Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post Reply
ExNihilo

#426 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by ExNihilo »

dale cooper wrote:
Haris.ba wrote:
dale cooper wrote:Može li mi neko objasniti zašto je Obama 2009 pokrenuo famozni bailout propalih Američkih banaka
koji je u cijelosti išao na teret Američkih poreznih obveznika, a Grčkoj se nešto slično ne nudi?
Ne da Grčka to zaslužuje naravno. Ali zašto dvostruki standardi za gomilu bankara koji su se svojim
lošim špekulantskim poslovima doveli do propasti i usput ugrozili čitavu svjetsku ekonomiju, a
zašto ne za Grčku?
Pa odgovorio si sam sebi. Obama je spašavao američke banke na teret američkih poreznih obveznika (ima li kakve veze to sa njegovim savjetnicima i brukom lobista koji i jesu imali pozicije u bankama i fondovima koji su čučnuli).

Mene nervira kako mnogi u BiH ne vide šta se dešava u Grčkoj, osim pežorativnih trenutaka tipa 25 eura za zagrijavanje službenog automobila. To su samo posljedice, a ne uzroci. Uzroci su isti ko kod nas. Grčka je ogledalo naše budućnosti. Život na veresiju je lijep, dok mu ne dođe kraj.

Nedavno u Tuzli protesti srednjoškolskih profesora - što djeca neće u škole gdje su oni profesori, hoće u medicinsku. Isto nadrealisti, Monti Pajton.
Premijer entiteta prodaje telekom da napravi dva tunela na autoputu.
Predstavnik penzionera počne priču o obaveznom povećanju penzija, i na kraju je završi sa molbom vlastima da makar malo redovnije isplaćuje penzije.
Radnici Dite iz očaja poslije 30 godina uvode samoupravljanje u firmu. A 20 kilometara niže radnici Koksare krenu od zahtjeva da se riješi namjerno stvaranje duga od stotinjak miliončića maraka, a zadovolje se sa 2KM više toplog obroka.
Sve su ovo posljedice.

Uzroci su neprihvaćanje odgovornosti za svoje izbore. Mišljenje da će neko drugi doći i riješiti probleme. Grcima su opravdanja bila da su geopolitički važna zemlja (više nisu ko prije), da su vrh u brodogradnji (potopili ih Kinezi cijenom), da će turizam donositi više para nego što se može potrošiti.

Džaba pisati.
Da, ali zašto spašavati nešto što je samo sebe dovelo do propasti svojom vlastitom neodgovornošću? Kao i Grčka?
Sistemski rizik. Igrači su tako veliki da njihov kolaps ugrožava stabilnost cijelog sistema. Poslije Goldmana, postalo je jasno da će cijena bailouta biti ništa naspram cijene koja će se alternativno platiti.
dale cooper

#427 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by dale cooper »

JohnnyS wrote:
dale cooper wrote:Može li mi neko objasniti zašto je Obama 2009 pokrenuo famozni bailout propalih Američkih banaka
koji je u cijelosti išao na teret Američkih poreznih obveznika, a Grčkoj se nešto slično ne nudi?
Ne da Grčka to zaslužuje naravno. Ali zašto dvostruki standardi za gomilu bankara koji su se svojim
lošim špekulantskim poslovima doveli do propasti i usput ugrozili čitavu svjetsku ekonomiju, a
zašto ne za Grčku?

Pa tko brani Tspirasu da pokrene bailout propalih grčkih banaka koji bi išao u cijelosti na teret grčkih poreznih obveznika?
Pa uradio bi kada bi imao pare za to. A zna se odakle dolaze pare.
JohnnyS

#428 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by JohnnyS »

Miješaš kruške i jabuke. Obama je spašavao nešto u svojoj državi, Grci traže od Europe da spašavaju nešto u tuđoj. Osim toga, korist od spašavanja američkih banaka se vidi danas kad krize u Americi više nema i rekordno je niska nezaposlenost, dok korist od spašavanja Grčke ne vidi više nitko izuzev antiglobalista i salonskih ljevičara.
Haris.ba

#429 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by Haris.ba »

dale cooper wrote:Da, ali zašto spašavati nešto što je samo sebe dovelo do propasti svojom vlastitom neodgovornošću? Kao i Grčka?
Pa pročitaj do kraja moju prvu rečenicu koju boldiraš (u zagradi). Obami se može. Cipras ne može. To isto ko da pitaš što je Džordan zakuco preko mene. Može lik skočit, ti ne možeš.
JohnnyS

#430 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by JohnnyS »

dale cooper wrote:
JohnnyS wrote:
zašto ne za Grčku?

Pa tko brani Tspirasu da pokrene bailout propalih grčkih banaka koji bi išao u cijelosti na teret grčkih poreznih obveznika?
Pa uradio bi kada bi imao pare za to. A zna se odakle dolaze pare.
Iz Moskve, ako je vjerovati pojedincima na ovoj temi.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#431 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by _BataZiv_0809 »

Prva recenica je za tebe, jer si ti poceo sa tom pricom. A ubaciti malo ideoloskog diskursa,ne mozes odoljeti :D
dale cooper

#432 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by dale cooper »

ExNihilo wrote:
Sistemski rizik. Igrači su tako veliki da njihov kolaps ugrožava stabilnost cijelog sistema. Poslije Goldmana, postalo je jasno da će cijena bailouta biti ništa naspram cijene koja će se alternativno platiti.
Nije li isti rizik sada prisutan sa Grčkom? Mislim, rizik raspada eurozone. Idu mi na kurac ti dvostruki standardi ljudi
koji drže sav novac u rukama. Ako je to taj neoliberalni kapitalizam, onda ga nabijem na kurac, da prostite.
dale cooper

#433 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by dale cooper »

JohnnyS wrote:Miješaš kruške i jabuke. Obama je spašavao nešto u svojoj državi, Grci traže od Europe da spašavaju nešto u tuđoj. Osim toga, korist od spašavanja američkih banaka se vidi danas kad krize u Americi više nema i rekordno je niska nezaposlenost, dok korist od spašavanja Grčke ne vidi više nitko izuzev antiglobalista i salonskih ljevičara.
Pa nije li EU jedna velika sretna porodica? :D
tandmand

#434 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by tandmand »

vade_mecum wrote: inace na ovoj temi ima dosta onoga sto svabe zovu schadenfreude sto je jako ironicno za narod kojeg sa ovakovom politikom zasigurno ceka sudbina grka.
Hoce li i nama biti krivi lihvarocionisti, neoliberalni kapitalizam i MMF koji ne da para ili "samoupravljanje" u javnim ustanovama i preduzecima ...?
vade_mecum

#435 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by vade_mecum »

Haris.ba wrote:Mene nervira kako mnogi u BiH ne vide šta se dešava u Grčkoj, osim pežorativnih trenutaka tipa 25 eura za zagrijavanje službenog automobila. To su samo posljedice, a ne uzroci. Uzroci su isti ko kod nas. Grčka je ogledalo naše budućnosti. Život na veresiju je lijep, dok mu ne dođe kraj.

Nedavno u Tuzli protesti srednjoškolskih profesora - što djeca neće u škole gdje su oni profesori, hoće u medicinsku. Isto nadrealisti, Monti Pajton.
Premijer entiteta prodaje telekom da napravi dva tunela na autoputu.
Predstavnik penzionera počne priču o obaveznom povećanju penzija, i na kraju je završi sa molbom vlastima da makar malo redovnije isplaćuje penzije.
Radnici Dite iz očaja poslije 30 godina uvode samoupravljanje u firmu. A 20 kilometara niže radnici Koksare krenu od zahtjeva da se riješi namjerno stvaranje duga od stotinjak miliončića maraka, a zadovolje se sa 2KM više toplog obroka.
Sve su ovo posljedice.

Uzroci su neprihvaćanje odgovornosti za svoje izbore. Mišljenje da će neko drugi doći i riješiti probleme. Grcima su opravdanja bila da su geopolitički važna zemlja (više nisu ko prije), da su vrh u brodogradnji (potopili ih Kinezi cijenom), da će turizam donositi više para nego što se može potrošiti.

Džaba pisati.
:thumbup: :thumbup: :thumbup:

vrhunac ironije kad gdje ljudi iz drzave (kao bosna) gdje se smatra jack-potom dobiti posao na neodredjeno u drzavnoj upravi moralisu grcima i grckoj.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#436 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by _BataZiv_0809 »

A sto se banke moraju spasavati bankrota, to mi nije jasno :? Island ih je pustio da bankrotiraju :roll:
JohnnyS

#437 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by JohnnyS »

dale cooper wrote:
ExNihilo wrote:
Nije li isti rizik sada prisutan sa Grčkom? Mislim, rizik raspada eurozone. Idu mi na kurac ti dvostruki standardi ljudi
koji drže sav novac u rukama. Ako je to taj neoliberalni kapitalizam, onda ga nabijem na kurac, da prostite.

Mislim da je veća opasnosst po stabilnost eurozone ostanak kroničnog, umirućeg bolesnika poput Grčke nego njeno izbacivanje. Osim toga, tu su po tom pitanju učeniji ljudi od mene. Ako im se isplati šutnut će Grčku, ako ne, ostavit će je.

I što se ti ljutiš, ta Grcima nitko nije kriv, doslovno sami pali, sami se ubili. Nikakvi lihvarocionisti, nikakva Bildenburg skupina, protokol sionskih mudraca ili MMF, već oni sami što su živjeli iznad svojih mogućnosti.
ExNihilo

#438 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by ExNihilo »

dale cooper wrote:
ExNihilo wrote:
Ne baš. Grčke banke su kap u moru eurozone. Njihovim padom bit će frikcija na tržištu, ali ni blizu onoga što se moglo dogoditi u US.

Nema dvostrukih standarda. Obama je sam odriješio svoju kesu. Grci to mogu isto učiniti, ali je kesa prazna.

Ipak, sve što se dešava u Grčkoj, tek je simptopm, a ne uzrok problema.
JohnnyS

#439 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by JohnnyS »

dale cooper wrote:
JohnnyS wrote:Miješaš kruške i jabuke. Obama je spašavao nešto u svojoj državi, Grci traže od Europe da spašavaju nešto u tuđoj. Osim toga, korist od spašavanja američkih banaka se vidi danas kad krize u Americi više nema i rekordno je niska nezaposlenost, dok korist od spašavanja Grčke ne vidi više nitko izuzev antiglobalista i salonskih ljevičara.
Pa nije li EU jedna velika sretna porodica? :D

Jašta je. Samo te majka bezuvjetno voli, sa svima drugima si u nekoj više ili manje interesnoj interakciji.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#440 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by _BataZiv_0809 »

Trpala je Evropa Grke parama kad je trebalo radi geopolitike.Postavlja se pitanje ko je kriv roditelj ili razmazeno dijete?
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#441 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by pici »

Alfons Kauders wrote:
JohnnyS wrote:Apropo referenduma - ja sam apsolutno za referendume jer je to najviši stupanj demokracije. Doduše, u Hrvatskoj smo imali primjer nepotrebnog silovanja rodnih manjina od katolibanske javnosti, ali referendum je generalno gledano pozitivna stvar. Pogotovo oko bitnih pitanja. Iako mnogi ovu odluku Tsiprasa smatraju pičkastom, ja se ne bih složio. Iako sam neoliberalni lihvarocionist s proglobalističkim svjetonazorom i u principu nemam ništa protiv da oni koji desetljećima žive na veresiju konačno ljosnu, smatram da je tako bitno pitanje kao budućnost zemlje i njenog uređenja nešto što bi narod trebao sam za sebe odlučiti i preuzeti odgovornost za donesenu odluku. To nije pitanje za par ljudi u odijelima koji mogu biti potkupljeni, inatljivi, ovakvi-onakvi - to je pitanje za cijeli narod. Na grčkoj vladi je jedino da narodu nepristrano objasni što znači ZA, a što PROTIV pa nek ljudi odluče.
Upravo tako. Neka narod sam odabere propast ako im se vec ne dopada EU. :D Neka fino kazu dovidjenja, uvedu drahmu i krenu od nule, sa svim posljedicama koje to vuche...

Jebu cijeli kontinent vec sest godina, dosta je vise bilo - raus!

Koliko se love spizdilo na njih, da se toliko ulozilo u Hrvatsku, BiH, CG, Albaniju, Bugarsku, Rumuniju, Makedoniju... Gdje li bi nam kraj bio. Grcka je rupa bez dna i treba je otkaciti, nek nekom drugom prodaju muda za bubrege.

Kamo srece da su primili Tursku u EU umjesto njih, brke imaju fantastican privredni rast vec godinama...

A sto se tice svih ovih neoliberalnih prica i ljevicarenja... Zaboli me kita za njima. Niko ih nije tjerao da se zaduzuju za gluposti i zive iznad svojih mogucnosti. Isto kao da sad udjem u salon, uzmem auto koje ne mogu priustiti, pa onda cmizdrim kako me jebu bankari jer, mos mislit, traze da im placam ratu svaki mjesec.

Stoga nek se jebu i neka pokusaju prodati koji otok Svabama, Rusima, Turcima ili nekom ekscentriku iz Holivuda.
:thumbup:
dale cooper

#442 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by dale cooper »

_BataZiv_0809 wrote:A sto se banke moraju spasavati bankrota, to mi nije jasno :? Island ih je pustio da bankrotiraju :roll:
Pa Hafis je u pravu (izvinjavam se što nisam citirao čitavu rečenicu), zato što to "ima veze sa njegovim savjetnicima i
brukom lobista koji i jesu imali pozicije u bankama i fondovima koji su čučnuli"
Ako si jaran sa predsjednikom Amerike
i ako mu držiš muda u šaci, onda se možeš nadati pomoći. Nepotizam, na Američki način. :D
JohnnyS

#443 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by JohnnyS »

_BataZiv_0809 wrote:Trpala je Evropa Grke parama kad je trebalo radi geopolitike.Postavlja se pitanje ko je kriv roditelj ili razmazeno dijete?

Razmaženo dijete kad tad dobije degenek...
vade_mecum

#444 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by vade_mecum »

tandmand wrote:
vade_mecum wrote: inace na ovoj temi ima dosta onoga sto svabe zovu schadenfreude sto je jako ironicno za narod kojeg sa ovakovom politikom zasigurno ceka sudbina grka.
Hoce li i nama biti krivi lihvarocionisti, neoliberalni kapitalizam i MMF koji ne da para ili "samoupravljanje" u javnim ustanovama i preduzecima ...?
ako budemo trazili izgovor zlata vrijedan, hoce, naravno (mozemo ubaciti kao izgovor i dodika, covica, bakira, zlaju...). ako budemo realni (kao sto nismo) onda nece jer je davno receno da narod ima vlast kakvu zasluzuje.
Haris.ba

#445 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by Haris.ba »

dale cooper wrote:
Možeš radit šta god hoćeš. Dok je za tvoje pare. :D

Možeš osnivati Pariške komune, kibuce i slično. Pa ni Kuba nije daleko, samo je sat interneta trećina mjesečne plaće. U Sjevernoj Koreji imaš i sletove.

Historija isto ko da pravi jedan veliki krug. Poslije kapitalizna 19.st. koji je uljuđivan kroz mnoge borbe radnika, ponovo se vraćamo kad ćemo gledati djecu kako idu u rudnik. Samo što će dole ići sa najnovijim mobitelom.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#446 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by _BataZiv_0809 »

JohnnyS wrote:
_BataZiv_0809 wrote:Trpala je Evropa Grke parama kad je trebalo radi geopolitike.Postavlja se pitanje ko je kriv roditelj ili razmazeno dijete?

Sto ne znaci da roditelji ne bi trebali razmisliti o promjeni odgojnog pristupa
JohnnyS

#447 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by JohnnyS »

_BataZiv_0809 wrote:
JohnnyS wrote:

Pa evo razmišljaju o promjeni, drugom djetetu (nama) već prestaju davati slatkiše...
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#448 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by _BataZiv_0809 »

JohnnyS wrote:

Pa evo razmišljaju o promjeni, drugom djetetu (nama) već prestaju davati slatkiše...
Daj boze
vade_mecum

#449 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by vade_mecum »

_BataZiv_0809 wrote:
JohnnyS wrote:

obostrana krivica samo sto neko uvijek izvuce deblji kraj. grcka je realno mogla bankrotirati i 2010 i 2012 samo sto EU nije imala mehanizama da sacuva kakvu-takvu stabilnost. danas je sasvim druga prica
VCorp

#450 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by VCorp »

Ušli u EU sa lažnim izvještajem o stanju ekonomije njihove države. Dakle tu su odmah napravili veliko sranje. Za one koji ne znaju, Grci su imali 15 plata godišnje plus su im sve grupe ljudi od invalida do staraca imali novčane beneficije i subvencije, malo je reći da su bile simbolične. Sami su trazili kredite za pomoc i potpisali su kad ce im vratiti a sad pokusavaju izvarati narod. Zbog njihovog masla moraju to platiti bankrotom države, prije ili kasnije.

Jedino što mi se sviđa je to što žele tužiti Njemačku za reparacije iz 2.sv.rata. Poslije svega šta su nacisti uradili Europa je ulagala u Njemacku i pomogla im puno da postanu ono šta jesu. Mislim da je vrijeme da to vrate jer ne znaju šta će s parama tako da bi bilo lijepo da obnove ono što su i nama razorili pa neka stegnu malo pojas.
Post Reply