Kako nastadosmo? Iz nicega, bog, vanzemaljci, ili...?
-
Bodkin
#426 Re: Kako nastadosmo - od boga ili vanzemaljaca, ili je to isto?
Sori druze, nisam gledao sninak. Citao sam skoro clanak na NG gdje, ako se dobro sjecam, svemir se siri brze od brzine svjetlosti.
A brzinu svjetlosti od 300k sam uzeo kao referencu jer je mjerljiva. Mozemo izmjeriti koliko bi nam trebalo jer posmatramo suncevu svjetlost. Uglavnom facinantne stvari
A brzinu svjetlosti od 300k sam uzeo kao referencu jer je mjerljiva. Mozemo izmjeriti koliko bi nam trebalo jer posmatramo suncevu svjetlost. Uglavnom facinantne stvari
- Dozer
#427 Re: Kako nastadosmo - od boga ili vanzemaljaca, ili je to isto?
Evo snimka:
A koga zanima, i ko ima vremena naravno, ovdje moze pratiti sve - SOHO
Postoje ljudi koji to prate 24/7/365 i ponekad uspiju skinuti nesto prije nego NASA to makne...
Ovdje je 24/7 pogled na Zemlju sa ISS-a - ISS Live Cam. I ovdje ljudi uspiju maznuti ponesto prije nego NASA prekine prenos...
A ovo je jedan od zadnjih snimaka obicnih ljudi-svjedoka:
Ili, kako ovo drugacije objasniti nego - vanzemaljci.
Ili, pogledajte ovo, iz ove godine. Nasao sam ovo i sam na GE, premjerio, i dobio pravilan krug precnika 8,47m:
A koga zanima, i ko ima vremena naravno, ovdje moze pratiti sve - SOHO
Postoje ljudi koji to prate 24/7/365 i ponekad uspiju skinuti nesto prije nego NASA to makne...
Ovdje je 24/7 pogled na Zemlju sa ISS-a - ISS Live Cam. I ovdje ljudi uspiju maznuti ponesto prije nego NASA prekine prenos...
A ovo je jedan od zadnjih snimaka obicnih ljudi-svjedoka:
Ili, kako ovo drugacije objasniti nego - vanzemaljci.
Ili, pogledajte ovo, iz ove godine. Nasao sam ovo i sam na GE, premjerio, i dobio pravilan krug precnika 8,47m:
-
saimidin
#428 Re: Kako nastadosmo - od boga ili vanzemaljaca, ili je to isto?
Dozer wrote:Pa, ako se pogledaju neki klipovi sa nekim snimcima, npr. ovaj zadnji s objektom pored Sunca, nije tesko pretpostaviti da sigurno imaju daleko napredniju tehnologiju od nas. Dok se mi przimo i na Zemlji, tako daleko od Sunca, oni se uredno "parkiraju" pored njega i tako stoje satima...
Da napomenem da se od ovog snimka koji se pojavio 2012, pa do danas, takvih objekata pored Sunca snimilo na desetine. Naucnici se pitaju da li tim objektima zvijezde sluze kao nama benzinske pumpe, jer je ocigledno da nesto crpe iz Sunca...
Takodjer, ne smijemo zaboraviti da se sve sto mi "znamo" o svemiru, njegovom postanku, ali i stvarima poput najvece moguce brzine (svjetlosti), zasniva na nasim pretpostavkama i teorijama, koje uopste ne moraju biti tacne...
Vec spomenuh slucaj nedavno snimljene galaksije za koju su proracunali da se od nas udaljava puno brze od brzine svjetlosti.
Cinjenicno stanje jeste da mi - nemamo pojma ni o cemu. Za pocetak, nemamo pojma kako smo mi sami nastali, jer i to je sve jos uvijek na nekim pretpostavkama i zasnovano na saznanjima koja imamo trenutno. Nemamo pojma ni sta sve imamo na ovoj planeti, na njenoj povrsini, a o okeanima da i ne pricamo...
Pretpostavljamo da je bio BigBang, prije nekih 4,5 milijarde godina, a nasa vrsta je stara jedva 250.000 godina. Cak i ako uzmemo da je ova teorija o BigBangu tacna, pa onda pogledamo samo nama vidljivi svemir i broj zvijezda i planeta u njemu, po meni je prakticno nemoguce da ne postoje jos minimalno desetine zivih vrsta tamo negdje.
A te vrste su se mogle razviti i par stotina hiljada godina prije nas, zar ne?
to sto ti nemas pojma ni o cemu, neznaci da i drugi neznaju.
nista se nemoze kretati brze od brzine svjetlosti.
ovo ti je prvo sto trebas nauciti, a ako hoces da tvrdis suprotno onda zasuci rukave pa dokazi to pred svijetom, al ne sa videoklipovima sa youtube-a, nego naucni rad pa nek i drugi kazu sta misle o tvojoj teoriji.
previse ti sumnjas u sve, a tako kad krenes onda ni nase postojanje nije bas sigurno, jer mozda smo i samo simulacija u nekom vanzemaljskom superkompjuteru.
dakle istina je ono sto je opceprihvaceno od strane vecine naucnika iz nekog polja, i to je istina dok se ne DOKAZE drugacije.
tvoja sumnja i relativiziranje svega do sada dokazanog je samo tvoja, za sav normalan svijet to je istina.
- Dozer
#429 Re: Kako nastadosmo - od boga ili vanzemaljaca, ili je to isto?
Ljudi, naucnici, vex izmjerili da se neka tijela u svemiru krecu brze od svjetlosti. Naggoglaj ako meni nw vjerujes.
A koliko ti znas o svemu, dovoljno je sto tako eksplicitno tvrdis da ne postoji nista brze od svjetlosti. Cak i za nas postoji nesto btze. Ostavljam ti da probas smisiti sta bi to bilo.
-
kerima1
#430 Re: Kako nastadosmo - od boga ili vanzemaljaca, ili je to isto?
Dozere,kako je nasa m**** brza od brzine svjetlosti? 
-
sizifinho
#431 Re: Kako nastadosmo - od boga ili vanzemaljaca, ili je to isto?
ništa se ne kreće brže od svjetlosti. Naučnici su pretpostavku dali, odnosno "zamislili" česticu tachyon. Također naučnici samo teoretiziraju o kvantnoj "isprepletenosti" ali ne postoji dokazana čestica koja putuje brže od svjetlosti. Nažalost dozeru tako ti je, ne znam odakle izvore vadiš, možda ih pogrešno interpretiraš. Dokazana nije čestica koja se kreće brže, a pogotovo ne tijelo koje se kreće brže od svjetlosti. Jbg. Nisi upravu.Dozer wrote:![]()
Ljudi, naucnici, vex izmjerili da se neka tijela u svemiru krecu brze od svjetlosti. Naggoglaj ako meni nw vjerujes.
A koliko ti znas o svemu, dovoljno je sto tako eksplicitno tvrdis da ne postoji nista brze od svjetlosti. Cak i za nas postoji nesto btze. Ostavljam ti da probas smisiti sta bi to bilo.
-
saimidin
#432 Re: Kako nastadosmo - od boga ili vanzemaljaca, ili je to isto?
Dozer wrote:![]()
nista se ne krece brze od svjetlosti.
kad to skontas, i prihvatis onda mozemo dalje pricat.
misao nema brzinu kretanja, o cemu ti, jedino ako racnas brzinu kretanja elektricnog impulsa kroz mozdane celije, u procesu stvaranja misli, ali to je znatno sporije od brzine svjetlosti.
- Towelie
#433 Re: Kako nastadosmo - od boga ili vanzemaljaca, ili je to isto?
Ne moraju uopste da putuju. Mogu da "saviju prostor" koristeci crvotocine i predju rastojanje od miliona svetlosnih godina u trenu. To je i za ljude realnija opcija nego putovanje brzinom svetlosti.Bodkin wrote:Odlicna tema. U ovom kontekstu Bog i nije nista drugo nego vanzemaljac ili alien nama jel tako?
Ali jos je interesantnije na kojem su stupnju civilizacije i razvoja ti alieni. Mi smo decenijama daleko, mozda i stoljecima od pogona koji bi isao svjetlosnom brzinom. Negdje sam prcitao da svjetlu treba 19 minuta od marsa do nas kad nam je mars najblizi u orbiti (sto ce biti sad u avgustu pa ko zna kad). Dakle do marsa koji je tu do nas. Koliko tek treba do ruba galaksije. Dakle ti alieni da bi dosli do nas bi trebali imati tehnologiju koja je brza od brzine svjetlosti da bi dobacili iz neke dalje galaksije. Sto ce reci da je to puno veca razlika nego danasnja amerika i npr stari egipar
- Towelie
#434 Re: Kako nastadosmo - od boga ili vanzemaljaca, ili je to isto?
Inace, a propo price o vanzemaljcima, zanimljiv je Fermijev paradoks. Dakle, ako postoji neka nama superiorna civilizacija (ili hiljade njih) sasvim je realno ocekivati da makar neke od tih civilizacija imaju tehnologiju za interstelarna putovanja. Stoga, realno bi bilo ocekivati male zelene ( ili ljubicaste i metalik
) na Zemlji. Medjutim, za sad nista od toga.
Je li to napredne civilizacije ne postoje ili se iz nekog razloga skrivaju od nas?
Je li to napredne civilizacije ne postoje ili se iz nekog razloga skrivaju od nas?
-
sizifinho
#435 Re: Kako nastadosmo - od boga ili vanzemaljaca, ili je to isto?
Hahasaimidin wrote:Dozer wrote:![]()
nista se ne krece brze od svjetlosti.
kad to skontas, i prihvatis onda mozemo dalje pricat.
misao nema brzinu kretanja, o cemu ti, jedino ako racnas brzinu kretanja elektricnog impulsa kroz mozdane celije, u procesu stvaranja misli, ali to je znatno sporije od brzine svjetlosti.
zajebo se Dozer googlajući. Kad kucaš na google "what is faster than speed of light", jave se članci koji govore o kvantnoj zapletenosti, odnosno da ako izmjeriš "spin" jedne čestice na jednom kraju univerzuma, automatski znaš spin njene "suprotne" čestice na drugom kraju univerzuma, brže i od same brzine svjetlost. To često prikazuju primjerom da ako neko nosi crvenu i plavu čarapu UVIJEK, i pokaže ti crvenu ti automatski znaš da je druga plava, čak i prije nego svjetlo dođe do tvog oka. Naravno, ovaj pojam je samo misaoni eksperiment, ne možeš izmeriti njegovu brzinu.
Towelie, hvala ti što si spomenuo Fermijev paradox, krajnje je zanimljiv.
No ne može se nazvati paradoksom u potpunosti jer možda ti mali zeleni jesu tu, ali su u nekom stealth modu i posmatraju nas... mislim samo bzvz govorim, nije da vjerujem u to
- Ludzak
#436 Re: Kako nastadosmo - od boga ili vanzemaljaca, ili je to isto?
gdje se onda ti alieni skrivaju ? Na Marsu možda nisu. Jer na Marsu ima toliko sondi i kamera, a da ni jedan snimak aliena nisu obuhvatili. Onda se oni očito skrivaju ili se transformišu u vantjelesnu dimenziju. Ili su oni u sasvim drugoj galaksiji ili planeti.
- piupiu
#437 Re: Kako nastadosmo - od boga ili vanzemaljaca, ili je to isto?
Pa, koje bi se normalno interstelarno biće htjelo s nama upoznati?Towelie wrote: Je li to napredne civilizacije ne postoje ili se iz nekog razloga skrivaju od nas?
-
sizifinho
#438 Re: Kako nastadosmo - od boga ili vanzemaljaca, ili je to isto?
ma smiješno je uopšte pričati sa sigurnosti o nečemu što ne znamo, to apsolutno ne možeš naučno objasniti, dokazati, već samo možeš pretpostavljati ovako, ili pretpostavljati onako. Ovdje ljudi lijepe klipove nekakve, članke itd, a svi ti članci su bijasni, potječu od UFO freakova koji će tražiti dokaz za postojanje vanzemaljaca u zagorjelom hljebu iz tostera.Ludzak wrote:gdje se onda ti alieni skrivaju ? Na Marsu možda nisu. Jer na Marsu ima toliko sondi i kamera, a da ni jedan snimak aliena nisu obuhvatili. Onda se oni očito skrivaju ili se transformišu u vantjelesnu dimenziju. Ili su oni u sasvim drugoj galaksiji ili planeti.
Oh vidi, tost zagorio -> mora da su vanzemaljci.
@piupiu
Meni je presmješno kako je čovjek uvjeren da biće, koje postoji tamo negdje, poštuje zakone koji se odnose na čovjeka. Mene JAKO zanima kvantna fizika, imam nesreću što nikad nisam učio fiziku u srednjoj i osnovnoj jer me tad nije zanimalo a sad me nevjerovatno interesuje sve, pogotovo to o kvantnoj, jer ništa nije onako kako bi trebalo biti i stalno se otkriva nešto novo. Eh sad, kad skontaš da naučnici koji znaju sijaset zakona, šta uzrokuje šta, i zašto...ti naučnici svaki dan otkriju nešto u domenu kvantnosti što čovjek nije mogao zamisliti, a tek smo počeli grebati površinu ledenog brijega.
Uzevši to u obzir, i činjenicu da postoji nebrojivo planeta u univerzumu, čovjek razmatra samo one koji bi mogli podržati život kakvim ga mi znamo. A kvantna fizika nam kaže da mi UOPŠTE ne znamo život.
Mora li interstelarno biće imati fizičke granice i mora li biti unutar našeg prostorno-vremenskog kontinuuma. Moraju li biti organski i mogu li biti anorganski. Možda su čista energija.
Ako su u domenu kvantnosti, onda su definitivno tu, samo što mi to ne možemo sad ni zamisliti a kamol dokazati.
Možda sad neko iz kvantnog carstva meni šapće gluposti koje ja pišem mjesto da učim
- Dozer
#439 Re: Kako nastadosmo - od boga ili vanzemaljaca, ili je to isto?
Ako postoje, a ja sam siguran da postoje, i ako mogu doci donas, onda su oni u odnosu na nas nesto slicno kao sto bismo mi danas bili za neandertalce.
Da li bismo se mi pokazali nenadertalcima, pojavili im se u kakvom porseu, i kako bi se to zavrsilo...?
Sto se tice brzina, da li mozemo uhvatiti svjetlost? Opipati je? Da li je materijalna? Nije. Ali, ipak smo smislili nacin kako da mjerimo njenu snagu i brzinu. I dosli smo do toga da se ona prostire, ili krece, kako ko voli, brzinom od 300.000 km/h, ili 83.333,33 m/s.
Da li je nasa misao uhvatljiva? Mozemo li je opipati? Materijalna je? Nije. Ail, i za nju smo ipak uspjeli smisliti nacin kako da je mjerimo, tj. da mjerimo elektricne impulse u mozgu. Jeste, sporiji su od 83.333,33 m/s, ili jos perciznije - mi jos uvijek i ne znamo tacno kako nas mozak funkcionise i sta sve moze, pa samim tim je pomalo prepotentno reci da smo nesto skontali.
Ali, cak iako mozemo izmjeriti kolicinu i brzinu elektricnih impulsa u nasem mozgu, nasa misao je i dalje neuporedivo brza od toga, ali i od svjetlosti.
Napravite sami sebi eksperiment i dok ovo citate zamislite plazu na Havajima. Da li je to brze od svjetlosti, odnosno da li bi svjetlost stigla do tamo brze od vase misli? Nije jer je limitirana na 83.333 m/s, a Havajska plaza je, ipak, malo dalje od toga
Ajnstajnova teorija je jos uvijek validna, ali, kako fizicar Charles Bennet sa Hopkinsa kaze - brzina u vakuumu nema granica, odnosno brzina sirenja svemira nema granica.
Malo je ovo kompleksno iz razloga sto se tijela u svemiru ne krecu sama za sebe, nego se krecu zajedno sa prostorom, tj. svemir se siri i sa sobom "vuce" sve objekte.
Ili, recimo to ovako. Poznata je grupa galaksija Hydra koja je od nas udaljena oko 3 biliona svjetlosnih godina. Njeno svjetlo, tj. nama vidljivi spektar, prestaje da dolazi do nas i astronomi i fizicari na osnovu toga zakljucuju da se Hydra krece brze od svjetlosti s obzirom da nesto ne mozes stici ako se krece brze od tebe, tj. da se svemir siri brze od brzine svjetlosti.
Da li bismo se mi pokazali nenadertalcima, pojavili im se u kakvom porseu, i kako bi se to zavrsilo...?
Sto se tice brzina, da li mozemo uhvatiti svjetlost? Opipati je? Da li je materijalna? Nije. Ali, ipak smo smislili nacin kako da mjerimo njenu snagu i brzinu. I dosli smo do toga da se ona prostire, ili krece, kako ko voli, brzinom od 300.000 km/h, ili 83.333,33 m/s.
Da li je nasa misao uhvatljiva? Mozemo li je opipati? Materijalna je? Nije. Ail, i za nju smo ipak uspjeli smisliti nacin kako da je mjerimo, tj. da mjerimo elektricne impulse u mozgu. Jeste, sporiji su od 83.333,33 m/s, ili jos perciznije - mi jos uvijek i ne znamo tacno kako nas mozak funkcionise i sta sve moze, pa samim tim je pomalo prepotentno reci da smo nesto skontali.
Ali, cak iako mozemo izmjeriti kolicinu i brzinu elektricnih impulsa u nasem mozgu, nasa misao je i dalje neuporedivo brza od toga, ali i od svjetlosti.
Napravite sami sebi eksperiment i dok ovo citate zamislite plazu na Havajima. Da li je to brze od svjetlosti, odnosno da li bi svjetlost stigla do tamo brze od vase misli? Nije jer je limitirana na 83.333 m/s, a Havajska plaza je, ipak, malo dalje od toga
Ajnstajnova teorija je jos uvijek validna, ali, kako fizicar Charles Bennet sa Hopkinsa kaze - brzina u vakuumu nema granica, odnosno brzina sirenja svemira nema granica.
Malo je ovo kompleksno iz razloga sto se tijela u svemiru ne krecu sama za sebe, nego se krecu zajedno sa prostorom, tj. svemir se siri i sa sobom "vuce" sve objekte.
Ili, recimo to ovako. Poznata je grupa galaksija Hydra koja je od nas udaljena oko 3 biliona svjetlosnih godina. Njeno svjetlo, tj. nama vidljivi spektar, prestaje da dolazi do nas i astronomi i fizicari na osnovu toga zakljucuju da se Hydra krece brze od svjetlosti s obzirom da nesto ne mozes stici ako se krece brze od tebe, tj. da se svemir siri brze od brzine svjetlosti.
There is no limit to how fast the universe can expand, says physicist Charles Bennett of Johns Hopkins University. Einstein's theory that nothing can travel faster than the speed of light in a vacuum still holds true, because space itself is stretching, and space is nothing. Galaxies aren't moving through space and away from each other but with space—like raisins in a rising loaf of bread. Some galaxies are already so far away from us, and moving away so quickly, that their light will never reach Earth. "It's like running a 5K race, but the track expands while you're running," Bennett says. "If it expands faster than you can run, you'll never get where you're going."
Last edited by Dozer on 23/08/2015 00:38, edited 1 time in total.
- Towelie
#440 Re: Kako nastadosmo - od boga ili vanzemaljaca, ili je to isto?
Pa ima i ta varijanta. Oni su tu u blizini, ali im nismo interesantni jer nismo na adekvatnom stepenu razvoja. Mozda su oni tu, ali mi nemamo tehnologiju da ih detektujemo. Mozda smo mi za njih jedna vrsta reality showa, gledaju nas ali se ne mesaju. Ima dosta opcija..piupiu wrote:Pa, koje bi se normalno interstelarno biće htjelo s nama upoznati?Towelie wrote: Je li to napredne civilizacije ne postoje ili se iz nekog razloga skrivaju od nas?Ako su napredniji od nas, onda nemaju zašto, osim ako tamo negdje ne vlada neki altruizam arhetip. A, tek ako saznaju kako smo paranoični i kako snimamo filmove o njima kao krvožednim Frankensteinima s buljavim okicama
- Dozer
#441 Re: Kako nastadosmo - od boga ili vanzemaljaca, ili je to isto?
A mozda smo i nekakav njihov geneticki eksperiment, pa nas nadgledaju kao sto i mi stalno nadgledamo kojekakve zamorce u laboratorijama...?
Ali, meni je vrlo interesantno kako niko ne zeli da prokometarise one (samo) 3 stvari koje spomenuh, a ima ih na hiljade. Nema objasnjenja, a
Vazda je bilo lakse zabiti vugla u pijesak i cekati da prodje kisa, pa cemo onda malo o vjetru
Dakle - predmet u Kairu, lobanja za koju je nepobitno utvrdjeno da nije s ove planete, i ovaj snimak objekta pored Sunca
Fakat me zanima vase misljenje.
Ali, meni je vrlo interesantno kako niko ne zeli da prokometarise one (samo) 3 stvari koje spomenuh, a ima ih na hiljade. Nema objasnjenja, a
Vazda je bilo lakse zabiti vugla u pijesak i cekati da prodje kisa, pa cemo onda malo o vjetru
Dakle - predmet u Kairu, lobanja za koju je nepobitno utvrdjeno da nije s ove planete, i ovaj snimak objekta pored Sunca
Fakat me zanima vase misljenje.
-
sizifinho
#442 Re: Kako nastadosmo - od boga ili vanzemaljaca, ili je to isto?
...
Ma sta pricas bolan, cuj svjetlost nije materijalna... fotoni su cestice (i talasi u isto vrijeme).
A znas li kako misli nastaju? Neuroni pucaju impulse. A znas li kojom brzinom se impulsi krecu? Rekao bih da je svjetlost pak koju galajsiju brza.
Ti poredis svemir sa cesticom, Dozeru jarane, zasto ne priznas da bar sro se ovog tice nisi upravu...
Ma sta pricas bolan, cuj svjetlost nije materijalna... fotoni su cestice (i talasi u isto vrijeme).
ako je ovo brzina svjetlosti, ja sam Einstein. Vec smo rekli da se u svemiru nista ne krece brze od svjetlosti, a 300.000 km/h nije brzina svjetlosti. Fizika nije kuhanje pa da odokativno ocjenis koliko treba brasna.Dozer wrote:300.000 km/h, ili 83.333,33 m/s.
haha, da li ti znas da tvoje misli ne putuju na Havaje vec samo stvaras sliku u svojoj glavi, dok svjetlost ipak, stize na havaje?Napravite sami sebi eksperiment i dok ovo citate zamislite plazu na Havajima. Da li je to brze od svjetlosti, odnosno da li bi svjetlost stigla do tamo brze od vase misli? Nije jer je limitirana na 83.333 m/s, a Havajska plaza je, ipak, malo dalje od toga
A znas li kako misli nastaju? Neuroni pucaju impulse. A znas li kojom brzinom se impulsi krecu? Rekao bih da je svjetlost pak koju galajsiju brza.
[/quote]Ajnstajnova teorija je jos uvijek validna, ali, kako fizicar Charles Bennet sa Hopkinsa kaze - brzina u vakuumu nema granica, odnosno brzina sirenja svemira nema granica.
There is no limit to how fast the universe can expand, says physicist Charles Bennett of Johns Hopkins University. Einstein's theory that nothing can travel faster than the speed of light in a vacuum still holds true, because space itself is stretching, and space is nothing. Galaxies aren't moving through space and away from each other but with space—like raisins in a rising loaf of bread. Some galaxies are already so far away from us, and moving away so quickly, that their light will never reach Earth. "It's like running a 5K race, but the track expands while you're running," Bennett says. "If it expands faster than you can run, you'll never get where you're going."
Ti poredis svemir sa cesticom, Dozeru jarane, zasto ne priznas da bar sro se ovog tice nisi upravu...
- piupiu
#443 Re: Kako nastadosmo - od boga ili vanzemaljaca, ili je to isto?
Sizife, moje interstelarno biće mora biti fizičko, imati dvije noge i dvije ruke i buljave okice. Može i rep, ako baš mora. Drugačije ga ne mERem prepoznat'.
Ja sam se samo malo zezala gore.
Super je kvantna fizika, sve dok se ne miješa s metafizikom.
-
sizifinho
#444 Re: Kako nastadosmo - od boga ili vanzemaljaca, ili je to isto?
Što se tiče kostiju, jest teško falsifikovati kost... nedavno su kao iskopali ogromnu familiju divova koja je kao dokaz da su nekad zemljom hodili ljudi visoki po 5 metara. Hoću li i u to vjerovati?
Tu kuglu što sisa sunce...da si samo malo potražio na internetu po nekim vijabilnijim izvorima našao bi da je to fenomen koji se zove Sunčano koronalno izbacivanje masa, odnoso fenomen unutar fenomena koji se zove formiranje koronalnih šupljina...

ako je ovo brzina svjetlosti, ja sam Einstein. Vec smo rekli da se u svemiru nista ne krece brze od svjetlosti, a 300.000 km/h nije brzina svjetlosti. Fizika nije kuhanje pa da odokativno ocjenis koliko treba brasna.Dozer wrote:300.000 km/h, ili 83.333,33 m/s.
haha, da li ti znas da tvoje misli ne putuju na Havaje vec samo stvaras sliku u svojoj glavi, dok svjetlost ipak, stize na havaje?Napravite sami sebi eksperiment i dok ovo citate zamislite plazu na Havajima. Da li je to brze od svjetlosti, odnosno da li bi svjetlost stigla do tamo brze od vase misli? Nije jer je limitirana na 83.333 m/s, a Havajska plaza je, ipak, malo dalje od toga
[/quote]Ajnstajnova teorija je jos uvijek validna, ali, kako fizicar Charles Bennet sa Hopkinsa kaze - brzina u vakuumu nema granica, odnosno brzina sirenja svemira nema granica.
Što se tiče kostiju, jest teško falsifikovati kost... nedavno su kao iskopali ogromnu familiju divova koja je kao dokaz da su nekad zemljom hodili ljudi visoki po 5 metara. Hoću li i u to vjerovati?
Tu kuglu što sisa sunce...da si samo malo potražio na internetu po nekim vijabilnijim izvorima našao bi da je to fenomen koji se zove Sunčano koronalno izbacivanje masa, odnoso fenomen unutar fenomena koji se zove formiranje koronalnih šupljina...

- Towelie
#445 Re: Kako nastadosmo - od boga ili vanzemaljaca, ili je to isto?
S tim u vezipiupiu wrote:Sizife, moje interstelarno biće mora biti fizičko, imati dvije noge i dvije ruke i buljave okice. Može i rep, ako baš mora. Drugačije ga ne mERem prepoznat'.Ja sam se samo malo zezala gore.
HAJZENBERG I PRIRODNA FILOZOFIJA
http://www.doiserbia.nb.rs/img/doi/0352 ... 15021A.pdf
-
belfy
#446 Re: Kako nastadosmo - od boga ili vanzemaljaca, ili je to isto?
hvala za ovaj link. jako zanimljiv i poucan.Towelie wrote:S tim u vezipiupiu wrote:Sizife, moje interstelarno biće mora biti fizičko, imati dvije noge i dvije ruke i buljave okice. Može i rep, ako baš mora. Drugačije ga ne mERem prepoznat'.Ja sam se samo malo zezala gore.
HAJZENBERG I PRIRODNA FILOZOFIJA
http://www.doiserbia.nb.rs/img/doi/0352 ... 15021A.pdf
-
Bodkin
#447 Re: Kako nastadosmo - od boga ili vanzemaljaca, ili je to isto?
Ili im nismo zanimljiviTowelie wrote:Inace, a propo price o vanzemaljcima, zanimljiv je Fermijev paradoks. Dakle, ako postoji neka nama superiorna civilizacija (ili hiljade njih) sasvim je realno ocekivati da makar neke od tih civilizacija imaju tehnologiju za interstelarna putovanja. Stoga, realno bi bilo ocekivati male zelene ( ili ljubicaste i metalik) na Zemlji. Medjutim, za sad nista od toga.
- cenecimoveocino
#448 Re: Kako nastadosmo - od boga ili vanzemaljaca, ili je to isto?
Piramide u Visokom 
-
Bodkin
#449 Re: Kako nastadosmo - od boga ili vanzemaljaca, ili je to isto?
Samo da dodam, sve i da postoji civilizacija koja je toliko napredna da je savladala brzinu svjetlosti, svemir je toliko velik da i dalje mogu biti dovoljno daleko da im trebaju hiljade godina da dodju do nas. Ok, mozemo pretpostaviti da zive duze od nas i da poimaju vrijeme drugacije od nas ali tovne mijenja stvarBodkin wrote:Ili im nismo zanimljiviTowelie wrote:Inace, a propo price o vanzemaljcima, zanimljiv je Fermijev paradoks. Dakle, ako postoji neka nama superiorna civilizacija (ili hiljade njih) sasvim je realno ocekivati da makar neke od tih civilizacija imaju tehnologiju za interstelarna putovanja. Stoga, realno bi bilo ocekivati male zelene ( ili ljubicaste i metalik) na Zemlji. Medjutim, za sad nista od toga.
- Towelie
#450 Re: Kako nastadosmo - od boga ili vanzemaljaca, ili je to isto?
To stoji, mozda je nasa galaksija samo periferija zbivanja u univerzumu pa ne zele uopste da dolaze. S druge strane, ne moraju alieni da putuju u konvencionalnom smislu jer bi im i pri brzini svetlosti za neke destinacije trebalo milionima godina da stignu. Naprave ljudi crvotocinu, i eto te na drugom kraju univerzuma dok si reko keks.Bodkin wrote:Samo da dodam, sve i da postoji civilizacija koja je toliko napredna da je savladala brzinu svjetlosti, svemir je toliko velik da i dalje mogu biti dovoljno daleko da im trebaju hiljade godina da dodju do nas. Ok, mozemo pretpostaviti da zive duze od nas i da poimaju vrijeme drugacije od nas ali tovne mijenja stvarBodkin wrote:Ili im nismo zanimljiviTowelie wrote:Inace, a propo price o vanzemaljcima, zanimljiv je Fermijev paradoks. Dakle, ako postoji neka nama superiorna civilizacija (ili hiljade njih) sasvim je realno ocekivati da makar neke od tih civilizacija imaju tehnologiju za interstelarna putovanja. Stoga, realno bi bilo ocekivati male zelene ( ili ljubicaste i metalik) na Zemlji. Medjutim, za sad nista od toga.