Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

zg1911

#426 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...

Post by zg1911 »

dobro vam ženska reče, ko splićani ste. "najlipši grad na svitu", a nije ni u dalmaciji, "ča je pusta londra kontra splita grada" a ništa, london je biće seoce u usporedbi s velebnom metropolom, do sad popularne "najluđi grad na svitu" jer šta se jedan rio, napulj ili istanbul imaju javljat kad je split tu... ludilo brale ae
Connaisseur Karlin

#427 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...

Post by Connaisseur Karlin »

Mis mekinjas wrote:Aj rasprava zadnje tri strane ZG vs Sa. :lol:
Davno ja rekoh, Sarajevo i Split, mogu samo voljeti ljudi koji su rođeni tamo, ili ne daj bože, dugoročno, prisiljeni kao doseljenici tamo živjeti. :D
u ZG živim, u Sa, sam provela jedno duže vrijeme, i dosta mi za cijeli život. Ne ljubim ja ni ZG pretjerano, ali u usporedbi ta dva grada ZG, je 10 koplja iznad.
Da, ZG je postao grad u kojem turisti zadnjih godina dolaze, više nego je za moj ukus normalno. Ne samo za vrijeme adventa, već cijele godine.
Rezultiralo je mnogim poboljšanjima, nema više restorana sa lošom hranom, svi rade stalno, ugostitelji su postali vanserijski ljubazni, ispunjavaju sve želje... Hrana više nije pretjeran luksuz. Svak može naći šta mu treba. Do karata za bilo šta, je tako teško postalo doći, da nerijetko, dignem rue u prvih pola sata prodaje, bilo muzej, bilo koncert, bilo dječja predstava. :-?

Eh sad, Sarajevo, na žalost, nemam nikakav sličan argument za ispričati, a ponavljam, nisam malo tu provela vremena. Turistički koncept Sarajeva se svodi na dvije ulice, na skučen prostor, koji sve i da hoće, ne može primiti broj turista koje priželjkuje. Čak ni za SSF, to se ne širi. Na kraju, većina nas koja smo bila za tog vremena, dolazimo sa istog govornog područja, stranaca, nema u enormnim količinama. Robert De Niro, možda vrijedi 1000 ljudi, ali je on i dalje samo jedan prijavljeni, pozvani gost.

Sarajevo, na žalost ima još jednu užasnu, meni osobno pomalo već iscrpljujuću i umarajuću činjenicu, kojom se hrani, i zbog koje ne ide dalje, a to je da žive u svim prošlostima koje su ga zadesile. Neko spominje, kako je non stop po TV-u. Jeste, ali samo zbog ružnih stvari. Rat ovaj, rat onaj... U svakom ratu je Sarajevo bilo. I ne vjerujem ja više da su svi drugi krivi, Sarajevo je već debelo samo sebi najkrivlje. Lijepo reče, šta bi čovjek, sjećanje me slabo služi, Korejac, Japanac..., kad je nedavno rekao, ne možete više živjeti u prošlosti.

Da ja dam svoju listu 5 nadosadnijih:
1. Venecija
2. Maribor
3. Riga
4. Tallin
5. Bratislava
za pricu ZGvsSA :thumbup: :kiss:

prvom prilikom idemo na kafu :-D

Image
So What!

#428 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...

Post by So What! »

zg1911 wrote:Čuj, prvo si se pozicao na brojke, pa kad su te iste pokopale, sad se pokušavaš iskoprcati na koliko je filmova snimljeno gdje?! Pa ajde, priloži koliko, kad se već pozivaš na to. Makar je to nikakav argument, jer više je filmova snimljeno u los angelesu npr nego u new yorku ili londonu, pa što onda? Više vjerojatno u afganistanu nego na malti, pa šta?

A to na što si ti naletio vrteći kanale je isto jeben argument. Svako zamijećuje ono što ga zanima.

A kao krajnji argument, da nije sve u ljepoti. Jer eto, upravo tome u prilog ide činjenica da je stockholm posjećeniji od dubrovnika, a slažemo se da je obojici dbk ljepši. Zašto? Pa zato što se ne generira turistička privlačnost samo iz ljepote već i broja muzeja, kulturne ponude, restoranske ponude, zabave. A u svemu tome je stockholm jači od dubrovnika, i zbog tog je na kraju i posjećeniji. A jednako tako je zg jači od sa. S tim, što je meni zg i prilično ljepši od sarajeva, al to je subjektivna stavka. A brojevi nisu. A ti pobro moj si se na brojeve pozivao.

Isto kao i ovaj iznad. Ne vjeruje jer se eto bolan u sarajevu turisti ne registriraju... A razlika nekoliko puta na stranu zg. Ponavljam, zg posjeti više ljudi nego federaciju bih, a nešto manje nego bih ukupno.

Nemojte zamjerit ako zvuči malo nadmeno ali na gluposti alla "zagreb who", "ne može se zg mjerit sa sa" i slične se mora odgovoriti, naročito kad brojke kao objektivniji pokazatelj od "rek'o de niro" i "vid'jo ja na tv" tako kažu
Nisam se ja pozivao na brojeve kolega, lijepo ti kažem, ako je Sarajevo toliko na TV-u, znači da je zanimljivo.

Jednostavno teško ti je priznati da je Sarajevo svijetu znatno zanimljivije nego Zagreb.

Ignorišeš rast turizma u Sarajevu, ignorišeš historijsku važnost Sarajeva, ignorišeš pažnju koju mu ljudi daju.

Jednostavno ja ne znam da sam ikada vidio Zagreb i na jednom evropskom i svjetskom naučnom kanalu, a probaj i ti.

Recimo na sportskim ćemo prečesto vidjeti Zagreb, stalno su neke manifestacije tamo, te klizanje, fudbal, hokej, rukomet, košarka pa i skijanje.

Hoćeš stvarno spisak filmova koji govore o Sarajevu, evo ti jedan brief, pogledaj sve te glumce ...

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
Connaisseur Karlin

#429 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...

strong69 wrote:
Mis mekinjas wrote:
Eh sad, Sarajevo, na žalost, nemam nikakav sličan argument za ispričati, a ponavljam, nisam malo tu provela vremena. Turistički koncept Sarajeva se svodi na dvije ulice, na skučen prostor, koji sve i da hoće, ne može primiti broj turista koje priželjkuje. Čak ni za SSF, to se ne širi. Na kraju, većina nas koja smo bila za tog vremena, dolazimo sa istog govornog područja, stranaca, nema u enormnim količinama. Robert De Niro, možda vrijedi 1000 ljudi, ali je on i dalje samo jedan prijavljeni, pozvani gost.

Sarajevo, na žalost ima još jednu užasnu, meni osobno pomalo već iscrpljujuću i umarajuću činjenicu, kojom se hrani, i zbog koje ne ide dalje, a to je da žive u svim prošlostima koje su ga zadesile. Neko spominje, kako je non stop po TV-u. Jeste, ali samo zbog ružnih stvari. Rat ovaj, rat onaj... U svakom ratu je Sarajevo bilo. I ne vjerujem ja više da su svi drugi krivi, Sarajevo je već debelo samo sebi najkrivlje. Lijepo reče, šta bi čovjek, sjećanje me slabo služi, Korejac, Japanac..., kad je nedavno rekao, ne možete više živjeti u prošlosti.
Ne znam kako da ti napisem... Evo ja vise volim mnoge druge gradove od Sarajeva u kojem sam rodjen ali ovo sto si ti napisala... Sarajevo je skucen prostor ako je tebi turizam Titova, Ferhadija, Strosmajerova i Carsija i obilazak kafana. Meni je Bec izgledao ovako kad su mi kafane dosadile i sve sam ih obisao. Ocito da nisi svjesna cinjenice da Sarajevo ima Vrelo Bosne, olimpijske planine Igman, Bjelasnicu i Jahorinu.

Ne znam jesi li svjesna da Sarajevo ima divne poglede na grad sa nekoliko lokacija u gradu i da u tom istom gradu moze da obidje Vijecnicu, staru pravoslavnu crkvu na Carsiji, carsijske zanatske ulice, katedralu, Carevu i Begovu dzamiju i okolna naselja koja su veoma zanimljiva i pruzaju pogled na Sarajevo kao sto su Vratnik, Bistrik i Sirokaca. Sarajevo ima Atmejdan , Muzej grada Sarajeva i mnogobrojne ugostiteljske objekte. Ne znam znas li specificnosti stare pravoslavne crkve po kojima je jedinstvena u regionu i sire? Znas li za Hagadu?

Ne znam znas li i da su Bijambare turisticka atrakcija. I ne mogu dalje da nabrajam. Znam da sam drustvo od bivse djevojke koja ja iz Kazahstana setao po Sarajevu 10 dana i da opet nisu sve vidjeli.

O ovom drugom dijelu koji ti je naporan a kroz koji se prozima istorija necu da komentarisem. Ostacu ljubazan i fin. Iako mi je tesko da to presutim pogotovo ovo da je Sarajevo krivo za to sto je uvijek u prici o ratovima. Ta istorija je takva kakva jeste ali je ona dio Sarajeva. I sefardski Jevreji i Otomanska imperija i Eugen Savojski i Autrougarska, od Ferdinanda do Olimpijade i ´92.

A tebi, ako ces da pises o Sarajevu, bolje je da se edukujes malo.
ali ovdje , na temi,imam utisak,vecina ne poznaje ZG :D :lol:

da vas upozorim,bila sam u SA oko 20 puta ;-)

sad,da cujem vase o misljenje o posjeti ZG :D
So What!

#430 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...

Post by So What! »

Dokaz da je Sarajevo više od ratova, muslimana, pravoslavaca i katolika ...

Jevrejsko Sarajevo: Ulice, palate i pjesme bez kojih bi grad bio neprepoznatljiv
U Sarajevu je danas održana probna i edukativna turistička tura pod nazivom "Jevrejsko Sarajevo", koja podrazumijeva obilazak znamenitosti od značaja za glavni grad BiH, iza čije gradnje stoje Jevreji i jevrejske porodice.

Image

Turu je vodio predsjednik Udruženja Hagada Eli Tauber, a njoj su prisustvovali sarajevski turistički vodiči kako bi uskoro bili u mogućnosti ponoviti obilazak za znatiželjne goste i turiste.

"Tura počinje ispred Bosanskog kulturnog centra koji je nakada bio najveća sinagoga na Balkanu. Nakon njega izlazimo na Titovu ulicu gdje se susrećemo sa važnim objektima koji su i danas simbol grada. Potom Ferhadijom uz razgovor o Jevrejima dolazimo do Muzeja Jevreja BiH, poslije čega odlazimo u Aškenašku sinagogu, gdje je objašnjena historija o Aškenazima i njihovom dolasku u Sarajevo. Nakon dolaska na Jevrejsko groblje tura se završava u Zemaljskom muzeju obilaskom sarajevske Hagade", rekao je Tauber za Klix.ba dodavši da su za goste grada otvorena i vrata jevrejske suvenirnice pokraj ulaza u BKC.

Turistički vodiči su do sada znanje o jevrejskim znamenitostima u Sarajevu crpili uglavnom sa interneta i, kako Tauber kaže, upravo je to razlog organizacije ture kako bi se vodičima poklonila određena edukacija poslije koje bi glavni grad BiH mogli otvoriti prema gostima i turistima koje zanima priča o Jevrejima.

Zanimljivi detalji

Ono što većina građana Sarajeva vjerovatno ne zna jeste da je današnja ulica Ćemaluša nekada bila tzv. jevrejska ulica zbog činjenice da su je u današnjem obliku izgradili Jevreji.

U njoj je živjelo nekoliko imućnih jevrejskih porodica, a među njima i porodica Albahari iz Tešnja, po čijem je članu i partizanu Šalomu Albahariju Ćemaluša nekada i nosila ime.

Pored domova, u ulici Ćemaluša danas još uvijek stoji jevrejska škola i zgrada jevrejske zadruge. Nedaleko od Ćemaluše i pokraj današnjeg BKC-a nalazi se Zavod za razvoj KS koji je nakada bio sjedište Jevrejske općine.

Turisti će imati priliku čuti priču o Mojci Salomu i njegovoj palati koja i danas stoji u Titovoj ulici. Salomova palata na svom ulazu još uvijek ima ugravirane inicijale MS i manje-više očuvan originalni izgled iz 1912. godine. Ono što je zanimljivo za ovaj prelijepi objekat jeste da je on bio prva stambena zgrada izgrađena isključivo za iznajmljivanje.

Nešto dalje od Salomove palate nalazi se Vječna vatra, spomenik palim borcima NOB-a. Ono što je manje znano jeste da je palata ispod koje počiva plamen slobode bila prvi sarajevski hotel koji je izgradio mađarski Jevrej.

Prostor glavnih ulica od Baščaršije do Skenderije nekada je bio prepun prodavnica u vlasništvu Jevreja. Njih čak 630 registrovano je u starim dokumentima koji datiraju iz 1941. godine.

Jevreji žive u Sarajevu skoro 500 godina i sa sobom su donijeli španski i portugalski jezik, pjesme, kuhinju i religiju. Dio toga postao je nerazdvojivi dio kulture grada Sarajeva, kao što je pjesma "Kad ja pođoh na Bentbašu" koja je u iskonskom izdanju zapravo sefardska sinagogalna pjesma.

Edukacija

Ovi i još mnogi zanimljivi detalji o Sarajevu bit će prezentovani turistima zahvaljujući vodičima edukovanim na današnjoj probnoj turi.

Udruženje Hagada je sve organizovalo uz pomoć turističkih agencija "Insider" iz Sarajeva i "Fortuna" iz Mostara, a posebno predstavništva Konrad Adenauer Stiftung koje je finansijski pomoglo edukaciju o sarajevskim Jevrejima.

Sarajevska razvojna agencija SERDA uključila se u ovaj projekat smatrajući da edukacija turističkih vodiča grada Sarajeva doprinosi, prije svega, njihovom ekonomskom stabiliziranju, a najvažnije je što se na taj način podiže nivo turističke ponude Sarajeva.

Edukacija je počela seminarom za turističke vodiče koji je održan u utorak u prostorijama SERDA-e.
Klix
zg1911

#431 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...

Post by zg1911 »

So What! wrote:
zg1911 wrote:Čuj, prvo si se pozicao na brojke, pa kad su te iste pokopale, sad se pokušavaš iskoprcati na koliko je filmova snimljeno gdje?! Pa ajde, priloži koliko, kad se već pozivaš na to. Makar je to nikakav argument, jer više je filmova snimljeno u los angelesu npr nego u new yorku ili londonu, pa što onda? Više vjerojatno u afganistanu nego na malti, pa šta?

A to na što si ti naletio vrteći kanale je isto jeben argument. Svako zamijećuje ono što ga zanima.

A kao krajnji argument, da nije sve u ljepoti. Jer eto, upravo tome u prilog ide činjenica da je stockholm posjećeniji od dubrovnika, a slažemo se da je obojici dbk ljepši. Zašto? Pa zato što se ne generira turistička privlačnost samo iz ljepote već i broja muzeja, kulturne ponude, restoranske ponude, zabave. A u svemu tome je stockholm jači od dubrovnika, i zbog tog je na kraju i posjećeniji. A jednako tako je zg jači od sa. S tim, što je meni zg i prilično ljepši od sarajeva, al to je subjektivna stavka. A brojevi nisu. A ti pobro moj si se na brojeve pozivao.

Isto kao i ovaj iznad. Ne vjeruje jer se eto bolan u sarajevu turisti ne registriraju... A razlika nekoliko puta na stranu zg. Ponavljam, zg posjeti više ljudi nego federaciju bih, a nešto manje nego bih ukupno.

Nemojte zamjerit ako zvuči malo nadmeno ali na gluposti alla "zagreb who", "ne može se zg mjerit sa sa" i slične se mora odgovoriti, naročito kad brojke kao objektivniji pokazatelj od "rek'o de niro" i "vid'jo ja na tv" tako kažu
Nisam se ja pozivao na brojeve kolega, lijepo ti kažem, ako je Sarajevo toliko na TV-u, znači da je zanimljivo.

Jednostavno teško ti je priznati da je Sarajevo svijetu znatno zanimljivije nego Zagreb.

Ignorišeš rast turizma u Sarajevu, ignorišeš historijsku važnost Sarajeva, ignorišeš pažnju koju mu ljudi daju.

Jednostavno ja ne znam da sam ikada vidio Zagreb i na jednom evropskom i svjetskom naučnom kanalu, a probaj i ti.

Recimo na sportskim ćemo prečesto vidjeti Zagreb, stalno su neke manifestacije tamo, te klizanje, fudbal, hokej, rukomet, košarka pa i skijanje.

Hoćeš stvarno spisak filmova koji govore o Sarajevu, evo ti jedan brief, pogledaj sve te glumce ...

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
Eto žao mi je što zagreb nije razrušen pa da se i u njemu snimaju ratni filmovi b kategorije :-)

Sarajevo ljudima interesantnije? Pa što ne dodju posjetit ga

Evo npr upišeš u google sarajevo dobiješ 67 milijuna rezultata, upišeš zg dobiješ 90

Btw 10% od 100 je više no 20% od 40. O brojkama više neću dok napokon ne predočiš neke. Jer jedno je lupat kako je sarajevo popularnije, drugo je to probat argumenirati. Za filmove ti već spomenuh la vs ny
Connaisseur Karlin

#432 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...

So What! wrote:Dokaz da je Sarajevo više od ratova, muslimana, pravoslavaca i katolika ...

Jevrejsko Sarajevo: Ulice, palate i pjesme bez kojih bi grad bio neprepoznatljiv
U Sarajevu je danas održana probna i edukativna turistička tura pod nazivom "Jevrejsko Sarajevo", koja podrazumijeva obilazak znamenitosti od značaja za glavni grad BiH, iza čije gradnje stoje Jevreji i jevrejske porodice.

Image

Turu je vodio predsjednik Udruženja Hagada Eli Tauber, a njoj su prisustvovali sarajevski turistički vodiči kako bi uskoro bili u mogućnosti ponoviti obilazak za znatiželjne goste i turiste.

"Tura počinje ispred Bosanskog kulturnog centra koji je nakada bio najveća sinagoga na Balkanu. Nakon njega izlazimo na Titovu ulicu gdje se susrećemo sa važnim objektima koji su i danas simbol grada. Potom Ferhadijom uz razgovor o Jevrejima dolazimo do Muzeja Jevreja BiH, poslije čega odlazimo u Aškenašku sinagogu, gdje je objašnjena historija o Aškenazima i njihovom dolasku u Sarajevo. Nakon dolaska na Jevrejsko groblje tura se završava u Zemaljskom muzeju obilaskom sarajevske Hagade", rekao je Tauber za Klix.ba dodavši da su za goste grada otvorena i vrata jevrejske suvenirnice pokraj ulaza u BKC.

Turistički vodiči su do sada znanje o jevrejskim znamenitostima u Sarajevu crpili uglavnom sa interneta i, kako Tauber kaže, upravo je to razlog organizacije ture kako bi se vodičima poklonila određena edukacija poslije koje bi glavni grad BiH mogli otvoriti prema gostima i turistima koje zanima priča o Jevrejima.

Zanimljivi detalji

Ono što većina građana Sarajeva vjerovatno ne zna jeste da je današnja ulica Ćemaluša nekada bila tzv. jevrejska ulica zbog činjenice da su je u današnjem obliku izgradili Jevreji.

U njoj je živjelo nekoliko imućnih jevrejskih porodica, a među njima i porodica Albahari iz Tešnja, po čijem je članu i partizanu Šalomu Albahariju Ćemaluša nekada i nosila ime.

Pored domova, u ulici Ćemaluša danas još uvijek stoji jevrejska škola i zgrada jevrejske zadruge. Nedaleko od Ćemaluše i pokraj današnjeg BKC-a nalazi se Zavod za razvoj KS koji je nakada bio sjedište Jevrejske općine.

Turisti će imati priliku čuti priču o Mojci Salomu i njegovoj palati koja i danas stoji u Titovoj ulici. Salomova palata na svom ulazu još uvijek ima ugravirane inicijale MS i manje-više očuvan originalni izgled iz 1912. godine. Ono što je zanimljivo za ovaj prelijepi objekat jeste da je on bio prva stambena zgrada izgrađena isključivo za iznajmljivanje.

Nešto dalje od Salomove palate nalazi se Vječna vatra, spomenik palim borcima NOB-a. Ono što je manje znano jeste da je palata ispod koje počiva plamen slobode bila prvi sarajevski hotel koji je izgradio mađarski Jevrej.

Prostor glavnih ulica od Baščaršije do Skenderije nekada je bio prepun prodavnica u vlasništvu Jevreja. Njih čak 630 registrovano je u starim dokumentima koji datiraju iz 1941. godine.

Jevreji žive u Sarajevu skoro 500 godina i sa sobom su donijeli španski i portugalski jezik, pjesme, kuhinju i religiju. Dio toga postao je nerazdvojivi dio kulture grada Sarajeva, kao što je pjesma "Kad ja pođoh na Bentbašu" koja je u iskonskom izdanju zapravo sefardska sinagogalna pjesma.

Edukacija

Ovi i još mnogi zanimljivi detalji o Sarajevu bit će prezentovani turistima zahvaljujući vodičima edukovanim na današnjoj probnoj turi.

Udruženje Hagada je sve organizovalo uz pomoć turističkih agencija "Insider" iz Sarajeva i "Fortuna" iz Mostara, a posebno predstavništva Konrad Adenauer Stiftung koje je finansijski pomoglo edukaciju o sarajevskim Jevrejima.

Sarajevska razvojna agencija SERDA uključila se u ovaj projekat smatrajući da edukacija turističkih vodiča grada Sarajeva doprinosi, prije svega, njihovom ekonomskom stabiliziranju, a najvažnije je što se na taj način podiže nivo turističke ponude Sarajeva.

Edukacija je počela seminarom za turističke vodiče koji je održan u utorak u prostorijama SERDA-e.
Klix
interesantno,iskljucivo se sjetite jevreja kad se prica o Jevrjskom Sarajevu :D a slucaj Sejdic-Fini jos nije rjesen ;-)

Hagada nije sarajevka,vec Spanjolska ;-)

http://zagreb-yiddish.eu/home/home/ :-D
prog321

#433 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...

Post by prog321 »

Prvi islamski univerzitet u Evropi. Gdje ? Sarajevo.
Prvi elektricni tramvaj u Evropi ? Gdje. Pogodite.
Jedina zimska olimpijada u regionu ? Pogodite.
Grad pod najduzom vojnom opsadom u svijetu ? Sarajevo.
Grad u kojem je atentat AU prijestolonasljednika prouzrokovao I svjetski rat. Cik pogodite.
Grad u kojem se islamska, jevreska , i krscanska kultura isprepletena.
Gdje se ezani cuju u daljini a zgodan komad u dopicnjaku ti u prolazu namigne.

Turisti to traze.
Zagreb ? Prvi u cemu ? Kopija raznih izbjedjelih gradova od Bratislave do Saarbruckena. Nemojte zajebavat,. :-) :-D
insomnia78

#434 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...

Post by insomnia78 »

Imas li vode majstore?
zg1911

#435 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...

Post by zg1911 »

Turisti to traže? Haha zato ih i ima nekoliko puta manje no u zagrebu :D

Prvi tramvaji? Šteta što i dalje nisu zamijenjeni
So What!

#436 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...

Post by So What! »

zg1911 wrote:
Eto žao mi je što zagreb nije razrušen pa da se i u njemu snimaju ratni filmovi b kategorije :-)

Sarajevo ljudima interesantnije? Pa što ne dodju posjetit ga

Evo npr upišeš u google sarajevo dobiješ 67 milijuna rezultata, upišeš zg dobiješ 90

Btw 10% od 100 je više no 20% od 40. O brojkama više neću dok napokon ne predočiš neke. Jer jedno je lupat kako je sarajevo popularnije, drugo je to probat argumenirati. Za filmove ti već spomenuh la vs ny
Tebi ovo filmovi B kategorije ... :run:

Računaš popularnost po Google linkovima .... :run:

Ja tebi govorim o ovim stvarima, poput koncerta Bečke filharmonije u Vijećnici, ti se izvinjavaš što Zagreb nije bio razrušen ...

Bogami sam te do ovog trenutka smatrao normalnijim sagovornikom, nadalje te ignorišem .... :|
zg1911

#437 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...

Post by zg1911 »

Slobodno, jer ko diskutant nisi vrijedan pišljiva boba, da prostiš
So What!

#438 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...

Post by So What! »

Connaisseur Karlin wrote:
interesantno,iskljucivo se sjetite jevreja kad se prica o Jevrjskom Sarajevu :D a slucaj Sejdic-Fini jos nije rjesen ;-)

Sejdić - Finci slučaj i odgovara Sarajlijama, Bosancima i ljudima koji vole BiH jer je to prilika da se nešto učini kako bi se promjenio nakaradni sistem tročlanog predsjedništva. Oni koji je ne vole, ne žele da to mijenjaju, jer znaju da su i Sejdić i Finci patriote ;-)

Hagada jeste španska, ali s obzirom da se čuva u Sarajevu i to u našem zemaljskom muzeju, tu je preživjela i rat, nazvana je Sarajevska, tako je zovu i jevreji.

U Sarajevu su Jevreji ostali poštovani, Jakov Avram je poznati televizijski voditelj, Nada Đurevska jedna je od najvećih ikona sarajevskog glumišta, Edina Papo je najpoznatija sarajevska balerina, a Sven Alkalaj je bio ministar vanjskih poslova BiH u pretprošlom mandatu.

Treba istaći da jedan od najvećih sarajevskih gradonačelnika i utemeljitelj sarajevskog giganta Energoinvesta je bio jevrej, Emerik Blum.
So What!

#439 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...

Post by So What! »

prog321 wrote:Prvi islamski univerzitet u Evropi. Gdje ? Sarajevo.
Prvi elektricni tramvaj u Evropi ? Gdje. Pogodite.
Jedina zimska olimpijada u regionu ? Pogodite.
Grad pod najduzom vojnom opsadom u svijetu ? Sarajevo.
Grad u kojem je atentat AU prijestolonasljednika prouzrokovao I svjetski rat. Cik pogodite.
Grad u kojem se islamska, jevreska , i krscanska kultura isprepletena.
Gdje se ezani cuju u daljini a zgodan komad u dopicnjaku ti u prolazu namigne.

Turisti to traze.
Zagreb ? Prvi u cemu ? Kopija raznih izbjedjelih gradova od Bratislave do Saarbruckena. Nemojte zajebavat,. :-) :-D
:thumbup:

Osim zadnje rečenice, Zagreb je ljepši od Bratislave ...

S tim da niko o njemu nije pjevao kao o Sarajevu, ni U2 i Pavarotti ...

Niti George Michael ....

Niti The Cranberries ...

Niti Bruce Dickinson (Iron Maiden) ...

Niti Joan Baez ...

A gledaj čuda, jedna od najljepših modernih muzičkih kompozicija se zove Sarajevo ...

Last edited by So What! on 14/02/2017 19:16, edited 1 time in total.
prog321

#440 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...

Post by prog321 »

Zagreb je ljepsi i cistiji grad od Sarajeva. Ali takva je citava zapadna hemisfera. Nema u Zagrebu nista novo.
Sarajevo je ono... wow efekat.
Svi u svijetu znaju za Sarajevo. Dok Zagreb je prva rijec, who, pa druga what ? :-D
zg1911

#441 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...

Post by zg1911 »

Svi znaju za sarajevo? Pa što ne dođu i ostave koju kunu?

Grad poznat iskčjučivo po ratu, a oni uzletili. Zašto u2 ili tko već sad ne snimi pjesmu o sarajevu? Kako to da o sarajevu nema ljubavnih filmova, komedija ili akcija već isključivo filmova ratne tematike?

Štonobi se reklo sarajevo 90ih, kabul 10ih

Neka se sarajlije ne uvrijede. Ne mrzim sarajevo, ni blizu
prog321

#442 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...

Post by prog321 »

Cuj, Kabul.?
cc
a ja mislio Teheran :-) :lol:
zg1911

#443 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...

Post by zg1911 »

Nije tvoje da misliš, ne ide ti
Connaisseur Karlin

#444 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...

So What! wrote:

Sejdić - Finci slučaj i odgovara Sarajlijama, Bosancima i ljudima koji vole BiH jer je to prilika da se nešto učini kako bi se promjenio nakaradni sistem tročlanog predsjedništva. Oni koji je ne vole, ne žele da to mijenjaju, jer znaju da su i Sejdić i Finci patriote ;-)

Hagada jeste španska, ali s obzirom da se čuva u Sarajevu i to u našem zemaljskom muzeju, tu je preživjela i rat, nazvana je Sarajevska, tako je zovu i jevreji.

U Sarajevu su Jevreji ostali poštovani, Jakov Avram je poznati televizijski voditelj, Nada Đurevska jedna je od najvećih ikona sarajevskog glumišta, Edina Papo je najpoznatija sarajevska balerina, a Sven Alkalaj je bio ministar vanjskih poslova BiH u pretprošlom mandatu.

Treba istaći da jedan od najvećih sarajevskih gradonačelnika i utemeljitelj sarajevskog giganta Energoinvesta je bio jevrej, Emerik Blum.
sve znam,druuzim se sa Jevrejima iz Sarajeva :-D

ali puno je gradvoa bisje juge koje imaju:dzamiju,sinagogu,i crkve , ne znam sto se uporno pouksava reci da je tako nesto specificno za grad Sarajevo :)
Connaisseur Karlin

#445 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...

prog321 wrote:Prvi islamski univerzitet u Evropi. Gdje ? Sarajevo. NOPE
Prvi elektricni tramvaj u Evropi ? Gdje. Pogodite. NOPE
Jedina zimska olimpijada u regionu ? Pogodite. ok , ALI ZG je imalo LJETNU UNIVERZIJADU
Grad pod najduzom vojnom opsadom u svijetu ? Sarajevo. YES , na zlaost
Grad u kojem je atentat AU prijestolonasljednika prouzrokovao I svjetski rat. Cik pogodite. TRUE
Grad u kojem se islamska, jevreska , i krscanska kultura isprepletena. BANJA LUKA, BEOGRAD,ZAGREB,NOVI SAD... niz takvih gradova je dug
Gdje se ezani cuju u daljini a zgodan komad u dopicnjaku ti u prolazu namigne. FEDERACIJA BiH ,ali to mozes vidjeti i IST :D

Turisti to traze.
Hajde, sad pakuj se u ZG ;-)
So What!

#446 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...

Post by So What! »

So What! wrote:

ali puno je gradvoa bisje juge koje imaju:dzamiju,sinagogu,i crkve , ne znam sto se uporno pouksava reci da je tako nesto specificno za grad Sarajevo :)
Imaju sada. Gradovi po Evropi imaju i budističke hramove, nije to više nikakav fenomen. Atina je jedina evropska prijestolnica bez džamije, a Zagreb je recimo ima 80ak godina.

Fazon je što je to Sarajevo imalo i kad to nije bilo cool i in i to u već krajem 16. vijeka. Tada je izgražen prvi jevrejski hram. Eh u tome je fazon.
Connaisseur Karlin

#447 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...

So What! wrote:

Imaju sada. Gradovi po Evropi imaju i budističke hramove, nije to više nikakav fenomen. Atina je jedina evropska prijestolnica bez džamije, a Zagreb je recimo ima 80ak godina.

Fazon je što je to Sarajevo imalo i kad to nije bilo cool i in i to u već krajem 16. vijeka. Tada je izgražen prvi jevrejski hram. Eh u tome je fazon.
Jevreji su najduze u Srbiji i Vojvodini,a spominju se vec u 14 stojecu u Beogradu ;-) a dolazak Seffarda se desio istvoremeo u Sarajevo, Beograd , Skopje i Dubrovnik :)
Fudo387

#448 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...

Post by Fudo387 »

Oba grada imaju svoju draz, s tim sto je Zagreb ljepsi, civilizovaniji. Da ne bude zabune, i pored toga ja vise volim Sarajevo, iz razumljivih razloga. :D
KIseljak12

#449 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...

Post by KIseljak12 »

So What! wrote:

Jevreji su najduze u Srbiji i Vojvodini,a spominju se vec u 14 stojecu u Beogradu ;-) a dolazak Seffarda se desio istvoremeo u Sarajevo, Beograd , Skopje i Dubrovnik :)

Vjerovatno mislis na izvornu Srbiju i originalni Beograd, onaj smjesten na obalama Eufrata prije 5 000 godina.
prog321

#450 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...

Post by prog321 »

koje ti gluposti pises Karlin.
kako ti jebeno ne dosadi uvijek biti pogresna?

zidovi u 14 vijeku u Beogradu. wtf ??
Post Reply