Arapska naselja oko Sarajeva- nova etnička slika BiH?!

Locked
Objektivni navijac

#426 Re: Arapska naselja oko Sarajeva- nova etnička slika Bi

Post by Objektivni navijac »

arslanbey wrote:Eluna poenta je da ih he bio zanemariv broj,austrijske vlasti su mnoge hrvate iz Hr doveli ,kako bi bilo vise krscanske populacije..ali Sad se vratilo na stanje prije 150 god i muslimani su opet apsolutna vecina.a to sto ti nekome negiras identitet moze proci samo u granicama tvoje kuce
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Doveli su strucne i tehnoloski obrazovane kadrove. Stanovnistvo Bosne pod Turskom,Bosanski muslimani su bili najneukiji i najneobrazovaniji narod Evrope. Nisi imali strucnoga kadra apsolutno nizasta. Sa takvim ljudima ne mozes Drzavu graditi,zato su AU doveli ljude normalnoga obrazovanja u Bosnu od Galicije do Bayerna,sa svih strana i sa njima su napravili i izgradili za 40 godina vise nego Turska za 500 godina. Sve sto imas danas u Bosni su ti bas ti'krscani' izgradili i trasirali. No,kako rekoh truhla koalicija IZ,SDA/SDP opet vodi Bosnu na dno i kaljuzu,religioznoga mraka i feudalizma.
Drinski

#427 Re: Arapska naselja oko Sarajeva- nova etnička slika Bi

Post by Drinski »

Objektivni navijac wrote: Doveli su strucne i tehnoloski obrazovane kadrove. Stanovnistvo Bosne pod Turskom,Bosanski muslimani su bili najneukiji i najneobrazovaniji narod Evrope.
Kako nisu imali kada je ulema govorila i pisala na dva tri strana jezika, pa oni silni veziri iz BIH itd.?
Pad nastupa nakon pohoda OMer paše Latasa, nastavlja se u AU i SHS monarhiji.

A ovo pruga sto je napravljeno u AU je napravljeno kako bi se izvukla rudna bogatstva, ponekada se pitam koliki su to rudna blaga recimo ispod grada Tuzle ako se nemilice troše više od 100 godina.
eluna

#428 Re: Arapska naselja oko Sarajeva- nova etnička slika Bi

Post by eluna »

arslanbey wrote:Eluna poenta je da ih he bio zanemariv broj,austrijske vlasti su mnoge hrvate iz Hr doveli ,kako bi bilo vise krscanske populacije..ali Sad se vratilo na stanje prije 150 god i muslimani su opet apsolutna vecina.a to sto ti nekome negiras identitet moze proci samo u granicama tvoje kuce
ajde ti meni fino objasni kako je HRVAT neko kome 1000 godina unazad svi umiru i rađaju se u bosni???? jer dozvoli Bosna je postojala prije i osmanlija i austro-ugara....

nije meni problem što se hrvatom naziva osoba čiji je neko u bosnu došao prije 200,300 godina iz Knina, zagreba, osijeka - oni i jesu hrvati, ili srbi ako su došli iz šumadije beograda, itd., mene zanima kako su srbi/hrvati oni čije porijeklo NIKADA ZA NIKADA nije imalo veze niti sa srbijom niti sa hrvatskom?? ..... kakav to umobolnik danas mora biti osoba da razmišlja na takav nači; i da je to tako lako, odoh ja fino reći da sam amerikanka - ima oni odmah mene da priznaju i daju mi sva prava ............ ma jašta

naučite razlikovati pojmove već jednom, vjera sa nacionalnošći i/ili regionalnoj pripadnosti (azijat, arap, itd) nema apsolutno nikakve veze

jedino mi iste termine koristimo i za regionalno i za nacionalno određenje jer nam je jezička struktura takva (AMERIKANAC i za državljane USA-a i za sve ljude kontinenata Sjeverna i Južna Amerika) ...... :-) :-) :-)
eluna

#429 Re: Arapska naselja oko Sarajeva- nova etnička slika Bi

Post by eluna »

Objektivni navijac wrote:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Doveli su strucne i tehnoloski obrazovane kadrove. Stanovnistvo Bosne pod Turskom,Bosanski muslimani su bili najneukiji i najneobrazovaniji narod Evrope. Nisi imali strucnoga kadra apsolutno nizasta. Sa takvim ljudima ne mozes Drzavu graditi,zato su AU doveli ljude normalnoga obrazovanja u Bosnu od Galicije do Bayerna,sa svih strana i sa njima su napravili i izgradili za 40 godina vise nego Turska za 500 godina. Sve sto imas danas u Bosni su ti bas ti'krscani' izgradili i trasirali. No,kako rekoh truhla koalicija IZ,SDA/SDP opet vodi Bosnu na dno i kaljuzu,religioznoga mraka i feudalizma.
ne laprdaj objektivni ........ sarajevske i bosanske česme su diljem poznate, a stvar je opšte kulture znati da su osmanlije napravile KANALIZACIJU, kupališta, uredile ulice, itd .......mislim - baš su austrougari zidali Mostarski most :-) :-) :-) :-) :-) ...doduše, ovi moderni "hrvati"sa ovih prostora su pokazali šta o tome misle i stvarje opšte kulture znato da je gđa evropa grcala u blatu, fekalijama, i inim boleščinama dok su se muslimani prali i kupali redovno - barem je na ovim prostorima kod muslimana higijena uvijek bila važan dio i kulture i života
Drinski

#430 Re: Arapska naselja oko Sarajeva- nova etnička slika Bi

Post by Drinski »

eluna wrote: ajde ti meni fino objasni kako je HRVAT neko kome 1000 godina unazad svi umiru i rađaju se u bosni???? jer dozvoli Bosna je postojala prije i osmanlija i austro-ugara....
A zasto ti nekome negiras pravo, pa makar i pogrešno, da se izjasni Hrvatom, i pri tome to jako agresivno činiš?
Neka se tip izjasni i kao Aleksandar Makedonski.

E sada, ima jedan drugi problem, a to je sto se Srbi (ja njih nazivam srbijancima, ali to nije tema) i Hrvati tako izjašnjavaju a Bošnjake nazivaju azijatima, kako bi ovi prvi kazali da je ovo srpska/hrvatska zemlja a potonjima negirali pravo na zemlju Bosnu.
odoh ja fino reći da sam amerikanka - ima oni odmah mene da priznaju i daju mi sva prava ............ ma jašta
Pa oni i koriste prava kao Hrvati! U tome i jeste razlika.
Banksy

#431 Re: Arapska naselja oko Sarajeva- nova etnička slika Bi

Post by Banksy »

Ne bi bilo loše kad bi se na nekim temama uveo neki test - općeg znanja, kulture, itd.
Ili bar potvrda o završenoj osnovnoj školi.
Banksy

#432 Re: Arapska naselja oko Sarajeva- nova etnička slika Bi

Post by Banksy »

Alfons Kauders wrote:
Banksy wrote:Kupuju bogati Arapi nekretnine oko Sarajeva, to je tačno. Nema sedmice da ne čujem za neki slučaj gdje su dolazili i nudili novce za bolje nekretnine u gradu ili zemljišta oko grada, posebno zadnjih par mjeseci.
Ne vjerujem da je u pitanju neka planska akcija. Ne zato što ne vjerujem u loše namjere njih ili onih koji ih dovodi, već zato što znam da kod nas ništa ne ide planski i da nismo u stanju organizirati i najbanalnije akcije, kamoli ''plansko doseljavanje Arapa u svrhu mijenjanja demografske i etničke slike BiH''.
Mislim da je u pitanju njihova procjena da nije loše imati dobru nekretninu negdje u Evropi, nekoliko sati do Beča, pola sata do aerodroma, blizu prelijepog Jadrana, s čistom vodom, nedirnutom prirodom, s jeftinom radnom snagom, s (većinski) muslimanskim vlastima i populacijom koje su im vrlo naklonjene i spremne, po potrebi, i progledati kroz prste kod eventualnih problema ili pogodovati kod poslovnih poduhvata.
Ne vjerujem da to može poprimiti šire razmjere, a ako ih narod ne bude želio u blizini, neće im ni prodavati. Vidjećemo.
EU je dodatni faktor... Rusi pokupovase sve i svasta u CG, ali slabo kupuju po Dalmaciji... EU ima prednosti i mane - primamljivo je uloziti u nekretninu u drzavi koja ce uskoro uci u EU, jer se ocekuje da ce cijene skociti (kroz to je Hrvatska vec prosla).
S druge strane, ono sto je godilo Englezima i Italijanima u Hrvatskoj bas i ne odgovara Rusima i Arapima. Rusima danas treba viza da dodju u Hrvatsku, za CG im ne treba. Vjerovatno i to ima veze sa interesom Arapa za BiH, kao i Rusa za CG.
hellue wrote: Oni kupuju uglavnom brda i sume, rijetki su slucajevi da kupuju vec izgradjene nekretnine. Bosna je za njih relativno nova destinacija u kojoj manje vise nema islamofobije i gdje se mogu osjecati slobodno i prakticirati svoju vjeru slobodno, tek od prosle fgdine ili godine prije se Bosna turisticki prestavila u Kuvajtu i otuda toliki interes za Bosnu. Nitko od njih nije zatrazio drzavljanstvo niti planira da zivi tu kao sto neki tvrde, najveca je glupost pricati o nekoj masovnosti, to tek nema smisla
Tako je.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#433 Re: Arapska naselja oko Sarajeva- nova etnička slika Bi

Post by pici »

http://www.slobodnaevropa.org/content/k ... 84386.html

Bosna i Hercegovina
Kuvajćani u BiH: Bezvizni režim kao paravan za doseljavanje

Posljednjih godina povećava se broj državljana zemalja Perzijskog zaliva, a posebno Kuvajta, koji dolaze u Bosnu i Hercegovinu. Kuvajćani koriste prednosti bezviznog režima, stižu kao turisti, a sve češće i kao poslovni ljudi odnosno investitori. Tako niče sve više firmi, posebno u Sarajevu, koje često služe samo kao paravan za kupovinu kuća i povremeni boravak kompletnih porodica.

Priča se, ali i vidi - u Sarajevu, a posebno u njegovoj okolici, sve je više državljana iz arapskih zemalja. Dolaze kao turisti, kao kupci kuća i zemljišta, te graditelji stambenih kompleksa. Najviše ih privlače naselja podno planine Igman, na području opštine Hadžići.

„Kupuju zemlju i prave kuće. Do sada je napravljeno sedam do osam kuća. Dok je bilo jabuka, oni su samo dolazili da beru jabuke i samo su mi rekli 'Kako ste?' Ništa više oni ne pričaju, a kuću dok su radili, dok nije snijeg pao, svaki dan bi ih vidjela i njihove radnike, ali oni ništa ne govore sa nama“, kaže jedna stanovnica sela Lokve.

Zvanični izvori navode da je u Bosni i Hercegovini svake godine sve više stranaca. Za prvih devet mjeseci ove godine, za 25 posto povećao se broj onih koji su ušli u BiH. Sve brojniji su Kuvajćani koji ne podliježu viznom režimu, kaže direktor Službe za poslove sa strancima BiH Dragan Mektić.

„Tokom prvih devet mjeseci ove godine, iz Kuvajta u Bosni i Hercegovinu ušlo je oko 7.500 kuvajtskih državljana. Što se tiče kupovine nekretnina, pravni okvir Bosne i Hercegovine ne dozvoljava privatnim, odnosno fizičkim licima da kupuju nekretnine u BiH, ali, zato dozvoljava pravnim licima i postoji jedan povećani interes za registraciju stranih kompanija iz tog regiona preko kojih ulaze u kupovinu nekretnina“, ističe Mektić.

Prema podacima kojima raspolažu nadležne institucije, u Bosni i Hercegovini su registrovane tačno 232 kompanije državljana Kuvajta.

„Od tog broja mnoge kompanije nisu poslovno aktivne. Nadležne agencije će u narednom periodu provjeriti u koje su svrhe formirane ove firme, odnosno da li su samo pokriće za dobijanje boravka i kupovinu nekretnina, odnosno kuća i placeva i za brojna fizička lica“, pojašnjava Admir Malagić, glasnogovornik Ministarstva sigurnosti BiH.

Izgradnja resorta u Hadžićima

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić nedavno je za državni radio rekao da se u dogledno vrijeme mogu očekivati konkretne sankcije za osobe koje zloupotrebljavaju bh. gostoprimstvo.

„Imamo nagovještaj i političko pokroviteljstvo dovođenja takozvanih Kuvajćana i njihovog naseljavanja u Bosni i Hercegovini. Da budem direktan, ne radi se ni o kakvim Kuvajćanima, radi se o tendenciji da se Kuvajt 'oslobodi' ljudi koji su se, na neki način, uselili iz različitih zemalja u Kuvajt, a oni im daju novac da kupuju nekretnine po Bosni i Hercegovini i sklanjaju ih sa svojih teritorija“, navodi Radončić.

Ovu izjavu ministra Radončića, neki mediji su protumačili kao potvrdu nedavnih navoda predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o tome da se sprema naseljavanje 300 do 500 hiljada Arapa u BiH.

„Brojke koje su se spominjale u pojedinim medijima o pokušaju dovođenja 500.000 Arapa nije tačna. Prema informacijama kojima raspolaže Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine radi se o nekoliko hiljada osoba“, riječi su glasnogovornika Ministarstva Admira Malagića.

Dragan Mektić je, takođe, jasan da BiH neće dozvoliti zloupotrebu bezviznog režima.
„Mi, apsolutno, upravljamo tim procesom i ne može nam se uopšte dogoditi da tu dođe do nekog masovnog priliva mimo nas i naših institucija“, tvrdi Mektić.

Za one koji poštuju zakone Bosne i Hercegovine i migracione propise, neće biti zapreka pa su dobrodošli svi investitori s poslovnim namjerama, poruka je Ministarstva sigurnosti. Nekoliko kuvajtskih firmi već investira u BiH pa su sve češće svečanosti postavljanja kamena temeljca.

Ambasador Kuvajta u BiH, Nasser Reden Al Motairi, nedavno je izjavio da je BiH posljednjih godina posjetilo najmanje 20.000 njegovih sunarodnika i da će ih biti sve više.

“Prvo što vidite u BiH kada dođete su prilike za investicije. Te investicije, prije svega, odnose se na nekretnine, na turizam, na proizvodnju, i ono što je evidentno - banjski turizam. Bosna i Hercegovina je zemlja koja pri dolasku odmah upućuje na ove četiri stvari“, kaže Al Motairi.

Firma ARDH Al-Jazeera je započela izgradnju preko 50 vila u dva sarajevska naselja - Sokolović koloniji i u Dobroševićima - u vrijednosti od oko šest miliona eura.

Međutim, najviše pažnje privlači izgradnja rezidencijalnog naselja “Sarajevo Resort “ u Oseniku, na području opštine Hadžići, ukupne vrijednosti od 35 miliona dolara. Imaće 160 objekata koji će biti raspoređeni uz dva vještačka jezera i nekoliko bazena.
TOOOOOOOOOOOOOOOOOOO :sinbad:

nek je sretno i bericetno...mashallaaa ima da bidne na budjetu regers + 13 plata :thumbup: :mrgreen:
Drinski

#434 Re: Arapska naselja oko Sarajeva- nova etnička slika Bi

Post by Drinski »

A da nisu oni kakvu naftu namirisali u BIH? Mislim oni ipak najbolje to znaju.
bach

#435 Re: Arapska naselja oko Sarajeva- nova etnička slika Bi

Post by bach »

Drinski wrote:
Objektivni navijac wrote: Doveli su strucne i tehnoloski obrazovane kadrove. Stanovnistvo Bosne pod Turskom,Bosanski muslimani su bili najneukiji i najneobrazovaniji narod Evrope.
Kako nisu imali kada je ulema govorila i pisala na dva tri strana jezika, pa oni silni veziri iz BIH itd.?

A ovo pruga sto je napravljeno u AU je napravljeno kako bi se izvukla rudna bogatstva, ponekada se pitam koliki su to rudna blaga recimo ispod grada Tuzle ako se nemilice troše više od 100 godina.

Baš smo bili elita

Cazin 1940

Image

Tešanj 1905
Image
Last edited by bach on 04/06/2014 14:16, edited 1 time in total.
eluna

#436 Re: Arapska naselja oko Sarajeva- nova etnička slika Bi

Post by eluna »

Drinski wrote:
eluna wrote: ajde ti meni fino objasni kako je HRVAT neko kome 1000 godina unazad svi umiru i rađaju se u bosni???? jer dozvoli Bosna je postojala prije i osmanlija i austro-ugara....
A zasto ti nekome negiras pravo, pa makar i pogrešno, da se izjasni Hrvatom, i pri tome to jako agresivno činiš?
Neka se tip izjasni i kao Aleksandar Makedonski.

E sada, ima jedan drugi problem, a to je sto se Srbi (ja njih nazivam srbijancima, ali to nije tema) i Hrvati tako izjašnjavaju a Bošnjake nazivaju azijatima, kako bi ovi prvi kazali da je ovo srpska/hrvatska zemlja a potonjima negirali pravo na zemlju Bosnu.
odoh ja fino reći da sam amerikanka - ima oni odmah mene da priznaju i daju mi sva prava ............ ma jašta
Pa oni i koriste prava kao Hrvati! U tome i jeste razlika.
kad se naučiš čitati pravilno, i pravilno voditi raspravu (ta vježbanje politikanstva ostavi za sjednice i fotelje gdje se već planiraš uvaliti - ako već nisi) onda ćemo razgovarati .....sad ideš na ignore - nisi vrijedan moga vremena, suviše šupljiraš i presipaš iz šupljeg u prazno
insomnia78

#437 Re: Arapska naselja oko Sarajeva- nova etnička slika Bi

Post by insomnia78 »

Eki, Radoncic izjavio
E onda je OK

Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
Drinski

#438 Re: Arapska naselja oko Sarajeva- nova etnička slika Bi

Post by Drinski »

bach wrote:
Drinski wrote:

Baš smo bili elita

Cazin 1940

Image
a jbg.
i ja bih volio da smo imali Versaj i Luvr, ali nismo, višak vrijednosti išao jal za Istambul jal za Beč, odnosno kasnije Beograd. Ali to nikako ne znaci da smo bili najzaostaliji narod. Velim, kola krecu nizbrdo nakon Latasove sječe glava i dalje se nastavljaju.
Drinski

#439 Re: Arapska naselja oko Sarajeva- nova etnička slika Bi

Post by Drinski »

eluna wrote: kad se naučiš čitati pravilno, i pravilno voditi raspravu (ta vježbanje politikanstva ostavi za sjednice i fotelje gdje se već planiraš uvaliti - ako već nisi) onda ćemo razgovarati .....sad ideš na ignore - nisi vrijedan moga vremena, suviše šupljiraš i presipaš iz šupljeg u prazno
Čim ti nešto kažeš, mora da je sve istina. Ne znam sta da sada radim od sramote.
arslanbey

#440 Re: Arapska naselja oko Sarajeva- nova etnička slika Bi

Post by arslanbey »

1940,to je moderno doba
eluna

#441 Re: Arapska naselja oko Sarajeva- nova etnička slika Bi

Post by eluna »

arslanbey wrote:1940,to je moderno doba
:pisnuo: :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo: e vala baš ...... usput - je li ono centar čaršije ili neko selo okolo

znaš onu našu politiku "odakle si? - Iz Sarajeva .....ma u stvrai to ti je blizu, Čevljanovići" :D
BHCluster

#442 Re: Arapska naselja oko Sarajeva- nova etnička slika Bi

Post by BHCluster »

Jebes Arape sta cemo sa nezaposlenim?
Objektivni navijac

#443 Re: Arapska naselja oko Sarajeva- nova etnička slika Bi

Drinski wrote:

Ulema :lol: :lol: :lol: :lol:
Hafisi :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Bosna nije u trenutku dolaska AU na pocetku 20-oga vijeka imala NIJEDNOGA zeljeznicara,mehanicara,elektricara,tehnicara,vojnika,ljekara,medicinske sestre,inzinjera,veterinara. NIJE imala nijednoga covjeka koji umije bilosta uraditi sa svojim rukama i svojom glavom.Samo ulemu,koja ispija caj i vazi o kuranu na arapskom,persijskom i turskom. Isto danas Afghanistan i slicne vukojebine. Bosna u trenutku dolaska AU nije imala ni kilometra ceste,ni kilometra zeljeznicke pruge,ni kilometra rijecnoga nasipa. Tamni vilajet u svom najtamnijem izdanju. I ti 'krscani; sto su dosli su od Bosne napravili zemlju dostojnu zivota ljudi.
Last edited by Objektivni navijac on 04/06/2014 15:05, edited 1 time in total.
Drinski

#444 Re: Arapska naselja oko Sarajeva- nova etnička slika Bi

Post by Drinski »

Objektivni navijac wrote: Ulema :lol: :lol: :lol: :lol:
Bosna nije u trenutku AU na pocetku 20-oga vijeka ima NIJEDNOGA zeljeznicara,mehanicara,elektricara,tehnicara,vojnika,ljekara,medicinske sestre,inzinjera. NIJE imala nijednoga covjeka koji umije bilosta uraditi sa svojim rukama i svojom glavom.Samo ulemu,koja ispija caj i vazi o kuranu na arapskom,persijskom i turskom. Isto danas Afghanistan i slicne vukojebine. Bosna u trenutku dolaska AU nije imala ni kilometra ceste,ni kilometra zeljeznicke pruge,ni kilometra rijecnoga nasipa. Tamni vilajet u svom najtamnijem izdanju. I ti 'krscani; sto su dosli su od Bosne napravili zemlju dostojnu zivota ljudi.
U tome i jeste problem.
Prethodno su otpremane krizarske bojne a blago išlo u Vatikan.
AU došla sa hrpom inzinjera i tehničara, izgradila puteve i pruge, da bi izvezla bh. rudna bogatstva. Mislim da bi bilo relativno lako naći i kakvu prijeratnu studiju o tome sa tacnim pokazateljima.

Ovo sa vazom se slažem, naime, umjesto da nakon dolasa Latasa a kasnije i AU u BIH pronađu adekvatan modus vivendi oni se zatvaraju, busaju u prsa pričeom da su age i begovi, otvaraju sporedne teme u javnom mjenju i sl. To imas i danas, svi pricaju kako je nekada bilo dobro u socijalizmu, o tome kako je nekada Dita ili Sarabon imao dobre proizvode, kako je AU bila dobročitinitelj i sl., međutim, od priča iz starina se ne živi, kupca ne zanima kakav je bio deterdzent nekada prije 20 godina, ne zanima ga kakav je bio TTU prije 30 godina. To je bilo prije 50 ili 100 godina, sada valja zivjeti i raditi.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#445 Re: Arapska naselja oko Sarajeva- nova etnička slika Bi

Post by pici »

Image

buduci sugradjani.... :thumbup:
Alfons Kauders

#446 Re: Arapska naselja oko Sarajeva- nova etnička slika Bi

Post by Alfons Kauders »

Objektivni navijac wrote:
Drinski wrote:

Bosna nije u trenutku AU na pocetku 20-oga vijeka ima NIJEDNOGA zeljeznicara,mehanicara,elektricara,tehnicara,vojnika,ljekara,medicinske sestre,inzinjera. NIJE imala nijednoga covjeka koji umije bilosta uraditi sa svojim rukama i svojom glavom.Samo ulemu,koja ispija caj i vazi o kuranu na arapskom,persijskom i turskom. Isto danas Afghanistan i slicne vukojebine. Bosna u trenutku dolaska AU nije imala ni kilometra ceste,ni kilometra zeljeznicke pruge,ni kilometra rijecnoga nasipa. Tamni vilajet u svom najtamnijem izdanju. I ti 'krscani; sto su dosli su od Bosne napravili zemlju dostojnu zivota ljudi.
ovo nije tacno, ali eto, ako ti je vec stalo da dokazes koliko su bosanci bili neobrazovani... poslo ti je od ruke, jer si sam skoro pa stereotipicni primjer te supljine...
Fact

#447 Re: Arapska naselja oko Sarajeva- nova etnička slika Bi

Post by Fact »

Image

mati naša jedina :thumbup:
arslanbey

#448 Re: Arapska naselja oko Sarajeva- nova etnička slika Bi

Post by arslanbey »

Fact wrote:Image

mati naša jedina :thumbup:

hrvatima oni,bosnjacima osmanlije,srbi jedino nemaju svoje :D
Objektivni navijac

#449 Re: Arapska naselja oko Sarajeva- nova etnička slika Bi

Drinski wrote:
Objektivni navijac wrote: Ulema :lol: :lol: :lol: :lol:
U tome i jeste problem.
Prethodno su otpremane krizarske bojne a blago išlo u Vatikan.
AU došla sa hrpom inzinjera i tehničara, izgradila puteve i pruge, da bi izvezla bh. rudna bogatstva. Mislim da bi bilo relativno lako naći i kakvu prijeratnu studiju o tome sa tacnim pokazateljima.

Ovo sa vazom se slažem, naime, umjesto da nakon dolasa Latasa a kasnije i AU u BIH pronađu adekvatan modus vivendi oni se zatvaraju, busaju u prsa pričeom da su age i begovi, otvaraju sporedne teme u javnom mjenju i sl. To imas i danas, svi pricaju kako je nekada bilo dobro u socijalizmu, o tome kako je nekada Dita ili Sarabon imao dobre proizvode, kako je AU bila dobročitinitelj i sl., međutim, od priča iz starina se ne živi, kupca ne zanima kakav je bio deterdzent nekada prije 20 godina, ne zanima ga kakav je bio TTU prije 30 godina. To je bilo prije 50 ili 100 godina, sada valja zivjeti i raditi.
AU je dosla sa hrpom kvalitetnih ljudi koji su ugradili svoje zivote u BiH i izgradili ovu zemlju i leze pokopani u ovoj zemlji. Ciji potomci su i danas najkvalitetniji dio BiH drustva. Jasta da se zivi od protekloga rada. U slucaju pojedinca : Proteklim radom zaradis penziju ili nekretnine,bankovni racun ili oboje pa u starosti zivis od toga. U slucaju drzave se to multiplicira,rad i trud miliona ljudi utkanih u buducnost jedne zemlje. Rad i samo rad proslih generacija stoji iza bogatstva Austrije,Bayerna Svicarske. Hrabrost i krv engleskih mornara i vojnika iz proslosti u bogatstvu Engleske. Ne pravi se drzava prekonoc,nego radom i trudom generacija i generacija. Nama je samo ta jedna generacija 'krscana' izgradila i uredila ovu zemlju. Mene u Sarajevu ,dan danas od poplave cuva nasip koji je AU podigla. Danas izvozimo nasa rudna bogatstva i sve ostalo prugama i cestama koje je AU napravila,skoro sve fabrike su nam iz AU perioda,sva urbana gradska jezgra u kojima danas zivimo su iz AU.
Zasto danas tesko zivis :? Zato sto se drzava pravila samo u periodu AU i SRBiH a ostalo je pojeo mrak,popovi i hodze.
Drinski

#450 Re: Arapska naselja oko Sarajeva- nova etnička slika Bi

Post by Drinski »

Objektivni navijac wrote: AU je dosla sa hrpom kvalitetnih ljudi ... ugradili...
Tacno je da su se "ugradili" ili "utalili".
Jasta da se zivi od protekloga rada. U slucaju pojedinca : Proteklim radom zaradis penziju ili nekretnine,bankovni racun ili oboje pa u starosti zivis od toga. U slucaju drzave se to multiplicira,rad i trud miliona ljudi utkanih u buducnost jedne zemlje. Rad i samo rad proslih generacija stoji iza bogatstva Austrije,Bayerna Svicarske. Hrabrost i krv engleskih mornara i vojnika iz proslosti u bogatstvu Engleske. Ne pravi se drzava prekonoc,nego radom i trudom generacija i generacija.
Živi se od minulog rada, a ne od priče o minulom radu.
Nama je samo ta jedna generacija 'krscana' izgradila i uredila ovu zemlju. Mene u Sarajevu ,dan danas od poplave cuva nasip koji je AU podigla. Danas izvozimo nasa rudna bogatstva i sve ostalo prugama i cestama koje je AU napravila,skoro sve fabrike su nam iz AU perioda,sva urbana gradska jezgra u kojima danas zivimo su iz AU.
Zasto danas tesko zivis :? Zato sto se drzava pravila samo u periodu AU i SRBiH a ostalo je pojeo mrak,popovi i hodze.
Nema druge, vec da budemo svi kršćani.
Locked