Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Suzie Q

#426 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by Suzie Q »

dječak sa šibicama wrote:na predratnom popisu izjasnio se kao Jugosloven, 2013. kao Hrvat cisto zbog interesa (moze zatrebati) ali koliko znam ne moze se dobiti potvrda o narodnom/nacionalnom izjasnjavanju 2013. godine
Komšiću jesi li to ti? :lol: :lol: :lol:
pelcer224

#427 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by pelcer224 »

Ima li ko da ceka a da je predao polovinom 2017. godine?
Kakva su iskustva drugih ljudi?
teuta06

#428 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by teuta06 »

ja predala ja mislim u 11.mjesecu 2018. godine, bilo mi gotovo ove godine ja mislim u 3. mjesecu...

i meni su rekli rok je do 5 godina...
pelcer224

#429 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by pelcer224 »

teuta06 wrote:ja predala ja mislim u 11.mjesecu 2018. godine, bilo mi gotovo ove godine ja mislim u 3. mjesecu...

Prvo pises da si dobila za 5-6 mjeseci (11.2018 - 03.2019) a posle kazes da se ceka do 5 godina. To je ogromna razlika. Nije mi jasno odakle tolike razlike. Osoba ceka od Septembra 2017. bez ikakve informacije.
teuta06

#430 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by teuta06 »

pelcer224 wrote:
teuta06 wrote:ja predala ja mislim u 11.mjesecu 2018. godine, bilo mi gotovo ove godine ja mislim u 3. mjesecu...

Prvo pises da si dobila za 5-6 mjeseci (11.2018 - 03.2019) a posle kazes da se ceka do 5 godina. To je ogromna razlika. Nije mi jasno odakle tolike razlike. Osoba ceka od Septembra 2017. bez ikakve informacije.

Lapsus... predala sam u 11. mjesecu 2017. godine... a dobila u 3. mjesecu ove godine...

ali čeka se do 5 godina.. tako su mi rekli... sad hoce li biti gotovo za godinu, godinu i po...3 godine ... sve ovisi.. sestri je bilo gotovo za godinu dana i 2 mjeseca..... mislim da je predala 2016. godine
autotoxis

#431 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by autotoxis »

pelcer224 wrote:Ima li ko da ceka a da je predao polovinom 2017. godine?
Supruga i ja smo predali u 12 mjesecu 2018 i evo nakon 8 mjeseci su nam odobrili, izgleda da je sve od slučaja do slučaja, moj kolega je dobio nakon 2,5 godina izgleda da nema pravila. A kada sam predavao u konzulatu neki je čovjek zvao da pita da li je gotovo jer je predao prije 12 mjeseci i teta mu govori iz konzulata da mu još nije gotovo ali da oni smatraju da ako ne dobijes odbijenicu za godinu dana da bi trebalo biti OK ali ko će im ga znati...
pelcer224

#432 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by pelcer224 »

autotoxis wrote:
Supruga i ja smo predali u 12 mjesecu 2018 i evo nakon 8 mjeseci su nam odobrili, izgleda da je sve od slučaja do slučaja, moj kolega je dobio nakon 2,5 godina izgleda da nema pravila. A kada sam predavao u konzulatu neki je čovjek zvao da pita da li je gotovo jer je predao prije 12 mjeseci i teta mu govori iz konzulata da mu još nije gotovo ali da oni smatraju da ako ne dobijes odbijenicu za godinu dana da bi trebalo biti OK ali ko će im ga znati...
Vjerovatno je taj kolega sto je dobio posle 2,5 god, dobio nekad ranije. Ne vjerujem da se sad ceka toliko.
autotoxis

#433 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by autotoxis »

pelcer224 wrote:
autotoxis wrote:
Vjerovatno je taj kolega sto je dobio posle 2,5 god, dobio nekad ranije. Ne vjerujem da se sad ceka toliko.
Prije par godina, i u više navrata su mu tražili nadopunu dokumenata. I ja mislim da je sada brža procedura i mozda čak i jednostavnija.
alagor2000

#434 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by alagor2000 »

Poz ,rodjen sam u Bih i otac i majka i ja.
Majka mi je Hrvatica rodjena u Gradascu a otac Srbin rodjen u Bijeljini.
Mogu dobiti majcin rodni list gdje se izjasnjavala kao Hrvatica .
Zivim cijeli zivot u Bih .

Da li bih ja mogao dobiti Hrvatski pasos i drzavljanstvo i kako?
drndalo

#435 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by drndalo »

alagor2000 wrote:Poz ,rodjen sam u Bih i otac i majka i ja.

Punoljetan? Ako jesi, tesko da se ista mamino moze pikati za tebe. Ako si jos maloljetan, mozda, prvo ona, pa ti na njen slucaj...
alagor2000

#436 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by alagor2000 »

drndalo wrote:

Punoljetan? Ako jesi, tesko da se ista mamino moze pikati za tebe. Ako si jos maloljetan, mozda, prvo ona, pa ti na njen slucaj...
Mama umrla 2007 ,da ,punoljetan sam. :)
drndalo

#437 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by drndalo »

E hebiga, izvini. Po redovnoj proceduri tesko. Mama nije imala HR drzavljanstvo?
alagor2000

#438 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by alagor2000 »

drndalo wrote:E hebiga, izvini. Po redovnoj proceduri tesko. Mama nije imala HR drzavljanstvo?
Nije,kad je rodjena u Bih i cijeli zivot zivila u Bih .
pinkman

#439 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by pinkman »

alagor2000 wrote:
drndalo wrote:

Mama umrla 2007 ,da ,punoljetan sam. :)
Prije dva dana su izglasali novi Zakon o hrvatskom drzavljanstvu. Vise na:
https://www.index.hr/clanak.aspx?id=2125051

Uglavnom: Državljanstvo podrijetlom moći će steći i osoba starija od 21 godine života rođena u inozemstvu čiji je jedan roditelj u trenutku njezina rođenja hrvatski državljanin, ako u dvije naredne godine podnese zahtjev za upis u evidenciju hrvatskih državljana, a MUP utvrdi da za to nema zapreka.
alagor2000

#440 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by alagor2000 »

Uglavnom: Državljanstvo podrijetlom moći će steći i osoba starija od 21 godine života rođena u inozemstvu čiji je jedan roditelj u trenutku njezina rođenja hrvatski državljanin, ako u dvije naredne godine podnese zahtjev za upis u evidenciju hrvatskih državljana, a MUP utvrdi da za to nema zapreka.
[/quote]

A hrvati rodjeni u Bih koji imaju Bih drazvljanstvo ?! Sta sa njima ?
pinkman

#441 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by pinkman »

alagor2000 wrote:Uglavnom: Državljanstvo podrijetlom moći će steći i osoba starija od 21 godine života rođena u inozemstvu čiji je jedan roditelj u trenutku njezina rođenja hrvatski državljanin, ako u dvije naredne godine podnese zahtjev za upis u evidenciju hrvatskih državljana, a MUP utvrdi da za to nema zapreka.

Svako ima neko drzavljanstvo... pretpostavljam da nisu donijeli Zakon za one koji nemaju drzavljanstvo tj. koji su apatridi. A poznajem djevojku cija je majka imala HR drzavljanstvo pa je i ona dobila (punoljetna je bila).
alagor2000

#442 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by alagor2000 »

pinkman wrote:
alagor2000 wrote:Uglavnom: Državljanstvo podrijetlom moći će steći i osoba starija od 21 godine života rođena u inozemstvu čiji je jedan roditelj u trenutku njezina rođenja hrvatski državljanin, ako u dvije naredne godine podnese zahtjev za upis u evidenciju hrvatskih državljana, a MUP utvrdi da za to nema zapreka.

Svako ima neko drzavljanstvo... pretpostavljam da nisu donijeli Zakon za one koji nemaju drzavljanstvo tj. koji su apatridi. A poznajem djevojku cija je majka imala HR drzavljanstvo pa je i ona dobila (punoljetna je bila).
Koliko shvatam nema od toga nista,majka mi je umrla a i imala je samo Bosansko drzavljanstvo.
To sto je bila Hrvatica izgleda ne pije vodu . :)
pirke82

#443 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by pirke82 »

alagor2000 wrote:
pinkman wrote:

Koliko shvatam nema od toga nista,majka mi je umrla a i imala je samo Bosansko drzavljanstvo.
To sto je bila Hrvatica izgleda ne pije vodu . :)
Samo ti nemoj odustajati od HR državljanstva. Moraš bar pokušati, a naravno da se podrazumjeva da će te na prvu "otresti", ali moraš biti uporan. Meni su svi Srbi, a otac mi ima HR državljansitvo, a ja sam stariji od 21 godinu, pa sam se bio pomirio sa tim da ne mogu dobiti HR državljanstvo, kad evo izgleda ovim novim Zakonom od 1.1.2020. otvara se mogućnot da se u upišem u knjigu državljana R. Hrvatske ukoliko u naredne dvije godine podnesem zahtijev za prijem.
Znam ljude koji su dobijali državljanstva na prilično čudan način, a gotovo da nikakve veze nemaju sa Hrvatskom.
Eto moj prijetelj iz Banjaluke je dobio mađarsko državljanstvo na osnovu dokaza da je neki od rođaka živio na području nekadašnje Ugarske + poznavanje mađarskog jezika (učio Mađarski par zadnjih godina).
Vrijedi se potruditi i biti uporan, jer ti HR pasoš znači više od bilo koje diplome fakulteta. Zato nema odustajanja, druže. :)
Vitezanin

#444 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by Vitezanin »

alagor2000 wrote:
drndalo wrote:E hebiga, izvini. Po redovnoj proceduri tesko. Mama nije imala HR drzavljanstvo?
Ako bi imao neki dokument od mame gdje piše da je Hrvatica ili bliže rodbine (forma u konzulatu uključuje i pitanja o babama i djedovima :D) možda bi nešto i mogao... Ovako teško, pogotovo ako ti nemaš nikakav "dokaz" da si Hrvat. Ovjerene kopije također idu.

Uglavnom, postoji mogućnost. Pogledaj na netu koji dokumenti ti trebaju za predaju za domovnicu. Imaju jednu formu gdje popunjavaš stvari o sebi itd.

Čak i ako su oba roditelja Hrvati (iz BiH, konkretno), a dijete im nema hrvatsko državljanstvo, treba vremena da se dobije domovnica, puno duže nego prije.
BANE62

#445 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by BANE62 »

Molim da mi neko kaže kako do hrvatskog drzavljanstva
Stalno mjesto boravka sam imao na dan 7/10-1991 godine u Hrvatskoj- pula.. ličnu kartu i prijavu., medju tim iz opravdanih razloga sam bio odsutan iz hrvatske- ali još sam u sistemu hrvatske prijave.,drzavljanstvo mi je BiH., kako do Hrvatskog drzavljanstva
DarkSoul

#446 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by DarkSoul »

BANE62 wrote:Molim da mi neko kaže kako do hrvatskog drzavljanstva
Stalno mjesto boravka sam imao na dan 7/10-1991 godine u Hrvatskoj- pula.. ličnu kartu i prijavu., medju tim iz opravdanih razloga sam bio odsutan iz hrvatske- ali još sam u sistemu hrvatske prijave.,drzavljanstvo mi je BiH., kako do Hrvatskog drzavljanstva

Odes u konzulat republike Hrvatske i postavis ovo isto pitanje i dobijes siguran odgovor odmah.
Mislim da najispravniji odgovor na ovo pitanje i sva ostala pitanja vezana za Hrvatsko drzavljanstvo imaju oni koji i rade u sluzbi republike Hrvatske :thumbup:
kolinsb

#447 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by kolinsb »

Pozdrav raja. Zamolio bih za par informacija oko procedure i potrebnih dokumenata i oko uslova za dobijanje cro državljanstva.
Naime, od dokumenata ih imam nekolicinu, pa cu ih ovdje navesti:

1. Smrtni list od svog pradjeda izdat od Nadbiskupije Vrhbosanske, na kojem je navedeno da je bio rkt (rimokatolik), rođen u Prnjavoru (dokument je iz 1947 godine, a u zaglavlju je navedena Demokratska Federativna Jugoslavija)
2. Krsni list od svoje bake izdat od Nadbiskupije Vrhbosanske, na kojem je navedeno da je ona rkt (rimokatolik) i navedeno da je da su joj otac (ovaj pod tačkom 1) i majka također rkt (dokument je iz 1945 godine a u zaglavlju je navedena Nezavisna Država Hrvatska)
3. Svjedočanstvo iz 4. razreda osnovne škole od svoje bake, gdje je navedeno da je također rimokatoličke VERE (dokument je iz 1940, a u footeru je navedena Kraljevina Jugoslavija)
U sva ova tri dokumenta se nigdje ne spominje pojam državljanstvo.
4. Izvod iz matične knjige umrlih od svoje prabake na kojem je navedena narodnost Hrvatica (to je jedini od ovih starih dokumenata gdje se uopšte i spominje pojam narodnost), državljanstvo SFRJ, mjesto rođenja je Brinje Like Ogulin (dokument je iz 1965, a u zaglavlju je navedena Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija).
5. Izvod iz matične knjige vjenčanih iz 1979 za djeda i baku,gdje im je kao državljanstvo navedeno jugoslovensko.
6. Izvod iz matične knjige rođenih od prije par dana za oca gdje su polja Državljanstvo i Nacionalnost prazni.
7. Izvod iz matične knjige umrlih za majku, gdje je u polje Državljanstvo navedeno BiH i FBiH (to su dokumenti koji se nisu tada mogli mijenjati tako lako, jer je Hrvat mogao tada biti samo onaj tko je rođen u Hrvatskoj i nikako drugačije).
8. Krsni list za oca i majku gdje je navedeno da su rimokatolici
9. Imam nekolicinu svojih dokumenata (svjedočanstva iz skole, radničku knjižicu) gdje je navedeno Državljanstvo (negdje je Državljanin) = BiH.

Ove dokumente sam naveo kako bih prikazao nekakvo svoje mini porodično stablo.
Mene je ovaj pojam državljanstvo/državljanin uvijek bunio, i uvijek sam navodio BiH jer jedino državljanin BiH i jesam. U ovom trenutku nemam hrvatsko niti državljanstvo bilo koje druge države i mislio sam da dajem lažni podatak ako navedem hrvatsko državljanstvo jer ga još uvijek i nemam. Rođen sam u BiH, moji pretci su katolici iz BiH i iz hrvatske. Baka dok je bila živa se uvijek izjašnjavala kao hrvatica jer joj je mati (ova pod tačkom 4.) rođena hrvatica, ali nikada to nigdje nije smjela navesti (komunizam, udba, nije se mogao dobiti posao ako se nisi izjasnio kao jugosloven itd,). Ja se ne mogu ni sjetiti kako sam se izjasnio 2013.
Da li je bitnije tko su ti pretci i kako su se oni izjašnjavali od toga kako se ti u ovom trenutku izjašnjavaš? Ja znam neke ljude koji su čas jedno, čas drugo, kako im odgovara (neki su rođeni u BiH, svi pretci su im rođeni u BiH, neki su katolici a neki nisu, ali su se izjasnili da su Hrvati). Ja se također osjećam hrvatom jer je nepobitna činjenica da su mi neki pretci rođeni i živjeli u Hrvatskoj.

Da li ima smisla, sa svim ovim dokumentima, da predajem zahtjev za hrvatsko državljanstvo i kakve su mi šanse? Tnx in advance :)
BANE62

#448 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by BANE62 »

Dali postoji posrednik pri resavanju i sticanju hrvatskog drzavljanstva., ako Da pisati na - [email protected]
alagor2000

#449 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by alagor2000 »

Vitezanin wrote:
alagor2000 wrote:
Ako bi imao neki dokument od mame gdje piše da je Hrvatica ili bliže rodbine (forma u konzulatu uključuje i pitanja o babama i djedovima :D) možda bi nešto i mogao... Ovako teško, pogotovo ako ti nemaš nikakav "dokaz" da si Hrvat. Ovjerene kopije također idu.

Uglavnom, postoji mogućnost. Pogledaj na netu koji dokumenti ti trebaju za predaju za domovnicu. Imaju jednu formu gdje popunjavaš stvari o sebi itd.

Čak i ako su oba roditelja Hrvati (iz BiH, konkretno), a dijete im nema hrvatsko državljanstvo, treba vremena da se dobije domovnica, puno duže nego prije.
Imam majcinu umrlicu iz 2007 gdje pise da je Hrvatica.Da li bi pilo vode da ja izvadim moj rodni list i izjasnim se kao Hrvat ?
teuta06

#450 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by teuta06 »

Dobila sam Rješenje o primitku u hrv državljanstvo... posto cu za Advent ici u Zg, mislila sam tamo izvaditi domovnicu (jer kako sam cula dobije odmah i kosta puno manje -20,00 kn).

Na internetu sam procitala sljedece:

"Evidenciju o državljanstvu za osobe s prebivalištem u Hrvatskoj vodi matični ured ovisno o mjestu upisa, a o hrvatskim državljanima koji imaju prebivalište u inozemstvu Gradski ured za opću upravu Grada Zagreba."

i

Ako ste rođeni u inozemstvu i nemate prebivalište u Hrvatskoj, za izdavanje domovnice obratite se jednom od matičnih ureda Grada Zagreba.

Znači mogu izvaditi domovnicu u bilo kojem matičnom uredu Grada Zagreba? Pošto sam rezervirala noćenje u centru, potrebno mi je da je matični što bliže smještaju....Pogledala sam da je Gradski ured za opću upravu grada Zagreba 1,5 KM od Trga bana Jelačića, 18 min hoda....

i ako je netko vadio, da li se dugo čeka na domovnicu, kako i gdje se plaća taksa i sl.

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru :D
Post Reply