Zašto se mrzi turbofolk?

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
dale cooper

#426 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by dale cooper »

Visok Pritisak wrote:
dale cooper wrote:Onda si očigledno padobranac koji ne prati temu. :roll: Vrati se na početak i razlog otvaranja teme, pa ćeš vidjeti
šta se smatra folkom a šta turbo folkom. Nemoj meni jebavati živce.
Relax decko, ako nemas zivce zbog razlicitih stavova i razlicitog misljenja, forum nije mjesto za tebe.
Uclani se u neku stranku, oni plaho vole jednoumlje i slozno puhanje u istu sherpu :-D
Eh da je to u pitanju. :cekam:

Nego čiji si klon? Benicio? Vidim da ga je chmoljo banovao. :mrgreen:
dragan.s

#427 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by dragan.s »

dale cooper wrote:
Već sam pitao dragana, ali mi nije nikad odgovorio. Koja je razlika između folka i turbofolka? Koja je tvoja definicija
te razlike?

Ne znam ko je pisao stranicu na wikipediji, ali je postavio dobru definiciju turbo folka i njegovog odnosa sa
nekadašnjom folk/narodnom muzikom:

"Turbofolk je glazbeni stil nastao u Srbiji u ranim 1990-ima. Nastao je iz pop-folk stila, popularnog među ruralnim stanovništvom."

Znači jedno se veže sa drugim, da nije bilo folka, ne bi bilo ni turbo folka. I ne znam kako može neko negirati
tu poveznicu između ta dva stila muzike kada je i više nego očigledna. Turbo folk je hibridna, mutantska verzija onoga
što je 80-tih bio folk na ovim prostorima.
Nisam sve čitao pa sam moguće propustio tvoje pitanje.
Nema jasne razlike iz prostog razloga što je tu najviše stvar do ukusa. A dobar dio onoga što se popularno naziva turbofolkom nema nikakve veze sa narodnom muzikom. Čak više ima sa zabavnom i pop muzikom nego sa narodnom. Jelena Karleuša mene ni po čemu ne podsjeća na Hanku Paldum ili Snežanu Đurišić, ali jako puno na Beyonce i Rihannu. Da ne pominjem ovu najnoviju modu sa DJ-evima i MC-ima koja nema ni "n" od narodne muzike u sebi. Ali je naprosto postalo neka vrsta mode da se svaki šund danas trpa pod turbofolk, a samim tim i pod folk.
Što se tiče te definicije na Wikipediji ona ima pomalo smisla, ali ne bih rekao da je to počelo 90-tih, već dosta ranije. Brena je recimo na tom valu pop-folka postala poznata početkom 80-tih. A njena popularnost nije bila baš ograničena na ruralno stanovništvo.
dale cooper

#428 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by dale cooper »

dragan.s wrote:
dale cooper wrote:
Već sam pitao dragana, ali mi nije nikad odgovorio. Koja je razlika između folka i turbofolka? Koja je tvoja definicija
te razlike?

Ne znam ko je pisao stranicu na wikipediji, ali je postavio dobru definiciju turbo folka i njegovog odnosa sa
nekadašnjom folk/narodnom muzikom:

"Turbofolk je glazbeni stil nastao u Srbiji u ranim 1990-ima. Nastao je iz pop-folk stila, popularnog među ruralnim stanovništvom."

Znači jedno se veže sa drugim, da nije bilo folka, ne bi bilo ni turbo folka. I ne znam kako može neko negirati
tu poveznicu između ta dva stila muzike kada je i više nego očigledna. Turbo folk je hibridna, mutantska verzija onoga
što je 80-tih bio folk na ovim prostorima.
Nisam sve čitao pa sam moguće propustio tvoje pitanje.
Nema jasne razlike iz prostog razloga što je tu najviše stvar do ukusa. A dobar dio onoga što se popularno naziva turbofolkom nema nikakve veze sa narodnom muzikom. Čak više ima sa zabavnom i pop muzikom nego sa narodnom. Jelena Karleuša mene ni po čemu ne podsjeća na Hanku Paldum ili Snežanu Đurišić, ali jako puno na Beyonce i Rihannu. Da ne pominjem ovu najnoviju modu sa DJ-evima i MC-ima koja nema ni "n" od narodne muzike u sebi. Ali je naprosto postalo neka vrsta mode da se svaki šund danas trpa pod turbofolk, a samim tim i pod folk.
Što se tiče te definicije na Wikipediji ona ima pomalo smisla, ali ne bih rekao da je to počelo 90-tih, već dosta ranije. Brena je recimo na tom valu pop-folka postala poznata početkom 80-tih. A njena popularnost nije bila baš ograničena na ruralno stanovništvo.
Onda se slažeš sa tim da je turbo folk nastao nadogradnjom na već postojećim temeljima pop-folka?
Visok Pritisak

#429 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by Visok Pritisak »

dale cooper wrote:
Visok Pritisak wrote:
dale cooper wrote:Onda si očigledno padobranac koji ne prati temu. :roll: Vrati se na početak i razlog otvaranja teme, pa ćeš vidjeti
šta se smatra folkom a šta turbo folkom. Nemoj meni jebavati živce.
Relax decko, ako nemas zivce zbog razlicitih stavova i razlicitog misljenja, forum nije mjesto za tebe.
Uclani se u neku stranku, oni plaho vole jednoumlje i slozno puhanje u istu sherpu :-D
Eh da je to u pitanju. :cekam:

Nego čiji si klon? Benicio? Vidim da ga je chmoljo banovao. :mrgreen:
Pa jel mislis realno da bi mi cmoljke ostavio ovaj nick da sam bio deltoro il bi banovao oba?
Malkice ti logika nije jaca strana jelde :lol:
I kao po obicaju jal izgubite debatu, fatate se price o klonovima, malkice predvidljivo i izlizano zar ne :roll:
dragan.s

#430 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by dragan.s »

dale cooper wrote:
Halo ba? :-) Ti očigledno ili ne čitaš ili namjerno trolaš. :roll:

Kada sam postavio Amiru i Himzu, jasno sam napisao da su njih dvoje odnosno sevdalinka i sevdah kao autohtona i tradicionalna
Bosanska pjesma ekvivalent Američkom, Engleskom ili Irskom folku. Ali sam isto tako napisao da razni Kemali, Šabani i Sinani
to ni u bilo kojem slučaju nisu. Znači sevdalinka nije ista stvar kao ono što se na ovim prostorima zove folk/narodna muzika i čiji
su predstavnici Šabani, Miroslavi, Sinani i ostali. Jel' ti sad šta jasnije? Jel' ti trebam crtati?
U čemu je razlika?

Obadvije pjesme su novokomponovane narodne (nisu izvorne, tj. sevdah). Šaban je od Safeta pokupio jako puno toga.
Last edited by dragan.s on 14/12/2015 20:51, edited 2 times in total.
dragan.s

#431 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by dragan.s »

dale cooper wrote:
Onda se slažeš sa tim da je turbo folk nastao nadogradnjom na već postojećim temeljima pop-folka?
Kombinacijom folka, popa, nekakvih istočnjačkih melodija i ritmova, trilera kakvih nije bilo do tada etc. Svašta je tu udrobljeno, ne samo tradicionalna narodna muzika.
Tranzicija je omogućila slobodu medija i svaki kreten je mogao doći na privatnu TV i pjevati šta je htio. Tehnologija je uznapredovala pa se sa jeftinom tehnikom mogla snimiti ploča kakvu god hoćeš.
Raznorazni klubovi, diskoteke, folkoteke etc. su tražili nove zvijezde uz koje će se gosti napijati.
Diskografska industrija je propala i osnovna zarada pjevača je gostovanje na takvim mjestima, pjevanje po svadbama i guljenje dijaspore.
Kad to sve udrobiš skupa dobije se naša današnja muzička scena. Ništa bolja nije ni pop scena.
Herb

#432 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by Herb »

Najbolje pjesme prije rata stvarao je JV....a ova je samo jedna od mnogo njih.
dale cooper

#433 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by dale cooper »

@ dragan
Ja ne tvrdim da neki pjevači sevdaha nisu koketirali sa novokomponovanom muzikom. Vjerovatno su i morali da bi zadržali publiku.
Ali ovdje je riječ o sevdahu i sevdalinci kao autohtonom Bosanskom muzičkom izričaju. To je veće od bilo kojeg pjevača.
Amira Medunjanin recimo na pravi način održava tu tradiciju, osvježavajući je sa svojom jedinstvenom stilskom interpretacijom,
koja je u isto vrijeme i moderna i klasična. Ne zovu je džaba strani kritičari i publika Balkanskom Billie Holiday.
Guardian je čak poredio i sa Edith Piaf i Mariom Callas. Ona je po meni primjer i uzor kako se sa našom tradicionalnom muzikom mogu
osvojiti srca publike u inostranstvu.
Zastozato

#434 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by Zastozato »

dragan.s wrote:
dale cooper wrote:
Kombinacijom folka, popa, nekakvih istočnjačkih melodija i ritmova, trilera kakvih nije bilo do tada etc. Svašta je tu udrobljeno, ne samo tradicionalna narodna muzika.
Tranzicija je omogućila slobodu medija i svaki kreten je mogao doći na privatnu TV i pjevati šta je htio. Tehnologija je uznapredovala pa se sa jeftinom tehnikom mogla snimiti ploča kakvu god hoćeš.
Raznorazni klubovi, diskoteke, folkoteke etc. su tražili nove zvijezde uz koje će se gosti napijati.
Diskografska industrija je propala i osnovna zarada pjevača je gostovanje na takvim mjestima, pjevanje po svadbama i guljenje dijaspore.
Kad to sve udrobiš skupa dobije se naša današnja muzička scena. Ništa bolja nije ni pop scena.
U potpunosti se slazem. Sabanovu postavljenu pjesmu 'Dva galeba bela' je teze pjevati nego 95 % danasnjeg popa i takozvanog turbofolka. Isto tako ima bolji tekst nego vecina danasnjeg pop roka. Jedino nisam siguran da li ljudi koji ignorisu staru narodnu muziku uopce probaju poslusati ovakve pjesme.
dale cooper

#435 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by dale cooper »

dragan.s wrote:
dale cooper wrote:
Slažem se.
zg1911

#436 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by zg1911 »

dragan.s wrote: U čemu je razlika?

Obadvije pjesme su novokomponovane narodne (nisu izvorne, tj. sevdah). Šaban je od Safeta pokupio jako puno toga.
ne znam jer prvi link ne šljaka, ali ova druga pjesma je osjetno bolja od turbofiolk sisulja
derion

#437 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by derion »

Hajde što se ova naša krkanija sluša na Balkanu, ali što Danci šalju na ovome kanalu DK4 (doduše jeste prilično marginalan i gleda ga uglavnom starija raja)?! :-D
Riječ je o emisiji koju zovu Balkan Box i puštaju, čini mi se, uglavnom bugarske i rumunske Cica Mace. Oni to puštaju jer im je sve to strašno egzotično, a nazivaju taj naš turbo istočnom verzijom njemačkog Schlagera.

Last edited by derion on 14/12/2015 20:51, edited 2 times in total.
dragan.s

#438 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by dragan.s »

dale cooper wrote:@ dragan
Ja ne tvrdim da neki pjevači sevdaha nisu koketirali sa novokomponovanom muzikom. Vjerovatno su i morali da bi zadržali publiku.
Ali ovdje je riječ o sevdahu i sevdalinci kao autohtonom Bosanskom muzičkom izričaju. To je veće od bilo kojeg pjevača.
Amira Medunjanin recimo na pravi način održava tu tradiciju, osvježavajući je sa svojom jedinstvenom stilskom interpretacijom,
koja je u isto vrijeme i moderna i klasična. Ne zovu je džaba strani kritičari i publika Balkanskom Billie Holiday.
Guardian je čak poredio i sa Edith Piaf i Mariom Callas. Ona je po meni primjer i uzor kako se sa našom tradicionalnom muzikom mogu
osvojiti srca publike u inostranstvu.
Svi predratni pjevči su imali svoje novokomponovane pjesme. Ali su one imale poveznicu sa tradicijom bola ona sevdah ili izvorna narodna muzika. Mnogi ljudi misle da su Safetove "Kad sretneš Hanku" i "Jablani se povijaju" narodne. Takođe i za Miroslavljevu "Voleo sam devojku iz grada". "Jutros mi je ruža procvjetala" je takođe novokomponovana. I još dosta njih. Sve oni imaju poveznicu sa tradicijom i zato i jako dugo traju dok je danas vijek trajanja pjesme ovih zvijezda par mjeseci.
Jako cijenim ono što rade Amira Medunjanin i Damir Imamović i to jeste način održavanja tradicije u modernom vremenu.
Herb

#439 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by Herb »

Poceci turbofolka su u Sabanovoj pjesmi u kojoj je refren:"Jedino tebe nisam psovao u ovom zivotu stradanja".
dragan.s

#440 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by dragan.s »

zg1911 wrote:
dragan.s wrote: U čemu je razlika?

ne znam jer prvi link ne šljaka, ali ova druga pjesma je osjetno bolja od turbofiolk sisulja
zg1911

#441 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by zg1911 »

derion wrote:Hajde što se ova naša krkanija sluša na Balkanu, ali što Danci šalju na ovome kanalu DK4 (doduše jeste prilično marginalan i gleda ga uglavnom starija raja)?! :-D
Riječ je o emisiji koju zovu Balkan Box i puštaju, čini mi se, uglavnom bugarske i rumunske Cica Mace. Oni to puštaju jer im je sve to strašno egzotično, a nazivaju taj naš turbo istočnom verzijom njemačkog Schlagera.

slušajući ovo pade mi na um da je tf sličniji turskoj glazbi nego bosanskoj i srpskoj narodnoj glazbi
medvjed23

#442 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by medvjed23 »

negdje sam čuo da je utemeljen na maznutim turskim i grčkim melodijama
derion

#443 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by derion »

zg1911 wrote:
derion wrote:Hajde što se ova naša krkanija sluša na Balkanu, ali što Danci šalju na ovome kanalu DK4 (doduše jeste prilično marginalan i gleda ga uglavnom starija raja)?! :-D

slušajući ovo pade mi na um da je tf sličniji turskoj glazbi nego bosanskoj i srpskoj narodnoj glazbi
Može biti, ali mene i srbijanski i bosanski turbo podsjeća na turski fazon, kao uostalom i novokomponovana narodna muzika, jer ono što im je zajedničko je pretjerano aktivirano grlo tokom pjevanja, tj. to napadno guturalno pjevanje, od kojeg se ježim. :) Spominjao sam to već i prije...
dale cooper

#444 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by dale cooper »

derion wrote:
zg1911 wrote:

Može biti, ali mene i srbijanski i bosanski turbo podsjeća na turski fazon, kao uostalom i novokomponovana narodna muzika, jer ono što im je zajedničko je pretjerano aktivirano grlo tokom pjevanja, tj. to napadno guturalno pjevanje, od kojeg se ježim. :) Spominjao sam to već i prije...
I meni je to najgori dio. To i oni zavijajući sintisajzeri koji kao da oponašaju to pjevanje. :cry:
zg1911

#445 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by zg1911 »

bome i meni
dezurni_ucenik

#446 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by dezurni_ucenik »

Ne znam sto ne gledaju onda MTV Dance ako su zeljni gledanja djevojaka koje plesu.
dale cooper

#447 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by dale cooper »

dezurni_ucenik wrote:Ne znam sto ne gledaju onda MTV Dance ako su zeljni gledanja djevojaka koje plesu.
Guilty pleasure? :per: :mrgreen:
dezurni_ucenik

#448 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by dezurni_ucenik »

dale cooper wrote:
dezurni_ucenik wrote:Ne znam sto ne gledaju onda MTV Dance ako su zeljni gledanja djevojaka koje plesu.

Avicii - hey brother, fina pjesmica. :-)
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#449 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by Domaci izdajnik »

Eno ljudi...vi niste čuli za podžanr "muzika za gledanje" :mrgreen: :izet:
dale cooper

#450 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by dale cooper »

dezurni_ucenik wrote:
dale cooper wrote:

Avicii - hey brother, fina pjesmica. :-)
Ma jebo Aviciia, mislio sam na ženske u spotovima. :D
Post Reply