U svakoj nepravdi i zlu vidim od svog tijela gomilu kostiju i ispijene oči, stihovi su slutnje rahmetli mr. Abdulaha Kovačevića, koji su ispisani na nišanu njegovog mezara u rodnom mjestu Vražići kod Čelića. Tu je ukopan 15. januara 1992. godine, a njegova sudbina neraskidivo je vezana za sudbinu njegovog naroda i njegove domovine.
Prije posljednjeg rata istupio je iz SKJ, a potom postao predsjednik Muslimanske bošnjačke organizacije (MBO) u ovom dijelu BiH. Upozoravao je na strahote koje se spremaju bošnjačkom narodu i Bosni i Hercegovini. Autor je elaborata o društvenoj i ekonomskoj opravdanosti formiranja općine Čelić, odnosno izdvajanja iz općine Lopare onog dijela na kojem žive Bošnjaci i Hrvati. Provedeni referendum dao mu je za pravo i općina Čelić u sastavu FBiH danas je stvarnost.
Rezervisti JNA oteli su ga 29. novembra 1991. godine. Potraga policije iz Lopara, Tuzle i Sarajeva nije urodila plodom, a njegov nestanak izazvao je proteste u Vražićima, Čeliću te ispred zgrade Općine Lopare. Ljekar Radomir Kerović, tadašnji predsjednik SDS-a, a kasnije četnički vojvoda, okupljenima je rekao: "Ništa ne brinite, Abdulaha ćete dobiti živa ili mrtva".
Unakaženo Kovačevićevo tijelo pronađeno je 6. januara 1992. godine na brdu Žunovo nedaleko od Vražića. Njegovi sestra Mina i zet Vahid Muminović sjećaju se tih dana. Zvanično objašnjenje - Policija iz Lopara mi je javila da ponesem jedno ćebe i da krenem automobilom dokle mogu ka Lukavici. Rekli su da je pronađeno tijelo rahmetli Abdulaha - kaže za "Dnevni avaz" Muminović. Ističe da je tijelo pronađeno na nepristupačnom brdu te da je najvjerovatnije izbačeno iz helikoptera. Zvanično objašnjenje da je Kovačević izvršio samoubistvo skokom sa stijene smatra cinizmom. - Kad sam tamo stigao, obdukcija je već bila završena. Jedina stijena je bio kamen koji je razbio Abdulahovo tjeme kad je izbačen iz helikoptera. Na tijelu je bila samo košulja, a vidjeli su se tragovi mučenja, paljenja, urezivanja nožem. Oči upale, podočnjaci tamni, a stopala su bila smežurana kao da je dugo stajao u vodi - svjedoči Muminović. Nakon svega što se desilo on više ne vjeruje da će krivce stići kazna i dodaje da je sudbina Abdulaha Kovačevića vječita opomena svim Bošnjacima.
Novinski članak koji je majka Aiša do smrti čuvala u njedrima Abdulahova sestra Mina sjeća se da je njen brat, koji je živio u Bijeljini, a radio u Termoelektrani Ugljevik, uzeo slobodne dane da se odmori od svega. - Sigurno im je smetalo ono što je pisao i što je radio. Danima su ga pratili, vrebali, a posljednji put vidio ga je jedan komšija pored rijeke Šibošnice. Krenuo je da obiđe zasade oraha koje je uzgajao. Tada je tu bila jedna jedinica JNA i jasno je šta se dogodilo. Odmah smo išli da ga tražimo, ali uzalud - sjeća se Mina. Kazuje da se otac Avdo nadao da će ubice stići kazna, sve do smrti 2007. godine. Iste godine umrla je i majka Aiša, kojoj su govorili da se njen sin razbolio i od bolesti umro u Brčkom. Ni slutili nisu da je ona znala za sinovljevu sudbinu. - Nakon njene smrti pronašli smo isječak iz novina koji je čuvala u njedrima. Pisalo je: "Kako je ubijen Abdulah Kovačević: Bačen iz helikoptera!" - kaže Mina i dodaje da se obistinilo sve ono, i ružno i lijepo, o čemu je pisao, što je predviđao i čemu se nadao njen brat.
Njegovo "Bosnoljublje": "Umrijeti majko hoću da ne bude Bosna RAM, što ostalo od života, bilo bi me živjet' sram" Abdulah Kovačević, prvi šehid u sjeveroistočnoj BiH, rođen je 3. maja 1954. godine od oca Avde i majke Aiše. Osnovnu školu završio je u Vražićima, a srednju u Brčkom. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Subotici, postdiplomski studij završio je u Ljubljani, a na Beogradskom univerzitetu pripremao je doktorsku disertaciju. Poznato je da je s profesorima u Beogradu došao u sukob zbog nacionalnog imena Bošnjak. Objavio je pedeset naučnih radova iz oblasti ekonomije, a svoje osvrte na predratnu političku situaciju objavljivao je u mnogim novinama. Za života je objavio zbirku poezije pod naslovom "Zlatne kiše", a posthumno je objavljena njegova zbirka poezije "Bosnoljublje". U njoj naslućuje svoju smrt stihovima: "Umrijeti majko hoću da ne bude Bosna RAM, što ostalo od života, bilo bi me živjet' sram".
Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
- Gojeni H
#426 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
- klavirdžija
#427 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Ovo je, po sjećanju koje me možda vara, nekoliko mjeseci prije "Mirno spavajte, treba dvoje itd".
- Gojeni H
#428 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Sta si jos poslusao Izetbegovica?klavirdžija wrote:Ovo je, po sjećanju koje me možda vara, nekoliko mjeseci prije "Mirno spavajte, treba dvoje itd".
- Gojeni H
#429 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
∗Četvrto poglavlje iz knjige NA DRINI GENOCID, ISTRAŽIVANJE ORGANIZIRANOG ZLOČINA U ISTOČNOJ BOSNI, Edina Bećirević, Buybook, Sarajevo, 2009. Knjiga predstavlja adaptiranu doktorsku disertaciju pod naslovom „Genocid u istočnoj Bosni 1992-1993. god.: srpski politički, vojni i socijalni projekat“, koja je 24. 3. 2008. god. odbranjena na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.Kako na području cijele Bosne i Hercegovine, tako i na teritoriji Rogatice, još 1991. godine postajalo je jasno da će se 1942. godina ponoviti, te da je došlo vijeme raskrinkavanja mita „bratstva i jedinstva“. Koliko je opasno kad narod ne posjeduje historijsko sjećanje pokazuje primjer Bošnjaka koji su ponovno nespremno dočekali ulogu žrtve. S druge strane, slučaj srpskog naroda također pokazuje koliko je opasno kada se historijsko sjećanje iskrivljuje i kada se njime manipulira. Već 1992. godine, u Rogatici kao i u drugim gradovima istočne Bosne, SDS uspostavlja paralelne, paradržavne organe vlasti, ekskluzivno srpske. Osniva se „Srpska skupština opštine“,168 a u junu 1991. Rogatica se uključuje u „Srpsku autonomnu oblast Romanija“. Još 16. maja 1991. u Rogatici su, zbog raspodjele funkcija u SJB, nikle prve barikade. U jesen 1991. godine, Rajko Kušić, sin poznatog zločinca iz Drugog svjetskog rata, promoviran je u vojvodu rogatičkog kraja. Borička visoravan, na kojoj su se još od 1991. godine vojno organizirali rogatički četnici, poslužila je za naoružavanje Srba tog kraja.
- klavirdžija
#430 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Nisam skoro pa nigdje, za mnoge što završiše pod kamom i po logorima nisam siguran.Gojeni H wrote:Sta si jos poslusao Izetbegovica?klavirdžija wrote:Ovo je, po sjećanju koje me možda vara, nekoliko mjeseci prije "Mirno spavajte, treba dvoje itd".
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#431 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Nekom opanci nekom obojci:

- Gojeni H
#432 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Neka se vidi ko je sve komandovao JNA kada jos uvijek nije bilo rata u Bosni.
- Gojeni H
#433 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Zasto mislis da ga je bilo ko drugi poslusao?klavirdžija wrote:Nisam skoro pa nigdje, za mnoge što završiše pod kamom i po logorima nisam siguran.Gojeni H wrote:Sta si jos poslusao Izetbegovica?klavirdžija wrote:Ovo je, po sjećanju koje me možda vara, nekoliko mjeseci prije "Mirno spavajte, treba dvoje itd".
Kada je Vaha Karavelic bio kod nas, najveca je bojazan bila od "nasih". Izdale bi posrbice. Malo ih je ostalo ali ih ima.
- Gojeni H
#434 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Nista, trebali smo se predati._BataZiv_0809 wrote:Nekom opanci nekom obojci:
- klavirdžija
#435 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Ne mislim nego znam, jedino ne znam koliko ih je bilo. Dobar dio naroda je, nažalost, povjerovao. Očajnicima je lako prodati tu priču, posebno kada to onako samouvjereno tvrdiš, a u tebe gledaju kao u Mesiju. Kada bi se onomad povela ta priča, glavni "argument" je bio tipa "mora da on nešto zna samo nam ne može reći, garant Amerikanci ili ko god stoje iza nas".Gojeni H wrote: Zasto mislis da ga je bilo ko drugi poslusao?
Kada je Vaha Karavelic bio kod nas, najveca je bojazan bila od "nasih". Izdale bi posrbice. Malo ih je ostalo ali ih ima.
-
Walther
#436 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Naravno da je povjerovao? A sta su mogli? Sta je uostalom mogao Alija Izetbegovic? Sta je to trebao reci ili uraditi? Tajno nauruzavanje i spremanje na rat u BIH nije bilo moguce zbog Srba. Mozda je trebao spremiti kakav govor koji bi narod pokrenuo u masovno izbjeglistvo vec prije rata? Predati se?klavirdžija wrote:Ne mislim nego znam, jedino ne znam koliko ih je bilo. Dobar dio naroda je, nažalost, povjerovao. Očajnicima je lako prodati tu priču, posebno kada to onako samouvjereno tvrdiš, a u tebe gledaju kao u Mesiju. Kada bi se onomad povela ta priča, glavni "argument" je bio tipa "mora da on nešto zna samo nam ne može reći, garant Amerikanci ili ko god stoje iza nas".Gojeni H wrote: Zasto mislis da ga je bilo ko drugi poslusao?
-
Walther
#437 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Pa jaste... Nakon sto je NATO Srbe bombama uvjerio da bi bilo pametno da prihvate ono sto su prije odbijali. Cak i da vrata ono sto su zauzeli...Ali Kemal wrote:Pa zar se nije tako i rijesilo, samo poslije 3 i po godine nepotrebnog rata, i to u mnogo drasticnijem obliku podjele.and wrote:ti vjeruješ da bi se mirno riješilo?AkHolic wrote: Ključna pogriješka A-Izetbegoviča je zapravo neprihvaćanje preustroja Socijalističke Republike BiH u federaciju tri jedinice čime je pokopana mogućnost mirnog rješenja spora.
- klavirdžija
#438 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Možda je mogao ne reći ništa slično? Naoružavanje prebaciti iz ruku pijačnih švercera i šanera i sistematizovati ga? Pojačati dogovore sa recimo Hrvatskom oko toga, umjesto seljačkih igrarija sa njihovim predstavnicima koji su mu na noge dolazili?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#439 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Nista, trebali su mozda malo manje krasti.Gojeni H wrote:Nista, trebali smo se predati._BataZiv_0809 wrote:Nekom opanci nekom obojci:
- GeeTnT
#440 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Dok se Walter trudi da prikaze Sarajevo u sto losijem svjetlu, dotle centarfor klavirdzija relativizira istoriju pokusavajuci Aliju da izjednaci sa olosem koji leze u Hagu...
Alo ba...zar je tesko shvatiti da ta prica nikome vise nije interesantna...pogotovo kad prica neko ispod subare. Uostalom kad se to uopste moglo objasniti....
Albrightova bi sad rekla: "Disgusting .....! Get Out!"
Alo ba...zar je tesko shvatiti da ta prica nikome vise nije interesantna...pogotovo kad prica neko ispod subare. Uostalom kad se to uopste moglo objasniti....
-
Walther
#441 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Da je policija bila na cesti i ne u rovu zbog rata sigurno bi se malo manje "kralo".... Trenutno ekonomsko stanje je posljedica rata i ne kradje. Kralo se u SLO i HR puno vise nego u BIH pa su danes daleko ispred BIH._BataZiv_0809 wrote:Nista, trebali su mozda malo manje krasti.Gojeni H wrote:Nista, trebali smo se predati._BataZiv_0809 wrote:Nekom opanci nekom obojci:
-
PM72
#442 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Slovenija i Hrvatska su uvijek bili daleko ispred nas a lopovluk koji je ovu zemlju srozao ne otkriva se kad te žandar zaustavi na cesti tako da to veze nema sa činjenicom da je policija bila u rovovima.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Ali Kemal
#444 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Na osnovu cega tvrdis da se u Sloveniji kralo vise nego u BiH.Walther wrote:Da je policija bila na cesti i ne u rovu zbog rata sigurno bi se malo manje "kralo".... Trenutno ekonomsko stanje je posljedica rata i ne kradje. Kralo se u SLO i HR puno vise nego u BIH pa su danes daleko ispred BIH.
Kako samo mozes tako da lupetas
- klavirdžija
#445 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Mnogo si se zabrinuo, za nekog ko tvrdi da to nikog ne interesuje. Da se služiš lažima i podlim insinuacijama, od očitog SDA uhljebljenika ni to ne čudi.GeeTnT wrote:Dok se Walter trudi da prikaze Sarajevo u sto losijem svjetlu, dotle centarfor klavirdzija relativizira istoriju pokusavajuci Aliju da izjednaci sa olosem koji leze u Hagu...
Ne znam šta bi Albrightova rekla, ali mislim da znam šta bi joj Bill onomad odgovorio. Klekni, dušo.
-
Walther
#446 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
U BIH je "pokradena" sica, objektivno gledano. Slovenci ne samo da su pokrali sebe pokrali su i druge. Sve sto bi se u Bosni kralo je izgorjelo u ratu.PM72 wrote:Slovenija i Hrvatska su uvijek bili daleko ispred nas a lopovluk koji je ovu zemlju srozao ne otkriva se kad te žandar zaustavi na cesti tako da to veze nema sa činjenicom da je policija bila u rovovima.
Sve one fabrike koje u BIH vise ne postoje su vise manje unistene u ratu ili zbog rata. Jel neko pokrao ono malo sice sto je ostalo je sasvim svejedno.
- GeeTnT
#447 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Pomijeso si Albrightovu i Lewinski...ili su ti kriteriji toliko pali da nevidis razlikuklavirdžija wrote:Mnogo si se zabrinuo, za nekog ko tvrdi da to nikog ne interesuje. Da se služiš lažima i podlim insuinacijama, od očitog SDA uhljebljenika ni to ne čudi.GeeTnT wrote:Dok se Walter trudi da prikaze Sarajevo u sto losijem svjetlu, dotle centarfor klavirdzija relativizira istoriju pokusavajuci Aliju da izjednaci sa olosem koji leze u Hagu...
Ne znam šta bi Albrightova rekla, ali mislim da znam šta bi joj Bill onomad odgovorio. Klekni, dušo.
- klavirdžija
#448 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Mislim da ni Bill nije pravio preveliku razliku, ni Monica ne bi za pohvalit se
Bitan je nijet, i da se sve dobro svrši.
-
Walther
#449 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Zato sto ti mogu iz sred noci nabrojati sve fabrike koje pokradene i njihovu cca vrijednost? Znas li koliko si minus su crkveni Zvonovi ostavili minusa Slovencima? Merkur? Znas da govorimo o miljardama markica? Znas koliko imovine bi u BIH bi morao pokrasti za recimo 6miljardi markica? A to je zadnja dokopitalizacija NLB?Ali Kemal wrote:Na osnovu cega tvrdis da se u Sloveniji kralo vise nego u BiH.Walther wrote:Da je policija bila na cesti i ne u rovu zbog rata sigurno bi se malo manje "kralo".... Trenutno ekonomsko stanje je posljedica rata i ne kradje. Kralo se u SLO i HR puno vise nego u BIH pa su danes daleko ispred BIH.
Kako samo mozes tako da lupetas
- Reisova
#450 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
jeste. Hajde mi objasni koje su to njegove loše odluke i gdje se vidi ta njegova katastrofalna politika.Pokušaj[/quotepalermo wrote: Jelde
Po meni grozna odluka:
1. Prihvatanje naziva entita RS.