad nije obuklo hlace. Kontas? Sta su dobili, sta su trazili? NIsta. Status opstine, i to je sve. Ne zale. To je takav narod tamo. Ovo u crkvi,ono ubijanje zarobljenika na kraju rata,to se i nije moglo izbjeci, nazalost. Koliko se sjecam, u dva slucaja ratnih zlocina su krivci osudjeni za nedjela. Njima se nista sem toga nemoze vise naci. Prilicno cisti ratnici. Znao je svaki da nece ostati ziv bude li ranjen a zarobljen ( a samo onesposobljen je mogao biti zarobljen), a to su isto znali i oni protiv kojih su se borili. I za jedne i za druge za rat- prilicno posteno.Woody wrote:Ma, sitnica:Sve sami borci za multietničku BiH.
- Bosanski_kralj
#444 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
Je li to multietničnost podrazumjeva da ja ne smijem biti musliman i da ne smijem spominjati nešto što ima veze sa Islamom?Nedobrovoljac wrote:Strašno,japin_mutapi wrote:Negdje u daljini čuju se tekbiri. To se bore momci, sve najbolji borci.sheiitan 666 wrote:...e nek si mi reko.
Sabah kad se budi idu u boj ljudi. Za Bosnu se bore, smrti se ne boje.
Nek se ezan čuje s Bužimske džamije. Za Bosnu se bore Hamze i Gazije.
Sve sami borci za multietničku BiH.
- Bosanski_kralj
#445 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
Daj video tog klanja?sheiitan 666 wrote:Posto sam gledao na youtube kako su zaklali nekog zarobljenika reko` da se tu ne zna slucajno jos stogodj...vidim da ovdje ima ljudi koji su detaljno upuceni u dogadjanja oko te brigade tako da je vrlo lako moguce da znaju i ponesta o zlocinima.
Svi nešto spominju nekakve zločine, a kada treba pomenuti nešto konkretno, mjesto, vrijeme, broj žrtava...nastane tišina. Još malo će se ubijanje suparničkog vojnika sa puškom u ruci pripisivati kao zločin 505. i 5. Korpusa. Valjda po konvecijskim pravilima ratovanja ne smije se protivnička vojska dovući u zamku, okružiti ih u dolini i sa njima se obračunati.
- Bosanski_kralj
#446 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
Bio sam dovoljno dugo u Bihaću da znam da Bišćani na Bužimljane gledaju sa predrasudama, ma da se ne može poreći ni to da svatko cijeni njihovu ulogu u ratu. Ali dobro, nebitno.uriah wrote:Bosanski_kralj wrote:Ovdje sve hvalospjevi o Bužimu i bužimskim vitezovima (zasluženo da se razumijemo), a sad odi u Krupu, Bihać, Sanski Most i reci da si iz Bužima jeb**e ti majku seljačku. Nezahvalnije "mrake" nema od nas Krupljana, a ni Bišćani nisu ništa bolji.
Ne znam za vas, ali u Bihaću nećeš tako nešto čuti.... Možda od onih koji su doselili u Bihać pa sad nešto glume, od mene Bužimljani imaju naklon do poda, a vjerujem, i mi od njih....
Ne znam od kud ti to da se u ratu nisu baš najbolje snalazili u šumama? Pa cijeli Bužim je u šumama. To je isto kao kad bi rekao da se riba ne snalazi u vodi.
- Tvrtko II Kotromanić
#447 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
bas je Armija mogla bit multietnicka u regionu gdje Bosnjaci cine 99% stanovnistva 
- HB_BHF
#448 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
Halalite mi, u pravu je čovjek.. Lapsus. Evo ispraviću da ne bude zabune. Mislio sam napisati pred kraj rata. Iako sam se pogrešno izrazio, to je faktički i bilo skoro nakon rata jer sva ta ratna dešavanja su bila pri samom kraju (august 95'). Ja sam čuo da je pogođen sa leđa, a sam shvati šta bi to moglo značiti. Nadam se da nisam u pravu jer još više boli sama pomisao na to da su ga ubili naši ljudi. Da je ubijen baš NAKON rata, onda bi stvar bila očigledna... Ovako ostaje misterija...Max Bunker wrote:Mislim da je 5-og ali hajde, dan gore-dole, nije bitno.ciribiribelaa wrote:4. august 1995.
Ja se samo cudim kako covjek hladno napisa da je Nanic ubijen NAKON RATA, uz tolike video zapise i izjave njegove zene, suboraca i Dudakovica.
I Halali što odgovaram na ovo nakon 3 mjeseca
-
swanfilter
#450 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
Mah, koliko ih je to zivjelo u zoni odgovornosti 5. Korpusa? Cazin i Velika Kladusa zajedno su imali oko 5% drugih. U Bihacu je taj postotak nesto visi, uglavnom ga cine okolna sela koja su Srbi zauzeli i gdje su Srbi uzeli oruzje u ruke. Bosanska Krupa je imala 35% Srbskog stanovnistva u gradu. Protjerali i popalili sve sto nije bilo srbsko. Nakon rata Srba u BK nema jer su skoro svi uzeli oruzje u ruke tada.Nedobrovoljac wrote:Nije baš tako. Živilo je u zoni odgovornosti 5. korpusa dosta nebošnjaka. Ova mi je priča dosadila, niti ću ja tebe nešto ubjediti, niti ćeš ti mene, pa neću više nastavljati na ovu temu.Tvrtko II Kotromanić wrote:bas je Armija mogla bit multietnicka u regionu gdje Bosnjaci cine 99% stanovnistva
Pozdrav
Hrvati su imali svoju brigadu u Bihacu, manje vise je samostalno djelovala cuvajuci samo hrvatska sela oko Bihaca. Nista drugo nisu radili ... U jedinicama 5. Korpusa jednostavno nije moglo biti mnogo ostalih, posebno Srba, jer su se svi prikljucili agresorima, najbolji primjer toga je Bosanska Krupa ..