Ovo prvo se bas ne slazem skroz.To je opsirna tema o kojoj bi se dalo pisati dosta i cak bi bilo korisno jer govori o uvijek actualnom pitanju kolektivnog identiteta odnosno ti si upotrjebila izraz psihologija upravljanja.Sustina price se svodi na individuyalni naspram kolektivnog identiteta.Psihologija upravljanja bivse nam drzave je bila usmjerena na izgradnju kolektivnog identitta.JNA, ORA, pioniri, omladinci, velike svecanosti, muzika, sport i sl. sve je bilo usmjereno na izgradnju kolektivnog identiteta po onim kriterijima I vrijednostima koje je KPJ odredila.Uzmi samo pjesmice s ORA "....ako treba i po kisi..."piupiu wrote:Naso, jedan od najboljih stvari koje mislim da je Jugoslavija imala je ... pozitivna propaganda koja je bila usmjerena na konstruktivne stvari. Haj'mo raditi, haj'mo graditi, evo projekat, omladina koja gradi, vi ste naša budućnost, nema odmora dok traje obnova, bla, bla ... Jugoslavija je tražila od ljudi da budu ponosni na pozitivan način i davala im konkretne zadatake gdje su to mogli ostvariti. To je dobra psihologija upravljanja.breuer wrote:Stoji i ovo rečeno, što jest jestnasa wrote:Ali onda nisu pitali hoces li vec se ocekivala da radis za odredjene vrijednosti.
Mislis da su onda svi isli rado i za vodje.Predstavljalo se da je to vrijednost, ocekivalo se da das doprinos drzavi itd.
Mi smo danas potpuno izgubili vjeru u bilo kakve vrijednosti.Jer kakva god da je Jugoslavija bila mnogi su svjedocili da puno toga ne bi uspjelo da nije bilo entuzijazma ljudi sto znaci da nije sve iskljucivo bilo zasluga genijalnih ideja, zakona, sistema...
Druga stvar koju su razumjeli je da je narod s malo zadovoljan, sve dok su osnovne potrebe pokrivene, ljudi sigurni i dok postoji neki cilj ... stvari ferceraju. Onog trenutka kad propaganda postane negativna, ide lančani strah ... i ostalo što smo vidjeli i 90.ih, a i ovo sada ... BiH je poluprazna, deprimirana, zemlja negativne propagande koja nije univerzalna - dakle ne obraća se osnovnim potrebama sviih ljudi, nema zajednički 'ljudski' imenitelj ... a ima sve predispozicije da nadje sebi super mjestašce pod suncem.
Ja, na primjer, od svog života želim da ukrupnjavam iskustva, da ih širim, a ne da se bavim ideologijama iz 19.og vijeka, da se nečega ili nekoga bojim, da mi osnovna i svakodnevna priča bude ko je koga na koji način prije 500, 200, 100, 70 i 25 godina, da mi se konstantno sužava kreativni, misaoni, ekonomski, društveni i svaki drugi prostor. BiH ima klaustrofobičnu propagandu koja mentalno zlostavlja svoje ljude i ne da im da se ohavizaju. I niko ih ne poziva na odgovornost.
Pa, pogledaj o čemu mi pričamo? O zemlji koja je bila i prošla, završila se, a.r. ... ovdje nikad nisam pročitala temu o globalnom zatopljenju sa više od 3 posta ... a o četnicima, ustašama, mudžahedinima, Jugoslaviji - 1001 ... BiH je jedna mala, čarobna zemlja, ali totalno zapuštena i izmoždena. I nema bajkopisaca da uposle kolektivnu maštu, već živi u prošlosti i puna je pseudoistoričara, a ono što je bilo - ne može se promijeniti. A, tu je uposlena sva naša kolektivna energija. Jugoslavije više nema, meni i ne nedostaje, drago mi je što sam imala privilegiju da se u njoj rodim i malčice živim. I poštujem i zahvalna sam za ono što su moji stari gradili. A, šta ćemo dalje?
Problem je taj sto se prica jednostrano zavrsi na ovom, nizu se svjedocanstva, dokumenti koji otkrivaju manipulativni karakter vlasti ali se izbjegava objektivno analizirati da se, uzimajuci u obzir da to nijednoj vlasti i sistemu nije strano kao i da uprkos pretjerivanju pri gusenju individualizma, kroz ove organizacije kao i filozofiju bivseg sistema izgradilo i niz pozitivnih vrijednosti.
Pazi, ovo rade i stranci ili cak bih rekla vise nego nasi.Tako da se ne slazem ni s @Ninom da je do nekakvog religijskog utjecaja mada istina, vjerske organizacije jesu preuzele dosta i pokusale preuzeti jos vise po istom receptu od bivseg sistema tj. kolektivizam na ustrub individualizma.Medjutim kada pogledas ocjene koje strani autori daju o komunistickim sistemima onda cak dobijes da su nasi ljudi daleko objektivniji.
Ostalo, slazem se
To je velika greska koju su bivse ex JU drzave napravile, relativizirali su sve moguce vrijednosti.Ja sam to pregorila u sebi i to vjeruj mi gledajuci ove godine kako su obiljezeni vazni datumi vezano za antifasizam naspram sarade oko Draze, Blajburga gdje vjerski zvanicnik kaze da su fasizam, nacizam i komunizam 3 zla koja su bla, bla....i onda ovdje na temama sam vidjela da ljudi to pravdaju, cak ne iz nekih losih pobuda vec fakat ne vide apsurd svega toga...a jeste mi zao sto mi u BiH koji smo osjetili najbolje i lose proslog sistema i lose od neprijatelja tog sistema nismo se izdigli izbad svega toga vec nekako mlakasto i napola lazno njegujemo sve i nista.