Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply

Bojkotujete li Konzum?

Da
157
52%
Ne
119
39%
Ne znam
28
9%

Total votes: 304

Umalo popisivac

#426 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Post by Umalo popisivac »

JThomas wrote:tema nije o konzumu prije sticanja dominantnog položaja, kad je bio samo jedan od lanaca, već sad nakon toga. i tu nije nastalo nikakvo dodatno zapošljavanje, mahalski granapi su umrli davno prije toga. a nastao je potencijalni monopol koji se već zloupotrebljava, što je neuporedivo bitnije od par feninga cijene i kvaliteta proizvoda k plus marke.
Nije mozda, ali je post na koji sam ja replicirao o tom gdje ide profit. Jer eto, liku je bitno gdje ide profit, a nije mu bitno gdje se placaju porezi i doprinosi. Profit je isto tako isao na isto mjesto prija a i poslije ovog preuzimanja.

Monopola nema. To sto ostali ne znaju raditi nije monopol. Pada mi evo sad bar 5-6 trgovackih lanaca kod nas osim Konzuma, kakav je to monopol?
Walther

#427 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Post by Walther »

Umalo popisivac wrote:
JThomas wrote:tema nije o konzumu prije sticanja dominantnog položaja, kad je bio samo jedan od lanaca, već sad nakon toga. i tu nije nastalo nikakvo dodatno zapošljavanje, mahalski granapi su umrli davno prije toga. a nastao je potencijalni monopol koji se već zloupotrebljava, što je neuporedivo bitnije od par feninga cijene i kvaliteta proizvoda k plus marke.
Nije mozda, ali je post na koji sam ja replicirao o tom gdje ide profit. Jer eto, liku je bitno gdje ide profit, a nije mu bitno gdje se placaju porezi i doprinosi. Profit je isto tako isao na isto mjesto prija a i poslije ovog preuzimanja.

Monopola nema. To sto ostali ne znaju raditi nije monopol. Pada mi evo sad bar 5-6 trgovackih lanaca kod nas osim Konzuma, kakav je to monopol?
Nisu bitni porezi&doprinosi. Trgovci to svakako izvucu iz drzave sa raznim subvencijama i sranjima. Monopola "nema" (u Bosni ima btw) jer postoje zakoni to zabranjuju. Sigurno znas da je Konzum zbog toga sad mora prodati dobar dio poslovnica?
U realnom zivotu monopoli itekako postoje jer ce sve vise gradova imati samo jednog trgovca. A lokalne distributere ce Konzum svakako zaobici.
Last edited by Walther on 28/11/2014 09:58, edited 1 time in total.
Umalo popisivac

#428 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

OldMayor wrote:
Umalo popisivac wrote:Evo jos jednog indijanca. A kako to "profit" ide van BiH? Daj objasni. Je li to Konzum u BiH placa porez RH te place i doprinose radnicima po Hrvatskoj?

I eto, ako cemo sitnicariti. Domaci tajkun nek zaradi, i sta, on ce ljetovati negdje po BiH, u Neumu mislis? :D
Sto bi se reklo, ti vidis sumu, ali ne vidis drvece.

Sta mislis koliko kosta polica u Konzumu?
Sta mislis zasto u konzumu lupom moras trazit domace, obicno su po podovima negdje, vide se iz zablje perspektive.

Kaze im slogan, kupujmo domace - pa ok, ali cije domace? Vase hrvatsko ili nase. Jer ja nase ne vidim na policama, ili je u mizernoj kolicini. Imas jednu vrstu npr domace vode, ostalo sve hrvatsko.

Jebote ba profit, nije u njemu problem. Problem je u tome da Konzum nikad, ali nikad nece gurati nase ispred hrvatskog - nema sanse! A to onda povlaci citav lanac problema, nasi proizvodjaci nemaju gdje plasirati proizvode, propadaju, daju otkaze, ljudi gube poslove itd itd...

Pusti se ba plata i doprinosa...
Ne nego ti ne vidis. Uzmi npr. K plus jogurt pa procitaj ko ga proizvodi. Najmanje je tu hrvatskih proizvoda.

Sto se polica tice, to se placa. Vise platis proizvod ide na istaknutije mjesto. :wink:

To sto ti mislis da jednog privatnika kao Todoric briga za bilo sta drugo osim da sirovinu plati najeftinije pa od koga god je samo do tebe jer ti tako razmisljas. Biznis tako ne funkcionira. K plus su uvjerljivo, ali uvjerljivo najmanje iz Hrvatske. Kazem vam, citajte deklaracije umjesto sto pricate napamet.
Umalo popisivac

#429 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Walther wrote:
Umalo popisivac wrote:

Nisu bitni porezi&doprinosi. Trgovci to svakako izvucu iz drzave sa raznim subvencijama i sranjima. Monopola "nema" (u Bosni ima btw) jer postoje zakoni to zabranjuju. Sigurno znas da je Konzum zbog toga sad mora prodati dobar dio poslovnica?
U realnom zivotu monopoli itekako postoje jer ce sve vise gradova imati samo jednog trgovca. A lokalne distributere ce Konzum svakako zaobici.
Kakvim subvencijama?
Umalo popisivac

#430 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Inace sto se tice ovih domacih proizvoda. Kupujem domaci sok "Bona". Naime, kupujem ga u Konzumu jer ga nema u bingu, a trazio sam ga jer sam kontao da je tu jeftiniji. Pa nek im neko prenese da ga nabave kad ga vec Konzum i ustase drze. :D
Walther

#431 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Post by Walther »

Umalo popisivac wrote:Kakvim subvencijama?
svi trgovci kupu subvencije od drzave za nove uposlenike...
znaci pokupi par hiljada, drzis ga pola godine... nogiras... pa ponovis vjezbu...
OldMayor

#432 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Post by OldMayor »

Umalo popisivac wrote: Ne nego ti ne vidis. Uzmi npr. K plus jogurt pa procitaj ko ga proizvodi. Najmanje je tu hrvatskih proizvoda.

Sto se polica tice, to se placa. Vise platis proizvod ide na istaknutije mjesto. :wink:

To sto ti mislis da jednog privatnika kao Todoric briga za bilo sta drugo osim da sirovinu plati najeftinije pa od koga god je samo do tebe jer ti tako razmisljas. Biznis tako ne funkcionira. K plus su uvjerljivo, ali uvjerljivo najmanje iz Hrvatske. Kazem vam, citajte deklaracije umjesto sto pricate napamet.
Haha...nemoj vise molim te.

Posto ocito ne znas, evo ti nekoliko informacija:

Ivica Todorić (Zagreb, 1951.) hrvatski je poduzetnik i predsjednik je Uprave Agrokor koncerna

Poslovna grupa Hrana / firme u vlasnistvu, dijelom vlasnistvo Agrokora:
Agrofructus (100%)
Agrokor Vina (100%)
Agrokor - Zagreb (100%)
Agrolaguna (85,22%)
Agroprerada (67,92%)
Belje (67,92%)
Dijamant a.d. (73,08%)
Dijamant agrar a.d. (45,2%)
Fonyodi Kft. (80,44%)
Frikom a.d., prodano tvrtci-kćeri[9][10] (svih 95,83% prodano Ledu)
Irida (78,85%)
Jamnica (80,44%)
Kikindski mlin a.d. (78,74%)
Ledo (78,85%)
Ledo d.o.o. Čitluk (78,85%)
Ledo Kft. (78,85%)
Ledo d.o.o. Podgorica, prodano tvrtci-kćeri[9][11] (svih 100% prodano Ledu)
Mladina (48,98%)
Nova Sloga a.d. (95,83%)
PIK Vinkovci (70,87%)
PIK Vrbovec (99,78%)
Sarajevski kiseljak (80,98%)
Sojara (51,84%)
Solana Pag (91,93%)
Vupik (55,77%)
Zvijezda (51,84%)

Unutar Agrokor koncerna, kojem su primarne djelatnosti proizvodnja i distribucija hrane i pića te maloprodaja, između ostalih posluju i najveći hrvatski proizvođač mineralne i izvorske vode Jamnica, sladoleda Ledo, ulja, margarina i majoneze Zvijezda, najveća hrvatska mesna industrija PIK Vrbovec, Belje, najveći poljoprivredno-industrijski kombinat u Hrvatskoj, vodeći maloprodajni lanac Konzum, te vodeći hrvatski distributer tiskovina Tisak.

Ajd sad fino otidji u Konzum pa provjeri koliko ima zastupljenosti proizvoda od navedenih firmi. Znaci ti meni hoces da kazes da ce Todoric furat prije neki bubam domaci margarin, umjesto Zvijezdinog?!! Aha, kako da nece. :skoljka:

On se ufatio jedne police sa K trgovackom markom... :run: :-)
Last edited by OldMayor on 28/11/2014 10:04, edited 1 time in total.
Umalo popisivac

#433 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Walther wrote:
znaci pokupi par hiljada, drzis ga pola godine... nogiras... pa ponovis vjezbu...
haha. Mislis od Biroa? Pa to rade svi, a ne samo trgovci. I sto je tu simtomaticno to u 100% slucajeva rade domace patriJote. I opet je do drzave. Al kakvi ljudi takva i drzava.
Umalo popisivac

#434 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

OldMayor wrote:
Umalo popisivac wrote: Ne nego ti ne vidis. Uzmi npr. K plus jogurt pa procitaj ko ga proizvodi. Najmanje je tu hrvatskih proizvoda.

Haha...nemoj vise molim te.

Posto ocito ne znas, evo ti nekoliko informacija:

Ivica Todorić (Zagreb, 1951.) hrvatski je poduzetnik i predsjednik je Uprave Agrokor koncerna

Poslovna grupa Hrana / firme u vlasnistvu, dijelom vlasnistvo Agrokora:
Agrofructus (100%)
Agrokor Vina (100%)
Agrokor - Zagreb (100%)
Agrolaguna (85,22%)
Agroprerada (67,92%)
Belje (67,92%)
Dijamant a.d. (73,08%)
Dijamant agrar a.d. (45,2%)
Fonyodi Kft. (80,44%)
Frikom a.d., prodano tvrtci-kćeri[9][10] (svih 95,83% prodano Ledu)
Irida (78,85%)
Jamnica (80,44%)
Kikindski mlin a.d. (78,74%)
Ledo (78,85%)
Ledo d.o.o. Čitluk (78,85%)
Ledo Kft. (78,85%)
Ledo d.o.o. Podgorica, prodano tvrtci-kćeri[9][11] (svih 100% prodano Ledu)
Mladina (48,98%)
Nova Sloga a.d. (95,83%)
PIK Vinkovci (70,87%)
PIK Vrbovec (99,78%)
Sarajevski kiseljak (80,98%)
Sojara (51,84%)
Solana Pag (91,93%)
Vupik (55,77%)
Zvijezda (51,84%)

Unutar Agrokor koncerna, kojem su primarne djelatnosti proizvodnja i distribucija hrane i pića te maloprodaja, između ostalih posluju i najveći hrvatski proizvođač mineralne i izvorske vode Jamnica, sladoleda Ledo, ulja, margarina i majoneze Zvijezda, najveća hrvatska mesna industrija PIK Vrbovec, Belje, najveći poljoprivredno-industrijski kombinat u Hrvatskoj, vodeći maloprodajni lanac Konzum, te vodeći hrvatski distributer tiskovina Tisak.

Ajd sad fino otidji u Konzum pa provjeri koliko ima zastupljenosti proizvoda od navedenih firmi.

On se ufatio jedne police sa K trgovackom markom... :run: :-)
Pa vlasnik covjek, kakave to veze ima jebote? Sta bi trebao prodavati njemacki sladoled pored svog? Sve to sto si nabrojao imas i u Bingu. SVE. Pa da te onda pitam o cemu pricas? I K plus nije "jedna polica". Skoro 1/3 Konzuma je K plus brand.
Last edited by Umalo popisivac on 28/11/2014 10:08, edited 1 time in total.
Walther

#435 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Post by Walther »

Umalo popisivac wrote:
Walther wrote:
haha. Mislis od Biroa? Pa to rade svi, a ne samo trgovci. I sto je tu simtomaticno to u 100% slucajeva rade domace patriJote. I opet je do drzave. Al kakvi ljudi takva i drzava.
Ti opet vidis samo drvece? to ne rade "svi" ali cak i da rade oni to radne masovno jer mogu. Zbog broja zaposlenih&nacin rada... Da se to radi nije kriv Mujo iz lokalnog granapa vec veliki trgovci koji guraju politicare.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#436 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Post by JoseMujica »

_BataZiv_0809 wrote:U Konzumu uzimam carape K Style, jer su fkt dobre, radi ih Jadran i ponekad neki od DAX ili standard sredstava za kucanstvo, ako to fulam kupiti u DM-u ili je bas jeftino. Obicno ih radi SAPONIA ili LABUD.

Jedva cekam Bingo na Pofalicima :thumbup:
a đe će biti...misliš tamo mjesto Interexa?
OldMayor

#437 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Post by OldMayor »

Umalo popisivac wrote: Pa vlasnik covjek, kakave to veze ima jebote? Sta bi trebao prodavati njemacki sladoled pored svog? Sve to sto si nabrojao imas i u Bingu. SVE. Pa da te onda pitam o cemu pricas? I K plus nije "jedna polica". 1/3 Konzuma je skoro K plus.
Jeste, ima ovo u Bingu ali u sto puta manjim kolicinama.

Ja sad da odem u Bingo pronaci cu za 10 minuta barem 50 domacih artikala, kojih u Konzumu nema?

Meni dovoljno.
Walther

#438 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Post by Walther »

Umalo popisivac wrote:Pa vlasnik covjek, kakave to veze ima jebote? Sta bi trebao prodavati njemacki sladoled pored svog? Sve to sto si nabrojao imas i u Bingu. SVE. Pa da te onda pitam o cemu pricas? I K plus nije "jedna polica". 1/3 Konzuma je skoro K plus.
Da. To kao, mora. Slobodno trziste i sve to. Robu koju on ima od pocetka moze dobiti po puno boljoj cijeni od ostalih. Sto znaci da je monopol skoro garantovan.

Inace K plus nije nista dobro, to je katastrofa za trzista kao sto BiH. U biti za svako ali pogotovo za BiH.
Umalo popisivac

#439 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Ti opet vidis samo drvece? to ne rade "svi" ali cak i da rade oni to radne masovno jer mogu. Zbog broja zaposlenih&nacin rada... Da se to radi nije kriv Mujo iz lokalnog granapa vec veliki trgovci koji guraju politicare.
Ma ti ne citas kako treba, to je tvoj problem pa je po par puta moram pisati istu stvar. Nisam rekao da to rade "svi", vec da ti sto to rade su svi, ili ti iskljucivo domaci vlasnici.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#440 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Post by _BataZiv_0809 »

JoseMujica wrote: a đe će biti...misliš tamo mjesto Interexa?
Da. Taj Interex je prvi na redu da se "preobuce" u Bingo :thumbup:
Walther

#441 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Post by Walther »

Umalo popisivac wrote:
Ma ti ne citas kako treba, to je tvoj problem pa je po par puta moram pisati istu stvar. Nisam rekao da to rade "svi", vec da ti sto to rade su svi, ili ti iskljucivo domaci vlasnici.
Ne... Koliko znam toga u BiH uopste nema (jos). Vani je to praksa koja je dosla od "stranih". Mercator to recimo nikad nije radio...
Umalo popisivac

#442 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

OldMayor wrote:
Umalo popisivac wrote: Pa vlasnik covjek, kakave to veze ima jebote? Sta bi trebao prodavati njemacki sladoled pored svog? Sve to sto si nabrojao imas i u Bingu. SVE. Pa da te onda pitam o cemu pricas? I K plus nije "jedna polica". 1/3 Konzuma je skoro K plus.

Ja sad da odem u Bingo pronaci cu za 10 minuta barem 50 domacih artikala, kojih u Konzumu nema?

Meni dovoljno.
hahahahaha. Eto sad ima, al kao u 100 puta manjim kolicinama. hahahahaha :lol: 95% + asortimana im je identicno. Al eto, sad Konzum tog drzi vise. :-) Stovise vise Konzum drzi domaceg nego Bingo. Al opet, ko sam ja da vam razbijam zablude, vjerujte sta hocete a ja necu vise gubiti vrijeme na vas.

Ti kupujes u Bingu jer je jeftiniji i nista vise. Ako lazes sebe nemoj mene. Ja isto kupujem u bingu jer je jeftiniji i znam sta ima i sta ko drzi.
Umalo popisivac

#443 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Walther wrote:
Umalo popisivac wrote:
Ne... Koliko znam toga u BiH uopste nema (jos). Vani je to praksa koja je dosla od "stranih". Mercator to recimo nikad nije radio...
Ma jebote Marcator vise. Je li ti caca Slovenac? :D Ne radi ni Konzum koliko znam. A ocito ne znas, jer ja znam da ima, i to puno, i to sam radio s takvim ljudima i sve redom domaci vlasnici.
OldMayor

#444 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Post by OldMayor »

Umalo popisivac wrote:
OldMayor wrote:

Meni dovoljno.
hahahahaha. Eto sad ima, al kao u 100 puta manjim kolicinama. hahahahaha :lol: 95% + asortimana im je identicno. Al eto, sad Konzum tog drzi vise. :-) Stovise vise Konzum drzi domaceg nego Bingo. Al opet, ko sam ja da vam razbijam zablude, vjerujte sta hocete a ja necu vise gubiti vrijeme na vas.

Ti kupujes u Bingu jer je jeftiniji i nista vise. Ako lazes sebe nemoj mene. Ja isto kupujem u bingu jer je jeftiniji i znam sta ima i sta ko drzi.
Kupujem i u Konzumu i u Bingu, u bingu mozda ui rjedje jer nema kvalitetan market u blizini, ali polako bice uskoro.

I znam ja veoma dobro sta ima konzum, sta bingo. Razlike su tu, sto cjenovno, sto u vrsti proizvoda.

Ponavljam, Bingo sigurno ima duplo vise domacih proizvoda od Konzuma. Ne znam sta tebi tu nije jasno. :roll:

I naravno da kupujem tamo gdje je jeftinije. Boli me briga ko je vlasnik. Ali u slucaju konzuma itekako je bitno ko je vlasnik, jer taj isti vlasnik gura masovno svoje proizvode i to je toliko ocito, ali eto ti kao to ne vidis. :?
bach

#445 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Post by bach »

Umalo popisivac wrote:
Walther wrote:
Umalo popisivac wrote:Pa rekao sam da rade kod mene, al su se morali prilagoditi novim okolnostima na trzistu te spustiti cijene. Oni koji nisu znali, ili nisu mogli su propali. Mlijeko je samo primjer, a prije sigurno nije imalo opravdanje da bude skuplje nego danas. to je bilo sa ama bas svakim proizvodom. To nisu bile razlike u 10 feninga nego po marku.
Poredis stvari koje nije moguce porediti, uopste...
Sad ces ti meni reci da sam ja lud i da mi je zapravo jeftinije kupovati u lokalnim granapima? :D Ma daj vozi. Idiotska tema se nije mogla drugacije ni odvijati.
Meni vrlo drage tikvice
Image

Lokalni granap: 1 KM

Konzum ( ex DP prodavnica) - 3.80

:run: :run: :run: :run: :run: :run:

I šta misliš gdje ću kupovati voće i povrće?
Umalo popisivac

#446 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Umalo popisivac wrote:
OldMayor wrote:

Kupujem i u Konzumu i u Bingu, u bingu mozda ui rjedje jer nema kvalitetan market u blizini, ali polako bice uskoro.

I znam ja veoma dobro sta ima konzum, sta bingo. Razlike su tu, sto cjenovno, sto u vrsti proizvoda.

Ponavljam, Bingo sigurno ima duplo vise domacih proizvoda od Konzuma. Ne znam sta tebi tu nije jasno. :roll:

I naravno da kupujem tamo gdje je jeftinije. Boli me briga ko je vlasnik. Ali u slucaju konzuma itekako je bitno ko je vlasnik, jer taj isti vlasnik gura masovno svoje proizvode i to je toliko ocito, ali eto ti kao to ne vidis. :?
Smijesno mi samo. Kap prvo zato sto to nisi rekao vec si tvrdio kako Konzum drzi ugl. hrv. proizvode za razliku od Binga sto jednostavno nije istina, pa si se poslije prabacio na kolicinski sto je moram reci glupost. Koliko kojeg prozivoda ima ovisi samo o prometu, velicini radnje i skladistu a ti ne mozes znati niti jednu od tih stvari.

Ja ne vidim nista sporno u tome da covjek gura svoj proizvod, ta nece valjda tudji pored svog? Ali imas i druge proizvode opet ne zbog altruizma Todorica vec zato sto covjek zna da ce mu ih musterije otici i kupiti negdje drugo. Sve jasno, meni tu nema nista ni sporno ni monopolisticko. Tipicni kapitalist na trzistu.
Umalo popisivac

#447 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

bach wrote:
Walther wrote:
Umalo popisivac wrote:Pa rekao sam da rade kod mene, al su se morali prilagoditi novim okolnostima na trzistu te spustiti cijene. Oni koji nisu znali, ili nisu mogli su propali. Mlijeko je samo primjer, a prije sigurno nije imalo opravdanje da bude skuplje nego danas. to je bilo sa ama bas svakim proizvodom. To nisu bile razlike u 10 feninga nego po marku.
Poredis stvari koje nije moguce porediti, uopste...
Meni vrlo drage tikvice
Image

Lokalni granap: 1 KM

Konzum ( ex DP prodavnica) - 3.80

:run: :run: :run: :run: :run: :run:

I šta misliš gdje ću kupovati voće i povrće?
Sta me briga gdje ces ti kupiti povrce. Ja znam da je nekad i u Konzumu jeftinije. Ovisi od sezone, dobavljaca, zaliha i 100 drugih stvari. Za razliku od odredjenog brenda ne mozes usporedjivati "tikvice" za koje ne znas ni cije su ni odakle. Uzmi recimo Milku u granapu i Milku u trgovackom centru p areci koliko je sta gdje.

I ti si se vec pokazao s onom temom o angloskasonskom sistemu u BiH. To je bas tesko lupanje.
bach

#448 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Post by bach »

Umalo popisivac wrote: I ti si se vec pokazao s onom temom o angloskasonskom sistemu u BiH. To je bas tesko lupanje.

Kad smo anglosaksonkog prava u BiH...

http://www.ifimes.org/ba/8333-jedna-ili-dvije-pravde
DVIJE KONCEPCIJE PRAVDE I PRAVA

U Bosni i Hercegovini oblikovanoj Dejtonskim mirovnim sporazumom susreću se i sudaraju dvije koncepcije pravde i prava - kontinentalna i anglosaksonska - koje na terenu tvore dva međusobno sukobljena pravna sistema. Kontinentalna koncepcija pravde i prava naslijeđena je iz višedecenijske pravne tradicije uspostavljene od trenutka uključivanja Bosne i Hercegovine u okvir Austro-Ugarske Monarhije. Ova koncepcija nije pretrpjela nikakve suštinske izmjene sve do uspostavljanja post-dejtonskog ustavnog i pravnog sistema, usprkos tome što se u prethodnih 100 godina na tlu BiH izmijenilo nekoliko državnih tvorevina i društvenih sistema (Austro-Ugarska Monarhija, Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca/Kraljevina Jugoslavija, Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija, Republika Bosna i Hercegovina). Anglosaksonska koncepcija uvedena je putem (iz njenog duha i logike deriviranog) Dejtonskog mirovnog sporazuma, te je samim sklapanjem Sporazuma čiji Aneks 4 predstavlja trenutni Ustav zemlje ova koncepcija potisnula i marginalizirala dotadašnju kontinentalnu koncepciju.
http://www.dw.de/katastrofalno-stanje-u ... a-15306237
Katastrofalno stanje u pravosuđu u BiH

Cijeli sustav, koji je miješavina anglosaksonskog i kontinentalnog prava ne može postojati u BiH. Vladaju kriminal i korupcija. Posljedice katastrofalnog stanja su politički pritisci i utjecaj na pravosuđe.
Ali to nije tema emisije...

Hajmo bojkotovati Konzum...
OldMayor

#449 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Post by OldMayor »

Umalo popisivac wrote:Smijesno mi samo. Kap prvo zato sto to nisi rekao vec si tvrdio kako Konzum drzi ugl. hrv. proizvode za razliku od Binga sto jednostavno nije istina, pa si se poslije prabacio na kolicinski sto je moram reci glupost. Koliko kojeg prozivoda ima ovisi samo o prometu, velicini radnje i skladistu a ti ne mozes znati niti jednu od tih stvari.

Ja ne vidim nista sporno u tome da covjek gura svoj proizvod, ta nece valjda tudji pored svog? Ali imas i druge proizvode opet ne zbog altruizma Todorica vec zato sto covjek zna da ce mu ih musterije otici i kupiti negdje drugo. Sve jasno, meni tu nema nista ni sporno ni monopolisticko. Tipicni kapitalist na trzistu.
Ovo jeste istina i to tvrdim, a to ce ti potvrditi i svako ko je jednom usao u Bingo i Konzum. Pa nisam bukvalno mislio jebote da nema u konzumu bh proizvoda i da u Bingu nema hrvatskih.cc.. mora se gledati kolicinski. :-) Tebi je isto jelde to sto na polici u Konzumu ima npr samo Oaza ostalo sve jamnica i donat, a na polici u Bingu jos pet bh voda? Ti ces reci jelde, pa eto ima i ovamo i tamo domace? Ili npr mlijeko, bukvalno u konzumu imas dva jogurta domaca Milkos i jos onaj jedan ja mislim Gradacac, ovo ostalo sve je hrvatsko i slovenačko.

Fazon sto ti ne vidis i sto ti meni hoces da dokazes da ce Todoric prije pogurat neki proizvod iz Bosne, nego proizvod iz svoje grupacije. Sto je notorna glupost. Naravno da se police kupuju, ali Todoricevi puleni su u startu pogurani.

Mislim, ne kontam sta hoces da dokazes. Da je ok i super sto imamo Konzum i da su oni tu da pomognu nasu privredu i proizvdonju, ne hrvatsku.
Umalo popisivac

#450 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

A Bach

Da, jos jedan kojem ne clanak u novinama pouzdan izvor informacija. :D Mada ti si rekao da nam je anglo. sistem uveden zbog EU, al nema veze.

Nek ti neki pravnik ukratko objasni sta je anglosaksonski pravni sistem i po cemu se razlikuje od kontinentalnog, da ja ne pisem.

Ukratko i osnovno je rijec o izvorima prava sto je kod nas pisani propis a ne obicaj i presedan. To su dva svijeta razlicita.
Post Reply