Otac je odlično napisan roman i itekako je čitljiv.sikstinajn wrote: ↑23/11/2024 22:20 kada je omaleni M. Jergović, stao pred oca i dječijom ozbiljnošću ga upitao:
''Tata, mogu li ja biti peder?''
o toj situaciji piše u svom jedva pa čitljivom romanu Otac.
MILJENKO JERGOVIĆ
Moderator: Chloe
- Better Man
#426 Re: MILJENKO JERGOVIĆ
-
trocadero
#427 Re: MILJENKO JERGOVIĆ
" Tu je svoju srdačnu snagu otac koristio protiv svih mojih pitanja koja su se ticala njegova života. Rado je međutim odgovarao na sva druga pitanja: kako se prave djeca, kako se dobiva rak,šta je to abortus, šta su to pederi - muškarci koji umjesto žena vole druge muškarce, odgovori je, a mogu li ja biti peder, pitao sam dalje.U vrijeme kada sam postavljao takva pitanja mogao sam imati pet ili šest godina. Bio je sretan što ga ne pitam ono drugo, pa je s viškom entuzijazma, zanemarujući moj uzrast, govorio o onome o čemu u našoj civilizaciji roditelji ne razgovaraju sa predškolskim djecom."
-
funeral blues
#428 Re: MILJENKO JERGOVIĆ
Samo da se pohvalim da me gosn ljigo lično i personalno blokirao na fb
i još par ljudi koji su se usudili ne složiti s njegovim mizoginim analizama, uz obavezno brisanje svih komentara koji mu ne laskaju. Nivo Raze Razo. Ma i niže. Bljuc
- Altsa
#429 Re: MILJENKO JERGOVIĆ
Gusla bidni Miljenko kao i do sada. Ono sto je trenutno In on ubacuje u svoje izmisljenje autobigrafske price pa tako sada laze o gej pricama sa ocem.trocadero wrote: ↑04/12/2024 16:44 " Tu je svoju srdačnu snagu otac koristio protiv svih mojih pitanja koja su se ticala njegova života. Rado je međutim odgovarao na sva druga pitanja: kako se prave djeca, kako se dobiva rak,šta je to abortus, šta su to pederi - muškarci koji umjesto žena vole druge muškarce, odgovori je, a mogu li ja biti peder, pitao sam dalje.U vrijeme kada sam postavljao takva pitanja mogao sam imati pet ili šest godina. Bio je sretan što ga ne pitam ono drugo, pa je s viškom entuzijazma, zanemarujući moj uzrast, govorio o onome o čemu u našoj civilizaciji roditelji ne razgovaraju sa predškolskim djecom."
- banjaluka078
#430 Re: MILJENKO JERGOVIĆ
U čemu je tačno njegov problem sa Sarajevom i ko ga je to protjerao iz njega?
Ne pratim te njegove privatne drame, nemam pojma s kim se tu kači(o), nego mi iskoči ovaj članak u kojem je, po običaju, svega udrobio.
https://express.24sata.hr/kultura/jergo ... jeva-29409
Ne pratim te njegove privatne drame, nemam pojma s kim se tu kači(o), nego mi iskoči ovaj članak u kojem je, po običaju, svega udrobio.
-
doktor78
#431 Re: MILJENKO JERGOVIĆ
Bezveze, ta priča je stara 12-13 godina i niko to više i ne spominje. Nije mi uopšte jasno šta je ovim člankom htio postići. Kao da je napisan samo da se popuni prostor.banjaluka078 wrote: ↑25/04/2025 13:46 U čemu je tačno njegov problem sa Sarajevom i ko ga je to protjerao iz njega?
Last edited by doktor78 on 25/04/2025 13:53, edited 1 time in total.
-
swanfilter
#432 Re: MILJENKO JERGOVIĆ
Meni se cini da se Jergovic karakterno nije nasao u Sarajevu, pa se vec neko vrijeme pere kroz nekakve tamo price ...
- dr_Evil
#433 Re: MILJENKO JERGOVIĆ
Sejo je to otpjevaobanjaluka078 wrote: ↑25/04/2025 13:46 U čemu je tačno njegov problem sa Sarajevom i ko ga je to protjerao iz njega?
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=MVCkwHk ... j&index=15[/youtube]
- muha_sa
#434 Re: MILJENKO JERGOVIĆ
dr_Evil wrote: ↑25/04/2025 13:57Sejo je to otpjevaobanjaluka078 wrote: ↑25/04/2025 13:46 U čemu je tačno njegov problem sa Sarajevom i ko ga je to protjerao iz njega?
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=MVCkwHk ... j&index=15[/youtube]
-
Messier
#435 Re: MILJENKO JERGOVIĆ
Jedan od bucnijih likova koji zbog toga sto je bio zitelj Sarajeva u nekom mikroperiodu, gradi postojanje i naslijedje u odnosu na taj period.
Psihijatrijski posmatrano, izvor je " nisu prepoznali moju velicinu"
Ocito je brundao po Sarajevu s kraja 80tih, okupljao se sa slicnom ekipom zeljnom slave, otud i oni Bjelica rodjendani, dok se u isto vrijeme dogadja to, da se pojavljuju prepoznatljive osobe, slicnih , ili pribliznih godina, pa makar pomenuli glazbenike , od Stulica preko M.Mladenovica , do na kraju i Neleta Karajlica il Sule.
Sve se nesto vrti oko tebe, Sch ulazi, cak i Nervozni postar ulazi na scenu, a look at me varijanta
Da ne davim, ovo je brzinski segment muzickog pritiska na njega, slavni okolo svi. Nisu svi, al njega niko na tapse po ramenima.
Ne prepoznaje te niko nigdje.
Ludis ko Joker.
Mozemo preci i na knjizevne teme, kako i sta se dogadjalo tada i nastajanje drugog potoka koji ce prerasti u rijeku frustracija.
Sarajevo je sporedna prica tu...zato je i ne prestaje koristiti, gura je stalno naprijed, u zivi stit, ko zadnja pizda.
Nema on problem sa Sarajevom, on sa sobom ima problem, a mi smo kolateralna steta.
Sa njim bi isto bilo da se rodio u Rijeci il Kragujevcu, Zagrebu il Zenici
Psihijatrijski posmatrano, izvor je " nisu prepoznali moju velicinu"
Ocito je brundao po Sarajevu s kraja 80tih, okupljao se sa slicnom ekipom zeljnom slave, otud i oni Bjelica rodjendani, dok se u isto vrijeme dogadja to, da se pojavljuju prepoznatljive osobe, slicnih , ili pribliznih godina, pa makar pomenuli glazbenike , od Stulica preko M.Mladenovica , do na kraju i Neleta Karajlica il Sule.
Sve se nesto vrti oko tebe, Sch ulazi, cak i Nervozni postar ulazi na scenu, a look at me varijanta
Da ne davim, ovo je brzinski segment muzickog pritiska na njega, slavni okolo svi. Nisu svi, al njega niko na tapse po ramenima.
Ne prepoznaje te niko nigdje.
Ludis ko Joker.
Mozemo preci i na knjizevne teme, kako i sta se dogadjalo tada i nastajanje drugog potoka koji ce prerasti u rijeku frustracija.
Sarajevo je sporedna prica tu...zato je i ne prestaje koristiti, gura je stalno naprijed, u zivi stit, ko zadnja pizda.
Nema on problem sa Sarajevom, on sa sobom ima problem, a mi smo kolateralna steta.
Sa njim bi isto bilo da se rodio u Rijeci il Kragujevcu, Zagrebu il Zenici
-
Škobo Habu
#436 Re: MILJENKO JERGOVIĆ
Nigdje nije tako očit primjer autoviktimizacije kao kod Jergovićevog odnosa spram današnjeg Sarajeva.banjaluka078 wrote: ↑25/04/2025 13:46 U čemu je tačno njegov problem sa Sarajevom i ko ga je to protjerao iz njega?
Suština je u činjenici da je on sigurno imao više napada iz Zagreba na vlastiti lik i djelo, nego li iz Sarajeva, no, očito, sa Zagrebom je napravio deal.
-
džakailibu
#437 Re: MILJENKO JERGOVIĆ
Sarajevo je moj grad iako ne zivim tu vec desetak godina ali mislim da su sarajevski supci neprevazidjeni na globalnom nivou. Miljenko je jedan od njih.Škobo Habu wrote: ↑25/04/2025 21:48Nigdje nije tako očit primjer autoviktimizacije kao kod Jergovićevog odnosa spram današnjeg Sarajeva.banjaluka078 wrote: ↑25/04/2025 13:46 U čemu je tačno njegov problem sa Sarajevom i ko ga je to protjerao iz njega?
Suština je u činjenici da je on sigurno imao više napada iz Zagreba na vlastiti lik i djelo, nego li iz Sarajeva, no, očito, sa Zagrebom je napravio deal.
-
toska
#438 Re: MILJENKO JERGOVIĆ
Sarajevo je grad koji proizvodi najviše ljudi sa ambivalentnim stavom prema njemu.
i voli se i mrzi istovremeno, a nikada zaboravlja.
i voli se i mrzi istovremeno, a nikada zaboravlja.
- sinuhe
#439 Re: MILJENKO JERGOVIĆ
Malo koga on nije uvrijedio u Zagrebu i stavlja se u zaštitu onih koje niko ne napada.
- banjaluka078
#440 Re: MILJENKO JERGOVIĆ
Vidim da se stalno nešto obračunava s nekim, i u privatnoj i poslovnoj sferi, kontam da je takva ličnost.Škobo Habu wrote: ↑25/04/2025 21:48
Nigdje nije tako očit primjer autoviktimizacije kao kod Jergovićevog odnosa spram današnjeg Sarajeva.
-
Škobo Habu
#441 Re: MILJENKO JERGOVIĆ
Nedavno je Ivančić obris'o pod njime, ali nisam primjetio nigdje da mu je Jergović uzvratio.
Ipak je Ivančić klasa više, bar po pitanju intelektualne visprenosti i samokontrole.
Mnim da je Jergovićev muk znak poštovanja prema Viktoru.
https://www.portalnovosti.com/o-pizdari ... RCG50SMlOQ
Ipak je Ivančić klasa više, bar po pitanju intelektualne visprenosti i samokontrole.
Mnim da je Jergovićev muk znak poštovanja prema Viktoru.
https://www.portalnovosti.com/o-pizdari ... RCG50SMlOQ
-
sikstinajn
#442 Re: MILJENKO JERGOVIĆ
Samo tako nastavite , radni ljudi i građani Bosne i Hercegovine bit će vam zahvalni-govorio je Fejzić iz bosanskog Centralnog komiteta.
Vidu se u početku činilo da Fejzić sa njim radi šprdačinu a onda je sa užasom shvatio da je smrtno ozbiljan i da je zahvalnost ljudi i građana neka vrsta prijetnje ako posao ne bude dovršen na najbolji mogući način.
Pročitao sam pa mislim sve njegove knjige.
Velemajstor
ova je na čekanju

Vidu se u početku činilo da Fejzić sa njim radi šprdačinu a onda je sa užasom shvatio da je smrtno ozbiljan i da je zahvalnost ljudi i građana neka vrsta prijetnje ako posao ne bude dovršen na najbolji mogući način.
Pročitao sam pa mislim sve njegove knjige.
Velemajstor
ova je na čekanju

-
doktor78
#443 Re: MILJENKO JERGOVIĆ
Zbog čega li mu treba da u zadnjem tekstu u 24 sata uglavljuje bošnjačko-hrvatski sukob u ljeto '92., kada ga još nije bilo?
Pogotovu što se ne javlja dopisnik iz Gornjeg Vakufa, da nas izvijesti kako su malobrojnije i slabo naoružane jedinice Armije Republike Bosne i Hercegovine potukle mnogo nadmoćnije ustaške snage, koje sad mole za milost.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#444 Re: MILJENKO JERGOVIĆ
Jeste li procitali zadnji tekst o Franji Sarcevicu?
- Isner
-
džakailibu
#446 Re: MILJENKO JERGOVIĆ
https://www.jergovic.com/junak-naseg-do ... -hrvatsku/
Nikad cuo za ovog Njofru....
[/quote]
To dosta govori o tebi!
Nikad cuo za ovog Njofru....
[/quote]
To dosta govori o tebi!
-
Škobo Habu
#447 Re: MILJENKO JERGOVIĆ
Zato što mu je Akif Agić fetiš. Zato i izmišlja.doktor78 wrote: ↑27/05/2025 09:47 Zbog čega li mu treba da u zadnjem tekstu u 24 sata uglavljuje bošnjačko-hrvatski sukob u ljeto '92., kada ga još nije bilo?Pogotovu što se ne javlja dopisnik iz Gornjeg Vakufa, da nas izvijesti kako su malobrojnije i slabo naoružane jedinice Armije Republike Bosne i Hercegovine potukle mnogo nadmoćnije ustaške snage, koje sad mole za milost.
Meni je nešto drugo dosta znakovito: nigdje se nije oglasio o smrti Josipa Pejakovića?
Mnim da mu je Josipovo bosanstvo nešto efemerno bez naglašenog hrvatstva.
- SmokingMan
#448 Re: MILJENKO JERGOVIĆ
Čak se i Nemanja Kusturica sjetio Pejakovića....
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#449 Re: MILJENKO JERGOVIĆ
Iako je bilo manjih incidenata i prije, općeprihvaćeno je da se prvi ozbiljniji vojni sukob dogodio u listopadu 1992. godine u Prozoru. Tih dana došlo je do tri incidenta u srednjoj Bosni, uključujući sukob u Novom Travniku 18. listopada.
Do kraja 1992. godine, odnosi su se sve više pogoršavali, posebno u srednjoj Bosni i dolini Neretve, gdje su Mostar, Gornji Vakuf i Vitez postali žarišta sukoba.
Do kraja 1992. godine, odnosi su se sve više pogoršavali, posebno u srednjoj Bosni i dolini Neretve, gdje su Mostar, Gornji Vakuf i Vitez postali žarišta sukoba.
- teskeredzic_22
- Grijem se na: Toplane
- Vozim: Peugeot
#450 Re: MILJENKO JERGOVIĆ
Jedan od rijetkih Hrvata koji
je mogao a nije otišao
na hipodrom u vrijeme Tompsonovog koncerta
i jedini Hrvat koji će zavrijediti eventualno Nobela za književnost
s obzirom da je Andrić iako rođenjem Hrvat
u duši Srbin
respekt
je mogao a nije otišao