1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
uglavnomja

#426 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by uglavnomja »

Thorgerson wrote:
uglavnomja wrote: ode napisani odgovor na delete, uzalud ... tabela bez troskova zivota :D

sve ste u pravu, u norveskoj pare rastu sa drveca, i sve je dzaba ... a nema ni poreza ... :zzzz:

i treba im ne destine nego stotine hiljada radnika ... :D
Pa ko je to napisao? Kad vam covjek kaze da zaradjujete vise nego ljudi u BiH odmah se nafrnduljite. Ne kontam. U cemu je problem? Jebemu ti hoces ovdje da meni dokazes da je bolje zivjeti u BiH nego u Norveskoj.

Ovdje nema jel poreza? Hahaa...Pa bolan 60+% bruto svoje plate ode u poreze i davanja jebote zivot. O cemu baljezgas. :-) Je li postoji ijedan norvezanin da ne prima penziju?! Moj amidza radio u firmi 40 godina, ne moze u penziju. Zasto. Pa eto jebaji ga nije uplacen i uvezan staz. Pa sta ce sad. Pa nista neka ceka. Covjeku 62 godine. Sta ce cekat? Da umre.

A ti si gore izvalio nekoliko nebuloza.

1. Malo bolje se u Norveskoj zivi, nego u BiH? :run: Pa ja ti sad mogu napisati 10 stvari koje su trilion puta uredjenije u toj Norveskoj nego kod nas. A ne ticu se novca, cijene parkinga i kafe za koje se vi stalno fatate, jebla te kafa. Eto dodji u bosnu i ispijaj kafe po citav dan od 1 EUR. Ja sutra dobijem otkaz. Znas sta cu dobiti? Nista. Idem na ulicu. Sta se desava kad ti u Norveskoj dobijes otkaz? Ti bolan imas uvijek sigurnost, kako to ne kontas. Probaj se staviti u poziciju da sad radis - da sutra mozes ostati bez posla i bez plate. Dakle nula.

2. Kazes gore raja se ne vraca u BiH jer nemaju nista ovdje. Pa da. Nemaju. Osim sto svako drugi ima ili kucu, ili zemljiste ili stan. A ovo znam 100%. Jer ne znam nijednog dijasporca da nema ovdje nekretninu. Rijetki su takvi, a to su bas oni smotani kojima je gore vrh da se docepaju socijale. A takvi ocito zalaze i ovdje na forum pa se cude kako to da jedno domacinstvo moze namaci 6-7000 EUR u Norveskoj bogati. Da stvar bude smijesnija. Prvi moj komsija, eto ne prvi, ali stan ispod mene covjek iz Svedske stan kupio prije 3 godine i renta ga. A plate u Norveskoj su koliko znam vece nego u Svedskoj.
zasto vadis iz konteksta? gdje je moj pocetak recinice: fizicka i ekonomska sigurnost ... to si izostavio :?:

ja pisem iskljucivo o materijalnom, finansijkom, parama ... kako god hoces, na tvoju opasku da hrana i auti kostaju isto :D

dalje, plate u bosni se izrazavaju netto, gore u bruto. ti kad napises 1000 maraka to znaci milja u padze. kad ti gore statisticki biro kaze 40.000 kr, to znaci cca - 30%. i to je statisticki podatak koji obuhvaca i najbogatije ljude u norveskoj, i plate u naftnom sektoru i investicijskim firmama. ii na to jos dodas da je zivot 4-5 puta skuplji nego u bosni.

kupovina kuca i imanja u bosni je investicija, da se sad izdaje, a da se ima gdje zivjeti kad dodje penzija, za norveske uslove penzijica, za bosanske ultra penzijetina.

a nekretnine u bosni su x puta jeeftinije nego gore.
prog321

#427 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by prog321 »

Slusajte ba ljude koji zive vani duze od 5 godina.

Odavde iz BiH govore ljudima koje su cijene tamo. :-)
Ecci
Vozim: Biciklam

#428 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by Ecci »

Realno je da ce iz Bosne da se iseli svako ko moze, nebitno mlad ili star.
I da ce kopati i rukama i nogama da se iseli sto prije.

U zadnjih 5 godina toliko se raje iselilo da to nije normalno.
Ranije cujes da je poneko otisao, ali je zadnjih 5 godina stampedo.
Sad, neko se snadje neko se ne snadje.

Uglavnom, ja ne znam nikog da se vratio. Nisu ni ludi kad vide kakva je ovdje propast. A i nas je narod generalno vrijedan i nije im ispod casti raditi bilo sta za pristojnu platu.
Avangardno

#429 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by Avangardno »

.
Last edited by Avangardno on 10/12/2015 16:36, edited 1 time in total.
Avangardno

#430 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by Avangardno »

.
Last edited by Avangardno on 10/12/2015 16:36, edited 1 time in total.
HAVANA

#431 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by HAVANA »

Ajoj majko.
mousstapha

#432 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by mousstapha »

Ne mogu Srbi biti za sve krivi. Nije mi kriv Dodik, sto su redukcije vode redovne, javni saobracaj uzasan, a kriminalitet svaki dan sve veci.

Hrvatska je rijesila problem Srba, pa opet Hrvati stalno odlaze vani. Nacionalno jedinstvo u drzavi nije nikakav garant prosperiteta. Istina je da moze biti veliki problem i teret, ali ne smijemo dozvoliti da se politicari stalno na takve stvari vade.
Last edited by mousstapha on 03/12/2015 14:16, edited 1 time in total.
ultima_palabra

#433 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by ultima_palabra »

Trol.
Avangardno wrote:Ja Bošnjake prihvatam kao svoje, meni slične, a vjerujem da i oni osjećaju isto. Bliski smo, naši smo i mnogo bliži mi je Bošnjak nego Rus ili vama neki Arabljanin.
Vidim da je na ovoj temi kurs preuzela dijaspora, dakle automatski tema je otišla u stranu i ne predstavlja realno mišljenje, postove ne treba shvatati ozbiljno.
Činjenice su jasne. Prosječan pripadnik bošnjačke omladine, neopterećen ratovima i sl će se mnogo lakše identifikovati sa prosječnim pripadnikom srpske omladine, nebitno odakle (Banja Luka, Beograd, Niš, Prijedor..) nego sa prosječnim pripadnikom danske, švedske, holandske omladine i sl.

U Bosni su tenzije još visoke, to je prirodno. Pa nebi bilo prirodno da nisu. I bolje je da je ovako, sve ide svojim tokom, može biti samo bolje. I biće.
U Srbiji je situacija znatno relaksiranija, gostuju bošnjački/bosanski (ovo varira, zavisi kako se dotični identifikuju) pjevači, umjetnici, zabavljači, fudbaleri, sukoba generalno nema, pogotovo u sredinama koje nisu imale toliko veze sa ratom u Bosni. Sad me neko lako može demantovati tako što će guglati srbija bošnjači incidenti tuča i slično, ali prosječan pripadnik srpske omladine kao i prosječan srpski čovjek iz Srbije veze nemaju sa postrojavanjima četnika po ravnoj gori, sa tučama po novom pazaru i slično. Smirite strasti.

Ne može mi govoriti kako je u Srbiji onaj što je zadnji put tamo bio na školskoj ekskurziji 1988 godine.
Avangardno wrote:Džaba pomoć turskih aviona,
malezijskih miliona,

jebani ste od strane,
SRPSKOG ŠAMPIONA!
Last edited by ultima_palabra on 03/12/2015 14:16, edited 1 time in total.
Ecci

#434 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by Ecci »

HAVANA wrote:Ajoj majko.
Sto :-D
Ima covjek dobre prijedloge, ja se samo nadam da bi u tom slucaju mogli dobiti azil u Skandinaviji.
Ecci

#435 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by Ecci »

Eh, stvarno trol. Steta.
Avangardno

#436 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by Avangardno »

Zajebavam narode.

Samo sam htio vidjeti koliko bi ih se uhvatilo na ovu pricu. A siguran sam da bi bilo bar 10. :D
KIseljak12

#437 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by KIseljak12 »

Avangardno wrote:Zajebavam narode.

Samo sam htio vidjeti koliko bi ih se uhvatilo na ovu pricu. A siguran sam da bi bilo bar 10. :D
Taman htjedoh reci: "dodji i povedi nas u borbu za slobodu"
mousstapha

#438 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by mousstapha »

E pa jebi se tamo. :D
fortaleza

#439 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by fortaleza »

prog321 wrote:Slusajte ba ljude koji zive vani duze od 5 godina.

Odavde iz BiH govore ljudima koje su cijene tamo. :-)
Jest problem skontati kolike su cijene vani, neovisno o mjestu stanovanja.
Thorgerson

#440 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by Thorgerson »

Dzaba ti objasnjavat.

Pa valjda postoji razlog/razlozi zasto se ova tema zove "1001 razlog zasto mladi napustaju BiH", a ne "1001 razlog zasto se dijsapora vraća iz Norveške u BiH"

:-)

Ali to je valjda nas taj mentalitet. Vjerovatno bih i ja to radio i kukao da sam gore. To je tako izgleda, karakteristicno za nas narod/e.
bull21

#441 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by bull21 »

Problem je što veliki broj dijasporaca živi negdje gdje je € valuta ali on i dalje razmišlja u KM. Kad dobije 1500€ platu, onda je dooooooooooooobar jer je to ipak 3 000 KM. Ali kad potroši na hljeb 2€, kad kupi pivu za 2€ (lupam, nemojte se nervirati) onda je belaj jer je sve skupo. :lol:
ho oponopono

#442 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by ho oponopono »

...ne trebam deverati sa 1001 razlogom... suti, trpi...ma daj, nece mi biti bolje...samo gore moze biti...

...dovoljan mi je jedan jebeni razlog...da zapalim bilo gdje ...bez da trepnem jer emocije su mi gdje su mi okej uslovi za zivot...i ovdje gulim ali za nisticu, samo sto me naguzili nisu...makar kad crkavam da mi bude i placeno... :pusi2:
detroit-mercy

#443 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by detroit-mercy »

prog321 wrote:Thorgeson,
Imam cudan osjecaj da ti nikada nisi zivio vani.
Sva ti je prica o nekim rodjacima koji ti prodaju bajke. :-D
Ja imam osjecaj da si ti zivio vani i nisi se bas snasao ili ti je neko od familije dobro opucao vani pa na osnovu toga donosis kompletan sud.
detroit-mercy

#444 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by detroit-mercy »

bull21 wrote:Problem je što veliki broj dijasporaca živi negdje gdje je € valuta ali on i dalje razmišlja u KM. Kad dobije 1500€ platu, onda je dooooooooooooobar jer je to ipak 3 000 KM. Ali kad potroši na hljeb 2€, kad kupi pivu za 2€ (lupam, nemojte se nervirati) onda je belaj jer je sve skupo. :lol:
Jel ti to iz iskustva ili ti je neko pricao :mrgreen: .
hAZNADAR

#445 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by hAZNADAR »

Thorgerson wrote:
To je mozda tvoje vidjenje stvari.

Imam dvije prijateljice - zavrsile medicinsku skolu, evo sad ce dvije godine da rade u Njemackoj. Ok plata, bore se. Da su ostale ovdje, mahale bi usima.

Ne radi se o sjaju zapada. Nego jarane kad tebi u njemackoj kaze imat ces platu 1500-1700 EUR. Imaju slobodne vikende, godisnje odmore. Konkretno eto za ove dvije iz medicinske. Nadju se cimerice, nadju sebi smjestaj. Plata za koju godinu skoci na 2000 EUR, a nekima i na 3000 EUR i vise. Zavisi kako se kod snadje, sa jezikom i inace. Posao - pa jeste zeznuto, ali sta, da to isto rade i ovdje bilo bi bi zeznuto a za petoduplo manje pare. I ako bi uspjeli naci takve poslove. U suprotnom maksimalan domet im je kladionica ili amko komerc za 400 kermi da radi i da ima jednu nedjelju slobodno u mjesecu.

Jedan jaran radi u njemackoj na bausteli. I ne spava u autu. Sumnjam da je prijavljen i bilo sta.

Kod nas je problem sto od mladih traze da se skoluju. Skoluj se, uci, obrazuj se. Ti sve zavrsis, kazes evo ja bih da radim...eeejh. Jelde, ti bi da radis. Cuj to zavrsio, pa ko ce te s tim fakultetom...idi radi nesta, ne mozes odmah radit za to sto si se skolovao, bavi se poljoprivredom, sadi maline, kupine, krompir.

To je nasima rjesenje, nemas posla, zavrsio si bubam masinstvo, arhitekturu, ekonomiju...eh brate pa idi sadi kupine jeboga ti, ne mozemo svi bit u kancelariji.

I zato nam je sve nakaradno.

Ako nemas posla za pravnika, za ekonomistu...pa koji qrac upisujes te ljude na te fakultete. Zatvori, zabrani brate upis na jedno 2-3 godine. I usmjeri ih na poljoprivredni fakultet ako eto bas ima tu toliko posla. Il sta ja znam, napravi neki program, neku strategiju bilo sta.
Mozemo mi do sutra pricati kako je na zapadu bolje i iznositi cinjenice o sistemu u ovoj ili onoj zemlji. Ali kako do toga doci? Tvoje prijateljice medicinarke su pretpostavljam morale nauciti jezik a to ne ide tako lako i brzo. Bez jezika jednostavno ne mozes iskoristiti svoju struku i svoje obrazovanje gdje god da odes.

ne spominjem ja lazni sjaj zapada vec lazni sjaj dijaspore. Dio dijaspore glumi uspjesne ljude i otvoreno lazu za mnogo toga. Licno sam bio u situaciji na granici konflikta kada sam se tu i tamo umijesao i jednostavno upitao nekoga da meni pokusa prodati tu pricu.
Najveci dio dijaspore se snasao i dobar dio mladih koji zele da napusti BiH zeli poci istim primjerom. Voziti priblizno isto auto, imati priblizno isto dana godisnjeg,.. itd.
Medjutim, zaboravlja se da je najveci dio dijaspore vani odavno. Dvadeset i kusur godina je dovoljno vrijeme da ljudi i nauce jezike i srede svoj zivot, nauce sistem i koriste maksimum.
Vecina prijatelja, rodbine u BiH koja zeli da napusti i proba srecu vani misle da moze postici isto za kratko vrijeme. Tesko. Prvo sto prilagodjavanje sistemu i ucenje jezika uzima dosta vremena a za to vrijeme imas pauzu u svojoj struci koja je hendikep kada trazis posao. Ako uopce i imas sansu da dobijes negdje dozvolu boravka. A drugo - vrijeme kada smo mi se prilagodjavali sistemu i trzistu rada je bilo skroz drugo. Imali smo dosta lakse okolnosti i bolju situaciju. Danas je situacija i ekonomski i politicki drugacija. Teza.

Ponavljam - sva ova prica kako je negdje, kolike plate, kolike rezije, kakav sistem,.... je ovdje totalno nepotrebna jer - kako do toga doci? Kako se domoci Njemacke, Engleske, Danske,... i da tu nadjes posao i uz to dozvolu boravka?
Na to pitanje mi nije niko znao odgovoriti osim stereotipa da ce se tamosnje drzave pobrinuti za smjestaj i primanja samo ako se pojavis.

Ne znam gdje odlaze mladi iz BiH ali u Skandinaviju jednostavno ili ne dolaze ili ne ostaju ako dodju.
bull21

#446 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by bull21 »

detroit-mercy wrote:
bull21 wrote:Problem je što veliki broj dijasporaca živi negdje gdje je € valuta ali on i dalje razmišlja u KM. Kad dobije 1500€ platu, onda je dooooooooooooobar jer je to ipak 3 000 KM. Ali kad potroši na hljeb 2€, kad kupi pivu za 2€ (lupam, nemojte se nervirati) onda je belaj jer je sve skupo. :lol:
Jel ti to iz iskustva ili ti je neko pricao :mrgreen: .
Da je bogdom iz iskustva...
hAZNADAR

#447 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by hAZNADAR »

Ecci wrote:Realno je da ce iz Bosne da se iseli svako ko moze, nebitno mlad ili star.
I da ce kopati i rukama i nogama da se iseli sto prije.

U zadnjih 5 godina toliko se raje iselilo da to nije normalno.
Ranije cujes da je poneko otisao, ali je zadnjih 5 godina stampedo.
Sad, neko se snadje neko se ne snadje.

Uglavnom, ja ne znam nikog da se vratio. Nisu ni ludi kad vide kakva je ovdje propast. A i nas je narod generalno vrijedan i nije im ispod casti raditi bilo sta za pristojnu platu.
Pitanje je gdje? U Skandinaviju sigurno ne jer niti to vidim niti cujem a znam da je hebeno tesko.
Izbjeglice iz BiH se ne primaju nigdje, a na trzistu rada bilo gdje moras znati jezik.
Zato i postavljam pitanje gdje taj stampedo kojeg spominjes ide i od cega zivi.
mekaba

#448 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by mekaba »

U Skandinaviju s vremena na vrijeme dolaze ljudi iz BiH koji uz pomoc sklopljenih brakova dobijaju dozvole boravka. Proces integracije traje par godina a zaposljavaju se uglavnom kao ne kvalifikovani. Uglavnom su razocarani jer su ocekivali MNOGO,MNOGO vishe. Veoma cesto usamljeni i vezani za 4 zida. Kod ovih ljudi mi je jako interesantna cinjenica da max. Izbjegavaju donirati barem 50 km kada se organizuju hum. akcije za BiH. Lakshe odvalit od nishana nego od njih :-) . Kontam nesto mozda su i oni baljezgali po forumima kako je dijaspori marka ko kucha. Bjeze od ljudi koji organizuju hum. akcije ko` od ovih samoubica :lol: .
jefferson

#449 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by jefferson »

hAZNADAR wrote:
Thorgerson wrote:
To je mozda tvoje vidjenje stvari.

Imam dvije prijateljice - zavrsile medicinsku skolu, evo sad ce dvije godine da rade u Njemackoj. Ok plata, bore se. Da su ostale ovdje, mahale bi usima.

Ne radi se o sjaju zapada. Nego jarane kad tebi u njemackoj kaze imat ces platu 1500-1700 EUR. Imaju slobodne vikende, godisnje odmore. Konkretno eto za ove dvije iz medicinske. Nadju se cimerice, nadju sebi smjestaj. Plata za koju godinu skoci na 2000 EUR, a nekima i na 3000 EUR i vise. Zavisi kako se kod snadje, sa jezikom i inace. Posao - pa jeste zeznuto, ali sta, da to isto rade i ovdje bilo bi bi zeznuto a za petoduplo manje pare. I ako bi uspjeli naci takve poslove. U suprotnom maksimalan domet im je kladionica ili amko komerc za 400 kermi da radi i da ima jednu nedjelju slobodno u mjesecu.

Jedan jaran radi u njemackoj na bausteli. I ne spava u autu. Sumnjam da je prijavljen i bilo sta.

Kod nas je problem sto od mladih traze da se skoluju. Skoluj se, uci, obrazuj se. Ti sve zavrsis, kazes evo ja bih da radim...eeejh. Jelde, ti bi da radis. Cuj to zavrsio, pa ko ce te s tim fakultetom...idi radi nesta, ne mozes odmah radit za to sto si se skolovao, bavi se poljoprivredom, sadi maline, kupine, krompir.

To je nasima rjesenje, nemas posla, zavrsio si bubam masinstvo, arhitekturu, ekonomiju...eh brate pa idi sadi kupine jeboga ti, ne mozemo svi bit u kancelariji.

I zato nam je sve nakaradno.

Ako nemas posla za pravnika, za ekonomistu...pa koji qrac upisujes te ljude na te fakultete. Zatvori, zabrani brate upis na jedno 2-3 godine. I usmjeri ih na poljoprivredni fakultet ako eto bas ima tu toliko posla. Il sta ja znam, napravi neki program, neku strategiju bilo sta.
Mozemo mi do sutra pricati kako je na zapadu bolje i iznositi cinjenice o sistemu u ovoj ili onoj zemlji. Ali kako do toga doci? Tvoje prijateljice medicinarke su pretpostavljam morale nauciti jezik a to ne ide tako lako i brzo. Bez jezika jednostavno ne mozes iskoristiti svoju struku i svoje obrazovanje gdje god da odes.

ne spominjem ja lazni sjaj zapada vec lazni sjaj dijaspore. Dio dijaspore glumi uspjesne ljude i otvoreno lazu za mnogo toga. Licno sam bio u situaciji na granici konflikta kada sam se tu i tamo umijesao i jednostavno upitao nekoga da meni pokusa prodati tu pricu.
Najveci dio dijaspore se snasao i dobar dio mladih koji zele da napusti BiH zeli poci istim primjerom. Voziti priblizno isto auto, imati priblizno isto dana godisnjeg,.. itd.
Medjutim, zaboravlja se da je najveci dio dijaspore vani odavno. Dvadeset i kusur godina je dovoljno vrijeme da ljudi i nauce jezike i srede svoj zivot, nauce sistem i koriste maksimum.
Vecina prijatelja, rodbine u BiH koja zeli da napusti i proba srecu vani misle da moze postici isto za kratko vrijeme. Tesko. Prvo sto prilagodjavanje sistemu i ucenje jezika uzima dosta vremena a za to vrijeme imas pauzu u svojoj struci koja je hendikep kada trazis posao. Ako uopce i imas sansu da dobijes negdje dozvolu boravka. A drugo - vrijeme kada smo mi se prilagodjavali sistemu i trzistu rada je bilo skroz drugo. Imali smo dosta lakse okolnosti i bolju situaciju. Danas je situacija i ekonomski i politicki drugacija. Teza.

Ponavljam - sva ova prica kako je negdje, kolike plate, kolike rezije, kakav sistem,.... je ovdje totalno nepotrebna jer - kako do toga doci? Kako se domoci Njemacke, Engleske, Danske,... i da tu nadjes posao i uz to dozvolu boravka?
Na to pitanje mi nije niko znao odgovoriti osim stereotipa da ce se tamosnje drzave pobrinuti za smjestaj i primanja samo ako se pojavis.

Ne znam gdje odlaze mladi iz BiH ali u Skandinaviju jednostavno ili ne dolaze ili ne ostaju ako dodju.
Kod nas se sve gleda ili crno ili bijelo, dva extrema.
1. Kako doci? Nema univerzalnog odgovora. Ja sam otisao kao sportista, na sportsku skolarinu na fakultet. Sam nasao fakultet, ono komunikacija itd, vec znao jezik, jbg, daleko lakse. Lakse i iz razloga sto nisam morao brinuti hocul prehraniti dvoje djece, nego sam, fax, ucenje, zabava, ono, imao krov nad glavom placen, kakav takav (studio), djelio sa cimerima, ali bio je besplatan i dok sam bio na faxu, extra. Dok sam isao na fax posjecivao sam neku rodbinu po Americi i dosao do zakljucka da nesto najgore sto covjek koji ode vani moze da uradi je previse druzenja sa nasima. Ljudska priroda je da ljudi gravitiraju ka onima s kojima se razumiju. Ta homogenizacija je mac sa dvije ostrice. Ja sam posjecivao neku familiju 7 dana, i nakon tog ispiranja mozga, vozeci 1600km nazad, kontao: sto sam ja dosao, jesam li gresku napravio? Mozda su oni upravu, sve je ovo pidzama-posao itd. Kada sam se vratio u, tako da kazem, zdraviju sredinu, skontao sam da je sve do toga kako sebe vidis u buducnosti. Ovdje bar ima sanse da radis sta zelis, pa istraj. Nakon te epizode, posjete sam smanjio na 2-3 dana, u tom sam uvidio da se ja pomjeram naprijed a da oni tapkaju u mjestu i samo pametuju kako je sve ovo zavjera, kako ce se vratiti u Bosnu itd. Kulminacija je bila kada sam jednom tek dosao, ubacio kofere u kucu, vozio 12 sati, da bi mi jedan od gostiju rekao: e hajmo pive kupiti. Reko: jaro daj da se istusiram, sjednem malo, ono popijem kafu. Kaze on: ma hajd jaro, nisam ti ja bas najbolji sa engleskim. Kontam hajd reko, tu me uhvati u raskoraku, nisam znao sta bi mu odgovorio. U toku voznje pitam ja njega: koliko si ti ovdje vec? kaze on: 11 godina. Nista mu nisam rekao, ono sta mu imam pametovat. Naravno on radi u firmi koju drzi bosanac, sve su bosanci, stalno je sa bosancima, i tako 11 godina. Naravno, na svaku ima odgovoriti, Ustav drzave zna od A do Z itd.
2. Uzimajuci ono sto sam rekao gore, iz mog iskustva, druzenje sa nasima se treba svesti na ljude koji ocito rade na tome da uspiju, psihologija je to, posebno u stranoj zemlji. Ali umjesto da se bosna dovodi u Norvesku ili Ameriku, mora se prihvatiti to drustvo. One price: nema plaza kao u Dalmaciji? Naravno da nema, niti jedna obala na svijetu nije ista, pa tako da dvije iste ne postoje. Ali da ima boljih ima, a boga mi one babe mi uopste ne nedostaju kada gledaju koliko puta si u WC otisao. Nema bosanskog cejfa? Mi znamo cejfiti ali vala znamo i pretjerati i napraviti od toga nauku. Kao sto neko na nekoj temi rece: ali ovdje kad sjednes pod tresnju.Tresnji svgdje u svijetu, s tim sto u uredjenim drzavama tresnje se ne kradu.
Znaci sve je do toga koliko ce covjek iskoristiti onoga sto mu nova drzava pruza. Neki to skontaju neki ne. Neki su nasi otisli sirom svijeta jer su morali, a ne zato sto su htjeli. Treba i te ljude shvatiti i prihvatiti njihovu zivotnu pricu: rat, logori itd. Ja znam dosta sportista koji su ovdje dosli preko skolarine. Svi su skoro magistri, rade super, moglo bi se reci skoro pa visa srednja klasa, a bogami ima i onih koji zive fakat taj americki san. Opet ima onih koji trebaju nekog da pivu odu kupiti. Jbg, ako nas ima preko milion vani to znaci preko milion zivotnih prica, i svaka je drugacija. Tako isto to znaci i milion razlicitih nacina da se ode.
hAZNADAR

#450 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by hAZNADAR »

oridjidji wrote:Kmece oni koji se gore nisu najbolje snasli. :D

Onima koji imaju dvije plate u kuci dovoljna im je jedna za pristojan zivot, a druga za steka.

Sad ko hoce da se izdrkava i izivljava, trosi, lomi i zivi ko grof, a ima pristojan posao kojim moze priustiti sto priusti prosjek, nek poslje kmeci. U Skandinaviji gdje je luksuz pusiti i piti, bas kurcenje i ne ide uz tanak dzep, osim ako nisi na tudjem loncu realno.
Netacno. Bas ti koji se vani nisu najbolje snasli se najvise foliraju u BiH, razmecu, cascavaju, lazu,.. licno sam se u to vise puta uvjerio.

A i to za stekanje para nije bas skroz tacno. Poslije dugog niza godina se ljudi naviknu na drugaciji stil zivota. Ne ulazim u privatne ekonomije svih koje poznajem ali znam da se lova itekako trosi. Velika vecina dijaspore je proputovala nizom drugih zemalja kao turisti, a svako ima bar dva kredita. Jedna plata to ne pokriva.
Ljudi su se jednostavno navikli na sistem u kojeg mozes imati povjerenja, u banke mozes imati povjerenja, u penzioni fond mozes imati povjerenja, djeca ti nece biti bez krova nad glavom i gladna sta god od sebe urade,.... i u takvom sistemu nemas potrebe stediti i stekati pare.
Uostalom, zapad i jeste bogat zato sto se lova neprstano obrce, i svakom kane ponesto.

Kmecanje i kukanje treba prvo definisati. Ako ispravim pretjerani stereotip blagostanja i sjaja zapada, lagodnog zivota,.. i podsjetim da nije bas skroz tako - to nije kukanje vec realna slika.
Post Reply