Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Innovation

#426 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Innovation »

Oligarh wrote: Ispravka, mi NE MJERIMO PM2.5, pa i ne znamo imamo li problem još i sa tim.
PM2,5 /cementare, termoelektrane.../.
red evil

#427 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by red evil »

I u Bugojnu magla strašna, jedva se 2m ispred sebe vidi, zagađenje isto tako veliko. Stari večeras išao u grad, kolika je magla on je prešao na cesti u suprotnu traku, nije vidio uopšte gdje vozi.

Građani kažu aerozagađenje nikad veće, jedino mi nije jasno kako su to odredili. Odokativno? :mrgreen:
Hemera

#428 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Hemera »

red evil wrote:I u Bugojnu magla strašna, jedva se 2m ispred sebe vidi, zagađenje isto tako veliko. Stari večeras išao u grad, kolika je magla on je prešao na cesti u suprotnu traku, nije vidio uopšte gdje vozi.

Građani kažu aerozagađenje nikad veće, jedino mi nije jasno kako su to odredili. Odokativno? :mrgreen:
eto kao ne osjeti se smrad u nosu pa moguće da je to odokativno :skoljka:
red evil

#429 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by red evil »

Hemera wrote:
red evil wrote:I u Bugojnu magla strašna, jedva se 2m ispred sebe vidi, zagađenje isto tako veliko. Stari večeras išao u grad, kolika je magla on je prešao na cesti u suprotnu traku, nije vidio uopšte gdje vozi.

eto kao ne osjeti se smrad u nosu pa moguće da je to odokativno :skoljka:
U nosu imamo sve moguće sprave, pa dobijemo samo količinu :mrgreen: :skoljka:
Oligarh

#430 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Oligarh »

Innovation wrote:
Oligarh wrote: Ispravka, mi NE MJERIMO PM2.5, pa i ne znamo imamo li problem još i sa tim.
PM2,5 /cementare, termoelektrane.../.
Ima još nešto tu: Zbrinjavanje otpada. Jel vi zaista mislite da mi posjedujemo servise koji na dekvatan način zbrinjavaju recimo elektronički otpad, baterije, pune opasnih metala? Da se to na adekvatan način zbrinjava. Onda ima još nešto što ljudi slabo kontaju, a da se nadovežen kao i odgovor za @neki na njegov post.

Prije rata se prodavao ugalj/ćumur kvaliteta mnogo boljeg što se tiče SO2 nego današnji. Kreka/Banovići su bili u opticaju, vodila se kontrola koji se ugalj prodaje za loženje. Ali nije sve to toliko problematično koliko je sama količina toga što je sada u ovih 250 metara iznad naših glava.

Trenutna količina zagađujućih čestica je ogromna i ponavalja se iz dana u dana. Nemojte da vas zavara što su ovo PM10 čestice, jer su kao one "velike". To je 10+mikrona što je sasvim dovoljno malo da se može taložiti i u najudaljenijim dijelovima pluća. Recimo čestice vulkanskog pepela (smrvljena stijena, plovućac, ignimbritni ostatci) su veličine 100 mikrona u dijametru pa opet ulaze u pluća i izazivaju efekt "cementa" u dodiru sa tjelesnim tekućinama
Naslovnica

#431 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Naslovnica »

Zna li iko šta se desilo sa ovom idejom?!
Da li je ikada zaživjela ili ne!?

http://ekotim.net/bs/novosti/otpad/256- ... a-na-stupu

Spalionica opasnog otpada na Stupu

Skoro nevidljivo u medijima prošla je informacija da se na području Sarajeva, tačnije na lokaciji Stup, planira napraviti spalionica animalnog, medicinskog i "kompozitnog" otpada. U gradu koji već godinama ima problema sa prekomjerno zagađenim zrakom, ovakvo postrojenje, opravdava se navodima da je riječ o "čistoj" tehnologiji, te da neće imati negativan uticaj na stanovništvo.

Prema informacijama koje su objavljene na web stranici Federalnog ministarstva okoliša i turizma, firma Grizelj obratila se nadležnom ministarstvu za izdavanje okolinske dozvole za postrojenje za spaljivanje animalnog, medicinskog i drugih vrsta otpada, ukratko opasnog otpada, na lokaciji Stup u Sarajevu.

Iako je spaljivanje određenih vrsta opasnog otpada, kao što je animalni otpad, zaista poželjno rješenje, sam izbor lokacije za spalionicu pod nazivom "ETIKI - 01" (kako je investitor i autori studije nazivaju) mogao bi predstavljati dugoročan problem i konstantan izvor opasnosti za stanovništvo općine Ilidža, ali i stanovništvo općine Novi Grad, kao i sve građane Sarajeva, koji godinama muče muku sa zagađenim zrakom, koji višestruko premašuje sve dozvoljene kriterije, posebno na toj lokaciji.

Osim animalnog otpada, u ovom postrojenju bi se spaljivao i medicinski otpad, kao i "kompozitni", kako ga autori studije definiraše, a što podrazumjeva različite vrste otpada, pa i plastiku, čije spaljivanje (bez obzira na temperaturu na kojoj se spaljuje) dovodi do emisije dioksina i furana, najopasnijih otrova poznatih čovječanstvu, a čije su koncentracije i u našim zakonima, koji su se usklađivali sa europskim, ograničene na 0,1 ng/m3, tačnije desetinu milionitog dijela grama po metru kubnom.

Pa otpad se spaljuje i u Europi, zašto je to sad kod nas problem? U Europi postoje jasno definirana pravila i propisi, kao i sankcije za nepoštivanje tih pravila. Primjera radi, u Dizeldorfu, Njemačka, u spalionici komunalnog otpada, instalirani su uređaji za nadzor, koji šalju informacije o emisiji opasnih materija (i dioksina i furana) direktno gradskoj upravi, a ukoliko dođe do prekoračenja dozvoljene emisije direktor spalionice se suočava sa ozbiljnim kaznama (dugogodišnji zatvor). U Sloveniji je direktor spalionice otpada osuđen na dugogodišnju zatvorsku kaznu, a spalionica zatvorena, jer je emisija iz spalionice tri puta prekoračila dozvoljene vrijednosti.

Kod nas nema ovakvih propisa, a prema našim saznanjima nijedna institucija ili privatna laboratorija nema instrumente za mjerenje koncentracije dioksina i furana.

Ekotim podržava ovakve pogone koji bi mogli uz pravilnu upotrebu i dobar nadzor da dovedu do konačnog rješavanja problema animalnog otpada, ali u ovom slučaju mislimo da je izbor lokacije katastrofalno pogrešan i da građani ne bi smjeli dopustiti da im se nešto ovakvo napravi u blizini.

http://radiosarajevo.ba/novost/129188/s ... nformirani
modem33

#432 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by modem33 »

BadBoy wrote:Klasični bosanski odgovor na bilo kakav problem:

1. "Sjećam se ja bilo je i gore prije rata" (omiljeni odgovor uz onaj "Šuti barem ne puca")
2. Šprdancija sa problemom (Usisavanje magle, bacanje sa krovova u snijeg... itd)
3. Čekanje da se samo riješi. (Da kiša stane i voda se povuče, da se snijeg otopi, da puhne vjetar i očisti zrak.. itd)

To je klasicna manipulacija uslijed lijenosti a i neznanja .... :izet:
mayab

#433 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by mayab »

Kao prvo, pitanje, kakav je ovo "novogovor" , ovaj izraz EPIZODA , za ove neke stvari????? :-)

Drugo, kako se misli provesti (ako se uistinu misli tako šta ikada raditi!!!) to privremeno isključivanje vozila iz saobraćaja koji prekomjerno zagadjuju, i koja su ispod Euro 3 norme????

Imam još dvojbi, ali o tome kasnije...
mg

#434 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by mg »

@Innovation, bez obzira sto si njihov, i tebe truju.

Dzaba ti je branit kiflu i njegove.

A niko ne moze sprovesti mjere koje su kao uveli. To je presmjesno...
ultima_palabra

#435 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by ultima_palabra »

"Stara baka" Innovation se ne brine za zdravlje unuka, nego za ugled Kifle, Čede i ostale ekipe... logično, rekao bi Čombe :mrgreen:
JThomas

#436 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by JThomas »

pa ne živi se od zdravlja unuka, nego od stranke.

a narod poslušno stavlja maske. da vlast otvori vatru iz automata po narodu, mi bi prije počeli masovno kupovati pancire nego rušiti vlast.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#437 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by _BataZiv_0809 »

Chmoljo wrote:sinoć u onoj magluštini prelaze cestu prema kampusu, na potezu od energoinvesta Pofalići prema američkoj ambasadi :-) garant kasne na ponoćna predavanja :roll:
Svaki dan prolazim tuda i vala ako je igdje mjesto za neki pjesacki most ili nesto slicno, to je onda izmedju autobuske stanice i kampusa. Najjace je kad stigne velika tura jutranjim autobusom, a kasne na predavanja. To su kamikaze :-)

A neku noc sam mogao hladno covjeka ubiti. Prelazi lola cestu ko da je to najnormalnije na svijetu, ondje kod Binga ex Interex, jos sav u crno obucen. :run:
Innovation

#438 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Innovation »

mayab wrote:Kao prvo, pitanje, kakav je ovo "novogovor" , ovaj izraz EPIZODA , za ove neke stvari????? :-)

Drugo, kako se misli provesti (ako se uistinu misli tako šta ikada raditi!!!) to privremeno isključivanje vozila iz saobraćaja koji prekomjerno zagadjuju, i koja su ispod Euro 3 norme????

Imam još dvojbi, ali o tome kasnije...
"Epizoda pripravnosti" je usvojeni međunarodni termin u ovakvim situacijama, a ima za cilj prevenciju daljnjeg zagađenja zraka i zaštitu zdravlja ljudi. Radi se o prvoj fazi koja podrazumijeva poduzimanje blažih mjera u odnosu na mjere koje se poduzimaju u slučajevima potrebe za proglašenjem epizoda upozorenja ili uzbune.
"Drugo" provodi MUP.
ultima_palabra

#439 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by ultima_palabra »

Od srijede bi moglo malo vjetra zapuhati...
seoBIH

#440 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by seoBIH »

Pa jel usvojeno ovo? Jel ovo na snazi? Mogu li sa svojo truljom euro2 u grad?
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#441 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Chmoljo »

ultima_palabra wrote:Od srijede bi moglo malo vjetra zapuhati...
ako ne, uvijek je tu kazan graha... :oops:
Innovation

#442 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Innovation »

mg wrote:@Innovation, bez obzira sto si njihov, i tebe truju.

Dzaba ti je branit kiflu i njegove.

A niko ne moze sprovesti mjere koje su kao uveli. To je presmjesno...
Ovih dana sam procitala Studiju o zagadjenju zraka, zakon itd.Sve pisali strucnjaci, koji se tim bave.
Prema tome, nemam potrebe da nekog napadam ili branim.

http://mpz.ks.gov.ba/sites/mpz.ks.gov.b ... ajev_0.pdf

Strucni tim /5/ upozorava i predlaze, a oni oglasavaju i sprovode.
statixx

#443 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by statixx »

Cekam s' nekom ceznjom
na svijetla tvoja
Sarajevo ljubavi moja

:D
Image
Innovation

#444 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Innovation »

ultima_palabra wrote:"Stara baka" Innovation se ne brine za zdravlje unuka, nego za ugled Kifle, Čede i ostale ekipe... logično, rekao bi Čombe :mrgreen:
Komsija, sta ima :kakoste: i da, unucad :srce: :srce: :srce: me ne zove "stara baka", nego "stara nana". :vozdra:
Last edited by Innovation on 25/12/2015 10:50, edited 1 time in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#445 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by _BataZiv_0809 »

Joj ovi stranački igrači stvarno nemaju stida ni obraza :facepalm:
ultima_palabra

#446 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by ultima_palabra »

Innovation wrote:
ultima_palabra wrote:"Stara baka" Innovation se ne brine za zdravlje unuka, nego za ugled Kifle, Čede i ostale ekipe... logično, rekao bi Čombe :mrgreen:
Komsija, sta ima :kakoste: i da, unucad :srce: :srce: :srce: me ne zove "stara baka", nego "stara nana". :vozdra:
Pardoniram :mrgreen:

Pretpostavljam da se ovih dana igrate po parkovima po 2-3 sata, fino vrijeme i to?
Chmoljo

#447 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Chmoljo »

Innovation wrote:
Ovih dana sam procitala Studiju o zagadjenju zraka, zakon itd.Sve pisali strucnjaci, koji se tim bave.
Prema tome, nemam potrebe da nekog napadam ili branim.

http://mpz.ks.gov.ba/sites/mpz.ks.gov.b ... ajev_0.pdf

Strucni tim /5/ upozorava i predlaze, a oni oglasavaju i sprovode.
kako bi sumnjali u stručnost tima pored uistinu nezavisnih policijskih odbora i ekspertnih vlada...
JThomas

#448 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by JThomas »

stvarno se zapita čovjek šta je sljedeće, sumnjati u bakira...?

ima li vam kraja, je li vam išta sveto? :mrgreen:
Chmoljo

#449 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Chmoljo »

poljine!

možda se pojavi i kakva raspukla stijena... nikad se ne zna...
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#450 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by -LIBERO- »

Klasika, i u 'korist svoje stete', samo da se odbrani ugled i cast stranke. Uobicajena varijanta, za stranacke igrace.
Ja da mi je rahmetli dedo na celu kantona, bio bih medju prvima koji proziva ovu nesposobnost vlasti, da se ova patnja koja traje vec mjesec dana, barem u nekim segmentima ublazi.

Ali kako i sami priznadose, tek pod pritiskom roditelja obustavljena nastava, i tek pod pritiskom naroda, i javnost, kao neke mjere za saobracaj i sl. ( u najavi)

Dakle, narode 'pritiskaj' ih, jer ce do besvjesti ponavljati neke sumanute fraze, i pakovati sve u logiku - vjerujte meni, ne svojim ocima/nosu/plucima...itd.
Bagra prihvata samo jezik konstantnog pritiska. Jer nista oni sami od sebe nece poduzeti. I ne samo vezano za ovu temu, mada sada pricamo konkretno o zagadjenosti. To mora biti svima jasno.
Post Reply