U ciju kozu? Evo ja u Austriji znam more ljudi, kako Turaka, tako i Arapa, koji su se integrisali i rade akademske ili ostale poslove. Neki od njih su ugledni doktori, neki vrlo perpsektivni advokati itd.prog321 wrote:Meni tvoje rezonovanje nema smisla.
Turska je dio identita Bosnjaka muslimana u BiH. Naravno i kod Srba je tako ali u negativnom smislu.Nema potrebe da BiH muslimani sire averziju prema Turcima da bi ispali dobri Bosanci. Zasto je to ujdurma ili ti etnogeni napad za vas koji se ne osjecate tako, nije mi jasno ?
Kod Arapa ima svega i svacega kao i kod drugih naroda. Obrazovanih, pametnih, lijepih, kulturnih ali isto tako neobrazovanih krkana i siledzija.
Mislis da je njima lako tamo na krscanskom zapadu gdje osjecaju prezir u svakom pogledu prolaznika ?
Nisi bila u njihovoj kozi i ne znas taj osjecaj. Budi zahvalna za to.
Arapski imigranti u zap Evropi nemaju drugog izbora nego da se zatvore u svoje zajednice jer ih te drzave kroz razna ogranicenja svjesno stavljaju u gradjane treceg reda. Nije da se oni ne zele integrisati, nego im te drzave i ne dozvoljavaju tako lako. Koci ih boja koze, akcent i kultura koja je apsolutno antipaticna zapadnoj Evropi.
Stavi se u njihovu kozu pa onda pricaj.
A isto tako imas bruku neobrazovanog svijeta koji ne pokazuje zelju i volju da se integrise u austrijsko drustvo i prihvati njihove socijalne norme. Oni se zatvaraju svjesno u svoje zadjednice jer oni tako zele, a oni koji to ne zele, itekako mogu raditi na sebi...
Naravno da ima austrijanaca koji su protiv, da tu i tamo ima i ljudi koji ce te popljuvati samo na osnovu imena i porijekla bez da te upoznaju, naravno da ne mozes biti jednak austrijancu, ali je daleko od toga da su svi takvi. Sve zavisi kako se ti postavis i predstavis tim istim austrijancima, sve zavisi sta oni u tebi mogu da vide - nekoga ko zeli da bude produktivan clan drustva, ili nekoga ko zeli da nakrka 10-ero djece i nakaci se na socijalni sistem...
Zivim od 2003 u Austriji i za svojih 12 i po god nisam dozivio nikada situaciju da me neko popljuje na osnovu mog porijekla, ali se jesam radi primitivizma nasih drugih ljudi znao postidjeti jer znam da nismo svi takvi, a radi nekolicine nas tako mnogi dozivljavaju.
Treba samo krenuti od nas, kako mi gledamo to malo kineza i turaka po Bosni. Ja sam siguran da smo mi tri puta veca govna od austrijanaca koji su za nas ekstra tolerantni. A drugo je to sto bezobrazluk mnogih nas, Turaka i Arapa prevazilazi svaku mjeru tolerancije.