Zvanicni dokument i clan 7 iz zakona je izmisljanje iz glave? Kriteriji o upisivanju kao stalni stanovnik se nalaze u zakonu o popisu i ne postoji poseban zakon. Jel ti stvarno ne znas citati ili se pravis budala? Ili ces jos malo da o mojoj porodici pricas kad ponestane argumenata?prog321 wrote:Najjace je kad ja pitam gdje je zakon o kriterijama za upisivanje.
Ona mi salje zakon o popisu.
A ovamo nalista petnestak kriterija. Jednostavno izmislja iz glave.
Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!
-
emi_eft
#426 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!
-
prog321
#427 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!
Postoji zakon za popis.
On je jasan kao suza.
Prvo si osporila taj zakon.
Kad ti je (vjerovanto pravnik sa subarom) objasnio da po tom zakonu svi dijasporci imaju pravo da se popisu. onda ste oboje presli na gluposti o kriterijama za vjerodostojno upisivanje.
Ali, postoj samo jedan zakon.
Te kriterije jednostavno izmisljate.
On je jasan kao suza.
Kad ti je (vjerovanto pravnik sa subarom) objasnio da po tom zakonu svi dijasporci imaju pravo da se popisu. onda ste oboje presli na gluposti o kriterijama za vjerodostojno upisivanje.
-
emi_eft
#428 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!
Ja sam imala pitanje, dobila sam par relevantnih odgovora i dosla do svog zakljucka -koji sam cak i postavila, i to vec na trecoj ili cetvrtoj stranici_BataZiv_0809 wrote:Tema je zrela za kljuca.
Ne postoji minimum zelje, a realno ni mogucnosti, da se dodje do nekog zakljucka, a preslo se i na licni nivo.
-
prog321
#429 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!
Od pocetka si bila za entertainment.
Barem meni
Barem meni
-
emi_eft
#430 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!
niko zakon nije osporio, samo ga ti ne razumijes. cak ti ni zena iz statistike sa vrlo jasnim odgovorom nije uspjela objasniti. Popisati se mozes, moze i neko ko je dosao iz Zimbabvea, ne sto ima pravo da bude upisan, vec sto popisivaci nisu policija. Nakon popisa se preracunava koliko je popisanih sa pravom da budu upisani. Tome sluzi clan 7. Meni niko ne mora pojasnjavati jer savrseno dobro se razumijem, a i tumacim zakone. Nekima pak, ni crtanje ne pomaze.prog321 wrote:Postoji zakon za popis.
On je jasan kao suza.
-
emi_eft
#431 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!
Nadam se. Lakse mi je zivjeti s tim da na svijetu ima takvih trolova nego da zbilja ima ljudi tog nivoa.prog321 wrote:Od pocetka si bila za entertainment.
Barem meni
-
emi_eft
#432 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!
Ja kunem nekog ko mi vrijedja oca na samrti. O tebi dovoljno kaze sto ti je normalno da neko necijeg oca uvlaci u diskusije i sto ne ragujes kad neko necijeg oca naziva glupim, ali reagujes kad se ja upalim. Sram nek te bude.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Stavi prst na čelo pa razmisli još jednom. Možemo se slagati ili ne slagati. Ja se prvi ne slažem ovdje sa pola ljudi na forumu ali ni na kraj pameti mi ne bi bilo da nekoga kunem kroz bolest mojih ukućana.emi_eft wrote:
Niti sam sujetna, malogradjankom me mozes nazvati ali je onda ocito da ne znas znacenje te rijeci. Mene iskreno ne zanima previse niko ovdje, sta vam ja zelim ili ne zelim je svejedno - a nemam razloga da vam zelim zlo, cak stavise kada vidim ljude sa uskim dometima pozelim da im pomognem. Ako neko ne shvata nesto iako mu 40 ljudi objasni, jeste glup iako to izravno nisam rekla. I kazem, i u tom slucaju zelim da pomognem- ono sto ne dopustam je da mi neko bolesnog oca vrijedja. A ti nisi na njegovu uvredu reagovao, vec na moje zelje. Aferim ti na tome, takvi se nekad kasnije sjete.Zaista trebaš biti dno dna pa takve stvari potegnuti. A koliko vidim ti si njega par puta indirektno i direktno (uostalom kao i mene) nazvala glupim i glupakom. Kada ti je uzvrtio onda je drama.
![]()
Nadam se da će administracija zatvoriti ovu besmislenu temu koja je izašla iz svakog normalnog vođenja dijaloga i mišljenja.
-
prog321
#433 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!
Nemoj da idemo na pocetak kada si osporila taj zakon.
Proglasila si me dvadesetak puta glupanom jer sam pokusao da ti objasnim kako je popisni zakon na strani dijasporaca.
Sad kazes zakon jeste za dijasporce ali postoje kriterije koje njih tek poslije popisa kvalifikuju.
Kad pitam koje su kriterije, ti mi dadnes definiciju drzavljana i rezidenta.
Nigdje u popisnom zakonu ne spominju rezidente.
To uopste nije nasa rijec.
Proglasila si me dvadesetak puta glupanom jer sam pokusao da ti objasnim kako je popisni zakon na strani dijasporaca.
Sad kazes zakon jeste za dijasporce ali postoje kriterije koje njih tek poslije popisa kvalifikuju.
Kad pitam koje su kriterije, ti mi dadnes definiciju drzavljana i rezidenta.
Nigdje u popisnom zakonu ne spominju rezidente.
To uopste nije nasa rijec.
-
emi_eft
#434 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!
Sad trolovi is, a koga tema zanima, ansla sam simpaticne podatke koje nikako da stignem podijeliti od ovih sto o familijama pricaju.
http://bportal.ba/foto-rezultati-popisa ... set-posto/
Mislim da cu naci tu drugu temu i podijeliti i tamo jer ovdje raspravljati nema smisla.
http://bportal.ba/foto-rezultati-popisa ... set-posto/
Mislim da cu naci tu drugu temu i podijeliti i tamo jer ovdje raspravljati nema smisla.
- GeeTnT
#435 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!
emi postavio/la si pitanje o popisu misleci da je to tvoj teren na kojem ces dominirati i privuci paznju ostalih forumasa...medjutim... pitanje je propalo kao i popis, a ti si se provalio/la.
Jedino sto si uspio/la je da me ostavis u nedoumici jesi li Mr. Yess ili ne....but who cares...
Jedino sto si uspio/la je da me ostavis u nedoumici jesi li Mr. Yess ili ne....but who cares...
-
emi_eft
#436 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!
Za razliku od tebe, meni forum nije svijetla tacka zivota i generalno en zivim svoj zivot u grcu sta ce neko da misli o meni, dovoljno sam ispunjena osoba i ostvarena na svim poljima da bi mi to bilo relevantno. Ja o temi NISTA nisam znala, nisam nasla odgovarajucu temu, nisam spretna sa forumom i zato sam postavila PITANJE, o kojem sam smatram dosta naucila. Zakon o popisu je u principu jedino sto poznajem , nisam bila sigurna u razloge kasnjenja rezultata i posto pokrecem projekat koji ce se baviti izmedju ostalog transparentnoscu vladinih organizacija, ovaj dio mi je bio najinteresantniju, no tu nisam dobila nesto puno odgovora, iako mislim da sam malo vise sigurna u razloge odgadjanja rezultata i dobila sam puno inspiracije sto se tice segmenta nedostatak transparentnosti i uzrokovanje spekulacija. Tako da , sve u svemu, ja sam tu jako rijetko, i zadovoljna sam onim sto sam izvukla iz ove teme. U slobodno vrijeme srecom imam jako puno interesantnijih aktivnosti nego forum, tako da i jesam svratila sa konkretnim pitanjem. Ako licno postavljas pitanja i teme kako bi dominirao, privlacio paznju i slicno, tu ti zaista ne mogu pomoci ali ti zelim srecu. Nisam upucena u forumsku terminologiju, ali ja sam izvujla ono potrebno od svoje teme, a kako se "rangira" pitanje, da li je "propalo" ili ne, to mi je posve svjedno, kao i sta slicni tebi misle da li sam se "provalila" na osnovu forumskog coolnes-ranga pitanja. Ako ti to nesto znaci, dacu ti zlatnu zvjezdicu, a ti me rado proglasi na dnu ljestvice forumasa, ako ce ti to podici reng jer ti ocigledno to jako puno znaci,. SretnoGeeTnT wrote:emi postavio/la si pitanje o popisu misleci da je to tvoj teren na kojem ces dominirati i privuci paznju ostalih forumasa...medjutim... pitanje je propalo kao i popis, a ti si se provalio/la.
-
155_mm
#437 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!
mislis da je poceo/la mjenjati spol.GeeTnT wrote:emi postavio/la si pitanje o popisu misleci da je to tvoj teren na kojem ces dominirati i privuci paznju ostalih forumasa...medjutim... pitanje je propalo kao i popis, a ti si se provalio/la.
-
Fudo387
#438 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!
I sta kaze taj clan 7.?emi_eft wrote:niko zakon nije osporio, samo ga ti ne razumijes. cak ti ni zena iz statistike sa vrlo jasnim odgovorom nije uspjela objasniti. Popisati se mozes, moze i neko ko je dosao iz Zimbabvea, ne sto ima pravo da bude upisan, vec sto popisivaci nisu policija. Nakon popisa se preracunava koliko je popisanih sa pravom da budu upisani. Tome sluzi clan 7. Meni niko ne mora pojasnjavati jer savrseno dobro se razumijem, a i tumacim zakone. Nekima pak, ni crtanje ne pomaze.prog321 wrote:Postoji zakon za popis.
On je jasan kao suza.
Koliko ste Bosnja izbrisali?
- GeeTnT
#439 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!
Pa ti gora od Fazlije....sve si promasila.emi_eft wrote:Za razliku od tebe, meni forum nije svijetla tacka zivota i generalno en zivim svoj zivot u grcu sta ce neko da misli o meni, dovoljno sam ispunjena osoba i ostvarena na svim poljima da bi mi to bilo relevantno. Ja o temi NISTA nisam znala, nisam nasla odgovarajucu temu, nisam spretna sa forumom i zato sam postavila PITANJE, o kojem sam smatram dosta naucila. Zakon o popisu je u principu jedino sto poznajem , nisam bila sigurna u razloge kasnjenja rezultata i posto pokrecem projekat koji ce se baviti izmedju ostalog transparentnoscu vladinih organizacija, ovaj dio mi je bio najinteresantniju, no tu nisam dobila nesto puno odgovora, iako mislim da sam malo vise sigurna u razloge odgadjanja rezultata i dobila sam puno inspiracije sto se tice segmenta nedostatak transparentnosti i uzrokovanje spekulacija. Tako da , sve u svemu, ja sam tu jako rijetko, i zadovoljna sam onim sto sam izvukla iz ove teme. U slobodno vrijeme srecom imam jako puno interesantnijih aktivnosti nego forum, tako da i jesam svratila sa konkretnim pitanjem. Ako licno postavljas pitanja i teme kako bi dominirao, privlacio paznju i slicno, tu ti zaista ne mogu pomoci ali ti zelim srecu. Nisam upucena u forumsku terminologiju, ali ja sam izvujla ono potrebno od svoje teme, a kako se "rangira" pitanje, da li je "propalo" ili ne, to mi je posve svjedno, kao i sta slicni tebi misle da li sam se "provalila" na osnovu forumskog coolnes-ranga pitanja. Ako ti to nesto znaci, dacu ti zlatnu zvjezdicu, a ti me rado proglasi na dnu ljestvice forumasa, ako ce ti to podici reng jer ti ocigledno to jako puno znaci,. SretnoGeeTnT wrote:emi postavio/la si pitanje o popisu misleci da je to tvoj teren na kojem ces dominirati i privuci paznju ostalih forumasa...medjutim... pitanje je propalo kao i popis, a ti si se provalio/la.
PS: Da se pitam ja bih ne samo ovu temu zakljucao...nego i forum. Toliko o tome koliko mi znaci.
-
emi_eft
#440 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!
Ne brisemo ih mi, hoce Mile da ih brise, zato nejma rezultata- Suma musmarum teme. Evo Clana 7:
Član 7.
(Ukupan broj stalno nastanjenog stanovništva)
(1) Ukupan broj stalno nastanjenog stanovništva za svaku teritorijalnu jedinicu dobiva se
sabiranjem broja lica koja tu imaju uobičajeno mjesto stanovanja i prisutna su, kao i lica koja tu
imaju uobičajeno mjesto stanovanja ali su privremeno odsutna.
(2) Na osnovu definicije uobičajenog mjesta stanovanja, lica koja su u trenutku popisa odsutna
ili će biti odsutna iz svog uobičajenog mjesta stanovanja kraće od godinu dana treba da se
smatraju privremeno odsutnim licima, te ih treba uključiti u ukupan broj stanovnika tog
popisnog područja. Popisana lica koja ne zadovoljavaju kriterije koji su postavljeni definicijom
uobičajenog mjesta stanovanja u mjestu popisivanja, odnosno ne žive, niti se očekuje da će
živjeti u mjestu popisivanja, u neprekidnom periodu od barem 12 mjeseci, smatraju se
privremeno prisutnim licima, i stoga ih ne treba računati u ukupan broj stanovništva tog
popisnog područja.
(3) Ukupan broj stanovnika također uključuje i:
a) civilna lica na privremenom radu u drugoj državi pod uslovom da ne žive u inozemstvu
godinu dana ili duže,
b) civilna lica koja dnevno prelaze granicu da bi radila ili se školovala u drugoj državi,
c) vojno, mornaričko i diplomatsko osoblje Bosne i Hercegovine, te njihove porodice koje s
njima borave u inozemstvu,
d) mornare trgovačkih brodova i ribare s boravištem u Bosni i Hercegovini, ali na moru u
vrijeme popisa (uključujući i one koji nemaju drugo mjesto boravišta osim dijelova
broda) i
e) nomade i lutalice.
4
(4) Iz ukupnog broja stanovništva bit će isključene sljedeće kategorije privremeno prisutnih lica
koja pripadaju stranom vojnom, policijskom, mornaričkom i diplomatskom osoblju i njihove
porodice, koji su privremeno smješteni u Bosni i Hercegovini:
a) strana civilna lica koja privremeno rade u Bosni i Hercegovini i
b) strana civilna lica koje dnevno prelaze granicu da bi radila ili se školovala u Bosni i
Hercegovini.
Član 7.
(Ukupan broj stalno nastanjenog stanovništva)
(1) Ukupan broj stalno nastanjenog stanovništva za svaku teritorijalnu jedinicu dobiva se
sabiranjem broja lica koja tu imaju uobičajeno mjesto stanovanja i prisutna su, kao i lica koja tu
imaju uobičajeno mjesto stanovanja ali su privremeno odsutna.
(2) Na osnovu definicije uobičajenog mjesta stanovanja, lica koja su u trenutku popisa odsutna
ili će biti odsutna iz svog uobičajenog mjesta stanovanja kraće od godinu dana treba da se
smatraju privremeno odsutnim licima, te ih treba uključiti u ukupan broj stanovnika tog
popisnog područja. Popisana lica koja ne zadovoljavaju kriterije koji su postavljeni definicijom
uobičajenog mjesta stanovanja u mjestu popisivanja, odnosno ne žive, niti se očekuje da će
živjeti u mjestu popisivanja, u neprekidnom periodu od barem 12 mjeseci, smatraju se
privremeno prisutnim licima, i stoga ih ne treba računati u ukupan broj stanovništva tog
popisnog područja.
(3) Ukupan broj stanovnika također uključuje i:
a) civilna lica na privremenom radu u drugoj državi pod uslovom da ne žive u inozemstvu
godinu dana ili duže,
b) civilna lica koja dnevno prelaze granicu da bi radila ili se školovala u drugoj državi,
c) vojno, mornaričko i diplomatsko osoblje Bosne i Hercegovine, te njihove porodice koje s
njima borave u inozemstvu,
d) mornare trgovačkih brodova i ribare s boravištem u Bosni i Hercegovini, ali na moru u
vrijeme popisa (uključujući i one koji nemaju drugo mjesto boravišta osim dijelova
broda) i
e) nomade i lutalice.
4
(4) Iz ukupnog broja stanovništva bit će isključene sljedeće kategorije privremeno prisutnih lica
koja pripadaju stranom vojnom, policijskom, mornaričkom i diplomatskom osoblju i njihove
porodice, koji su privremeno smješteni u Bosni i Hercegovini:
a) strana civilna lica koja privremeno rade u Bosni i Hercegovini i
b) strana civilna lica koje dnevno prelaze granicu da bi radila ili se školovala u Bosni i
Hercegovini.
-
Fudo387
#441 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!
Sta ovo znaci?emi_eft wrote:Popisana lica koja ne zadovoljavaju kriterije koji su postavljeni definicijomuobičajenog mjesta stanovanja u mjestu popisivanja, odnosno ne žive, niti se očekuje da ćeživjeti u mjestu popisivanja, u neprekidnom periodu od barem 12 mjeseci, smatraju seprivremeno prisutnim licima, i stoga ih ne treba računati u ukupan broj stanovništva togpopisnog područja.
Cuj, ne ocekuje se?
Kako se to utvrdi?
Ovo k'o vremenska prognoza.
-
emi_eft
#442 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!
Prema podacima do kojih je došao Stav, u Bosni i Hercegovini 2013. godine živjelo je 3.559.000 stanovnika, od čega je bilo 50,24% Bošnjaka (1.789.000), 30,6% Srba (1.089.000), 15,47% Hrvata (550.000) i 3,69% ostalih (131.000). Riječ je o rezultatima po “varijanti jedan”, u vezi s kojom je postignut konsenzus između predstavnika Bošnjaka, Hrvata te Međunarodnog monitoring tima, a koje predstavnici iz Republike Srpske ne žele prihvatiti. Od ukupnog broja popisanih (3.791.662), u ovoj prvoj varijanti oduzeti su nezakonito popisani stanovnici (približno 233.000 osobe) primjenom u svijetu uobičajenih metodoloških postupaka.
Evo, znaci Bosnje, Hrvati i medjunarod
se slozili da je nezakonito popisano 233.000 (to je ovih koji su samo na odmoru ). Srbi se ne slazu.
Za službeno objavljivanje rezultata popisa iz 2013. godine potrebna je saglasnost predstavnika Federacije BiH (Bošnjaka i Hrvata), Republike Srpske (Srba) i Međunarodnog monitoring tima (međunarodne zajednice). Predstavnici Republike Srpske insistiraju na uspostavljanju i primjeni strožijih pravila obrade podataka, prema kojima će po “varijanti dva” iz ukupnog broja popisanih biti isključeno 367.000 osoba, a po “varijanti tri” 437.000, skoro dvostruko više od onoga na šta su ostali pristali.
Evo, znaci Bosnje, Hrvati i medjunarod
Za službeno objavljivanje rezultata popisa iz 2013. godine potrebna je saglasnost predstavnika Federacije BiH (Bošnjaka i Hrvata), Republike Srpske (Srba) i Međunarodnog monitoring tima (međunarodne zajednice). Predstavnici Republike Srpske insistiraju na uspostavljanju i primjeni strožijih pravila obrade podataka, prema kojima će po “varijanti dva” iz ukupnog broja popisanih biti isključeno 367.000 osoba, a po “varijanti tri” 437.000, skoro dvostruko više od onoga na šta su ostali pristali.
-
emi_eft
#443 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!
Ako se popise neko ko radi u Njemackoj npr i cija djeca idu tamo u skolu, pretpostavlja se da nece zivjeti u BiH narednih 12 mjeseci. Postavljena su pitanja prema kojima se takve stvari mogu utvrditiFudo387 wrote:Sta ovo znaci?emi_eft wrote:Popisana lica koja ne zadovoljavaju kriterije koji su postavljeni definicijomuobičajenog mjesta stanovanja u mjestu popisivanja, odnosno ne žive, niti se očekuje da ćeživjeti u mjestu popisivanja, u neprekidnom periodu od barem 12 mjeseci, smatraju seprivremeno prisutnim licima, i stoga ih ne treba računati u ukupan broj stanovništva togpopisnog područja.
Cuj, ne ocekuje se?
Kako se to utvrdi?
-
155_mm
#444 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!
ovo je stvarno bilo zalosno citati.emi_eft wrote:Za razliku od tebe, meni forum nije svijetla tacka zivota i generalno en zivim svoj zivot u grcu sta ce neko da misli o meni, dovoljno sam ispunjena osoba i ostvarena na svim poljima da bi mi to bilo relevantno. Ja o temi NISTA nisam znala, nisam nasla odgovarajucu temu, nisam spretna sa forumom i zato sam postavila PITANJE, o kojem sam smatram dosta naucila. Zakon o popisu je u principu jedino sto poznajem , nisam bila sigurna u razloge kasnjenja rezultata i posto pokrecem projekat koji ce se baviti izmedju ostalog transparentnoscu vladinih organizacija, ovaj dio mi je bio najinteresantniju, no tu nisam dobila nesto puno odgovora, iako mislim da sam malo vise sigurna u razloge odgadjanja rezultata i dobila sam puno inspiracije sto se tice segmenta nedostatak transparentnosti i uzrokovanje spekulacija. Tako da , sve u svemu, ja sam tu jako rijetko, i zadovoljna sam onim sto sam izvukla iz ove teme. U slobodno vrijeme srecom imam jako puno interesantnijih aktivnosti nego forum, tako da i jesam svratila sa konkretnim pitanjem. Ako licno postavljas pitanja i teme kako bi dominirao, privlacio paznju i slicno, tu ti zaista ne mogu pomoci ali ti zelim srecu. Nisam upucena u forumsku terminologiju, ali ja sam izvujla ono potrebno od svoje teme, a kako se "rangira" pitanje, da li je "propalo" ili ne, to mi je posve svjedno, kao i sta slicni tebi misle da li sam se "provalila" na osnovu forumskog coolnes-ranga pitanja. Ako ti to nesto znaci, dacu ti zlatnu zvjezdicu, a ti me rado proglasi na dnu ljestvice forumasa, ako ce ti to podici reng jer ti ocigledno to jako puno znaci,. SretnoGeeTnT wrote:emi postavio/la si pitanje o popisu misleci da je to tvoj teren na kojem ces dominirati i privuci paznju ostalih forumasa...medjutim... pitanje je propalo kao i popis, a ti si se provalio/la.
-
Fudo387
#445 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!
I kako vi utvrdite da neko ima dvoje djece koja idu u skoli a zivi u Njemackoj? Na osnovu informaciju prilozenih u popisnom listicu, ili seemi_eft wrote:Ako se popise neko ko radi u Njemackoj npr i cija djeca idu tamo u skolu, pretpostavlja se da nece zivjeti u BiH narednih 12 mjeseci. Postavljena su pitanja prema kojima se takve stvari mogu utvrditiFudo387 wrote:Sta ovo znaci?emi_eft wrote:Popisana lica koja ne zadovoljavaju kriterije koji su postavljeni definicijomuobičajenog mjesta stanovanja u mjestu popisivanja, odnosno ne žive, niti se očekuje da ćeživjeti u mjestu popisivanja, u neprekidnom periodu od barem 12 mjeseci, smatraju seprivremeno prisutnim licima, i stoga ih ne treba računati u ukupan broj stanovništva togpopisnog područja.
Cuj, ne ocekuje se?
Kako se to utvrdi?
bas date u provjeru podataka vezanih za odredjenu osobu?
-
emi_eft
#446 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!
Evo i formular, postavlja se npr pitanje da li osoba planira da ostane u mjestu boravka, koliko je vec ili ce biti odsutna itd. http://www.bhas.ba/Popis%202013/BOS%20P1.pdfemi_eft wrote:Ako se popise neko ko radi u Njemackoj npr i cija djeca idu tamo u skolu, pretpostavlja se da nece zivjeti u BiH narednih 12 mjeseci. Postavljena su pitanja prema kojima se takve stvari mogu utvrditiFudo387 wrote:Sta ovo znaci?emi_eft wrote:Popisana lica koja ne zadovoljavaju kriterije koji su postavljeni definicijomuobičajenog mjesta stanovanja u mjestu popisivanja, odnosno ne žive, niti se očekuje da ćeživjeti u mjestu popisivanja, u neprekidnom periodu od barem 12 mjeseci, smatraju seprivremeno prisutnim licima, i stoga ih ne treba računati u ukupan broj stanovništva togpopisnog područja.
Cuj, ne ocekuje se?
Kako se to utvrdi?
-
emi_eft
#447 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!
Ponavljam ko MI
? Ja nisam bila popisnica niti imam veze s ovim, ali u formularu su pitanja na osnovu kojih se dodje do zakljucka..
- ILVIIR
#448 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!
moguce da stvarno ne kontas sta sam htio reci, ali prije ce biti da ne zelis. zakon je jasan, ovo sto onaj prog123 prica je naravno pogresno, ali to ne znaci da nije 205.000 ljudi, od cega ca. 120.000 bosnjaci, a 85.000 hrvati i srbi su zaobisli taj zakon, tako da su davali takve odgovore, da bi na kraju usli u rezidentno stanovnistvo.emi_eft wrote:Zakon gdje se po zakonu iz popisa oko 160 000 ljudi brise kao stanovnici. S tim zakonom su se slozili Bosnjaci, Hrvati i medj zajednica. Dodik oko 400 000 zeli da brise, s tim se nisu slozili. I heble vas strane i Bosnjaci, ubi nas dijaspora. Za par maraka tokom ljeta nas 20 god handriteILVIIR wrote:zakon je na strani bosnjaka, to je vec potvrdila imo misija/eurostat. procitaj sta je u zadnjih par izjava rekao cika pieter evaraers.emi_eft wrote:Pismenost nije samo gramatika vec sposobnost da procitas napisano. I ubij se ako mislis da je tvoje ponavljanje "genocid, grobnice" jaci argument od zakona koji ja uporno kopiram a ti uporno ignorises. Ma bjezi , na dijasporce trosim vrijeme i zivce. I kad smo kod gramatike , nisi ne pismen, vec nepismen
posto pricas poprilicne gluposti, da te jos jednom ispravim. zakonom su se slozili SVI. zakon je davno usvojen, ali metodologija nije bila konacno definisana. metodologija, kako filtrirati rezidentno stanovnistvo. ipak, postoji evropski standard, po kojem se definise rezidentno stanovnistvo. ti standardi su poznati i tako je dijaspora dobila uputstvo, kako da se popise. kao sto sam ti gore naveo, to uputsvo nije samo bosnjacka, nego i sprska i hrvatska dijaspora koristila, da bi usla u rezidentno stanovnistvo. relativno gledano je cak hrvatska dijaspora ponajvise varala, pa bosnjacka, pa srpska.
znaci, diskusija sa ovim prog123 je totalno besmislena, jer se uopste ne radi o zakonu, nego o tome, da srbi hoce sad naknadno da mjenjaju opste prihvacene evropske standarde definicije (=metodologije) stalno rezidentnog stanovnistva. zato hoce u igru da ubace pitanje 40, kako bi izbacili toliki broj stanovnistva, a vec sam na drugoj temi upozoravao, da bi tako bio izbacen odredjen broj stanovnistva, koji bi zaista bio rezidentno stanovnistvo (ljudi iz pogranicnog podrucja koji rade u srbiji, hrvatskoj ili sloveniji i putuju svaki dan ili svaki vikend kuci).
vidim da ne baratas brojkama kako treba, zato nemoj izmisljati ili bubati neke 160.000 i 400.000......
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#449 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!
Pa ne utvrdjuje popisivac to kume i pobratime. On je ovlasten da uzme izjavu. A sad sto je dijaspora insturisana kako da odgovori da bi se na osnovu toga poistovjetila sa nama koji smo ovdje, drugi je par cipela.
-
prog321
#450 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!
to znaci nemate dokaze_BataZiv_0809 wrote:Pa ne utvrdjuje popisivac to kume i pobratime. On je ovlasten da uzme izjavu. A sad sto je dijaspora insturisana kako da odgovori da bi se na osnovu toga poistovjetila sa nama koji smo ovdje, drugi je par cipela.
U narodu poznat politicki termin nazvan prdenje.