Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
Walther

#426 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Walther »

_BataZiv_0809 wrote:To su i Amerikanci skontali. I rat je stao onda kada su glavni akteri sjeli za pregovaracki sto.
Sto je naravno glupost... Rat je stao onda kad su poletjeli americki avioni. Ta tvoja salonska prica o pregovorima kao alternative je jako ofirna "ko nas bre zavadi" cetnicka prica. Rat je poceo zbog agresije planirane agresije (Srbije) sa obaveznom dozom genocida. Rad je stao jer su Srbi stali na zulj Amerikancima. U Daytonu nije bilo "pregovora" jer odstupanje od americkog plana nije bilo dozvoljeno. Richard Holbrooke je mogao traziti (I dobiti) stogod je zelio... Sto su vise manje svi potvrdili.

Par godina kasnije su ponovili istu gresku pa su zbog toga izgubili i Kosovu u "pregovorima". Holbrooke je Daytonu bp mogao ukinuti "RS" sto je poslije I sam opisao kao svoju gresku.

Znaci, rat je stao kad su Srbi shvatili da sa ratovanje sa Amerikancima nije zabavno. Da nije bilo Amerikanaca rat bi trajao do unistenja BIH. Nikakvi pregovori tu nisu bili vazni.
Last edited by Walther on 25/12/2015 19:05, edited 1 time in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#427 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by _BataZiv_0809 »

Neznanje nije grijeh. Ali upareno sa oholoscu je opasnije od bolesti.

Za pocetak bar procitaj "Zavrsiti rat" od Ricarda Holbruka.
Walther

#428 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Walther »

_BataZiv_0809 wrote:Neznanje nije grijeh. Ali upareno sa oholoscu je opasnije od bolesti.

Za pocetak bar procitaj "Zavrsiti rat" od Ricarda Holbruka.
Providna ti je prica... Skroz...

O "pregovorima" koji su ustavili rat
By now, Holbrooke was convinced that it was time to seek a cease-fire agreement. But
the Bosnian Muslims suddenly became unwilling to negotiate because they felt they could win
on the battleground. President Izetbegovic insisted that his troops would not lay down their
arms.37 In order for Holbrooke to secure a cease-fire he had to use pressures and incentives in
order to alter the Muslims’ perception of their BATNA and to convince them that agreement was
their preferred alternative.

A sigurno znas sta je to znacilo na terenu, zar ne? Da su zahtjevali da se ARBIH ustavi kod Prijedora koji je Alije Izetbegovic zelio dalje...
Alternativa je bila bombardovanje ARBIH... Pregovori kazes? ;-)
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#429 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by _BataZiv_0809 »

Amerika je jedina znala kako zaustaviti rat. A ti udari su samo posluzili da Milosevic sjedne za sto. Jer sto bi oni pregovarali u ratu kojeg su dobijali? Bar do 1995.

Kazem, procitaj Holbrukovu knjigu, masivna je, ali makar tok dejtonskih pregovora, taj dio je 100-tinjak stranica.

I zadnji put te molim/upozoravam da me prestanes nazivati svakakvih imenima. Naredni put cu te prijaviti. S merakom :wink:
Walther

#430 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Walther »

_BataZiv_0809 wrote:Amerika je jedina znala kako zaustaviti rat. A ti udari su samo posluzili da Milosevic sjedne za sto. Jer sto bi oni pregovarali u ratu kojeg su dobijali? Bar do 1995.

Kazem, procitaj Holbrukovu knjigu, masivna je, ali makar tok dejtonskih pregovora, taj dio je 100-tinjak stranica.

I zadnji put te molim/upozoravam da me prestanes nazivati svakakvih imenima. Naredni put cu te prijaviti. S merakom :wink:
A sta sam ja napisao? Ako ti dodjes na pregovore jer ti neko unistava vojsku onda je za kraj rata zasluzno unistavanje vojske i ne pregovaranje.

Ti si tamo jer moras biti i ne zbog toga sto zelis "pregovarati". Svi su znali da je za kraj rata potrebna vojna intervencija. Samo NATO (tj. Amerika) ima vojnu snagu za tako nesto. Milosevic je dao sve sto je Holbrooke trazio (a i ostali) jer bi inace fasovali NATO bombe. To nikako nije mogoce opisati kao "pregovaranje"...

Prijavi me slobodno ;-) Price ti je jako ofirna.... I tragicna za 2015.
Gojeni H

#431 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Gojeni H »

Pitar s Kariba wrote:
...Ja kad zastupam tezu "rat se nije mogao izbjeći" mislim da rat nismo mogli izbjeći mi, pri čemu ovo "mi" predstavlja bosansku stranu (Bošnjake, Bosance, ostale, kako god hoćete, sve ljude koji su svojevoljno stali ili su po "difoltu" svstrani na tu stranu). Mi smo tu bili mali igrač preko čijih su se leđa natezala dva jača i veća.
Naravno da se može raspravljati o tome da li je moglo bolje i analizirati poteze i odgovrnost onih koji su odlučivali u naše ime, ali pri tome je krajnje zlonamjerno izgubiti iz vida različite dimenzije njihove odgovornosti i onih većih, koji su praktično odlučivali o ratu.
To je otprilike situacija u kojoj hodaš ulicom, ispred tebe stane siledžija duplo veći od tebe, prebije te, i onda neko kaže - eh znaš, kriv je on, ali kriv si i ti, jer što si hod'o tuda.
Ti bi da odmah zatvoris temu. :D

Da su bili pametniji ljudi u Beogradu, ali i Zagrebu, mi danas ne bismo pricali o ratu, vec o tome da li na odmor u Spaniju ili Tursku.

Ali, raspala se SFRJ kao i SSSR i dokazale da ideoloske drzave nisu dugotrajnog karaktera.

Da su Srbi htjeli da model raspada SSSR-a ne bude primijenjen na SFRJ, pristali bi na konfederaciju, opredijelili bi se na pregovore od samog starta i to bi bilo to.
Kucan i Tudjman su imali idealnog saveznika u Milosevicu. Skoro nista ne bi mogli odraditi bez njega.
Gojeni H

#432 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Gojeni H »

Fudo387 wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
Fudo387 wrote:
Posteno.
Sad moze i katanac na temu. :D
Eh da ti je :D
Jebo ga ti, od toliko pravnih zavrzlama kojima se mozes baviti ti se uhvatio tog budalastog sporazuma sklopljenog u kakvoj trosnoj
beogradskoj kafancugi. Da je beogradskim zombijima bilo stalo da ocuvaju tu zemlju ne bi godinama prije toga mobilisali sve one
silne manijake za klanje komsija. Jedva su docekali da im se poklopi trenutak pa da krenu u osvete turcima, konjusarima i siptarima.
Bolan, bolesni ljudi jebo te oni. Malo se primire kad dobiju po picki i cim se ukaze sansa eto ih opet.
Pored toliko sjajnih skola, univerziteta, za ocekivati je bilo da se profilisu u modernu evropsku naciju, al djaba. Ima taj neki kvrc u
mozgu i cim marne dvije mlake pive nesta im se poremeti, naravno, na kraju ode sve u tri pm.
:D
Sazeto, ali :thumbup:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#433 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by _BataZiv_0809 »

Walther wrote: A sta sam ja napisao? Ako ti dodjes na pregovore jer ti neko unistava vojsku onda je za kraj rata zasluzno unistavanje vojske i ne pregovaranje.

Ti si tamo jer moras biti i ne zbog toga sto zelis "pregovarati". Svi su znali da je za kraj rata potrebna vojna intervencija. Samo NATO (tj. Amerika) ima vojnu snagu za tako nesto. Milosevic je dao sve sto je Holbrooke trazio (a i ostali) jer bi inace fasovali NATO bombe. To nikako nije mogoce opisati kao "pregovaranje"...

Prijavi me slobodno ;-) Price ti je jako ofirna.... I tragicna za 2015.
Napisao si mnogo gluposti, od kojih je najveca da je Holbruk tvrdio da je mogao ukinuti RS i da zali zbog toga. To moze izjaviti samo neko ko nikad nije ni dva pasusa o dejtonskim pregovorima procitao.

Zapravo je Holbruk tvrdio da je greska bilo ostaviti ime Republika Srpska. A da su pregovori isli tako glatko kao sto ti pricas, sto zamalo propadose?

Sto Holbruk nariba Aliju da je neodgovorno i nemarno pristupio pregovorima?

Sto su se delegacije iz aviona, koji su ih trebali vratiti nazad, vratile na nastavak pregovora?

Pa bolan i ne bio Milosevic i Silajdzic su se nocima tukli oko brda i potoka (u pauzama su se salili i smijali). I Silajdzic je Srbima prepustao teritoriju koju su Hrvati oslobodili....Pa onda Mate Granic odbi postignuti sporazum, a Alija dodje u mantilu preko pidzame i samo odmahnu rukom....

Mogao bih ja o ovome do sutra, sto iz knjiga, sto iz predavanja direktnih ucesnika pregovora... I onda mi dodjes ti i pricas bajke.

I sto ja najgore uspijes u svojoj namjeri da zatrolas temu.
Walther

#434 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Walther »

"Zali zbog imena" se ne misli doslovce. Nadam se da ti je to jasno? Inace je Holbrooke imao moc da ukine "RS". "RS" je spasena da se kolone izbjeglica iz Krajine je spakuje za Beograd. To je bar 200.000 dodatnih izbjeglica. A u Krajini su se kolone vec pakovale...

Propad pregovora je bio samo teoretski moguc jer to za znacilo bombardovanje za stranu koja odbije.

Holbrooke nije "naribo" Aliju, Holbrooke je svakako defacto zastupao interese BIH & Bosnjaka jer su bili donji u ratu. Zbog toga Alija na kraju nije mogao odbiti ponudu Amerikanaca tj. nastaviti rat do oslobodjenja.

"Bosnia would not exist today if not for Alija Izetbegovic," Holbrooke added. "It was his tenacity, his determination and his courage that kept it going under the relentless bombardment of the Serbs. But by the time we reached Dayton in November 1995, Milosevic knew he had lost most of what he sought. Milosevic even said that because Izetbegovic refused to abandon Sarajevo during the siege, he had won the right to a united city."

Da, pregovaralo se za sela i potoke... I to sve pod dozom alkohola i gluho doba noci.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#435 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by _BataZiv_0809 »

Holburk i Kristofer su naribali Aliju upravo radi toga sto si napisao. Zato sto je ocekivao da Amerikanci za njega sve ispregovaraju, dok se Sacirbej i Silajdzic hvataju za vratove. "U bosanskoj delegaciji samo sto nije planulo" doslovce pise u knjizi (str. 304).

Evo nije mi bilo mrsko prepisati par zanimljivih citata iz knjige. Izdavac je TKD Sahinpasic Sarajevo, godina 1998:

Str 304: " Izetbegovic, Silajdzic i Sacirbej sjedili su u sobi i cekali na nas. Christopher i ja smo, kao i obicno, sjeli na kauc jedan kraj drugog i on je poceo.
Gospodine predsjednice prosli smo dug put u Dejtonu i blizu smo konacnog zakljucka. Ako cete za jedan procenat smanjiti zemlju koju potrazujete, mozemo napraviti konacan dogovor. (...) Izetbegovicu je bilo vidno neprijatno. Poceo je sa svojim zalopojkama (...)

Gospodine predsjednice, istinski sam razocaran, rekao je (Kristofer) zbog nejasnog, nerealnog i nemarnog nacina na koji ste vi i vasa delegacija pristupili ovim pregovorima.

Mozete imati uspjesan ishod, a i ne morate, kako zelite. Ali mi moramo imati vas odgovor za jedan sat. (...)

Ustali smo da krenemo i ja (Holburk) sam dodao: Ne suspednovani-zatvoreni (pregovori). Za jedan sat!

Str 305 (o izglednoj propasti pregovora): "Ovo je, nesumnjivo, bio najdepresivniji dan u mojoj karijeri. Bilo je tesko povjerovati da ce Bosanci pustiti da im sporazum isklizne zbog sitnice, ali su bili i na to spremni"

Str 307 (pregovori su propali, delegacije se pakuju): "(govori Milosevic) Nesto se mora uciniti da bi se sprijecila propast, rekao je klonulo. Predlazem da Tudzman i ja potpisemo sporazum i ostavimo Izetbegovicu otvoreno da potpise kasnije.

To je potpuno nemoguce, odlucno je rekao Christofer. Ne mozemo imati sporazum koji nisu svi potpisali.

I tako, ima tih detalja koliko ti bog hoce. A svi raskrinkavaju tvoju teoriju da su Amerikanci u Dejtonu izdiktirali uslove i natjerali da se potpise. Pa da je tako, kako bi Holbruk postao sinonim za šatl diplomatiju :-)
Walther

#436 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Walther »

To nije "ribanje" i bit price je u zadnjoj recenici i ne u kritici Alije Izetbegovica. To je bio kao "ultimatum", vjerovatno vise predstava za Srbe nego sta drugo.

Amerika je bila prici zbog nemoci Alije Izetbegovica tako da je filozofiranje kako je on bio "nejasan, nerealan i nemaran" samo racionalizacija nemoralnog kompromisa u Daytonu. Stav Alije Izbegovica je bilo sve osim "nejasan, nerealan i "nemaran". Dapace, bio je sasvim jasan&konkretan&korektan. Sto je u drustvu hijena losa stvar.

Srbi su u Dayton primoran Daytonom. Srbi su Dayton prihvatili zbog prijetnje vojnom silom... Jok, nisu izdiktirali Dayton :-)
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#437 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by _BataZiv_0809 »

Nema sta. Prekuco si ovim "tumacenjem".

Predstava za Srbe, a Srba nidje u prostoriji :lol:
Walther

#438 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Walther »

_BataZiv_0809 wrote:Nema sta. Prekuco si ovim "tumacenjem".

Predstava za Srbe, a Srba nidje u prostoriji :lol:
To nisi pregovori u lokalnom vrticu, za takve stvari se bar zadnjih 100 godina koristi PR sluzba. "Pregovori" su bili samo predstava za ono sto se stvarno desavalo. Trebalo je spasiti Milosevica koji bi letio da su muslimani dobili "sve". Trebalo je nesto dati Rusima koje je NATO ignorisao tokom bombardovanja, itd, itd, itd, itd.

U slicnim "pregovorima" se Milosevic je Milosevic bp izgubio Kosovo... A Kosovo je puno veci zalogaj od BL. Znaci prihvati ili ces dobiti bombe ali generalno mi "pregovaramo" :wink:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#439 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by _BataZiv_0809 »

To su projekcije tvojih zelja. I to je sasvim legitimno, ali nemoj to nametati kao jedino ispravno tumacenje.

Barem ne ljudima koji su ponesto procitali o tome i razgovarali sa nekim direktnim ucesnicima.

Direktni ucesnici tvrde i tumace sasvim drukcije, a slusao sam ih uzivo i sa svima od njih i razgovarao, sasvim dovoljno (Kasim Trnka, Ivo Komsic, Mato Tadic, Selmo Cikotic...) da bih znao ponesto.

I svi su saglasni u osnovim tezama koje sam vec iznio, ali cu jos jednom ponoviti radi ostalih ucesnika teme:

1) Amerikanci su znali da kljucevi dogovora stoje u Beogradu i Zagrebu, a ne u Grudama i na Palama. Stoga su tu bili prisutni Milosevic i Tudzman. Pregovori su bili dugi i mukotrpni, uz ogromno angazovanje Ricarda Holburuka i šatl diplomatije i zamalo su propali zbog Brckog.

2) Bombardovanje Srba je bio nacin da ih se natjera da sjednu za pregovaracki sto. Inace zasto bi kada su rat sve do 1995 dobijali? Cak i u Hrvatskoj ako izuzmemo Maslenicu.

3) Priroda udara na srpske polozaje je bila brizljivo isplanirana i dozirana. Vesli Klark je otvoreno govorio da postoji granica preko koje se nece ici, (a kasnije da ce misija IFOR-a biti uspjesna prije nego ijedan vojnik dodirne bosansko tlo, sto je ovako vrlo zanimljivo )

To sto su nrki ocekivali da ce oni popeglati Banjaluku da se mi usetamo, druga je stvar. ( o ovome sam dugo razgovarao, tj. slusao Selmu Cikotica)

4) Kosovo je skroz druga prica i vrijedas Armiju BiH poredeci je sa OVK, jer nikakve slicnosti nemaju izuzev sto im je neprijatelj isti. A tu su granate padale po Srbiji a ne po Republici Srpskoj, sto je oooogromna razlika.

Ovime bih zavrsio temu dejtonskih pregovora, jer je previse oftopik.
Walther

#440 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Walther »

_BataZiv_0809 wrote:To su projekcije tvojih zelja. I to je sasvim legitimno, ali nemoj to nametati kao jedino ispravno tumacenje.

Barem ne ljudima koji su ponesto procitali o tome i razgovarali sa nekim direktnim ucesnicima.

Direktni ucesnici tvrde i tumace sasvim drukcije, a slusao sam ih uzivo i sa svima od njih i razgovarao, sasvim dovoljno (Kasim Trnka, Ivo Komsic, Mato Tadic, Selmo Cikotic...) da bih znao ponesto.

I svi su saglasni u osnovim tezama koje sam vec iznio, ali cu jos jednom ponoviti radi ostalih ucesnika teme:

1) Amerikanci su znali da kljucevi dogovora stoje u Beogradu i Zagrebu, a ne u Grudama i na Palama. Stoga su tu bili prisutni Milosevic i Tudzman. Pregovori su bili dugi i mukotrpni, uz ogromno angazovanje Ricarda Holburuka i šatl diplomatije i zamalo su propali zbog Brckog.

2) Bombardovanje Srba je bio nacin da ih se natjera da sjednu za pregovaracki sto. Inace zasto bi kada su rat sve do 1995 dobijali? Cak i u Hrvatskoj ako izuzmemo Maslenicu.

3) Priroda udara na srpske polozaje je bila brizljivo isplanirana i dozirana. Vesli Klark je otvoreno govorio da postoji granica preko koje se nece ici, (a kasnije da ce misija IFOR-a biti uspjesna prije nego ijedan vojnik dodirne bosansko tlo, sto je ovako vrlo zanimljivo )

To sto su nrki ocekivali da ce oni popeglati Banjaluku da se mi usetamo, druga je stvar. ( o ovome sam dugo razgovarao, tj. slusao Selmu Cikotica)

4) Kosovo je skroz druga prica i vrijedas Armiju BiH poredeci je sa OVK, jer nikakve slicnosti nemaju izuzev sto im je neprijatelj isti. A tu su granate padale po Srbiji a ne po Republici Srpskoj, sto je oooogromna razlika.

Ovime bih zavrsio temu dejtonskih pregovora, jer je previse oftopik.
Znaci da ponovimo?
Srbi su bili u Daytonu zbog?
Bosnjaci su bili u Daytonu zbog?
Odbijanje Daytona za Srbe znaci stA?
Odbijanje Daytona za Bosnjake znaci stA?
Tu ti je odgovor na sve... Nije potrebno previse filozofirati o tome.

1. Tudjman je morao biti priustan zbog duga do SAD od prije ("RSK"). Milosevic je bio tu jer pad "RS" znaci i pad Milosevica. Niko njih nista nije pitao. Zasto bi? Nisu nista pitali ni za Kosovo onako usput.

2. No shit, Sherlock. Jos kad skontas da je unistenje vojske 99% pregovora...
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#441 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by _BataZiv_0809 »

Tuzdman je tu bio zbog Istocne Slavonije. On je svoj posao zavrsio brzo. Cak kad je saznao za propast pregovora jer je nasa delagacija u zadnji cas trazila Brcko, nije ni prekinuo partiju karata koju je igrao :D

Inace propast pregovora je znacio nastavak rata. Holbruk to na vise mjesta tvrdi. Kakvo bolan i ne bio bombardovanje :-)
Walther

#442 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Walther »

_BataZiv_0809 wrote:Tuzdman je tu bio zbog Istocne Slavonije. On je svoj posao zavrsio brzo. Cak kad je saznao za propast pregovora jer je nasa delagacija u zadnji cas trazila Brcko, nije ni prekinuo partiju karata koju je igrao :D

Inace propast pregovora je znacio nastavak rata. Holbruk to na vise mjesta tvrdi. Kakvo bolan i ne bio bombardovanje :-)
Tudjman je bio tu jer su mu Amerikanci oslobodili drzavu. Nije imao pravo glasa sto se generalno i vidi. Odbijanje pregovora za Srbe je znacilo bombardovanje, totalni vojni poraz "VRS", pad Milosevica.... Za Bosnjake u najboljem slucaju gubitak "naklonosti". U najgorem bombardovanje ARBIH. U svakom slucaju vjerovatan vojni poraz ARBIH.

Prostora za pregovore nije bilo. Amerikanci su sklopili plan u kojem ustave rat, nema vojnog poraza za upletene strane i Rusi dobiju nesto. Sve drugo su prepustili "pregovaracima". To jest da pregovaraju o selima i potocima... Sto su i radili nekoliko dana u kasne nocne sate uz alkohol.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#443 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by _BataZiv_0809 »

Walther wrote:
Tudjman je bio tu jer su mu Amerikanci oslobodili drzavu. Nije imao pravo glasa sto se generalno i vidi. Odbijanje pregovora za Srbe je znacilo bombardovanje, totalni vojni poraz "VRS", pad Milosevica.... Za Bosnjake u najboljem slucaju gubitak "naklonosti". U najgorem bombardovanje ARBIH. U svakom slucaju vjerovatan vojni poraz ARBIH.

Prostora za pregovore nije bilo. Amerikanci su sklopili plan u kojem ustave rat, nema vojnog poraza za upletene strane i Rusi dobiju nesto. Sve drugo su prepustili "pregovaracima". To jest da pregovaraju o selima i potocima... Sto su i radili nekoliko dana u kasne nocne sate uz alkohol.
Tudzman nije imao pravo glasa? :shock:

Ricard Holbruk (str.240):" Tudjman je dobio svoje. Dogadjaji su mu dali centralnu ulogu u mirovnom procesu. Neki kriticari su nas optuzivali da smo namjerno zatvarali oci pred cesto brutalnom politikom Hrvatske prema Muslimanima i Srbima u zamjenu za podrsku Zagreba mirovnom sporazumu u Bosni. Tudžman je mogao kočiti dogovor o Bosni sve dok ne dobije kontrolu nad istocnom Slavonijom (...) S obzirom na njegovo ranije ponasanje, trebalo je uzeti ozbiljno njegove prijetnje da ce zaratiti odmah poslije Dejtona....Tudzmanova sposobnost da sprijeci sporazum o Bosni prevagnula je nad Milosevicem"

Odbijanje sporazuma za Srbe znacilo bombarodavanje? :shock:

Kako su mogli pregovarati uz alkohol kad Silajdzic nije pio? :D To sto ti spominjes je viski koridor za Gorazde, ali tu su jedini cugeri bili Amerikanci :D

Hajde jos teorija, postao si zabavan :thumbup:
Walther

#444 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Walther »

_BataZiv_0809 wrote:
Walther wrote:

Tudzman nije imao pravo glasa? :shock:

Ricard Holbruk (str.240):" Tudjman je dobio svoje. Dogadjaji su mu dali centralnu ulogu u mirovnom procesu. Neki kriticari su nas optuzivali da smo namjerno zatvarali oci pred cesto brutalnom politikom Hrvatske prema Muslimanima i Srbima u zamjenu za podrsku Zagreba mirovnom sporazumu u Bosni. Tudžman je mogao kočiti dogovor o Bosni sve dok ne dobije kontrolu nad istocnom Slavonijom (...) S obzirom na njegovo ranije ponasanje, trebalo je uzeti ozbiljno njegove prijetnje da ce zaratiti odmah poslije Dejtona....Tudzmanova sposobnost da sprijeci sporazum o Bosni prevagnula je nad Milosevicem"

Odbijanje sporazuma za Srbe znacilo bombarodavanje? :shock:

Kako su mogli pregovarati uz alkohol kad Silajdzic nije pio? :D To sto ti spominjes je viski koridor za Gorazde, ali tu su jedini cugeri bili Amerikanci :D

Hajde jos teorija, postao si zabavan :thumbup:
Ne, nije. Mislis da je oslobodjenje HR bilo gratis? To HR i danas placa... Zadnja usluga je bilo ono gratis HR naoruzanje koje je na kraju zavrsilo u Siriji (preko SAD). I nema potrebe da shvatas sve doslovce :wink:

Btw, cak i slikanje sa predsjednikom SAD drzavu kosta. Da ne govorim o ostalim "uslugama".
Kitrona

#445 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Kitrona »

Walther wrote:To HR i danas placa... Zadnja usluga je bilo ono gratis HR naoruzanje koje je na kraju zavrsilo u Siriji (preko SAD). I nema potrebe da shvatas sve doslovce :wink:

Teorije zavjera za koje nema nikakvog dokaza. Ljudi rade razne scenarije. Neko spava pa nesto sanja to isprica i eto nove teorije na brdovitom Balkanu...
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#446 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by japin_mutapi »

rat se mogao izbjeći, naravno, jer rat počinje odbranom
ukoliko se napadnuta strana ne brani nema rata, ali ima genocida, etničkog čiščenja, pljačke, silovanja, uništavanja domova, rušenja vjerskih objekata, urbanocida, kulturocida ...

armija bih je svojom herojskom borbom spasila i sandžak i kosovo i crnu goru tj. muslimansko stanovništvo i posredno omogućila nezavisnost kosova i crne gore
prema velikosrpskom planu bosna je trebalo šaptom pasti za najdalje dva mjeseca, nakon čega bi prebacili glavninu snaga na kosovo i sandžak, gdje bi proveli završnu fazu stvaranja velike srbije
gospodja profiterka

#447 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by gospodja profiterka »

Što je bilo bilo je. Pred nama su veći i ozbiljniji izazovi, a prošlost se ne može vratiti.
PM72

#448 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by PM72 »

japin_mutapi wrote:rat se mogao izbjeći, naravno, jer rat počinje odbranom
ukoliko se napadnuta strana ne brani nema rata, ali ima genocida, etničkog čiščenja, pljačke, silovanja, uništavanja domova, rušenja vjerskih objekata, urbanocida, kulturocida ...

armija bih je svojom herojskom borbom spasila i sandžak i kosovo i crnu goru tj. muslimansko stanovništvo i posredno omogućila nezavisnost kosova i crne gore
prema velikosrpskom planu bosna je trebalo šaptom pasti za najdalje dva mjeseca, nakon čega bi prebacili glavninu snaga na kosovo i sandžak, gdje bi proveli završnu fazu stvaranja velike srbije
ovo prvi put čitam...
Dominion93

#449 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Dominion93 »

Pa ja bih se složio za Kosovo. U Sandžaku mislim da Milošević ipak ne bi ništa počinjao kako bi održao iluziju da "Srbija nije u ratu", i zbog problema sa Crnom Gorom. Ali sigurno je da je rat u HR i BiH kupio dosta vremena Albancima da organiziraju otpor.
seln

#450 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by seln »

_BataZiv_0809 wrote:Ako ti kazem da sam cetnik, da su mi idoli Nikolic, Seselj i Cosic, da mi je drag Milosevic ko otac,da zalim sto mi Mars na Drinu nije himna, hoces vise sjahat i sa mene i sa teme?

Jel posteno :thumbup:
Koja jeftina polemika...
Covjek ti podastre argumente, a ti kontriras nekim palanackim sarkazmom.
Locked