Ti da se pitas kao sto se ne pitas Bosna bi bila vukojebina ravna Saudijskoj Arabiji...Mohamad Sissoko wrote:Ja bih ove feministkinje zaposlio u Rudnike Kreka, lapo lapo sa muskima da lopataju.Jednakost
Danasnji "feminizam"
- MyTao
#426 Re: Danasnji "feminizam"
- wewa
#427 Re: Danasnji "feminizam"
ja zbilja ne znam o kojem ti to modernom drustvu pricasPandakonda wrote:
Nisam vidio ovo "dobiješ li ti otkaz ako ti žena ostane trudna"Ne dobijem, ali ne vidim kakve veze ima feminizam sa tim ? Slažem se da žena ne treba dobit otkaz zato što je trudna ali ja mislim da je to čak i po zakonu ilegalno da se zbog toga uruči otkaz. Nisam znao da je to ilegalno da poslodavac pita ženu da li planira imati djecu mada do neke granice ima smisla da poslodavac ima u vidu da li će u budućnosti možda trebat zamjenu na određeni period dok se radnica ne oporavi.
Nisam rekao da samo pravo na pobunu imaju žene koje su skroz zapostavljene (možda si ti tako shvatila) mislio sam reći da postoje mnogo gori problemi nego što imaju žene modernih država. Tipa ako žena prevari muža na bliskom istoku kazna joj je kamenovanje itd. dok u modernim državama u najgorem slučaju će je ljudi zvati kurvom a čak će neki podržavati ženu jer je prevarila muža pod izgovorom "pa šta, žena ima pravo da bira." Slažem se da ima pravo birat samo bi bio neki red da prvo raskines vezu/brak sa momkom/mužem pa da onda traži nekog drugog (isto važi i za muškarce koji varaju).
Razlog zbog kojeg je više nezaposlenih žena nego muškaraca jeste taj zato što ogroman broj žena će staviti svoju porodicu ispred svoje karijere. Tipa odbit će veću poziciju ako to znači da će imat više vremena da provodi sa porodicom, znaci nema diskriminacije nego jednostavno drugačiji izbor koji pravi sama žena. A da ne govorim o tome da je to u našem genetskom kodu da su od početka historije žene bile te koje su se brine o potomstvu dok su muškarci (koji su barem u tom periodu bili fizički dominantniji) bili ti koji su išli loviti životinje itd. Opet kažem, ne odbravam to ali je razumljivo zašto žene donose odluke koje su više fokusirane na porodicu nego na njen lični poslovni uspijeh. Sa ovim ti je odma i odgovoreno zašto većina žena odbija te velike funkcije.
Muški mozak je za 10% veći od ženskog (to ne znači da smo pametniji, nemoj još počet plakat). Muškarci imaju 7% više sive mase u mozgu dok žene imaju 10% više bijele mase u mozgu. Muškarci imaju više konekcija između moždanih hemisfera što znači da bolje provodimo percepciju u motoričke vještine i sposobnost, prepoznavanje prijetnje i djelovanje na nju. Zato što tokom evolucije muškarci su morali radit fizički jače poslove/radnje da bi odbranili ženu i djecu plemena. Što znači da nije do patrijarhalnog sistema (kojeg btw ne podržavam) nego do same biologije. Na suprotnoj strani žene imaju više konekcija u prednjem djelu mozga što znači da imaju veću empatiju (psihopate uopšte nemaju te konekcije zato ne osjećaju empatiju prema drugima), što dovodi do toga da imaju veće društvene vještine, i naklonost ka brizi prema nekome. (zato u poljima tipa babysiter, medicinska sestra dominiraju žene) i ove sve sposobnosti od žena su prije bile krucijalne u odgajanju djece dok su muškarci više bili ti koji su se brinuli za njihovu sigurnost, hranu itd. Znači ne diskriminacija nego drugačije uloge (koje su danas više fleksibilne) Ako još krenem o hormonima tu će ti biti krajŠto znači nije patrijarhalnim sistem nego je tako evolucija milionima godina mapirala opstanak naše vrste.
Koji zakon brani ženi pravo glasa ? Slažem se da brani u gorim zemljama ali sad govorimo o modernim gdje su po zakoni jednaki. Žene zarađuju manje od muškaraca na istoj poziciji opet zbog njenih izbora. Žene su te koji uzimaju više slobodnih dana, više dana godišnjeg odmora, rade manje prekovremeno itd. (opet jer stavljaju porodicu ispred karijere, uzimaju poslove koje su manje strestni itd. opet njen izbor). Također muškarci po prosjeku rade 8,15 sati dnevno dok žene rade 7,75 što opet utjece na platu. Ima tu još bruku argumenata samo što mi se ne da pisati sve. Gledaj logički, ako sam ja poslodavac i znam da mogu proći sa tim da plaćam ženama manje nego muškarcima onda bi to značilo da u svoju kompaniju zaposlim samo žene jer ću manje potrošit para na plate. Što naravno danas nije situacija jer ćeš vidjeti više muškaraca na određenim poslovima nego žena.
Slažem se da su kazne male za porodično nasilje ali niko nije rekao da je društveno prihvatljivo. Možda kod nas neki to odobravaju jer je po njihovoj religiji dozvoljeno malo klepit ženu ako je ne poslušna ali to je skroz druga tema.
gdje su ti visoko rangirani poslovi i te zene koje ih odbijaju? ja takve ne znam.
slozicemo se da su predispozicije (bioloske) razlicite, zato borba za rodnu ravnopravnost ni ne tezi jednakosti - nego ravnopravnosti. i da, vecina zena ce MOZDA odabrati da radi manje a provodi vise vremena s porodicom ako joj je zagarantovana socijalna sigurnost, ali nece sve. a ako budemo naglasavali bioloske predispozicije i podijeljenost svijeta na muski i zenski, onda ce ti rijetki primjerci biti ugrozeniji nego sto jesu. a ne bih rekla da je to pokazatelj ili teznja modernog drustva, kako ga nazivas.
to svakako stoji. samo sto je, eto, uglavnom lakse poduzeti neku mjeru preko ledja zene nego naci nacin da se pomogne drustvu a ne nasteti nikome.Muhamed Đakmić wrote:Razlika između pobačaja i kastriranja je u tome što kastriran muškarac postaje sterilan, dok žena koja pobaci ne postaje sterilna. Ne kažem da ova nazadna društva to imaju na umu kad provode svoje peksinluke, ali eto, samo navodim primjer.
- MyTao
#428 Re: Danasnji "feminizam"
Jah..muskarci su krivi sto zene u proseku vise zanima tracanje i turske serije od teorijske fizike. Zene na zapadu su skinule okove patrijarhata pa i dalje ni na vidiku top naucnica koje bi menjale svet na nacin na koji su muskarci menjali.[/quote][/quote]nije slucajnost? pa ne mislim ni ja da je slucajnost. razlog lezi u patrijarhatu. razlog je isti kao onaj zbog kojeg se radja sve manje zenske djece u nerazvijenijim krajevima svijeta. zbog kojeg se politika jednog djeteta provodi nasilnim pobacajima a ne nasilnim kastriranjem muskaraca.Towelie wrote:
Jedina osoba koja je dobila nobelovu nagradu iz dvije razlicite grane nauke je I dalje zena
-
Mohamad Sissoko
#429 Re: Danasnji "feminizam"
Eto te ko uvrijedjena feministkinja danasnjeg doba.MyTao wrote:Ti da se pitas kao sto se ne pitas Bosna bi bila vukojebina ravna Saudijskoj Arabiji...Mohamad Sissoko wrote:Ja bih ove feministkinje zaposlio u Rudnike Kreka, lapo lapo sa muskima da lopataju.Jednakost
-
aratet
#430 Re: Danasnji "feminizam"
Premalo vremena proslo, niko ne kaze da su generalno zene pametne kao muski, to je tesko i izmjeriti, ali je fakt da su neke zene u nekim sferama medju najuspjesnijim ljudima i da trebaju imati jednake prilike kao ostali.Towelie wrote:
Jah..muskarci su krivi sto zene u proseku vise zanima tracanje i turske serije od teorijske fizike. Zene na zapadu su skinule okove patrijarhata pa i dalje ni na vidiku top naucnica koje bi menjale svet na nacin na koji su muskarci menjali.
Mislim da je preko 30 zena dobilo nobelove nagrade, poredjenja radi, islamski Svijet zajedno ih ima par i pola ih je protjerano iz zemalja.
- MyTao
#431 Re: Danasnji "feminizam"
U pravu si... Stavovi iz kamenog doba me duboko vrijedjaju.Mohamad Sissoko wrote:Eto te ko uvrijedjena feministkinja danasnjeg doba.MyTao wrote:Ti da se pitas kao sto se ne pitas Bosna bi bila vukojebina ravna Saudijskoj Arabiji...Mohamad Sissoko wrote:Ja bih ove feministkinje zaposlio u Rudnike Kreka, lapo lapo sa muskima da lopataju.Jednakost
- Towelie
#432 Re: Danasnji "feminizam"
[/quote]MyTao wrote:Jah..muskarci su krivi sto zene u proseku vise zanima tracanje i turske serije od teorijske fizike. Zene na zapadu su skinule okove patrijarhata pa i dalje ni na vidiku top naucnica koje bi menjale svet na nacin na koji su muskarci menjali.nije slucajnost? pa ne mislim ni ja da je slucajnost. razlog lezi u patrijarhatu. razlog je isti kao onaj zbog kojeg se radja sve manje zenske djece u nerazvijenijim krajevima svijeta. zbog kojeg se politika jednog djeteta provodi nasilnim pobacajima a ne nasilnim kastriranjem muskaraca.Towelie wrote:
Jedina osoba koja je dobila nobelovu nagradu iz dvije razlicite grane nauke je I dalje zena
Vec sam spomenuo nju kao najbolji primerak naucnice sto je dao zenski rod. Ali i dalje ona nije top clasa naucnika tipa Tesla.
- Towelie
#433 Re: Danasnji "feminizam"
A koliko je muskaraca dobilo Nobela? Radi se o stotinama.aratet wrote:Premalo vremena proslo, niko ne kaze da su generalno zene pametne kao muski, to je tesko i izmjeriti, ali je fakt da su neke zene u nekim sferama medju najuspjesnijim ljudima i da trebaju imati jednake prilike kao ostali.Towelie wrote:
Jah..muskarci su krivi sto zene u proseku vise zanima tracanje i turske serije od teorijske fizike. Zene na zapadu su skinule okove patrijarhata pa i dalje ni na vidiku top naucnica koje bi menjale svet na nacin na koji su muskarci menjali.
Mislim da je preko 30 zena dobilo nobelove nagrade, poredjenja radi, islamski Svijet zajedno ih ima par i pola ih je protjerano iz zemalja.
- wewa
#434 Re: Danasnji "feminizam"
aratet, lijepo te citatiaratet wrote:Premalo vremena proslo, niko ne kaze da su generalno zene pametne kao muski, to je tesko i izmjeriti, ali je fakt da su neke zene u nekim sferama medju najuspjesnijim ljudima i da trebaju imati jednake prilike kao ostali.Towelie wrote:
that being said, pade mi na pamet kako bi izgledalo da u ovim raspravama rijec 'zena' supstituiramo rijecju 'muskarac'. da li bi protivnici feminizma onda mogli shvatiti koliko apsurdno zvuce neke njihove izjave? jer, za mene su muskarci i zene jednako vrijedni. ravnopravni. podjednako zasluzuju postovanje.
zasto se dominantni spol, a dominantan zahvaljujuci tek fizickoj nadmoci, osjeca ugrozeno ako zene traze ista prava? cime to zene ugrozavaju muskarce? zar nije lakse biti partner uspjesnoj zeni nego hranitelj cijele porodice koji 24/7 vodi racuna o svim obavezama? zar nije lijepo ucestvovati u zivotu i odrastanju djece, a ne biti tek onaj koji placa troskove knjiga, ulozaka, cipela?
zajedno smo skupa.
-
Mohamad Sissoko
#435 Re: Danasnji "feminizam"
Tako je kad si mangina, pa te sve zivo vrijedja.MyTao wrote:
U pravu si... Stavovi iz kamenog doba me duboko vrijedjaju.
Hajd sad se vrati u svoj safe space.
- MyTao
#436 Re: Danasnji "feminizam"
jah... nije to.. obicno ovi macho internet jebaci su najvece pickice... Stvar je to sto je me zena rodila, pa imam malo postovanja prema ljepsem spolu za razliku od nekih koji misle da njegova majka nije vrijedna kao on dok ne ode raditi u rudniku.Mohamad Sissoko wrote:Tako je kad si mangina, pa te sve zivo vrijedja.MyTao wrote:
- dobojlija81
#437 Re: Danasnji "feminizam"
imal tema gdje ti nećeš naskočit na muslimane jbt, a nemaš dvije čiste veze,lupaš samoaratet wrote:Premalo vremena proslo, niko ne kaze da su generalno zene pametne kao muski, to je tesko i izmjeriti, ali je fakt da su neke zene u nekim sferama medju najuspjesnijim ljudima i da trebaju imati jednake prilike kao ostali.Towelie wrote:
de popusti malo
-
prog321
#438 Re: Danasnji "feminizam"
Zato što takva žena preuzme ulogu muškarca i dok se okreneš pretvori muža u svoju igračku. Uloge se pobrkaju. Postanu konfuzne.wewa wrote: zasto se dominantni spol, a dominantan zahvaljujuci tek fizickoj nadmoci, osjeca ugrozeno ako zene traze ista prava? cime to zene ugrozavaju muskarce? zar nije lakse biti partner uspjesnoj zeni nego hranitelj cijele porodice koji 24/7 vodi racuna o svim obavezama? zar nije lijepo ucestvovati u zivotu i odrastanju djece, a ne biti tek onaj koji placa troskove knjiga, ulozaka, cipela?
Mora neko biti i žensko u vezi. Tatica i mamica nije tatica i tatica
Last edited by prog321 on 21/11/2016 15:16, edited 1 time in total.
-
aratet
#439 Re: Danasnji "feminizam"
Pogresno razmisljas, ne trazi se jednakost, nego ravnopravnost.Towelie wrote:A koliko je muskaraca dobilo Nobela? Radi se o stotinama.aratet wrote:Premalo vremena proslo, niko ne kaze da su generalno zene pametne kao muski, to je tesko i izmjeriti, ali je fakt da su neke zene u nekim sferama medju najuspjesnijim ljudima i da trebaju imati jednake prilike kao ostali.Towelie wrote:
Muskarci ce uvijek biti zbog biologije generalno uspjesniji od zena, ali ce zene imati jednaku sansu da postanu uspjesne kao sto je imaju muskarci.
U BiH je sve vise i vise cura medju najuspjesnijim studentima, neki fakulteti su postali zenski gdje su cure 80% i cak 90% studenata, to je jer imaju vecu volju za ucenjem. Ali vec kod trazenja posla imaju vecu barijeru od muskaraca.
- MyTao
#440 Re: Danasnji "feminizam"
Naravno... Ali nije to sto zene ne mogu postici isto u nauci, vec sto su kroz historiju gurane na stranu... upravo sam ti naveo primjer.Towelie wrote:A koliko je muskaraca dobilo Nobela? Radi se o stotinama.aratet wrote:Premalo vremena proslo, niko ne kaze da su generalno zene pametne kao muski, to je tesko i izmjeriti, ali je fakt da su neke zene u nekim sferama medju najuspjesnijim ljudima i da trebaju imati jednake prilike kao ostali.Towelie wrote:
-
Mohamad Sissoko
#441 Re: Danasnji "feminizam"
Bas me cudi, s obzirom da si mater svoju indirektno okarakterisao kao ludu jer je vjernik.MyTao wrote:jah... nije to.. obicno ovi macho internet jebaci su najvece pickice... Stvar je to sto je me zena rodila, pa imam malo postovanja prema ljepsem spolu za razliku od nekih koji misle da njegova majka nije vrijedna kao on dok ne ode raditi u rudniku.Mohamad Sissoko wrote:Tako je kad si mangina, pa te sve zivo vrijedja.MyTao wrote:
Usput pokazujes koliko si neinteligentan ili ne mozes jednostavno da procitas jednu obicnu recenicu i skontas da pise "feministkinje" a ne sve zene svijeta.
Hajd sad ponovo je procitaj pa onda se vrati u svoj safe space jer vjerujem da ti je ova diskusija previse stresna.
-
aratet
#442 Re: Danasnji "feminizam"
Jesam li ja spomenuo na temi muslimane ili Islam u negativnom kontekstu, i na jednoj temi?dobojlija81 wrote:imal tema gdje ti nećeš naskočit na muslimane jbt, a nemaš dvije čiste veze,lupaš samoaratet wrote:Premalo vremena proslo, niko ne kaze da su generalno zene pametne kao muski, to je tesko i izmjeriti, ali je fakt da su neke zene u nekim sferama medju najuspjesnijim ljudima i da trebaju imati jednake prilike kao ostali.Towelie wrote:
de popusti malo
Kritikujem drzavna uredjenja,
- MyTao
#443 Re: Danasnji "feminizam"
Bas te fino gledati ovako kako se pokusavas iskopati iz govana u koja te obicno tvoja vjera uvali... Nije slucajno da na svakoj temi ljudi koji pljuju po drugim rasama, zenskim pravima, slobodi govora... su isti oni koji na podforumu "religija" brane svog boga i svoju vjeru "mira".Mohamad Sissoko wrote:Bas me cudi, s obzirom da si mater svoju indirektno okarakterisao kao ludu jer je vjernik.MyTao wrote:
jah... nije to.. obicno ovi macho internet jebaci su najvece pickice... Stvar je to sto je me zena rodila, pa imam malo postovanja prema ljepsem spolu za razliku od nekih koji misle da njegova majka nije vrijedna kao on dok ne ode raditi u rudniku.
Usput pokazujes koliko si neinteligentan ili ne mozes jednostavno da procitas jednu obicnu recenicu i skontas da pise "feministkinje" a ne sve zene svijeta.
Hajd sad ponovo je procitaj pa onda se vrati u svoj safe space jer vjerujem da ti je ova diskusija previse stresna.
Care izvalio su jednu glupost koja se ocekuje od nekog neandretalca iz kamenog doba, uredu je... kad se vec puses na muskost budi musko pa priznaj gresko, idi izvini se materi svojoj prvo, pa onda drugim zenama koje citaju ovaj forum.
A ova izvlakusa ti je jos gora, da si malo bistriji uvidio bi kako je ta izjava da ti kritikujes feminestkinje a ne sve zene jos vise sovinisticka. Time govoris da zenema nije mjesto da budu ravnopravne sa muskracima a ono koje misle da jeste treba staviti u rudnik
Samo se kopas dublje i dublje.
nego hajde da vidimo sta je slijedece... samo pamet u glavu ovaj put, to sto stavis smajli na kraju posta ne znaci da dobijas debatu.
-
Mohamad Sissoko
#444 Re: Danasnji "feminizam"
Totalno si triggered 
- Connaisseur Karlin
#445 Re: Danasnji "feminizam"
a taman sam posla da nesto pronajdem u vezi rada zena u rudnicimapiupiu wrote:"Žerminal", a bome ni historija ti očigledno nisu bili dio nastavnog programa. Ali, brate, ima Internet:Mohamad Sissoko wrote:Ja bih ove feministkinje zaposlio u Rudnike Kreka, lapo lapo sa muskima da lopataju.Jednakost
- Connaisseur Karlin
#446 Re: Danasnji "feminizam"
tipicno isanje msukaraca-slabica i koji nije nista uraido od svog zivota , jer supjesni i sretni muskarci jasno i glasno kazu zenama da podrzavaju njihova prava i da se ne osjecaju ugrozenima, a slabici su upravo ugorzenih od jakih licnosti u drustvima,i to najcesce muskaraca,i to im ne smeta , eto nisu mogli uspjeti ni u dominantno muskim drustvimaBlack swan wrote:buducnost je jasnaTowelie wrote:Tesko da ce feministicki pokret stati na ravnopravnosti. Zelece jos i vise sa svakim novim talasom u okeanu ovog bezumlja u kome zivimo.
partenogeneza
kao ljubitelj sf-@ vidim odakle vjetar puse
totalni genocid nad muskim rodom
Last edited by Connaisseur Karlin on 21/11/2016 15:53, edited 1 time in total.
- Connaisseur Karlin
#447 Re: Danasnji "feminizam"
,
Last edited by Connaisseur Karlin on 21/11/2016 15:52, edited 1 time in total.