crnci

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
dale cooper

#426 Re: crnci

Post by dale cooper »

Fact wrote:Prince :lol:

dođite sebi

Image

Image

Image

itd.

eto vam popularne glazbe i temelja
Popularna muzika, ne klasična. Proguglaj pa
pokušaj ponovo.
Fact

#427 Re: crnci

Post by Fact »

dale cooper wrote:
pokušaj ponovo.
Prince je oličenje popularnosti u 2014. godini. :roll:
Proguglaj šta je danas popularno pa pokušaj ponovo.

Kada to uradiš pročitaj opet post.
dale cooper

#428 Re: crnci

Post by dale cooper »

JohnnyS wrote:
cyprus wrote:
Također, to šro nisu svi jednaki, ne bi trebalo značiti da nisu ravnopravni...

Jedini neravnopravni danas su bijeli muškarci. Jer imaš svugdje manjinske kvote, garantiran minimalni broj žena na listama, ali nigdje se bijelim muškarcima ništa ne garantira. Danas grupa žena može prijaviti listu za parlament samo sa ženama, ali grupa muškaraca ne smije. Ja se nikako ne mogu pomiriti s pojmom pozitivne diskirminacije jer ne vidim kako diskriminacija može biti pozitivna.
Osim ako je crna rasa u pitanju?
Cherry-Cherry

#429 Re: crnci

Post by Cherry-Cherry »

U Americi postoji MISS COLORED AMERICA, gdje samo mogu sudjelovati crnkinje i eventualno hispanka, dok na izboru za MISS AMERICA se bijelkinje natječu zajedno sa svim ostalim pripadnicama drugih rasa, ali organizovati MISS WHITE AMERICA bi diglo na noge pola svijeta kao rasizam.
dale cooper

#430 Re: crnci

Post by dale cooper »

Fact wrote:
dale cooper wrote:
pokušaj ponovo.
Prince je oličenje popularnosti u 2014. godini. :roll:
Proguglaj šta je danas popularno pa pokušaj ponovo.

Kada to uradiš pročitaj opet post.
Istorija popularne muzike ne podrazumijeva samo 2014 godinu majstore. Nego period od drugog svjetskog pa naovamo. Check your facts.
Nomo

#431 Re: crnci

Post by Nomo »

JonnyS
Ne priznaju pobornici rasizma crne rase klasičnu glazbu jer je ona skladana preko leđa crnog čovjeka, a ne priznaju ni Stonese, Claptona i Elvisa jer je to skladano kraduči od crnog čovjeka.
Nameće se pitanje kako su se Beatlesi okoristili od pripadnika crne rase, možda jer su imali crnu kosu.

Sama cinjenica da klasicni RnR koji su svirali Beatlesi vuce svoje korijene iz RnB onosno crne muzike dovoljno govori u prilog cinjenici da su The Beatlesi uzeli lopatom crnce . Cak vise i od samih Stounes- a 4 mladica iz Livrpoola su maznjavli i foruli Chuk Barry a . Bo Didlly za koga se moze reci da najvise zasluzan za nastajanje RnR je takodje vidljiv i prepoznatljiv u ranim radovima engleskih buba . Viseglasno pjevanje koje su forsirali Beatles - i je nista drugo nego horsko pjevanje tada vec etabliranih crnih bandova i crkvene muzike gospel gdje su crnci pustali svoje emocije jer je crkva bila mjesto gdje su bili slobodni . Vrhunac bezobrazluka Beatles - i su napravili kada su pjeseme ,, Money ,, i Twist n shout ,, uvrstili u svoj album bez da su napisali potpisali prave autore . kompletne dvije pjesme od a do z potkovane i podjonjene bez ikakvih izmjena su drsko uvrstene u album kao autorska djela Poula i Jonna . O tome je pisao New York Times a J Lennon je tada 1971 napisao pismo redakciji lista ..... da su oni u stvari htjeli pomoci popularizaciji tih kompozicija .
cyprus

#432 Re: crnci

Post by cyprus »

JohnnyS wrote:
cyprus wrote:

Jedini neravnopravni danas su bijeli muškarci. Jer imaš svugdje manjinske kvote, garantiran minimalni broj žena na listama, ali nigdje se bijelim muškarcima ništa ne garantira. Danas grupa žena može prijaviti listu za parlament samo sa ženama, ali grupa muškaraca ne smije. Ja se nikako ne mogu pomiriti s pojmom pozitivne diskirminacije jer ne vidim kako diskriminacija može biti pozitivna.
Eh da, to je taj stav ''prirodnih zakona'' i prava jačeg... Ko jebe malobrojnije, slabije, potlačene, ugrožene, hendikepirane... Ko im je kriv... Po tom stavu je od ranije prepoznatljiv madner :-D , a na novi ga level izdigoše ovi kosava i chery-chery...

Pozitivna diskriminacija postoji s razlogom... Velike su društvene nejednakosti u savremenom svijetu i ovo je pokušaj da se one smanje... Kad tih nejednakosti nestane, nestaće i pozitivne diskriminacije... Odnosno - kad nestane negativne diskiminacije - nestać i pozitivne...

PS Nego, baš me zanima šta ti misliš o pozitivnoj diskriminaciji Hrvata u BiH? :mrgreen:
Last edited by cyprus on 28/12/2014 14:30, edited 1 time in total.
Fact

#433 Re: crnci

Post by Fact »

dale cooper wrote:
Istorija popularne muzike ne podrazumijeva samo 2014 godinu majstore. Nego period od drugog svjetskog pa naovamo. Check your facts.
Da i?

Kakve to veze ima s tezom da su crnci superiorniji u polju glazbe od drugih rasa?

Nešto što se čovječanstvu podmeće već desetljećima,a nije istina.Ona gospoda gore su dokaz za to.

Ili je se samo mislilo na POP glazbu,najnevažniji i najisprazniji glazbeni pravac :-) .A i tu nije tako.
Umalo popisivac

#434 Re: crnci

Post by Umalo popisivac »

dale cooper wrote: Pa kritičari su ljudi relevantni za procjenjivanje umjetnosti, dobar dio njih je i završio škole za to. Naravno nisu
jedini relevantni, jer postoji i taj subjektivni dio. Međutim kod ovih lista obično postoji ogroman postotak
konsenzusa između kritike i publike pa se tako tu nalaze i Beatlesi i Dylan ali i Miles Davis i da...Prince.
Poenta nije da li je bilo ili ima više kvalitetnih bijelih muzičara, poenta je da većina popularne muzike
vuče korijene iz Afričkih i Afro-Američkih zajednica, i da bez toga nikada ne bi bilo ni jednog Elvisa
Presleya ni recimo Beatlesa. To je jednostavno činjenica, što svako ko dovoljno poznaje popularnu
muziku zna, i o čemu su nebrojeno puta govorili i ovi nazovimo "bijeli" izvođači koje sam spomenuo.

I slažem se da je bilo i dobre i kvalitetne muzike i sa ovih prostora, ali nije mogla doći do izražaja zato
što nije imala slične uslove i startne pozicije kao kolege sa zapada. Baš kao što u mnogim stvarima
crna rasa nije imala dobre startne pozicije u Americi. Jer dok je recimo Tesla radio na nekim od svojih
najboljih izuma i teorija, na crnce se još uvijek gledalo kao roblje i građane trećeg reda iako je robovlasništvo
formalno ukinuto 1865 u Americi.

Muzika je ziva i kao i sva ima uzrocno posljedicnu vezu. Blues isto tako nije nastao sam od sebe, vec iz neceg. A temelj sve te muzike je narodna muzika.

I ne da mi se vise o muzici, tim vise sto to nije nesto po cemu su crnci bolji, izuzetak itd. Kad se govori o rasizmu naglasak se stavlja na razlicitu inteligenciju pojedinih rasa generalno. Muizika sigurno nije tu neki parametar, ili bar nije jedini.

Sto se muzike tice.

itd itd
S ovim je smijesno usporedjivati bilo koga. Od Hendrixa pa do Princa. :D
JohnnyS

#435 Re: crnci

Post by JohnnyS »

dale cooper wrote:
JohnnyS wrote:
cyprus wrote:

Osim ako je crna rasa u pitanju?
Bio bih ti zahvalan da mi ukažeš na moju tvrdnju kojom diskriminiram pripadnike crne rase ili pozivam na diskriminaciju prije nego prijavim ti ovaj upis koji implicira da sam rasist.
cLo

#436 Re: crnci

Post by cLo »

Ovi klasičari bijelci i njihovi bijeli preci su imitirali žubor potoka, lišće na vjetru, bumbare i tako, dok su Afrikanci imitirali svoju prirodu koja je potpuno drugačija, pustinjski vjetar, kišu u džungli, trk antilopa, kliktanje majmuna, tako da je glupo porediti to 2. 8-) Ali obzirom da je Afrika najstariji kontinent ... :D
hrastov žižak

#437 Re: crnci

Post by hrastov žižak »

što su se arijevci porijeklom iz irana pobunili protiv dominacije crnaca :lol: kakva komedija :lol:
dale cooper

#438 Re: crnci

Post by dale cooper »

Fact wrote:
dale cooper wrote:
Da i?

Kakve to veze ima s tezom da su crnci superiorniji u polju glazbe od drugih rasa?

Nešto što se čovječanstvu podmeće već desetljećima,a nije istina.Ona gospoda gore su dokaz za to.

Ili je se samo mislilo na POP glazbu,najnevažniji i najisprazniji glazbeni pravac :-) .A i tu nije tako.
Popularna muzika obuhvaća sve - od rocka, soula, popa, jazza pa do countrya. Ono što je činjenica
da korijeni većine ovih muzičkih izričaja potječu od Afričkih i Afro-Američkih zajednica.
Što takođe ne negira drugu činjenicu da su Mozart, Haydn ili Beethoven bili muzički geniji
sa potpuno drugačijom pozadinom i senzibilitetom.
Umalo popisivac

#439 Re: crnci

hrastov žižak wrote:što su se arijevci porijeklom iz irana pobunili protiv dominacije crnaca :lol: kakva komedija :lol:
Sta sad ovo znaci? Da ih Hrvati smatraju ovakvim ili onakvim, a ne drugi? Ja ih ne smatram, al bih zelio da mi neko smisleno objasni recimo taj ogroman nesrazmjer u Nobelovoj nagradi izmedju bijelaca i crnaca. Dosad nula bodova.

A sto se arijevstva tice, najpogrdnije nazive za crnce slusao sam od Bosnjaka al prvenstveno Srba, tipa crncuga i sl. Ali opet to je generaliziranje, kao i ovaj tvoj post.
Last edited by Umalo popisivac on 28/12/2014 14:49, edited 1 time in total.
Umalo popisivac

#440 Re: crnci

dale cooper wrote:
Fact wrote:
dale cooper wrote:
Da i?

Popularna muzika obuhvaća sve - od rocka, soula, popa, jazza pa do countrya. Ono što je činjenica
da korijeni većine ovih muzičkih izričaja potječu od Afričkih i Afro-Američkih zajednica.
Što takođe ne negira drugu činjenicu da su Mozart, Haydn ili Beethoven bili muzički geniji
sa potpuno drugačijom pozadinom i senzibilitetom.
Zar nije u pozdaini svega toga bijelacki folk?
dale cooper

#441 Re: crnci

Post by dale cooper »

Umalo popisivac wrote:

Muzika je ziva i kao i sva ima uzrocno posljedicnu vezu. Blues isto tako nije nastao sam od sebe, vec iz neceg. A temelj sve te muzike je narodna muzika.

I ne da mi se vise o muzici, tim vise sto to nije nesto po cemu su crnci bolji, izuzetak itd. Kad se govori o rasizmu naglasak se stavlja na razlicitu inteligenciju pojedinih rasa generalno. Muizika sigurno nije tu neki parametar, ili bar nije jedini.

Sto se muzike tice.

itd itd
S ovim je smijesno usporedjivati bilo koga. Od Hendrixa pa do Princa. :D
Da, to je istina, nastao je iz narodne muzike, iz folklora, koji je bio isključivo crnački.

Ne treba miješati klasičnu muziku sa modernom. Kao što sam spomenuo u pitanju su potpuno drugačije pozadine i senzibiliteti.
Jedno nije bolje od drugog, jednostavno je drugačije.
Fact

#442 Re: crnci

Post by Fact »

hrastov žižak wrote:što su se arijevci porijeklom iz irana pobunili protiv dominacije crnaca :lol: kakva komedija :lol:
Ma ja,ali nekim ljudima je bolje da ordiniraju na podforumu religija i da po 98986457153652246 put naglabaju o ateizmu,a ne da upadaju kao padobranci ovdje.

No,svakome njegovo. :oops:
Umalo popisivac

#443 Re: crnci

Pa ne mijesam, samo isticem sta je jos muzika bez ikakvog utjecaja crnaca. Dakle, muziku bez crnaca mozemo imati. Teoriju generalne relativnosti pomocu koje radi GPS npr. ili kvantne fizike pomocu koje rade kompjuteri i masa toga bas i ne, kao ni izmjenicnu struju, radio i jos toga sto se moze Tesli zahvaliti itd. itd.

A i oprostiti ces, ova muzika je ne samo drugacija nego i kvalitetno neusporediva sa recimo Princom. :D
dale cooper

#444 Re: crnci

Post by dale cooper »

Umalo popisivac wrote: Zar nije u pozdaini svega toga bijelacki folk?
U slučaju folka i countrya da, jer oni vuku korijene iz tradicionalne folk muzike Iraca, Škota
i Engleza, dok blues ima isključivo korijene u
crnom folkloru.
pashasolidni

#445 Re: crnci

Post by pashasolidni »

Umalo popisivac wrote:Pa ne mijesam, samo isticem sta je jos muzika bez ikakvog utjecaja crnaca. Dakle, muziku bez crnaca mozemo imati. Teoriju generalne relativnosti pomocu koje radi GPS npr. ili kvantne fizike pomocu koje rade kompjuteri i masa toga bas i ne, kao ni izmjenicnu struju, radio i jos toga sto se moze Tesli zahvaliti itd. itd.

A i oprostiti ces, ova muzika je ne samo drugacija nego i kvalitetno neusporediva sa recimo Princom. :D
ergo....
hrastov žižak

#446 Re: crnci

Post by hrastov žižak »

Umalo popisivac wrote:
Kakve malverično postavke. Od bijelaca uzima najbolje što su komponirali, a od crnaca nešto bezveze, i to poredi. To isto da ja kažem Djuk Elington je bog za Dinu Merlina. Ili ovo samo pokazuje tvoju muzičku neupućenost, a ne samo logičku papazjaniju u kojoj si se zatekao?
JohnnyS

#447 Re: crnci

Post by JohnnyS »

cyprus wrote:
JohnnyS wrote:
cyprus wrote:

Eh da, to je taj stav ''prirodnih zakona'' i prava jačeg... Ko jebe malobrojnije, slabije, potlačene, ugrožene, hendikepirane... Ko im je kriv... Po tom stavu je od ranije prepoznatljiv madner :-D , a na novi ga level izdigoše ovi kosava i chery-chery...

Pozitivna diskriminacija postoji s razlogom... Velike su društvene nejednakosti u savremenom svijetu i ovo je pokušaj da se one smanje... Kad tih nejednakosti nestane, nestaće i pozitivne diskriminacije... Odnosno - kad nestane negativne diskiminacije - nestać i pozitivne...

PS Nego, baš me zanima šta ti misliš o pozitivnoj diskriminaciji Hrvata u BiH? :mrgreen:
Ne mislim ništa dobro. Uvijek sam protiv kukatorskog mentaliteta, svi nas mrze jadni mi, dolazilo to iz usta neradnika na Times Squareu ili iz Čovinih. Ja sam najviše ostvario u doba te famozne majorizacije, ali ja nisam tema već ugnjetavani bijeli čovjek.

@dale nađe li moju rasističku izjavu?
pashasolidni

#448 Re: crnci

Post by pashasolidni »

hrastov žižak wrote:
Umalo popisivac wrote:
Kakve malverično postavke. Od bijelaca uzima najbolje što su komponirali, a od crnaca nešto bezveze, i to poredi. To isto da ja kažem Djuk Elington je bog za Dinu Merlina. Ili ovo samo pokazuje tvoju muzičku neupućenost, a ne samo logičku papazjaniju u kojoj si se zatekao?
...a jarane,koji tije qrac...nemo'sh to reci... :D
dale cooper

#449 Re: crnci

Post by dale cooper »

Umalo popisivac wrote:Pa ne mijesam, samo isticem sta je jos muzika bez ikakvog utjecaja crnaca. Dakle, muziku bez crnaca mozemo imati. Teoriju generalne relativnosti pomocu koje radi GPS npr. ili kvantne fizike pomocu koje rade kompjuteri i masa toga bas i ne, kao ni izmjenicnu struju, radio i jos toga sto se moze Tesli zahvaliti itd. itd.

Da, moglo bi se zamisliti teoretski, ali u tom slučaju ni "bijela" muzika ne bi više bila ista. Uzmimo za primjer spomenute Floyde čije legendarne gitarske solaže imaju upravo bazu u klasičnim blues skalama. I gomila je takvih primjera. Sve je povezano.
JohnnyS

#450 Re: crnci

Post by JohnnyS »

Kad bismo tu logiku: Beatlesa ne bi bilo bez glazbenika pripadnika crne rase malo okrenuli, mogli bismo onda reći da ne bi bilo ni glazbenika pripadnika crne rase koje su glazbenici pripadnici vijele rase bezočno pokrali bez izumitelja pripadnika bijele rase koji osmislili gitare i klavire. Eventualno bi Ringo Starr mogao krasti od pripadnika crne rase...
Post Reply