Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post Reply
oridjidji

#426 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by oridjidji »

breuer wrote:
oridjidji wrote:Zaboravili ste sistem u kojem zivite. Ponasate se drustveno neodgovorno jer prema necijim vjerskim simbolima omalovazavate samog pojedinca i njegovo dijelo, te tezite ogranicavanju prava pojedinaca zato sto vam se ne svidjaju.

Ni meni se ne svidja kad se neko istetovira od glave do pete, pa ne inkriminiram istetovirane pojedince, niti ih osudjujem, niti im branim da se kao takvi pojavljuju u institucijama i obavljaju posao kao i ostali gradjani koji imaju jednako pravo da budu u njima shodno svojim znanjem i sposobnostima.
Pa vi ste zaboravili u kojem sistemu živite. Nas je taj sistem počastio ovom odlukom i mi smo zadovoljni njome, vi ne.

I naravno, potpuno tetovirana osoba ne dolazi u obzir da bude sudija.
Sistem je puno vise od jedne institucije. Sa istim pravom bi branio i tebe da ti neka institucija neopravdano zabrani nesto sto zakonom nije definisano.

Koje pravo definise da li je neistetovirana osoba pravednija od istetovirane?

Ne dolazi u obzir mnogo toga kada se raspravlja o ukusima, medjutim kao sto rekoh necija forma nije mjerilo njegovih sposobnosti.
statixx

#427 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by statixx »

@piu :thumbup:
animals

#428 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by animals »

Mislim da se ovim novokomponovanim vjernicima previse popusta..
pitanje je samo da li se hoce naprijed,ili u kameno doba..
to je do Bosnjaka, vecina, je moderna,ali mali broj, koji se potpomaze
iz Saudijske Arabije, pokusava, nametnuti svoje..
nadamo se da nece uspjeti..
oridjidji

#429 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by oridjidji »

palermo wrote:
oridjidji wrote:
Pogresno si me shvatio. Boldani zakljucak mi daje za pravo da to tvrdim.

Svi zive shodno skupu pravila koje vjeruju, slijede i praktikuju , sistem vrijednosti pojedinca ne može narušiti kolektivni nadsistem vrijednosti u suprotnom znamo šta se dešava.

Nošenjem marame, niti nošenje vjerskih simbola, niko ne ruši taj kolektivni nadsistem vrijednosti, potvrđen društvenim poretkom. To dijelo ne mozemo tretirati kao antiustavno, niti antidemokratsko, niti protivno zakonom.

Ali ova odluka VSTV-a je bliza tome.
Kako ne može ? Pa imaš koliko hoćeš pojedinačnih sistema vrijednosti koje se kose sa društvenim normama a pokatkad čak i sa zakonom. Oni ne mogu narušiti opšti sistem vrijednosti sve dotle dok ne stvore kritičnu masu koja može mijenjati društvene norme. Već sam napisao da ne ulazim u opravdanost ove odluke VSTV, vjerujem da je više argumenata da je ona loša nego da je dobra.

Ali ovo društvo će se jednom morati odlučiti gdje pripada, i shodno svojoj odluci snositi posljedice, bilo dobre ili loše.
Vidim da te ovaj boldani dio moje recenice zbunio. Upravo je u istoj recenici protumjera svima onima koji do kolektivnog nadsistema vrijednosti ne drze, tj. krse ga i sadrzana je u ovome "u suprotnom znamo sta se desava". Zakon je samo dio tog kolektivnog nadsistema vrijednosti, ziv je koliko su zivi i oni koji ga sprovode, s toga znamo kako nastaju i kako se usvajaju.

Nisu sve drustvene norme obavezujuce, niti su sve one uoblicene zakonima, niti su slovo zakona. Tako da taj argument u ovome slucaju ne pije vode.

Ovdje nemamo zakon, a imamo odluku koja protuzakonita i ne moze se opravdati sekularizmom ili mjestom gdje ko pripada.
oridjidji

#430 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by oridjidji »

animals wrote:Mislim da se ovim novokomponovanim vjernicima previse popusta..
Ocito za neke sve sto ima veze s vjerom necijom je nazadno, trulo i nema mjesta u demokratiji.

U cemu se ogleda ta vecina modernih Bosnjaka ? U glasanju za SDA ili SDP?
animals

#431 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by animals »

oridjidji wrote:
Ocito za neke sve sto ima veze s vjerom necijom je nazadno, trulo i nema mjesta u demokratiji.

Demokratija i religija ne mogu zajedno..
religija kao dekoracija ja, ali petljanje religije u politiku, nikada nije dobro donijelo..
moderni Bosnjak je onaj kojem je religija privatna stvar..
kao i svaki pripadnik druge religije..
prakticiraj je u svoja cetiri zida, tvoja stvar..
Ali Kemal

#432 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by Ali Kemal »

oridjidji wrote:
Ako vjera nameće kako će oblačiti službenici po sudnicama, onda jeste i nazadno i trulo, niti tome treba da ima mjesta u demokratiji.
oridjidji wrote:U cemu se ogleda ta vecina modernih Bosnjaka ? U glasanju za SDA ili SDP?
Sve suprotno od tebe :oops:
shbc

#433 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by shbc »

Samo je interesantno kako branioci prava muslimanki (pa i one same) u velikom broju zatvaraju oci ili pravdaju krsenje ljudskih prava muslimanki (i zena generalno) u drzavama tipa Saudijske Arabije. Ironicno je da su upravo ateisti, koji ovdje "krse" ta prava, oni koji ukazuju na potlacivanje koje zene dozivljavaju tamo.

U principu teokratija valja, ali ne previse. Samo malo teokratije, cisto da se svima busam vjerom, da svi znaju u sta vjerujem, ali da se pravila vjere ne odnose na mene. Da mogu cugati i kockati. Da mi zena moze zaradjivati i voziti. Sve to sa tespihom u ruci i hidzabom na glavi dok pred svima govorimo kako je serijat savrsen.
red evil

#434 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by red evil »

Kako se mi volimo zamarati ne bitnim stvarima. :lol:

Stvarno ne kontam kakve veze ima to što žena nosi maramu? Ali mislim da ovdje pola ljudi ne zna razliku između nikaba i hidžaba. Hidžab nije vjerski simbol već propis. Umjesto što se za ovo zalažemo i trošimo energiju bolje bi nam bilo da je trošimo na to da sud radi bolje, pravednije, da zakone unaprijdimo da nam ne ginu djeca na putevima... Ali ne, mi moramo da se uplićemo u to ko šta nosi. Neka nosi ako hoće i rogove ali neka sudi kako treba. I ja sam da bude kodeks oblačenja ali nošenje marame nije nikakvo kršenje toga.

Što se tiče ezana. Ne treba pretjerivat ni u ćemu, pa ni u vjeri, vjerski propis. Ezan ne smije biti nametljiv, preglasan, već umjeren a ne da te prepada. Znam i ja da ima dosta hodža koji puštaju preglasno ezan.
Connaisseur Karlin

#435 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by Connaisseur Karlin »

Marama nije simbol odredjene religije,ali je koristena kao dress code u pojedinim religijama,i njeno se nosenje zadrzalo u Islamu.
Npr. zene u pojedinim serijatskim drzavama koje rade privatnoj zenskoj skoli,tokom radnog dana,iskljucivo u skolskoj zgradi, ne moraju nositi maramu.To je jedan primjer u kojem mozemo vidjeti da uloga marame nije religijska. Drugi primjer,zene se oupljaju na zabavama,naravno,ako nema muskaraca,skidaju maramu,to je jos jedan primjer da marama nema religijsku ulogu i da zena ne mora nositi 24/7 maramu.Zaljucak,uloga marame je uvedena u davna vremena,kad su marame nosene i od strane pripadnika drugih religijskih grupa,a nosenje marame je bio simbol u drustvu da su zene dobre vjernice,jer nevjernice tad nisu nosile marame.Takva uloga marame u danasnjem drustvu nije potrebna.
Nosenje marame u Sudnici,skolama ( kao kod Francuza,osnovna i srednja) i drugim sluzbenim institucijama koje posjeduju svoj dress code,a koji ukljucuje pravilo nenosenja marame bi trebao biti ispostovan.Dress code javne drzavne institucije moraju jednako postovati svi gradjani iste drzave.
dustaban

#436 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by dustaban »

Connaisseur Karlin wrote:Marama nije simbol odredjene religije,ali je koristena kao dress code u pojedinim religijama,i njeno se nosenje zadrzalo u Islamu.
Npr. zene u pojedinim serijatskim drzavama koje rade privatnoj zenskoj skoli,tokom radnog dana,iskljucivo u skolskoj zgradi, ne moraju nositi maramu.To je jedan primjer u kojem mozemo vidjeti da uloga marame nije religijska. Drugi primjer,zene se oupljaju na zabavama,naravno,ako nema muskaraca,skidaju maramu,to je jos jedan primjer da marama nema religijsku ulogu i da zena ne mora nositi 24/7 maramu.Zaljucak,uloga marame je uvedena u davna vremena,kad su marame nosene i od strane pripadnika drugih religijskih grupa,a nosenje marame je bio simbol u drustvu da su zene dobre vjernice,jer nevjernice tad nisu nosile marame.Takva uloga marame u danasnjem drustvu nije potrebna.
Nosenje marame u Sudnici,skolama ( kao kod Francuza,osnovna i srednja) i drugim sluzbenim institucijama koje posjeduju svoj dress code,a koji ukljucuje pravilo nenosenja marame bi trebao biti ispostovan.Dress code javne drzavne institucije moraju jednako postovati svi gradjani iste drzave.
:thumbup:
simpl ez det !
desni

#437 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by desni »

and wrote:Meni ovo najviše liči na perfidan udar na institucije koje znamo kome smetaju.Sad se vrh države digao i tolika polemika o marami,kad neko gleda sa strane rekao bi da tamo ima na hiljade pokrivenih radnica,a baš me interesuje o kojem broju se radi?ne vjerujem da ih ima više od 10-20.
Sad bi neko htio možda da se po količini reakcija pomisli da je to muslimanska institucija i da dok se ovolika frka digla možda ima i istine u njihovim lažima da je to anti ovaj-onaj sud i da se neki neravnopravno tretiraju i da su kao oni u pravu što traže ukidanje tih institucija.
Koristi se svaka mogućnost da se uradi bilo šta protiv države.
Šteta što i mi ne koristimo sve mogućnosti da sankcionišemo i kaznimo sve koji rade protiv države.
oni sami idu na volej,ali niko ni saopštenje da da,a ne da nešto učini.
Evo danas iz institucija rs idu telegrami saučešća sa hvalospjevima o djelima za koje je čovjek dobio doživotni zatvor i koja su okarakterisana kao najteži ratni zločin :?
Odlično zapažanje :thumbup: .
    Zaključak koji se nameće je žalostan za stanovnike ove države.Tzv.bošnjačka politička elita je inferiorna u trenutnoj igri stvaranja ili rasturanja države Bosne i Hercegovine i igra ulogu predstavnika vjerske grupe čiji je jedini cilj zaštiti svoja vjerska prava i finansijske povlastice koje je dobila igranjem ove uloge.Država odnosno njene institucije su smetnja ovome i zato nikakve državotvorne politike i nema.
    zagortenej

#438 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by zagortenej »

Connaisseur Karlin wrote:Marama nije simbol odredjene religije,ali je koristena kao dress code u pojedinim religijama,i njeno se nosenje zadrzalo u Islamu.
    Odlično zapažanje :thumbup:
    klavirdžija

#439 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by klavirdžija »

Kakve se sve gluposti mogu pročitati na ovoj temi, da se zaključiti da je ovo preseravanje oko maHrama itekako ispunilo zadate ciljeve.
    kakavdanakneiskustvu

#440 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by kakavdanakneiskustvu »

zagortenej wrote:
    Odlično zapažanje :thumbup:
    :thumbup:
    AzerVisoko

#441 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by AzerVisoko »

shbc wrote:Samo je interesantno kako branioci prava muslimanki (pa i one same) u velikom broju zatvaraju oci ili pravdaju krsenje ljudskih prava muslimanki (i zena generalno) u drzavama tipa Saudijske Arabije. Ironicno je da su upravo ateisti, koji ovdje "krse" ta prava, oni koji ukazuju na potlacivanje koje zene dozivljavaju tamo.

U principu teokratija valja, ali ne previse. Samo malo teokratije, cisto da se svima busam vjerom, da svi znaju u sta vjerujem, ali da se pravila vjere ne odnose na mene. Da mogu cugati i kockati. Da mi zena moze zaradjivati i voziti. Sve to sa tespihom u ruci i hidzabom na glavi dok pred svima govorimo kako je serijat savrsen.
    3 – Ukoliko žena ima pristup autu, ona će napuštati kuću u bilo koje doba dana i noći. Ona ima ključeve od auta i auto. Moći će da ide gdje god želi. To nije slučaj kada je njen odlazak povezan sa njenim starateljom koji je vozi i pravi joj društvo. Ukoliko odluka bude isključivo njena, ona će odlaziti i dolaziti kada god i gdje god to bude željela. Imati će kontakt i vezu sa lošim ljudima. Poznato vam je koliko je komunikacija danas razvijena. Žena može obavljati telefonske razgovore dok leži u svome krevetu; u svojoj kući ili sobi. Ona je lakovjerna i naivna, jer je žena. Ona je slaba i lakovjerna, i otići će.

Ženina vožnja auta sadrži mnoge zabrane. Poznato vam je koliko su ulice danas prometne. Kako će tek biti ukoliko i žene mognu voziti? Auta će biti duplo više. Opasnost i gužva će biti duplo veći. Ženina vožnja auta sadrži dakle mnoge zabrane. Najveća opasnost je da će nestati njena ženstvenost, čestitost i stidljivost. Zato žena ne smije voziti auto.

http://putselefa.com/zato-zena-ne-smije-voziti-auto/
    Ali Kemal

#442 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by Ali Kemal »

http://www.6yka.com/novost/99003/hidzab ... ke-arabije

Hidžab: Žene pokorne muškarcu, a ne Bogu - Islam uvezen iz Saudijske Arabije

Opšti civilizacijski krah tek slijedi, on više uopšte nije daleko.

Jasna Šamic je turkolog, orijentalista, profesor, doktorirala na Sorbonne-i.
    oridjidji

#443 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by oridjidji »

animals wrote:
    oridjidji wrote:

Demokratija i religija ne mogu zajedno..
    religija kao dekoracija ja, ali petljanje religije u politiku, nikada nije dobro donijelo..
    moderni Bosnjak je onaj kojem je religija privatna stvar..
    kao i svaki pripadnik druge religije..
    prakticiraj je u svoja cetiri zida, tvoja stvar..
    Nije to komunizam. O demokratiji pricamo. Neko se tesko miri sa cinjenicom da svi u njoj imaju jednako pravo braniti svoja prava.
    Marama u politici nije petljanje religije u politiku i njeno branjenje nema veze sa sekularizmom.
    Svi znamo da je prica o modernom Bosnjaku kojem je religija privatna stvar seljacka prica koja iste treba da upakuje u ambalazu za tudje oci.
    madner

#444 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by madner »

:D Kakve recenice.
    oridjidji

#445 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by oridjidji »

Ali Kemal wrote:
    oridjidji wrote:
    Ako vjera nameće kako će oblačiti službenici po sudnicama, onda jeste i nazadno i trulo, niti tome treba da ima mjesta u demokratiji.
    oridjidji wrote:U cemu se ogleda ta vecina modernih Bosnjaka ? U glasanju za SDA ili SDP?
    Sve suprotno od tebe :oops:
    To sto ti svodis neciju vjeru samo na to da li vjeruje u boga ili ne, to je tvoja stvar, za one koji je vole, vjeruju, zive i praktiktuju to je stil zivota koji ima svoj organizirani sistem vrijednosti koji nas pojedinac barem na prostoru koji zivimo sam prihvata ili ne. Pravila oblacenja su jasno objasnjena ne samo za zene, vec i za muskarce i bez obzira, gdje se nalazili ona se sustinski ne mjenjaju u Islamu. To sto neki musliman/ka nije spreman da primjenjuje to pravilo u svome zivotu, to ne znaci da onima koji jesu treba braniti primjenu istog.

Ako demokratija namece sudskim sluzbenicima da li ce nositi na glavi maramu i nju pretpostavlja njihovim sposobnostima, onda je to nazadno i trulo i tome nije mjesto u demokratiji. Pogotovo ne na prostoru, gdje ta marama na glavi nije zalutala kao negdje na Zapadu i nije nesto sto je nepoznato.
    oridjidji

#446 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by oridjidji »

Ali Kemal wrote:http://www.6yka.com/novost/99003/hidzab ... ke-arabije

Hidžab: Žene pokorne muškarcu, a ne Bogu - Islam uvezen iz Saudijske Arabije

Opšti civilizacijski krah tek slijedi, on više uopšte nije daleko.

Jasna Šamic je turkolog, orijentalista, profesor, doktorirala na Sorbonne-i.
    Mene bas zanima kako osobe koje su skolovane upadnu u ovakve plicake i napisu sta napisu.
    SkyLimit

#447 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by SkyLimit »

Vjerujem da pokrivene visoko obrazovane zene jako iritira kad neko implicira da su one pokrivene jer ih je neko natjerao, da je to simbol prisile, pokornosti, nedostatka slobode itd. Zar je tako tesko prihvatiti da je to neciji licni izbor :?
    oridjidji

#448 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by oridjidji »

madner wrote::D Kakve recenice.
    Smij se ti. Napravise od marame u sudnici ISIL. :D
    oridjidji

#449 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by oridjidji »

SkyLimit wrote:Vjerujem da pokrivene visoko obrazovane zene jako iritira kad neko implicira da su one pokrivene jer ih je neko natjerao, da je to simbol prisile, pokornosti, nedostatka slobode itd. Zar je tako tesko prihvatiti da je to neciji licni izbor :?
    A kako im je tek, kad se zbog marame minimaliziraju njihove sposobnosti ...
    animals

#450 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by animals »

Danas je bila reportaza u svjetskim medijima o jednoj ,maloj drzavi Bosni, koja je dala najvise boraca ISIL-a, od svi Evropski drzava..i prikazana je Maoca, mjesto gdje je vrijeme stalo..
    I usput, zene su pokrivene..i prikazano je i Sarajevo i
    umjetnine koje financira Saudijska Arabija.
    .Bosna se pretvara u Bliskoistocnu vukojebinu.
    Post Reply