Vjerovatno IZ ne bi isla tako daleko pa zato ovo jedno opcenito saopcenje u kojem se prije svega, sto je vrlo znacajno, jasno I otvoreno evidentira da problema ima.Negdje moraju poceti.
"Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
- nasa
#426 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
Bolje to mogu reci oni koji se razumiju u rad IZ ali pretpostavljam da kada bi htjeli mogli bi se pozvati na sirenje ucenja koji su upitnih motiva i sl. price po kojim npr.Dodik pretresa po RS
Vjerovatno IZ ne bi isla tako daleko pa zato ovo jedno opcenito saopcenje u kojem se prije svega, sto je vrlo znacajno, jasno I otvoreno evidentira da problema ima.Negdje moraju poceti.
- ABH017
#427 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
@kikinasa wrote:Po istim principima ne mozemo napadati ni vehabije medjutim ne radi se o tome da ih neko napada vec o prici iza cega stoji IZ pa u takvom kontekstu sigurno da jedini kriterij nije stetnost po drustvu ili nesto sl. vec generalno pitanje koliko razlicitosti stane pod krov IZ tako da nijedan pravac nije izuzet od takve analizeKikibombona wrote:Jarane, ovo je BiH, sekularna drzava, gdje svi imaju zakonsko pravo vjerovati u sta hoce.Blue1 wrote:Naravno da prave problemE. Samim svojim prisustvom i širenjem svoje verzije islama prave problem i unose smutnju ! Islam je u Bosni prisutan 5 vijekova, hvala Allahu subhanehu we te'ala, nisu nam potrebni oni da nam pojašnjavaju neke stvari. Muslimani u Bosni slijede pravnu školu imama Ebu Hanife r.a.
Nije tačno da društvo treba reagovati samu u slučaju da neka zajednica postane agresivna, društvo treba da podnese sve napore kako bi se aktivnost te zajednice smanjila i podnijeti napore da ne dođe do agresivnosti, uostalom ko kaže da šiije nisu agresivni ?
Širite šiijizam negdje drugo a nas Bošnjake muslimane, pripadnike hanefijskog mezheba, sunnije pustite na miru !
Ti bi se obracunavao sa pripadnicima drugih religija?
Na koji nacin?
Treba li isto tako napadati Jehovine svjedoke, evangaliste, protestante i druge?
Treba li napadati ljude koji slusaju rock muziku a ne Mileta Kitica i Sabana Saulica?
Uozbilji se.
Realno, I vehabije imaju pravo da djeluju, niti im to neko moze osporiti osim sto drzava moze reagovati na krsenje zakona.
Treba li napadati ljude koji slušaju Šabana i Mileta?
@nasa
Ja sam do sad bio ubijeđen da vehabije napadaju sve što je drugačije od njih. Znam da njihovo djelovanje rastura porodice, džemate, pa i IZ, vidio sam to. Spremni su uvijek nekog nazvati neznalicom, licemjerom ili nevjernikom. Druge sekte nisu tako agresivne. Prilagođavaju se i ne napadaju domicilno stanovnoštvo, nazivajući njegovu tradiciju i običaje nemuslimanskim, a vjerske autoritete neznalicama i licemjerima.
To ti je kao da dođeš na fakultet i kažeš profesoru i dekanu da njihove diplome ne vrijede, jer su po tvom ubjeđenju dobijene na nelegalan način, te tu priču proturiš kroz studentske novine, za očekivati je da te izbace sa fakulteta, zbog narušavanja moralnih načela.
Eto nek si nas prosvijetlila, pa ispade da neko njih napada.
- Kikibombona
#428 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
Bez dokaza ne mogu nista. Bez jasnih i nedvosmislenih dokaza, ne spekulacija. Ne postoje dokazi da iko iz siitske zajednice krsi zakon i da ima namjeru prekrsiti. Dakle, za sada su cisti kao suza. To se za pojedine selefije ne bi moglo reci.nasa wrote:Bolje to mogu reci oni koji se razumiju u rad IZ ali pretpostavljam da kada bi htjeli mogli bi se pozvati na sirenje ucenja koji su upitnih motiva i sl. price po kojim npr.Dodik pretresa po RS![]()
ABH
Naravno da ne.
- perfekcionista1
#429 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
Ma mozda u zabludnjelim sitskim glavama ne postoje dokazi i u glavama pojedinih vjerskih sluzbenika koje je dunjaluk zaveo pa prodaju cast u zamjenu za iransko zlato.Kikibombona wrote:Ne postoje dokazi da iko iz siitske zajednice krsi zakon i da ima namjeru prekrsiti. Dakle, za sada su cisti kao suza. To se za pojedine selefije ne bi moglo reci.
- perfekcionista1
#430 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
Dok nam noz agresivnih fasista iz srpskog i hrvatskog naroda ponovo stoji pod vratom i ceka se samo trenutak kad ce se krenuti sa pokusajem novog genocida, muslimani se medjusobno obracunavaju do te mjere da su pojedini zatucani likovi spremni povesti i rat protiv tzv vehabija. Toliko retardiranost prosjecnog bosnje dolazi do izrazaja, bosnjo koji ni sam ne slijedi hanefijski mezheb vec neki bosnjacko-turski a poklali bi ove sto dizu ruke tokom namaza i pobogu imaju duzu bradu. Prave smo ovce. 
- zagortenej
#431 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
šta kaže al Basri:oridjidji wrote: Na kraju svima savjetujem da procitaju ovo dijelo...
https://bosnamuslimmedia.files.wordpres ... -vidim.pdf
Mubarek b. Fudale prenosi od Hasana el-Basrija da je rekao: ''Da neko od onih koji su živjeli u prvoj generaciji muslimana danas bude proživljen, ništa od islama ne bi prepoznao.'' Nakon toga je stavio svoju ruku na obraz, pa dodao: 'Osim ovih namaza.''' (Grupa učenjaka, Ed-Durerus-sennijje fil-edžvibetin-nedždijje, 17/107.)
- Blue1
#432 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
To neki novi islam ?? Sve ovo što si nabrojao nije dio našeg lijepog hanefijskog mezheba ! Neko je spomenio al Basrija i njegovu izjavu o selefu, isto to se može prenijeti na Ebu Hanifu r.a. Kada bi naš imam došao u Bosnu ništa od svog učenja ne bi prepoznao osim forme namaza !zagortenej wrote:Tako je brate, nek šire šiizam na Sj.polu, a nek ne diraju naš bosanski islam, naša dovišta, turbeta, mevlude, tehvidove i četeresniceBlue1 wrote:
Širite šiijizam negdje drugo a nas Bošnjake muslimane, pripadnike hanefijskog mezheba, sunnije pustite na miru !
-
statixx
#433 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
Sa je sa onim radikalnim naucnoistrazivackim institutom Ibn Sina, je l' to neki siitski projekat. Imam nekakvu knjigu njihovu o perzijskoj knjizevnosti, treba li to spaliti. 
- aurora313
#434 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
Jašta... vrijeme je da organizuješ te tvoje snage za kontraudar!perfekcionista1 wrote:Dok nam noz agresivnih fasista iz srpskog i hrvatskog naroda ponovo stoji pod vratom i ceka se samo trenutak kad ce se krenuti sa pokusajem novog genocida, ...
- ABH017
#435 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
E moj bošnjo, jedini koji su spremni da kolju sve oko sebe, jedini koji sve druge nazivaju nevjernicima, su upravo ti koje braniš i kojima vjerovatno pripadaš. Baš volite glumiti nevinašca i lažno se predstavljati.perfekcionista1 wrote:Dok nam noz agresivnih fasista iz srpskog i hrvatskog naroda ponovo stoji pod vratom i ceka se samo trenutak kad ce se krenuti sa pokusajem novog genocida, muslimani se medjusobno obracunavaju do te mjere da su pojedini zatucani likovi spremni povesti i rat protiv tzv vehabija. Toliko retardiranost prosjecnog bosnje dolazi do izrazaja, bosnjo koji ni sam ne slijedi hanefijski mezheb vec neki bosnjacko-turski a poklali bi ove sto dizu ruke tokom namaza i pobogu imaju duzu bradu. Prave smo ovce.
-
Hakiz
#436 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
Prodaja časti nije protivzakonita.perfekcionista1 wrote:Ma mozda u zabludnjelim sitskim glavama ne postoje dokazi i u glavama pojedinih vjerskih sluzbenika koje je dunjaluk zaveo pa prodaju cast u zamjenu za iransko zlato.Kikibombona wrote:Ne postoje dokazi da iko iz siitske zajednice krsi zakon i da ima namjeru prekrsiti. Dakle, za sada su cisti kao suza. To se za pojedine selefije ne bi moglo reci.
- zagortenej
#437 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
Islamski izvori se hvale kako je Halid zarobio 70000 perzijskih vojnika i naredio da se pogube, tako što se skrenuli tok Eufrata i klali vojnike i bacali ih u korito. Vjerovatno nisu htjeli da predju na islam, nijedan. Istoricari navide da je Eufrat danima bio crven od krvi.Gojeni H wrote:Na linku koji si postavio, stoji da je broj vojnika perzijsko-krscansko arapske alijanse iznosio 70 000 a prema modernim procjenama 30-35 hiljada vojnika.zagortenej wrote:ili bitka kod Ulaisa, poznatija kao Krvava bitka, za vrijeme vladavine Ebu Bekra, kada je Halid ibn Velid (poznatiji kao Allahova sablja) naredio pogubljenje 70 000 zarobljenih Perzijanaca. naravno, ovo je bio osvajački pohod, a ne odbrambeni, tzv.širenje islama mirnim putem.
https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Ullais
nije čudo što su današnje "selefije" ovakve, kad su im uzori selefi bili nestašni
Pretpostavimo da je broj iznosio 70 hiljada, da li to znaci da su samo pobacali oruzje a muslimani ih onda likvidirali?
Pisam im se onda na hrabrost i vojnu strategiju!
Zasto je onda Halid ibn Velid hvalio perzijsku borbenost?
Nebitno je ko je od njih bio hrabar ili ne, da li se borio ili predao, bitno je to da su to uradili ljudi koji zauzimaju visoke pozicije u islamu i koji su uzori generacijama poslije njih. Dakle, to se desilo za vrijeme vladavine halife Ebu Bekra, a Halid je imao nadimak Allahova sablja.
Ako je to "najbolja" generacija i uzor, onda nije čudo kakav je krajnji produkt.
- perfekcionista1
#438 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
Mislis da nece bosnjacki sinovi spremno docekati pokusaj novog genocida? Naravno da hocemo, neka ti ne bude krivo.aurora313 wrote: Jašta... vrijeme je da organizuješ te tvoje snage za kontraudar!
- perfekcionista1
#439 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
nasao se neko i prigovarati im. Cudo vama sufijama ista od islamske logike ostane pored silnog dzahilskog "ibadeta" u vidu probadnja iglama, macevima i slicnih mazohistickih nebuloza.ABH017 wrote: E moj bošnjo, jedini koji su spremni da kolju sve oko sebe, jedini koji sve druge nazivaju nevjernicima, su upravo ti koje braniš i kojima vjerovatno pripadaš. Baš volite glumiti nevinašca i lažno se predstavljati.
- Kikibombona
#440 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
Bitno je sta misle ljudi koji provode zakon a ne nekakve vjerske glave. Ovo nije teokratija.perfekcionista1 wrote:Ma mozda u zabludnjelim sitskim glavama ne postoje dokazi i u glavama pojedinih vjerskih sluzbenika koje je dunjaluk zaveo pa prodaju cast u zamjenu za iransko zlato.Kikibombona wrote:Ne postoje dokazi da iko iz siitske zajednice krsi zakon i da ima namjeru prekrsiti. Dakle, za sada su cisti kao suza. To se za pojedine selefije ne bi moglo reci.
Sije su potpuno ciste i imaju moju podrsku, jednako kao Jehovini svjedoci i protestanti... pa i selefije koje se nisu ogrijesile o zakone...
- ABH017
#441 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
Vi inače volite da svima lijepite etikete, kako vam se ćefne, čim se ne slaže sa vama. Pa onda kad vam se samo odgovori, odmah se pozivate na neka ljudska prava, žalite se kako vas neko napada, ne prihvata vaše "tolerantno" mišljenje o drugačijem, itd.perfekcionista1 wrote:nasao se neko i prigovarati im. Cudo vama sufijama ista od islamske logike ostane pored silnog dzahilskog "ibadeta" u vidu probadnja iglama, macevima i slicnih mazohistickih nebuloza.ABH017 wrote: E moj bošnjo, jedini koji su spremni da kolju sve oko sebe, jedini koji sve druge nazivaju nevjernicima, su upravo ti koje braniš i kojima vjerovatno pripadaš. Baš volite glumiti nevinašca i lažno se predstavljati.
Što se tiče mog ibadeta i svrstavanja u neku grupaciju, zna Onaj koji treba da zna, a ti izvoli lupi još koju ružnu riječ, nazovi me i nevjernikom. Mnogo ćeš da mi naškodiš.
- nasa
#442 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
Pa upravo jesam napisala da ih niko ne napada.ABH017 wrote:@kikinasa wrote:Po istim principima ne mozemo napadati ni vehabije medjutim ne radi se o tome da ih neko napada vec o prici iza cega stoji IZ pa u takvom kontekstu sigurno da jedini kriterij nije stetnost po drustvu ili nesto sl. vec generalno pitanje koliko razlicitosti stane pod krov IZ tako da nijedan pravac nije izuzet od takve analize
Realno, I vehabije imaju pravo da djeluju, niti im to neko moze osporiti osim sto drzava moze reagovati na krsenje zakona.
@nasa
Ja sam do sad bio ubijeđen da vehabije napadaju sve što je drugačije od njih. Znam da njihovo djelovanje rastura porodice, džemate, pa i IZ, vidio sam to. Spremni su uvijek nekog nazvati neznalicom, licemjerom ili nevjernikom. Druge sekte nisu tako agresivne. Prilagođavaju se i ne napadaju domicilno stanovnoštvo, nazivajući njegovu tradiciju i običaje nemuslimanskim, a vjerske autoritete neznalicama i licemjerima.
To ti je kao da dođeš na fakultet i kažeš profesoru i dekanu da njihove diplome ne vrijede, jer su po tvom ubjeđenju dobijene na nelegalan način, te tu priču proturiš kroz studentske novine, za očekivati je da te izbace sa fakulteta, zbog narušavanja moralnih načela.
- ABH017
#443 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
Izvini, onda sam pogrešno protumačio ovu tvoju, prvu rečenicu.nasa wrote:Pa upravo jesam napisala da ih niko ne napada.ABH017 wrote:@kikinasa wrote:Po istim principima ne mozemo napadati ni vehabije medjutim ne radi se o tome da ih neko napada vec o prici iza cega stoji IZ pa u takvom kontekstu sigurno da jedini kriterij nije stetnost po drustvu ili nesto sl. vec generalno pitanje koliko razlicitosti stane pod krov IZ tako da nijedan pravac nije izuzet od takve analize
@nasa
- Kikibombona
#444 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
Al glavno je da isti ovakvi likovi rone suze i pozivaju se na ljudska prava kada Evropljani zabrane nikab ili ezan. Da ih vidis onda, jebo sve liberale za njih.ABH017 wrote:Vi inače volite da svima lijepite etikete, kako vam se ćefne, čim se ne slaže sa vama. Pa onda kad vam se samo odgovori, odmah se pozivate na neka ljudska prava, žalite se kako vas neko napada, ne prihvata vaše "tolerantno" mišljenje o drugačijem, itd.perfekcionista1 wrote: nasao se neko i prigovarati im. Cudo vama sufijama ista od islamske logike ostane pored silnog dzahilskog "ibadeta" u vidu probadnja iglama, macevima i slicnih mazohistickih nebuloza.
Što se tiče mog ibadeta i svrstavanja u neku grupaciju, zna Onaj koji treba da zna, a ti izvoli lupi još koju ružnu riječ, nazovi me i nevjernikom. Mnogo ćeš da mi naškodiš.
A u svojoj avliji bi sve usutkali.
-
oridjidji
#445 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
Mozda se tebi nije desilo kao nekome drugom da te neko omalovazava kao muslimana zbog tvoga nacina klanjanja, brade i odijevanja, da neko ima zelju da se obracunava sa tobom. Svi su misljenja da su samo brade agresivne, kao da u nasim dzematima nema onih tradicionalnih muslimana koji nisu tako merhametli jer ne znaju da u Islamu postoji i drugacije od onoga kako oni klanjaju, zikre, dove. Poznajem mnogo onih koji su preletili granice lijepog i posezali u ruzno svojim postupanjem prema drugim muslimanima. Na kraju bio sam svijedok i rasprava u mome dzematu, pa sam se na kraju od sviju povukao. Nikome strana, nikome naknadna pamet. Dovi da ih Allah dz.s. izvede na selamet i poslozi srca. Hvala Njemu pa nas dzemat izgleda dosta bolje u odnosu 6-7 godina unazad.ABH017 wrote:Ako su dio IZ-e, zašto se onda nazivaju "nezavisnim džematom"?oridjidji wrote:https://www.youtube.com/watch?v=HXqhrYI ... e=youtu.beNezavisni džemat Gračanica kod Živinica
Saopćenje za javnost
U povodu sastanka o ukidanju tzv. paradžemata
u Medžlisu Islamske zajednice Živinice
Ne radi se o dogovoru i jedinstvu, već o ultimatumu
Obavještavamo javnost da smo se kao nezavisni džemat odazvali pozivu glavnog imama iz Živinica da razgovaramo o naredbi Islamske zajednice o ukidanju tzv. paradžemata, čime smo pokazali dobru volju i želju da se upoznamo sa razlozima i posljedicama ove čudnovate i ishitrene naredbe.
Glavni imam nas je korektno obavijestio da se naš džemat praktično mora ukinuti, jer u buduće ne smije biti ezana, namaza, džume, hudbe, zapravo, ničega od uobičajenih vjerskih aktivnosti. Obaviješteni smo da se ove mjere poduzimaju u interesu bošnjačkog jedinstva, mada je po medijskoj euforiji očito da se zatvaranju tzv. paradžemata raduju neprijatelji Bosne i Bošnjaka, a da rijetko koji Bošnjak može razumjeti zašto se to čini, baš sad i baš na ovakav način.
Smatramo da se bošnjačko jedinstvo ne može ostvarivati prisilom i ucjenom, već da ono mora biti građeno na dobrovoljnoj osnovi, uz uvažavanje svačijeg prava da bude član Islamske zajednice. Na žalost, mi nismo osjetili spremnost u Islamskoj zajednici da se suoči sa svojom odgovornošću za nastajanje nezavisnih džemata, koji se pogrdno nazivaju tzv. paradžematima. Niko nije iz svoje džamije i svog džemata otišao što mu je drago, već je to najčešće rezultat bahatog odnosa mjesnih imama koji su mnoge od nas bukvalno istjerali iz naših džamija, pa smo bili primorani osnovati nezavisni džemat kako bi mogli kvalitetno obavljati svoje vjerske dužnosti. Islamska zajednica sada hoće da nam oduzme prostore koji su naše vlasništvo, da nam oduzme slobodu vjeroispovijesti koja nam pripada po svim svjetskim i evropskim konvencijama o ljudskim pravima, a ništa ne čini da unutar sebe promijeni neprijateljski ambijent prema nama kojima je islam život, a ne biznis.
Mi kao nezavisni džemat nemamo ništa protiv da se povinujemo ovoj naredbi Islamske zajednice, da zatvorimo prelijepi džematski prostor koji smo sa mnogo odricanja i ljubavi gradili, da sve što možemo učinimo u interesu bošnjačkog jedinstva i jedinstva ummeta, ali tražimo da nam se objasne moralna i pravna uporišta za naredbu Islamske zajednice da se zatvaraju prostori koji nisu vlasništvo Islamske zajednice i da se sprječava sloboda vjeroispovijesti.
Spremni smo momentalno ispuniti naredbu Islamske zajednice, ali da se i nama i cjelokupnoj javnosti predoči pravno uporište i moralni razlog za zabranu prava na okupljanje i prava na slobodu vjeroispovijesti. Na sastanku za glavnim imamom u Živinicama nama nisu ponuđeni nikakvi pravni argumenti, već nam je samo ultimativno rečeno da moramo ukinuti svoj nezavisni džemat, i da tu naredbu moramo izvršiti u ime bošnjačkog jedinstva.
Iz dosadašnjeg razvoja događaja mi smo razumjeli da za nas nema mjesta u tom samozvanom bošnjačkom jedinstvu, jer u džematima iz kojih smo istjerani i dalje postoji neprijateljski odnos prema nama, tako da se pojam „bošnjačkog jedinstva“ zloupotrebljava kao opravdanje za ono što je krajnji cilj ove operacije – da se ukinu nezavisni džemati u kojima je islam vjera, a ne biznis.
Na kraju, obavještavamo javnost da naša prava garantuje Ustav Bosne i Hercegovine, Povelja i Konvencija o ljudskim pravima, kojima je osigurana sloboda okupljanja i sloboda vjeroispovijesti, ali i da ćemo uvijek biti spremni biti dio jedinstva Islamske zajednice, ukoliko u tom jedinstvu bude bratske i prijateljske atmosfere za nas koji smo iz te Islamske zajednice otjerani.
Fikret ef. Durić
Imam nezavisnog džemata Gračanica kod Živinica
2.februar 2016.
Aludiraju da je Islam biznis za IZ, pljuju je i omalovažavaju u svakoj prilici, osnivaju nezavisne džemate. U čemu je problem?
Kad bi se, u nekom indijanskom plemenu, pobunila grupa mladih ratnika, protiv starog poglavice i plemenskih starješina, uvijek su se odvajali od plemena i djelovali samostalno. Na kraju je zbog njihovih djela ispaštalo čitavo pleme. Zašto je čudno što IZ hoće da se distancira od djela "nezavisnih džemata? Ako ne poštuješ autoritet, ne poštuješ principe i dostignute norme neke zajednice, zašto onda djelovati u okviru iste?
Niko nikom ne može i neće zabraniti okupljanje i zajedničke molitve, ali će se IZ jasno distancirati od djelovanja takvih grupa, pa izvolite braćo.
Nekad se na TV emitovala emisija "TRAŽILI STE, GLEDAJTE".
Otuda je i potreba i za nezavisnim dzematima, bolje nego da se mjesaju i trve medjusobom.Kao takve lakse ih je kontrolirati nego kada bi ih zatvorili i stavili pod kapu IZ, cime IZ sebi svaljuje krivicu ako kakav Mevlid iz njihove dzamije iskoci. Treba razlikovati konstruktivnu kritiku od nekonstruktivne, nije IZ bezgrijesna, niti su njeni imami svi skolovani i pisu knjige da se ne mogu kritikovati. Vidis u Islamu se odbija poslusnost autoritetu, ako te isti navodi na nesto sto je haram, a nemoj misliti da su svi cestiti i da pozivaju samo dobru. Kod nas medju ulemom IZ ima ljudi raznolikih, od onih koji poznaju ovu vjeru i vrijede spomene i onih koji je krive i cine je ljudima tezom za rad svoje koristi i ne donose zajednici nista dobro, cak sta vise i sami plivaju na granicama dobrog i zlog. Ako su IZ-u najveci problem nezavisni dzemati, a ne alarmantno stanje zajednice Bosnjaka u BiH onda smo mi u corsokaku, a IZ nedostaje vizije kakva bi ona trebala biti u buducnosti i njen uticaj u BiH i kakav dzemat zeli da gradi.
Da bi te neko postovao i sam moras pokazati postovanje prema istome. Nije krivica samo ovih ljudi sto su nezavisnim dzematima, ima tu i krivice pojedinih imama. IZ BiH ima principe, kojih nekada nisu dosljednji ni njeni imami, isto tako ima ljude koji se predstavljaju autoriteti, ali ljudi ih smatraju nebitnim. Kao sto rekoh ni u IZ nisu svi od znanja, zvanja i imanja, niti su dobri ljudi. Kakvo je to njegovanje principa i institucija gdje neki imami ostavljaju vrata dzamija zakljucanim za vrijeme pojedinih vaktova, iste bez ezana jer im je slab dzemat ili nisu u stanju da izgrade dzemat ili nisu prisutni u njima dobar dio dana? Nije mi se malo puta desilo da poljubim vrata pojedinih dzamija u Sarajevu ili da predvodim namaz jer nema imama, a noge su me nanjele na to mjesto u vakat. Mutevelija otvori dzamiju, pusti ezan sa trake i zgleda po dzamiji ko ce imamiti. Jednu sam i otvarao i sam klanjao u njoj, ucio ezan, ikamet, iako sam bio gost u toj mahali, najcesce kad bi sestri dolazio u posjetu u Medresa mahali. Stari imam bi tada ne znam jeli ziv, Allah mu svako dobro dao, klanjao tri namaza sabah, aksam i jaciju. Sve ovo pobrojano desavalo mi se u Sarajevu.
Bas me zanima kako bi se nas poslanik s.a.v.s. zaibretio praksom ovdasnjih imama i kako bi prokomentarisao istu, da se zatekne na nasem mjestu. Za njega su dzamija i dzemat bili puno vise nego ono sto su za nas danas, druga kuca, skola, sudnica, vlada, mjesto okupljanja, prenociste, utociste za nemocne i td. E sada zamisli samo neke situacije opisane hadisima u nasem vremenu koje su vezane za poslanikovu dzamiju i ljude u njoj, tipa onog beduina spomenutog u muslimovoj zbirci hadisa, sto je mokrio u dzamiji ili onih hadisa gdje bi se pljuvacka vidjela na unutrasnjem zidu dzamije i do nekih drugih neugodnosti spomenutih vezanih za nju, pa glave bi jedni drugima poskidali.
- ABH017
#446 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
Ma smiješno mi je to njihovo koprcanje između svega postojećeg. Ne čine uzalud tu skupinu, većinom, ljudi skloni krajnostima u svemu. Željni dokazivanja pred nekim i nekome, vjerovatno zbog nekih kompleksa niže vrijednosti, gube tu neku nit dosljednosti.Kikibombona wrote:Al glavno je da isti ovakvi likovi rone suze i pozivaju se na ljudska prava kada Evropljani zabrane nikab ili ezan. Da ih vidis onda, jebo sve liberale za njih.ABH017 wrote:Vi inače volite da svima lijepite etikete, kako vam se ćefne, čim se ne slaže sa vama. Pa onda kad vam se samo odgovori, odmah se pozivate na neka ljudska prava, žalite se kako vas neko napada, ne prihvata vaše "tolerantno" mišljenje o drugačijem, itd.perfekcionista1 wrote: nasao se neko i prigovarati im. Cudo vama sufijama ista od islamske logike ostane pored silnog dzahilskog "ibadeta" u vidu probadnja iglama, macevima i slicnih mazohistickih nebuloza.
A u svojoj avliji bi sve usutkali.
Mislim, ne podržavam radikalizam ni u kakvom obliku, ali svrstati šiije u isti koš mi nikako ne ide. Ljudi pravi, zdravi, nit' koga diraju, nit' se kome zamjeraju, niti rade išta na narušavanju nekakvog jedinstva. Podržavaju Islamsku zajednicu i, iako privatno drugačije klanjaju, kad su s nama u džematu slijede imama i ničim ne narušavaju harmoniju molitve.
To je ono što čini jedinstvo. Privatno ja mogu kući raditi šta hoću i misliti šta hoću, ali ako sam došao na zajedničku molitvu, šta se ja tu imam izdvajati i svjesno narušavati mir ostalih i uznemiravati ih. K'o da će direkt u džehennem propasti, ako jednom ne digne ruke pri tekbiru, ne raskorači se k'o da je u teretani, ne vrisne amiiin poslije fatihe ili ne zavrti prstom na tešehudu. O poštovanju starijih džematlija da ne govorim. Umjesto da im pomognu, da ostanu, ne bi li zaradili neko dobro djelo, oni bi se još i tukli sa njima.
Da ne nabrajam ostale njihove atribute, već smo pisali.
- Kikibombona
#447 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
ABH017 wrote:Ma smiješno mi je to njihovo koprcanje između svega postojećeg. Ne čine uzalud tu skupinu, većinom, ljudi skloni krajnostima u svemu. Željni dokazivanja pred nekim i nekome, vjerovatno zbog nekih kompleksa niže vrijednosti, gube tu neku nit dosljednosti.
Mislim, ne podržavam radikalizam ni u kakvom obliku, ali svrstati šiije u isti koš mi nikako ne ide. Ljudi pravi, zdravi, nit' koga diraju, nit' se kome zamjeraju, niti rade išta na narušavanju nekakvog jedinstva. Podržavaju Islamsku zajednicu i, iako privatno drugačije klanjaju, kad su s nama u džematu slijede imama i ničim ne narušavaju harmoniju molitve.
To je ono što čini jedinstvo. Privatno ja mogu kući raditi šta hoću i misliti šta hoću, ali ako sam došao na zajedničku molitvu, šta se ja tu imam izdvajati i svjesno narušavati mir ostalih i uznemiravati ih. K'o da će direkt u džehennem propasti, ako jednom ne digne ruke pri tekbiru, ne raskorači se k'o da je u teretani, ne vrisne amiiin poslije fatihe ili ne zavrti prstom na tešehudu. O poštovanju starijih džematlija da ne govorim. Umjesto da im pomognu, da ostanu, ne bi li zaradili neko dobro djelo, oni bi se još i tukli sa njima.
Da ne nabrajam ostale njihove atribute, već smo pisali.
Sve dok ne krse zakone obavezni smo ih stititi. Bilo da se radi o selefijama, sijama, protestantima, jehovinim svjedocima itd.
I ti i ovaj sija dijelite vjeru. Oko sustine se slazete. Sve ostalo su detalji, finese...
https://www.youtube.com/watch?v=Tc1CHJF5cT4
Sve ove podjele u islamu i krscanstvu su plod politike a ne vjere.
PS
I da, nema nista sporno da IZ BiH radi svojih interesa pokusa pridobiti sije i selefije. To je potpuno legitimno. Na kraju krajeva, imaju im pravo zabraniti ulazak u dzamije koje su vlasnistvo IZ BiH. Jedino nemaju pravo biti agresivni prema njima i uskratiti im slobodu. To je uloga drzave koja se treba pobrinuti ako neko krsi zakone.
-
oridjidji
#448 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
Svi navodi se daju provjeriti, pa i ovaj. Koliko mi je poznato manja pritoka Eufrata po imenu Kasef u tadasnjem Iraku, koja je sluzila kao rukavac za navodnjavanje navodno se crvenila od krvi perzijskih vojnika koje je pobio Halid sa svojim vojnicima zbog njegovog obecanja da ce njihovom krvlju obojiti rijeku. Kakav crni Eufrat obojiti, pa to je rijeka koja izvire u Turskoj i duga je oko 2800 kilometara. Vojska od par hiljada muslimana tesko da je mogla uho po uho pobiti 70 000 ljudi. Koji historicari to tvrde? Ciji? Pa nije to savremeni rat, pa da tako lako mozes zarobiti 70 000 ljudi i pobiti.zagortenej wrote:Islamski izvori se hvale kako je Halid zarobio 70000 perzijskih vojnika i naredio da se pogube, tako što se skrenuli tok Eufrata i klali vojnike i bacali ih u korito. Vjerovatno nisu htjeli da predju na islam, nijedan. Istoricari navide da je Eufrat danima bio crven od krvi.Gojeni H wrote:Na linku koji si postavio, stoji da je broj vojnika perzijsko-krscansko arapske alijanse iznosio 70 000 a prema modernim procjenama 30-35 hiljada vojnika.zagortenej wrote:ili bitka kod Ulaisa, poznatija kao Krvava bitka, za vrijeme vladavine Ebu Bekra, kada je Halid ibn Velid (poznatiji kao Allahova sablja) naredio pogubljenje 70 000 zarobljenih Perzijanaca. naravno, ovo je bio osvajački pohod, a ne odbrambeni, tzv.širenje islama mirnim putem.
https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Ullais
nije čudo što su današnje "selefije" ovakve, kad su im uzori selefi bili nestašni
Pretpostavimo da je broj iznosio 70 hiljada, da li to znaci da su samo pobacali oruzje a muslimani ih onda likvidirali?
Pisam im se onda na hrabrost i vojnu strategiju!
Zasto je onda Halid ibn Velid hvalio perzijsku borbenost?
Nebitno je ko je od njih bio hrabar ili ne, da li se borio ili predao, bitno je to da su to uradili ljudi koji zauzimaju visoke pozicije u islamu i koji su uzori generacijama poslije njih. Dakle, to se desilo za vrijeme vladavine halife Ebu Bekra, a Halid je imao nadimak Allahova sablja.
Ako je to "najbolja" generacija i uzor, onda nije čudo kakav je krajnji produkt.
Halid je imao taj nadimak jer za svoga života nije izgubio bitku koju je vodio.
- ABH017
#449 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
Da ne quotiram čitav tvoj tekst, prekrismo ovu stranicu ponjavama od tekstova.oridjidji wrote: Mozda se tebi nije desilo kao nekome drugom da te neko omalovazava kao muslimana zbog tvoga nacina klanjanja, brade i odijevanja, da neko ima zelju da se obracunava sa tobom. Svi su misljenja da su samo brade agresivne, kao da u nasim dzematima nema onih tradicionalnih muslimana koji nisu tako merhametli jer ne znaju da u Islamu postoji i drugacije od onoga kako oni klanjaju, zikre, dove.
Vidi brate, razumijem ja šta ti govoriš. Dešavalo se meni u životu sve i svašta. Od toga da u tri sarajevske džamije, za redom, poljubim vrata uz ramazan, do toga da u naselju na granici sa Hrvatskom, u sred RS-a naiđem na otključanu džamiju između namaskih vremena. Nema tu nekih pravila, kako bi "braća" htjela to prikazati.
Nije mi cilj opravdavati IZ, niti to radim. Naprotiv, ako pogledaš moje neke postove, vidjet ćeš da, čak ateisti hvale moje postove, u kojima opisujem našu današnju "ulemu". Ja sam jedan od najljućih protivnika zloupotrebe bilo kakvog položaja i autoriteta, bio politički ili vjerski.
Međutim, ono što meni smeta kod "braće" je uporno narušavanje džemata, uporno istrajavanje na naglašavanju razlika, uporno vrijeđanje svega što se kosi s njima, što dovodi do raskola čak u porodicama, pa i džematima.
U postu iznad sam napisao šta mislim o njihovom sijanju razdora, da se ne ponavljam.
Nemoj mi ih predstavljati kao cvijeće. Vrbovali su me i vehabije i šiije, družio sam se i sa jednima i sa drugima, a i sa mnogim medreslijama, tako da znam čega tu sve ima, na svim stranama. Nema potrebe da jedni druge lažemo i ulizujemo se nekakvoj javnosti ili publici, kako bi ih pridobili na svoju stranu.
Imamo uže oko kojeg trebamo da se skupimo, to nam je naredba. Svako grubo isticanje sitne razlike je put u propast. Postoje drugačiji načini da se sve popegla, a opet dobije Allahovo zadovoljstvo i ostane dijelom Allahovog Užeta.
- SkyLimit
#450 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
Je li ti ovim postom prozivas:zagortenej wrote: Islamski izvori se hvale kako je Halid zarobio 70000 perzijskih vojnika i naredio da se pogube, tako što se skrenuli tok Eufrata i klali vojnike i bacali ih u korito. Vjerovatno nisu htjeli da predju na islam, nijedan. Istoricari navide da je Eufrat danima bio crven od krvi.
a) Selefije
b) Sunite
c) Sve muslimane
?