Vjeruj mi da tek sada slijedi prava revizija udzbenika. Ima pametnih ljudi na ovim prostorima koji su spremni usvojiti demokratske i humanisticke vrijednosti, ali vecina nije, i mrznja na ovim prostorima nasavit ce se sve dok istina ne bude postavljena kao najveca vrijednost, a relativiziranje kao kukavicki pokusaj opravdavanja zlocina.L u c i f e r wrote:Ništa novo.
Taj se film prikazuje već 25 godina.
Kao što rekoh, eno na Dobrinji ulice Draže Mihajlovića, stoji već odavno.
Velikosrbi su provocirali i provociraće, fol je u tome koliko ćemo mudro mi na to reagovati i odvraćati ih od belaja našom snagom.
Mene ne brinu oni, mene brinu naša nesposobna i lopovska politička kasta.
Da smo mi kvalitetni iznutra, ne bi nam mogao niko ništa izvana.
Rehabilitovan Draža Mihailović
-
statixx
#426 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović
-
statixx
#427 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović
Žiiiiiiiiiiiiiviiiiiooooooooo 'ane! Hik!!!insomnia78 wrote:Slazem seJThomas wrote:jebite se ba tamo, pije rakiju i normalan svijet.
I meni je ovo zapalo za oko i vec duze vrijeme hocu nesto da napisem
Znaci ako udaram po rakiji odmah sam s cetnicima i negiram genocid te slavim rehabilitaciju čiča čete?
-
L u c i f e r
#428 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović
Pa ako nije tema nemoj je ni spominjati.aktivacija wrote:Zlo, druge vrste, uzeto kao primjer, sta se desi kad zvijer pustis s lanca.L u c i f e r wrote:Seksualna orjentacija je svačija privatna stvar i ljudsko pravo, te nije ni na koji način uporediva sa četničkim zlom.aktivacija wrote:Vako su i pederluk skinuli s liste bolesti, pa danas i pederske semafore poceli postavljati.
Naravno, ni cetnici sebe ne vide kao zlo i sljedbenike zla. Cetnici mogu pobiti samo ono sto rukom mogu dokuciti. Pederluk je bolest koja ubija ne samo tijelo, vec ljudskost u covjeku. Ali to nije tema danasnje emisije...
A baš bih volio znati zašto je homoseksualnost zlo, pa ako imaš želje i volje da bi objasniš na bilo kojoj temi, bujrum...
Mada već unaprijed znam odgovor: govoriš iz mentalnog zatvora vjerske indoktrinacije.
- ultima_palabra
#429 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović
Hajmo malo ozbiljnije, sigurno si čuo za Jaltu... Grčka zapadu a Juga Sovjetima.breuer wrote:Pa kome je to bilo u interesu pored Vinstona da Grčka ostane demokraCka?ultima_palabra wrote:Zato što se nije on jedini pitao?ili monarhistička, ili već šta je bila...
- piupiu
#430 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović
Evo malo o cetnicima i njihovom navodnom anti-fasizmu (mada mislim da sam se pogresno nadovezala, jer mi se cini da ste o necem drugom pricali, ali nema veze) … Uvijek me je zanimalo kako to ‘kolaboracionizam’ sa fasistima znaci ‘anti-fasizam’?breuer wrote:
Taj pokret jeste bio antifašistički, što ne znači da nije bio zločinački i kolaboracionistički u određenim trenutcima. Ili možda ne razumiješ šta "kolaboracionistički" znači, što sam naveo u postu kojeg si citirao.
http://pescanik.net/pismo-citateljima-b ... avna-gora/
Uz citat …
Tih dana, u Splitu pod talijanskom okupacijom, prilično je uobičajeno na ulici vidjeti ustaše u crnim uniformama i četnike s mrtvačkim glavama na šubarama, i jedne i druge pod talijanskim oružjem. Prava četnička parada održana je, međutim, početkom veljače 1943, kad je umro vojvoda Ilija Birčanin, glavni Mihailovićev povjerenik za Split i Dalmaciju, a na sprovod vlakom iz Knina stiglo nekoliko stotina Đujićevih četnika, pjevajući po gradu četničke pjesme i kličući “srpskom Jadranu”. Svega koji tjedan kasnije u Split će ih vlakom iz Knina stići još više: gotovo tri hiljade četnika, po nekima i cijelih pet, iz Splita će zajedno s ustašama i domobranima krenuti na put prema – Neretvi. Upravo nadrealna, filmska scena mogla se tih dana vidjeti u splitskoj luci, iz koje je u sklopu velike zajedničke ofenzive 6. ožujka 1943. isplovio parobrod za Merković: na pramcu četnici, u sredini Talijani, a na krmi ustaše, tri vesele vojske na pijanom brodu pjevaju svaka svoju pjesmu, čak se i međusobno podbadaju i zajebavaju, pa onda zajedno bodre i pjesmom prijete partizanima.
Last edited by piupiu on 15/05/2015 12:25, edited 3 times in total.
- gay activist
#431 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović
A šta je to ljudskost u čovjeku, i kako prederluk ubija tijelo i ljudskost?aktivacija wrote: Pederluk je bolest koja ubija ne samo tijelo, vec ljudskost u covjeku. Ali to nije tema danasnje emisije...
Meni nije baš to ljudski, tražiti u nečijim osobinama zlo da bi mogao da ga diskriminiraš. Uglavnom, činiti nekome ono što ne želiš da tebi bude učinjeni.
-
L u c i f e r
#432 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović
Šta je tu je, ostaje nam da se borimo, što radimo još od Kulina Bana...statixx wrote:Vjeruj mi da tek sada slijedi prava revizija udzbenika. Ima pametnih ljudi na ovim prostorima koji su spremni usvojiti demokratske i humanisticke vrijednosti, ali vecina nije, i mrznja na ovim prostorima nasavit ce se sve dok istina ne bude postavljena kao najveca vrijednost, a relativiziranje kao kukavicki pokusaj opravdavanja zlocina.L u c i f e r wrote:Ništa novo.
Taj se film prikazuje već 25 godina.
Kao što rekoh, eno na Dobrinji ulice Draže Mihajlovića, stoji već odavno.
Velikosrbi su provocirali i provociraće, fol je u tome koliko ćemo mudro mi na to reagovati i odvraćati ih od belaja našom snagom.
Mene ne brinu oni, mene brinu naša nesposobna i lopovska politička kasta.
Da smo mi kvalitetni iznutra, ne bi nam mogao niko ništa izvana.
- JThomas
#433 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović
ma partizani do tih doba već napredovali dotle da bi bilo jako teško i neisplativo gurati bilo kakvu alternativu. a možda i nemoguće. pa i četnici su već bili promijenili uniforme do jalte.
-
L u c i f e r
#434 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović
Ista priča ko i ova sa homoseksualizmom.insomnia78 wrote:Slazem seJThomas wrote:jebite se ba tamo, pije rakiju i normalan svijet.
Znaci ako udaram po rakiji odmah sam s cetnicima i negiram genocid te slavim rehabilitaciju čiča čete?
Šatro mumini.
- LBVIEW
#435 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović
Ma brlja je u kontekstu pomucene svijesti,a rakija je nesto drugo.insomnia78 wrote:Slazem seJThomas wrote:jebite se ba tamo, pije rakiju i normalan svijet.
- Gojeni H
#436 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović
Nema potrebe da se bilo koji narod mrzi. Ali isto tako nema logike ne vidjeti ono sto je pred ocima - Srbija i Hrvatska NIKADA nece misliti dobro nasoj domovini.L u c i f e r wrote:@gojeni
Ubijali su nas Srbi, Hrvati, Nijemci, Turci, Austrijanci i Abdićevi Bošnjaci.
Da ih mrzimo sve, sve narode i sve pojedince u njima?
Ako ne uspijemo ostvariti normalan suživot, kao što to rade Nijemci i Francuzi u EU, eto nam opet svima zajedno novih ratova.
Mržnja ne škodi objektu mržnje, već sam truje duševni mir onog koji mrzi.
A svoje sam dugove naplatio u ratu, koliko sam god mogao, časno...
Do Nijemaca i Francuza, Srbi imaju mnogo stosta da urade da bi izgradili dobrosusjedske odnose. Bosnjaci trebaju da porade na sebi, radi sebe.
Nisam ni pitao, niti bih dovodio u pitanje tvoj doprinos odbrani domovine. Svaka cast, uradio si koliko si mogao, i nije trebalo vise.
Ali se realno moram zapitati, radi generacija koje dolaze, koliko izbjeglistva i genocida treba da prodje da bi se neki dozvali.
-
Deda Kurcoje
#437 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović
Mitovi, religije, nedostatak osnovnog obrazovanja, stvaraju pogodno tlo za mijesanje homoseksualnosti i cetnistva, fasizma i antifasizma, drugim rijecima, ovi sto "razmisljaju" na taj nacin, sami sebe iskljucuju iz komunikacije, umjesto njih ispred kompjutera moze da bude i USB disk, koji je na malo vecem intelektualnom nivou od doticnih, mentalnih sirovina, za tastaturom.
-
hizo ramidovic
#438 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović
pa citas li da covjek pita za konkretne podatke o broju cetalja...Pismonosa wrote:hizo ramidovic wrote:nemoj ni ti preuvelicavat.sinuhe wrote:I sam Draza bi se cudio tolikoj popularnosti nakon 70 godina. U onim cetnickim korpusima je bilo najvise po par stotina ljudi.
najnoviji izvjestaji koje je ponudio ravnogorski cetniski pokret, a kojima se bezbeli moze vjerovati, kaze da se brojnost kretala od 10 do 30 ljudi. i kako se navodi u ovim izvjestajima, bili su toliko zestoki i vjesti da je svaki od njih mijenjao po 20-30 'obicnih' ljudi...![]()
Ma nije to tema uopšte. Kao da je sad priča o tome je li ih bilo 100 ili 200 milona. Odvlači se pažnja od suštine, a suština je da se radi o zločinačkom pokretu koji je tijesno sarađivao sa fašistima. I da je rehabilitacija njihovih pripadnika van savke pameti.
Evo, sad još trebam guglat i dokazivati gdje je i koliko bilo četnika po bivšoj Jugoslaviji.
A brezbeli da ako ja ne znam te podatke iz istorije povijesti, oni nisu ni postojali
-
L u c i f e r
#439 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović
Ne znam šta misliš pod tim dozvali.Gojeni H wrote:Nema potrebe da se bilo koji narod mrzi. Ali isto tako nema logike ne vidjeti ono sto je pred ocima - Srbija i Hrvatska NIKADA nece misliti dobro nasoj domovini.L u c i f e r wrote:@gojeni
Ubijali su nas Srbi, Hrvati, Nijemci, Turci, Austrijanci i Abdićevi Bošnjaci.
Da ih mrzimo sve, sve narode i sve pojedince u njima?
Ako ne uspijemo ostvariti normalan suživot, kao što to rade Nijemci i Francuzi u EU, eto nam opet svima zajedno novih ratova.
Mržnja ne škodi objektu mržnje, već sam truje duševni mir onog koji mrzi.
A svoje sam dugove naplatio u ratu, koliko sam god mogao, časno...
Do Nijemaca i Francuza, Srbi imaju mnogo stosta da urade da bi izgradili dobrosusjedske odnose. Bosnjaci trebaju da porade na sebi, radi sebe.
Nisam ni pitao, niti bih dovodio u pitanje tvoj doprinos odbrani domovine. Svaka cast, uradio si koliko si mogao, i nije trebalo vise.
Ali se realno moram zapitati, radi generacija koje dolaze, koliko izbjeglistva i genocida treba da prodje da bi se neki dozvali.
Nigdje nisam rekao da se susjednim državama treba vjerovati i prepustiti na milost i nemilost.
Ne treba se neprijateljski ophoditi prema bilo kome, jer se tako samo perpetuira sukob.
Moj stav bi se sažeto mogao definisati T. Ruzveltovim citatom: Pričaj fino, al uvijek drži paliju za leđima za svaki slučaj.
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#440 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović
Neutralnost izvora
Želim da skrenem pažnju administratorima Vikipedije, da je sajt Pogledi u potpunosti naklonjen Ravnogorskom pokretu i da se po mom mišljenju, kao i mišljenju još nekih korisnika Vikipedije, podaci preuzeti sa tog sajta nemogu smatrati kao potpuno pouzdani. Još i ranije časopis Pogledi se koristio senzacionalističkim metodama i objavljivao razne ne istine vezane za Partizanski pokret.
Evo konkretan primer se može videti iz samog davanja dozvole u kome Milosav Samrdžić kaže da su po njihovim podacima četnici pobedili u bitci na Neretvi! A svako ko se imalo bavio istorijom Drugog svetskog rata na područiju Jugoslavije zna da je za četnike bitka na Neretvi bila preloman ternutak, posle koje je došlo do osipanja njihovog pokreta. Ono što je za Nemce bila Kurska bitka, za četnike je Neretva.
-
statixx
#441 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović
Stoga ideja rehabilitacije...piupiu wrote: Uz citat …
Tih dana, u Splitu pod talijanskom okupacijom, prilično je uobičajeno na ulici vidjeti ustaše u crnim uniformama i četnike s mrtvačkim glavama na šubarama, i jedne i druge pod talijanskim oružjem. Prava četnička parada održana je, međutim, početkom veljače 1943, kad je umro vojvoda Ilija Birčanin, glavni Mihailovićev povjerenik za Split i Dalmaciju, a na sprovod vlakom iz Knina stiglo nekoliko stotina Đujićevih četnika, pjevajući po gradu četničke pjesme i kličući “srpskom Jadranu”. Svega koji tjedan kasnije u Split će ih vlakom iz Knina stići još više: gotovo tri hiljade četnika, po nekima i cijelih pet, iz Splita će zajedno s ustašama i domobranima krenuti na put prema – Neretvi. Upravo nadrealna, filmska scena mogla se tih dana vidjeti u splitskoj luci, iz koje je u sklopu velike zajedničke ofenzive 6. ožujka 1943. isplovio parobrod za Merković: na pramcu četnici, u sredini Talijani, a na krmi ustaše, tri vesele vojske na pijanom brodu pjevaju svaka svoju pjesmu, čak se i međusobno podbadaju i zajebavaju, pa onda zajedno bodre i pjesmom prijete partizanima.
Vuk PerišićPostupak rehabilitacije Draže Mihailovića pokušava osporiti tu simetriju užasa i inaugurirati tezu da u četništvu postoji differentia specifica koja ga čini ‘opravdanim’, ‘obrambenim’ i ‘antifašističkim’ i koja bi ga na koncu htjela učiniti drugačijim od ustaštva. To je središnji motiv koji se krije iza rehabilitacije četništva. Iza njega se, štoviše, krije sama suština nacionalizma kao takvog.
I ustaški i četnički pokret težili su stvaranju zasebnih i/ili uvećanih jednonacionalnih država i oba su pokreta etničku monolitnost namjeravala postići masovnim ubojstvima i protjerivanjima pripadnika nepoželjnih etničkih ili vjerskih skupina. Pod svaku cijenu, pa ako treba i suradnjom sa silama Osovine, dakle prkošenjem čovječanstvu zarad, koliko žalobnih toliko monstruoznih, provincijalnih snoviđenja. Oba pokreta bila su radikalno nacionalistička, nedemokratska, konzervativna, patrijarhalna i klerikalna i oba su u provedbi svojih zamisli imala identičan, zastrašujuće patološki modus operandi. Neovisno o razlikama o kojima se akademski može raspravljati i kojima se minuciozna historiografija treba baviti, na ontološkoj i etičkoj razini nikakve razlike između ustaša i četnika nije bilo niti je moglo biti.
-
statixx
#442 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović
Deda Kurcoje wrote:Mitovi, religije, nedostatak osnovnog obrazovanja, stvaraju pogodno tlo za mijesanje homoseksualnosti i cetnistva, fasizma i antifasizma, drugim rijecima, ovi sto "razmisljaju" na taj nacin, sami sebe iskljucuju iz komunikacije, umjesto njih ispred kompjutera moze da bude i USB disk, koji je na malo vecem intelektualnom nivou od doticnih, mentalnih sirovina, za tastaturom.
- JThomas
#443 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović
u današnjem balkanskom mainstreamu, bez obzira na neobrazovanost, niko ustvari ne miješa fašizam i antifašizam. već se ovom prvom svjesno i otvoreno daje prednost. da je to bogdu neupućenost i neobrazovanje, lakše bi bilo.
-
Duka Dizel
#444 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović
Interesantno...a učilo se da je ustanak baš počeo u Srbiji i prve slobodne teritorije i gradovi bili u Srbiji.LBVIEW wrote:breuer wrote:
Antifasisticki je bio samo za domacine kojima brlja udari u glavuse pa zaborave kako je Srbija bila mirna pod okupacijom Njemacke cijeli rat uz prisustvo tog istog pokreta na njenom tlu.Znaci,protiv fasista se nisu borili, tako da je to antifasisticki laz. A ako je neko bio kolaboracionista fasistima,kako je moguce da je isti antifasista?Odgovor vidjeti pod definicijom djelovanja lose rakije na logicko rasudivanje gore.
![]()
Btw., tema je rehabilitacija vode koljackog pokreta i ideologije,s toga manite se s trolanja i relativizacije.
- Pismonosa
#445 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović
...
Last edited by Pismonosa on 03/02/2021 09:07, edited 1 time in total.
- LBVIEW
#446 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović
Sto se ti cicin javljas,tebi su cicini koljaci antifasisti.Duka Dizel wrote:Interesantno...a učilo se da je ustanak baš počeo u Srbiji i prve slobodne teritorije i gradovi bili u Srbiji.LBVIEW wrote:breuer wrote:
Antifasisticki je bio samo za domacine kojima brlja udari u glavuse pa zaborave kako je Srbija bila mirna pod okupacijom Njemacke cijeli rat uz prisustvo tog istog pokreta na njenom tlu.Znaci,protiv fasista se nisu borili, tako da je to antifasisticki laz. A ako je neko bio kolaboracionista fasistima,kako je moguce da je isti antifasista?Odgovor vidjeti pod definicijom djelovanja lose rakije na logicko rasudivanje gore.
![]()
Btw., tema je rehabilitacija vode koljackog pokreta i ideologije,s toga manite se s trolanja i relativizacije.
Nakon sto je ustanak propao a partizani se povukli iz Srbije,ko se to borio protiv nacista,da nije cica Draza?
-
breuer
#447 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović
Pa i sovjeti su bili antifašisti, pa ih opet ovdje neki svrstavaju u loše momkePismonosa wrote:Jah, i? Je l to znači da su četnici pokrenuli taj ustanak i napravili te slobodne teritorije?
Ne radi se ovdje o tezi da su svi srbi četnici. Nego o tezi da su četnici s pravom svrstani u loše momke.
- Pismonosa
#448 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović
...
Last edited by Pismonosa on 03/02/2021 09:07, edited 1 time in total.
-
breuer
#449 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović
Da, upravu si, kad se bolje skonta potpuno ekvivalentna trampa, Juga za Grčku.ultima_palabra wrote:Hajmo malo ozbiljnije, sigurno si čuo za Jaltu... Grčka zapadu a Juga Sovjetima.
-
breuer
#450 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović
Sovjeti nisu narod već politička organizacija koja je formirala svoj Savez na čijem čelu je stajao Staljin.Pismonosa wrote:Sovjete? Samo one koji su podržavali Staljinove pokolje.
Nikad kompletan narod.