Francuska i Saudijska Arabija obje misle da se pridrzavaju povelje UNa.
Jeste li ili niste Čarli
Moderator: anex
- madner
#426 Re: Jeste li ili niste Čarli
Dobro, ne postoji nadnacionalni sud ili standard za cenzuru.
-
wolf07
#427 Re: Jeste li ili niste Čarli
Opet si se zajebucnuo! Sta mislis kako drzave rjesavaju medjusobne pogranicne i druge sporove ako ne mogu medjusobnim dogovorom a nece da ratuju. Ima nadnacionalnih sudova koliko hoces, eno ti jedan u Strazburu a nije jedini.madner wrote:Dobro, ne postoji nadnacionalni sud ili standard za cenzuru.![]()
- madner
#428 Re: Jeste li ili niste Čarli
Sada si se zezno, to su medjunacionalni sporovi.
Printani mediji to nije.
No nema nista protiv da progresivna Saudija tuzi Francusku ako ima neki sud.
Printani mediji to nije.
No nema nista protiv da progresivna Saudija tuzi Francusku ako ima neki sud.
- dale cooper
#429 Re: Jeste li ili niste Čarli
Dobro, demokratska država. Bolje?wolf07 wrote:Cim cujem frazu "moderna drzava" meni se digne kosa na glavi! Pa nije ovo fashion-week jbt!dale cooper wrote:
Gdje ćeš porediti zakone jedne moderne Evropske države sa vjerskim državnim uređenjem Saudijske Arabije.
Šerijatu je mjesto u srednjem vijeku, ne u današnjem dobu. To je upravo taj retrogradni element zbog kojeg se
i satirizira islamska vjera i na koji se teroristi uvijek pozivaju.
- ultima_palabra
#430 Re: Jeste li ili niste Čarli
Pa tu saudijsku dinastiju na vlasti drži ko? Amerikanci i ranije Britanci... znači u redu je da se u arapskom svijetu ne poštuju ljudska prava i sloboda govora, a u zapadnom ne? Ako se Arapi stoljećima tretiraju kao manje vrijedna bića, kako onda očekivati od njih da poštuju uzuse demokratije kada su na zapadnom tlu?
- dale cooper
#431 Re: Jeste li ili niste Čarli
Pa što se ne bore protiv nepravdi na svom tlu? Je li veći neprijatelj skupina Francuskih crtača
od dinastije koja ih jaše decenijama i koja ih svojim rigoroznim šerijatskim zakonima drži
potlačenim. Jok ba, bitno je što su nevjernici u Francuskoj crtali poslanika.
Isto kao što su i nama u Bosni krivi svi živi osim nas samih.
od dinastije koja ih jaše decenijama i koja ih svojim rigoroznim šerijatskim zakonima drži
potlačenim. Jok ba, bitno je što su nevjernici u Francuskoj crtali poslanika.
- insomnia78
#432 Re: Jeste li ili niste Čarli
Pa isto ko i Bosnjo, bitnije mu hraljati protiv karikatura, Izraela, Basara nego to sto mu se u BL postrojava vojska u "nekim neobicnim uniformama"dale cooper wrote:Pa što se ne bore protiv nepravdi na svom tlu? Je li veći neprijatelj skupina Francuskih crtača
potlačenim. Jok ba, bitno je što su nevjernici u Francuskoj crtali poslanika.![]()
Muslimani su danas "operisani" od realnosti
-
Zastavnik_dzemo
#433 Re: Jeste li ili niste Čarli
Malo smo dvolicni .... zapitajte se sta bi bilo da neke novine objave nedolicne karikature iz srebrenice .... npr maloljetna curica sa nozem pod grlom ga pusi neobrezanom bradatom cetniku ... je li i to sloboda govora? Zasto se pola drzave diglo na noge jer je i.ivanovic ispricao obican vic? Ne opravdavam ubistva ali revolt svakako razumijem. Hiljadu puta ima se reklo nemoj i nemo i nemoj jer smeta i vrijedja i oni opet crtaju .... i jos se neko cudi ubistvima .... meni to nije cudno vec realno
- ultima_palabra
#434 Re: Jeste li ili niste Čarli
Pa nepravde su proizvele i neobrazovanost i "dobro je, nek ne puca" mentalitet.dale cooper wrote:Pa što se ne bore protiv nepravdi na svom tlu? Je li veći neprijatelj skupina Francuskih crtača
potlačenim. Jok ba, bitno je što su nevjernici u Francuskoj crtali poslanika.![]()
- dale cooper
#435 Re: Jeste li ili niste Čarli
To bi sasvim opravdano prešlo u govor mržnje jer se radi o stvarnom zločinu i stvarnim, mučko ubijenim ljudima.Zastavnik_dzemo wrote:Malo smo dvolicni .... zapitajte se sta bi bilo da neke novine objave nedolicne karikature iz srebrenice .... npr maloljetna curica sa nozem pod grlom ga pusi neobrezanom bradatom cetniku ... je li i to sloboda govora? Zasto se pola drzave diglo na noge jer je i.ivanovic ispricao obican vic? Ne opravdavam ubistva ali revolt svakako razumijem. Hiljadu puta ima se reklo nemoj i nemo i nemoj jer smeta i vrijedja i oni opet crtaju .... i jos se neko cudi ubistvima .... meni to nije cudno vec realno
Isto kao kad se radi o žrtvama holokausta. I budi siguran da bi takav jedan čin svi osudili.
- dale cooper
#436 Re: Jeste li ili niste Čarli
Kao što rekoh adresa za ispravljanje tih nepravdi nije sigurno Francuska, nego Saudijska Arabija.ultima_palabra wrote:Pa nepravde su proizvele i neobrazovanost i "dobro je, nek ne puca" mentalitet.dale cooper wrote:Pa što se ne bore protiv nepravdi na svom tlu? Je li veći neprijatelj skupina Francuskih crtača
Ili u našem slučaju Bosna i Hercegovina.
-
Zastavnik_dzemo
#437 Re: Jeste li ili niste Čarli
Isus je mucki ubijen zar ne? Charlie se i sa isusom sprdao, to je onda govor mrznje? Ili grijesim? Da nije sloboda govora?dale cooper wrote:To bi sasvim opravdano prešlo u govor mržnje jer se radi o stvarnom zločinu i stvarnim, mučko ubijenim ljudima.Zastavnik_dzemo wrote:Malo smo dvolicni .... zapitajte se sta bi bilo da neke novine objave nedolicne karikature iz srebrenice .... npr maloljetna curica sa nozem pod grlom ga pusi neobrezanom bradatom cetniku ... je li i to sloboda govora? Zasto se pola drzave diglo na noge jer je i.ivanovic ispricao obican vic? Ne opravdavam ubistva ali revolt svakako razumijem. Hiljadu puta ima se reklo nemoj i nemo i nemoj jer smeta i vrijedja i oni opet crtaju .... i jos se neko cudi ubistvima .... meni to nije cudno vec realno
Isto kao kad se radi o žrtvama holokausta. I budi siguran da bi takav jedan čin svi osudili.
- dale cooper
#438 Re: Jeste li ili niste Čarli
Pa sigurno neki krišćani to smatraju blasfemijom, ali ne bih rekao da smatraju govorom mržnje. Osim togaZastavnik_dzemo wrote:Isus je mucki ubijen zar ne? Charlie se i sa isusom sprdao, to je onda govor mrznje? Ili grijesim? Da nije sloboda govora?dale cooper wrote:To bi sasvim opravdano prešlo u govor mržnje jer se radi o stvarnom zločinu i stvarnim, mučko ubijenim ljudima.Zastavnik_dzemo wrote:Malo smo dvolicni .... zapitajte se sta bi bilo da neke novine objave nedolicne karikature iz srebrenice .... npr maloljetna curica sa nozem pod grlom ga pusi neobrezanom bradatom cetniku ... je li i to sloboda govora? Zasto se pola drzave diglo na noge jer je i.ivanovic ispricao obican vic? Ne opravdavam ubistva ali revolt svakako razumijem. Hiljadu puta ima se reklo nemoj i nemo i nemoj jer smeta i vrijedja i oni opet crtaju .... i jos se neko cudi ubistvima .... meni to nije cudno vec realno
Isus je dio kršćanske religijske dogme i kao takav podložan satiri.
-
Zastavnik_dzemo
#439 Re: Jeste li ili niste Čarli
Zasto je vic o cifutima ili majkama srebrenice govor mrznje? Vic je sastavni dio nase tradicije i svakako knjizevni oblik.
Ps ja sam bih gradjanin i vicevi o srebrenici me vrijedjaju niti osjecam da mi neko time govori neku mrznju .... cak volim taj crni humor.
Ps ja sam bih gradjanin i vicevi o srebrenici me vrijedjaju niti osjecam da mi neko time govori neku mrznju .... cak volim taj crni humor.
- dale cooper
#440 Re: Jeste li ili niste Čarli
Vicevi o jevrejima i njihovim religijskim običajima nisu zabranjeni, madner je naveo jednu naslovnicu Hebdoa kao primjer.Zastavnik_dzemo wrote:Zasto je vic o cifutima ili majkama srebrenice govor mrznje? Vic je sastavni dio nase tradicije i svakako knjizevni oblik.
Ni vicevi o Bosancima nisu zabranjeni, slušamo ih svaki dan. Ali zajebancija sa holokaustom ili žrtvama Srebrenice
već prelazi u govor mržnje jer su to stvari sa opipljivim dokazima i posljedicama koje još uvijek žive u srcima
ljudi koji su to preživjeli. Iako ni to neke ne sprječava, kao što smo mogli primjetiti sa slučajem Ivanovića
ili recimo stalnim negiranjem holokausta od strane Irana.
Volim i ja crni humor, ali vicevi o genocidu su mi malo previše. Ne vjerujem da sam čuo i jedan koji je dobar.
-
wolf07
#441 Re: Jeste li ili niste Čarli
Mozes ti @Dale Cooper veslati koliko god hoces i o Francuskoj, i o Saudijskoj Arabiji, i o slobodi govora i stampe, i o zatucanim Arapima i naprednim Francuzima... Cinjenice su sljedece: na ovoj planeti zivi oko milijardu ljudi koji pripadaju islamskom civilizacijskom i vjerskom krugu. Koliko ko od njih praktikuje vjeru to je sasvim drugo, i za ovu raspravu nebitno, pitanje. Medjutim, ti ljudi ne izvrgavaju ruglu svetinje drugih ljudi i s punim pravom isto ocekuju s druge strane. Ako se ti ljudi osjecaju uvrijedjenim radi tih karikatura onda je to CINJENICA s kojom treba ozbiljno racunati i pravi odgovor na tu uvrijedjenost nije - eto vam nas sud pa nas tuzite! Tu se ne radi ni o kakvom pravnom sporu. Pa ne mislis valjda da sad i to pravo tumacenja da se odredi ko radi cega moze ili ne moze biti uvrijedjen treba da pripadne nekom sudu ili jos gore nekom opskurnom listu? Hiljadu puta ti se desilo da te neko uvrijedi nekom izjavom, gestom i sl. a da time ne prekrsi ni jedan zakon. Ta tvoja uvrijedjenost je CINJENICA a ne nesto s cime neko drugi moze licitirati, a pogotovo ne neko ko te uvrijedio.
Sto se tice sudova i pitanja da li su nadnacionalni ili samo internacionalni, bitno je sljedece - probaj da ne provedes odluku tih sudova pravdajuci se svojim sudovima i svojim zakonima pa da vidimo kako ti sudovi stoje u stvarnosti sa snagom! Evo da vidimo kako ce zavrsiti presuda iz Strazbura "Sejdic-Finci", sta je sa presudom za agresiju Srbije na BiH, da slucajno ne mozemo naplatiti ratnu stetu jer mi smatramo da to tako treba neovisno o odluci UN-ovog suda...
Sto se tice sudova i pitanja da li su nadnacionalni ili samo internacionalni, bitno je sljedece - probaj da ne provedes odluku tih sudova pravdajuci se svojim sudovima i svojim zakonima pa da vidimo kako ti sudovi stoje u stvarnosti sa snagom! Evo da vidimo kako ce zavrsiti presuda iz Strazbura "Sejdic-Finci", sta je sa presudom za agresiju Srbije na BiH, da slucajno ne mozemo naplatiti ratnu stetu jer mi smatramo da to tako treba neovisno o odluci UN-ovog suda...
- dale cooper
#442 Re: Jeste li ili niste Čarli
Niko im ne osporava pravo da se osjećaju uvrijeđenim. Mogu protestovati zbog toga, mogu tužiti zbog toga, iskoristitiwolf07 wrote:Mozes ti @Dale Cooper veslati koliko god hoces i o Francuskoj, i o Saudijskoj Arabiji, i o slobodi govora i stampe, i o zatucanim Arapima i naprednim Francuzima... Cinjenice su sljedece: na ovoj planeti zivi oko milijardu ljudi koji pripadaju islamskom civilizacijskom i vjerskom krugu. Koliko ko od njih praktikuje vjeru to je sasvim drugo, i za ovu raspravu nebitno, pitanje. Medjutim, ti ljudi ne izvrgavaju ruglu svetinje drugih ljudi i s punim pravom isto ocekuju s druge strane. Ako se ti ljudi osjecaju uvrijedjenim radi tih karikatura onda je to CINJENICA s kojom treba ozbiljno racunati i pravi odgovor na tu uvrijedjenost nije - eto vam nas sud pa nas tuzite! Tu se ne radi ni o kakvom pravnom sporu. Pa ne mislis valjda da sad i to pravo tumacenja da se odredi ko radi cega moze ili ne moze biti uvrijedjen treba da pripadne nekom sudu ili jos gore nekom opskurnom listu? Hiljadu puta ti se desilo da te neko uvrijedi nekom izjavom, gestom i sl. a da time ne prekrsi ni jedan zakon. Ta tvoja uvrijedjenost je CINJENICA a ne nesto s cime neko drugi moze licitirati, a pogotovo ne neko ko te uvrijedio.
sve pravno legalne načine da ospore i eventualno pokušaju zaustaviti štampanje tih karikatura.
ALI NE MOGU UBIJATI LJUDE ZBOG TOGA To nije ni zakonski, ni moralno niti civilizacijski ispravno, i jedino
uporište ima u arhaičnim religijskim zakonima i tumačenju islama koji ne pripadaju ovom dobu. TAČKA.
-
wolf07
#443 Re: Jeste li ili niste Čarli
A ko ovdje podrzava ubijanje??? Procitaj naslov teme, procitaj komentare! Rijec je samo o tome da je ZLOUPOTRIJEBLJENA sloboda govora, i da se zamjenom teza hoce od neceg nakaradnog napraviti nesto ispravno jer eto - nije protivzakonito. Zakonitost postupka nije ni tretirana, ali je u najmanju ruku nemoralno, da se neko ko je zivio prije vise od hiljadu godina dovodi u vezu s necim sto danas radi ISIL. Time ne samo da je do daljnjeg odgodjeno liberaliziranje islamskih drustava, jer ovakvim karikiranjem vjere se samo daje dodatna snaga radikalnim i retrogradnim snagama u tim drustvima, nego se po istom modelu kako ISIL zloupotrbljava islam pokazuje da i u demokratskom drustvu nekakva novina zloupotrebljava demokratiju i slobodu stampe! Znam da ces sad opet poceti s matricom - ali "Charlie Hebdoa" nije nikog ubio a ove budale jesu ali, svako ko hoce da misli zna da "Charlie Hebdoa" nije nasumicno odabran vec je platio cijenu svog drustveno neodgovornog i nemoralnog, blasfemicnog pisanja i crtanja. Ta cijena jeste visoka gledano iz ugla porodica poginulih, ali je novina u krajnjoj liniji - profitirala! Jer sta se na kraju desilo, pamti li iko i jedno jedino ime iz cijele price osim imena lista. Od marginalnog i nepoznatog lista koji jedva prezivljava preko noci su postali list koji stampa milionske tiraze. Da su to podijelili pa jos bih pomislio da imaju mrvu obraza, ali ne, i to su prodali po cijeni kakva je bila i prije. Ako bi moral liberalne demokratije bio posmatran kroz prizmu onog sta i kako radi "Charlie Hebdoa" ja onda kazem - Boze postedi me tog morala, vise obraza ima svaki kozojeb, kako ih ti zoves sto je samo po sebi degutantno al' nije za ovu pricu!dale cooper wrote:Niko im ne osporava pravo da se osjećaju uvrijeđenim. Mogu protestovati zbog toga, mogu tužiti zbog toga, iskoristitiwolf07 wrote:Mozes ti @Dale Cooper veslati koliko god hoces i o Francuskoj, i o Saudijskoj Arabiji, i o slobodi govora i stampe, i o zatucanim Arapima i naprednim Francuzima... Cinjenice su sljedece: na ovoj planeti zivi oko milijardu ljudi koji pripadaju islamskom civilizacijskom i vjerskom krugu. Koliko ko od njih praktikuje vjeru to je sasvim drugo, i za ovu raspravu nebitno, pitanje. Medjutim, ti ljudi ne izvrgavaju ruglu svetinje drugih ljudi i s punim pravom isto ocekuju s druge strane. Ako se ti ljudi osjecaju uvrijedjenim radi tih karikatura onda je to CINJENICA s kojom treba ozbiljno racunati i pravi odgovor na tu uvrijedjenost nije - eto vam nas sud pa nas tuzite! Tu se ne radi ni o kakvom pravnom sporu. Pa ne mislis valjda da sad i to pravo tumacenja da se odredi ko radi cega moze ili ne moze biti uvrijedjen treba da pripadne nekom sudu ili jos gore nekom opskurnom listu? Hiljadu puta ti se desilo da te neko uvrijedi nekom izjavom, gestom i sl. a da time ne prekrsi ni jedan zakon. Ta tvoja uvrijedjenost je CINJENICA a ne nesto s cime neko drugi moze licitirati, a pogotovo ne neko ko te uvrijedio.
sve pravno legalne načine da ospore i eventualno pokušaju zaustaviti štampanje tih karikatura.
ALI NE MOGU UBIJATI LJUDE ZBOG TOGA To nije ni zakonski, ni moralno niti civilizacijski ispravno, i jedino
uporište ima u arhaičnim religijskim zakonima i tumačenju islama koji ne pripadaju ovom dobu. TAČKA.
-
Walther
#444 Re: Jeste li ili niste Čarli
Ovo bas nije tacno...wolf07 wrote:Da su to podijelili pa jos bih pomislio da imaju mrvu obraza, ali ne, i to su prodali po cijeni kakva je bila i prije. Ako bi moral liberalne demokratije bio posmatran kroz prizmu onog sta i kako radi "Charlie Hebdoa" ja onda kazem - Boze postedi me tog morala, vise obraza ima svaki kozojeb, kako ih ti zoves sto je samo po sebi degutantno al' nije za ovu pricu!
Prije je bila cijena za 2.5eur za 16 stranica, poslije toga je bila 3eur za 8 stranica sto znaci da su poskupili cca 150% (cca). A vec iz donacija su mogli pokriti troskove da podijele tiraz besplatno. Znaci na broju nakon smrti su zaradili bar 3mio EUR
Toliko o postenju i moralu
- madner
#445 Re: Jeste li ili niste Čarli
Wolfie poceo lupati na siroko.
Zasto je to nemoralno?
Francuski zakoni predstavljaju set francuskih moralnih vrijednosti.
Uvrijediti zastavu je nemoralno, vrijedjati religije nije. Naravno nama je to cudno, no manje cudno od mnogih drugih kultura.
Sudovi su vezani za clanstvo, da mi ne zelimo biti dio EU ne bi nas vezala odluka Sejdic Finci itd... No posto zelimo, prihvatili smo da nam je taj sud mjerodavan. No opet, nema suda gdje se moze tuziti ovaj list.
Zasto je to nemoralno?
Uvrijediti zastavu je nemoralno, vrijedjati religije nije. Naravno nama je to cudno, no manje cudno od mnogih drugih kultura.
Sudovi su vezani za clanstvo, da mi ne zelimo biti dio EU ne bi nas vezala odluka Sejdic Finci itd... No posto zelimo, prihvatili smo da nam je taj sud mjerodavan. No opet, nema suda gdje se moze tuziti ovaj list.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#446 Re: Jeste li ili niste Čarli
Mala ispravka-Vijece Evrope, ostalo se slazem naravno madneru kinže konžemadner wrote:Wolfie poceo lupati na siroko.
Zasto je to nemoralno?
- madner
#447 Re: Jeste li ili niste Čarli
To se smatra prvim korakom ka prema tamo. 
-
Walther
#448 Re: Jeste li ili niste Čarli
Zbog toga sto neke stvari prevazilaze "set francuskih moralnih vrijednosti" koji je svakako lazan btw.... U istoj to drzava sa istim setom moralnih vrijednosti komicara progone zbog satire... Pa i CH je vec nogirao novinara zbog togamadner wrote:Wolfie poceo lupati na siroko.
Zasto je to nemoralno?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#449 Re: Jeste li ili niste Čarli
To je tacno.madner wrote:To se smatra prvim korakom ka prema tamo.
Mada je S/F nastao zbog imbecilne potrebe nasih kvazipoliticara da potpisuju sve na cemu stoji memorandum Evrope
Mislim da je taj dodatak, osim nas, potpisala samo jos Malta
Pola evropskih drzava bi zaglavilo u Strazburu da su to potpisale
- madner
#450 Re: Jeste li ili niste Čarli
Zasto prevazilaze?Walther wrote:Zbog toga sto neke stvari prevazilaze "set francuskih moralnih vrijednosti" koji je svakako lazan btw.... U istoj to drzava sa istim setom moralnih vrijednosti komicara progone zbog satire... Pa i CH je vec nogirao novinara zbog togamadner wrote:Wolfie poceo lupati na siroko.
Zasto je to nemoralno?
Sta prevazilazi? Ima li neka definicija sta se smije a sta ne?
Opasna linija argumentacije.
Ocito nije dovoljno dobro upakovao satiru, pa je ostavio mogucnost da mu sude. To je kao na forumu, puno ljudi pokusa da vrijedja druge bez da krsi pravila ali samo mali broj zna kako.