Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
nasa

#426 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by nasa »

piupiu wrote:
breuer wrote:
nasa wrote:Ali onda nisu pitali hoces li vec se ocekivala da radis za odredjene vrijednosti.
Mislis da su onda svi isli rado i za vodje.Predstavljalo se da je to vrijednost, ocekivalo se da das doprinos drzavi itd.
Mi smo danas potpuno izgubili vjeru u bilo kakve vrijednosti.Jer kakva god da je Jugoslavija bila mnogi su svjedocili da puno toga ne bi uspjelo da nije bilo entuzijazma ljudi sto znaci da nije sve iskljucivo bilo zasluga genijalnih ideja, zakona, sistema...
Stoji i ovo rečeno, što jest jest :)
Naso, jedan od najboljih stvari koje mislim da je Jugoslavija imala je ... pozitivna propaganda koja je bila usmjerena na konstruktivne stvari. Haj'mo raditi, haj'mo graditi, evo projekat, omladina koja gradi, vi ste naša budućnost, nema odmora dok traje obnova, bla, bla ... Jugoslavija je tražila od ljudi da budu ponosni na pozitivan način i davala im konkretne zadatake gdje su to mogli ostvariti. To je dobra psihologija upravljanja.

Druga stvar koju su razumjeli je da je narod s malo zadovoljan, sve dok su osnovne potrebe pokrivene, ljudi sigurni i dok postoji neki cilj ... stvari ferceraju. Onog trenutka kad propaganda postane negativna, ide lančani strah ... i ostalo što smo vidjeli i 90.ih, a i ovo sada ... BiH je poluprazna, deprimirana, zemlja negativne propagande koja nije univerzalna - dakle ne obraća se osnovnim potrebama sviih ljudi, nema zajednički 'ljudski' imenitelj ... a ima sve predispozicije da nadje sebi super mjestašce pod suncem.

Ja, na primjer, od svog života želim da ukrupnjavam iskustva, da ih širim, a ne da se bavim ideologijama iz 19.og vijeka, da se nečega ili nekoga bojim, da mi osnovna i svakodnevna priča bude ko je koga na koji način prije 500, 200, 100, 70 i 25 godina, da mi se konstantno sužava kreativni, misaoni, ekonomski, društveni i svaki drugi prostor. BiH ima klaustrofobičnu propagandu koja mentalno zlostavlja svoje ljude i ne da im da se ohavizaju. I niko ih ne poziva na odgovornost.

Pa, pogledaj o čemu mi pričamo? O zemlji koja je bila i prošla, završila se, a.r. ... ovdje nikad nisam pročitala temu o globalnom zatopljenju sa više od 3 posta ... a o četnicima, ustašama, mudžahedinima, Jugoslaviji - 1001 ... BiH je jedna mala, čarobna zemlja, ali totalno zapuštena i izmoždena. I nema bajkopisaca da uposle kolektivnu maštu, već živi u prošlosti i puna je pseudoistoričara, a ono što je bilo - ne može se promijeniti. A, tu je uposlena sva naša kolektivna energija. Jugoslavije više nema, meni i ne nedostaje, drago mi je što sam imala privilegiju da se u njoj rodim i malčice živim. I poštujem i zahvalna sam za ono što su moji stari gradili. A, šta ćemo dalje?
Ovo prvo se bas ne slazem skroz.To je opsirna tema o kojoj bi se dalo pisati dosta i cak bi bilo korisno jer govori o uvijek actualnom pitanju kolektivnog identiteta odnosno ti si upotrjebila izraz psihologija upravljanja.Sustina price se svodi na individuyalni naspram kolektivnog identiteta.Psihologija upravljanja bivse nam drzave je bila usmjerena na izgradnju kolektivnog identitta.JNA, ORA, pioniri, omladinci, velike svecanosti, muzika, sport i sl. sve je bilo usmjereno na izgradnju kolektivnog identiteta po onim kriterijima I vrijednostima koje je KPJ odredila.Uzmi samo pjesmice s ORA "....ako treba i po kisi..." :D ili cak nakon Titove smrti frku oko "crko' marshal".
Problem je taj sto se prica jednostrano zavrsi na ovom, nizu se svjedocanstva, dokumenti koji otkrivaju manipulativni karakter vlasti ali se izbjegava objektivno analizirati da se, uzimajuci u obzir da to nijednoj vlasti i sistemu nije strano kao i da uprkos pretjerivanju pri gusenju individualizma, kroz ove organizacije kao i filozofiju bivseg sistema izgradilo i niz pozitivnih vrijednosti.
Pazi, ovo rade i stranci ili cak bih rekla vise nego nasi.Tako da se ne slazem ni s @Ninom da je do nekakvog religijskog utjecaja mada istina, vjerske organizacije jesu preuzele dosta i pokusale preuzeti jos vise po istom receptu od bivseg sistema tj. kolektivizam na ustrub individualizma.Medjutim kada pogledas ocjene koje strani autori daju o komunistickim sistemima onda cak dobijes da su nasi ljudi daleko objektivniji.

Ostalo, slazem se :thumbup: , mislim da shvatam kako to posmatras.Treba pricati o proslosti i vrjednovati ali ne onako kako mi to radimo na nacin da se rekonstruise politicki, nacionalno, vjerski itd, pogodna proslost.Kod nas mladje generacije uopce ne njeguju vrijednosti proslosti, sve pocinje od sada, instant historija, kultura, identitet....antifasizam ispadne samo apstraktni pojam kojeg obiljezava saka penzionera.

To je velika greska koju su bivse ex JU drzave napravile, relativizirali su sve moguce vrijednosti.Ja sam to pregorila u sebi i to vjeruj mi gledajuci ove godine kako su obiljezeni vazni datumi vezano za antifasizam naspram sarade oko Draze, Blajburga gdje vjerski zvanicnik kaze da su fasizam, nacizam i komunizam 3 zla koja su bla, bla....i onda ovdje na temama sam vidjela da ljudi to pravdaju, cak ne iz nekih losih pobuda vec fakat ne vide apsurd svega toga...a jeste mi zao sto mi u BiH koji smo osjetili najbolje i lose proslog sistema i lose od neprijatelja tog sistema nismo se izdigli izbad svega toga vec nekako mlakasto i napola lazno njegujemo sve i nista.
Ali Kemal

#427 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ali Kemal »

kakavdanakneiskustvu wrote:malo li je,samo 16000 zbog svog razmisljanja u najstrozi zatvor,pravi primjer slobode govora,i onda kazu nije bila diktatura,ne pitaj mene,ja to nisam spomenuo
Goli otok je bio zatvor za politicke zatvorenike u periodu od 1949 do 1956, kada je postao obican zatvor za kriminalce.
Sto se tice cenzure, cenzura je postojala. U BiH je posebno bila izrazena cenzura prema nacionalnom vrijedjanju, dok je sada govor mrznje normalna stvar.
Pa majku mu sta je normalnije :oops:
kakavdanakneiskustvu

#428 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by kakavdanakneiskustvu »

Ali Kemal wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:malo li je,samo 16000 zbog svog razmisljanja u najstrozi zatvor,pravi primjer slobode govora,i onda kazu nije bila diktatura,ne pitaj mene,ja to nisam spomenuo
Goli otok je bio zatvor za politicke zatvorenike u periodu od 1949 do 1956, kada je postao obican zatvor za kriminalce.
Sto se tice cenzure, cenzura je postojala. U BiH je posebno bila izrazena cenzura prema nacionalnom vrijedjanju, dok je sada govor mrznje normalna stvar.

sve ok,jesmo li zivjeli u jednopartijskoj diktaturi?
Ali Kemal

#429 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ali Kemal »

piupiu wrote:
kazokazo wrote: Ja bi te zamolio samo da preracunas iznose plata koje si dobivao u dinarima. Nije moguce da si u drzavnoj firmi imao platu koja je kad se preracuna u marke bila 2000 DM.
Tad se računalo u markama, jer je Marković izvršio denominaciju sa 10 000 dinara na 1; i 'priheftao' kurs na 1DM = 7 ondašnjih dinara.

A, što se ekonomije tiče, ovo vrijedi pročitati ... kratko je. Marković o reformama ...

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php ... _id=561275
Tadasnja njemacka marka i danasnja konvertibilna marka su dva pojma. 1000 maraka plata 1990 je bila mnogo veca plata od danasnje iste.
Prije bi bilo jednako tadasnjih 1000 maraka sa danasnjim 1000 evra.
piupiu

#431 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

kakavdanakneiskustvu wrote: malo li je,samo 16000 zbog svog razmisljanja u najstrozi zatvor,pravi primjer slobode govora,i onda kazu nije bila diktatura,ne pitaj mene,ja to nisam spomenuo
Koliko ja znam, većina od tih 16,000 se desila u periodu od 1948-1956 u vrijeme Informbiro raskida i paranoje kad se desila politička čistka, a ne poslije tog perioda. U tom istom periodu, u Americi se dešavao McCarthyism, odnosno progon komunista ili onih za koje se sumnjalo da su to bili. Nije, usitinu, bio ovako 'osmišljen', ali se identična stvar dešavala tamo u kolijevci slobode govora. Identična stvar se dešavala u Australiji u isto vrijeme, pod izlikom da 'Sovjeti špijuniraju i infiltriraju'. Oni, doduše, nisu imali otok na koji su ih slali, nego su im uništavali živote na suptilnije načine i, činjenično, u manjem obimu. Imali su čak i Zakon protiv komunizma (Anti-communist Law). Obje demokratske države. Samo onako napominjem ... čisto konteksta radi.
piupiu

#432 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

Ali Kemal wrote:
piupiu wrote:
kazokazo wrote: Ja bi te zamolio samo da preracunas iznose plata koje si dobivao u dinarima. Nije moguce da si u drzavnoj firmi imao platu koja je kad se preracuna u marke bila 2000 DM.
Tad se računalo u markama, jer je Marković izvršio denominaciju sa 10 000 dinara na 1; i 'priheftao' kurs na 1DM = 7 ondašnjih dinara.

A, što se ekonomije tiče, ovo vrijedi pročitati ... kratko je. Marković o reformama ...

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php ... _id=561275
Tadasnja njemacka marka i danasnja konvertibilna marka su dva pojma. 1000 maraka plata 1990 je bila mnogo veca plata od danasnje iste.
Prije bi bilo jednako tadasnjih 1000 maraka sa danasnjim 1000 evra.
Ja, al' čovjek je pitao da prevedemo u ondašnje dinare, pa, na to odgovorih.
Ali Kemal

#433 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ali Kemal »

kakavdanakneiskustvu wrote:
Ali Kemal wrote:
To niko ne spori, nije to problem, nego je problem da je bio bolji zivot u jednopartijskoj diktaturi, nego sada u demokratiji. :oops:
Neko spomenu kako je postojao privredni kriminal, kaze neko ukrao kamion secera :lol:
Poslije rata je sve pokradeno i jos upropasteno, a jaro se sjetio kamiona secera :lol:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#434 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

kakavdanakneiskustvu wrote:https://hr.wikipedia.org/wiki/Diktatura
Koji pristran članak :roll:
kakavdanakneiskustvu

#435 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

piupiu wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote: malo li je,samo 16000 zbog svog razmisljanja u najstrozi zatvor,pravi primjer slobode govora,i onda kazu nije bila diktatura,ne pitaj mene,ja to nisam spomenuo
Koliko ja znam, većina od tih 16,000 se desila u periodu od 1948-1956 u vrijeme Informbiro raskida i paranoje kad se desila politička čistka, a ne poslije tog perioda. U tom istom periodu, u Americi se dešavao McCarthyism, odnosno progon komunista ili onih za koje se sumnjalo da su to bili. Nije, usitinu, bio ovako 'osmišljen', ali se identična stvar dešavala tamo u kolijevci slobode govora. Identična stvar se dešavala u Australiji u isto vrijeme, pod izlikom da 'Sovjeti špijuniraju i infiltriraju'. Oni, doduše, nisu imali otok na koji su ih slali, nego su im uništavali živote na suptilnije načine i, činjenično, u manjem obimu. Imali su čak i Zakon protiv komunizma (Anti-communist Law). Obje demokratske države. Samo onako napominjem ... čisto konteksta radi.

sve ok,sve ja to znam,ja samo spominjem da smo zivjeli u drzavi u kojoj je jedan covjek i jedna partija imali svu vlast,nista drugo
kakavdanakneiskustvu

#436 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Ali Kemal wrote:
To niko ne spori, nije to problem, nego je problem da je bio bolji zivot u jednopartijskoj diktaturi, nego sada u demokratiji. :oops:
Neko spomenu kako je postojao privredni kriminal, kaze neko ukrao kamion secera :lol:
Poslije rata je sve pokradeno i jos upropasteno, a jaro se sjetio kamiona secera :lol:[/quote]

kolikoi ja primijetih,neki to ovdje spore
kakavdanakneiskustvu

#437 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

_BataZiv_0809 wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:https://hr.wikipedia.org/wiki/Diktatura
Koji pristran članak :roll:

a ti potrazi o diktaturi na netu
AmADin_gospo

#438 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by AmADin_gospo »

Šunj wrote: Enver Kazaz – Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

da je jugoslavija bila civilizacija, sada nebi bili nedođija i necivilizacija.

ovde govna žive stolječima, samo se bolje ili lošije pretvaraju.

što poslje 2sv. rata nije njemačka bila smetljište? što nije bila austrija? češka? engleska ?

nisu ovde došli ni kakvi vanzemaljci niti kakvi stranci, ovde su ostali isti ljudi kao što su bili prije... neodgojeni, necivilizirani, potkupljivi, ljeni...

samo se kalendarska godina promjenila...
Ali Kemal

#439 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ali Kemal »

kakavdanakneiskustvu wrote:kolikoi ja primijetih,neki to ovdje spore
To je manje bitno, bitna je druga polovina naslova, sa akcentom na smetljiste.
To sto je Juga bila jednopartijska nedemokratska drzava, ne umanjuje i ne opravdava sadasnje stanje.
Cak sta vise, jos bi ga vise trebalo osudjivati.
kakavdanakneiskustvu

#440 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Ali Kemal wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:kolikoi ja primijetih,neki to ovdje spore
To je manje bitno, bitna je druga polovina naslova, sa akcentom na smetljiste.
To sto je Juga bila jednopartijska nedemokratska drzava, ne umanjuje i ne opravdava sadasnje stanje.
Cak sta vise, jos bi ga vise trebalo osudjivati.
:thumbup:
Dozer

#441 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Dozer »

musicman80 wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:jesmo li zivjeli u diktaturi jedne partije?
Jesmo. Sada zivimo u diktaturi tri politicke partije: SDA,HDZ i SNSD. Isto sr...., drugo pakovanje. :-D

drago mi je da neko to prizna,nije isto,sad mozemo birati koga hocemo,tad nismo,ta drzava je imala puno dobrih osobina,imam dovboljno godina da se toga i sjecam,ali zar je tako tesko reci,zivjeli smo u diktaturi gdje nismo sami mogli birati predstavnike u vlasti,gdje nije bilo slobode govora,gdje se za glasno razmisljanje koje se nije sviđalo vladajucoj i jedinoj stranci islo na dugotrajne kazne zatvora
Ovo je vrh :D
Onda si mogao raditi sta hoces, ali nisi smio reci sta hoces. Danas mozes i jedno i drugo, plus sto mozes birati svoje predstavnike u vlasti (sreca nevidjena), u zatvor ne idu ni oni koji prave genocid, a onda ga negiraju, ali - mozes reci sta hoces.
I, kad se bolje zivjelo - onda ili sada?
Precjenjujete neke stvari danas, poput tih nekakvih nazovi sloboda govora i sl., a stanje u globalu je drasticno losije nego prije 30 godina. Smijesno...

-------------------
Gdje sam ja rekao da je Alija htio na Dedinje?
Alija je ganjao svoj maldomuslimanski san, i radi toga je lezao - antiustavno djelovanje.
Paralela - Dodik bi sad isto tako lezao da imamo onaj dobri sistem.

-------------------
@KDN
sve ok,sve ja to znam,ja samo spominjem da smo zivjeli u drzavi u kojoj je jedan covjek i jedna partija imali svu vlast,nista drugo
Pokazi mi jednu jedinu razvijenu drzavu u kojoj vise partija vlada. Kreni od USA, slobodno.
kakavdanakneiskustvu

#442 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Dozer wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:jesmo li zivjeli u diktaturi jedne partije?
Jesmo. Sada zivimo u diktaturi tri politicke partije: SDA,HDZ i SNSD. Isto sr...., drugo pakovanje. :-D

drago mi je da neko to prizna,nije isto,sad mozemo birati koga hocemo,tad nismo,ta drzava je imala puno dobrih osobina,imam dovboljno godina da se toga i sjecam,ali zar je tako tesko reci,zivjeli smo u diktaturi gdje nismo sami mogli birati predstavnike u vlasti,gdje nije bilo slobode govora,gdje se za glasno razmisljanje koje se nije sviđalo vladajucoj i jedinoj stranci islo na dugotrajne kazne zatvora
Ovo je vrh :D
Onda si mogao raditi sta hoces, ali nisi smio reci sta hoces. Danas mozes i jedno i drugo, plus sto mozes birati svoje predstavnike u vlasti (sreca nevidjena), u zatvor ne idu ni oni koji prave genocid, a onda ga negiraju, ali - mozes reci sta hoces.
I, kad se bolje zivjelo - onda ili sada?
Precjenjujete neke stvari danas, poput tih nekakvih nazovi sloboda govora i sl., a stanje u globalu je drasticno losije nego prije 30 godina. Smijesno...

-------------------
Gdje sam ja rekao da je Alija htio na Dedinje?
Alija je ganjao svoj maldomuslimanski san, i radi toga je lezao - antiustavno djelovanje.
Paralela - Dodik bi sad isto tako lezao da imamo onaj dobri sistem.

-------------------
@KDN
Pokazi mi jednu jedinu razvijenu drzavu u kojoj vise partija vlada. Kreni od USA, slobodno.[/quote]

ja nigdje nisam napisao da je ovo danas ok,daleko od toga,tako da meni to ne ispostavljaj,ja samo tvrdim da je u SFRJ bila diktatura,nista vise
a boze sacuvaj vise,trebam ja dokazivati drugima da je ista stvar kad imas jednu partiju i jednog vođu koji odlucuje za sve nas i kad imas mogucnost izbora,kad mozes birati između ovih i onih,predajem se,ne mogu vise
detroit-mercy

#443 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by detroit-mercy »

Kako vam vise ne dosadi, sve jedno te isto, nema potrebe ni da se cita :skoljka: .
madner

#444 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by madner »

Dugo toplo ljeto.

No eto nije zgoreg saznati ko ima koji IQ po stavovima koje zastupa. :D
supercali

#445 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by supercali »

Ovaj doslovno se vodi svojim nikom
Kakav danak neiskustvu
Ali Kemal

#446 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ali Kemal »

supercali wrote:Ovaj doslovno se vodi svojim nikom
Kakav danak neiskustvu
Ne shvata da je stara drzava sada nebitna, nego da je nova smetljiste i da su svi narodi dozivjeli civilizacijski vrhunac u jednopartijskoj SFRJ, sto cini danasnje drustvo jos gorim.
nasa

#447 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by nasa »

Ima neka prica koja kaze kakd su predstavljali negdje u Rumunije nove helikoptere I sazvali narod, svecanost , vatromet...kaze neka baba, a sta ce nama ovo...baba je iz sela gdje ni struje nije bilo....ili recemo sta te briga za statistiku kad tebe pogodi....e tako je I ova prica o dozivljaju bivse drzave...
madner

#448 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by madner »

Istinita prica je da je gospodin drug Tito bio nezadovoljan sa Orlom kada je isti predstavljen.

Nije ni znao da ce se nasljednici ponositi avionima koji su smatrani zastarjelim za njegovo doba. :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#449 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

kakavdanakneiskustvu wrote:a ti potrazi o diktaturi na netu
Druze, ja sam o politickim sistemima zaboravio za dan vise nego sto su mnogi za zivota naucili :D
Ommadawn

#450 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ommadawn »

Ali Kemal wrote: To niko ne spori, nije to problem, nego je problem da je bio bolji zivot u jednopartijskoj diktaturi, nego sada u demokratiji. :oops:
Poslije rata je sve pokradeno i jos upropasteno, a jaro se sjetio kamiona secera :lol:
Ja sam jaro koji se sjetio šlepera sa šećerom. Naveo sam to kao jedan primjer a bilo ih je još - počev od građe (po čemu je snimljen i jedan tv-film i zove se Krivda) pa do kafe, praška za pecivo itd. E vidi sad: u aferu sa šećerom je umiješan Mate Boban. Nekoliko godina kasnije tog istog Matu ljudi biraju za vođu neke paradržave, a ovaj i dalje nastavlja švercom tokom i poslije rata. Nije Mate jedini - imamo tu i Karadžića i Krajišnika koji su bili osuđeni za privredni kriminal a kasnije postali vođe? Ko ih je izabrao - narod. Eh sad ko je od takvih optuženika bio među Bošnjacima, ne znam, ali vjerujem da ih nije manjkalo. I sad taj isti narod (ili narodi) biraju te ljude na prvim demokratskim izborima a imaju alternativu, Antu Markovića koji je ekonomista, ima plan koji nema rizik za krvoproliće. Da li bi uspio, ne znam, to je nagađanje. I sad kad su se svi napušili kurca i najeli govana - sjetili se i Tite i Jugoslavije i Od Vardara pa do Triglava.
A šta je bilo tokom rata i poslije rata - momci uzeli šablone od ranije i napravili pljačku. Kad se moglo u Šabanovo doba, može i sada.
Novi sistem - isti ljudi.
Post Reply