slažem se, Rikardo jeste zgodan, ali mu je mana to što je Italijan
Dudamel jeste lijep, ali tek da mu vidiš ženu, ona je kao slika
Moderator: Chloe
Apsolutno, umjetnost, nema dileme. S tim da je osnovni spor sa klasificiranjem sevdalinke u dilemi da li ona primarno spada u "izvornu narodnu muziku" ili "starogradsku pjesmu" naših prostora.piupiu wrote:...Otvoreno pismo klasiĆarima ... i ovo je klasika ...![]()
P.S. Moram malo.

Prošle godine navršilo se 45 godina kako je u Italiji objavljen prvi broj Alana Forda, stripa koji je iz teško objašnjivih razloga dosegao iznimnu popularnost tek na rodnom Apeninskom poluotoku i u bivšoj Jugoslaviji, gdje mu je dodatni komadić duše udahnuo nenadmašni Nenad Brixy, prevodeći ga u jedinstvenom stilu za Vjesnikovo izdanje Superstrip. U Jugoslaviju je Alan Ford stigao tek 1972. godine i svakim novim objavljenim brojem počeo stjecati sve veće horde poklonika.
Magnus i Bunker pravim imenima Roberto Raviola (Magnus) kao crtač i Luciano Secchi (Bunker) kao scenarist isprva su na tržište izbacili genijalni Maxmagnusna koji se po mnogo čemu, a najviše po crtežu naslanjao kasniji Alan Ford. Crni humor (fumetto nero) kojim su obilovala oba naslova postala su svojevrsni trademark ovog dvojca.
Isprva se Alan Ford katastrofalno prodavao uglavnom zbog toga što ljudi nisu registrirali “melting pot” raznih stilova kojima je strip obilovao. Uz sve to, niska likova na rubu apsurda jednostavno se nije uklapala u ono što su ljudi očekivali i zahtijevali te davne 1969. kada se strip prvi put pojavio. Radnja je pratila njujorškog luzera Alana Forda (stvoren prema liku poznatog i prečesto pijanog glumca Petera O’Toolea) koji spletom okolnosti završava u cvjećarnici koja je paravan za operacije tajne grupe TNT pod vodstvom najstarijeg drkoša na svijetu, čovjeka kodnog imena Broj 1.
Članovi grupe su redom: Bob Rock, nosata iiskompleksirana kreatura, koja je ujedno i najbolji Fordov prijatelj, Šef ili Debeli Šef sa svojim partnerom Jeremijom koji je u nas postao sinonim za bolećivog starca kojeg su zahvatile sve boljke poznate čovjeku. Tu je i Sir Oliver, kleptoman sumnjivog plemićkog backgrounda i Grunf, švapski izumitelj čiji se izumi gotovo redovito sastoje od otpadaka, a funkcionira kao klošarska verzija Bondova Q-a.
Područje cijele bivše Jugoslavije bilo je i najplodnije tlo za strip. Francuska prilagodba stripa nije se održala, a utjecaj stripa i danas se osjeća u domaćem žargonu, dok se reference provlače kroz glazbu, film i književnost. Superhik, “cijena, prva sitnica”,”halo, Bing, kako brat?” održale su se kao poštapalice u narodu, a besmrtne izjave - ”Ako želiš pobijediti, ne smiješ izgubiti”, “Bolje sto godina živjeti kao milijunaš nego jedan tjedan u siromaštvu” ili “Najbolji način kako poraz pretvoriti u pobjedu jest obući neprijateljevu uniformu" - i dalje se pominju kao životne mudrosti i univerzalne istine.
http://lupiga.com/vijesti/jedan-jedini- ... -se-pomicu
http://idesh.net/report/nasi-heroji-alan-ford/
Da su se još sjetili da napišu upozorenje: Ako padnete u more iz podmornice nemojte nipošto kitu u usta!piupiu wrote:Pa, sve osim autobus-podmornice na 'kita',Drvosjeca iz Dejcica wrote: Interesantno, neke su čak i predvidjeli.. Vjerovatno su bili pod uticajem Žila Verna.
Ma, ja to samo malo da razblažim dominaciju klasiĆara.Challenger__ wrote:
Apsolutno, umjetnost, nema dileme. S tim da je osnovni spor sa klasificiranjem sevdalinke u dilemi da li ona primarno spada u "izvornu narodnu muziku" ili "starogradsku pjesmu" naših prostora.
Ja sam više sklon ovom drugom (mislim da je to teza i rahmetli Pobrića), iako mislim da je riječ i o jednom, drugom i trećem. Ukratko, "starogradska narodna umjetnost".
Nisi to dobro otračala, petunija - 'dje nam je slika žene?petunija wrote:@piupiu,
slažem se, Rikardo jeste zgodan, ali mu je mana to što je Italijanviše volim latinoamerikance
![]()
Dudamel jeste lijep, ali tek da mu vidiš ženu, ona je kao slikanije ni čudo što je svako malo miss svijeta iz tih krajeva
asurbanipal wrote:
Tin Ujević u svom elementu
I ja.Challenger__ wrote:EDIT: ovaj adaggio je impresivan, mislim da sam ga previdio u dosadašnjem bitisanju...exliberal-ex wrote:
ops neradi opet....nema veze
Ne znam postavljati slikepiupiu wrote:Nisi to dobro otračala, petunija - 'dje nam je slika žene?petunija wrote:@piupiu,
slažem se, Rikardo jeste zgodan, ali mu je mana to što je Italijanviše volim latinoamerikance
![]()
Dudamel jeste lijep, ali tek da mu vidiš ženu, ona je kao slikanije ni čudo što je svako malo miss svijeta iz tih krajeva
![]()
![]()
![]()
Nego, Rikardo uopšte nije moj tip, al' ima čovjek ono nešto ...... a, ti Latino tipovi su mi nekako njanjavi, al' dobro plešu!
Dobra ova tema o kulturi.![]()
Ma, ništa komplikovano:petunija wrote: Ne znam postavljati slike![]()
![]()

piupiu wrote:Fumetto nero ... Halo, Bing, kako brat?

K'o kanarinac!John Cleese wrote:Pjeva k'o slavujpetunija wrote:Kako divan sopran, ima neku divnu boju glasa![]()
E kako je slatka ptičicapiupiu wrote:K'o kanarinac!John Cleese wrote:Pjeva k'o slavujpetunija wrote:Kako divan sopran, ima neku divnu boju glasa![]()
![]()
Ne radi mi ono [img]piupiu wrote:Ma, ništa komplikovano:petunija wrote: Ne znam postavljati slike![]()
![]()
1. Nadješ sliku
2. Desni klik mišem
3. Izabereš 'view image' (ako si tražila kroz Google) ili 'Open image in a new tab' ako je slika u nekom tekstu/blogu/članku i slika će se otvoriti u novom prozoru
4. Kopiraš URL adresu slike s novog prozorčića
5. Kad otvoriš post - klikneš na "Img" i ubaciš iskopiranu adresu izmedju zagrada
[img]ovdje[/img]
Voila!
Ništa, onda stavi link na sliku bez ičega, pa ću ja popraviti.petunija wrote:Ne radi mi ono [img]piupiu wrote:Ma, ništa komplikovano:petunija wrote: Ne znam postavljati slike![]()
![]()
1. Nadješ sliku
2. Desni klik mišem
3. Izabereš 'view image' (ako si tražila kroz Google) ili 'Open image in a new tab' ako je slika u nekom tekstu/blogu/članku i slika će se otvoriti u novom prozoru
4. Kopiraš URL adresu slike s novog prozorčića
5. Kad otvoriš post - klikneš na "Img" i ubaciš iskopiranu adresu izmedju zagrada
[img]ovdje[/img]
Voila!
Edit: ipak moraš priznati da najbolju muziku postavlja bivši DJ
piupiu wrote:Ma, DJ je za Royal Albert Halla ... a, ne za naše teme ...petunija wrote: Edit: ipak moraš priznati da najbolju muziku postavlja bivši DJ![]()
![]()