Zašto je potrebna religija?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Bujrum majstore

#426 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Bujrum majstore »

RNG_25 wrote:
Ne znam sigurno da je tako. Možda 6 dana je 4,5 milijardi godina. Možda nije. Samo sam konstatovao, ono što i sam u biti znaš, da "dokazivati" naukom Boga, ili ga ograničavati "prirodnim zakonima" je apsurd sam po sebi. Zašto? Jer Bog (kako ga većina percipira, vjerujem) nije njima ograničen. Eto, toliko. A to 6 dana, meh.
To u vezi dana je dobro al ima i bolje.
Asik-zmija je meni epic momenat.
Nema je u Kuranu, steta, trebala je biti.
Lopov-eliminator

#427 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Lopov-eliminator »

Odgovor na ostala pitanja dobićeš nešto kasnije.
Chagalj wrote:
Lopov-eliminator wrote:
Kako imaš svijest i razum ako Bog unaprijed zna sve što ćeš uraditi? Znači, prije nego što se rodiš, put kojim ćeš ići već je iscrtan a u toku života ti samo hodaš tim putem, data ti je iluzija da si donio odluke slobodnom voljom a zapravo si ''programiran'' da ideš tom stazom. Možeš da podigneš ruku u zrak ali to nije rezultat tvoje slobodne volje nego programa po čijim naredbama ideš jer je unaprijed zapisano u programu, tj. tvojoj već iscrtanoj stazi, da ćeš ti ruku dići, i ti s tog puta ne možeš skrenuti jer bi to značilo da je Bog pogriješio pošto nije bilo onako kako je mislio da će biti.

Znači, ti svoj put ne praviš svojim odlukama, tvoj put već je u detalje napravljen tuđim odlukama, a ti ne možeš ništa uraditi nego ići putem koji ti je Bog nacrtao. Ti si samo izvršilac programa.
pogresno razmisljas

Bog zna buducnost, i iz tog znanja je napisalo pero sta ce da se desi do Sudnjeg dana,sudbina, a ne da se desava zato sto je BOg tako napisao, nego se to desava svojim tokom ali Bog je znao to stace da se desi pa zapisalo pero sudbine, i ti mislis da se to desava samo zato sto je zapisano tako, ali to je samo zapisano iz Bozijeg svezanja.

razumijes li.

ko ja znam stace da se desi, i zapisem sve, i onda pustim da otpocne i sve se desava onako kako sam zapisao, sad ce neko reci pa desava se zato st osi ti zapisao to, a ja kazem ne nego ja sam znao stace da se desi pa to zapisao i to je to, jer ako sam znao stace da se desi onda nije se moglo desiti drukacije, i ti dobijas sliku da se to desava samo zato sto sam ja to zapisao. sto je pogresno razmisljanje.

jer inace svako bi se mogao hvatati na foru kad bude pred bogom, ti si mi tako odredio pa sam ja zgrijesio, a to je sejtanska fora, jer sejtan ima svojstvo da kriviu prebaciva na drugog, ti kad uradis gresku a skrivis na Bogu uzeo si jedno od svojstva sejtana.
Pa u tom i jest fora. Kako god okreneš, tvoja budućnost je već poznata. Možeš li ti slobodnom voljom izaći iz onog što je Bog zapisao kao budućnost i kreirati neku svoju budućnost svojom slobodnom voljom?
Bujrum majstore

#428 Re: Zašto je potrebna religija?

RNG_25 wrote:
Bujrum majstore wrote:Sve ima smisla, ako se malo razmisli.
Moze li Bog napraviti kamen ili bilo sta sto ne moze podici?
Ako moze, onda ne moze podici i nije svemocan.
Ako ne moze, opet nije svemocan.

Meni su dobri cevapi u Tuzli, onaj poljev ubija!
Ne.
Ne.
Ne.
Uh, to je bilo lako. :-D
Ma dobro, lako je tebi kad znas sve i imas sve odgovore....
RNG_25

#429 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by RNG_25 »

Bujrum majstore wrote:
RNG_25 wrote:A zašto bi?
Rekoh ti gore, i da malo odmorim a i da mi se napokon ukaze i dokaze.
A zašto bi On želio da ti odmoriš? Zašto sam ne zatvoriš browser, za to ti ne treba ukazanje Boga :lol:

A za dokaz? A zašto bi Bog htio da ti u njega (po)vjeruješ? :-D
RNG_25

#430 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by RNG_25 »

Bujrum majstore wrote: Ma dobro, lako je tebi kad znas sve i imas sve odgovore....
Ne znam baš *sve*. Nemoj me hvaliti.
Lopov-eliminator

#431 Re: Zašto je potrebna religija?

RNG_25 wrote:
Lopov-eliminator wrote:
RNG_25 wrote:[quote="Lopov-eliminator" Može li Bog biti jači od samog sebe? :)[/quote

Ah, ta "logika". To pitanje nema smisla, pa nema smisla niti odgovor da se da.
Što, jesi uvrijeđen malo?
Heh. Ne. Nego pitanje stvarno nema smisla i suvišno je.
Imaš li odgovor na ovo besmisleno i suvišno pitanje?
Last edited by Lopov-eliminator on 26/08/2014 15:11, edited 1 time in total.
Bujrum majstore

#432 Re: Zašto je potrebna religija?

RNG_25 wrote:
Bujrum majstore wrote:
RNG_25 wrote:A zašto bi?
Rekoh ti gore, i da malo odmorim a i da mi se napokon ukaze i dokaze.
A zašto bi On želio da ti odmoriš? Zašto sam ne zatvoriš browser, za to ti ne treba ukazanje Boga :lol:

A za dokaz? A zašto bi Bog htio da ti u njega (po)vjeruješ? :-D
Nisi razumio, hocu Ja da odmorim a ne On.
Ja molim pa nek mi dovu uslisi.
A u vezi dokaza i vjere...zar nije poenta da svi na kraju povjerujemo?
Ili nije?
Ako nije onda ima nas koji cemo goriti po defaultu.
Milostiv je On.
IcedMFEarth

#433 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by IcedMFEarth »

Jedino što bi meni poslužilo kao dokaz za postojanje boga je to pitanje slobodne volje i "sudbine" a još niko nije pomenuo :D
Nisam to dobro shvatio niti uspjevam shvatiti, ali izgleda da su prošlost i budućnost samo iluzija. Ima dobar dokumentarac o tome "Fabric of Cosmos" u kojem Brian Green to sve objašnjava i odbacuje tezu da vrijeme neprestano teče ka naprijed.
Ne znam kako da objasnim, pogledajte sami, ali ja sam to shvatio kao da je moguće imati slobodnu volju iako je već sve "zapisano"
Bujrum majstore

#434 Re: Zašto je potrebna religija?

Nista ocigledno nije zapisano jer to je presmjesna pomisao
a misljenja sam da nema slobodne volje sto nije jednako "sudbini" u maniru, neko sve zna, vec zapisano.
Ima dosta dobrog stiva na tu temu al je tricky, postavi te u neka doba u poziciju posmatraca sebe
i svega oko tebe, mogu reci da je vrlo cool. :D
RNG_25

#435 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by RNG_25 »

Bujrum majstore wrote: Nisi razumio, hocu Ja da odmorim a ne On.
Ja molim pa nek mi dovu uslisi.
A u vezi dokaza i vjere...zar nije poenta da svi na kraju povjerujemo?
Ili nije?
Ako nije onda ima nas koji cemo goriti po defaultu.
Milostiv je On.
Razumio sam. Pa odmori onda :)
Dova se uslišuje vjerniku, tako da...
Na kraju će svi povjerovati. Ali tad će biti kasno :sad: Poenta je sad, dok se izbor ima.
Heh, jeste milostiv, ali čovjek je selektivan u percepciji (Bog dao viruse, pa dao bakterije, pa dao slab organizam čovjeku, pa dao bolest, pa dao klimu, pa dao sušu i td. i td. i td...)
Lopov-eliminator

#436 Re: Zašto je potrebna religija?

IcedMFEarth wrote:Jedino što bi meni poslužilo kao dokaz za postojanje boga je to pitanje slobodne volje i "sudbine" a još niko nije pomenuo :D
Nisam to dobro shvatio niti uspjevam shvatiti, ali izgleda da su prošlost i budućnost samo iluzija. Ima dobar dokumentarac o tome "Fabric of Cosmos" u kojem Brian Green to sve objašnjava i odbacuje tezu da vrijeme neprestano teče ka naprijed.
Ne znam kako da objasnim, pogledajte sami, ali ja sam to shvatio kao da je moguće imati slobodnu volju iako je već sve "zapisano"
Pitao sam već istu stvar. Ajde da se zanemari i tok vremena, kod slobodne volje se gleda da li možeš ne uraditi nešto što je zapisano od Svemogućeg u onom momentu u kojem je zapisano da ćeš uraditi.
Chagalj

#437 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

Lopov-eliminator wrote: Pa u tom i jest fora. Kako god okreneš, tvoja budućnost je već poznata. Možeš li ti slobodnom voljom izaći iz onog što je Bog zapisao kao budućnost i kreirati neku svoju budućnost svojom slobodnom voljom?
Kako god okreneš, tvoja budućnost je već poznata
da , poznata Bogu, nikom vise, a to je njegovo svojstvo da zna sve.
Možeš li ti slobodnom voljom izaći iz onog što je Bog zapisao kao budućnost i kreirati neku svoju budućnost svojom slobodnom voljom?
jedino da pobjegnes iz njegovog sveznanja, a to je nemoguce

ti kreras svoju buducnost sad, shvatas li ali je Bog poznaje, znao je Bog da ce o ovome pisati samnom danas, zna i sad sta ces raditi sutra i gdje ces zavrsiti na kraju. to je njegovo sveznanje, jer ako nebi znao, bila bi mu to falinka, zznaci bilo bi nesto sto nezna, a to nije svojstvo Boga, on sam za sebe kaze da je sveznajuci.

znaci ti sa biras svoj zivot, kako ces da zivis, imas slobodnu volju a to sto Bog zna kojim ces putem da krenes nemoj da krivis Boga za to i da mislis da ako se odas drogi da kazes tako je Bog zapisao, ako ovo nerazumijes da BOg je samo zapisao iz svog sveznanja a ne da je zapisao pa da se to desava po njegovoj odredbi.

jer tvoja zamjerka bi bila na mjestu ako Bog nije sveznajuci ,pa napise stace sve da se desi, pa se to desava, onda bi mogli jasno i cisto reci , Bog je odredio tako i nemamo slobodne volje, ali u ovom slucaju Bog je sveznajuci tako da nema mjesta tom razmisljanj uda se sve desava samo zato sto je Bog odredio tako da bude.

to je tvoja greska u razmisljanju.
Bujrum majstore

#438 Re: Zašto je potrebna religija?

RNG_25 wrote: Na kraju će svi povjerovati. Ali tad će biti kasno :sad:
Opet je milostiv, nema tu vise nikakve sumnje...
Bujrum majstore

#439 Re: Zašto je potrebna religija?

Chagalj wrote:
ti kreras svoju buducnost sad, shvatas li ali je Bog poznaje, znao je Bog da ce o ovome pisati samnom danas, zna i sad sta ces raditi sutra i gdje ces zavrsiti na kraju. to je njegovo sveznanje, jer ako nebi znao, bila bi mu to falinka, zznaci bilo bi nesto sto nezna, a to nije svojstvo Boga, on sam za sebe kaze da je sveznajuci.

znaci ti sa biras svoj zivot, kako ces da zivis, imas slobodnu volju a to sto Bog zna kojim ces putem da krenes nemoj da krivis Boga za to i da mislis da ako se odas drogi da kazes tako je Bog zapisao, ako ovo nerazumijes da BOg je samo zapisao iz svog sveznanja a ne da je zapisao pa da se to desava po njegovoj odredbi.

jer tvoja zamjerka bi bila na mjestu ako Bog nije sveznajuci ,pa napise stace sve da se desi, pa se to desava, onda bi mogli jasno i cisto reci , Bog je odredio tako i nemamo slobodne volje, ali u ovom slucaju Bog je sveznajuci tako da nema mjesta tom razmisljanj uda se sve desava samo zato sto je Bog odredio tako da bude.

to je tvoja greska u razmisljanju.
Legendo moja, ti stvarno nisi svjestan koliko si kontradiktornih stvari napisao...cirkus.
IcedMFEarth

#440 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by IcedMFEarth »

Bujrum majstore wrote:Nista ocigledno nije zapisano jer to je presmjesna pomisao
a misljenja sam da nema slobodne volje sto nije jednako "sudbini" u maniru, neko sve zna, vec zapisano.
Ima dosta dobrog stiva na tu temu al je tricky, postavi te u neka doba u poziciju posmatraca sebe
https://www.youtube.com/watch?v=MO_Q_f1WgQI

Ma evo vidi, ne znam ja objasniti :D
Bujrum majstore

#441 Re: Zašto je potrebna religija?

IcedMFEarth wrote:
Bujrum majstore wrote:Nista ocigledno nije zapisano jer to je presmjesna pomisao
https://www.youtube.com/watch?v=MO_Q_f1WgQI

Ma evo vidi, ne znam ja objasniti :D
Gledao. :thumbup:
šatirana_ljubičica

#442 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by šatirana_ljubičica »

Lopov-eliminator wrote:
IcedMFEarth wrote:Jedino što bi meni poslužilo kao dokaz za postojanje boga je to pitanje slobodne volje i "sudbine" a još niko nije pomenuo :D
Pitao sam već istu stvar. Ajde da se zanemari i tok vremena, kod slobodne volje se gleda da li možeš ne uraditi nešto što je zapisano od Svemogućeg u onom momentu u kojem je zapisano da ćeš uraditi.

Stvar je u tome da je čovjeku data slobodna volja naravno (zašto bi onda odgovarao za išta ako to nije tako) ali i jeste sve zapisano-u Božijem ZNANJU.Znači, to što se kaže zapisano je, misli se na Božije znanje.
Bujrum majstore

#443 Re: Zašto je potrebna religija?

šatirana_ljubičica wrote:
Lopov-eliminator wrote:

Stvar je u tome da je čovjeku data slobodna volja naravno (zašto bi onda odgovarao za išta ako to nije tako) ali i jeste sve zapisano-u Božijem ZNANJU.Znači, to što se kaže zapisano je, misli se na Božije znanje.
WARNING WARNING!
YOU ARE ENTERING THIS AREA AT YOUR OWN RISK.

:D
šatirana_ljubičica

#444 Re: Zašto je potrebna religija?

:lol: Naravno... ali koliko vidim ovdje se kulturnije diskutuje, nema šta.
Bujrum majstore

#445 Re: Zašto je potrebna religija?

šatirana_ljubičica wrote::lol: Naravno... ali koliko vidim ovdje se kulturnije diskutuje, nema šta.
Il je kulturnije il ti tema haman bolje pase bar po nazivu, haj mu ga znaj. :D
RNG_25

#446 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by RNG_25 »

Na slobodnu volju i sudbinu se, barem u mojoj vjeri, gleda sa nekom distancom. Mnogi je se boje, a i sam Poslanik a.s. ili neki od njegovih bliskih sljedbenika je rekao (čini mi se, ne prenosim nužno vjerodostojno, tako da ostavite galaksiju otvorenog prostora da griješim) da je to pitanje koje je najbolje ne analizirati.

Ali masa ljudi to ne može ostaviti pa da je ne znam šta. Mene uključujući.

Ukratko, moj stav: Bog je svemoćan -> logično da je *morao* definirati sve, jer a) sve zna (i budućnost) i b) jer bez njegove volje ništa ni ne biva (pa tako ni dioba nekog tamo paramecijuma) -> sve je onda odredio. Pitanje: gdje je *moj* izbor u tome? Eh pa, ja vjerujem da moj Bog nije lažov, pa ako kaže da ja imam izbor (a kaže) i da sam odgovoran (a jesam), onda ja u to vjerujem i ja to prihvatam. Opet, sve se svodi na vjeru, nema naučnih dokaza ovo ono, to mi je bezveze. A šta je uostalom čovjek? Pa nije, za mene, puka materija i energija, nego ima i komponentu direktno od Boga datu.

Ali ima ih (Gazali?) koji su o ovome dali detaljniji odgovor. A i moj je ultra kratak, ni meni sasvim dovoljan... :-D
Bujrum majstore

#447 Re: Zašto je potrebna religija?

RNG_25 wrote: Mnogi je se boje, a i sam Poslanik a.s. ili neki od njegovih bliskih sljedbenika je rekao (čini mi se, ne prenosim nužno vjerodostojno, tako da ostavite galaksiju otvorenog prostora da griješim) da je to pitanje koje je najbolje ne analizirati.
Lijepi strah, cudo Bozije.
RNG_25

#448 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by RNG_25 »

Lopov-eliminator wrote:Imaš li odgovor na ovo besmisleno i suvišno pitanje?
Ne.
RNG_25

#449 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by RNG_25 »

Bujrum majstore wrote:
RNG_25 wrote: Na kraju će svi povjerovati. Ali tad će biti kasno :sad:
Opet je milostiv, nema tu vise nikakve sumnje...
Pa da. Bit će kasno, ali mislim ne i prekasno :-D
šatirana_ljubičica

#450 Re: Zašto je potrebna religija?

Bujrum majstore wrote:
šatirana_ljubičica wrote::lol: Naravno... ali koliko vidim ovdje se kulturnije diskutuje, nema šta.
Il je kulturnije il ti tema haman bolje pase bar po nazivu, haj mu ga znaj. :D

Ne znam, prelistala sam malo i vidim priča se nekako drugačije, ali ko zna, uključiću se pa ako bude normalna atmosfera, baš lijepo možemo diskutovati :)
Locked