Izbori za gradove, općine/opštine 2016. godine u BIH

Post Reply

Najbolje rezultate na izborima 2016. ostvarit će:

Poll ended at 21/04/2016 21:36

SDA-
39
46%
HDZ-
6
7%
SDS-
0
No votes
DF-
9
11%
SNSD-
5
6%
SDP-
12
14%
BPS-
1
1%
SBB-
2
2%
SBiH-
2
2%
NS-
9
11%

Total votes: 85

cadburry

#426 Re: Izbori za gradove, općine/opštine 2016. godine u BIH

Post by cadburry »

Gledajući i čitajući o Peđi Kojoviću, razvio sam poprilične simpatije prema toj Našoj stranci. Planirao sam dati glas na lokalnim izborima sve dok nisam počeo malo pratiti politiku na lokalnom nivou i rad opštinskog vijeća.

Ja živim na Ilidži, ne znam kakva je situacija u drugim opštinama, ali ovdje ne Naša stranka produžena ruka našeg divnog načelnika. Haman da nema važnije odluke da dotični Elvis Vreto iz Naše stranke ne glasa onako kako načelniku odgovara. Od dodjele građevinskog zemljišta, pa do budžeta opštine. Da ne kažem da se načelnik nikad ne kritikuje. I što je najgore od svega, skoro cijelo opštinsko vijeće, sve stranke, igraju kako načelnik kaže.

Jedini izuzetak u svemu tome je Samir Avdić iz SDP-a. Momak ima prvo jako dobre i konkretne prijedloge i inicijative, drugo otvoreno se suprotstavlja načelniku i to jedini od vijećnika i treće ne glasa kako se načelniku sviđa. I to nije sa svim SDP-ovim vijećnicima tako, nego je jedini Samir takav. Doduše, tu je i Smiljana Viteškić, divna gospođa koju cijela Ilidža cijeni, i ona je protiv načelnika, ali je ona nekako tiha i nekativna u svemu tome.

Vidim da je ove izbore Samir Avdić nosilac liste SDP-a i definitivno ima moj glas. :thumbup: S druge strane, uopšte ne znam za koga glasati za načelnika. Svi kandidati su mi totalno nepoznati i mislim da nijedan od njih nema ozbiljne šanse protiv onog orangutana (da prosti orangutan što ga poredim sa Senaidom). Za načelnika ću dati glas onome za koga procijenim da ima najveće šanseda skine ovoga, mada nisam nimalo optimističan.
putokaz1

#427 Re: Izbori za gradove, općine/opštine 2016. godine u BIH

Post by putokaz1 »

Mogu li postaviti ankete...
1-Ko će pobjediti u Centru?
2-Ko će pobjediti u Tuzli?
3-Ko će biti treća(POSLIJE SDA+HDZ) stranka u FBIH?
4-Više načelnika u RS imat će?
i sl
ostalo se ZNA.
mario001

#428 Re: Izbori za gradove, općine/opštine 2016. godine u BIH

Post by mario001 »

putokaz1 wrote:Mogu li postaviti ankete...
1-Ko će pobjediti u Centru?
2-Ko će pobjediti u Tuzli?
3-Ko će biti treća(POSLIJE SDA+HDZ) stranka u FBIH?
4-Više načelnika u RS imat će?
i sl
ostalo se ZNA.
Ne mozes
homar

#429 Re: Izbori za gradove, općine/opštine 2016. godine u BIH

Post by homar »

cadburry wrote:Gledajući i čitajući o Peđi Kojoviću, razvio sam poprilične simpatije prema toj Našoj stranci. Planirao sam dati glas na lokalnim izborima sve dok nisam počeo malo pratiti politiku na lokalnom nivou i rad opštinskog vijeća.

Ja živim na Ilidži, ne znam kakva je situacija u drugim opštinama, ali ovdje ne Naša stranka produžena ruka našeg divnog načelnika. Haman da nema važnije odluke da dotični Elvis Vreto iz Naše stranke ne glasa onako kako načelniku odgovara. Od dodjele građevinskog zemljišta, pa do budžeta opštine. Da ne kažem da se načelnik nikad ne kritikuje. I što je najgore od svega, skoro cijelo opštinsko vijeće, sve stranke, igraju kako načelnik kaže.

Jedini izuzetak u svemu tome je Samir Avdić iz SDP-a. Momak ima prvo jako dobre i konkretne prijedloge i inicijative, drugo otvoreno se suprotstavlja načelniku i to jedini od vijećnika i treće ne glasa kako se načelniku sviđa. I to nije sa svim SDP-ovim vijećnicima tako, nego je jedini Samir takav. Doduše, tu je i Smiljana Viteškić, divna gospođa koju cijela Ilidža cijeni, i ona je protiv načelnika, ali je ona nekako tiha i nekativna u svemu tome.

Vidim da je ove izbore Samir Avdić nosilac liste SDP-a i definitivno ima moj glas. :thumbup: S druge strane, uopšte ne znam za koga glasati za načelnika. Svi kandidati su mi totalno nepoznati i mislim da nijedan od njih nema ozbiljne šanse protiv onog orangutana (da prosti orangutan što ga poredim sa Senaidom). Za načelnika ću dati glas onome za koga procijenim da ima najveće šanseda skine ovoga, mada nisam nimalo optimističan.
NS je priljepak SDA svugdje, ogrebu se za neku crkavicu i tako životare.
putokaz1

#430 Re: Izbori za gradove, općine/opštine 2016. godine u BIH

Post by putokaz1 »

homar wrote:
cadburry wrote:Gledajući i čitajući o Peđi Kojoviću, razvio sam poprilične simpatije prema toj Našoj stranci. Planirao sam dati glas na lokalnim izborima sve dok nisam počeo malo pratiti politiku na lokalnom nivou i rad opštinskog vijeća.

NS je priljepak SDA svugdje, ogrebu se za neku crkavicu i tako životare.
NIJE!
Bosanski_kralj

#431 Re: Izbori za gradove, općine/opštine 2016. godine u BIH

Post by Bosanski_kralj »

Dok god imamo ovakav izborni zakon, ovakav način glasanja i ovakav način biranja biračkih odbora, općinskih izbornih komisija, imaćemo farsu od izbora. Odgovorno tvrdim da su izbori u masi afričkih "demokratija" pošteniji nego izbori koji se kod nas održavaju.

Fuj
putokaz1

#432 Re: Izbori za gradove, općine/opštine 2016. godine u BIH

Post by putokaz1 »

Bosanski_kralj wrote:Dok god imamo ovakav izborni zakon, ovakav način glasanja i ovakav način biranja biračkih odbora, općinskih izbornih komisija, imaćemo farsu od izbora. Odgovorno tvrdim da su izbori u masi afričkih "demokratija" pošteniji nego izbori koji se kod nas održavaju.

Fuj
Slažem se!!!
Cherry-Cherry

#433 Re: Izbori za gradove, općine/opštine 2016. godine u BIH

Post by Cherry-Cherry »

Nemam za koga glasati, tako da ću samo prekrižiti listiće, da ih lopovi ne bi mogli zloupotrijebiti.
Bosanski_kralj

#434 Re: Izbori za gradove, općine/opštine 2016. godine u BIH

Post by Bosanski_kralj »

Cherry-Cherry wrote:Nemam za koga glasati, tako da ću samo prekrižiti listiće, da ih lopovi ne bi mogli zloupotrijebiti.
I to se da zloupotrijebiti. Član biračkog odbora kulturno dodijeli nevažeći glas jednoj od stranaka.
Capsicum

#435 Re: Izbori za gradove, općine/opštine 2016. godine u BIH

Post by Capsicum »

Bosanski_kralj wrote:
Cherry-Cherry wrote:Nemam za koga glasati, tako da ću samo prekrižiti listiće, da ih lopovi ne bi mogli zloupotrijebiti.
I to se da zloupotrijebiti. Član biračkog odbora kulturno dodijeli nevažeći glas jednoj od stranaka.
Ne kontam. Koju ce stetu ili korist imati neka stranka ako joj se dodijeli nevazeci glas?! Svakako nece dobiti vazeci glas.
Bosanski_kralj

#436 Re: Izbori za gradove, općine/opštine 2016. godine u BIH

Post by Bosanski_kralj »

Capsicum wrote:
Bosanski_kralj wrote:
Ne kontam. Koju ce stetu ili korist imati neka stranka ako joj se dodijeli nevazeci glas?! Svakako nece dobiti vazeci glas.
Neće više biti nevažeći, nego važeći.

Član biračkog odbora uzima nevažeći listić i čita ga kao važeći i stavlja u grupu listića koji pripadaju određenoj stranci. Ti listići se nakon brojanja stavljaju u role, oblože gumicom, i smještaju u plastične vreće. Tu je kraj, dalje niko i ne provjerava tačnost izvršenog brojanja. Eventualno CIK vrši naknadnu provjeru po podnošenju prigovora od strane određenog političkog subjekta, ali to je zaista rijetkost.
KB9

#437 Re: Izbori za gradove, općine/opštine 2016. godine u BIH

Post by KB9 »

to se moze nazvat paranojom
Capsicum

#438 Re: RE: Re: Izbori za gradove, općine/opštine 2016. godine u BIH

Post by Capsicum »

Bosanski_kralj wrote:
Capsicum wrote:
Bosanski_kralj wrote: I to se da zloupotrijebiti. Član biračkog odbora kulturno dodijeli nevažeći glas jednoj od stranaka.
Neće više biti nevažeći, nego važeći.

Član biračkog odbora uzima nevažeći listić i čita ga kao važeći i stavlja u grupu listića koji pripadaju određenoj stranci. Ti listići se nakon brojanja stavljaju u role, oblože gumicom, i smještaju u plastične vreće. Tu je kraj, dalje niko i ne provjerava tačnost izvršenog brojanja. Eventualno CIK vrši naknadnu provjeru po podnošenju prigovora od strane određenog političkog subjekta, ali to je zaista rijetkost.
Ja koliko se sjećam, glavni centar za brojanje opet broji sve, jedino ako se nije šta promijenilo. Ako je tako, onda bi morali ovi koji varaju imati i svoje ljude u glavnom centru za brojanje.
Mislim da je veća opasnost u mogućnosti da član biračkog odbora učini glasački listić nevažećim. Dovoljno je dopisati npr. još jedan X recimo kandidatu iz neke druge stranke u odnosu na onu kojoj je glasač originalno dao glas.
Bosanski_kralj

#439 Re: RE: Re: Izbori za gradove, općine/opštine 2016. godine u BIH

Post by Bosanski_kralj »

Capsicum wrote:
Bosanski_kralj wrote: Ja koliko se sjećam, glavni centar za brojanje opet broji sve, jedino ako se nije šta promijenilo. Ako je tako, onda bi morali ovi koji varaju imati i svoje ljude u glavnom centru za brojanje.
Mislim da je veća opasnost u mogućnosti da član biračkog odbora učini glasački listić nevažećim. Dovoljno je dopisati npr. još jedan X recimo kandidatu iz neke druge stranke u odnosu na onu kojoj je glasač originalno dao glas.
Ne broje se ponovo glasovi u glavnom centru. Kao što rekoh eventualno ponovno brojanje ide za ona biračka mjesta za koja je neki politički subjekt izjavio prigovor.

Da slažem se da je puno više maliverzacija sa činjenjem nekog listića nevažećim i to pogotovo u ruralnim sredinama
putokaz1

#440 Re: Izbori za gradove, općine/opštine 2016. godine u BIH

Post by putokaz1 »

Teško listić išarani se ubaci u važeći ali
-prazan,u njega se doda x pored stranke i postane vazeci
-glas za manju stranku -x se doda i još jednoj i postane nevazeci
-x za kandidata koji je npr 31-i,doda se x i pored nosioca liste
-glas za stranku koja bi predstavljaja problem se cijepa ili namjerno izgubi
-najveća mogućnost povećanja glasova ima stranka s najvećim broj ,teško izbrojat i pronać taj naknodno dodani x ili naknadno izbrisani x
-najdeblji kraj izvuče najmanja stranka koja zavisi od jednog po jednog glasa ,i odbor taj glas sakrije i ne prođe se prag
-desile se situacija stranka dobije 0 glasova a kanidat te stranke 10 i sve uredu po CIKU
-osoba u svom mjestu dobije 2 glasa(bilo 200) ali izbisao odbor
-najčešće je dopisivanje unutar stranačkih listi
-u jednom mjestu je zna lo biti 100% za jednu stranku,bez nevažećih
-zna se dobit listić(i) unaprijed popunit doma i ubacit u kutiju
-a naravno jedna osoba po 5 puta glasa,za sebe i uvede 5 oro
-član odbora uvede 2/3 drugih
-....
racionalista

#441 Re: Izbori za gradove, općine/opštine 2016. godine u BIH

Post by racionalista »

narkoman, konzumira travu uveliko
Ridjobrki

#442 Re: Izbori za gradove, općine/opštine 2016. godine u BIH

Post by Ridjobrki »

http://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/z ... u/1642926/

Evo nečeg o čemu ja godinama govorim... Demokratija je takmičenje u popularnosti i obmanama a birači su jednostavno nedorasli visini zadatka. Pobjeđuje onaj ko najbolje manipuliše emocijama i dojmovima birača i to čak ne trajno - nego u određenom momentu koji onda određuje dešavanja u iduće četiri godine. Ljudi nisu sposobni odvagnuti i procijeniti, imaju pamćenje koje seže samo mjesec dana unazad i što je najgore, ne čini se da se ta stvar (barem kod nas) popravlja sa vremenom.
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
Grijem se na: ćumur
Vozim: opel vektru

#443 Re: Izbori za gradove, općine/opštine 2016. godine u BIH

Post by malakh »

zanimaju me glasovi za nosioca liste. ako ima baš puno individualnih glasova, znači li to da može stranci donijeti još jedan mandat ili su to samo njegovi individualni glasovi koji stranci toliko i ne znače?

nikada mi nije bio baš najjasniji taj princip, jer se za nosioca uvijek bira napopularniji, najkvalitetniji ili najbolji kandidat koji dobija glasove isključivo zbog popularnosti i pozicije, a ne zbog pretjeranog terenskog rada.
Capsicum

#444 Re: Izbori za gradove, općine/opštine 2016. godine u BIH

Post by Capsicum »

Koliko ja znam, glas za bilo koga na listi, dakle samim tim i za nosioca liste, je istovremeno glas za stranku. Individualni glasovi za ljude na listama su samo bitni da bi neko, ako eventualno dobije vise od 10% ukupnog broja glasova koje je stranka dobila, mogao preskociti unutar liste one ispred sebe, naravno ako je dobio vise individualnih glasova od njih.
putokaz1

#445 Re: Izbori za gradove, općine/opštine 2016. godine u BIH

Post by putokaz1 »

kod sda u pravilu nosilac liste prolazi
jer ako ne bu prošao pošteno dopisalo bi mu se
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
Grijem se na: ćumur
Vozim: opel vektru

#446 Re: Izbori za gradove, općine/opštine 2016. godine u BIH

Post by malakh »

Capsicum wrote:Koliko ja znam, glas za bilo koga na listi, dakle samim tim i za nosioca liste, je istovremeno glas za stranku. Individualni glasovi za ljude na listama su samo bitni da bi neko, ako eventualno dobije vise od 10% ukupnog broja glasova koje je stranka dobila, mogao preskociti unutar liste one ispred sebe, naravno ako je dobio vise individualnih glasova od njih.
to znam, ali na lokalnim izborima postoje tzv kompenzacijski mandati koji se dodjeljuju nakon prebrojavanja glasova, tako da sam nebrojno puta čuo da je neko iz manje stranke ušao, zato što je stranka obezbjedila tu kompenzaciju.

čak šta više, kada gledam na stranici izbori.ba, neke stranke koje jedva prođu cenzus dobiju dva vijećnika, sa prosjekom individualnih glasova od oko 150-200.

eh to meni nije baš najjasnije, kako se njima dodjeli taj još jedan mandat...
baxul

#447 Re: Izbori za gradove, općine/opštine 2016. godine u BIH

Post by baxul »

malakh wrote: to znam, ali na lokalnim izborima postoje tzv kompenzacijski mandati koji se dodjeljuju nakon prebrojavanja glasova, tako da sam nebrojno puta čuo da je neko iz manje stranke ušao, zato što je stranka obezbjedila tu kompenzaciju.

čak šta više, kada gledam na stranici izbori.ba, neke stranke koje jedva prođu cenzus dobiju dva vijećnika, sa prosjekom individualnih glasova od oko 150-200.

eh to meni nije baš najjasnije, kako se njima dodjeli taj još jedan mandat...
ne postoje kompenzacijski mandati na lokalnim izborima. na lokalnim ide čisti webster za određivanje broja mandata za stranke.

webster: https://en.wikipedia.org/wiki/Webster/S ... %AB_method

na kantonu isto tako.

na entitetskom i drzavnom nivou imaš više izbornih jedinica pa imas "kompenzacijske" mandate za sve stranke koje pređu ukupni izborni prag. recimo u svakoj izbornoj jedinici imaš 3 direktna mandata stranka A je ukupno u entitetu prešla 3% izbornog praga i ima pripadajući broj mandata, međutim u pojedinačnim izbornim jedinicama nije dobila niti jedan od 3 direktna mandata te joj pripadaju "kompenzacijiski" koje raspoređuje stranka a ne broj preferencija kao kod direktnih mandata.

dakle za kompenzacijski mandat moraš preći izborni prag od 3%, a ne dobiti taj isti mandat direktno u izbornoj jedinici.

ilustracija:
2014 Stranka za BiH u federaciji je prešla izborni prag no ni u jednoj od 11 izbornih jedinica nije ostvarila direktan mandat te joj se dodjeljuju kompenzacijski mandati.

Image

Dok recimo Naša stranka nije prešla ukupni izborni prag od 3% na nivou federacije ali je u izbornoj jedinici 11 ostvarila dovoljno dobar rezultat da uđe u raspodjelu 7 direktnih mandata iz te izborne jedinice.

Image
putokaz1

#448 Re: Izbori za gradove, općine/opštine 2016. godine u BIH

Post by putokaz1 »

3% na nivot Entiteta je kompezacijski mandat bar 1...može bit 3(sbhi2014) ili 5(nsrzb2010)...
prolaz praga na nivou izborne jedinice je mandat bar 1-tu prag nije 3% već ,neznam tačno, zavisno od izborne jedinice oko 10%.
u općinama toga nema
prođeš prag od 3% i eto te u vijeću.
baxul

#449 Re: Izbori za gradove, općine/opštine 2016. godine u BIH

Post by baxul »

putokaz1 wrote:3% na nivot Entiteta je kompezacijski mandat bar 1...može bit 3(sbhi2014) ili 5(nsrzb2010)...
prolaz praga na nivou izborne jedinice je mandat bar 1-tu prag nije 3% već ,neznam tačno, zavisno od izborne jedinice oko 10%.
u općinama toga nema
prođeš prag od 3% i eto te u vijeću.
i na nivou jedinice je prag 3% i ulaziš u računicu raspodjele mandata po gore rečenom metodu, međutim tih mandata nema dovoljno da se raspodjeli na sve koji su i prešli prag. na primjeru federalne izborne jedinice 2 vidiš ko je sve ušao u kalkulaciju metodologije. isto tako možeš da vidiš da metodologija "nepravedna" prema SDA u ovom slučaju. SDA ovde nije dobila drugi mandat zato što kad podjeliš njihov broj sa 3 dobiješ 6400,33 što je manje od SBBovih 7875 koje se dijele sa 1 u prvom krugu raspodjele.

Image

helem cilj toga je da ni strankama koje imaju dobru lokalnu zastupljenost (npr NS) a ni strankama koje imaju generalno dobru zastupljenost ne uskrati mandat (ZsBiH).
putokaz1

#450 Re: Izbori za gradove, općine/opštine 2016. godine u BIH

Post by putokaz1 »

Koliki je izborni prag ili koliko procenata je potrebno da se dobije 1 mandat i nekoj od izbornijj jedinica u FBIh ,negdje 10% negdje 15% negdje 7% u čemu je kvaka
,zašto se sa 3% skače na npr 10%?
Da li zavisi od rezultatamizkaznosti
Post Reply