više priznam adele jer računam da je manje postigla na osnov izgleda. bzvz su i jedna i druga. ko da usporedjujemo prljavo kazalište i parni valjak.
ima li ovdje fanova grateful deada i allman brothers banda? u zadnjih godinu dana najčšće slušah baš njih. a inače nisam fan dugačkih pjesama i gitarofašista

i jedni i driugi jamaju do beskonačnosti i u pravilu što duže traje to mi je bolje (a ja šatro punker

). i jedni i drugi sviraju nekakav mix rocka, contrya, bluesa i jazza. allman brothesima se tu može dodati još i southern rock, kojem su i začetnici i najeminentiniji predstavnici, a grateful deadu folk i psihodeliju (ipak su iz san francisca). zanimljiva sličnost ova dva benda jest i to da su oba imala po dva bubnjara.
grateful dead su osnovani 65., allman brothersi 69. oba benda najbolje albume snimaju koncem 60-ih i početkom 70-ih.. kod grateful deada to su live/dead, anthem of the sun, workingman's blues, american beauty i europe 72 a kod abb-a su to debut allman brothers band, idlewid south, eat a peach, live at fillmore east i brothers and sisters.
duša ova dva benda su dva sjajna gitarista - simpatični ekscentrik jerry garcia i duane allman. jerry je poznatiji pa ću malo o potonjem. duane mi je najbolji gitarist kojeg sam čuo. poginuo je 71. u 24. godini života. do tad, je osim na prvih 4 albuma matičnog mu benda svirao kao pridruženi član benda i na najboljem claptonovom album derek and the dominos - layla and other assorted love songs, na kojem je zasjenio i samog claptona, te na hrpi ploča kao session gitarist. jedna od tih je i obrada hey jude u verziji wilsona picketta. clapton kaže da je morao stati sa strane kad čuo tu pjesmu na radiju u vožnji, zatim nazvati nekog iz svoje diskografske kuće da mu saznaju tko svira tu gitaru. nedugo zatim je u miamiju otišao na koncert abb-a te nakon toga tražio da ga se upozna s allmanom kojem je prvo predložio da dođe snimati s njim (što je ovaj prihvatio), a zatim i da se pridruži bendu kao punopravni član (što je duane odbio). al eto jebiga, motociklistička nesreća ga je koštala života. ostao je upamćen kao najveći slide gitarist, te jedan od najboljih gitarista uopće.
oba benda preporučam slušati na live snimkama. live at fillmore east mi je najbolji live album uopće, a i grateful deadovi liveovi live/dead i europe 72 su pri samom vrhu.