Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post Reply

Po vasem misljenju ko ima medju demokratskim kandidatima najvece sanse da osvoji nominaciju ?

Bernie Sanders
46
43%
Hillary Clinton
61
57%

Total votes: 107

It_is_a_Leclerc

#426 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by It_is_a_Leclerc »

Članak nije pisao novinar sa indexa, već je preuzet i preveden sa švedskog. Imate link u članku, kliknite i pročitajte. (I sam sam se iznenadio jer je poznato da taj "portal" njeguje rigidne ljevičarske ideje).

Već sam objasnio svoje političke svjetonazore i oni nisu ovdje tema. Samo ću reći da je liberalna demokratija politička ideologija koja sasvim dobro funkcioniše u velikoj većini razvijenog svijeta. Meanwhile, te vaše socijalizme, komunizme i slično, imamo još u Venecueli, Sjevernoj Koreji i sličnima (nemojte samo Kinu spominjati, jer svi znamo kakav je njihov komunizam)
dale cooper

#427 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by dale cooper »

It_is_a_Leclerc wrote:Članak nije pisao novinar sa indexa, već je preuzet i preveden sa švedskog. Imate link u članku, kliknite i pročitajte. (I sam sam se iznenadio jer je poznato da taj "portal" njeguje rigidne ljevičarske ideje).

Već sam objasnio svoje političke svjetonazore i oni nisu ovdje tema. Samo ću reći da je liberalna demokratija politička ideologija koja sasvim dobro funkcioniše u velikoj većini razvijenog svijeta. Meanwhile, te vaše socijalizme, komunizme i slično, imamo još u Venecueli, Sjevernoj Koreji i sličnima (nemojte samo Kinu spominjati, jer svi znamo kakav je njihov komunizam)
Ti si jedini koji spominje komunizam i socijalizam i razne Venecuele i Kine i te ideologije povezujes sa Bernijem. Demokratom, senatorom bez mrlje u rezimeu i dugogodisnjim aktivistom pokreta za gradanska prava i slobode. A zasto? Zato sto covjek smatra da Americko drustvo moze i treba bolje. Da bude malo vise jednakosti, vise pravicnosti. Da i oni koji si to ne mogu priustiti imaju pravo na kvalitetnu zdravstvenu skrb, na bolju i jeftiniju edukaciju. Sta o tebi govori kao covjeku ako si protiv ovakvih ideja? O kakvom svijetu ti sanjas i zelis za svoje potomke?
Last edited by dale cooper on 04/03/2016 16:00, edited 1 time in total.
XXS

#428 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by XXS »

It_is_a_Leclerc wrote:Finska kažete ?

Topla preporuka...

http://www.index.hr/vijesti/clanak/mit- ... 75461.aspx

Meni se posebno sviđaju citati :
SOCIJALISTI su po definiciji ekonomski analfabeti. Da nisu, ne bi bili socijalisti.
i
Ukratko, Švedska (a ni ostale skandinavske zemlje) se nije obogatila zbog socijalističkih politika, nego usprkos njima. Švedska se obogatila jer je jedan dugi period kroz povijest, oko sto godina, imala prilično liberalne ekonomske politike, bila je tržišno orijentirana, imala mali ograničeni državni aparat, slobodnu trgovinu s inozemstvom, niske poreze i regulacije, i u tom periodu Šveđani proživljavaju nezapamćen gospodarski rast, dolazi do ogromnog rasta životnog standarda i realnog dohotka stanovništva, te Švedska postaje jedna od najbogatijih zemalja svijeta.
A imate nešto i o welfare politici i njenim posljedicama.
Procitaj pod Olaf Palme.
Kad Sanders prica o socijalizmu on prica o Skandinaviji.
jefferson

#429 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jefferson »

Ali Kemal wrote:
jefferson wrote:Kako ce biti besplatno? De mi objasni molim te tu matematiku? Ko ce platiti struju na univerzitetima, profesore, osoblje, cistacice itd? Znaci moras naci novac, znaci moras dici poreze. OK nije to problem, ali pusti se te price da je besplatno! NIJE besplatno, neko to placa!
PA jebo ga patak, što ne pročitaš rečenicu do kraja :oops:
Za razliku od nje imamo Sandersa koji javno govori da će na državnim univerzitetima školovanje biti besplatno i da će to da plati Wall Street sa dodatnim taksama.

jeza u ledja wrote:Trump ne govori nista konkretno. Od svih 30ak kandidata koje je protutnjalo on je rekao najmanje toga konkretnog.

Ako "napravicu zid koji ce platiti Meksiko i koji ce svake sedmice biti jos 10 metara visi" smatras konkretnim onda stvarno ne znam o cemu pricamo??
Trump nema konkretan plan nizasta. On ne zna neke osnovne stvari, a da ima plan? Cuj zaustavice deficit sa Kinom? Kako? :lol: To ono postanes predsjednik i kazes ciribu-ciriba i ono, nema vise deficita, napravili zid. :lol:
Znaci prvo je sto govoris, pa onda drugo je sto radis, i na kraju trece je sto uopste mozes uraditi. Trump nema ni ovo prvo.

Ne znam kako odrastao covjek moze reci "Trump ima konkretne planove"?
Citate li vi ista? Pratite li vijesti? Slusate li sta se govori? Razumijete li sta se govori?
Cuj Clinton samo prica, Obama samo prica? Mislis govore malo elokventnije stvari koji nisu na nivou 12-godisnjeg djeteta, pa je tesko shvatiti?

Boze dragi.
Trump je bukvalno nivo "divi mu glave". On bukvalno to govori i to mu je vrhunac znanja. Na osnovu toga privlaci milione glasaca.

:zid: :zid: :zid:
Mislim da ti nisi nikada gledao ni jednu kampanju, nego pišeš na osnovu naslova sa portala i ostalog iz treće ruke :lol:
Da idemo u detalje, kako, zašto itd nema smisla, jer ne poznaješ problematiku, to bi zahtijevalo mnogo vremena :-)
Elem, i Tramp i Sanders imaju neočekivano mnogo glasova, a rekao sam i zašto, Tramp čak i ubjedljivo vodi. :oops:
Nije tacno, Sanders je rekao da ce svi placati veci porez, ukljucujuci i obicne ljude.
Ja licno nemam nista protiv toga, ali treba staviti stavri na mjesto gdje pripadaju.
ljevoruki

#430 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by ljevoruki »

Bernie je zestoki populista cije ideje ne mogu proci.
Nordijske zemlje imaju po najvise 10-tak miliona stanovnika uz ogromne prirodne resurse koje mogu pokriti veliki dio troskova za socijane servise. Kanada je jos jedan primjer ovakvog uredjenja.
USA ima 320 miliona stanovnika i bilo koji dodatni socijalni program bi uzrokovao povecanje poreza koji biraci ne bi odobrili.
To sto Bernie sanja o public healthecare i free education je lijepo ali na zalost nerealno u nekoj blizoj buducnosti.
jeza u ledja

#431 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jeza u ledja »

Treceg marta 2012 Obama je u prosjeku svih anketa RCP bio 4.8% ispred Romneya.
Danas je Clintonova u prosjeku svih anketa 3.4% ispred Trumpa.

U zadnjih 5 anketa uradjenih u februaru, Clinton vs Trump, Clintonova vodi u 4.
Zadnja anketa je radjena u periodu 2/29-3/1 i to Rasmussen, u njemu Clintonova vodi +5%.
CNN anketa, Clintonova vodi 8%.
FOX News anketa, Clintonova vodi 5%.
Quinnipiac, Clintonova vodi 1%.
I USA Today, Trump vodi 2%.

Ovdje uzimam u obzir samo Clinton vs Trump, tj dva vodeca kandidata.
Inace Sanders bolje kotira protiv svih nego Clintonova, a Trump slabije kotira od svih protiv Demokrata.

Po meni je Rasmussen poslije Gallupa najbolji pollster, samo sto malo naginju na desno.
Ovi FOX, CNN, PPP, to je sve hmm hmm. Ovi Quinnipiac se sad probijaju ali ipak je to samo jos jedan univerzitet.
Rasmussen je u februaru 2012 imao Romneyja na +6 u odnosu na Obamu. Ko je pratio, mogao je vidjeti da su oni konsistentno imali rezultate anketa u desno.

No dobro, Gallup vise ne radi ovakvve ankete, kao ni Pew. Skontali ljudi da im se ne isplati, rade malo sofisticiranije stvari.

Nista, za sada, u ovim izborima Demokrati su favoriti.

S druge strane, Rubio vs Clinton, Rubio bi definitivno bio favorit. Trenutno vodi u svakoj anketi, u prosjeku +5%.
Cruz i Hillary, bare-bare. Sanders protiv Trumpa i Cruza vodi sa 8 i vise posto. Protiv Cruza oko 3%.

Al djaba ta prica kad je Clinton vs Trump. Ja kurceva izbora tito dragi. :roll: (glasao bih za Hillary naravno :D)
Ja_Ja

#432 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Ja_Ja »

Problem Rubia je sto se izofiro ranije. Pokusao je kao i Cruz da prati Trumpa u izvalama, i ekstremnoj retorici pa ih je to kostalo. Prividno su se smirili , pa su kasnije opet krenuli mahati kad su poceli gubiti. Rubio zna da mora dobro proci u slijedecih 7 dana ili je gotovo. Zbog toga je sinoc imao veoma nagal pristup debati, ali sve je to tanko. Trumpu se mora dati priznanje da je od politike napravio cirkus i stanje u kojem tipovi poput njega prosperiraju a ozbiljniji ljudi se gube.

Na onoj bini je jedino Kasich istinski konzervativac i neko ko bi bio rame uz rame sa Hillary, sa velikim sansama da je i pobjedi na generalnim izborima, naravno uz dobru pripremu. No on je trenutno statisticka greska, sa tek malim matematickim sansama da tokom konvencije izbori svoje mjesto.
alijagoro

#433 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by alijagoro »

jeza u ledja wrote:Nijedan medij ne navija za Hillary. Mediji navijaju za dramu. Njima odgovara da utrka sto duze traje.
Ja bih cak rekao da mediji vise pomazu Sandersu nego Clintonovoj. To nije bilo tako uvijek, ali zadnja 3 mjeseca jeste.

Sto se tice Trumpa i onog sto slijedi. Ja ne mogu da shvatim kako neko ko glasa za Sandersa moze razmisljati o tome da glasa za Trumpa??? Nije da si ti jedini, jer sam cuo da ima jos takve raje. To dovoljno govori odakle Sandersu podrska. S jedne strane ultra-liberalni, s druge strane, khm.... i love the poorly educated. :D Svi bijeli naravno.
I ne mogu da shvatim kako je neko toliko nerealan pa da misli da ce Trump prolaziti neokrznuto, da nema cijelo brdo oraha u dzepu?? He's not against the man, he IS the man. Kako neko povlaci jednakost izmedju "on je uspjesan biznismen" i "on je dobar za gradjane"? On je bio dobar sebi, sebi je stvarao pare, nije radio ni za koga drugog. Zasto bi on radio za gradjane???
Pricamo kako je Hillary pod uticajem lobija, pa on je dio tog lobija! On je davao pare politicarima, left and right, radi vlastitih interesa. Kako on moze biti bolji?? Pa da stavimo onda CEOa od JP Morgana, ili od Exxona, ili od Procter&Gamblea, mozda da oni vode drzavu umjesto politicara?
Gdje ce vam pamet? Kako neko kome je stalo najvise do blue collar issues moze istovremeno davati glas milijarderu?? Takvi ljudi su najvece zlo. Takvi ljudi prave svoje bogatstvo manipulirajuci sistemom. Oni su 1%.
Ni Clinton, ni Sanders, ni Cruz, ni Rubio, ni Kasich, ni Obama, ni Carson, nemaju veze s tim. Oni su svoje uspjehe napravili sami, ne tako sto im je babo ostavio 200 miliona. Trump, Romney, Bush jedan, Bush drugi, kakva plejada guzonjinih sinova! Fuj, gade mi se. Nikad ne bih glasao za takve ljude.
Trump kad prica o nekim stvarima, npr. neki dan o Davidu Dukeu. Znate zasto on nije odgovorio kako treba? Ne zato sto on stvarno podrzava KKK ili se nesto dvoumi, vec zato sto je frajer odrastao i citav zivot proveo potpuno odvojen od realnosti. On uopste ne znaci sta to znaci ljudima.
Prica kao njega vole Latinosi, on je zaposlio na hiljade njih. Je li to fakat misli da time sto je zaposlio hiljade nadnicara da mu grade tornjeve da je time doprinjeo standardu zivota miliona Meksikanaca i ostalih, dok je istovremeno uzivao sve blagodeti drzave i sistema koji su sistematski unistavale ekonomije zemalja iz kojih ti ljudi dolaze?
Fuj!

Kako neko moze podrzavati ovakve ljude ne znam.

Jedan primjer koji "slikovito" odrzava razliku izmedju Trumpa i Sandersa jer razlika izmedju njihovog naglaska, iako su obojica odrasli u Njujorku.
Trump je los jer je davao pare ovakvim kao Hillary,a ona je kao bolja jer je uzimala pare od ovakvih kao Trump :D
Ali Kemal

#434 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Ali Kemal »

jefferson wrote:
Ali Kemal wrote:
jefferson wrote:Kako ce biti besplatno? De mi objasni molim te tu matematiku? Ko ce platiti struju na univerzitetima, profesore, osoblje, cistacice itd? Znaci moras naci novac, znaci moras dici poreze. OK nije to problem, ali pusti se te price da je besplatno! NIJE besplatno, neko to placa!
PA jebo ga patak, što ne pročitaš rečenicu do kraja :oops:
Za razliku od nje imamo Sandersa koji javno govori da će na državnim univerzitetima školovanje biti besplatno i da će to da plati Wall Street sa dodatnim taksama.
Nije tacno, Sanders je rekao da ce svi placati veci porez, ukljucujuci i obicne ljude.
Ja licno nemam nista protiv toga, ali treba staviti stavri na mjesto gdje pripadaju.
Da ne pričamo šta je ko reko, evo fino šta piše na Bernijevoj web stranici, očekujem da jefferson zna engleski :)

FULLY PAID FOR BY IMPOSING A TAX ON WALL STREET SPECULATORS.

The cost of this $75 billion a year plan is fully paid for by imposing a tax of a fraction of a percent on Wall Street speculators who nearly destroyed the economy seven years ago. More than 1,000 economists have endorsed a tax on Wall Street speculation and today some 40 countries throughout the world have imposed a similar tax including Britain, Germany, France, Switzerland, and China. If the taxpayers of this country could bailout Wall Street in 2008, we can make public colleges and universities tuition free and debt free throughout the country.

Cijeli program u vezi reforme plaćanja državnih univerziteta.

https://berniesanders.com/issues/its-ti ... debt-free/
jefferson

#435 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jefferson »

Da ne pričamo šta je ko reko, evo fino šta piše na Bernijevoj web stranici, očekujem da jefferson zna engleski :)

The cost of this $75 billion a year plan is fully paid for by imposing a tax of a fraction of a percent on Wall Street speculators who nearly destroyed the economy seven years ago. More than 1,000 economists have endorsed a tax on Wall Street speculation and today some 40 countries throughout the world have imposed a similar tax including Britain, Germany, France, Switzerland, and China. If the taxpayers of this country could bailout Wall Street in 2008, we can make public colleges and universities tuition free and debt free throughout the country.

Sanders je nekoliko puta rekao tokom debata da placanje skole se izvede kroz povecanje poreza svima, a istina je da tu naglasava Wal Street.
Ja bi prvi rekao: super. Ja imam skolu 100m od moje kuce. Na sve dijelove poreza na nekretnine (ono okrug, putevi, mostovi, vatrogasci itd.) placam dodatnih 1,200 dolara godisnje za tu skolu. SUper, extra skola, nikakav problem i ne bi mi smetalo da taj sistem se uspostavi i za koledze.
Medjutim, Sanders da bi tako nesto progruao mora imati OGROMNU vecinu prvenstveno u Predstavnickom domu, a Republikanci imaju sada takvu vecinu u tom domu da cak i kandidatura Trumpa ne bi demokratama donjela prevagu.
Taj dio Sanders "zaboravlja" spomenuti. Predstavnicki dom je gdje blagajna a ne senat i izvrsna vlast. Sanders moze napisati i reci sta hoce, ako nema bar 30-40 demokratskih predstavni vise u Predstavnickom domu taj plan moze okaciti macku na rep. Klasicni problem u modernom svijetu gdje ljudi veze nemaju kako se zakoni donose, nego padaju na nekakva obecanja.
Zokipfc

#436 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Zokipfc »

jefferson wrote:

Sanders je nekoliko puta rekao tokom debata da placanje skole se izvede kroz povecanje poreza svima, a istina je da tu naglasava Wal Street.
Ja bi prvi rekao: super. Ja imam skolu 100m od moje kuce. Na sve dijelove poreza na nekretnine (ono okrug, putevi, mostovi, vatrogasci itd.) placam dodatnih 1,200 dolara godisnje za tu skolu. SUper, extra skola, nikakav problem i ne bi mi smetalo da taj sistem se uspostavi i za koledze.
Medjutim, Sanders da bi tako nesto progruao mora imati OGROMNU vecinu prvenstveno u Predstavnickom domu, a Republikanci imaju sada takvu vecinu u tom domu da cak i kandidatura Trumpa ne bi demokratama donjela prevagu.
Taj dio Sanders "zaboravlja" spomenuti. Predstavnicki dom je gdje blagajna a ne senat i izvrsna vlast. Sanders moze napisati i reci sta hoce, ako nema bar 30-40 demokratskih predstavni vise u Predstavnickom domu taj plan moze okaciti macku na rep. Klasicni problem u modernom svijetu gdje ljudi veze nemaju kako se zakoni donose, nego padaju na nekakva obecanja.
Ne shvatas poentu. Sanders govori o PROMJENI sistema. Nesto sto ce se kad-tad morati da desi. I to pocinje kad tjeras ljude da vide golu istinu i sranje oko njih. Ovo vise nije o demokratima/republikancima nego o buducnosti jedne nacije/svijeta.
jefferson

#437 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jefferson »

Zokipfc wrote:
jefferson wrote:

Ne shvatas poentu. Sanders govori o PROMJENI sistema. Nesto sto ce se kad-tad morati da desi. I to pocinje kad tjeras ljude da vide golu istinu i sranje oko njih. Ovo vise nije o demokratima/republikancima nego o buducnosti jedne nacije/svijeta.
Ti haman neshvatas da trebas veliku vecinu od 435 predstavnika da bi promjenio bilo kakav porezni zakon, a onda vecinu u senatu da bi se potvrdio zakon.
Kako ti mislis mjenjati sistem? Svaka izmjena zakona, poreza, sta god i kako god hoces zahtjeva vecinu u Kongresu, i to dobru vecinu jer mnoge demokrate iz konzervativnih podrucja nece glasati za to.
Sanders rekao? Jeste rekao, ali nije rekao kako ce to da uradi, tome je poenta. Kako ce natjerati vecinu u domu da glasaju za tako nesto? Kada to cujem onda cu smatrati da ne prodaje maglu kao ostali. Obama je htio xxxxx stvari uraditi, sto nije? Sto nije progurao zakon o komplikovanijoj nabavci oruzja? Zato sto nema teorije da prodje Kongres.
Kako ce promjeniti sistem? Promjene ce se desiti kad tad na gore ili na bolje, ali promjene se desavaju na dva nacina: glasanjem u kongresu ili oruzanom revolucijom.
Zokipfc

#438 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Zokipfc »

jefferson wrote: Ti haman neshvatas da trebas veliku vecinu od 435 predstavnika da bi promjenio bilo kakav porezni zakon, a onda vecinu u senatu da bi se potvrdio zakon.
Kako ti mislis mjenjati sistem?

Pritisak. AKO Sanders uspije i bude predsjednik Amerike, pokazace narodu ko im je sjedio u kongresu godinama i godinama, i kakva steta je napravljena. Potom ce slijediti medijski pritisak, jer cak i mediji u tom trenutku ne mogu vise da ga ignorisu. Covjece, milion ljudi na ulicama nije mala stvar.. I ako svi kazu 'WE DEMAND CHANGE', mislis da to nece imati ni malo efekta? Ima da se politicari prilagodjavaju narodu, a ne obrnuto. (Radikalno, a? :-D )

Ne kazem da ce biti lako, ne kazem da ovo nece proci bez ogromnog fajta, ali sve druge opcije tu zemlju (a tako i svijet) vode u dalju propast. Pa ti stisni muda i bori se za pravednu stvar ili nastavi istom rutom, jos 8 godina. Kontaj ovo.. Ljudi ne biraju Sandersa jer kazu da nece moci da sprovede svoje ideje, pa zato glasaju za lazovku koja bi sve uradila samo da se dohapa trona. Pa to je bolan kidnapovanje zdravog razuma.
jefferson

#439 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jefferson »

Zokipfc wrote:
jefferson wrote: Ti haman neshvatas da trebas veliku vecinu od 435 predstavnika da bi promjenio bilo kakav porezni zakon, a onda vecinu u senatu da bi se potvrdio zakon.
Kako ti mislis mjenjati sistem?

Pritisak. AKO Sanders uspije i bude predsjednik Amerike, pokazace narodu ko im je sjedio u kongresu godinama i godinama, i kakva steta je napravljena. Potom ce slijediti medijski pritisak, jer cak i mediji u tom trenutku ne mogu vise da ga ignorisu. Covjece, milion ljudi na ulicama nije mala stvar.. I ako svi kazu 'WE DEMAND CHANGE', mislis da to nece imati ni malo efekta? Ima da se politicari prilagodjavaju narodu, a ne obrnuto. (Radikalno, a? :-D )

Ne kazem da ce biti lako, ne kazem da ovo nece proci bez ogromnog fajta, ali sve druge opcije tu zemlju (a tako i svijet) vode u dalju propast. Pa ti stisni muda i bori se za pravednu stvar ili nastavi istom rutom, jos 8 godina. Kontaj ovo.. Ljudi ne biraju Sandersa jer kazu da nece moci da sprovede svoje ideje, pa zato glasaju za lazovku koja bi sve uradila samo da se dohapa trona. Pa to je bolan kidnapovanje zdravog razuma.
I ja sam sinoc imao san da sam astronaut, pa sam se robudio i jbg, razocarao se.
Neznam o cemu ti fakat? Super utorak oko 5.5 miliona demokrata izaslo glasat a 8 miliona republikanaca.
Bilo je xxxx ljudi na mnogim Obaminim skupovima pa sta? Predstavnici u domu ne predstavljaju te ljude nego svoje distrikte i odgovorni su tim ljudima. Recimo, skupi se milion ljudi u NYC i hoce nesto. Sto to briga mog kongresmena ako ce to nanjeti stetu mom distriktu? Naravno da ce glasati protiv i bolje mu je da glasa protiv, jer ja cu glasati protiv njega i jos donirati pare konkurenciji.
Popularnost kongresa je oko 9%, prosjecna popularnost kongresmena u njegovom/njenom disktriktu je 96%. Ljudi nevole kongres, ali vole svog kongresmena. Konkretno, kongresmen iz mog distrikta je kreten na kvadrat. ALi jaro, on sjedi u najvaznijim komisijma koje se ticu mog distrikta, i to je ono sto je bitno ljudima u mom distriktu.Ljude interesuje posao, kako donjeti hranu na stol, a ne neke apstraktne ideje. Bilo bi super kada bi ljudi htjeli placati vise poreza pa imamo besplatno skolovanje. ALi neide to bas tako. Evo moj grad je prosle godine izglasao povecanje poreza za puteve. Super, i to tako treba. Ima za sve proces, a ako ljudi nece da placaju vise poreza, onda i to treba postovati.
Zokipfc

#440 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Zokipfc »

Pricas o poreznom planu Sandersa. Ako nisi milioner, ne moras uopste brinuti..

http://imgur.com/drfyv82

A za ostalo.. Pa covjece, i rasizam je bio legalan prije 50 godina u Americi. I sta sad, MLK bolje i da se nije borio jer su vladajuce struje bile protiv njega? Tebi ako je stalo do status-quoa, bujrum. I uzivaj ;) Po tom logikom bolje je da se i ne boris za svoja prava. Jebes to.
jefferson

#441 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jefferson »

Zokipfc wrote:Pricas o poreznom planu Sandersa. Ako nisi milioner, ne moras uopste brinuti..

A za ostalo.. Pa covjece, i rasizam je bio legalan prije 50 godina u Americi. I sta sad, MLK bolje i da se nije borio jer su vladajuce struje bile protiv njega? Tebi ako je stalo do status-quoa, bujrum. I uzivaj ;) Po tom logikom bolje je da se i ne boris za svoja prava. Jebes to.
Ja sam rekao da bi ja licno prvi placao vise za univerzalno obrazovanje, zdravstvo itd. Medjutim, ja sam tebi i ostalima objasni sta trebas uraditi da bi uspio u toj nakani. Ti meni jos uvijek nisi objasnio kako ce to Sanders uraditi? De mi objasni postupak i pusti se supljaka: revolucija, rpitisak i slicne gluposti.
Sanders koristi politicki rijecnik: mi cemo, mi moramo, revlucija itd. Jos nije objasnio gdje je ta koalicija koja ce ga podrzati? Sanders nema ni blizu podrsku koju je Obama imao, a jedino sto moze jos vise podjeliti zemlju od crnog prdsjednika je socijalista.
Stoga, objasni mi postupak kako to Sanders misli provesti bez doskocica tipa: tebi odgovara status quo jer nemas odgovora na ono sto sam napisao.
Zokipfc

#442 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Zokipfc »

Ti smatras da ja fulam loptu, i obrnuto. Necemo mi daleko dogurati sa ovom diskusijom ;)

To sto ti mislis da svaka promjena mora doci iznutra ne znaci da je to tako. I tu se razilazimo. :kiss:
jeza u ledja

#443 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jeza u ledja »

znaci nemas odgovor. djaba sva prica ako se zavrsi na 'hajmo ljude na ulice'.
jeza u ledja

#444 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jeza u ledja »

alijagoro wrote:
jeza u ledja wrote:Nijedan medij ne navija za Hillary. Mediji navijaju za dramu. Njima odgovara da utrka sto duze traje.
Ja bih cak rekao da mediji vise pomazu Sandersu nego Clintonovoj. To nije bilo tako uvijek, ali zadnja 3 mjeseca jeste.

Sto se tice Trumpa i onog sto slijedi. Ja ne mogu da shvatim kako neko ko glasa za Sandersa moze razmisljati o tome da glasa za Trumpa??? Nije da si ti jedini, jer sam cuo da ima jos takve raje. To dovoljno govori odakle Sandersu podrska. S jedne strane ultra-liberalni, s druge strane, khm.... i love the poorly educated. :D Svi bijeli naravno.
I ne mogu da shvatim kako je neko toliko nerealan pa da misli da ce Trump prolaziti neokrznuto, da nema cijelo brdo oraha u dzepu?? He's not against the man, he IS the man. Kako neko povlaci jednakost izmedju "on je uspjesan biznismen" i "on je dobar za gradjane"? On je bio dobar sebi, sebi je stvarao pare, nije radio ni za koga drugog. Zasto bi on radio za gradjane???
Pricamo kako je Hillary pod uticajem lobija, pa on je dio tog lobija! On je davao pare politicarima, left and right, radi vlastitih interesa. Kako on moze biti bolji?? Pa da stavimo onda CEOa od JP Morgana, ili od Exxona, ili od Procter&Gamblea, mozda da oni vode drzavu umjesto politicara?
Gdje ce vam pamet? Kako neko kome je stalo najvise do blue collar issues moze istovremeno davati glas milijarderu?? Takvi ljudi su najvece zlo. Takvi ljudi prave svoje bogatstvo manipulirajuci sistemom. Oni su 1%.
Ni Clinton, ni Sanders, ni Cruz, ni Rubio, ni Kasich, ni Obama, ni Carson, nemaju veze s tim. Oni su svoje uspjehe napravili sami, ne tako sto im je babo ostavio 200 miliona. Trump, Romney, Bush jedan, Bush drugi, kakva plejada guzonjinih sinova! Fuj, gade mi se. Nikad ne bih glasao za takve ljude.
Trump kad prica o nekim stvarima, npr. neki dan o Davidu Dukeu. Znate zasto on nije odgovorio kako treba? Ne zato sto on stvarno podrzava KKK ili se nesto dvoumi, vec zato sto je frajer odrastao i citav zivot proveo potpuno odvojen od realnosti. On uopste ne znaci sta to znaci ljudima.
Prica kao njega vole Latinosi, on je zaposlio na hiljade njih. Je li to fakat misli da time sto je zaposlio hiljade nadnicara da mu grade tornjeve da je time doprinjeo standardu zivota miliona Meksikanaca i ostalih, dok je istovremeno uzivao sve blagodeti drzave i sistema koji su sistematski unistavale ekonomije zemalja iz kojih ti ljudi dolaze?
Fuj!

Kako neko moze podrzavati ovakve ljude ne znam.

Jedan primjer koji "slikovito" odrzava razliku izmedju Trumpa i Sandersa jer razlika izmedju njihovog naglaska, iako su obojica odrasli u Njujorku.
Trump je los jer je davao pare ovakvim kao Hillary,a ona je kao bolja jer je uzimala pare od ovakvih kao Trump :D
....a trump je bolji jer je pare licno davao?
Ali Kemal

#445 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Ali Kemal »

jefferson wrote:
Zokipfc wrote:Pricas o poreznom planu Sandersa. Ako nisi milioner, ne moras uopste brinuti..

Ja sam rekao da bi ja licno prvi placao vise za univerzalno obrazovanje, zdravstvo itd. Medjutim, ja sam tebi i ostalima objasni sta trebas uraditi da bi uspio u toj nakani. Ti meni jos uvijek nisi objasnio kako ce to Sanders uraditi? De mi objasni postupak i pusti se supljaka: revolucija, rpitisak i slicne gluposti.
Sanders koristi politicki rijecnik: mi cemo, mi moramo, revlucija itd. Jos nije objasnio gdje je ta koalicija koja ce ga podrzati? Sanders nema ni blizu podrsku koju je Obama imao, a jedino sto moze jos vise podjeliti zemlju od crnog prdsjednika je socijalista.
Stoga, objasni mi postupak kako to Sanders misli provesti bez doskocica tipa: tebi odgovara status quo jer nemas odgovora na ono sto sam napisao.
Da budem iskren ne razmijem tvoj problem sa Sandersom. Ti se sa njim praktično slažeš jer kažeš
Ja sam rekao da bi ja licno prvi placao vise za univerzalno obrazovanje, zdravstvo itd.
pa onda medjutim :-)
Ako ti se svidja ta ideja podrži je, ako ne onda idi za Klintonkom, šta ima veze.
Ona je meni inače dno dna, kao osoba koja se drži za ruke sa Bilom poslije Monikinog pušenja, impišmenta, sve za vlast, dje je onaj smajli za povraćanje.
Optužuje još Trampa da ne poštuje žene, čovjek je milion puta pošteniji od njenog Bila, razvede se pa kara okolo.
Kao i generalno ta ideja dinastija, dosta je bilo da Bušovi 16 godina tamburaju, pa htio i Džeb i bez veze spičko milione dolara, sada nema niko do Klintonovi, e do kurca :oops:
jeza u ledja

#446 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jeza u ledja »

Fakat tesko izgleda ljudima shvatiti da je politika umjetnost moguceg. :roll:
jefferson

#447 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jefferson »

Ali Kemal wrote:
jefferson wrote:

Da budem iskren ne razmijem tvoj problem sa Sandersom. Ti se sa njim praktično slažeš jer kažeš
Ja sam rekao da bi ja licno prvi placao vise za univerzalno obrazovanje, zdravstvo itd.
pa onda medjutim :-)
Ako ti se svidja ta ideja podrži je, ako ne onda idi za Klintonkom, šta ima veze.
Ona je meni inače dno dna, kao osoba koja se drži za ruke sa Bilom poslije Monikinog pušenja, impišmenta, sve za vlast, dje je onaj smajli za povraćanje.
Optužuje još Trampa da ne poštuje žene, čovjek je milion puta pošteniji od njenog Bila, razvede se pa kara okolo.
Kao i generalno ta ideja dinastija, dosta je bilo da Bušovi 16 godina tamburaju, pa htio i Džeb i bez veze spičko milione dolara, sada nema niko do Klintonovi, e do kurca :oops:
Ti fakat ne kontas sta znaci u americkoj politici balance of power.
Ja ti kazem sta je moguce a ne s cime se slazem ili ne.
Ti pricas o politicarima koji su obecavali a nisu nista uradili. Bojim se da Sanders obecava daleko vise nego ostali, a jos nikome nije objasnio kako ce to uraditi. Ja jos uvijek ocekujem od Vas ovdje da nas prosvjetlite koju ce to magiju Sanders koristiti da provuce te reforme?
Ali Kemal

#448 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Ali Kemal »

jefferson wrote:Bojim se da Sanders obecava daleko vise nego ostali, a jos nikome nije objasnio kako ce to uraditi. Ja jos uvijek ocekujem od Vas ovdje da nas prosvjetlite koju ce to magiju Sanders koristiti da provuce te reforme?
Za detalje pitaj brate lično Sandersa i njegov tim. :oops:
Očigledno je da ne vjeruješ niti njegovoj priči, niti da su moguće promjene u Americi u tom pravcu, protiv čega ja nemam ništa, ali se ja ne slažem sa tim stavom iz prostog razloga da se sve mijenja pa i USA.
Najvjerovatnije Sanders neće ni biti predsjednik, ali po meni i sama relativno uspješna kampanja, sa ogromim brojem malih donatora, je veliki korak za USA.
jeza u ledja

#449 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jeza u ledja »

Promjene se mogu i trebaju desiti, ali ne na nacin da "winner takes all". Jedni izbori - jedan kandidat - i sve rijeseno. Moras imati organizaciju iza sebe. Moras graditi koalicije. To onda neminovno znaci da moras praviti kompromise. Shvatite da ne moze nista na ho-ruk. Sistem je namjerno napravljen tako. I neka je, jer bi drukcije bilo opasno.
Fudo387

#450 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Fudo387 »

jeza u ledja wrote:Promjene se mogu i trebaju desiti, ali ne na nacin da "winner takes all". Jedni izbori - jedan kandidat - i sve rijeseno. Moras imati organizaciju iza sebe. Moras graditi koalicije. To onda neminovno znaci da moras praviti kompromise. Shvatite da ne moze nista na ho-ruk. Sistem je namjerno napravljen tako. I neka je, jer bi drukcije bilo opasno.
Ne moraju se desiti nikakve promjene. Ovo sasvim dobro fercera i ne znam koji su se qrac svi nadigli da nesta razjebu.
Sve je tako jednostavno da ne moze biti jednostavnije. Idi u skolu, obrazuj se, stekni kvalitetnu kvalifikaciju, nadji pos'o i polako, gledaj svoja posla, postuj zakon i pravila. Jebo vas promjene, jos mi samo treba da se sa nekim budalastim rednekom hvatam za vratove. Ne cackaj nista.
Post Reply