Ubrzano naoruzavanje

Post Reply
Connaisseur Karlin

#426 Re: Ubrzano naoruzavanje

Post by Connaisseur Karlin »

Seawolf wrote: U J-22B/IAR-93B (Orao-2) su trebali ići motori Rolls-Royce Viper Mk.680-43, bez komore dodatnog sagorijevanja, a sa povećanim potiskom od 19,5 kN, koji su se kasnije ugrađivali (jedan kom. po avionu) u Aermacchi MB-339C/CB.

Zbog čega su se umjesto ovih motora, u avionima Orao-2, na kraju pojavili motori Rolls-Royce Viper Mk.633-41 koji nisu ništa drugo nego stari Viper Mk.632-41 iz aviona J-22A/IAR-93A (Orao-1) sa dodanom komorom za dodatno sagorijevanje, čime je najveći potisak kratkotrajno mogao porasti sa 17,8 kN na 22,3 kN, uz skoro 75% povećanu potrošnju goriva i 350 kg veću masu pogonske grupe (porast mase sa 375 kg na 550 kg, po jednome motoru).

Moje je mišljenje da je izbor pogonske grupe sa dodatnim sagorijevanjem za avion J-22B/IAR-93B (Orao-2) bila totalno pogrešna odluka i da je trebalo odabrati verziju pogona sa povećanim potiskom bez dodatnog sagorijevanja. Mislim da naprijed iznesene vrijednosti (a i praktični pokazatelji) to potvrđuju.

Seawolf,eh nek' si navartio na temu,ti i Ttoto ste eskperti za vojnu avijaciju :thumbup: znaci,bila sam u pravu u vezi Orla :D
madner

#427 Re: Ubrzano naoruzavanje

Post by madner »

Problem Orla je bila saradnja sa Rumunijom, pa shodno tome nije mogao dobiti bolje motore.
Connaisseur Karlin

#428 Re: Ubrzano naoruzavanje

Post by Connaisseur Karlin »

Ako je Ruminija bila politicki problem i kocnica za projekat,zasto VB nije napravila poseban projekat sa YU u vezi projekta Orla? :)
Ovako su unapred pristali na ugovor koji je bio prosto bacanje novca. Bitna je napuhanost i propaganda,politicka posla, :D
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#429 Re: Ubrzano naoruzavanje

Post by Toto »

General War wrote:
Paul F. wrote:Ako sam dobro shvatio, sa parnim brojem propelera, rafalaš kroz njega kako ti ćeif i nema problema ?
Ma veze o cemu Toto prica...sto se tice tvog pitanja kako mogu mitraljezi pucat kroz propelere je u tome sto je to bilo se koristilo tokom sredine prvog svjetskog rata, vecinom su bili propeleri sa dvije elise, pa je postojao mehanizam "sinhronizator" koji je vriso bravljenje mitraljeza kada elisa prolazi putanjom metka...bilo je dosta problema sa tim mehanizmom.
Ja mislim da on podjebaje, pa sam htio da ga uputim na istrazivanja po WIKI :mrgreen:
Toto

#430 Re: Ubrzano naoruzavanje

Post by Toto »

exliberal-ex wrote:
Toto
osnovni cilj proizvodnje orla sa rumunima je bilo da se savlada tehnologija koja omogucava prozivodnju supersonicnih aviona.
ovo bas i ne razumijem jer nista od tehnologije nije uvezeno iz Rumunije sve je uzvezeno sa zapada.. Ne sjecama se da su rumunjski iznenjeri dolazili kod nas da nam pomzau u rjesavanju problema ali su nasi cesto isli tamo.

Orao je nesto bio vezan za komercijalni dio zajednickog posla oko braeu Derdap a ne za tehnologije. Mozda su Rumunji finansirali i NA. O tome malo znam to je vec olitika.
:D Negdje sam cuo da je jedan od najtezih i najkomplikovaniji dio za proizvodnju glavni rotor u helikopteru, dali je to istina?
navodno samo par drzava u svjetu je posobno da projektije i izradi te djelove
tacno je to za glavni rotor.. Ne samo izrada i montaza vec je i odrzavnje jako komlikovano .. Balansiranje rotora kod zamjene elisa zna biti jako zafrkano.
Mi nismo proizvodili rotore za SA342 Gazelle sve je dolazailo od francuza i engleza..
General War

#431 Re: Ubrzano naoruzavanje

Post by General War »

Toto wrote:
General War wrote:
Paul F. wrote:Ako sam dobro shvatio, sa parnim brojem propelera, rafalaš kroz njega kako ti ćeif i nema problema ?
Ma veze o cemu Toto prica...sto se tice tvog pitanja kako mogu mitraljezi pucat kroz propelere je u tome sto je to bilo se koristilo tokom sredine prvog svjetskog rata, vecinom su bili propeleri sa dvije elise, pa je postojao mehanizam "sinhronizator" koji je vriso bravljenje mitraljeza kada elisa prolazi putanjom metka...bilo je dosta problema sa tim mehanizmom.
Ja mislim da on podjebaje, pa sam htio da ga uputim na istrazivanja po WIKI :mrgreen:
wiki :-)
General War

#432 Re: Ubrzano naoruzavanje

Post by General War »

Connaisseur Karlin wrote:
Seawolf wrote: U J-22B/IAR-93B (Orao-2) su trebali ići motori Rolls-Royce Viper Mk.680-43, bez komore dodatnog sagorijevanja, a sa povećanim potiskom od 19,5 kN, koji su se kasnije ugrađivali (jedan kom. po avionu) u Aermacchi MB-339C/CB.

Zbog čega su se umjesto ovih motora, u avionima Orao-2, na kraju pojavili motori Rolls-Royce Viper Mk.633-41 koji nisu ništa drugo nego stari Viper Mk.632-41 iz aviona J-22A/IAR-93A (Orao-1) sa dodanom komorom za dodatno sagorijevanje, čime je najveći potisak kratkotrajno mogao porasti sa 17,8 kN na 22,3 kN, uz skoro 75% povećanu potrošnju goriva i 350 kg veću masu pogonske grupe (porast mase sa 375 kg na 550 kg, po jednome motoru).

Moje je mišljenje da je izbor pogonske grupe sa dodatnim sagorijevanjem za avion J-22B/IAR-93B (Orao-2) bila totalno pogrešna odluka i da je trebalo odabrati verziju pogona sa povećanim potiskom bez dodatnog sagorijevanja. Mislim da naprijed iznesene vrijednosti (a i praktični pokazatelji) to potvrđuju.

Seawolf,eh nek' si navartio na temu,ti i Ttoto ste eskperti za vojnu avijaciju :thumbup: znaci,bila sam u pravu u vezi Orla :D
@Seawolf
Zaboravljas furku SFRJ, "use i u svoje kljuse"...mogao je mozda dobiti orao bolje motore, ali stvar je bila da se motor proizvodi kod nas...e to je bio problem, islo se na prelazno rjesenje, sasvim normalno i za druge avijacije na svijetu koje imaju svoju insdustrju.

@Karlin, ja tvrdim da ti nemas pojma o cemu govoris :D ...nije tesko dobiti donaciju ili kupiti nesto kalitetno kad imas novca.
Fudo387

#433 Re: Ubrzano naoruzavanje

Post by Fudo387 »

Kol'ko ja kuzim vase prepiske, taj nas avion je bio leteci mrtvacki sanduk.
Dje su oni nabavljali dobrovoljce da sjednu u to cudo? :D
Toto

#434 Re: Ubrzano naoruzavanje

Post by Toto »

Milsim da nisi bila u pravu za Orla. To sto ti tvrdis se moglo odnositi samo na Nadzvucni avion NA. Orao je bio samo kondiciona priprema za NA.
Inace mislim da ti strategija i nije bas jaca strana. Strategija se ne bazira a statistici.

Jastreb i Galeg G4 su bili jako uspjeni u svojoj klasi i sasvim je razumljivo da se poslije njih krenulo u Orao a onda je sasvim razumljivo da se Orao koritio kao bajpas za tehnoloski skok koji se morao ostvariti. To sto je Orao kao proizvod imao konkretnih tenickuh mahana nema nikakvih veza za stategijom industrijskog razvija neke drzave.

Strateska odluka da se industrija zemlje razvija preko avijacije je bila dobra. To sto smo mi bili mali pa nismo mogli razvijat pet aviona odjednom, pa 4 neuspjela bacit a jedan uvest u opsrativnu uptrebu to je drugi par opanaka. A nas je jos i politika dobro prcala ko i danas.

Soko je za samo 7-8 godina kooperacije sa AIrbusom na nekim liijama uduplao proizvodnju , otvarali nove smjene, pravio nove kapacitete, zaposljavao, osvajao nove proizvode, povecavali broj stipendija na fakultetima i srednjim skolama..
Neke tehnoloske linije smo vec bili isplatili i skoro zatvorili a otvorili nove pet puta vceg kapaciteta.

Soko je kupovao stotine stanova. Samo od posla sa Gadafiiem niklo je par naselja u Mostaru.
Za posao AIRBUSA i Boeinga pedesetak inzenjera je bilo na specijalizacijama po USA, njemackoj, francusko, engleskoj. Diplome sa masinskog fakulteta u Mostaru su sertificirane u USA za potrebe kooperacije sa Boeingom.
1985 u Mostar dolazi Autocad i Catia prvi PC i Windowsi u YU su dosli u Soko. a otale na fakuletete.
To su sve aspekti i dobrobiti razvoja zajenice u kojem se izgube sve dobre i lose strane jednog aviona i subjektivne ocjene kriticara i propagatora
Toto

#435 Re: Ubrzano naoruzavanje

Post by Toto »

General War wrote: wiki :-)
tamo ima o Crvenom baronu i pucanju kroz elise
General War

#436 Re: Ubrzano naoruzavanje

Post by General War »

Toto wrote:
Moguce, ali i na wiki kazu da je orao mladji od galeba a stariji od supergaleba.
jao_situacije

#437 Re: Ubrzano naoruzavanje

Post by jao_situacije »

Toto wrote: To su sve aspekti i dobrobiti razvoja zajenice u kojem se izgube sve dobre i lose strane jednog aviona i subjektivne ocjene kriticara i propagatora
koliko je realno bilo da se napravi NA, ili je to bio medijski šou
ne mislim na novac, nego na know how

koliko sam ja skontao francuzi su dosta pomogli u tom projektu
155_mm

#438 Re: Ubrzano naoruzavanje

Post by 155_mm »

da pomognem da se vratimo na temu. ovi sto bi kupovali dronove ce vjerovatno biti razocarani. :D
Tragom isporuke helikoptera Hrvatskoj i Srbiji: BiH može imati 21 borbeni helikopter i 62 lovačka aviona
Oružane snage BiH bi u idućih deset godina trebale imati 21 helikopter, od čega 11 novih, te 39 novih mladih pilota za što se planira izdvojiti oko 300 miliona maraka

Piše: Predrag ZVIJERAC

Američka vojska isporučila je hrvatskoj vojsci pet od ukupno 16 napadačko-izviđačkih helikoptera OH-58D Kiowa Warrior.

Riječ je o donaciji korištenih i servisiranih letjelica starih četiri do šest godina, vrijednoj oko 425 miliona maraka. I Vojska Srbije je prije mjesec za oko 45 miliona maraka kupila dva nova ruska transportna helikoptera Mi-17V-5, prve nove helikoptere u povijesti koji će se pridružiti onima “naslijeđenim” iz doba JNA koji su stari čak 36 godina.

Bosna i Hercegovina također planira obnoviti svoju avijaciju. Vijeće ministara BiH odobrilo je u decembru prošle godine 300 miliona maraka koliko bi se trebalo uložiti u sljedećih deset godina.

Kontrola naoružanja

Prema Sporazumu o sub-regionalnoj kontroli naoružanja, Oružane snage BiH mogu imati i 62 borbena aviona, no od takve zaštite našeg neba se davno odustalo.

Oružane snage BiH imaju dvije helikopterske eskadrile. Jedna je stacionirana u Sarajevu i čine ju donirani američki helikopteri Bell UH-1H kakvi su korišteni u vijetnamskom ratu. Prema posljednjim podacima do kojih smo došli, od 13 helikoptera ispravna su dva.

Druga eskadrila smještena je u Banjoj Luci i čine ju ruski helikopteri Mi-8 naslijeđeni iz doba JNA i stari i više od tri decenije. Od osam modela Mi-8T ispravna su četiri, od tri Mi-8MTV ispravna su dva kao i jedan helikopter Mi-17. OSBiH također raspolažu i sa 13 lakih, višenamjenskih helikoptera “Gazelle”, kakve su nekad rađene u mostarskom Sokolu, od kojih je, prema posljednjim podacima, ispravno sedam.

Okvirno je predviđena kupovina 11 novih helikoptera, najvjerovatnije transportera L2 “Super Puma” od francusko-njemačkog konzorcija Airbus Helicopters. Predviđen je i generalni remont i održavanje “rentabilnih” letjelica kojima raspolažemo. Cijena jedne Super Pume kreće se oko 25 miliona maraka, bez “dodatne opreme” poput naoružanja ili opreme za gašenje šumskih požara, dok remont helikoptera košta u prosjeku oko četiri miliona maraka. Ukupno bismo, u skladu sa Bečkim i Dejtonskim sporazumom, imali 21 helikopter. Kad će se krenuti u realizaciju ovog plana, još uvijek je neizvjesno.

Oslonjeni na donacije

OSBiH danas ima i nešto manje od stotinu pilota, među kojima je i desetak pilota borbenih aviona koji stoje u garažama i svi su “za staro željezo”. Prosječna starost pilota je 42 godine i gotovo svi će do 2025. godine, do kad bismo trebali obnoviti avijaciju, otići u penziju. Zbog toga je u planu školovanje 39 mladih pilota u partnerskim zemljama za što se planira dodatnih oko 7,8 miliona maraka.

Glavni problem Oružanih snaga BiH je što nema dovoljno novca ni za osnovnu obuku. General pukovnik Anto Jeleč, načelnik Zajedničkog štaba OSBiH, nedavno je izjavio da BiH ima zastarjelu opremu, da nema ni dovoljno vojnih poligona, niti jedan moderan centar za obuku te da se novac i vojnici uglavnom troše na čuvanje neperspektivne vojne imovine. NATO, EUFOR i američki Ured za odbrambenu saradnju (ODC) pomažu u obuci, dok se novac za modernizaciju očekuje od prodaje viška naoružanja.

Čime gasiti požare

Za razliku od susjednih zemalja, u BiH helikoptere ili avione nemaju Civilna zaštita, vatrogasci ili hitne službe. Što se policijskih agencija tiče, MUP RS-a ima jednu Gazellu, a MUP FBiH BELL 206 i svi se rijetko koriste. Za hitne evakuacije koriste se helikopteri Oružanih snaga (OS) BiH ili u pomoć priskače EUFOR. Hrvatska ima i Canadaire u sklopu svojih Oružanih snaga kojima je pomagala u gašenju požara i u Hercegovini. I u BiH se spominjala nabavka manjih Air Tractora, ali sve je “zapelo” na priči hoće li oni operirati unutar OSBiH ili neke entitetske avionske službe.

Limiti za BiH

410 tenkova (FBiH 237, RS 137)

340 oklopnjaka (FBiH 227, RS 113)

1.500 komada artiljerijskog oružja (FBiH 1.000, RS 500)

62 borbena aviona (FBiH 41, RS 21)

21 helikopter za napade (FBiH 14, RS 7)

(Faktor.ba)
General War

#439 Re: Ubrzano naoruzavanje

Post by General War »

155_mm wrote:da pomognem da se vratimo na temu. ovi sto bi kupovali dronove ce vjerovatno biti razocarani. :D
Tragom isporuke helikoptera Hrvatskoj i Srbiji: BiH može imati 21 borbeni helikopter i 62 lovačka aviona
Oružane snage BiH bi u idućih deset godina trebale imati 21 helikopter, od čega 11 novih, te 39 novih mladih pilota za što se planira izdvojiti oko 300 miliona maraka

(Faktor.ba)
:shock:
155_mm

#440 Re: Ubrzano naoruzavanje

Post by 155_mm »

General War wrote:
155_mm wrote:da pomognem da se vratimo na temu. ovi sto bi kupovali dronove ce vjerovatno biti razocarani. :D

(Faktor.ba)

:shock:
ne znam koliki su limiti za ostale zemlje u okruzenju ali to bi bilo navodno za bosnu ako ikad ponovo uvede avijaciju.

a sta te je konkretno toliko sokiralo?
insomnia78

#441 Re: Ubrzano naoruzavanje

Post by insomnia78 »

Toto wrote:
Ima i u "Dusku Dugousku"
"Za sve zasluge i tome slicno, primi oFaj željezni križ" :D

Envoyé de mon iPhone en utilisant Tapatalk
The 51st State

#442 Re: Ubrzano naoruzavanje

Post by The 51st State »

Toto, vala merak te je citati, vidi se da si covjek sa realnom podlogom u odnosu na standardne forumske supljatore.
Toto

#443 Re: Ubrzano naoruzavanje

Post by Toto »

jao_situacije wrote:
Toto wrote: To su sve aspekti i dobrobiti razvoja zajenice u kojem se izgube sve dobre i lose strane jednog aviona i subjektivne ocjene kriticara i propagatora
koliko je realno bilo da se napravi NA, ili je to bio medijski šou
ne mislim na novac, nego na know how

koliko sam ja skontao francuzi su dosta pomogli u tom projektu
NA je bio relanost, jer se nisu planirali praviti sopstveni motori, naoruzanje, radari, katapulti itd, elektronika,
NA je bio realnost Isto koliko je bilo realno 1948 donijeti odluku da se naprave Jastrebovi i Galebovi..

Crtezi za jastebove su dosli iz engleske a fabriku smo napraviti, sami tako sto su partizani skupili stare masine po Yugi i na tima masinama napravili Jastrebove, po britanskim crtezima. Tek kad su brtanci i francusi vidjeli da znamo i mozemo sa polovnom tehnologijom dozvolili su nam da od njih kupimo i uvezemo strateske tehnologije za razvoj Galebova.

Francuzi su jako pomogli u konstruisanju G4. Moj profesor aerodinamike je diplomiro na Sorboni i radio u francuskoj vojnoj avio-induriji prije vec su mu francuzi dozvolili da dodje u YU i pocne raditi na aerodinamici za G4.
Kad je Jastreb poletio onda su domaci stavili prazne papire na table i krenuli prjektovat G4, pa je iz domace fabrike izasla domaca konstrukcija Galeba G4 sa engleskim motorima americkim katapultima, francuskom elektronikom itd

Takav isti koncept je bio u planu i za NA.

Prelazak sa dozvucne avijacije na nadzucnu je pitanje motora i pogonske grupe a posto se NA bazirao na kupovini tih podsistema NA je bio realnost.

limarija/struktura je tu negdje: stavis nesto deblji lim ..deblju ramenjacu, vece tockove itd.

KLjuc uspjeha sopstvene avio industije je fabrika/proizvodnja/tehnologija a ne konstruktivni biro .. crteze kupis i doneses avionom za desetak dana..
za sopstve fabrike i razoj tehnologije treba minimum desetak godina.. a ne daju ti da sopstvenu konstrukciju vojih vazduhoplova pravis u stranim fabrikama.

da nismo imali SOKO ne bi mogli raditi nista za Airbus, Boeing, Bormbardijele, Canadair itd. . ONaj dio vojne avio industrije ex YU koji je bio zaduzen za konstrukciju vojne avijacie nije uopste bio ukljucen u civilne projekte Sokola sa svjetskim kompanijama.
KOnstrutori domacih aviona nisu mogli nista prekopirati sa konstrukcije oplate Airbusa A340 koju je soko radio jer nema proracuna na konstruktivnim crtezima..
tehnologija koja nam je dosla sa A340 smo mogli prihvatiti i adaptirati prem nasim mogucnostiam a da zadovoljimo standarde kvaliteta Airbusa ...
neki projekti su bili bukvalno copy/paste jer smo vladali potpuno istim ili kompatibilnim tehnologijama koje su kupljene od francuza, engleza, njemaca ..
Seawolf

#444 Re: Ubrzano naoruzavanje

Post by Seawolf »

General War wrote:

@Seawolf
Zaboravljas furku SFRJ, "use i u svoje kljuse"...mogao je mozda dobiti orao bolje motore, ali stvar je bila da se motor proizvodi kod nas...e to je bio problem, islo se na prelazno rjesenje, sasvim normalno i za druge avijacije na svijetu koje imaju svoju insdustrju...
Pa i kod nas se mogao proizvoditi taj bolji motor, da su ideje razvoja krenule u drugom smjeru ... O.K. previše sam sitničav s obzirom na to kakvu situaciju imamo danas.

I da, jedan podatak koji danas zvuči prilično nevjerovatno: bivša nam država, odnosno V.Z. ORAO u Rajlovcu je bio drugi najveći proizvođač motora Rolls Royce Viper na svijetu - sklopio ih je 952 komada, a većina komponenti je bila po licenci proizvedena kod kooperanata unutar SFRJ.
General War

#445 Re: Ubrzano naoruzavanje

Post by General War »

insomnia78 wrote:
Toto wrote:
Ima i u "Dusku Dugousku"
"Za sve zasluge i tome slicno, primi oFaj željezni križ" :D

Envoyé de mon iPhone en utilisant Tapatalk
:lol:
Toto

#446 Re: Ubrzano naoruzavanje

Post by Toto »

General War wrote:
Toto wrote:
Moguce, ali i na wiki kazu da je orao mladji od galeba a stariji od supergaleba.
boze, Petra :shock:
zar ti na wikiju citas ono sto ti je struka
vivaldi

#447 Re: Ubrzano naoruzavanje

Post by vivaldi »

Toto wrote:boze, Petra
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

gdje ti to pade na pamet :lol: :lol:
General War

#448 Re: Ubrzano naoruzavanje

Post by General War »

Seawolf wrote: Pa i kod nas se mogao proizvoditi taj bolji motor, da su ideje razvoja krenule u drugom smjeru ... O.K. previše sam sitničav s obzirom na to kakvu situaciju imamo danas.

I da, jedan podatak koji danas zvuči prilično nevjerovatno: bivša nam država, odnosno V.Z. ORAO u Rajlovcu je bio drugi najveći proizvođač motora Rolls Royce Viper na svijetu - sklopio ih je 952 komada, a većina komponenti je bila po licenci proizvedena kod kooperanata unutar SFRJ.
Nisi sitnicav vec ne razumijes me...britanci nisuhtjeli prodati nam licencu...bilo je daj sta das. Pa i dan dans jedna KINA muku muci sa nedostatkom tehnologije za proizvodnju modernih motora za svoje avione, ok rusa kupili licencu za sklapanje Su30 ali moraju narucivati motore iz rusije, nedaju im prenos tehnologije.
Toto

#449 Re: Ubrzano naoruzavanje

Post by Toto »

Seawolf wrote:

samo da potcrtam i potvrdim
Ja ba .. Rolls Royce Viper i UPI hrenovke za americku vojsku u Sarajevu,
Airbus, Boeing, i brendirane Zilavka i Blatina u Mostaru. :bih:

a sad nisu u stanju da sarajevski cevabcic brendiraju i zastite makar po geografskom porijeklu
General War

#450 Re: Ubrzano naoruzavanje

Post by General War »

Toto wrote: boze, Petra :shock:
zar ti na wikiju citas ono sto ti je struka
:lol:
Nije, Mirko S kojatovski, vec se nasmijah na tvoj zadnji post gdje kazes:
Jastreb i Galeg G4 su bili jako uspjeni u svojoj klasi i sasvim je razumljivo da se poslije njih krenulo u Orao
A da o windousima i autocadovima i ne pricam :D
Post Reply