Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
supercali

#426 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by supercali »

Niemand wrote:
supercali wrote: A to je koliko :)
Cca 100 maraka za popuniti humidor
Pffff.. cuj 100. Pa necu ga puniti drinom obicnom. :D
Onda te lakse oblaciti nego ti puniti humidor :)
Niemand

#427 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Niemand »

Da imam krcat humidor, ne bi ja sad pisala na forumu. :D :(
supercali

#428 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by supercali »

Niemand wrote:Da imam krcat humidor, ne bi ja sad pisala na forumu. :D :(
Da si blize napunio bi ti humidor pa ne bi ni ja bio na forumu :D
Niemand

#429 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Niemand »

-_-
supercali

#430 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by supercali »

Dogovorit cemo se ljudi smo niemand
delllboy79

#431 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by delllboy79 »

Capsicum wrote:
bersK wrote:Vecina ovih stvari gore spada u grupu "preseravanja" i za njih treba imat jak bankovni racun sa strane ili bit u kreditu nekom visokom. Da se ne lazemo, za lagodan zivot ilitiga jednostavan bez puno povuci-potegni situacija za troclanu porodicu ili cetveroclanu ne treba vise od 1,7 milje. NE TREBA.

Imam takve u familiji, dobro situirani i sve, citava familija se grebe od njih, al opet ljudi u kreditima i tegle pare s racuna da bi mogli da se uhodaju u "ministarski" osjecaj. Pod kreditima i dobrim platama, to ide na jahanje, to ljetuje u Turskoj, to ide po nekim zabitima europskim ovo ono i opet kazu slomise se.

Pod tim uslovima sto si gore nabrojao, to se jedino moze uracunat ako bas familija nema pametnija posla pa se kurci nekakvim bezglutenskim obrocima i nekim veganskim sranjima, a i parama generalno. - sve ostalo je ok.
Ja ne znam sto ljudi misle da je ovo "preseravanje"?! Valjda je raja ovdje toliko navikla na neimastinu i zivot ispod dostojanstva, da i normalan zivot izgleda kao luksuz. Ljudi moji, vecina ovih stvari je bila normalna (s izuzetkom ovih naprednih tehnologija koje jos nisu postojale), za prosjecnu porodicu srednje klase, jos prije vise od 30 godina. Zasto bi nekadasnji standard srednje klase danas predstavljao luksuz?
U ovome je sustina sto si napisao..
A nekadasnji standard srednje klase ? E to su nas danasnji politicari ubijedili da je to luksuz a istovremeno da je komunizam bio los.
Eto to je dokaz koliko su vjesti lazovi toliko su dobri u laganju ne da ce nam biti bolja buducnost nego i u lazima da nam je prije bilo lose.
delllboy79

#432 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by delllboy79 »

MOSALJOZE wrote: Joj teme pišaj po sirotinji.

:run:

Tema je postanimo svjesni da smo sirotinja ili da nismo daleko od toga.
Cak i oni koji misle da dobro zive ustvari jedva prezivljajaju i zive zivote koji su daleko od dobrog.
Niemand

#433 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Niemand »

Ma i njima postane jasno dje zive najkasnije kad se razbole.
hzsa22

#434 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by hzsa22 »

Supruga i ja ekstra zivjeli sa 2200. Nismo se sad preseravali, neke skuplje stvari na rate naravno uzimali. Zbog priroda posla, uglavnom oboje jeli vani pa opet uspijevali nesto sitno i ustediti. Sad je kucni budzet duplo veci, i jedina razlika koju primjetim jeste samo na tome da se puno vise ustedi. Dakle, apsolutno isto zivimo. Najveca razlika je u tom nekom psihickom miru da se ne bojis nekog veceg iznenadnog troska.
madner

#435 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by madner »

Skijanje se brzo uci :D

Nekad cijeli razredi isli, mada sto jest jest, bar pola nije imalo pojma, prvi put stali tako na skije. :D
probook

#436 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by probook »

E jbg sada otisli ste siroko... svako je drugaciji... ja npr ne idem na zimovanje, a na ljetovanje idem po nagovoru zene - iskreno mrzim more i ne bih nikada otisao na more.
Sa druge strane znam ljeti cesto sazvati raju i puknuti 150 KM na rostilj i pivo, onda npr ne izlazim u grad skoro nikad (nocni povod), ali recimo cesto idem u kino sa rajom, a ode se i na ruckove sa prijateljima i kumovima prilicno cesto - znaci opet dodje na isto kao da izlazim uvece.

Uglavnom koliko sam vidio slozili smo se u je jednom - samcu treba 1500 KM, porodici treba 3000 KM (i da se ostavlja sa strane svaki mjesec) i to je to za koliko toliko lagodan zivot.

Medjutim sve ovo pada u vodu ako se pare trose na lijekove, sto znaci da je najbitnije zdravlje ;)
kox

#437 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by kox »

Za 4-očlanu porodicu u Sarajevu je prema mom mišljenju za relativno lagodan život sa aspekta finansija potrebno oko 2000 km i to bez neke velike mjesečne rate za kredit ili sl. Možda koja stotina manje, ovisno o okolnostima. Naravno, može se živjeti i sa mnogo manje ali lagodno - teško.
Muhamed Đakmić

#438 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Muhamed Đakmić »

Pitam se da imate priliku razgovarati sa nekim iz neke pripizdine iz bivše Jugoslavije kako bi se osjećao da mu spomenete život srednje klase i ljetovanja i zimovanja :D
supercali

#439 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by supercali »

Muhamed Đakmić wrote:Pitam se da imate priliku razgovarati sa nekim iz neke pripizdine iz bivše Jugoslavije kako bi se osjećao da mu spomenete život srednje klase i ljetovanja i zimovanja :D
Da imas priliku pitati djecu cece todorica hastora i sl pitam se kako bi se ti osjecao
Muhamed Đakmić

#440 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Muhamed Đakmić »

Pa ne sporim ja to, ali malo je pretjerano tvrditi da se u Jugoslaviji živjelo na visokoj nozi kad nije.

Naravno, sistem je bio uređen i da je opstao do danas vjerovatno bi proizveo ovaj život o kojem govorimo na temi za najveći dio stanovništva, ali bilo je tad bijede koliko hoćeš, samo što su očekivanja bila znatno niža.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#441 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by _BataZiv_0809 »

Bijede ima svuđe
supercali

#442 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by supercali »

Muhamed Đakmić wrote:Pa ne sporim ja to, ali malo je pretjerano tvrditi da se u Jugoslaviji živjelo na visokoj nozi kad nije.

Naravno, sistem je bio uređen i da je opstao do danas vjerovatno bi proizveo ovaj život o kojem govorimo na temi za najveći dio stanovništva, ali bilo je tad bijede koliko hoćeš, samo što su očekivanja bila znatno niža.
Pa u americi koja vazi za najnapredniju najjacu drzavu na svijetu naci ces bijedu i to cak vecu nego ovdje
Koliko ovdje ima beskucnika procentualno a koliko tamo itd itd

Ocekivanja zavise od osobe do osobe kao i ovdje sto pricamo da nemaju svi iste potrebe preference i sl

E sada ako uzmemo vremensku razliku od cca 30 godina nisi tada mogao ocekivati mobitel kao zastupljen kod siroke narodne mase i sl al je zato i tada bilo sta je neki standard za pojedinca pa je tu bio videorekorder kao standard pa ovo pa ono sto je nesto kao sada komp mobitel i sl itd itd
Muhamed Đakmić

#443 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Muhamed Đakmić »

Pa ja ne znam nikog ko nema kvalitetan mobitel ili laptop jer ga ne može priuštiti.
cyprus

#444 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by cyprus »

cyprus wrote:2 x 1000 KM je i više nego solidno, ako se odnosi samo na dvoje...
Da potvrdim prošlogodišnje mišljenje... Doduše, sad sam možda i skromniji... Mislim da i troje-četvero može fino živjet od 2000...
Gojeni H

#445 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Gojeni H »

madner wrote:Ne dam vise od 900 na komad odjece, pa da ne znam kakav je taj Bogner ko marka :evil:
Pu, hebem ti bijedu ... ja nista bRez Dizela ili onog Tomija Hilfigerasa (River Ajlend samo kad se blizi prvi)... pa kad zakacim majicu naprijed u tole, a kopca od kaisa k'o u Dzon Vejna ... sjooj, vazda glavni u selu.
Mea_parvitas

#446 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Mea_parvitas »

Muhamed Đakmić wrote:Pa ja ne znam nikog ko nema kvalitetan mobitel ili laptop jer ga ne može priuštiti.
Ti si na Poljinama stacioniran izgleda i kreces se u dobro situiranom drustvu?
SmokingMan

#447 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by SmokingMan »

Muhamed Đakmić wrote:Pa ja ne znam nikog ko nema kvalitetan mobitel ili laptop jer ga ne može priuštiti.
A život na rate?Ljudi jednostavno podliježu zaduživaju kako bi sebi prskrbili stvari koje su realno manje bitne u životu.Ali čovjekova pohlepa prevazilazi njegove mogućnosti.Većina ljudi,ne samo u BIH već i šire,je opterečena statusom u društvu.Radije će se "zadužiti" za skupi Macbook,najnoviji Iphone,auto,pa makar jedva,od ostatka plate,odvajao za osnovne namirnice.
ultima_palabra

#448 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by ultima_palabra »

Gojeni H wrote:
madner wrote:Ne dam vise od 900 na komad odjece, pa da ne znam kakav je taj Bogner ko marka :evil:
Pu, hebem ti bijedu ... ja nista bRez Dizela ili onog Tomija Hilfigerasa (River Ajlend samo kad se blizi prvi)... pa kad zakacim majicu naprijed u tole, a kopca od kaisa k'o u Dzon Vejna ... sjooj, vazda glavni u selu.
Tommy je u Čemerici žnj marka, nešto ko kod nas New Yorker ili Waikiki :mrgreen:
Gojeni H

#449 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Gojeni H »

ultima_palabra wrote: Tommy je u Čemerici žnj marka, nešto ko kod nas New Yorker ili Waikiki :mrgreen:
'Ta znaju Amerikanci ... mozda kako utisnuti zig kravi.
madner

#450 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by madner »

ultima_palabra wrote:
Gojeni H wrote:
Tommy je u Čemerici žnj marka, nešto ko kod nas New Yorker ili Waikiki :mrgreen:
Dobro, ono middle class.

Uglavnom kupio ja nove skije neki dan i da uparim tole i pancerice, kad nema. :evil:
Post Reply