Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima

Post Reply
wolf07

#426 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima

Post by wolf07 »

ban COOL in wrote:
Ripicipi wrote:Velikobosnjaci, evo sta vam veli Alija.
taj retard i nije ni Bošnjak ni Bosanac

on je islamizirano srpče, proćerano iz srbije, nikad i nije bio Bošnjak nit je volio taj termin
više je bio muslimančina
ima li ista pod kapom nebeskom a da ti to ne znas?
Dead Man Walking

#427 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima

Post by Dead Man Walking »

Dozer wrote:Zaista je fascinanta kolicina nepismenosti, neznanja i ignorancije ovdje... Djeco draga...koliko je vama godina uopste...?
Imam osjecaj da je 90% ovih branilaca etno-vjerskog idiotluka rodjeno nakon '96, ili malo prije '92, jer samo to moze obrazloziti ovoliku kolicinu nebuloza i nerazumijevanja.

Po hiljaditi put (a nekima je ocito i to premalo, radi onoga cenat u vugla/tarme u zicugu):

1. Nacionalnost ne iskljucuje narodnost/etnicku pripadnost i/ili religijsko opredjeljenje.

2. Nacionalnost se automatski stice drzavom rodjenja (ako su oba roditelja drzavljani te drzave), ili sticanjem drzavljanstva. Ljudi sa 2-3 drzavljanstva se mogu nacionalno izjasniti u skladu s drzavljanstvima koja posjeduju, i samo tako, jer samo tako mogu dokazati svoju nacionalnost.

3. Nacionalnost NIJE stvar licnog izbora, nego formalno-pravnih normi i zakona.

4. Etnicka pripadnost se, sustinski, nasljedjuje po roditeljima, ali je to kategorija koja nema nikakvu realnu formalno-pravnu tezinu (osim u BiH, jasno).
Ako su roditelji iz tzv. "mijesanog" braka (sto je samo po sebi imbecilno jer se ta"mjesovitost" ogleda u metafizickim kategorijama poput etnije i religije), tada se dijete moze, ako zeli naravno, opredijeliti za jednu od te dvije roditeljske etnije i/ili religije. A ne mora ni za jednu, pa cak moze za sebe reci i da je nesto deseto. Ne postoji zakonski nacin dokazivanja etnicke/narodne pripadnosti, kao sto je slucaj sa nacionalnom.

5. Religija nema ama bas nikakve veze ni sa etnijom ni sa nacionalnoscu jer je to stvar licnog opredjeljenja i zelje. Za one koji ne znaju - opredjeljenje znaci slobodnu volju pojedinca i licni izbor necega, a podlozno je svakodnevnoj promjeni, u skladu sa zeljama pojedinca. Samim tim, religiju svkao od nas moze mijenjati svaki dan, kao carape, identicno etnickoj pripadnosti. Danas mogu govoriti da sam Bosnjak musliman, Sutra Bosnjak pravoslavac, prekosutra Srbin katolik... I sta? Neka mi neko dokaze da to nije tako :D

E, hajde sad otidjite bilo gdje vani (a ne morate vani, mozete i u neku od ambasada ovdje), ponesite BH pasos i uzmite da popunite neki formular, recimo za vizu. U polje "Nationality" ili "Nationality at birth" (cesto postoje oba, a zapitajte se zasto je tako) upisite Croat ili Serb, ili...sta znam... Italian. I predajte taj formular.
Postoje 2, odnosno 3 moguca rezultata toga:
1. Odbice vam vizu bez ikakvog obrazlozenja (najvjerovatniji).
2. Pozvace vas i skrenuti vam paznju da niste prilozili odgovarajuci pasos koji je u skladu s vasim nacionalnim izjasnjavanjem (rijetko).
3. Prepravice vam upis u polju "Nationality" u "Bosnian" ili "BiH" i nece vas o tome obavijestiti (rijetko).
Primjeri dati iz dugogodisnjeg licnog iskustva ;)
A sve radi ovoga - https://www.cia.gov/library/publication ... /2110.html
Sve se slazem osim da je etnicka pripadnost stvar izbora. Evo recimo, Dervo Sejdic je Rom i ne moze sutra reci da nije vise Rom nego Bosnjak/Srbin/Hrvat i kao takav uci u predsjednistvo.
Mr Majestic

#428 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima

Post by Mr Majestic »

Šunj wrote:Image

Code: Select all

http://radiosarajevo.ba/novost/177856/kemal-salaka-za-radiosarajevoba-bosanac-sam-moje-dijete-ne-pripada-nikakvim-plemenima
Kemino dijete nakon sudskog spra, dobilo rosni list na kojem pise da je Bosanac. Masala Kemo, neka ste svi zivi i zdravi!

http://radiosarajevo.ba/novost/177849/kako-je-jedan-djecak-dobio-rodni-list-na-kojem-pise-da-je-bosanac-fotovideo

Slučaj Kemala Šalake poseban je i po mnogo čemu zanimljiv. Ovaj Sarajlija uspio je nešto što veliki dio građana Bosne i Hercegovine deklarativno želi, ali zbog navodno komplicirane procedure, obično nikada ne napravi.

On je svoje dijete u matičnu knjigu rođenih upisao kao Bosanca. Uspio je, premda je problema bilo. Kao što je poznato, na formularima takvoga tipa obično su opcije jasno određene, razlika između etničke i nacionalne pripadnosti zbunjuje. Stoga su djeca na rodnim listovima Bošnjaci, Hrvati, Srbi ili ostali. Od jučer nije tako.

Kako je jedan dječak dobio rodni list na kojem piše da je Bosanac (FOTO+VIDEO)
''Svi u mojoj porodici osjećaju se kao Bosanci, ja se osjećam Bosancem i to je razlog. Nije mi to ništa toliko spektakularno. Uradio sam ono što mislim da treba i sretan sam'', priča Šalaka na početku razgovora za portal Radiosarajevo.ba.

Dodaje da lično ne poznaje nikoga ko se ''bavio sličnim problemima'', ali poznaje brojne Sarajke i Sarajlije koji se osjećaju Bosancima. I sam je takav. 

''Lično ne poznajem ljude koji su imali ovakvih problema, znam da se mnogo ljudi na popisu stanovništva izjasnilo Bosancima i znam da veliki broj ljudi ovdje ne poznaje razliku između nacionalne i etničke pripadnosti. Svi smo mi Bosanci ovdje, ja etnički jesam Bošnjak, ali nije to isto. I '92. godine sam išao u rat, i tad sam bio Bosanac, nismo se dijelili u ta etnička plemena. Ne želim da se to čini mom djetetu'', iskren je naš sagovornik.

''Htjeli su me spriječiti, ali insistirao sam na tome. Dječak je rođen 20. aprila 2014. godine, početkom maja sam otišao u Općinu Centar da dijete prijavim, uzmem rodni list. Predao sam papire koji trebaju da se predaju. Pitali su me da li želim upisati nacionalnost djeteta. Na praznu liniju sam upisao Bosanac, ali rekli su da tako ne ide''
Prvo iskustvo odlaska u Matični ured sarajevske Općine Centar nije bilo ugodno. Na kraju su morali intervenirati i zaštitari. 
''Rekli su da dijete mogu upisati samo kao Bošnjaka, Hrvata, Srbina ili u kategoriji ostalih. Pozvali su nadređene, niko nije imao pojma o razlici između etničke i nacionalne pripadnosti. Iz Općine me udaljio organ reda'', prisjetio se Šalaka.

U cijelu se priču, potom, uključio advokat Nedim Ademović.  
''Potom mi se javio advokat Nedim Ademović. On je završio pravni dio posla i sad smo svi sretni. Za svoje pravo sam se izborio. Trajalo je mjesecima, rodni listi sam dobio jučer. Moj dječak je Bosanac, kao i ja'', kaže on.

Borba protiv etničkog ekskluziviteta, dakle, ipak je moguća. Kemalov primjer sada će vjerovatno slijediti i drugi roditelji.

''Ja mislim da je to sasvim normalno, ljudi su ovdje žrtve nekakvih stereotipa i instrukcija koje im daju vladajuće oligarhije. Suština je problema nepoštivanje razlike između etničke i nacionalne pripadnosti.  Drago mi je što sam svojim primjerima pomogao drugima. Onaj koji se ne bori, već u startu je izgubio. Nisam takav'', zaključuje Kemal Šalaka na kraju razgovora za portal Radiosarajevo.ba. 
E.S, E.A., Radiosarajevo.ba
Prošle godine, 20. aprila, Kemal Šalaka dobio je sina. Želio ga je, kako je rekao novinarima Hayat televizije, prijaviti kao Bosanca.

Problemi su se javili na samom početku jer mu u Općini Centar to nisu dozvolili – opcije koje su se nudile bile: Bošnjak, Srbin, Hrvat ili ostali.

Otac se ipak odlučio na pravnu bitku koju je na kraju i dobio. Mali Faruk danas je u matičnim knjigama zaveden kao Bosanac.

"Osjećam se ponosno i drago mi je da sam uspio u ovome. Još bolje je što će ovo omogućiti i drugima da učine isto", kazao je Kemal Šalaka Hayat televiziji, dodavši kako je bio veoma ljut jer su u Općini kategorično tvrdili da dokument na kojem piše da je neko Bosanac nije validan i da ne postoji takav identitet u Ustavu Bosne i Hercegovine.

Kemal je svoju borbu zasnovao na razlikama između nacionalne i etničke pripadnosti, a advokat Nedim Ademović slučaj je prihvatio jer smatra da od Dejtonskog sporazuma vlasti BiH građane nastoje stjerati u etničke torove.

U upravnom postupku ovoga slučaja odnijeli su pobjedu.

"Ovakva odluka treba odražavati cijelu Bosnu i Hercegovinu kakva ona jeste, a to je da naši građani imaju više identiteta i da se oni međusobno ne isključuju", objasnio je Ademović.

Nakon devet mjeseci proces je okončan i rodni list dječaka prvi je takve vrste, ali će sasvim sigurno otvoriti vrata roditeljima koji budu željeli isto za svoju djecu.

https://www.youtube.com/watch?v=AD9s0fU-PdA
Sto se nisi pisao 91-ve ko Bosanac a ne sada kad je proslo vise od 20 godina . Tad ste te ti i takvi pisali ko Jugosloveni ili ko vjerska skupina a svi oni koiji su bili najvece SrBalije tada sad nam drze predavanje kako da se izjasnimo :-) .
Mr Majestic

#429 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima

Post by Mr Majestic »

Ripicipi wrote:Velikobosnjaci, evo sta vam veli Alija.
Alija uvjek jedno prica a drugo radi i zivi u nekom paralelnom svijetu daleko od realnosti ko biva bice onako kako ja kazem samo treba vremena ili sto se u narodu kaze obecanje ludom radovanje . Taj ist Alija je 91-ve pred popis stanovnistva nagovarao narod da se pisu kao vjerska skupina Muslimani a ne kao Bosnjaci na nagovor svoga ahbaba ratnog zlocinca Radovana Karadzica da se isti nebi uvrijedio , jer ko biva ako se narod izjasni kao Bosnjaci onda polazu exluzivno pravo na RBiH . Kad je isti za vrijeme rata uvidio da je nasjeo jer su tada strani mediji izvjestavali o Bosnjacima kao o jednoj vjerskoj skupini u BiH onda je preko noci odlucio da narod vrati istorisko ime a da se niko nista ni ne pita .
nelle_tz

#430 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima

Post by nelle_tz »

Dozer wrote:
Yahweh wrote:Svaki put slične teme idu u istom pravcu.

Ja imam tri pitanja za bošnjake.
1. Zašto ste bošnjaci a ne bosanci i hercegovci/muslimani?
2. Kad odete na ljetovanje u španiju i upoznate neku tamnoputu ženku jel kažete da ste bosanac i hercegovac ili bošnjak iz federacije/RS-a?
3. Zašto večina bošnjaka misli da oni koji se izjašnjavaju kao bosanci vode ovu državu u propast ili manje vole BiH od onih koji se izjašnjavaju kao bošnjaci.
1.Sta kaze Englez kad ode na ljetovanje?
Sigurno ne kaze:" Ja sam Ujedinjenokraljevac Velikobritanac i Sjevernoirac"
2.TZV "Bosanci" se predstavljaju kao multietnicari a puni su mrznje prema drugacijima i lupaju
3.I kako to da postoje narodi Englezi, Skoti,Velsani, Irci u drzavi Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske, a nema naroda koji se zove Ujedinjenokraljevci Velikobritanci i Sjevernoirci.Ako vasa logika kaze da se ime naroda daje po imenu drzave, onda bi se oni morali zvati Ujedinjenokraljevci Velikobritanci i Sjevernoirci.
:lol: :lol: :lol: :lol:
Super je kad neko napise nesto sto ni sam ne razumije, a time je, kao, htio nekoga da "potuce" i nesto mu "dokaze". I, kako to obicno biva, sam sebi skocio u stomak.
1. Englez kaze da je "British".
2. Bosanci nisu nikakvi multietnicari, nego se jednostavno poistovjecuju sa svojom drzavom u nacionalnom smislu, onako kako to radi 95% ljudi na planeti.
3. Skoti i Irci za sebe uvijek kazu da su "Scotish" i "Irish", a Englezi kako vec i rekoh - "British". Medjutim, Englezi su ti koji su kolonizirali i asimilirali Skotsku i Irsku, pa je ovo i sasvim logicno. U BiH se nista od ovoga nije desilo. RS nikad nije bila drzava/zemlja za sebe, pa da je Bosna asimilirala. Hercegovina isto tako.
:-)[/quote]
Za @ Dozer Da vidimo sta Engleskinja iz Londona kaze za sebe?
Image
Pitanje je bilo sta bi rekla za sebe u etnickom smislu kad bi je neko pitao:"Sta si?" Cura odgovara da bi rekla da je Engleskinja.Onda je dalje pitana zasto ne bi rekla za sebe da je Britanka i da li Skoti sebe smatraju Skotima ili Britancima i da li uopce postoji nacija Britanci. Cura odgovara da bi puno ljudi dalo razlicite odgovore, "ALI NAS JA SMATRAM DRUGACIJIMA "( razlicite od Skota, op.a).I trece pitanje je bilo da li ona smatra da su Englezi i Skoti samo Englezi i Skoti i da li se slaze sa tim da nacija Britanci ne postoji. Cura je odgovorila:" Tacno."( u smislu da ne postoji nacija Britanci) 2.termini nacije se razlicito shvataju u drzavi Americi gdje je drzava jednako nacija od onoga kako to smatraju Britanci, Balkanci, Istocna Europa ili Srednja Europa gdje je NACIJA= narod koji ima maticnu drzavu. Madjar koji zivi u Slovackoj je etnicki Madjar , a i nacionalno je Madjar, nije nacionalno Slovak, jer mu je maticna drzava Madjarska, a u Slovackoj je nacionalna manjina.Najveca uvreda bi mu bila da mu kazete da je Slovak nacionalno. Vi ne razumijete da postoji vise definicija nacije i da se kod nas primjenjuje ona o kojoj govori najveci sin nasih naroda , Josip Broz TITO.Da vidimo sta on kaze za vase trdnje da je nacija jednako drzava------Tito ,1963, Kongres omladine Jugoslavije:" Nepravilno je shvatanje onih koji smatraju da integracija treba da likvidira nacije i da ima za cilj stvaranje jedne nove, jedinstvene nacije(jugoslovenske). Ti ljudi, zapravo, BRKAJU naciju sa državom, što je BESMISLICA."
parangal_

#431 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima

Post by parangal_ »

http://radiosarajevo.ba/novost/177856/kemal-salaka-za-radiosarajevoba-bosanac-sam-moje-dijete-ne-pripada-nikakvim-plemenima
Kemino dijete nakon sudskog spra, dobilo rosni list na kojem pise da je Bosanac. Masala Kemo, neka ste svi zivi i zdravi!

http://radiosarajevo.ba/novost/177849/kako-je-jedan-djecak-dobio-rodni-list-na-kojem-pise-da-je-bosanac-fotovideo

Slučaj Kemala Šalake poseban je i po mnogo čemu zanimljiv. Ovaj Sarajlija uspio je nešto što veliki dio građana Bosne i Hercegovine deklarativno želi, ali zbog navodno komplicirane procedure, obično nikada ne napravi.

On je svoje dijete u matičnu knjigu rođenih upisao kao Bosanca. Uspio je, premda je problema bilo. Kao što je poznato, na formularima takvoga tipa obično su opcije jasno određene, razlika između etničke i nacionalne pripadnosti zbunjuje. Stoga su djeca na rodnim listovima Bošnjaci, Hrvati, Srbi ili ostali. Od jučer nije tako.

Kako je jedan dječak dobio rodni list na kojem piše da je Bosanac (FOTO+VIDEO)
''Svi u mojoj porodici osjećaju se kao Bosanci, ja se osjećam Bosancem i to je razlog. Nije mi to ništa toliko spektakularno. Uradio sam ono što mislim da treba i sretan sam'', priča Šalaka na početku razgovora za portal Radiosarajevo.ba.

Dodaje da lično ne poznaje nikoga ko se ''bavio sličnim problemima'', ali poznaje brojne Sarajke i Sarajlije koji se osjećaju Bosancima. I sam je takav. 

''Lično ne poznajem ljude koji su imali ovakvih problema, znam da se mnogo ljudi na popisu stanovništva izjasnilo Bosancima i znam da veliki broj ljudi ovdje ne poznaje razliku između nacionalne i etničke pripadnosti. Svi smo mi Bosanci ovdje, ja etnički jesam Bošnjak, ali nije to isto. I '92. godine sam išao u rat, i tad sam bio Bosanac, nismo se dijelili u ta etnička plemena. Ne želim da se to čini mom djetetu'', iskren je naš sagovornik.

''Htjeli su me spriječiti, ali insistirao sam na tome. Dječak je rođen 20. aprila 2014. godine, početkom maja sam otišao u Općinu Centar da dijete prijavim, uzmem rodni list. Predao sam papire koji trebaju da se predaju. Pitali su me da li želim upisati nacionalnost djeteta. Na praznu liniju sam upisao Bosanac, ali rekli su da tako ne ide''
Prvo iskustvo odlaska u Matični ured sarajevske Općine Centar nije bilo ugodno. Na kraju su morali intervenirati i zaštitari. 
''Rekli su da dijete mogu upisati samo kao Bošnjaka, Hrvata, Srbina ili u kategoriji ostalih. Pozvali su nadređene, niko nije imao pojma o razlici između etničke i nacionalne pripadnosti. Iz Općine me udaljio organ reda'', prisjetio se Šalaka.

U cijelu se priču, potom, uključio advokat Nedim Ademović.  
''Potom mi se javio advokat Nedim Ademović. On je završio pravni dio posla i sad smo svi sretni. Za svoje pravo sam se izborio. Trajalo je mjesecima, rodni listi sam dobio jučer. Moj dječak je Bosanac, kao i ja'', kaže on.

Borba protiv etničkog ekskluziviteta, dakle, ipak je moguća. Kemalov primjer sada će vjerovatno slijediti i drugi roditelji.

''Ja mislim da je to sasvim normalno, ljudi su ovdje žrtve nekakvih stereotipa i instrukcija koje im daju vladajuće oligarhije. Suština je problema nepoštivanje razlike između etničke i nacionalne pripadnosti.  Drago mi je što sam svojim primjerima pomogao drugima. Onaj koji se ne bori, već u startu je izgubio. Nisam takav'', zaključuje Kemal Šalaka na kraju razgovora za portal Radiosarajevo.ba. 
E.S, E.A., Radiosarajevo.ba
Prošle godine, 20. aprila, Kemal Šalaka dobio je sina. Želio ga je, kako je rekao novinarima Hayat televizije, prijaviti kao Bosanca.

Problemi su se javili na samom početku jer mu u Općini Centar to nisu dozvolili – opcije koje su se nudile bile: Bošnjak, Srbin, Hrvat ili ostali.

Otac se ipak odlučio na pravnu bitku koju je na kraju i dobio. Mali Faruk danas je u matičnim knjigama zaveden kao Bosanac.

"Osjećam se ponosno i drago mi je da sam uspio u ovome. Još bolje je što će ovo omogućiti i drugima da učine isto", kazao je Kemal Šalaka Hayat televiziji, dodavši kako je bio veoma ljut jer su u Općini kategorično tvrdili da dokument na kojem piše da je neko Bosanac nije validan i da ne postoji takav identitet u Ustavu Bosne i Hercegovine.

Kemal je svoju borbu zasnovao na razlikama između nacionalne i etničke pripadnosti, a advokat Nedim Ademović slučaj je prihvatio jer smatra da od Dejtonskog sporazuma vlasti BiH građane nastoje stjerati u etničke torove.

U upravnom postupku ovoga slučaja odnijeli su pobjedu.

"Ovakva odluka treba odražavati cijelu Bosnu i Hercegovinu kakva ona jeste, a to je da naši građani imaju više identiteta i da se oni međusobno ne isključuju", objasnio je Ademović.

Nakon devet mjeseci proces je okončan i rodni list dječaka prvi je takve vrste, ali će sasvim sigurno otvoriti vrata roditeljima koji budu željeli isto za svoju djecu.

https://www.youtube.com/watch?v=AD9s0fU-PdA
kad su uveli da sr u rodnom listu upisuje nacionalnost? meni nista ne pise.
Joe McCarthy

#432 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima

Post by Joe McCarthy »

Adriatic wrote:
pedeset wrote:Nek je dijete živo i zdravo. Ali pitat ću ja vas kad za 20-30 godina u našoj zemlji bude zvanično više Hrvata, Srba pa i ostalih nego bošnjaka. Pitat ću vas da li je "Kemo kralj" kad u toj istoj opštini Centar budete manjina, valjda ćete se onda osjećati majoriziranim. A stranci će jedva dočekati pa kazati šta hoćete, imate više teritorije od tih i tih, a brojčano vas je manje. Moji KRALJEVI!
Jest jest, vidjelo se kako nam je brojnost pomogla :-)
Budući da pričaš na Bosanskom, u jedinstvenoj državi nakon secesije Kosova. Šta se ima više dodat?
Dozer

#433 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima

Post by Dozer »

Dead Man Walking wrote: Sve se slazem osim da je etnicka pripadnost stvar izbora. Evo recimo, Dervo Sejdic je Rom i ne moze sutra reci da nije vise Rom nego Bosnjak/Srbin/Hrvat i kao takav uci u predsjednistvo
A zasto ne bi bila?
Zbog cega to Dervo Sejdic ne moze sutra reci da vise nije Rom, nego da je Bosnjak ili Srbin ili Hrvat, i upravo kao takav uci u predsjednistvo?
Ili bilo ko od nas? Sta nas to sprijecava da se etnicki izjasnimo kako god zelimo? Ili religijski/vjerski?

Ako se malo zamisli, bez probkema se shvati da nema nikakvih prepreka za takve promjene, i to cak svaki dan da mijenjamo kako nam se cejfne :)

Ali, nacionalnost vec tako ne mozemo mijenjati jer tamo gdje se tako izjasnimo, bar u civilizovanom svijetu, od cega smo mi daleko, tu vrstu izjasnjavanja moramo nekako i dokazati. A to se radi - pasosem.
Last edited by Dozer on 21/01/2015 21:42, edited 1 time in total.
zgembomaratonac

#434 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima

Post by zgembomaratonac »

''Svi u mojoj porodici osjećaju se kao Bosanci, ja se osjećam Bosancem i to je razlog. Nije mi to ništa toliko spektakularno. Uradio sam ono što mislim da treba i sretan sam. Osjećam se ponosno i drago mi je da sam uspio u ovome. Još bolje je što će ovo omogućiti i drugima da učine isto."
Tipično razmišljanje političkog kriminalca. Sretan i ponosan što on i njegovi sada mogu ukrasti hljeb od ugroženi nacionalni manjina :-)
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#435 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

madner wrote:Sto se tice tradicije, jel ban bosanski ili bosnjacki Kulin bio? :D
Ako su mu podanici bosanci bili, onda je i on bosanski ban bio. :wink:

Ovo gore vrijedi i za bosnjake. :-D

Jezicka zavrzlama. :D
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#436 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima

Post by japin_mutapi »

ja ne kontam ovo nikako
evo rodnog lista jednog mališana ... upisan u knjigu rođenih 2010 kao što se vidi a ovaj rodni list izdat prije mjesec i nekoliko dana tj. 15.12.2014
niko me ni tada a ni sad(ovi sadašnji rodni listovi nemaju rok trajanja 6mj) nije pitao za ovu kategoriju nacionalnost
ne kontam šta je fora od keme kralja i po čemu je kralj

Image
starii

#437 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima

Post by starii »

zgembomaratonac wrote:
''Svi u mojoj porodici osjećaju se kao Bosanci, ja se osjećam Bosancem i to je razlog. Nije mi to ništa toliko spektakularno. Uradio sam ono što mislim da treba i sretan sam. Osjećam se ponosno i drago mi je da sam uspio u ovome. Još bolje je što će ovo omogućiti i drugima da učine isto."
Tipično razmišljanje političkog kriminalca. Sretan i ponosan što on i njegovi sada mogu ukrasti hljeb od ugroženi nacionalni manjina :-)

kemi je pametnije da pomogne zeni oko troje djece nego sto se zajebava na tv i peca ribu :D
Rizvan

#438 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima

Post by Rizvan »

Od kad to na rodnom listu piše nacionalnost pojedinca?

Kao da nemamo prećih problema, ustalom popis je prošao, a evo opet ovih tema o podijelama i identitetu, hajde mogu razumjeti da neki centri imaju interes u ovome, ali kako uvijek nalože raju?
Dead Man Walking

#439 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima

Dozer wrote:
Dead Man Walking wrote: Sve se slazem osim da je etnicka pripadnost stvar izbora. Evo recimo, Dervo Sejdic je Rom i ne moze sutra reci da nije vise Rom nego Bosnjak/Srbin/Hrvat i kao takav uci u predsjednistvo
A zasto ne bi bila?
Zbog cega to Dervo Sejdic ne moze sutra reci da vise nije Rom, nego da je Bosnjak ili Srbin ili Hrvat, i upravo kao takav uci u predsjednistvo?
Ili bilo ko od nas? Sta nas to sprijecava da se etnicki izjasnimo kako god zelimo? Ili religijski/vjerski?

Ako se malo zamisli, bez probkema se shvati da nema nikakvih prepreka za takve promjene, i to cak svaki dan da mijenjamo kako nam se cejfne :)

Ali, nacionalnost vec tako ne mozemo mijenjati jer tamo gdje se tako izjasnimo, bar u civilizovanom svijetu, od cega smo mi daleko, tu vrstu izjasnjavanja moramo nekako i dokazati. A to se radi - pasosem.
Pravno, naravno, nista osim nacionalnosti ne moze biti dokazano - tu se slazem. Ipak, etnicka pripadnost je nesto cega se niko nece tek tako odreci, bez obzira sta pise u papirima. U stvari, jedino sam do sad u prilici bio sresti Bosnjake koji su spremni odreci se toga, dok svi ostali narodi svijeta koje sam sreo (a imao sam priliku sresti barem 20ak razlicitih naroda) ponosno isticu svoju etnicku pripadnost i ne daju je ni za zivu glavu.
JanuaryJones

#440 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima

Post by JanuaryJones »

japin_mutapi wrote:ja ne kontam ovo nikako
evo rodnog lista jednog mališana ... upisan u knjigu rođenih 2010 kao što se vidi a ovaj rodni list izdat prije mjesec i nekoliko dana tj. 15.12.2014
niko me ni tada a ni sad(ovi sadašnji rodni listovi nemaju rok trajanja 6mj) nije pitao za ovu kategoriju nacionalnost
ne kontam šta je fora od keme kralja i po čemu je kralj

Image
Zato što je rodjen 2010. Djeca koja su rodjena prošle godine i prvi put su se upisivala u MK morala su biti izjašnjena.
Joe McCarthy

#441 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima

Post by Joe McCarthy »

salik79 wrote:
supercali wrote:ko je tebi kriv kad imas krizu identiteta pa su ti pored bosanca 93-e nakitili da budes i bosnjak ako si musliman
Bosniaco smo bili i za vrijeme Rimskog Carstva, sto ne bi bili i 93. ?!
Pa koji je Rimski Car bio najbošnjačkiji :lol:
Dozer

#442 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima

Post by Dozer »

Dead Man Walking wrote:
Dozer wrote:
A zasto ne bi bila?

Pravno, naravno, nista osim nacionalnosti ne moze biti dokazano - tu se slazem. Ipak, etnicka pripadnost je nesto cega se niko nece tek tako odreci, bez obzira sta pise u papirima. U stvari, jedino sam do sad u prilici bio sresti Bosnjake koji su spremni odreci se toga, dok svi ostali narodi svijeta koje sam sreo (a imao sam priliku sresti barem 20ak razlicitih naroda) ponosno isticu svoju etnicku pripadnost i ne daju je ni za zivu glavu.
Ama, ljudi dragi.... Ja uopste ne mogu da shvatim odakle vama uopste ideja da se nacionalnim izjasnjavanjem kao Bosanac ponistava bilo cija etnicka pripadnost, bilo koje etnije?
Ko vam je to slagao i ko vas je ubijedio u tu notornu budalastinu....pobogu....

Nacionalnost: BiH, Bosanskohercegovacka, Bosanac (sta god, isto je)
Etnicka pripadnost: Bosnjak, Srbin, Hrvat, Rom, Jevrej, itd.
Religija: po slobodnom nahodjenju

Ja zaista ne mogu da shvatim sta je u ovome toliko nejasno i konfuzno, pa da se stalno vracamo na nebulozu po kojoj se oni koji se nacionalno izjasne kao Bosanci automatski odricu bosnjastva, srpstva ili hrvatstva?

Da li je toliko tesko shvatiti da to jednostavno nije tacno?

Recimo to ovako - ako obucete jaknu, da li cete se odreci majice ispod nje? Naravno da necete, niste idioti.
E, isto je tako i sa ovim Bosanac i Bosnjak, Srbin, Hrvat. Niko se nece niti mora odreci toga Bosnjak/Srbin/Hrvat ako se izjasni Bosancem, jer je Bosanac nacinalna odrednica vezana za drzavu, a B/H/S etnicke odrednice koje su, po klasifikaciji, nize kategorije od nacionalnosti.
Dead Man Walking

#443 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima

Pa na ovoj temi je kilometar likova koji se jeze od toga da su Bosnjaci, ali su ponosni Bosanci. Ni meni nije jasno odakle takav stav, ali ocito ga ima. Eto i onaj lik kojem si ti nabacio lajk je natrunio nekih kamaru stereotipa o Bosnjacima, a izjasnjava se kao Bosanac iz muslimanske porodice ako sam upratio, ne da reci da je Bosnjak.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#444 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima

Post by japin_mutapi »

Dozer wrote: Recimo to ovako - ako obucete jaknu, da li cete se odreci majice ispod nje? Naravno da necete, niste idioti.
E, isto je tako i sa ovim Bosanac i Bosnjak, Srbin, Hrvat. Niko se nece niti mora odreci toga Bosnjak/Srbin/Hrvat ako se izjasni Bosancem, jer je Bosanac nacinalna odrednica vezana za drzavu, a B/H/S etnicke odrednice koje su, po klasifikaciji, nize kategorije od nacionalnosti.
Image
izvini nisam mogao da odolim
mada se u suštini slažem sa boldiranim
Dozer

#445 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima

Post by Dozer »

Ama ne mozete stvari gledati tako povrsno, pobogu... A uz to i pogresno.

Ljudi kazu da nece da se izjasne kao Bosnjaci u NACIONALNOM, ne etnickom smislu. I potpuno su u pravu jer Bosnjacka nacija, kao ni nacije BH Srba i Hrvata, jednostavno ne postoje niti su priznate kao takve.
Pa cak se tako ne nazivaju ni u postojecem Ustavu, nego su to KONSTITUTIVNI NARODI.

Da li je ikad iko od vas cuo izraz "konstitutivne nacije"? Da li je iko ikad za BiH cuo izraz "multinacionalna drzava"?
Niste, naravno. Sve sto cujete jeste multietnicka drzava i konstitutivni narodi. Znate li zasto? Zato sto i nasi politicari, a i mediji iza njih, vrlo dobro znaju da takve stvari ne postoje, a pogotovo da BiH nije takva. Ali, zato uredno za ljude u BiH, i u mozgove tih istih ljudi trpaju izraze poput "pripadnici Bosnjacka/Srpske/Hrvatske nacionalnosti", a to rade vrlo svjesno i namjerno s ciljem zbunjivanja ljudi (sto je itekako ocito na svim ovakvim temama, ali i u real life).
A sve to rade upravo pod krinkom supljaka o "jezickim izrazima" kod nas. I lazu. A oni koji ne lazu, tj. misle da govore istinu, oni su onda potpuni idioti i neznalice.
JanuaryJones

#446 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima

Post by JanuaryJones »

Dead Man Walking wrote:Pa na ovoj temi je kilometar likova koji se jeze od toga da su Bosnjaci, ali su ponosni Bosanci. Ni meni nije jasno odakle takav stav, ali ocito ga ima. Eto i onaj lik kojem si ti nabacio lajk je natrunio nekih kamaru stereotipa o Bosnjacima, a izjasnjava se kao Bosanac iz muslimanske porodice ako sam upratio, ne da reci da je Bosnjak.
Nek se svako izjašnjava po svom nahođenju, osjećajima, tradiciji ali kao što reče @Dozer prvo nacija pa onda sve ostalo. Ima ljudi kojima etnička odrednica ne predstavlja faktor u životu, jednostavno nemaju potrebu da se identifikuju sa jednim, drugim, trećim...kao što takvi moraju shvatiti da se ljudi opredjeljuju na etničku grupu, Bošnjak, Srbin, Jevrej, Hrvat tako i oni moraju shvatiti da ima onih koji ne žele da se opredjeljuju i da im je nacionalna odrednica dovoljna.
Dozer

#447 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima

Post by Dozer »

Upravo tako.
Pa, ljudi moji...da li iko od vas putuje van ovog naseg brloga? Da li je iko otisao do, recimo, Italije? Pa tamo je svaki 5-6 par mijesan, i to i nacionakno i etnicki. A samim tim cesto i vjerski. I ljudi zive, rade, radjaju djecu...
Mislim...do kad ovo ludilo ovdje...? Cemu?
Da li iko zna objasniti sta je svrha? Poenta? Zeljeni rezultat?
Znam ja koji su politicki motivi i ciljevi, ali zanima me vase licno misljenje, na licnom nivou.
Last edited by Dozer on 21/01/2015 22:35, edited 1 time in total.
zgembomaratonac

#448 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima

Post by zgembomaratonac »

Dozer wrote:Ama, ljudi dragi.... Ja uopste ne mogu da shvatim odakle vama uopste ideja da se nacionalnim izjasnjavanjem kao Bosanac ponistava bilo cija etnicka pripadnost, bilo koje etnije?
Ko vam je to slagao i ko vas je ubijedio u tu notornu budalastinu....pobogu....

Nacionalnost: BiH, Bosanskohercegovacka, Bosanac (sta god, isto je)
Etnicka pripadnost: Bosnjak, Srbin, Hrvat, Rom, Jevrej, itd.
Religija: po slobodnom nahodjenju

Ja zaista ne mogu da shvatim sta je u ovome toliko nejasno i konfuzno, pa da se stalno vracamo na nebulozu po kojoj se oni koji se nacionalno izjasne kao Bosanci automatski odricu bosnjastva, srpstva ili hrvatstva?

Da li je toliko tesko shvatiti da to jednostavno nije tacno?
Gdje si ti bio kada se ovo popunjavalo:
Image
SDA i SDP govna su prihvatila Srpski zahtjev da se Nacionalno u BiH izjednači sa Etničkim tako da ovi novi Bosanci (2-3%) sada ciljaju ka konstitutivnosti :-) Hoće po svaku cijenu da uzmu mjesta pravi nacionalni manjina: roma, albanaca, jevreja itd.
Dead Man Walking

#449 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima

Dozer wrote: Ljudi kazu da nece da se izjasne kao Bosnjaci u NACIONALNOM, ne etnickom smislu.
Vjeruj mi, volio bih da je tako. Ali evo, bas bih volio da se javi lik i kaze nam sta je on u etnickom smislu, posto se itekako slazem sa tobom da smo u nacionalnom svi Bosanci, i nacionalno se i ne izjasnjavamo drugacije (mada, iskreno govoreci, ima ih na ovoj temi koji bi se i nacionalno izjasnili kao Bosnjaci). Eto, al_akhisari, javni se pa objasni, valjda nisi Arap sudeci po imenu. :D

JanuaryJones wrote: ima onih koji ne žele da se opredjeljuju i da im je nacionalna odrednica dovoljna.
Tacno, ali samo medju Bosnjacima, kao sto sam vec rekao. Barem prema mom iskustvu.
IcedMFEarth

#450 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima

Post by IcedMFEarth »

Samo među Bosancima/Bošnjacima jer smo oduvijek bili nedefinisani i za to smo ponajviše sami sebi krivi kroz historiju.
Last edited by IcedMFEarth on 21/01/2015 22:38, edited 1 time in total.
Post Reply