Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Captain Hindsight

#426 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Post by Captain Hindsight »

ABH017 wrote:
Ne zamjeri, ali ja na ateističku temu uletim samo slučajno, dok na vjerskim temama u pravilu je uvijek više nevjernika.
Meni, sama ta činjenica, jasno govori koga šta svrbi. I to nije moj utisak, to je fakat.
Jasno je ko dan. Ateisti se osjećaju superiorno u raspravama sa vjernicima, jer kad uletite ovako kao Ti i kolega ti broj 15, raspravljajući se o stvarima o kojima očito nemate znanje. A ateistima nije teško raspravljati o vjerskim knjigama jer su pune rupa. Neću da Vam kvarim sijelo. Dosta sam vidio. I niste zanimljivi ni jedni ni drugi.

Postavio sam Ti pitanje koje u sebi nosi naslov teme, a Ti mene naruži, jer bi radije raspravljao o nečemu o čemu očito nemaš pojma. Ali bi se natezao sa ateistima rađe. A to meni govori dovoljno o tome zašto si ovdje. Pa hajde. Sa srećom. Ali boga mi, izvući ćeš deblji kraj, po do sad ponuđenom. Sa srećom. :mrgreen:
ABH017

#427 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Post by ABH017 »

aurora313 wrote:
ABH017 wrote:...Postoje li naučnici čija se mišljenja razilaze po pitanju teorije gravitacije? Naravno da ne postoje, jer je teorija gravitacije nepobitna činjenica. Ja bih volio da je tako i sa evolucijom i da imamo dokaze, šta i kako, ali nemamo.
Ti izmješa kruške i jabuke. Gravitacija je svuda jednaka bar koliko nam je Njutn to izračunao (oscilacije postoje ali zanemarimo ih). Evolucija nije zakon fizike koji se može izračunati formulom isto kao što se ne možemo nas dva uporediti (ja sam ljepši :D ).

Ali dokaza za evoluciju ima na pretek. Naravno, ako to nekoga interesuje...
Ne mješam ja, već vi. Vi kad hoćete da kažete da evolucija nije samo teorija, poredite je sa gravitacijom. To nisu dokazi, već naučne pretpostavke.
ABH017

#428 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Post by ABH017 »

harač wrote:
Plavo-bijeli wrote:
ruud wrote:Kad će ovi današnji majmuni postati ljudi onda?
zašto bi današnji majmuni postali uopšte ljudi?
ono kad čovjek nije siguran da li je sagovornik imbecil ili trola :D
Koliko ti imaš godina uopšte, kad je jedino što znaš provociranje i omalovažavanje?
Jesu te to naučili tata i mama, ili si već preživio pubertet, pa si se sam drznuo da budeš nekulturan i bezobrazan, uprkos lijepom odgoju od strane roditelja?
aurora313

#429 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Post by aurora313 »

ABH017 wrote:
aurora313 wrote:
ABH017 wrote:...Postoje li naučnici čija se mišljenja razilaze po pitanju teorije gravitacije? Naravno da ne postoje, jer je teorija gravitacije nepobitna činjenica. Ja bih volio da je tako i sa evolucijom i da imamo dokaze, šta i kako, ali nemamo.
Ti izmješa kruške i jabuke. Gravitacija je svuda jednaka bar koliko nam je Njutn to izračunao (oscilacije postoje ali zanemarimo ih). Evolucija nije zakon fizike koji se može izračunati formulom isto kao što se ne možemo nas dva uporediti (ja sam ljepši :D ).

Ne mješam ja, već vi. Vi kad hoćete da kažete da evolucija nije samo teorija, poredite je sa gravitacijom. To nisu dokazi, već naučne pretpostavke.
Da ne širimo, ipak su naučne predpostavke bolje od 'činjenice' da se konjem može odjahati u 'nebo'.
ABH017

#430 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Post by ABH017 »

Captain Hindsight wrote:Drži li naša stopala na zemlji ista sila koja "zadržava nebo da ne padne na zemlju"? Kako se naziva ta "Teorija" ili naučna Činjenica? Može li se ta "teorija" staviti na test?
Pa ti misliš, da ja mislim, da je nebo razapeto na ćet'ri direka iznad zemlje, pa onda ne vidim svrhu da ti odgovaram.
ABH017

#431 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Post by ABH017 »

Captain Hindsight wrote: Dok ti Boga gledaš svaki dan. :D Ako te zanima na osnovu čega, možda si trebao prvo pokazati interesovanje za evoluciju, proučiti malo, pa onda skupiti hrabrost da je demantuješ/demantiraš. :mrgreen:
S ovim si samo potvrdio to što sam rekao u prethodnom postu.
I ne vjerujem ti da si "zato" okrenuo priču.
ABH017

#432 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Post by ABH017 »

aurora313 wrote:
Plavo-bijeli wrote:Pitanje ti je pravo glupo ruud, zato si dobio i takve odgovore. Majmuni nisu nikad evoluirali u ljude, pa ne znam zašto bi ikad u budućnosti?
Pa... ne znam... nisam baš siguran. Znam da obratno fercera. :D
Pa, vjerujem.
Neki forumaši to svakodnevno potvrđuju. :sad:
ABH017

#433 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Post by ABH017 »

Captain Hindsight wrote:
ABH017 wrote:
Ne zamjeri, ali ja na ateističku temu uletim samo slučajno, dok na vjerskim temama u pravilu je uvijek više nevjernika.
Meni, sama ta činjenica, jasno govori koga šta svrbi. I to nije moj utisak, to je fakat.
Jasno je ko dan. Ateisti se osjećaju superiorno u raspravama sa vjernicima, jer kad uletite ovako kao Ti i kolega ti broj 15, raspravljajući se o stvarima o kojima očito nemate znanje. A ateistima nije teško raspravljati o vjerskim knjigama jer su pune rupa. Neću da Vam kvarim sijelo. Dosta sam vidio. I niste zanimljivi ni jedni ni drugi.

Postavio sam Ti pitanje koje u sebi nosi naslov teme, a Ti mene naruži, jer bi radije raspravljao o nečemu o čemu očito nemaš pojma. Ali bi se natezao sa ateistima rađe. A to meni govori dovoljno o tome zašto si ovdje. Pa hajde. Sa srećom. Ali boga mi, izvući ćeš deblji kraj, po do sad ponuđenom. Sa srećom. :mrgreen:
Živ ti meni i zdrav bio.
Ja te nisam ružio. Nije lijepo lagati.
Plavo-bijeli

#434 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Post by Plavo-bijeli »

ABH017 wrote:
aurora313 wrote:
Plavo-bijeli wrote:Pitanje ti je pravo glupo ruud, zato si dobio i takve odgovore. Majmuni nisu nikad evoluirali u ljude, pa ne znam zašto bi ikad u budućnosti?
Pa... ne znam... nisam baš siguran. Znam da obratno fercera. :D
Pa, vjerujem.
fercera obratno, ali samo u Kur'anu...

"Reci: Hoćete li da vam kažem koji su gori od takvih i koje će Allah još teže kazniti? Oni koje je Allah prokleo i na koje se rasrdio i u majmune i svinje pretvorio, oni koji su se šejtanu klanjali - njih čeka najgore mjesto, jer oni su najdalje s pravog puta odlutali." (Kur'an, 5:60)

Pošto su oni bahato odbili da se okane onoga što im se zabranjivalo, Mi smo im rekli:''Postanite majmuni prezreni!" (7:166)

Zanimljivo je to što su obični ljudi uspjeli toliko naljutiti svemoguće biće(zašto bi se svemoguće biće ljutilo, il je bilo to biće ljubomorno jer su ljudi klanjali na šejtane, tako to izgleda?!) koje ih je kaznilo kaznom koju viđamo samo u Grimovim bajkama, ali eto, "teorija evolucije nije zasnovana na dokazima nego na vjeri" 8)
Last edited by Plavo-bijeli on 29/12/2015 16:14, edited 1 time in total.
MyTao

#435 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Post by MyTao »

ABH017 wrote:
aurora313 wrote:

jesi li se kada zapitao zasto svake godine moras uzeti vakcinu protiv gripe? Evolucija nije nesto sto se desilo prije million I nesto godina I sve sto imamo od dokaza su fosili ( a postoji I to). Evolucija se desava konstantno... Postoje neoborivi dokazi koji je podrzavaju, ne samo pretpostavke (u tom slucaju nebi bila teorija, vec hipoteza)

Mogo bi ja pricati o ovom puno vise... o prelaznim vrstama koje I danas postoje, koje mozes svojim ocima vidjeti... Ali gdje poceti, kada te neko pita zasto I kad ce majmuni postati ljudi?? :-) :-)

To je kao da djetetu od dvije godine pokusas objasniti calculus.
ABH017

#436 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Post by ABH017 »

aurora313 wrote: Da ne širimo, ipak su naučne predpostavke bolje od 'činjenice' da se konjem može odjahati u 'nebo'.
Dobro jarane. I šta je tvoj problem?
Ja uopšte ne poričem teoriju evolucije i dosadašnja otkrića i pretpostavke. Prihvatam da je to vrlo moguća opcija razvoja. S druge strane, stvari koje i vjernici i nevjernici shvataju kruto, kao to putovanje na krilatom konju, uopšte ne shvatam tako bukvalno, kao ni Kur'anska opisivanja dženeta i džehenema.
Ali mi ne smeta, ako neko vjeruje tako.
Captain Hindsight

#437 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Post by Captain Hindsight »

ABH017 wrote:
Captain Hindsight wrote:Drži li naša stopala na zemlji ista sila koja "zadržava nebo da ne padne na zemlju"? Kako se naziva ta "Teorija" ili naučna Činjenica? Može li se ta "teorija" staviti na test?
Pa ti misliš, da ja mislim, da je nebo razapeto na ćet'ri direka iznad zemlje, pa onda ne vidim svrhu da ti odgovaram.
A ne vidiš svrhu da mi odgovoriš na pitanje vezano za naslov teme, a prigovaraš mi što napuštam priču o evoluciji, o kojoj ja nisam do tad ni slovo napisao, a i nema baš nikakve veze sa ovom temom. Ja sam ti postavio pitanje, a ti već pretpostavljaš sta ja znam šta ti misliš. Pa da je tako ne bih te ni pitao. Ja sam bio zainteresovan za raspravu o stvarima iz naslova teme a nisam zainteresovan da se natežem sa ateistima (ili vjernicima).

Da zaboravimo sad sve to. Ako si još uvijek zainteresiran/zainteresovan za raspravu o temi iz naslova, probaj mi odgovoriti, svojim riječima, na moja gorecitirana 3 vezana pitanja. Ako ne želiš, onda se dobro zapitaj zbog čega si ovdje.
ABH017

#438 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Post by ABH017 »

Plavo-bijeli wrote:
ABH017 wrote: Pa, vjerujem.
fercera obratno, ali samo u Kur'anu...

"Reci: Hoćete li da vam kažem koji su gori od takvih i koje će Allah još teže kazniti? Oni koje je Allah prokleo i na koje se rasrdio i u majmune i svinje pretvorio, oni koji su se šejtanu klanjali - njih čeka najgore mjesto, jer oni su najdalje s pravog puta odlutali." (Kur'an, 5:60)

Pošto su oni bahato odbili da se okane onoga što im se zabranjivalo, Mi smo im rekli:''Postanite majmuni prezreni!" (7:166)

Zanimljivo je to što su obični ljudi uspjeli toliko naljutiti svemoguće biće(zašto bi se svemoguće biće ljutilo, il je bilo to biće ljubomorno jer su ljudi klanjali na šejtane, tako to izgleda?!) koje ih je kaznilo kaznom koju viđamo samo u Grimovim bajkama, ali eto, "teorija evolucije nije zasnovana na dokazima nego na vjeri" 8)
:roll:
sigh

#439 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Post by sigh »

I ovo sa evolucijom je prezvakano x puta. Kad bi samo ovi sto je osporavaju realizirali da doslovno pokazuju nivo ignorancije i gluposti poput onih teoreticara zavjere sto su uvjereni da je zemlja ravna ploca ( ima i tih :D ) i da NASA ciljano obmanjuje ljude, mislim da vise nikad ne bi napravili upis na forumu. :wink:
Idemedosumom

#440 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Post by Idemedosumom »

Haj nemoj više evolucije ti :lol:
ABH017

#441 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Post by ABH017 »

Captain Hindsight wrote:
ABH017 wrote:
A ne vidiš svrhu da mi odgovoriš na pitanje vezano za naslov teme, a prigovaraš mi što napuštam priču o evoluciji, o kojoj ja nisam do tad ni slovo napisao, a i nema baš nikakve veze sa ovom temom. Ja sam ti postavio pitanje, a ti već pretpostavljaš sta ja znam šta ti misliš. Pa da je tako ne bih te ni pitao. Ja sam bio zainteresovan za raspravu o stvarima iz naslova teme a nisam zainteresovan da se natežem sa ateistima (ili vjernicima).

Da zaboravimo sad sve to. Ako si još uvijek zainteresiran/zainteresovan za raspravu o temi iz naslova, probaj mi odgovoriti, svojim riječima, na moja gorecitirana 3 vezana pitanja. Ako ne želiš, onda se dobro zapitaj zbog čega si ovdje.
Jasno da se ne može staviti na test.
Ako ćeš baš iskreno, nemam ja tu nekog svog mišljenja. Čitao sam da neka gravitaciona magnetna sila drži planete i ostala tijela na određenoj udaljenosti i smjeru kretanja. Tako sam nešto slično pročitao i u Kur'anu, pa i tog Boga doživljavam upravo i samo kao Silu. Tako ga i zamišljam, ali ne mislim da On(a) :D sad tu nešto mnogo troši energije oko toga. Mislim da je On to napravio tako i pustio da se koluta dok se sve ne potroši.
jasko_ba

#442 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Post by jasko_ba »

Jednostavno.
Image
jasko_ba

#443 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Post by jasko_ba »

I za one sto ne kontaju evoluciju (desni klik misa na sliku i view image da se detaljnije pregleda)
Image
ABH017

#444 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Post by ABH017 »

E moj jasko. Ti otvorio internet, ukucao teorija evolucije i došao do epohalnog otkrića.
:lol: :lol: :lol:
Plavo-bijeli

#446 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Post by Plavo-bijeli »

Nešto razmišljam koliko je inteligentnih muslimanskih naučnika kroz historiju posvetilo čitav život proučavanju Kur'ana, tražeći čuda u njemu.
Zamislite sad da su to vrijeme posvetili na istraživanju i proučavanju drugih stvari, koliko bi mi danas napredni bili. :o
jasko_ba

#447 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Post by jasko_ba »

ABH017 wrote:E moj jasko. Ti otvorio internet, ukucao teorija evolucije i došao do epohalnog otkrića.
ABH017 wrote:Ovaj mi liči na Dragana Marinkovića Macu. Jel' to taj?
Vidim, otvorio si jako posjećenu temu o njemu.
Šta nam Amon Ra ima reći na ove ishlapjele muslimanske vadione?
Nemoj mi se samo nasikirat.
Jah... A što se ti sikiraš?
Image
Ako si vec samo ovdje i nigdje vise, prestani pametovati ljudima i napadati ih. Tebi niko nije spomenuo, a trolas ubjedljivo najvise pored one 15-ke. Ignore lagano ako te ne zanima i miran si. :zzzz:
ABH017

#448 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Post by ABH017 »

jasko_ba wrote:
ABH017 wrote:E moj jasko. Ti otvorio internet, ukucao teorija evolucije i došao do epohalnog otkrića.
ABH017 wrote:Ovaj mi liči na Dragana Marinkovića Macu. Jel' to taj?
Vidim, otvorio si jako posjećenu temu o njemu.
Šta nam Amon Ra ima reći na ove ishlapjele muslimanske vadione?
Nemoj mi se samo nasikirat.
Jah... A što se ti sikiraš?
Image
Ako si vec samo ovdje i nigdje vise, prestani pametovati ljudima i napadati ih. Tebi niko nije spomenuo, a trolas ubjedljivo najvise pored one 15-ke. Ignore lagano ako te ne zanima i miran si. :zzzz:
Ako neko trola to si ti. Jel ovo tema o evoluciji? Nije. Otvori sebi temu o evoluciji i divi se svojim internet otkrićima. :run:
statixx

#449 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Post by statixx »

Sha je ba?! Sha mi znamo sha je bilo prije milion godina. Ceprakaju po sumnjivim sejtanskim pecinama iz kojih nam vade na'ke Lusije i Neledije. Sha mi znamo sha je bilo od onog Australopiteke do Sapiensa. Mi samo vidimo da je bog postepeno stvarao razlicite vrste primata, malo im povecavao mozak, a smanjivao zube, zadav'o im naprednije koristenje orudja, poboljsavao bipedalizam, vokalni trakt i ti fazoni. Sho nije stvorio prvo Sapiensa pa ostale da se, onako, muski pobijemo pa da vidimo kome je dodijeljena privilegija "smisao zivota".

Sjo tih naucnika, nek pronadju te fosile, pa barem je to lako. Pitaju nas, ako je TE istina, kakve fosile ocekujemo, al' sha nas briga, to je njihov problem. Samo nek nam jave. Kao sa onim da je Zemlja okrugla, pa da revidiramo nase knjige, i da im pokazemo kad smo mi to znali, i skrivali od njih.

Image

Image
RNG_25

#450 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Post by RNG_25 »

statixx wrote:Sha je ba?! Sha mi znamo sha je bilo prije milion godina. Ceprakaju po sumnjivim sejtanskim pecinama iz kojih nam vade na'ke Lusije i Neledije. Sha mi znamo sha je bilo od onog Australopiteke do Sapiensa. Mi samo vidimo da je bog postepeno stvarao razlicite vrste primata, malo im povecavao mozak, a smanjivao zube, zadav'o im naprednije koristenje orudja, poboljsavao bipedalizam, vokalni trakt i ti fazoni. Sho nije stvorio prvo Sapiensa pa ostale da se, onako, muski pobijemo pa da vidimo kome je dodijeljena privilegija "smisao zivota".

Sjo tih naucnika, nek pronadju te fosile, pa barem je to lako. Pitaju nas, ako je TE istina, kakve fosile ocekujemo, al' sha nas briga, to je njihov problem. Samo nek nam jave. Kao sa onim da je Zemlja okrugla, pa da revidiramo nase knjige, i da im pokazemo kad smo mi to znali, i skrivali od njih.
Uglavnom, euforiji unatoč, svi odgovori na tvoja pitanja se (ugrubo) mogu svesti na - ne znate ništa. Pretpostavke nisu činjenica, niti komplet znanja.
Post Reply