Nema smisla, zato i jeste sizofrenija. Iz ugla ljevicara.Idriz wrote:Otkud grupisanje na nivou nacionalnog identiteta? Po cemu to ima smisla? Koje vrijednosti?fosna2014 wrote:Nadmoc nad drugima i zajednistvo jedne grupe sa istim vrijednostima.Idriz wrote:Sta je uzrok nacionalizma, to je pravo pitanje.
Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
- fosna2014
#426 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
-
Idriz
#427 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
znaci sad vec negdje idemo. a zasto postoje ljevicari?
kao kotra teza cemu su ljevicari uopste nastali? nije ih bilo u feudanom dobu.
u feudalnom dobu takodje nije bilo "naroda" kakvo ih definisemo danas. oni su formirani, i nacionalni pokreti su imali svoju renesansu u 19 vijeku. naroda takodje nije bilo ni u robovlasnistvu.
dakle, neki sistem generise grupisanje na nacionalnom niviou i atagonizme koji iz toga proizlaze.
kao kotra teza cemu su ljevicari uopste nastali? nije ih bilo u feudanom dobu.
u feudalnom dobu takodje nije bilo "naroda" kakvo ih definisemo danas. oni su formirani, i nacionalni pokreti su imali svoju renesansu u 19 vijeku. naroda takodje nije bilo ni u robovlasnistvu.
dakle, neki sistem generise grupisanje na nacionalnom niviou i atagonizme koji iz toga proizlaze.
- seln
#428 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
Supremacija je manifestna forma nacionalizma, zato i jeste problem. Bez nje bi nacionalizam ostao na nivou folklora.cyprus wrote:U prvom dijelu svog posta pitaš za neke opcije, a ja moram priznat da nisam najbolje razumio, ne znam na kakve opcije misliš... A što se tiče drugog dijela... Eh da - supremacija... To je problem... Ali ne izvorni - izvorni problem je nacionalizam... Ne postoji nacionalizam koji ne teži supremaciji ili kako je to popularno reći - majorizaciji... Nacionalizam i nacionalisti su ti koji nastoje na sve moguće načine majorizirati druge tamo gdje mogu, a onda se tobođe bune protiv toga, tamo gdje je njihov 'korpus' ugrožen od iste... Naravno da to što je neko negdje većina, a negdje manjina u osnovi nije problem... Problem je kada se tu javi nacionalizam...seln wrote:Ja cu se apsolutno sloziti s tobom da ni bosnjacko brasno nije za slavskog kolaca, ali kao sto i sam kazes, da ne jedemo cevape kasikom: sta je bolja opcija? Mozda ovo sto imamo?cyprus wrote:
Dakle, većina Bošnjaka je za građansku državu, Bosnu i Hercegovinu, suštinski samo iz jednog razloga - zato što su tu najbrojnija grupacija... Da su Srbi većina u BiH, i oni bi bili 'građanski' orijentisani...
Dakle, hajde da ne nabadamo supu viljuškom... Bošnjački nacionalizam nije suštinski ništa drugačiji od drugih nacionalizama... Istina, nešto je mlađi i slabije razvijeniji, pa za sada nije toliko surov i krvoločan kao srpski ili hrvatski, ali teži tome - da dostigne svoje prekodrinske i prekosavske uzore...
Nije problem vecina; svako je negdje vecina, a negdje manjina. Evo, ja sam fuckong dijasporac, cak nemam ni reissepass ovdasnji, dakle, bas sam gastarbeiter. I opet uzivam veca prava i bolju pravnu zastitu od bilo kojeg "manjinca" u bilo kojem dijelu BiH, koji su (bar nominalno) drzavljani iste.
Dakle, problem je supremacija i kako je sprijeciti. Onda ne bi bio problem ni hrvatska vecina u Mostaru ni srpska u Banjaluci, ni bosnjacka u BiH.
Prvi dio pitanja ( o opcijama) se odnosio na tvoju kritiku gradjanske drzave. Naravno da nije idealna, ali sta je bolja opcija? Ovo nase pervertiranje demokratije?
Zar ne bi upravo gradjanska demokratija, sa efektivnim zakonskim inhibitorima supremacije, bila idealna forma za BiH?
Znam i ja da je to formula za kvadraturu kruga, ali jebi ga... zar ne mozemo implementirati pozitivna iskustva drugih drzava?
-
Idriz
#429 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
ne postoji druga evropska drzava sa vise nacija a da nije federalna. belgija, spanija, velika britanija. sve su izuzetno decentralizovane. niko od njih ne pravi niti je pravio "gradjanske drzave". da bosnjaci iskreno zele rjesenje pristali bi na tri entiteta. tek onda bi ta tri entiteta mogla polako i s vremenom da se gradjanizuju.
tacno je da je etnicka podjela u bih proizvod zlocina ali to nema veze s tim da je sada nakon 20+ gotovo i da je najbolje moguce, konfederalno, rjesenje dovedeno pred svrsen cin. ne moze se sad oraviti gradjanska drzava niti za tako nesto postoji primjer.
najblje ustavno rjesenje bi bilo: bih je drzava tri federalne jedinice sa granicama popisa stanovnistva uz eventualno minimalnu korekciju radi funkcionalnosti. svaka od tih jedinica je gradjanska. narodi se nikako ne spominju i konstitutivnost se ukida.
tacno je da je etnicka podjela u bih proizvod zlocina ali to nema veze s tim da je sada nakon 20+ gotovo i da je najbolje moguce, konfederalno, rjesenje dovedeno pred svrsen cin. ne moze se sad oraviti gradjanska drzava niti za tako nesto postoji primjer.
najblje ustavno rjesenje bi bilo: bih je drzava tri federalne jedinice sa granicama popisa stanovnistva uz eventualno minimalnu korekciju radi funkcionalnosti. svaka od tih jedinica je gradjanska. narodi se nikako ne spominju i konstitutivnost se ukida.
- seln
#430 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
Netacno. Belgija je nastala spajanjem valonskih i flamanskih zona koje su ostale nepodijeljene poslije napoleonskih ratova i vise lici na bivsu YU.Idriz wrote:ne postoji druga evropska drzava sa vise nacija a da nije federalna. belgija, spanija, velika britanija. sve su izuzetno decentralizovane. niko od njih ne pravi niti je pravio "gradjanske drzave". da bosnjaci iskreno zele rjesenje pristali bi na tri entiteta. tek onda bi ta tri entiteta mogla polako i s vremenom da se gradjanizuju.
Velika britanija je nastala osvajanjima...lafo, da bosna okupira Srbiju i montenegrinere i pusti da to traje par vijekova... i onda Karadag kaze "mi bi, coce, da se osamostalimo"...tu vec postoje istorijska prava.
Problem u Spaniji je domaci rad i tlacenje provincija od strane kastiljanskog dvora, nesto kao srpsko kurcenje u bivsoj Yu.
Ne postoji ni jedna istorijska paralela sa BiH, koliko god se mali srpski pioniri trudili i bubali lekcije "Slobinim stazama koljancije"
-
Idriz
#431 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
istorijske paralele su irelevantne. uostalom, ne postoje dvije zemlje na planeti sa istorijskom paralelom. niti je to poenta. poenta je da gdje postoje razlicite etnicke grupe u velikim procentima sa teritorijalnom koncentracijom, te zemlje su federalne. cak i kanada, koja je zemlja doseljenika.seln wrote:Netacno. Belgija je nastala spajanjem valonskih i flamanskih zona koje su ostale nepodijeljene poslije napoleonskih ratova i vise lici na bivsu YU.Idriz wrote:ne postoji druga evropska drzava sa vise nacija a da nije federalna. belgija, spanija, velika britanija. sve su izuzetno decentralizovane. niko od njih ne pravi niti je pravio "gradjanske drzave". da bosnjaci iskreno zele rjesenje pristali bi na tri entiteta. tek onda bi ta tri entiteta mogla polako i s vremenom da se gradjanizuju.
Velika britanija je nastala osvajanjima...lafo, da bosna okupira Srbiju i montenegrinere i pusti da to traje par vijekova... i onda Karadag kaze "mi bi, coce, da se osamostalimo"...tu vec postoje istorijska prava.
Problem u Spaniji je domaci rad i tlacenje provincija od strane kastiljanskog dvora, nesto kao srpsko kurcenje u bivsoj Yu.
Ne postoji ni jedna istorijska paralela sa BiH, koliko god se mali srpski pioniri trudili i bubali lekcije "Slobinim stazama koljancije"
- madner
#432 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
Spanija ni Velika Britanija nisu federacije.
Belgija nije bila federacija, no sljedila je to upustvo i postala je manje funkcionalna.
Imas li primjer za uspjeh tog prijedloga?
Belgija nije bila federacija, no sljedila je to upustvo i postala je manje funkcionalna.
- General War
#433 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
Ima, tamo gdje sad zivi...al ga handri poentamadner wrote:Spanija ni Velika Britanija nisu federacije.
-
Patriotska_Liga
#434 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
Ne može se BiH teritorijalno federalizovati jer se ne zna čije je šta nit se kad znalo. Ovdje su stotinama godina živjeli različiti narodi i nikad se nije znalo koja tertorija pripada kome. Tamo u Belgiji imaš tri posve homogene teritorije, tačno se zna čije je šta. Ovdje se desio genocid i etničko čišćenje, uradilo se sve da se omeđi pa se opet nije do kraja uspjelo. Ovdje je 1991. preko 90% opština imalo ozbiljan udio sva tri naroda, eno ti mapa pa gledaj. Da se moglo još bi se 1945. radila takva federalizacija, ali ljudima je bilo posve jasno da se nikakva monoetnička teritorija ne može nacrtati u BiH, pa su onda narodima dali ono što u većini drugih država imaju teritorijane jedinice. Naravno, narodi kao takvi vrlo su nezgrapni za precizno definisanje pa se onda dešavaju slučajevi poput Komšićevog izbora i slično. Onaj ko riješi problem da omogući ravnopravnost naroda i građana i istovremeno ne crta nikakve teritorijalne jedinice, taj je riješio glavni problem ove države. Problem je, kao što vidimo, mnogo teži nego što bi neko na prvu pomislio.
-
Idriz
#435 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
samo uzmes popis stanovnistva i to su ti granice. vec sam naveo da je tacno da je etnicka podjela rezultat zlocina ali to ne iskljucuje cinjenicu da je to sada najlakse rjesenje.Patriotska_Liga wrote:Ne može se BiH teritorijalno federalizovati jer se ne zna čije je šta nit se kad znalo. Ovdje su stotinama godina živjeli različiti narodi i nikad se nije znalo koja tertorija pripada kome. Tamo u Belgiji imaš tri posve homogene teritorije, tačno se zna čije je šta. Ovdje se desio genocid i etničko čišćenje, uradilo se sve da se omeđi pa se opet nije do kraja uspjelo. Ovdje je 1991. preko 90% opština imalo ozbiljan udio sva tri naroda, eno ti mapa pa gledaj. Da se moglo još bi se 1945. radila takva federalizacija, ali ljudima je bilo posve jasno da se nikakva monoetnička teritorija ne može nacrtati u BiH, pa su onda narodima dali ono što u većini drugih država imaju teritorijane jedinice. Naravno, narodi kao takvi vrlo su nezgrapni za precizno definisanje pa se onda dešavaju slučajevi poput Komšićevog izbora i slično. Onaj ko riješi problem da omogući ravnopravnost naroda i građana i istovremeno ne crta nikakve teritorijalne jedinice, taj je riješio glavni problem ove države. Problem je, kao što vidimo, mnogo teži nego što bi neko na prvu pomislio.
- cyprus
#436 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
Drago mi je da se razumijemo po pitanju nacionalizma, ali po pitanju građanske države, bojim se da se nismo razumjeli... Nisam ja iznio kritiku građanske države, nego kritiku pozivanja bošnjačkih nacionalista na tobožnje demokratske i građanske vrijednosti, budući da smatram da ono nije iskreno... Bošnjački nacionalisti (uostalom kao niti bilo koji drugi) su po tom pitanju licemjerni... To je ono što sam ja kritikovao...seln wrote:Supremacija je manifestna forma nacionalizma, zato i jeste problem. Bez nje bi nacionalizam ostao na nivou folklora.cyprus wrote:U prvom dijelu svog posta pitaš za neke opcije, a ja moram priznat da nisam najbolje razumio, ne znam na kakve opcije misliš... A što se tiče drugog dijela... Eh da - supremacija... To je problem... Ali ne izvorni - izvorni problem je nacionalizam... Ne postoji nacionalizam koji ne teži supremaciji ili kako je to popularno reći - majorizaciji... Nacionalizam i nacionalisti su ti koji nastoje na sve moguće načine majorizirati druge tamo gdje mogu, a onda se tobođe bune protiv toga, tamo gdje je njihov 'korpus' ugrožen od iste... Naravno da to što je neko negdje većina, a negdje manjina u osnovi nije problem... Problem je kada se tu javi nacionalizam...
Prvi dio pitanja ( o opcijama) se odnosio na tvoju kritiku gradjanske drzave. Naravno da nije idealna, ali sta je bolja opcija? Ovo nase pervertiranje demokratije?
Zar ne bi upravo gradjanska demokratija, sa efektivnim zakonskim inhibitorima supremacije, bila idealna forma za BiH?
Znam i ja da je to formula za kvadraturu kruga, ali jebi ga... zar ne mozemo implementirati pozitivna iskustva drugih drzava?
Građanska država jeste nešto čemu bi trebalo težiti u konačnici... Ipak, iluzorno je tražiti takvo nešto dok nacionalisti (jedni, drugi i treći) vode kolo u ovoj državi... To je ideja jednako pametna kao i Bushovo uvođenje demokratije u Irak... Da bi građanska i demokratska država zaživila ovdje, neophodno je osigurati neke preduslove... Prvi je eliminisanje nacionalizma, odnosno bar njegovo bacanje na marginu društva... Ali proteći će još mnogo vode dok se to ne desi... Ja ipak vjerujem da će se nekada desiti, inače ne bi uzalud trošio živce, ali je sasvim izvjesno da to neće biti skoro...
Last edited by cyprus on 20/03/2016 23:19, edited 1 time in total.
-
Idriz
#437 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
spanija nije federalna drzava? jel ti znas sta je federacija?madner wrote:Spanija ni Velika Britanija nisu federacije.
- cyprus
#438 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
Španija na papiru nije federalna, ali ima mnoge osobine federalnih država...
-
Patriotska_Liga
#439 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
Gdje bi matere ti smjestio Novi Travnik, Busovaču, Vitez, Stolac, Mostar i slične gradove i opštine sa preko 40% manjinskog stanovništva?Idriz wrote: samo uzmes popis stanovnistva i to su ti granice. vec sam naveo da je tacno da je etnicka podjela rezultat zlocina ali to ne iskljucuje cinjenicu da je to sada najlakse rjesenje.
-
hAZNADAR
#440 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
Supremacije si imao i u srednjem vijeku, u anticko doba,... i nije tacno da je to samo manitestna forma nacionalizma.seln wrote:
Supremacija je manifestna forma nacionalizma, zato i jeste problem. Bez nje bi nacionalizam ostao na nivou folklora.
Nacionalizam je u zapadnoj Evropi i Skandinaviji default, alfa i omega, dio skolstva, odgoja, identiteta,.. ali nema nikakve supremacije u tom kontekstu kako je sam navodis.
Gradjanska opcija je super ideja ali nazalost neizvodljiva kod nas jer za to treba vise od jednog.
Bosnjacki nacionalizam zajedno sa ljevicom po ugledu na Evropu bi bil onajbolje rjesenje da nije podapinjaca stupica i principijelnih idealista koji jos gaje nadu da ce susjednim nacionalistima omiliti ideju gradjanske opcije.
Od nadalje i ubuduce ce se buducnost u BiH svoditi na primitovno sirenje svoje zone i primitvno preuzimanje terena svim sredstvima bea imalo etike. Ta su pravila nametnuta i neki drugacije ne mogu.
Ovdje je tema o ljevici - i vezano za to zar ne mislis da bi se bosnjacka ljevica kako sam kazes mogla ugledati na iskustva i primjer drugih. Pozitivna iskustva drugih drzava.
-
Idriz
#441 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
spanija je de facto federacija. ja pricam o de facto stvarima. moze u ustavu pisat i da je planeta za sebe.cyprus wrote:Španija na papiru nije federalna, ali ima mnoge osobine federalnih država...
ne postoje dva ustava na zemaljskoj kugli koja su identicna, stoga, jedina relevantna stvar za ispravnu definicju uredjenja bilo koje drzave je de facto situacija.
-
hAZNADAR
#442 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
Kada vec spominjes primjer - ovaj citat je primjer razmisljanja bosnjacke ljevice - pardon bosanske da se ne uvrijede.madner wrote:Spanija ni Velika Britanija nisu federacije.
madner wrote:Problem Bosnjaka je sto svaki jaci intelektualac u istih mora postati Bosanac.![]()
Ostane skart.
-
Idriz
#443 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
tamo i gdje je bih otisla iako je imala preko 30% stanovnistva protiv svoje nezavisnosti. tamo gdje je i crna gore otisla iako je imala 45% stanovnistva protiv svoje nezavisnosti. tamo i gdje je quebec zamalo otisao 1995 iako je imao 49.9% stanovnistva za nezavisnot, itd. dakle - tamo gjde zeli. moje rjesenje je da sutradan nakon crtanja federalnih jedinica prema popisu stanovnistva konstitutivnost se ukida i to su samo gradjanske federalne jedinice.Patriotska_Liga wrote:Gdje bi matere ti smjestio Novi Travnik, Busovaču, Vitez, Stolac, Mostar i slične gradove i opštine sa preko 40% manjinskog stanovništva?Idriz wrote: samo uzmes popis stanovnistva i to su ti granice. vec sam naveo da je tacno da je etnicka podjela rezultat zlocina ali to ne iskljucuje cinjenicu da je to sada najlakse rjesenje.
-
hAZNADAR
#444 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
Bosnjaci kao najbrojniji narod sjede na nekih 20 i kusur % teritorije. Genocidasi imaju skoro pola zemlje samo za sebe.Idriz wrote:ne postoji druga evropska drzava sa vise nacija a da nije federalna. belgija, spanija, velika britanija. sve su izuzetno decentralizovane. niko od njih ne pravi niti je pravio "gradjanske drzave". da bosnjaci iskreno zele rjesenje pristali bi na tri entiteta. tek onda bi ta tri entiteta mogla polako i s vremenom da se gradjanizuju.
U takvoj situaciji Bosnjaci nemaju privilegiju da pristaju na decentralizovanu konfederaciju tri entiteta gdje bi se kao ostali u buducnosti "gradjanizovali"
Granice popisa stanovnistva?!?
Znamo jako dobro kako ce izgledati rezultat popisa u Foci, Prijedoru, Visegradu,.... i kako se doslo do toga. Bude li to model uspostave konfederalnih jedinica sa atributima drzave - to postaje i pravilo - i sta mislis kakvu poruku odasilje sljedecim generacijama. U skolskom udzbeniku pravilo kako se pravi drzava, kamu u ruke i etnicki cisti gdje imas interes pa poslije proglasavaj konfederalnu jedinicu gdje postoji teoretska sansa da se "gradjanizuje".
Kog su zmije ujedale,......
-
Idriz
#445 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
ali bosnjaci imaju najbolji dio zemlje, a ovi sume i kamenjar. nije jedini vektor povrsina. zato vise vrijedi stan u centru od 20 kvadrata nego stan od 50 kvadrata u sokolovic koloniji. ali mislim da ti to znas.hAZNADAR wrote:Bosnjaci kao najbrojniji narod sjede na nekih 20 i kusur % teritorije. Genocidasi imaju skoro pola zemlje samo za sebe.Idriz wrote:ne postoji druga evropska drzava sa vise nacija a da nije federalna. belgija, spanija, velika britanija. sve su izuzetno decentralizovane. niko od njih ne pravi niti je pravio "gradjanske drzave". da bosnjaci iskreno zele rjesenje pristali bi na tri entiteta. tek onda bi ta tri entiteta mogla polako i s vremenom da se gradjanizuju.
U takvoj situaciji Bosnjaci nemaju privilegiju da pristaju na decentralizovanu konfederaciju tri entiteta gdje bi se kao ostali u buducnosti "gradjanizovali"![]()
Znamo jako dobro kako ce izgledati rezultat popisa u Foci, Prijedoru, Visegradu,.... i kako se doslo do toga. Bude li to model uspostave konfederalnih jedinica sa atributima drzave - to postaje i pravilo - i sta mislis kakvu poruku odasilje sljedecim generacijama. U skolskom udzbeniku pravilo kako se pravi drzava, kamu u ruke i etnicki cisti gdje imas interes pa poslije proglasavaj konfederalnu jedinicu gdje postoji teoretska sansa da se "gradjanizuje".
- cyprus
#446 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
Eh, ne treba u naš kontekst stavljati zapadnoevropski nacionalizam, koji je integralni, odnosno koji je nastao kao sredstvo ujedinjenja ljudi na jednom području oko nekih zajedničkih vrijednosti... Naravno, i takav nacionalizam je vremenski pregažen, nije još mrtav (daleko od toga), ali u savremenom kontekstu jeste retrogradan... Izražava se npr. kroz ksenofobiju...hAZNADAR wrote:Nacionalizam je u zapadnoj Evropi i Skandinaviji default, alfa i omega, dio skolstva, odgoja, identiteta,.. ali nema nikakve supremacije u tom kontekstu kako je sam navodis.
Nacionalizam na Balkanu nije tog tipa i neusporedivo je štetniji... On nije integralni, on je plemenski... Nije mu cilj okupljanje ljudi jednog područja u cilju zajedničkog boljitka... Da mu je to bio cilj, danas bi imali jednu naciju i jedan osnovni identitet od Triglava do Đevđelije, ili bar od Istre do Vranja... Nacionalizam na Balkanu je nastao na konceptu međukomšijske međe, zluradosti kad komšiji crkne krava i porivima da se ubije komšijina krava, ako već neće sama da crkne... Dok je zapadnoevropski nacionalizam bio (bar u određenom segmentu) konstruktivan, balkanski nacionalizam je uvijek bio destruktivan...
-
hAZNADAR
#447 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
Ne radi se o kvalitetu zemljista vec o principu.Idriz wrote:ali bosnjaci imaju najbolji dio zemlje, a ovi sume i kamenjar. nije jedini vektor povrsina. zato vise vrijedi stan u centru od 20 kvadrata nego stan od 50 kvadrata u sokolovic koloniji. ali mislim da ti to znas.hAZNADAR wrote:Bosnjaci kao najbrojniji narod sjede na nekih 20 i kusur % teritorije. Genocidasi imaju skoro pola zemlje samo za sebe.Idriz wrote:ne postoji druga evropska drzava sa vise nacija a da nije federalna. belgija, spanija, velika britanija. sve su izuzetno decentralizovane. niko od njih ne pravi niti je pravio "gradjanske drzave". da bosnjaci iskreno zele rjesenje pristali bi na tri entiteta. tek onda bi ta tri entiteta mogla polako i s vremenom da se gradjanizuju.
U takvoj situaciji Bosnjaci nemaju privilegiju da pristaju na decentralizovanu konfederaciju tri entiteta gdje bi se kao ostali u buducnosti "gradjanizovali"![]()
A i ako bi isli samo prekticno - taj razvijeni i urbani geto bi itekako zavisio od suma i kamenjara okolo jer je sam po sebi neodrziv.
Konfederacija tri etnicke jedinice bi mogao samo funkcionisati uz povjerenje.
A Bosnjaci povjerenja nemaju. Zna se prema kome i zna se zasto. Oruzani sukob je prestao ali politika ista ostala ciju manifestaciju vidimo iz dana u dan.
Last edited by hAZNADAR on 20/03/2016 23:55, edited 1 time in total.
-
bole1st
#448 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
Nacionalizam je isti, samo su u Europi bolje (pravednije i jasnije) razgraniceni.
-
hAZNADAR
#449 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
Srpski model nije pravilo.cyprus wrote:Eh, ne treba u naš kontekst stavljati zapadnoevropski nacionalizam, koji je integralni, odnosno koji je nastao kao sredstvo ujedinjenja ljudi na jednom području oko nekih zajedničkih vrijednosti... Naravno, i takav nacionalizam je vremenski pregažen, nije još mrtav (daleko od toga), ali u savremenom kontekstu jeste retrogradan... Izražava se npr. kroz ksenofobiju...hAZNADAR wrote:Nacionalizam je u zapadnoj Evropi i Skandinaviji default, alfa i omega, dio skolstva, odgoja, identiteta,.. ali nema nikakve supremacije u tom kontekstu kako je sam navodis.
Nacionalizam na Balkanu nije tog tipa i neusporedivo je štetniji... On nije integralni, on je plemenski... Nije mu cilj okupljanje ljudi jednog područja u cilju zajedničkog boljitka... Da mu je to bio cilj, danas bi imali jednu naciju i jedan osnovni identitet od Triglava do Đevđelije, ili bar od Istre do Vranja... Nacionalizam na Balkanu je nastao na konceptu međukomšijske međe, zluradosti kad komšiji crkne krava i porivima da se ubije komšijina krava, ako već neće sama da crkne... Dok je zapadnoevropski nacionalizam bio (bar u određenom segmentu) konstruktivan, balkanski nacionalizam je uvijek bio destruktivan...
Ima i drugih Balkanaca ciji nacionalizam i evropski izgled ljevice i desnice nije ni nalik tvojoj predstavi agresivnog aparthejda i teorije krvi i tla.
Osnovni problem bosnjacke ljevice ili bosanske je sto nacionalizam dozivljavaju samo kroz srpski model. Uopce nisu svjesni da ima i drugih modela. Pogledaj malo kartu Balkana cim to prozivas i uporedi bilo koju zemlju sa srpskim modelom nacionalizma.
-
Patriotska_Liga
#450 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
I zašto bih ja kao Bošnjak prihvatio da cca 50,000 Bošnjaka Mostara ode u Bobanov entitet? Ako si ti spreman da na desetine hiljada sarajevskih, tuzlanskih, vareških, busovačkih, novotravničkih i inih Hrvata pošalješ u Alijin entitet eto ja nisam spreman da na desetine hiljada Bošnjaka Mostara, Stoca ili Viteza pošaljem u Bobanov entitet. Iz moje perspektive tvoje rješenje je vršenje male nužde uz vjetar ili sviranje nekoj stvari.Idriz wrote: tamo i gdje je bih otisla iako je imala preko 30% stanovnistva protiv svoje nezavisnosti. tamo gdje je i crna gore otisla iako je imala 45% stanovnistva protiv svoje nezavisnosti. tamo i gdje je quebec zamalo otisao 1995 iako je imao 49.9% stanovnistva za nezavisnot, itd. dakle - tamo gjde zeli. moje rjesenje je da sutradan nakon crtanja federalnih jedinica prema popisu stanovnistva konstitutivnost se ukida i to su samo gradjanske federalne jedinice.